dank, ook die van ons stond veel te hoog ingesteld,...ik ben erg benieuwd hoeveel we gaan besparen... ook nu onze kids uit huis zijn...dat scheelt enorm veel douchewater...
Super bedankt, bij ons werd de douch niet meer goed warm. Door de Eco stand, nu alle lampjes aan de rechterkant uit en mijn vriendin kan weer in kokend water douchen.
bedankt voor de info, mijn aanvoertemperatuur stond op 85C!! kon terug tot 45C en heb mijn gasverbruik aanzienlijk teruggebracht. Dat scheelt gewoon HONDERDEN euro's per jaar. Met Tado kan ik de warmwater aan en uit zetten op tijdstippen wanneer ik het nodig heb.
Ik heb ook een intergas pas nieuw...vroeger stond mu kamer temperatuur op 6.sons 7 ...maar ik had altijd warm water ik kon douchen en warm kraan..hoe moet ik dat doen..ik gebruik heel wrining verwarming in woonkamer normaal sta ik in de kouw ondat ik een droge huid bheb is de verwarming slecht voor mijn gezondheid..ik hoop dat ik een goeie advies krijg alvast een fijne avond
U bent een held Dankuwel! Aanvoer stond op 70 graden waardoor vloerverwarming super lang duurde voordat aanvoertemp van 45 bij de vloer afgekoeld was....nu terug naar 50 en.vloerverwarming slaat meteen aan
Temperatuur voor het cv water ingesteld op 60.Stond op 85. Zucht! Ook direkt de eco stand ingesteld. Iedereen zou deze video moeten zien. Nogmaals dankjewel 😘
Als de efficiëntie hoger is bij lagere retour temperatuur van het water zou dat veronderstellen dat een CV zichzelf kan inregelen door te leren wanneer het verschil het hoogst is bij zo min mogelijk vermogen en water temperatuur. Als het ware een ECO stand van de CV zelf. Daarbij spreekt vanzelf dat de thermostaat op maximaal 19-20 graden moet zijn ingesteld (beperkte maar consistente vraag). Een groen of rood ledje als indicator is dan vereist.
De CV kant voor het CV water stond op 80, tapwater stond op 60. Heb het CV water op 45 gezet en opgeslagen. Ook heb ik het op vraaggestuurde modus gezet, want hij stond op de ECO stand. Ik moest iets proberen want plots is mijn gas verbruik maandelijks 2.5 X gestegen in vergelijking met de voorgaande jaren. Dit is mijn eerste zomer dat ik deze ketel heb. Tijdens de winter was er niet zo’n groot verschil in mijn maandelijks verbruik. Nu toch nog zeer zuinig zijn om het verlies in te lopen, zou dit het probleem zijn geweest want ik vertrouw het helemaal niet meer 😳. Volgende maand ga ik het zien 😎 hopelijk was dit het probleem.
Ik heb deze ketel thuis en hij staat op de eco stand. Ik verbruik maar 200m3 gas per jaar met een 5 persoonshuishouden. Ik doe de kachel heel het jaar niet aan door de goede isolatie. Prima ding dus!
Top, fijne basic uitleg die iedereen begrijpt, hier CV van 85 naar 45 graden en tapwater van 80 naar 60 gezet, misschien in de winter kijken of het comfort nog ok is, vast zuiniger dan het was, thank!
Als je een lage aanvoertempatuur instelt, heb je wel kans dat de ketel (sneller) begint te pendelen en dan krijg je juist een lager rendement. Het is toch veel beter om het bereik van het vermogen af te stellen? In veel praktijkgevallen staat de ketel veel te hoog afgesteld qua vermogen (standaard fabrieksinstelling). Zo gebruiken wij hier maar 4 radiatoren in een erg goed geïsoleerde tussenwoning, we verwarmen meestal alleen de woonkamer, keuken en badkamer. Dan is instellen op zo ongeveer het minimale vermogen prima en zorgt dat voor een lage retourtemperatuur (= hoger rendement)
Ik heb zelf beide gedaan: ketel in laaglast geforceerd en de aanvoertemperatuur gemaximeerd op 40. Dat is meteen een langjarige test voor de overstap naar een warmtepomp.
@@KetelKlets dat is inderdaad prima als test! Echter merk ik zelf dat de ketel bij een kleine laaglastbandbreedte nog steeds wel eens iets boven de 40 graden aanvoertemperatuur komt. (Huis is klein en uitstekend geïsoleerd, radiatoren juist afgesteld maar bij temperaturen rond het vriespunt ontkom ik toch af en toe niet aan zo'n 40-45 graden aanvoer. Ik heb de aanvoer dan ook niet gemaximeerd. Qua laaglast bandbreedte kan ik ook niet lager, dan gaat de ketel (Intergas HRE 18-24) In storing. Ik voorkom dan liever het onzuinige pendelen dan dat ik persé onder de 40 graden aanvoer wil blijven. Al snap ik je punt van het testen voor LTV 👍🏻
@@peterv6036 Dat doet mijn ketel (Remeha Tzerra Ace) ook af en toe, wat volgens mij te maken heeft met de delta-T die de ketel meet a.d.h.v. de retourtemperatuur. Wordt de retourtemperatuur te hoog, dan stijgt de aanvoertemperatuur mee (tot op zekere hoogte).
Voor een kleine tussenwoning energielabel D/E heb ik het maximale vermogen ingesteld van 70% naar 55% en het maximale toerental van 80% naar 60%. In de winter ben ik van plan enkel de woonkamer te verwarmen ( +-70m³). Eco stand staat aan. Het minimaal vermogen op 25% en min. Toerental op 30%. De temperatuur van warmwater is ingesteld op 50 ipv 60gr. De aanvoertemp staat op 75gr. Lijken dit goede waarden of kan ik dit nog verder verlagen? Is er een verhouding tussen vermogen en toerental die je best aanhoudt? Of is het toerental enkel afhankelijk van de gemeten retourtemperatuur? Kan u mij meer informeren wat ik het best doe om de winter te doorstaan? Ik heb de intergas combi HRE CW4 28/24. Alvast bedankt
top, bij mij was dus het lampje aangezet bij tapwater, en kreeg constant van die verrbuikspiekjes in de homewizard app. Zal nu dus weg zijn als het goed is- Thanks
Mijn CV kant stond op 89 graden. En comfort stand stond aan. Ik woon hier net dus amper gebruik gemaakt van warm water/verwarming maar hopelijk meteen goedgezet nu.
M'n CV kant stond op 70 graden met de comfort stand geselecteerd. Nu verlaagd naar 45 graden met vraaggestuurde modus. Ben benieuwd hoe veel het scheelt aan het einde van de maand.
@@KetelKlets ik ben nu een maandje verder. November en december had ik een gemiddeld gasverbruik van om-en-nabij 70m3 per maand. Halverwege januari heb ik m'n CV ketel anders ingesteld zoals hierboven beschreven. Januari lag m'n verbruik op 55m3. En nu halverwege februari ligt mijn verbruik voor deze maand vooralsnog op 15m3. Kachel is evenveel gebruikt als de maanden hiervoor. Er zit dus zeker verbetering in. Dank daarvoor!
Goede duidelijke video. Ik heb precies dezelfde ketel en heb hem op de vraaggestuurde setting staan, maar toch verbruik ik (volgens de Engie app) elke dag zo'n 80 cent aan gas, ook als ik niet thuis ben. De thermostaat staat op 15 graden en voor zover ik weet heb ik verder niets wat passief gas verbruikt, ook ruik ik nergens een gaslucht, dus ik vraag me af hoe dat kan...
Trek de stekker eens een dag uit de ketel, als je dan nog steeds gasverbruik hebt dan moet je ergens een lek hebben. Ervan uitgaande dat je geen andere gastoestellen in gebruik hebt (een gasfornuis kan ook lekken bijvoorbeeld).
Ik hoop dat ik meer video's over dit product van jouw kanaal voorgesteld krijg, goede, duidelijke video. Ik hoop een CV bijvullen video te zien over deze ketel, wie weet!
