Foarte utilă această prezentare, pentru toți și mai ales pentru cei care nu vor să înțeleagă montajul corect al unei instalații și exploatarea acesteia în siguranță. Spor la treabă!
Mulțumim că ne deschideți mințile ! E bine de știut dacă vine un Dorel sa ne facă un tablou general în apartament ! Am văzut că mai toți lucrează cu 1P+N curba C de la 20 A in sus . In cazul asta ne ia foc casa până sare MCB-ul.
Felicitări d-nul Lucian pentru explicația detaliata referitoare la acest subiect. Ar fi bine dacă s-ar aplica și practic și nu s-ar lucra de multe ori fără a tine cont de acest lucru.
Frumos explicat pe înțelesul tuturor și electricienilor si beneficiarilor importanța măsurătorilor și calculelor care trebuiesc facute într-o instalație electrică.Multă sănătate și cât mai multe filme postate.
Salut. Asa ca o chestiune legata de meseria de electrician din UK - am stat in UK ( Telford ) o perioada de timp si m-am distrat pe acolo cu ce au ei si cu ce folosesc pe partea de electrica. Deci la ei un general are din start 63A. Nu-mi amintesc sa exista casa cu general mai mic de 63A iar majoritatea firidelor aveau curent trifazat. Deci putintel diferit de ce este la noi cu 9kW si maxim 32A pt rezidential. Suplimentar au acea chestiune numita RING - legarea in cerc a conductorului - adica pleci din MCB cu reteaua si te intorci tot in MCB. Mai interesant era ca multi ma bateau la cap ca in UK folosesc 1P+N dar le-am arata ca de fapt ce ziceau ei 1P+N era de fapt o monipalara la care nulul era pur si simplu o clema pe toata lungimea MCB -ului. Pe o parte intra conductorul si pe cealalta iesea fara ca in MCB sa intrerupa nulul de lucru ( chestie de logica) iar MCB-urile aveau atat partea de fixare cu clema cu arc cat si partea de fixare cu clema cu surub. A doua chestie care ma uns pe suflet este faptul ca la cablurile folosite (nu conductoare ) nulul era dezizolat. In caz ca pleznea protectia la faza iti dadea imediat scurt si sarea generalul. O alta chestie vazuta la ei este recomandarea de a utiliza AFDD-urilor pe instalatiile care sunt in spatiile de odihna - spune in normativul lor national. La noi a fost nevoie sa vina 2023 ca sa puna astia in I7-2023 utilizarea AFDD-urilor si culmea au ajuns SA SPUNA CA E OBLIGATORIU. "Deci nu se recomanda, este obligatoriu" - clar suntem un popor care nu se mai face bine. Calculul facut este frumos si interesant dar nu prea corespunde cu ce am vazut eu pe acolo. Este adevarat ca isi fac impamantarea langa casa sau in subsolul casei si au boala sa bata acei tarusi stanati de te intrebi daca nu doresc sa ajunga pe partea cealalta a globului - la una din instalatii a batut baiatul ala 5 tarusi legati intre ei.La masuratoare respectiva inpamantare avea 2,48 Ohm. Deci chestia cu inpamantare de genul TT cu 21-100 Ohm nu am vazut la ei - poate sa fie in manuala dar clar nu se aplica la rezidential. In schimb faceau tratarea nuluilui cam cum se face si la noi si nu mergeau pe cea de la retea chiar daca aia aveam in jur de 3-8 ohm. In rest succes si multa bafta!
Te salut cu mare drag ! Te urmăresc cu mult interes și ai tot respectul meu . De aceea , cu scuzele de rigoare , cred că în loc de 2/3 este 3/2 . Toate cele bune .
In formula e 2/3 ,e corect ,doar ca nu m-am exprimat eu corect, poate. 1,5 este factorul de multiplicare datorat incalzirii conductorilor si se inmulteste cu Zsmax ,adica 1,91x1,5 =2,86.Daca faci 230v/2,86=80,41A , adica acel Ia =5xIn care este CONDITIA MINIMA A CURENTULUI DE DECLANSARE CORECTA A MCB-ului.Dar dupa standardul VDE , conditia corecta este 2/3xUo/Ia ,deci Zsmax=1,91 la un MCB 16A curba B, si Isc=230v/1,91=120A CONDITIA CORECTA DE DECLANSARE. Cred ca mai trebuie sa mai fac un video pe tema asta.
