1988-1989 Άρης - Ντεν Μπος ( ET1 - Highlights )

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 12 апр 2017
  • Φτάνουμε στο Νοέμβριο του 1988 . Ο Κοσκωτάς φυγαδεύεται στην Αμερική , καθώς ξεσπάει το μεγάλο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο . Όλες οι επιχειρήσεις και οι συμφωνίες, με φυσικά πρόσωπα , του “ Τάμπυ ” , όπως τον έγραφε στη στήλη του ο θρυλικός “ Αποδυτηριάκιας ” στον “ Φίλαθλο ”, βρίσκονται στον αέρα . Από την Τράπεζα Κρήτης , τον δημοσιογραφικό οργανισμό “ Γραμμή ” και την ΠΑΕ Ολυμπιακός μέχρι τις υπογραφές που έβαζε με αθλητές για να κατηφορίσουν στον Πειραιά , όπως ο Δημήτρης Σαραβάκος και ο Παναγιώτης Γιαννάκης .Ο Γιαννάκης ψάχνει διόδους επικοινωνίας με τον Χρήστο Μιχαηλίδη . Ο Άρης έχει πρόβλημα στο πρωτάθλημα . Χάνει το αήττητο σερί , που κρατούσε τρία χρόνια , από τον ΠΑΟΚ , ενώ το ρίσκο του Ιωαννίδη να μην αποκτηθεί playmaker και να πορευτεί η ομάδα με οργανωτή του παιχνιδιού τον Γιώργο Δοξάκη δεν έπιασε . Ο Γκάλης είχε χάσει το στήριγμα του και ο Άρης ακροβατούσε σε τεντωμένο σχοινί , αφού οι αντίπαλοι του είχαν ενισχυθεί .
    Το εμπόδιο της σουηδικής Σεντερτέλιε ξεπερνιέται με αρκετή δυσκολία , αφού στον επαναληπτικό του Αλεξάνδρειου , ο Άρης χρειάζεται νίκη με 11 πόντους διαφορά για να δώσει το παρόν για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν στον όμιλο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης , διεκδικώντας κάτι καλύτερο από την 4η θέση της Γάνδης . Ο Γιαννάκης απουσίαζε από τα διπλά ματς με τους Σουηδούς , όμως στα τέλη Νοέμβρη ενσωματώνεται στην ομάδα για να την ενισχύσει στη τελική φάση και στις εσωτερικές διοργανώσεις . Η απουσία του από το παρκέ είναι εμφανής και θέλει χρόνο για να επανέλθει στη σωστή φυσική κατάσταση . Το πρώτο ματς δείχνει εύκολο . Ο Άρης θα φιλοξενήσει την ολλανδική Ντεν Μπος . Γνώριμη από τα παιχνίδια της προηγούμενης περιόδου , και “ τραυματισμένη ” θανάσιμα από τους 120 πόντους που δέχτηκε στο Αλεξάνδρειο και το πολυβολικό κρεσέντο του Γκάλη με τους 49 πόντους . Η ρεβάνς στην Ολλανδία ήταν τυπική διαδικασία , αφού ο Άρης είχε εξασφαλίσει την πρόκριση για το φάϊναλ -φορ , όμως η νίκη με μικρή διαφορά και η τρικλοποδιά ενός μεθυσμένου Ολλανδού φιλάθλου στον Γκάλη με τη λήξη του ματς έμειναν ως ανάμνηση .
    Ο κόσμος είχε αγωνία και ερωτηματικά . Πως θα εμφανιζόταν ο Άρης και ο ..άσωτος Γιαννάκης στην ευρωπαϊκή πρεμιέρα του . Οι πέντε χιλιάδες που κατέκλυσαν τις εξέδρες του Παλαί Ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης έγιναν μάρτυρες ενός αγχωτικού , μεν , αλλά επιβλητικού , δε , πρώτου ημιχρόνου . Η υπόλοιπη Ελλάδα που είχε στηθεί στις τηλεόρασεις , στο κανάλι 11 της ΕΤ-1 , έβλεπε , έτοιμος να σπάσει την οθόνη , την κάρτα της ΠΟΣΠΕΡΤ , του συνδικαλιστικού οργάνου της κρατικής τηλεόρασης , στο μόνιτορ, να γράφει για την αιτία της απεργίας . Όπως καταλάβατε , η ΕΤ1 δεν μετέδιδε πρόγραμμα . Από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ , η μπλε κάρτα με τα αιτήματα έσπασε τα νεύρα των τηλεθεατών που είχαν συνηθίσει , από την προηγούμενη χρονιά , να θαυμάζουν τα κατορθώματα του Γκάλη και της παρέας του , κάθε Πέμπτη στις 21.45 . Οι Έλληνες ζούσαν το ..Champions League της εποχής και ο συνδικαλισμός του έδινε ένα ισχυρό άπερκατ .
    Μόλις έληξε η απεργία , η ΕΡΤ δεν συνδέθηκε αμέσως με το Αλεξάνδρειο . Οι διαφημιζόμενοι είχαν στριμωχτεί στην ..ουρά , πληρώνοντας για να διαφημίσουν την πραμάτεια τους στο πρόγραμμα που έβλεπαν όλοι οι Έλληνες , αφού ακόμη δεν είχαν εκπέμψει τα ιδιωτικά κανάλια . Οι τηλεθεατές , αντί να βλέπουν τις πιρουέτες του Γκάλη , τα τρίποντα του Γιαννάκη και το σπάσιμο του καρπού του Γουϊλτζερ , πριν την ελεύθερη βολή , παρακολουθούσαν χαρτιά υγείας , σερβιέτες , σοκολάτες , αυτοκίνητα , απορρυπαντικά , ουϊσκι και άλλα αγαθά της καταναλωτικής κοινωνίας . Οι κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ραδιομεγάρου ξεπέρασαν ακόμη και τις ψηφοφορίες των reality παιχνιδιών . Η ΕΡΤ χωρίς να σεβαστεί τον κόσμο , έδειχνε επί 20 λεπτά διαφημίσεις και ενώ το πρώτο ημίχρονο βρισκόταν σε εξέλιξη , κοντεύοντας να τελειώσει .
    Τελικά , η σύνδεση με το Αλεξάνδρειο έγινε τέσσερα λεπτά πριν λήξει το α΄ημίχρονο ,μέσα σε τεταμένο κλίμα . Ο Άρης ήταν μπροστά στο σκορ , όμως το παιχνίδι του δεν είχε την άνεση και τη φρεσκάδα των προηγούμενων ετών . Όλοι περίμεναν το β΄ημίχρονο . Και τότε είδαμε τον ..πραγματικό Άρη . Εκείνον που αγάπησε όλη η Ελλάδα . Οι γρήγοροι αιφνιδιασμοί και ο δαιμονιώδης ρυθμός , στοιχεία που καθιέρωσαν και συντήρησαν τον μύθο της αυτοκρατορίας ήταν και πάλι εδώ , ζαλίζοντας τους Ολλανδούς που εγκατέλειψαν κάθε προσπάθεια αντίστασης .
    Παρακολουθήστε τις θεαματικότερες φάσεις του β΄ημιχρόνου . Στη περιγραφή είναι ο Βασίλης Σκουντής για την ΕΤ1 .
  • СпортСпорт

Комментарии •