Het bijvullen gaat bij elke ketel op dezelfde manier. Volgens mij komt bij deze intergas de waterdruk op het display te staan als je de ketel uit zet (en misschien op een knop drukt). Dan een kwestie van bijvulken zoals je altijd doet, kraantjes dicht, ketel weer aan en je bent klaar. Ga voor 1.8 - 2.0 bar.
Ik heb een probleem met m'n intergas Kompakt HRE. Hij blijft staan op 32 boven de plus en min. De radiatoren worden ook niet warm en de temperatuur in de huiskamer haalt de 18 graden niet eens. Wat is er nu aan de hand? Please help
Ik heb in mijn kamer 3 radiatoren en bij- vloerverwarming. De ketel heb ik staan op aanvoer 80gr. Vraag is nu... ka ik met deze combinatie .. vloer verwarming en radiatoren ook de aanvoer graden naar beneden bijstellen? En zoja, hoeveel?
Naar 60 graden kan zonder problemen, wellicht 50 graden ook als de woning een beetje goed is geïsoleerd. Probeer het uit en je weet het (je kunt altijd de instellingen weer terug zetten zoals ze stonden, schrijf dat voor de zekerheid even op). Zie ruclips.net/video/LR0C3Q7blCs/видео.html en ruclips.net/video/RnvhWUWBu5Y/видео.html
heb de settings overgenomen zoals ze staan in dit filmpje, plus de afvoer lucht zuiger compleet uit de vreemde stekker gehaald, en is kijken of ik die op een nachtimer kan zetten, zie volgende maand pas of me verbruik lager is.
Beste John, Bedankt voor deze duidelijke video! Vraagje, mag ik deze voorgestelde parameters ook hanteren op een tussenwoning uit de jaren 70. Slecht geïsoleerd en woonopp. van 125m2?
Het lukt me niet de temperatuur van het tapwater te veranderen. Hij blijft vast op 60 staan. CV water temperatuur wijzigen lukt wel. Wat kan er mis zijn?
Super bedankt voor deze heldere uitleg. Nu vraag ik me toch af wat zuiniger is. De eco stand met bovenste lampje aan of vraag gestuurd. Mijn ketel stond op 80 graden cv. 60 graden tap water en op de eco stand. Nu op 50 60 en vraag gestuurd. Nogmaals dank
Bedankt voor de info. Onze HR ketel hangt in een meestal niet verwarmde niet geisoleerde schuur. Hoe voorkom ik dat hij bevriest? Zijn deze instellingen hierop van invloed?
Zorgt de ketel zelf voor via de thermostaat. Zolang de ketel in het stopcontact zit zal er weinig gebeuren. Pas eventueel buisisolatie toe voor de CV-leidingen in die ruimte: ruclips.net/video/dQHIRV7LuP8/видео.html
Beste Ketel Klets, ik kan nu al zien op mijn verbruiksmanager dat er minder gasverbruik is. 😃👍 Nu lees ik in de handleiding dat er ook een zomerstand is zodat het toestel alleen op de warmtevraag reageert . Hoe zit dat dan met de verwarming, .....ik wil het zaakje niet vernaggelen. Is het verstandig wanneer ik deze zomerstand ga instellen?
De zomerstand zet simpelweg het CV deel van de ketel uit, maar zorgt dat je wel warm water uit de kraan blijft krijgen. Je krijgt hetzelfde door de thermostaat op 6 graden te zetten (of vorstbeveiliging), zonder risico dat je het in september weer bent vergeten en uren moet zoeken naar die vergeten instelling. Zomerstand, liever niet doen :-).
Betreft de vraaggestuurde instelling: als ik deze gebruik dan duurt het een volle minuut voordat mijn water de gewenste temperatuur bereikt; een hoop waterverspilling hierdoor... Worden de kosten van dit verspilde water dan volledig gecompenseerd door een lager gasverbruik door de vraaggestuurde instelling?
Water kost (waar ik woon) 91ct per 1000L. Meet dus even hoeveel water je verspilt (€ 0,91 / 1000 x ). Kijk daarnaast even hoeveel gas je ketel verbruikt puur om de warmtewisselaar warm te houden. Dat gasverbruik speel je weg bij vraaggestuurd. Vaak is het verschil tussen beide aanzienlijk (omdat gas veel duurder is dan water).
CV ketel op volledig vraag gestuurd gezet, rechts dus de knopjes uit, en dan krijg ik geen warm water meer uit de kraan, cv en tapwater staan op 60 graden, wat doe ik fout?
Wacht iets langer (water is wat langer onderweg), zet de kraan maximaal open (tapdrempel) en controleer of je het warme water niet per ongeluk hebt uitgezet in de instellingen. Check de installatiehandleiding voor het hoe en wat.
Heldere uitleg maar toch nog een vraag. Heeft de eco stand consequenties voor je vloerverwarming? Heb de ketel sinds kort op eco stand staan maar heb het idee dat de vloerverwarming minder goed aanslaat. Daarvoor jaren op comfort stand gehad. Kan dit kloppen op heeft de eco stand geen invloed hierop?
De laagste temperatuur/vermogen waar je het appartement nog warm mee krijgt. Dat is voor elke persoon en situatie anders dus experimenteer daarmee. Verlaag ook het vermogen van de ketel, dat wordt in andere video's getoond (komt in mijn video niet aan bod maar is wel belangrijk om pendelen tegen te gaan).
Ik gok dat je ketel dan op een te hoog vermogen staat ingesteld. Probeer het eens andersom: zet de thermostaat op 20 of 21 en laat hem daar staan: ervaar je dan hetzelfde effect?
Ketel begrenzen op temperatuur en niet op vermogen Plankgas rijden met aan getrokken hand rem. Modulerende ketel... voor berld het is 19C. In huis u zet kamerthermostaat op 21C. de ketel gaat voor 2 graden stoken van 19 nasr 21. De ketel zal zo laag mogelijk branden ... moduleren. Algelang de warmte vrasg aanhoud zal de ketel procentueel harder gaan branden Voor 2 graden verhogen van de kamertemp gaat de ketel niet naar 85C. U rijd met de aut in een 30 km zone en ziet vrrvolgens dat het een 50 km zone wordt. Geeft u plankgas of een beetje gas? Ketel fabrikanten hebben dit allang uit gevonden ...MODULERENDE KETEL
De ketel kan moduleren en de thermostaat kan moduleren, maar dat is niet hetzelfde. Een modulerende ketel kan de brander moduleren terwijl er een niet-modulerende thermostaat op zit aangesloten. Het is dus niet zo simpel als je stelt. Een ketel heeft geen ogen en is (nog steeds) dom: de beste efficiëntie haal je nooit op de standaard instellingen omdat het geheel afhankelijk is van de woning en je comfortwensen (beide dingen die de ketel niet weet af fabriek).
Ik heb vandaag een nieuwe cv ketel ...intergas...deze model...vroeger stond mijn kamertemperatuur 7 graden (honeywell die kun je draaien) ik gebruikte zelden de verwarming ...zonder de verwarming kon ik douchen water altijd heel heet. Nu moet ik de honeywell verwarming aanzetten anders krijg geen warm water dat wil ik niet...ik wil zonder verwarming aan te zetten warm water wat moet ik precies doen alvast bedankt...het staat nu op 60 graden ...en nr 5 en die 2 groene lampjes branden..hij is pas 1 dag oud
Installateur bellen, dat hoort niet zo te werken. Ook zonder de CV aan te zetten moet je warm water kunnen tappen. Klinkt als een installatiefout of een productiefout in de ketel zelf.