Ar fi fain, si o demonstrație practică, cu trusă de curent , drept "consumator" si:toate cele 3 tipurile de "siguranțe"! De exemplu,(circuit dedicat )dacă ai motor de pompă, circular ,etc ....motoare cu pornire in sarcină, sunt bune si "curbă C" dar cu valoare cat mai apropiată de In a consumatorului . Sunt bune măsurătorile, dar de multe ori jumătate din banii luati pe lucrare trebuie să îi dai AMC-istului!☺️
Bun clipul.Felicitări.La acea val. de scurt,trebuia precizat,se incadra si curbă C.Ar fi util,cred eu,un clip cu Zline,pt a arăta când si unde trebuie stabilit ce curbă trebuie folosită la MCB-uri
In formula e 2/3 ,e corect ,doar ca nu m-am exprimat eu corect, poate. 1,5 este factorul de multiplicare datorat incalzirii conductorilor si se inmulteste cu Zsmax ,adica 1,91x1,5 =2,86.Daca faci 230v/2,86=80,41A , adica acel Ia =5xIn care este CONDITIA MINIMA A CURENTULUI DE DECLANSARE CORECTA A MCB-ului.Dar dupa standardul VDE , conditia corecta este 2/3xUo/Ia ,deci Zsmax=1,91 la un MCB 16A curba B, si Isc=230v/1,91=120A CONDITIA CORECTA DE DECLANSARE. Cred ca mai trebuie sa mai fac un video pe tema asta.
Buna ziua ,locuiesc in UK ,as vrea sa cumpar cartile despre reglementarile electrice in UK ,cabluri ,si calcule ,imi poti recomanda de unde si titlurile lor ,as vrea varianta tiparita ,va multumesc
Salut, sunt gresite calculele: Daca indicele termic este 1,5 se noteaza cu 3 supra 2 si nu ca la dvs 2 supra 3. Deci vom avea 3/2 x 230/80 si este 8.6 ohm…
Am o intrebare, nu ma pricep, nu sunt specialist, am impamantare naturala cu platbanda 4x40 pe tot conturu fundatiei+6 tarusi batuti la colturile fundatiei, deci zic eu o impamantare f buna.Vreau sa duc in BMT facut de Enel platbanda de la impamantarea naturala a casei si sa faca electricianul tratarea neutrului in BMPT.Intrebarea este daca se poate folosi impamantarea de la casa sau trebuie facuta alta impamantare pentru BMPT?Multumesc
Tratarea nulului nu se face in BMPT (sau BMPM - la monofazat) - tratarea nulului se face cat mai aproape de tabloul unde se va lega nulul locuintei . In normativ spune clar ca trebuei sa fie maxim 1,5 m de la tarusii de inpamantare la bara de nul. Ce aveti dumneavostara se numeste inpamantare NATURALA si daca e facuta corect clar la masuratori va iese sub 0,5 OHM - normativul spune sub 4 OHM. Normal de la platbanda la cofret duceti un conductor de minim 16 mmp . Personal recomanda un 25 sau chiar 50 mmp. Eu asa am folosit - 25 mmp si lungime maxima de 1,2 m din cupru . La verificarile facute am in tablou o valoare de 2,73 ohm, deci la ce MCB-uri curba B folosesc sunt protejat aproape 100%. Bafta si succes.
@@ELECTRICLIFE4U Multumesc pentru raspunsul prompt.Intrebarea mea (poate nu am pus intrebarea corecta),deci intrebarea este de fapt de la ce vin initialele RST?Cumva vin din engleza de la :R-reference,S-second si T-third?
Va salut, multumim pentru explicatii. O mica corectie daca se poate, tipul AC, A sau B se refera stric la RCCB. In schimb curba B, C, D face referinta la sigurantele MCB. Sanatate!
@@ELECTRICLIFE4U aveti dreptate, dar la MCB ati numit curba in engleza, adica "type" si type in romana se traduce tip si in romana un MCB are curba, nu tip. Tipul, in romana se refera la RCCB si el nu are curba. Aia e, o zi lunga si solicitanta la munca poate se creeze confuzii. O seara frumoasa!
Salutare!. Foarte bine explicat, dar ce ne facem când cei care trebuie să respecte normativele ( enel, Electrica și alții) nu cunosc aceste lucruri , vin și montează bmpm, bmpt nu tratează PEN și nu pun protecții adecvate! După ei vine și Dorel și se apucă de lucrat la instalația electrica așa cum crede el de cuviință! 😂😂😂
Salut Maestre , trebuie specificat pentru ce fel de sistem calculezi și de exemplu orice mcb mai mare de 32A ar avea 5.0 sec , Eu sunt de părere ca nu numai formula te ajuta sa calculezi defect bucla de defect ci trebuie măsurat . Eu de obicei folosesc ZS=Ze+R1+R2 pentru fiecare circuit în parte și trec masurile în certificatul de instalare sau verificare .
SPUNEAI CA ÎMPĂMÂNTAREA FĂCUTĂ DE OM ACASA ESTE TOTAL GREȘIT,DAR LA MINE ACASA CEI DE LA IREM AU BĂTUT O AMĂRÂTĂ DE ȚEAVA ROTUNDĂ DE 1m DE CARE A LEGAT ÎMPĂMÂNTAREA CARE MĂSURATĂ ESTE DE 23OMI ACEA LUCRARE ESTE OK ?