Ik was dus bezig met mn ketel zoals velen waarschijnlijk vanwege de gasprijzen en het risico van legionella. Maar toen kwam er een andere vraag in mij op die niks met de intragas te maken heeft maar ik probeer t toch maar: ik heb zo’n klein ventilatortje met een water reservoir erin. Hij staat zelden op de waterstand maar ik bedacht me dat dat ding levensgevaarlijk moet zijn. Wat denkt men hier daarover?
hallo .ik heb dzelfde ketel acv intergas hre combie compakt 36kw maar die verbreukt te veel gas op 2 maanden tijd heb iets meer dan 700 m3 gebreukt .dat gelijk aan 5000kw en dat heeft me een dikke rekenin bezorgd .mijn vraag is .is er een manier om de flammen lager te zetten trouwens ik heb alles ook lager gezet bij instelin torental en zo ook naar L (lagestand maar zonder resaultaat mijn gasmeter draait zo snel alvast bedankt adam
die van ons staat regelmatig in storing zonder code in het display, als je dan op de knop helemaal rechts drukt doet die het weer een aantal dagen. Heb al tich keer de service monteur over de vloer gehad, maar als die komt kan hij niks bijzonders vinden?
Bedankt voor de interessante video's. Bij ons hebben wij zulke Intergas HRE brander, die is voorzien van een buitenvoeler die de temperatuur van het water regelt naargelang de temperatuur buiten. Is het dan nog zinvol om de watertemperatuur voor de cv zelf zo laag mogelijk in te stellen?
Vraagje, via mijn Tado app had ik een schema doe ‘s nachts het tap water uit zet. Maar na het zien van deze video lijkt me dat dus niet handig. Is het beter het tapwater altijd op 60 te hebben?
Zit er ook een zomerstand op waarbij je de cv tijdelijk uit zet maar wel warm water kan blijven gebruiken? Ik ben aan het klussen en moet tijdelijk de radiatoren van de muur halen maar ik wil wel gebruik blijven maken van warm water.
Hartstikke bedankt! Toch nog 1 vraag in Jip en Janneke taal; is het voordeliger om de vraaggestuurde instelling te hebben of de eco-stand? Ik had de ketel op eco staan maar hoorde deze om de zoveel tijd een keer aanslaan. Nu allebei de lampjes uit dus op vraaggestuurd staan. Is dat voordeliger? Bedankt hoof voor de reactie!
Door de cv temperatuur te verlagen, duurt het langer dat je huis warm wordt.!! !!!! En vraag aan je installateur of hij de cv water zijden wil inregelen zo dat de temperatuur ver schil van elke radiator +/- 15gr is ( aanvoer / retour)
Klopt, dat is precies het doel. Als iets langzaam is, is het per definitie efficienter. Ongekeerd, als iets snel is, is het niet zuinig. Dat gaat van auto's tot aan de lichtsnelheid. En die 15 graden kun je niet als vaste waarde nemen, want het is afhankelijk van de aanvoertemperatuur; dit moet 25% zijn. Dus bij 80 graden aanvoer is de retour 60 graden (20 graden verschil) terwijl bij 40 graden aanvoer de retour 30 graden moet zijn (10 graden verschil). Daarom is de stelregel een percentage (25%).
CV systeem is een gesloten circuit, legionella is pas aan de orde wanneer er fijne druppels ontstaan die ingeademd worden wanneer bijv. je tapwatertemperatuur onder de 60 graden zou zijn bij het douchen.
Ja, meestal wel. Probeer het even door de thermostaat hoog te zetten, of de ketel dan aanslaat. Controleer ook of je warm water krijgt. Lukt het niet, dan zit er mogelijk wat lucht in de gasleiding. Stekker uit de ketel trekken en na 10 seconden weer in steken. Eventueel een paar keer herhalen.
Grappig, ga ik proberen. Welke temperatuur stand thermostaat gebruik als je geen warmte gebruikt [ nacht en te werk.] Heb het nu staan op 17 graden als je en als ik wakker of thuis kom op 20 graden. Is dit verschil te groot of te laag?
bedankt, dit gevonden via google, cv stond op 80 graden, niet echt zuinig, en nu het tapwater ook op de echte eco stand gezet, verdorie jaren teveel gas verbruikt omdat installateurs je dit soort dingen niet vertellen.
@@KetelKlets oké... Ik heb hem nu op 19 gr met de instellingen die jij voorgesteld hebt. Stel: ik zet de kachel aan en ik ga douchen... Krijg ik dan nog steeds de radiatoren warm en krijg ik warm water met douchen? De radiatoren zijn nu ook niet echt heel erg warm vind ik, ik kan m'n hand er gewoon op houden. Hoop dat je me het kan uitleggen 🙏🏼
Hoe kouder de retour temperatuur hoe hoger het rendement. Nu wou ik de leidingen gaan isoleren maar vraag mijn of het zin heeft om de retour leidingen te gaan isoleren. Het klinkt nu niet bepaald zinvol. Of maak ik hier een denkfout?
Als je de leidingen niet isoleert raak je warmte kwijt (waar je wel voor hebt betaald) op plekken in huis waar dat niet nodig is. Hoe kouder het retourwater, hoe hoger het HR rendement, maar besef dat die warmte in de ruimte van de radiator moet achterblijven en niet 'onderweg' verloren moet gaan. Immers heb je dan wel een maximaal HR rendement, maar blijft de nieuwe warmte niet uitsluitend achter in de ruimte van de radiator. Dan heb je er in de praktijk nog steeds geen profijt van. Zie: ruclips.net/video/lrXEGfQ-7Sc/видео.html
Legionella kan ontstaan in stilstaand water (zeg twee, drie weken) waarbij het water tussen de 25 en 45 graden is. Ben je dus in de zomer lang op vakantie? Dan bij terugkomst alle kranen enkele minuten laten lopen.
is het mogelijk de zone regeling te veranderen? of iets ik heb een nieuwbouw woning en last van vocht boven onder de laminaat vloer en mij leek het toen handig om de radiotoren zelf open te kunnen draaien heeft uw tips?
Ik ben momenteel ook een beetje aan het oriënteren om mijn systeem te optimaliseren. Ik heb zelf ook een intergas ketel, nu vond ik je filmpje(s) zeer interessant (in een vorig filmpje had je het over de witte rook die uit de afvoer van de CV komt, nou die van mij geeft zoveel witte rook dat de buurt elke dag denkt dat er een nieuwe paus is gekozen ;)). Maar ik heb wel een vraag over de temperatuur van het CV-water. In jouw filmpje zet je die op 45 graden, maar ik heb een ander filmpje gezien waarin wordt gezegd dat je deze gewoon op 75 graden moet zetten en meer moet "spelen" met de pompsnelheid. Kan je misschien misschien meer duidelijk over geven wat ik het beste kan doen? Ik heb het over dit filmpje: ruclips.net/video/l0QIEHRronQ/видео.html
Uiteindelijk gaat het om de retour temperatuur. Het verlagen van de aanvoertemperatuur is voor veel mensen een quick win, maar als jij mét optimalisaties zoals waterzijdig inregelen met 75 graden aanvoer een retour van 30 graden kunt krijgen, dan is dat qua efficiëntie ook prima.
@@KetelKlets ok, dus het gaat hier eigenlijk gewoon om een andere methode? Is 30 graden retour bij een aanvoer van 75 graden niet te laag? Of is die 25% verschil tussen aanvoer en retour een minimum?
@@arnoud106 De retourtemperatuur moet zo laag mogelijk zijn waarbij je de woning nog voldoende comfortabel weet te krijgen. Alleen dat laatste is al heel persoonlijk, vandaar dat echte waardes geven geen zin heeft. 25% is inderdaad een vuistregel, niet meer dan dat.
Ja deze vraag heb ik ook. Bij een lagere temperatuur zou de cv ketel gaan pendelen om op temperatuur te blijven. Maar als je huis goed geïsoleerd is zou dat toch wel mee moeten vallen?
Goedendag, Ik bekijk veel filmpjes op jouw kanaal en heel erg bedankt voor de adviezen. Omdat ik een Intergas HRE 36/30 heb, ben ik ook gaan speuren naar een besparende instelling. Jij verlaagt de aanvoertemperatuur en veranderd de instelling voor de vraag van warm water. Nu kwam ik ook het volgende filmpje tegen. ruclips.net/video/l0QIEHRronQ/видео.html In dit filmpje wordt de instelling van de aanvoertemperatuur niet gewijzigd maar wordt er gesleuteld aan het vermogen van de ketel en het rendement. Wat vind je hier van en welke instelling kan je het beste gaan gebruiken?