AM FĂCUT EU ÎMPĂMÂNTARE LA CASA ,DEOARECE EI AU BĂTUT O AMĂRÂTA DE ȚEAVA ,DAR NICI NU POT FACE TRATAREA NULULUI ,DEOARECE AU PUS DIFERENTIAL ! CE ESTE DE FĂCUT ?
@@tehnicianenergetic6090 Trebuie sa o faci in primul tablou ,inainte de diferntial ,sa duci platbanda pana acolo si sa ai sub 4 Ohmi masurat la impamantare (din pacate asa e incurcata treaba in Romania ) . Banuiesc ca de la casa pana la poarta e ceva ....ca la toata lumea ,dealtfel. Nu imi dau seama cum e la tine . Trebuie sa vorbesti cu un electrician de la ENEL...si sa-i explici ce vrei sa faci.....dar si el trebuie sa inteleaga...
@@ELECTRICLIFE4U NU ÎMI DAU EI VOIE IN TABLOUL LOR CHEAR DACĂ AM SPUS CA PLĂTESC UN OM DE LA EI ,AM PRIMIT RĂSPUNS CA STIU EI NU TREBUIE SA II ÎNVĂȚ !DE LA CASA PANA LA CONTOR SUNT 230 m !🤔☺️EU AM BĂGAT ȚEAVA PĂTRATĂ DE INOX DIN 3 IN 3m CU PLACBANDA PANA LA PANOU ȘI AM FĂCUT ÎMPĂMÂNTAREA SEPARAT FUNCȚIONEAZĂ A FOST MĂSURATĂ ȘI A AVUT 0,2 OHMI LA ÎNCEPUT AM ÎNCERCAT SA TRATEZ PEN ,DAR CADEA DIFERENȚIALUL ,IAR CÂND AM LEGAT SEPARAT NULU DE PE NU MAI CADE ȘI FUNCȚIONEAZĂ ȘI LA TRIFAZAT ȘI LA MONOFAZAT !!!
Aratale normativul unde scrie maxim 4 Ohmi si sub 1 ohm daca e comun cu paratrasnetul....Sa vedem ce mai zic. Multi dintre ei nici nu stiu si cei care stiu nu ii intereseaza ....Ii doare la ...bascheti.
Motivul sunt chiar legile date(normativul ) ,care spune clar că spre receptoare trebuie să ai TNS.....Iar cei de la Electrica stipulează in contract că ai TNC ,care nu poate fi trasformat decăt in TNS. TNC-S.
Un film lung și poate plictisitor pentru unii , însă este dovada vie că unii papagali care nu judecă și nu cunosc meserie , însă se iau după cei care au ” personalitate ” trebuie să mai citească mult ca să-și dea seama că greșesc grav ! Cred că acum veți intra în ” colimatoriul inginerilor ” care îl condamnă pe dl. Adrian Ștefan și veți fi ” exilat ” împreună cu el ! ))) 🙂
Nu cred ?!?!....E putin diferit normativul la UK. Au multe tabele cu marimi care trebuiesc respectate. Eu zic ca amandoua sunt OK...Trebuie studiat mai mult si in primul rand respectate normele unde te aflii....
@@ELECTRICLIFE4U spre exemplu în Italia sistemul TNC_S vine considerat doar acolo unde sunt consumuri mari de curent, și beneficiarul are CABINĂ DE TRANSFORMARE PROPRIE, ȘI FURNIZORUL DE ENERGIE ELECTRICA II ADUCE MEDIE TENSIUNE ȘI DIN CABINA PLEACĂ CU JOASĂ TENSIUNE ȘI NU SEPARA PENUL . Nu ma întrebați de ce nu separa PEN PT. CA NU ȘTIU, asa ne_au zis la școală ca TN-C ESTE DOAR ACOLO UNDE AI CABINA DE TRANSFORMARE PROPRIE MT_BT. SE PE REZIDENȚIAL AU DOAR SISTEMUL T_T ATÂT. ITALIENII ȘI VALOAREA LA ÎMPĂMÂNTARE NORMATIVUL LOR O PERMITE FOARTE MARE FAȚĂ DE GERMANIA, ROMÂNIA. ORICUM CRED CA AU MOTIVELE LOR CĂ NU OR FI EI CHIAR ASA DE CĂZUȚI IN CAP.
Am făcut o mica greșeală la primul comentariu pt. Ca am scris TNC_S ȘI TREBUIA SA SCRIU DOAR SISTEM TN-C FIINDCĂ AM ÎNȚELES CA NU FAC SEPARATIA ȘI TRATAREA PEN. RĂMÂNE TN-C LA CABINELE DE TRANSFORMARE MT. /JOASĂ TENSIUNE.
Teoria domniei tale e egala cu ZERO , e valabila numai (si numai) cand un consumator monofazic e singur pe linia trifazica , asa cum e pe desen . Curentul de faza nu se inchide prin neutru la transformator , se inchide spre celelalte doua faze , la transformator se inchide diferenza curentilor de faza , asta se vede din sectiunea conductorului de neutru . Recomandarea cu scoala e buna , vezi sistemul trifazic dezechilibrat si legile lui Kirchhoff !
Ești total pe lăngă subiect și se vede că nu ințelegi despre ce este vorba. E bine că scrii , căci astfel mai află lumea căți ,,inteligenți” mai sunteți printre noi.....Așteptăm un video de la tine să ne explici....ce dorești.Cred că te plictisești ....Iți recomand să incepi cu tricotatul.
@@costastefan4293 teoria te tine în viata. Pe baza teoriei măsurătorile pot fi efectuate corect cu aparate de măsură calibrate fizic și matematic. În practica fără teorie pe unde mergi iese fum și pomeni.
Cum nu montezi 32 in europa....?In UK se monteaza si in RING si normal ca la noi, dar Zs si Isc trebuiesc sa iasa in parametrii si se masoara putin diferit .Maximele si minimele trebuiesc sa iasa dupa reglementarile fiecarei tari .....etc.
@@ELECTRICLIFE4U normal că trebuiesc făcute măsurători.Normal cu 32 deA este mai greu de inadrat ca si curbă.Insă prezentarea dv a fost la "capitolul Anglia",ei având circuit ring,oar la prize sig pe fiecare.
Va salut cu mult reapect.... foarte utile informatile si explicate babeste sa inteleaga toata lumea.
Foarte utilă această prezentare, pentru toți și mai ales pentru cei care nu vor să înțeleagă montajul corect al unei instalații și exploatarea acesteia în siguranță. Spor la treabă!
Mulțumim că ne deschideți mințile ! E bine de știut dacă vine un Dorel sa ne facă un tablou general în apartament ! Am văzut că mai toți lucrează cu 1P+N curba C de la 20 A in sus . In cazul asta ne ia foc casa până sare MCB-ul.
Felicitări d-nul Lucian pentru explicația detaliata referitoare la acest subiect. Ar fi bine dacă s-ar aplica și practic și nu s-ar lucra de multe ori fără a tine cont de acest lucru.
Fiarte bine explicat și foare utila prezentarea și pe întelesul tuturor , mulțumim !
Fain explicat,material didactic pt.cine are urechi de auzit și ochi de văzut.Succes maestre 👍👍👍👋
Felicitari dl Lucian. Ma simt fericit ca un roman ca dvs explica mai bine ca Jonn Ward. Cu respect
Jonn Ward este mult mai pregatit decat mine...🥰.....pe sistemul englezesc
Mai bine ca John Ward? Wtf? Nu lua atitudine de lingău te rog.
@@valyardelean fii atent la vorbe
Buna, felicitari pentru efort. Factor de multiplicare de 1,5 inseama 3/2 si cu ceva modificari in calcule
I-mi place ca ai Teme Interesante...THX.
Felicitări!
Felicitari !!! Foarte bine explicat
Frumos explicat pe înțelesul tuturor și electricienilor si beneficiarilor importanța măsurătorilor și calculelor care trebuiesc facute într-o instalație electrică.Multă sănătate și cât mai multe filme postate.
Salut. Asa ca o chestiune legata de meseria de electrician din UK - am stat in UK ( Telford ) o perioada de timp si m-am distrat pe acolo cu ce au ei si cu ce folosesc pe partea de electrica. Deci la ei un general are din start 63A. Nu-mi amintesc sa exista casa cu general mai mic de 63A iar majoritatea firidelor aveau curent trifazat. Deci putintel diferit de ce este la noi cu 9kW si maxim 32A pt rezidential. Suplimentar au acea chestiune numita RING - legarea in cerc a conductorului - adica pleci din MCB cu reteaua si te intorci tot in MCB. Mai interesant era ca multi ma bateau la cap ca in UK folosesc 1P+N dar le-am arata ca de fapt ce ziceau ei 1P+N era de fapt o monipalara la care nulul era pur si simplu o clema pe toata lungimea MCB -ului. Pe o parte intra conductorul si pe cealalta iesea fara ca in MCB sa intrerupa nulul de lucru ( chestie de logica) iar MCB-urile aveau atat partea de fixare cu clema cu arc cat si partea de fixare cu clema cu surub. A doua chestie care ma uns pe suflet este faptul ca la cablurile folosite (nu conductoare ) nulul era dezizolat. In caz ca pleznea protectia la faza iti dadea imediat scurt si sarea generalul.