Beide is het beste, met name als je tzt op een warmtepomp wilt overstappen en wilt nagaan of dat kan in jouw woning. Maar onthoud dat de retourtemperatuur zo laag mogelijk moet zijn voor maximale HR efficiëntie.
@@KetelKlets Volgens John visser gaat de Ketel te veel pendelen als je de aanvoertemperatuur lager zet, en dit zou minder zuinig zijn. Dit klinkt (voor mij) ook wel logisch. Wat denk jij daarvan?
@@Floatquote Pendelen moet je inderdaad altijd voorkomen. Zorg dat de ketel altijd zijn vermogen kwijt kan, speel met de pompsnelheid enz. Ik stook zelf op 40 graden aanvoer en heb geen last van pendelgedrag.
Ik heb mijn ketel op 60 staan maar modulerend doet hij rond de 40 graden stoken. Waarom op 45 graden als de ketel modulerend altijd al 24\7 al rond de 40 draait? Wat is hier het voordeel?
Hangt van de thermostaat af. Als het een OpenTherm thermostaat is, dan moduleert de ketel inderdaad soms op aanvoertemperatuur. Bij AAN/UIT of merkspecifiek gebeurt dit niet en kun je met deze instelling de aanvoertemperatuur maximeren. Ketels moduleren van zichzelf de vlam, niet de aanvoertemperatuur.
Dus dit is de reden dat ik elke keer bij adressen kom waar het niet warm word! Je thermostaat bepaald de aanvoer temp. De ketel begrensd hem. Oftewel. Niet aanzitten. Je ketel vermogen omlaag zetten is wel slim.
@@KetelKlets geen idee, misschien door de instellingen die de monteur heeft ingesteld? met deze youtube filmpjes ben ik van plan om hem lager in te stellen om te zien of hij minder gas verbruikt.
Als je je instelling klakkeloos op 45 cv zet ga je problemen krijgen. Blijf van je aanvoer temp af. Tenzij enkel vloerverwarming kan die op 45-50. En lampjes uit is eco stand. Die tijd herkenning is nog steeds een soort van comfort stand. Immers lampjes uit reageert hij enkel op vraag. Op die klok stond gaat ie gewoon ww voorverwarmen. Als je wil besparen verander dan je vermogen. Topsnelheid is het probleem niet in dit geval. Het is de acceleratie. De topsnelheid wil je graag behouden :),
Exact, hij moduleert toch wel qua aanvoertemp als het niet nodig is. Ik heb standaard de aanvoer gewoon op 75’C staan. Maar het ketelvermogen minimaal op 25% en maximaal op 45% werkt perfect in mijn situatie. En uiteraard draait mijn pomp zachtjes, delta t is altijd zo’n beetje 20’C.
Waarom kost het meer? Energie blijft energie en als de woning goed is geïsoleerd is meer niet nodig. De woning uit de video is een A+ woning, daar kun je letterlijk met een handföhn de huiskamer opwarmen.
dat extra koude water kun je opvangen en de wc mee doorspoelen, planten wateren, Wim Hoffen ;-), etc.. maar ook hier is een berekening van gemaakt vorig jaar en toen kwam het extra bedrag voor het extra water dat het uit op ongeveer 2 euro, per jaar. Laat dat dan nu 4 euro zijn.. Tegenover hoeveel kuub gas dat je uitspaart? x de huidige gasprijs? Van het gas waar we de aankomende winter nog wel voorraad voor hebben maar het voor de volgende winter onzeker is?
Hallo, ik was net jouw filmpje aan het bekijken, maar volgens mij zit er aan het eind ergens een foutje ivm de eco stand. In eerste instantie zeg je dat het bovenste lampje de zogenaamde eco stand is. En vervolgens zeg je dat het het beste is om alle lampjes uit te zetten, dus de eco stand....????!! Ben ik de enige die dit is opgevallen?? Welke is nou vraaggestuurd en welke is nu eco?
dank, ook die van ons stond veel te hoog ingesteld,...ik ben erg benieuwd hoeveel we gaan besparen... ook nu onze kids uit huis zijn...dat scheelt enorm veel douchewater...
Super bedankt, bij ons werd de douch niet meer goed warm. Door de Eco stand, nu alle lampjes aan de rechterkant uit en mijn vriendin kan weer in kokend water douchen.
Blij dat ik deze gezien heb! Ik heb hem nu van 'eco' naar vraagestuurd gezet en cv temperatuur van 65 naar 45. Alle beetjes helpen!
Dank je wel voor de heldere uitleg, mijn ketel stond helemaal verkeerd ingesteld.
bedankt voor de info, mijn aanvoertemperatuur stond op 85C!! kon terug tot 45C en heb mijn gasverbruik aanzienlijk teruggebracht. Dat scheelt gewoon HONDERDEN euro's per jaar. Met Tado kan ik de warmwater aan en uit zetten op tijdstippen wanneer ik het nodig heb.
Ik heb ook een intergas pas nieuw...vroeger stond mu kamer temperatuur op 6.sons 7 ...maar ik had altijd warm water ik kon douchen en warm kraan..hoe moet ik dat doen..ik gebruik heel wrining verwarming in woonkamer normaal sta ik in de kouw ondat ik een droge huid bheb is de verwarming slecht voor mijn gezondheid..ik hoop dat ik een goeie advies krijg alvast een fijne avond
Bedankt
U bent een held Dankuwel! Aanvoer stond op 70 graden waardoor vloerverwarming super lang duurde voordat aanvoertemp van 45 bij de vloer afgekoeld was....nu terug naar 50 en.vloerverwarming slaat meteen aan
Mijn ketel stond dus duidelijk in een te hoog verbruik. Dank je wel voor de uitleg 👍🏻
Dankjewel voor de duidelijke uitleg. Ik ga dat zeker doen. De prijzen rijzen de pan uit.
Rik bedankt voor de goede uitleg.
Groetjes vanuit Boskant
Temperatuur voor het cv water ingesteld op 60.Stond op 85. Zucht! Ook direkt de eco stand ingesteld. Iedereen zou deze video moeten zien. Nogmaals dankjewel 😘
Ontzettend bedankt !heb meteen mijn temperatuur van 80 naar 45 verlaagd. En in eco stand gezet.
Als de efficiëntie hoger is bij lagere retour temperatuur van het water zou dat veronderstellen dat een CV zichzelf kan inregelen door te leren wanneer het verschil het hoogst is bij zo min mogelijk vermogen en water temperatuur. Als het ware een ECO stand van de CV zelf. Daarbij spreekt vanzelf dat de thermostaat op maximaal 19-20 graden moet zijn ingesteld (beperkte maar consistente vraag). Een groen of rood ledje als indicator is dan vereist.
Top, bedankt, scheelt weer een heel boekwerk lezen voor 1 tip
Wat een duidelijke uitleg!!! Bedankt❤
De CV kant voor het CV water stond op 80, tapwater stond op 60.
Heb het CV water op 45 gezet en opgeslagen.
Ook heb ik het op vraaggestuurde modus gezet, want hij stond op de ECO stand.
Ik moest iets proberen want plots is mijn gas verbruik maandelijks 2.5 X gestegen in vergelijking met de voorgaande jaren.
Dit is mijn eerste zomer dat ik deze ketel heb. Tijdens de winter was er niet zo’n groot verschil in mijn maandelijks verbruik. Nu toch nog zeer zuinig zijn om het verlies in te lopen, zou dit het probleem zijn geweest want ik vertrouw het helemaal niet meer 😳.
Volgende maand ga ik het zien 😎 hopelijk was dit het probleem.
Ik heb deze ketel thuis en hij staat op de eco stand. Ik verbruik maar 200m3 gas per jaar met een 5 persoonshuishouden. Ik doe de kachel heel het jaar niet aan door de goede isolatie. Prima ding dus!
Top, fijne basic uitleg die iedereen begrijpt, hier CV van 85 naar 45 graden en tapwater van 80 naar 60 gezet, misschien in de winter kijken of het comfort nog ok is, vast zuiniger dan het was, thank!