O alta chestie vazuta la ei este recomandarea de a utiliza AFDD-urilor pe instalatiile care sunt in spatiile de odihna - spune in normativul lor national. La noi a fost nevoie sa vina 2023 ca sa puna astia in I7-2023 utilizarea AFDD-urilor si culmea au ajuns SA SPUNA CA E OBLIGATORIU. "Deci nu se recomanda, este obligatoriu" - clar suntem un popor care nu se mai face bine.
Calculul facut este frumos si interesant dar nu prea corespunde cu ce am vazut eu pe acolo. Este adevarat ca isi fac impamantarea langa casa sau in subsolul casei si au boala sa bata acei tarusi stanati de te intrebi daca nu doresc sa ajunga pe partea cealalta a globului - la una din instalatii a batut baiatul ala 5 tarusi legati intre ei.La masuratoare respectiva inpamantare avea 2,48 Ohm. Deci chestia cu inpamantare de genul TT cu 21-100 Ohm nu am vazut la ei - poate sa fie in manuala dar clar nu se aplica la rezidential. In schimb faceau tratarea nuluilui cam cum se face si la noi si nu mergeau pe cea de la retea chiar daca aia aveam in jur de 3-8 ohm. In rest succes si multa bafta!
Multumesc frumos !!! Tot respectul si DUMNEZEU sa va binecuvanteze !!!
Multumesc, la fel!
Mulțumim. Sănătate...
Foarte bine explicat toti electricenii tresa stie asa ceva daca nu sti nu mai fa instalati si mai esti si arogant !!
....????
@@ELECTRICLIFE4U se referea la electricienii care "stiu totul"...:)
@@ytALEX-24k da mam referit la astea cu nasu pe sus si nu stie ce înseamnă sistemu tnc-s sa mai citeasca normativul !!!🤔
Te salut cu mare drag ! Te urmăresc cu mult interes și ai tot respectul meu . De aceea , cu scuzele de rigoare , cred că în loc de 2/3 este 3/2 . Toate cele bune .
Automat vor fi și alte valori atunci. Z(L-PE) = 4,3125 Ohmi.
@@sorindragos7175 stai sa vedem daca recunoaste ca a dat qix.🤣🤣🤣
In formula e 2/3 ,e corect ,doar ca nu m-am exprimat eu corect, poate. 1,5 este factorul de multiplicare datorat incalzirii conductorilor si se inmulteste cu Zsmax ,adica 1,91x1,5 =2,86.Daca faci 230v/2,86=80,41A , adica acel Ia =5xIn care este CONDITIA MINIMA A CURENTULUI DE DECLANSARE CORECTA A MCB-ului.Dar dupa standardul VDE , conditia corecta este 2/3xUo/Ia ,deci Zsmax=1,91 la un MCB 16A curba B, si Isc=230v/1,91=120A CONDITIA CORECTA DE DECLANSARE. Cred ca mai trebuie sa mai fac un video pe tema asta.
Ar fi fain, si o demonstrație practică, cu trusă de curent , drept "consumator" si:toate cele 3 tipurile de "siguranțe"!
De exemplu,(circuit dedicat )dacă ai motor de pompă, circular ,etc ....motoare cu pornire in sarcină, sunt bune si "curbă C" dar cu valoare cat mai apropiată de In a consumatorului .
Sunt bune măsurătorile, dar de multe ori jumătate din banii luati pe lucrare trebuie să îi dai AMC-istului!☺️
Bun clipul.Felicitări.La acea val. de scurt,trebuia precizat,se incadra si curbă C.Ar fi util,cred eu,un clip cu Zline,pt a arăta când si unde trebuie stabilit ce curbă trebuie folosită la MCB-uri
Mulțumesc frumos!
Interesant .
Dar la min. 11:07 : Pina la urma factorul de multiplicare este 1,5 sau 2 pe 3 adica o,(6)?
In formula e 2/3 ,e corect ,doar ca nu m-am exprimat eu corect, poate. 1,5 este factorul de multiplicare datorat incalzirii conductorilor si se inmulteste cu Zsmax ,adica 1,91x1,5 =2,86.Daca faci 230v/2,86=80,41A , adica acel Ia =5xIn care este CONDITIA MINIMA A CURENTULUI DE DECLANSARE CORECTA A MCB-ului.Dar dupa standardul VDE , conditia corecta este 2/3xUo/Ia ,deci Zsmax=1,91 la un MCB 16A curba B, si Isc=230v/1,91=120A CONDITIA CORECTA DE DECLANSARE. Cred ca mai trebuie sa mai fac un video pe tema asta.
@@ELECTRICLIFE4U am inteles.
Deci 2/3 este o constanta . La fel ca si 1,5 .
Ai incercat pe aparat, cand esti pe ecran pe tab-ul Zs, sa dai de sageata in jos?
Pe IT 130 asa schimb daca vreau test cu rcd in tablou sau fara.
La 115 nu merge...Colegii mei aveau IT130 cu care mai masuram si eu cand erau cu mine.
👍
Buna ziua ,locuiesc in UK ,as vrea sa cumpar cartile despre reglementarile electrice in UK ,cabluri ,si calcule ,imi poti recomanda de unde si titlurile lor ,as vrea varianta tiparita ,va multumesc
www.amazon.de/-/en/Institution-Engineering-Technology/dp/1839532181/ref=sr_1_1?crid=1265VLIB4WGZP&keywords=Requirements+for+Electrical+Installations+2022&qid=1698850424&sprefix=requirements+for+electrical+installations+2022
www.amazon.de/-/en/Institution-Engineering-Technology/dp/1839532270/ref=d_pd_sbs_sccl_1_1/262-5348181-7311002?pd_rd_w=y2R65&content-id=amzn1.sym.6c0521be-6c2b-450c-bb72-af8082730381&pf_rd_p=6c0521be-6c2b-450c-bb7
www.amazon.de/-/en/Institution-Engineering-Technology/dp/183953236X/ref=d_pd_sim_sccl_2_1/262-5348181-7311002?pd_rd_w=bDgRZ&content-id=amzn1.sym.61c20d9b-4b45-4234-abd4-16552a3b53da&pf_rd_p=61c20d9b-4b45-4234-a
Bună ziua, pana sa apară aceste aparate dedicate măsurătorilor sau în lipsa lor deoarece sunt scumpe, se poate face și cu un multimetru?
👌
👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
Foarte util pentru electrician cu școala nu pentru ELECTROZUGRAVI
Salut, sunt gresite calculele:
Daca indicele termic este 1,5 se noteaza cu 3 supra 2 si nu ca la dvs 2 supra 3. Deci vom avea 3/2 x 230/80 si este 8.6 ohm…
deci cand sistemul este TNC-S, impedanta L-PE si L-N sunt identice, iar daca este TT atunci impedant L-PE si L-N vor fi diferite? Multumesc!!!
Am o intrebare, nu ma pricep, nu sunt specialist, am impamantare naturala cu platbanda 4x40 pe tot conturu fundatiei+6 tarusi batuti la colturile fundatiei, deci zic eu o impamantare f buna.Vreau sa duc in BMT facut de Enel platbanda de la impamantarea naturala a casei si sa faca electricianul tratarea neutrului in BMPT.Intrebarea este daca se poate folosi impamantarea de la casa sau trebuie facuta alta impamantare pentru BMPT?Multumesc
Tratarea nulului nu se face in BMPT (sau BMPM - la monofazat) - tratarea nulului se face cat mai aproape de tabloul unde se va lega nulul locuintei . In normativ spune clar ca trebuei sa fie maxim 1,5 m de la tarusii de inpamantare la bara de nul.
Ce aveti dumneavostara se numeste inpamantare NATURALA si daca e facuta corect clar la masuratori va iese sub 0,5 OHM - normativul spune sub 4 OHM. Normal de la platbanda la cofret duceti un conductor de minim 16 mmp . Personal recomanda un 25 sau chiar 50 mmp. Eu asa am folosit - 25 mmp si lungime maxima de 1,2 m din cupru .
La verificarile facute am in tablou o valoare de 2,73 ohm, deci la ce MCB-uri curba B folosesc sunt protejat aproape 100%. Bafta si succes.
@@Cristian-wd1yd multumesc mult pentru raspuns.
La multi ani!As avea o intrebare.De la ce vine RST?
www.laborator-pram.ro/succesiunea-fazelor-rst/
www.gozetim.com/ro/muayene/elektriksel-guvenlik/faz-sirasi-olcumu/
ro.wikipedia.org/wiki/Curent_alternativ
@@ELECTRICLIFE4U Multumesc pentru raspunsul prompt.Intrebarea mea (poate nu am pus intrebarea corecta),deci intrebarea este de fapt de la ce vin initialele RST?Cumva vin din engleza de la :R-reference,S-second si T-third?
@@Costel8294 Reference (phase), secondary (phase) and tetriary (phase).....in franceză
Va salut, multumim pentru explicatii. O mica corectie daca se poate, tipul AC, A sau B se refera stric la RCCB. In schimb curba B, C, D face referinta la sigurantele MCB.
Sanatate!
???...Păi eu ce am explicat pănă acuma...? Una e curba de declanșare a MCB-urilor si alta e tipul de constructie al RCD-ului.....?????
@@ELECTRICLIFE4U aveti dreptate, dar la MCB ati numit curba in engleza, adica "type" si type in romana se traduce tip si in romana un MCB are curba, nu tip. Tipul, in romana se refera la RCCB si el nu are curba.