Denk dat je een koude winter heb gehad met water temp op 45 lmao. Of t moet alleen vloer verwarming zijn.
Als je een lage aanvoertempatuur instelt, heb je wel kans dat de ketel (sneller) begint te pendelen en dan krijg je juist een lager rendement. Het is toch veel beter om het bereik van het vermogen af te stellen? In veel praktijkgevallen staat de ketel veel te hoog afgesteld qua vermogen (standaard fabrieksinstelling). Zo gebruiken wij hier maar 4 radiatoren in een erg goed geïsoleerde tussenwoning, we verwarmen meestal alleen de woonkamer, keuken en badkamer. Dan is instellen op zo ongeveer het minimale vermogen prima en zorgt dat voor een lage retourtemperatuur (= hoger rendement)
Ik heb zelf beide gedaan: ketel in laaglast geforceerd en de aanvoertemperatuur gemaximeerd op 40. Dat is meteen een langjarige test voor de overstap naar een warmtepomp.
@@KetelKlets dat is inderdaad prima als test! Echter merk ik zelf dat de ketel bij een kleine laaglastbandbreedte nog steeds wel eens iets boven de 40 graden aanvoertemperatuur komt. (Huis is klein en uitstekend geïsoleerd, radiatoren juist afgesteld maar bij temperaturen rond het vriespunt ontkom ik toch af en toe niet aan zo'n 40-45 graden aanvoer. Ik heb de aanvoer dan ook niet gemaximeerd. Qua laaglast bandbreedte kan ik ook niet lager, dan gaat de ketel (Intergas HRE 18-24) In storing. Ik voorkom dan liever het onzuinige pendelen dan dat ik persé onder de 40 graden aanvoer wil blijven. Al snap ik je punt van het testen voor LTV 👍🏻
@@peterv6036 Dat doet mijn ketel (Remeha Tzerra Ace) ook af en toe, wat volgens mij te maken heeft met de delta-T die de ketel meet a.d.h.v. de retourtemperatuur. Wordt de retourtemperatuur te hoog, dan stijgt de aanvoertemperatuur mee (tot op zekere hoogte).
Voor een kleine tussenwoning energielabel D/E heb ik het maximale vermogen ingesteld van 70% naar 55% en het maximale toerental van 80% naar 60%. In de winter ben ik van plan enkel de woonkamer te verwarmen ( +-70m³). Eco stand staat aan. Het minimaal vermogen op 25% en min. Toerental op 30%. De temperatuur van warmwater is ingesteld op 50 ipv 60gr. De aanvoertemp staat op 75gr.
Lijken dit goede waarden of kan ik dit nog verder verlagen? Is er een verhouding tussen vermogen en toerental die je best aanhoudt? Of is het toerental enkel afhankelijk van de gemeten retourtemperatuur? Kan u mij meer informeren wat ik het best doe om de winter te doorstaan? Ik heb de intergas combi HRE CW4 28/24.
Alvast bedankt
top, bij mij was dus het lampje aangezet bij tapwater, en kreeg constant van die verrbuikspiekjes in de homewizard app. Zal nu dus weg zijn als het goed is- Thanks
Glashelder, dankjewel…
Zeer goed uitgelegd en duidelijk, complimenten 👌
Wat een handige instructie. Heel erg bedankt!
Mijn CV kant stond op 89 graden. En comfort stand stond aan. Ik woon hier net dus amper gebruik gemaakt van warm water/verwarming maar hopelijk meteen goedgezet nu.
Lampjes uit gaat het dan niet langer duren voor je warm water krijgt uit de kraan en wat kost dan meer ?
heel duidelijk, dank je
M'n CV kant stond op 70 graden met de comfort stand geselecteerd. Nu verlaagd naar 45 graden met vraaggestuurde modus. Ben benieuwd hoe veel het scheelt aan het einde van de maand.
Laat het ook zeker even weten!
@@KetelKlets ik ben nu een maandje verder. November en december had ik een gemiddeld gasverbruik van om-en-nabij 70m3 per maand. Halverwege januari heb ik m'n CV ketel anders ingesteld zoals hierboven beschreven. Januari lag m'n verbruik op 55m3. En nu halverwege februari ligt mijn verbruik voor deze maand vooralsnog op 15m3. Kachel is evenveel gebruikt als de maanden hiervoor. Er zit dus zeker verbetering in. Dank daarvoor!
Goede duidelijke video. Ik heb precies dezelfde ketel en heb hem op de vraaggestuurde setting staan, maar toch verbruik ik (volgens de Engie app) elke dag zo'n 80 cent aan gas, ook als ik niet thuis ben. De thermostaat staat op 15 graden en voor zover ik weet heb ik verder niets wat passief gas verbruikt, ook ruik ik nergens een gaslucht, dus ik vraag me af hoe dat kan...
Trek de stekker eens een dag uit de ketel, als je dan nog steeds gasverbruik hebt dan moet je ergens een lek hebben. Ervan uitgaande dat je geen andere gastoestellen in gebruik hebt (een gasfornuis kan ook lekken bijvoorbeeld).
Zoals altijd even interessant en leerzaam!!!!!
Comfort kost altijd meer maar daar krijg je ook wat voor je heb dan als het goed is eerder warm water uit de kraan
Ik hoop dat ik meer video's over dit product van jouw kanaal voorgesteld krijg, goede, duidelijke video. Ik hoop een CV bijvullen video te zien over deze ketel, wie weet!
Het bijvullen gaat bij elke ketel op dezelfde manier. Volgens mij komt bij deze intergas de waterdruk op het display te staan als je de ketel uit zet (en misschien op een knop drukt). Dan een kwestie van bijvulken zoals je altijd doet, kraantjes dicht, ketel weer aan en je bent klaar. Ga voor 1.8 - 2.0 bar.
@@KetelKlets Bedankt. Hij staat nu op 1.7, maar ik heb de juiste inbussleutel niet in huis (heeft niet de juiste vorm aan het uiteinde).
@@James-gk2pq 1.7 is ook goed. Als de zon weer gaat schijnen wordt het vanzelf 1.8 (warmer water zet uit).
@@KetelKlets OK! 👍
Ik had het al op 45 graden staan en vraaggestuurd. Lampjes dus uit. De tapwater functie kan ik dus ook uitlaten in Tado ga ik vanuit?
Ik heb een probleem met m'n intergas Kompakt HRE. Hij blijft staan op 32 boven de plus en min.
De radiatoren worden ook niet warm en de temperatuur in de huiskamer haalt de 18 graden niet eens.
Wat is er nu aan de hand? Please help
Hier gebruiken wij de centrale verwarming al ruim 2 jaar niet meer. Kan de temperatuur dan ook onder die 45 graden afgesteld worden?
Ik heb in mijn kamer 3 radiatoren en bij- vloerverwarming. De ketel heb ik staan op aanvoer 80gr. Vraag is nu... ka ik met deze combinatie .. vloer verwarming en radiatoren ook de aanvoer graden naar beneden bijstellen? En zoja, hoeveel?
Naar 60 graden kan zonder problemen, wellicht 50 graden ook als de woning een beetje goed is geïsoleerd. Probeer het uit en je weet het (je kunt altijd de instellingen weer terug zetten zoals ze stonden, schrijf dat voor de zekerheid even op). Zie ruclips.net/video/LR0C3Q7blCs/видео.html en ruclips.net/video/RnvhWUWBu5Y/видео.html
heb de settings overgenomen zoals ze staan in dit filmpje, plus de afvoer lucht zuiger compleet uit de vreemde stekker gehaald, en is kijken of ik die op een nachtimer kan zetten, zie volgende maand pas of me verbruik lager is.
Dat laatste zou ik niet doen i.v.m. de luchtkwaliteit. Stel hem goed in, maar helemaal afkoppelen kun je beter niet doen.
Hoe controleer je de waterdruk ? Normaal moet het op 1,5 bar staan dacht ik.
Zet te ketel uit (met de linkerknop). Nu wordt de waterdruk weergegeven.