Aia e, o zi lunga si solicitanta la munca poate se creeze confuzii.
O seara frumoasa!
Salutare!. Foarte bine explicat, dar ce ne facem când cei care trebuie să respecte normativele ( enel, Electrica și alții) nu cunosc aceste lucruri , vin și montează bmpm, bmpt nu tratează PEN și nu pun protecții adecvate! După ei vine și Dorel și se apucă de lucrat la instalația electrica așa cum crede el de cuviință! 😂😂😂
Da ,bine punctat! Dar sefii trebuie sa-i testeze sa vada ce stiu sa faca si dupa aceea sa ii controleze la locul de munca .....
🤚🤚🤚🤚🇷🇴 !
Ze este 0,8 ohmi.Inde este R1+R2?
Zs ....nu Ze. Stiu ca ai inteles...
22:15====UK
Salut Maestre , trebuie specificat pentru ce fel de sistem calculezi și de exemplu orice mcb mai mare de 32A ar avea 5.0 sec , Eu sunt de părere ca nu numai formula te ajuta sa calculezi defect bucla de defect ci trebuie măsurat .
Eu de obicei folosesc ZS=Ze+R1+R2 pentru fiecare circuit în parte și trec masurile în certificatul de instalare sau verificare .
Foarte bine ...,Doar sa respecti normele tarii in care faci masuratorile , normele , pentru ca difera EU de UK ,de exemplu....
SPUNEAI CA ÎMPĂMÂNTAREA FĂCUTĂ DE OM ACASA ESTE TOTAL GREȘIT,DAR LA MINE ACASA CEI DE LA IREM AU BĂTUT O AMĂRÂTĂ DE ȚEAVA ROTUNDĂ DE 1m DE CARE A LEGAT ÎMPĂMÂNTAREA CARE MĂSURATĂ ESTE DE 23OMI ACEA LUCRARE ESTE OK ?
Pt. casa sau la tabloul de la poarta....?
AM FĂCUT EU ÎMPĂMÂNTARE LA CASA ,DEOARECE EI AU BĂTUT O AMĂRÂTA DE ȚEAVA ,DAR NICI NU POT FACE TRATAREA NULULUI ,DEOARECE AU PUS DIFERENTIAL ! CE ESTE DE FĂCUT ?
@@tehnicianenergetic6090 Trebuie sa o faci in primul tablou ,inainte de diferntial ,sa duci platbanda pana acolo si sa ai sub 4 Ohmi masurat la impamantare (din pacate asa e incurcata treaba in Romania ) . Banuiesc ca de la casa pana la poarta e ceva ....ca la toata lumea ,dealtfel. Nu imi dau seama cum e la tine . Trebuie sa vorbesti cu un electrician de la ENEL...si sa-i explici ce vrei sa faci.....dar si el trebuie sa inteleaga...
@@ELECTRICLIFE4U NU ÎMI DAU EI VOIE IN TABLOUL LOR CHEAR DACĂ AM SPUS CA PLĂTESC UN OM DE LA EI ,AM PRIMIT RĂSPUNS CA STIU EI NU TREBUIE SA II ÎNVĂȚ !DE LA CASA PANA LA CONTOR SUNT 230 m !🤔☺️EU AM BĂGAT ȚEAVA PĂTRATĂ DE INOX DIN 3 IN 3m CU PLACBANDA PANA LA PANOU ȘI AM FĂCUT ÎMPĂMÂNTAREA SEPARAT FUNCȚIONEAZĂ A FOST MĂSURATĂ ȘI A AVUT 0,2 OHMI LA ÎNCEPUT AM ÎNCERCAT SA TRATEZ PEN ,DAR CADEA DIFERENȚIALUL ,IAR CÂND AM LEGAT SEPARAT NULU DE PE NU MAI CADE ȘI FUNCȚIONEAZĂ ȘI LA TRIFAZAT ȘI LA MONOFAZAT !!!
Aratale normativul unde scrie maxim 4 Ohmi si sub 1 ohm daca e comun cu paratrasnetul....Sa vedem ce mai zic. Multi dintre ei nici nu stiu si cei care stiu nu ii intereseaza ....Ii doare la ...bascheti.
Nu este greşit deloc să faci din tn-c in tt care i motivul ?
Motivul sunt chiar legile date(normativul ) ,care spune clar că spre receptoare trebuie să ai TNS.....Iar cei de la Electrica stipulează in contract că ai TNC ,care nu poate fi trasformat decăt in TNS. TNC-S.
dar hazardul....?
Un film lung și poate plictisitor pentru unii , însă este dovada vie că unii papagali care nu judecă și nu cunosc meserie , însă se iau după cei care au ” personalitate ” trebuie să mai citească mult ca să-și dea seama că greșesc grav ! Cred că acum veți intra în ” colimatoriul inginerilor ” care îl condamnă pe dl. Adrian Ștefan și veți fi ” exilat ” împreună cu el ! ))) 🙂
O sa ne cumparam un vapor si plecam in larg....😅😀😃 metaforic vorbind...