Thanks man
Beste John,
Bedankt voor deze duidelijke video! Vraagje, mag ik deze voorgestelde parameters ook hanteren op een tussenwoning uit de jaren 70. Slecht geïsoleerd en woonopp. van 125m2?
Het lukt me niet de temperatuur van het tapwater te veranderen. Hij blijft vast op 60 staan. CV water temperatuur wijzigen lukt wel. Wat kan er mis zijn?
Gewoon laten staan. Waarom zou jeje tap water lager zetten?
Super bedankt voor deze heldere uitleg. Nu vraag ik me toch af wat zuiniger is. De eco stand met bovenste lampje aan of vraag gestuurd. Mijn ketel stond op 80 graden cv. 60 graden tap water en op de eco stand. Nu op 50 60 en vraag gestuurd. Nogmaals dank
Vraag gestuurd is altijd zuiniger; de ECO stand op een Intergas blijft gokwerk van de ketel.
@@KetelKlets super veel dank
Bedankt voor de info. Onze HR ketel hangt in een meestal niet verwarmde niet geisoleerde schuur. Hoe voorkom ik dat hij bevriest? Zijn deze instellingen hierop van invloed?
Zorgt de ketel zelf voor via de thermostaat. Zolang de ketel in het stopcontact zit zal er weinig gebeuren. Pas eventueel buisisolatie toe voor de CV-leidingen in die ruimte: ruclips.net/video/dQHIRV7LuP8/видео.html
Beste Ketel Klets, ik kan nu al zien op mijn verbruiksmanager dat er minder gasverbruik is.
😃👍
Nu lees ik in de handleiding dat er ook een zomerstand is zodat het toestel alleen op de warmtevraag reageert .
Hoe zit dat dan met de verwarming, .....ik wil het zaakje niet vernaggelen.
Is het verstandig wanneer ik deze zomerstand ga instellen?
De zomerstand zet simpelweg het CV deel van de ketel uit, maar zorgt dat je wel warm water uit de kraan blijft krijgen. Je krijgt hetzelfde door de thermostaat op 6 graden te zetten (of vorstbeveiliging), zonder risico dat je het in september weer bent vergeten en uren moet zoeken naar die vergeten instelling.
Zomerstand, liever niet doen :-).
@@KetelKlets
Ik heb nu direct de thermostaat op 6 gezet.
🙏🏻🙏🏻🙏🏻
(Ik heb de intergas HRE 28/24 A)
Heel erg bedankt Ketel Klets.
🤝
😃
@@KetelKlets
Oh oops, bedoel je de thermostaat in de kamer?
Of de thermostaat die in dit filmpje hier op 45 staat?
😮
@@froggylegspeople Kamerthermostaat inderdaad.
@@KetelKlets
Gelukkig, 🙂
Betreft de vraaggestuurde instelling: als ik deze gebruik dan duurt het een volle minuut voordat mijn water de gewenste temperatuur bereikt; een hoop waterverspilling hierdoor... Worden de kosten van dit verspilde water dan volledig gecompenseerd door een lager gasverbruik door de vraaggestuurde instelling?
Water kost (waar ik woon) 91ct per 1000L. Meet dus even hoeveel water je verspilt (€ 0,91 / 1000 x ). Kijk daarnaast even hoeveel gas je ketel verbruikt puur om de warmtewisselaar warm te houden. Dat gasverbruik speel je weg bij vraaggestuurd. Vaak is het verschil tussen beide aanzienlijk (omdat gas veel duurder is dan water).
Dan wordt het waterverbruik wel hogen omdat je langer moet wachten op het warme water
Dat verloren water is veel goedkoper dan het bespaarde gas per jaar. Uit mijn hoofd levert de gasbesparing 5x meer op dan de extra kosten aan water.
CV ketel op volledig vraag gestuurd gezet, rechts dus de knopjes uit, en dan krijg ik geen warm water meer uit de kraan, cv en tapwater staan op 60 graden, wat doe ik fout?
Wacht iets langer (water is wat langer onderweg), zet de kraan maximaal open (tapdrempel) en controleer of je het warme water niet per ongeluk hebt uitgezet in de instellingen. Check de installatiehandleiding voor het hoe en wat.
@@KetelKlets Bedankt, ik heb een reset gedaan omdat rechts niets lukte, en nu werkt het wel goed, superbedankt.
Heldere uitleg maar toch nog een vraag. Heeft de eco stand consequenties voor je vloerverwarming? Heb de ketel sinds kort op eco stand staan maar heb het idee dat de vloerverwarming minder goed aanslaat. Daarvoor jaren op comfort stand gehad. Kan dit kloppen op heeft de eco stand geen invloed hierop?
Eco en comfort gaan alleen over het warme tapwater, niet over de CV.
Dankjewel
Wat is nou beste vraagestuurd of eco
Vraaggestuurd verbruikt het minste gas.
wat adviseer je voor een klein appartement van 50 vierkante meter met deze ketel? ik heb vloerverwarming en energielabel a
De laagste temperatuur/vermogen waar je het appartement nog warm mee krijgt. Dat is voor elke persoon en situatie anders dus experimenteer daarmee. Verlaag ook het vermogen van de ketel, dat wordt in andere video's getoond (komt in mijn video niet aan bod maar is wel belangrijk om pendelen tegen te gaan).
Mijn radiator bereikt 22.5 makkelijk maar eenmaal ik hem zet op 21.5 of 20 lijkt het alsof het uit gaat. Wat is hieraan het probleem?🥴
Ik gok dat je ketel dan op een te hoog vermogen staat ingesteld. Probeer het eens andersom: zet de thermostaat op 20 of 21 en laat hem daar staan: ervaar je dan hetzelfde effect?
Ketel begrenzen op temperatuur en niet op vermogen
Plankgas rijden met aan getrokken hand rem.
Modulerende ketel... voor berld het is 19C. In huis u zet kamerthermostaat op 21C. de ketel gaat voor 2 graden stoken van 19 nasr 21. De ketel zal zo laag mogelijk branden ... moduleren. Algelang de warmte vrasg aanhoud zal de ketel procentueel harder gaan branden Voor 2 graden verhogen van de kamertemp
gaat de ketel niet naar 85C.
U rijd met de aut in een 30 km zone en ziet vrrvolgens dat het een 50 km zone wordt. Geeft u plankgas of een beetje gas? Ketel fabrikanten hebben dit allang uit gevonden ...MODULERENDE KETEL
De ketel kan moduleren en de thermostaat kan moduleren, maar dat is niet hetzelfde. Een modulerende ketel kan de brander moduleren terwijl er een niet-modulerende thermostaat op zit aangesloten. Het is dus niet zo simpel als je stelt. Een ketel heeft geen ogen en is (nog steeds) dom: de beste efficiëntie haal je nooit op de standaard instellingen omdat het geheel afhankelijk is van de woning en je comfortwensen (beide dingen die de ketel niet weet af fabriek).
Ik heb vandaag een nieuwe cv ketel ...intergas...deze model...vroeger stond mijn kamertemperatuur 7 graden (honeywell die kun je draaien) ik gebruikte zelden de verwarming ...zonder de verwarming kon ik douchen water altijd heel heet. Nu moet ik de honeywell verwarming aanzetten anders krijg geen warm water dat wil ik niet...ik wil zonder verwarming aan te zetten warm water wat moet ik precies doen alvast bedankt...het staat nu op 60 graden ...en nr 5 en die 2 groene lampjes branden..hij is pas 1 dag oud
Installateur bellen, dat hoort niet zo te werken. Ook zonder de CV aan te zetten moet je warm water kunnen tappen. Klinkt als een installatiefout of een productiefout in de ketel zelf.
Zonder radiatoren te gebruiken op kamer temperatuur 8 graden..kan ik dan ook douchen...welke cv graden is het beste
Ik was dus bezig met mn ketel zoals velen waarschijnlijk vanwege de gasprijzen en het risico van legionella. Maar toen kwam er een andere vraag in mij op die niks met de intragas te maken heeft maar ik probeer t toch maar: ik heb zo’n klein ventilatortje met een water reservoir erin. Hij staat zelden op de waterstand maar ik bedacht me dat dat ding levensgevaarlijk moet zijn. Wat denkt men hier daarover?