2/3 nu înseamnă 1,5!?
Bineinteles ca nu .E 0,66 in perioada.....?
Fă şi o variantă chinezască ,japoneză,ceva americană 😂😂😂 .dar eu am o intrebare voi cu electriceni romãni😂ştiți măcar legea lui ohm?😅
Vrei să pari inteligent, ...dar nu ești.
2/3 ist 0.66
Noi lucrăm după vde. Din câte înțeleg este mai sigur cel englezesc.
Nu cred ?!?!....E putin diferit normativul la UK. Au multe tabele cu marimi care trebuiesc respectate. Eu zic ca amandoua sunt OK...Trebuie studiat mai mult si in primul rand respectate normele unde te aflii....
@@ELECTRICLIFE4U spre exemplu în Italia sistemul TNC_S vine considerat doar acolo unde sunt consumuri mari de curent, și beneficiarul are CABINĂ DE TRANSFORMARE PROPRIE, ȘI FURNIZORUL DE ENERGIE ELECTRICA II ADUCE MEDIE TENSIUNE ȘI DIN CABINA PLEACĂ CU JOASĂ TENSIUNE ȘI NU SEPARA PENUL . Nu ma întrebați de ce nu separa PEN PT. CA NU ȘTIU, asa ne_au zis la școală ca TN-C ESTE DOAR ACOLO UNDE AI CABINA DE TRANSFORMARE PROPRIE MT_BT. SE PE REZIDENȚIAL AU DOAR SISTEMUL T_T ATÂT. ITALIENII ȘI VALOAREA LA ÎMPĂMÂNTARE NORMATIVUL LOR O PERMITE FOARTE MARE FAȚĂ DE GERMANIA, ROMÂNIA. ORICUM CRED CA AU MOTIVELE LOR CĂ NU OR FI EI CHIAR ASA DE CĂZUȚI IN CAP.
Am făcut o mica greșeală la primul comentariu pt. Ca am scris TNC_S ȘI TREBUIA SA SCRIU DOAR SISTEM TN-C FIINDCĂ AM ÎNȚELES CA NU FAC SEPARATIA ȘI TRATAREA PEN. RĂMÂNE TN-C LA CABINELE DE TRANSFORMARE MT. /JOASĂ TENSIUNE.
Teoria domniei tale e egala cu ZERO , e valabila numai (si numai) cand un consumator monofazic e singur pe linia trifazica , asa cum e pe desen . Curentul de faza nu se inchide prin neutru la transformator , se inchide spre celelalte doua faze , la transformator se inchide diferenza curentilor de faza , asta se vede din sectiunea conductorului de neutru . Recomandarea cu scoala e buna , vezi sistemul trifazic dezechilibrat si legile lui Kirchhoff !
Ești total pe lăngă subiect și se vede că nu ințelegi despre ce este vorba. E bine că scrii , căci astfel mai află lumea căți ,,inteligenți” mai sunteți printre noi.....Așteptăm un video de la tine să ne explici....ce dorești.Cred că te plictisești ....Iți recomand să incepi cu tricotatul.
Nu inteleg dece te superi , am zis ca teoria e valabila numai in cazul figurat pe desen sau recomandarea cu scoala , asta a fost ideea ta .
@@costastefan4293 Nu am pe cine să mă supar, și nici de ce..........Se vede că ești pe lăngă subiect.
@@costastefan4293 teoria te tine în viata.
Pe baza teoriei măsurătorile pot fi efectuate corect cu aparate de măsură calibrate fizic și matematic. În practica fără teorie pe unde mergi iese fum și pomeni.
referitor la curba,ați zis calcul in sistem englez,restul europenilor nu montăm 32A si mai ales in ring.mi se pate un pic că induceți in eroare
Cum nu montezi 32 in europa....?In UK se monteaza si in RING si normal ca la noi, dar Zs si Isc trebuiesc sa iasa in parametrii si se masoara putin diferit .Maximele si minimele trebuiesc sa iasa dupa reglementarile fiecarei tari .....etc.
@@ELECTRICLIFE4U normal că trebuiesc făcute măsurători.Normal cu 32 deA este mai greu de inadrat ca si curbă.Insă prezentarea dv a fost la "capitolul Anglia",ei având circuit ring,oar la prize sig pe fiecare.
@@ovidiuroman1979 Prima parte a fost VDE Germania , adica EU....👍
Ați preluat PE din N !!
S-a corectat la min 16:48 ;)
Dar tu explică in romaneşte lasă germana sau engleza 😂
👍
👍👍👍
👍👍👍👍