Die kan gevaarlijk zijn als het water er langer dan een week in zit en de temperatuur boven de 25 graden uit komt.
hallo .ik heb dzelfde ketel acv intergas hre combie compakt 36kw maar die verbreukt te veel gas op 2 maanden tijd heb iets meer dan 700 m3 gebreukt .dat gelijk aan 5000kw en dat heeft me een dikke rekenin bezorgd .mijn vraag is .is er een manier om de flammen lager te zetten trouwens ik heb alles ook lager gezet bij instelin torental en zo ook naar L (lagestand maar zonder resaultaat mijn gasmeter draait zo snel
alvast bedankt adam
Stel het maximum vermogen lager in. Kijk in de (service)handleiding hoe je dat doet.
die van ons staat regelmatig in storing zonder code in het display, als je dan op de knop helemaal rechts drukt doet die het weer een aantal dagen. Heb al tich keer de service monteur over de vloer gehad, maar als die komt kan hij niks bijzonders vinden?
Check het kanaal van John Visser, die heeft laatst een video gemaakt over de Intergas.
Bedankt voor de interessante video's. Bij ons hebben wij zulke Intergas HRE brander, die is voorzien van een buitenvoeler die de temperatuur van het water regelt naargelang de temperatuur buiten. Is het dan nog zinvol om de watertemperatuur voor de cv zelf zo laag mogelijk in te stellen?
Heeft geen zin aangezien een stooklijn zelf bepaalt wat de aanvoertemperatuur wordt.
Dat vind ik wel vreemd hoe kouder retour water hoe beter het dan is?
Vraagje, via mijn Tado app had ik een schema doe ‘s nachts het tap water uit zet. Maar na het zien van deze video lijkt me dat dus niet handig. Is het beter het tapwater altijd op 60 te hebben?
Je krijgt het minste gasverbruik door de instelling met de twee lampjes UIT te kiezen. Dan wordt er pas warm water gemaakt als de kraan wordt geopend.
Zit er ook een zomerstand op waarbij je de cv tijdelijk uit zet maar wel warm water kan blijven gebruiken? Ik ben aan het klussen en moet tijdelijk de radiatoren van de muur halen maar ik wil wel gebruik blijven maken van warm water.
Zet de kamerthermostaat op 6 graden (of vorstbeveiliging) en je hebt hetzelfde effect.
De ketel heeft geen CV water nodig, als de installatie leeg is heb je nog steeds warm water is een apart circuit.
Hartstikke bedankt! Toch nog 1 vraag in Jip en Janneke taal; is het voordeliger om de vraaggestuurde instelling te hebben of de eco-stand? Ik had de ketel op eco staan maar hoorde deze om de zoveel tijd een keer aanslaan. Nu allebei de lampjes uit dus op vraaggestuurd staan. Is dat voordeliger? Bedankt hoof voor de reactie!
Vraaggestuurd is altijd voordeliger. De ketel gaat dan pas branden als je de warme kraan open zet en slaat niet meer tussendoor aan.
@@KetelKlets Dankjewel Ketelklets! Waardeer je informatie en snelle reactie enorm! Fijne zondag!
Door de cv temperatuur te verlagen, duurt het langer dat je huis warm wordt.!! !!!! En vraag aan je installateur of hij de cv water zijden wil inregelen zo dat de temperatuur ver schil van elke radiator +/- 15gr is ( aanvoer / retour)
Klopt, dat is precies het doel. Als iets langzaam is, is het per definitie efficienter. Ongekeerd, als iets snel is, is het niet zuinig. Dat gaat van auto's tot aan de lichtsnelheid. En die 15 graden kun je niet als vaste waarde nemen, want het is afhankelijk van de aanvoertemperatuur; dit moet 25% zijn. Dus bij 80 graden aanvoer is de retour 60 graden (20 graden verschil) terwijl bij 40 graden aanvoer de retour 30 graden moet zijn (10 graden verschil). Daarom is de stelregel een percentage (25%).
Maar je hebt het hier over CV temp. Je moet je vermogen verlagen. Niet je cv temp.@@KetelKlets
@@willemgijs3803 Beide is nog beter, dan heb je meteen de test voor een warmtepomp: ruclips.net/video/jRFdlFYO90A/видео.html
Vraag als de radiator temperatuur naar 45 graden gaat kan dat geen legionella veroorzaken ?
CV systeem is een gesloten circuit, legionella is pas aan de orde wanneer er fijne druppels ontstaan die ingeademd worden wanneer bijv. je tapwatertemperatuur onder de 60 graden zou zijn bij het douchen.
@@janwijker2710 bedankt voor je reactie Jan
Wat als je veel lucht in je vloerverwarming hebt zitten ?
Ontluchten met de ontluchter op de vloerverwarmingsverdeler. Werkt in feite hetzelfde als bij een radiator.
@@KetelKlets bedankt voor uw snelle reactie 👍
De stroom is van de ketel geweest ( gasmeter en elektra vervangen ) slaat deze nu weer vanzelf aan?
Ja, meestal wel. Probeer het even door de thermostaat hoog te zetten, of de ketel dan aanslaat. Controleer ook of je warm water krijgt. Lukt het niet, dan zit er mogelijk wat lucht in de gasleiding. Stekker uit de ketel trekken en na 10 seconden weer in steken. Eventueel een paar keer herhalen.
@@KetelKlets bedankt voor de info de warmwater kraan even open gezet en hij( de ketel) sloeg aan .
Hoeveel m3 gas per maand kan het schelen als je let op temp. water en als je let op comfort/eco stand?
Hangt er een beetje van af, maar zeg 4-6m3 per maand? 0,2m3 per dag.
Grappig, ga ik proberen. Welke temperatuur stand thermostaat gebruik als je geen warmte gebruikt [ nacht en te werk.] Heb het nu staan op 17 graden als je en als ik wakker of thuis kom op 20 graden. Is dit verschil te groot of te laag?
Nee is wel prima.
bedankt, dit gevonden via google, cv stond op 80 graden, niet echt zuinig, en nu het tapwater ook op de echte eco stand gezet, verdorie jaren teveel gas verbruikt omdat installateurs je dit soort dingen niet vertellen.
Moet op 80 en 60 zijn. Volgens de 3 experts.
Als je geen eco stand gebruikt? Betekend het dat het bijv om het uur gaat stoken om eventueel snel warm water te kunnen leveren?
Ja.
Ook beter de parameters nog veranderen voor n efficiëntere afstelling
Dank! 👍
Klopt het dat je met deze instellingen het heeeeeeeel lang duurt voordat je huiskamer op de ingestelde 19gr is?
Kan, hangt er vanaf. Als het met een aanvoertemperatuur van 50 of 60 graden beter werkt dan kun je dat aanhouden.
@@KetelKlets oké... Ik heb hem nu op 19 gr met de instellingen die jij voorgesteld hebt.
Stel: ik zet de kachel aan en ik ga douchen...
Krijg ik dan nog steeds de radiatoren warm en krijg ik warm water met douchen?
De radiatoren zijn nu ook niet echt heel erg warm vind ik, ik kan m'n hand er gewoon op houden.
Hoop dat je me het kan uitleggen 🙏🏼
Hoe kouder de retour temperatuur hoe hoger het rendement. Nu wou ik de leidingen gaan isoleren maar vraag mijn of het zin heeft om de retour leidingen te gaan isoleren. Het klinkt nu niet bepaald zinvol. Of maak ik hier een denkfout?
Als je de leidingen niet isoleert raak je warmte kwijt (waar je wel voor hebt betaald) op plekken in huis waar dat niet nodig is. Hoe kouder het retourwater, hoe hoger het HR rendement, maar besef dat die warmte in de ruimte van de radiator moet achterblijven en niet 'onderweg' verloren moet gaan. Immers heb je dan wel een maximaal HR rendement, maar blijft de nieuwe warmte niet uitsluitend achter in de ruimte van de radiator. Dan heb je er in de praktijk nog steeds geen profijt van. Zie: ruclips.net/video/lrXEGfQ-7Sc/видео.html
helaas beeld te dichtbij gefilmd
Koud water en legionella? Kan iemand me daarover iet zeggen. Heb er helamaal geen verstand van. Warm water ok 60 maar koud water dan?
Legionella kan ontstaan in stilstaand water (zeg twee, drie weken) waarbij het water tussen de 25 en 45 graden is. Ben je dus in de zomer lang op vakantie? Dan bij terugkomst alle kranen enkele minuten laten lopen.
is het mogelijk de zone regeling te veranderen? of iets ik heb een nieuwbouw woning en last van vocht boven onder de laminaat vloer en mij leek het toen handig om de radiotoren zelf open te kunnen draaien heeft uw tips?
Ik snap de vraag en situatie niet?
Ik ben momenteel ook een beetje aan het oriënteren om mijn systeem te optimaliseren. Ik heb zelf ook een intergas ketel, nu vond ik je filmpje(s) zeer interessant (in een vorig filmpje had je het over de witte rook die uit de afvoer van de CV komt, nou die van mij geeft zoveel witte rook dat de buurt elke dag denkt dat er een nieuwe paus is gekozen ;)).
Maar ik heb wel een vraag over de temperatuur van het CV-water. In jouw filmpje zet je die op 45 graden, maar ik heb een ander filmpje gezien waarin wordt gezegd dat je deze gewoon op 75 graden moet zetten en meer moet "spelen" met de pompsnelheid. Kan je misschien misschien meer duidelijk over geven wat ik het beste kan doen? Ik heb het over dit filmpje: ruclips.net/video/l0QIEHRronQ/видео.html
Uiteindelijk gaat het om de retour temperatuur. Het verlagen van de aanvoertemperatuur is voor veel mensen een quick win, maar als jij mét optimalisaties zoals waterzijdig inregelen met 75 graden aanvoer een retour van 30 graden kunt krijgen, dan is dat qua efficiëntie ook prima.
@@KetelKlets ok, dus het gaat hier eigenlijk gewoon om een andere methode?
Is 30 graden retour bij een aanvoer van 75 graden niet te laag? Of is die 25% verschil tussen aanvoer en retour een minimum?
@@arnoud106 De retourtemperatuur moet zo laag mogelijk zijn waarbij je de woning nog voldoende comfortabel weet te krijgen. Alleen dat laatste is al heel persoonlijk, vandaar dat echte waardes geven geen zin heeft. 25% is inderdaad een vuistregel, niet meer dan dat.
Ja deze vraag heb ik ook. Bij een lagere temperatuur zou de cv ketel gaan pendelen om op temperatuur te blijven. Maar als je huis goed geïsoleerd is zou dat toch wel mee moeten vallen?
Goedendag,
Ik bekijk veel filmpjes op jouw kanaal en heel erg bedankt voor de adviezen.
Omdat ik een Intergas HRE 36/30 heb, ben ik ook gaan speuren naar een besparende instelling. Jij verlaagt de aanvoertemperatuur en veranderd de instelling voor de vraag van warm water.
Nu kwam ik ook het volgende filmpje tegen. ruclips.net/video/l0QIEHRronQ/видео.html
In dit filmpje wordt de instelling van de aanvoertemperatuur niet gewijzigd maar wordt er gesleuteld aan het vermogen van de ketel en het rendement.
Wat vind je hier van en welke instelling kan je het beste gaan gebruiken?
Beide is het beste, met name als je tzt op een warmtepomp wilt overstappen en wilt nagaan of dat kan in jouw woning. Maar onthoud dat de retourtemperatuur zo laag mogelijk moet zijn voor maximale HR efficiëntie.
@@KetelKlets Bedankt voor jouw snelle reactie. Warmtepomp voor mij nog even niet. Retourtemperatuur is inderdaad nu een heel stuk lager.
@@KetelKlets Volgens John visser gaat de Ketel te veel pendelen als je de aanvoertemperatuur lager zet, en dit zou minder zuinig zijn. Dit klinkt (voor mij) ook wel logisch. Wat denk jij daarvan?
@@Floatquote Pendelen moet je inderdaad altijd voorkomen. Zorg dat de ketel altijd zijn vermogen kwijt kan, speel met de pompsnelheid enz. Ik stook zelf op 40 graden aanvoer en heb geen last van pendelgedrag.
Ik heb mijn ketel op 60 staan maar modulerend doet hij rond de 40 graden stoken. Waarom op 45 graden als de ketel modulerend altijd al 24\7 al rond de 40 draait? Wat is hier het voordeel?
Hangt van de thermostaat af. Als het een OpenTherm thermostaat is, dan moduleert de ketel inderdaad soms op aanvoertemperatuur. Bij AAN/UIT of merkspecifiek gebeurt dit niet en kun je met deze instelling de aanvoertemperatuur maximeren. Ketels moduleren van zichzelf de vlam, niet de aanvoertemperatuur.
@@KetelKlets OpenTherm Intergas.
Dus dit is de reden dat ik elke keer bij adressen kom waar het niet warm word! Je thermostaat bepaald de aanvoer temp. De ketel begrensd hem. Oftewel. Niet aanzitten. Je ketel vermogen omlaag zetten is wel slim.
mijn rekening is juist met zo'n 40% gestegen met deze ketel
En wat is de oorzaak?
@@KetelKlets geen idee, misschien door de instellingen die de monteur heeft ingesteld?
met deze youtube filmpjes ben ik van plan om hem lager in te stellen om te zien of hij minder gas verbruikt.
Als je je instelling klakkeloos op 45 cv zet ga je problemen krijgen. Blijf van je aanvoer temp af. Tenzij enkel vloerverwarming kan die op 45-50. En lampjes uit is eco stand. Die tijd herkenning is nog steeds een soort van comfort stand. Immers lampjes uit reageert hij enkel op vraag. Op die klok stond gaat ie gewoon ww voorverwarmen. Als je wil besparen verander dan je vermogen. Topsnelheid is het probleem niet in dit geval. Het is de acceleratie. De topsnelheid wil je graag behouden :),
Exact, hij moduleert toch wel qua aanvoertemp als het niet nodig is. Ik heb standaard de aanvoer gewoon op 75’C staan. Maar het ketelvermogen minimaal op 25% en maximaal op 45% werkt perfect in mijn situatie. En uiteraard draait mijn pomp zachtjes, delta t is altijd zo’n beetje 20’C.
@@levimaat5154Check zn nieuwste upload. Raadt nu aan dat mensen niet of nauwelijks onderhoud uit laten voeren😂.
We hebben bijna 17 miljoen installatie deskundigen in NL😂
En dat is maar goed ook, want de 'echte' installateurs zijn met veel te weinig, plus dat er een hoop met pensioen gaan. We moeten dus wel.
Slechte tijden eco instellen.
45 graden aanvoer cv is echt te laag, kost meer dan het oplevert...
Waarom kost het meer? Energie blijft energie en als de woning goed is geïsoleerd is meer niet nodig. De woning uit de video is een A+ woning, daar kun je letterlijk met een handföhn de huiskamer opwarmen.
JA, laten we dit met z'n allen massaal aanpassen, zodat we ook de water prijzen gaan opdrijven..... 🤣
dat extra koude water kun je opvangen en de wc mee doorspoelen, planten wateren, Wim Hoffen ;-), etc.. maar ook hier is een berekening van gemaakt vorig jaar en toen kwam het extra bedrag voor het extra water dat het uit op ongeveer 2 euro, per jaar. Laat dat dan nu 4 euro zijn.. Tegenover hoeveel kuub gas dat je uitspaart? x de huidige gasprijs? Van het gas waar we de aankomende winter nog wel voorraad voor hebben maar het voor de volgende winter onzeker is?
Standaard staat deze dus afgesteld op een aanvoertemperatuur van 80 graden voor de CV, idioot hoog 🤦♂
P
Hallo, ik was net jouw filmpje aan het bekijken, maar volgens mij zit er aan het eind ergens een foutje ivm de eco stand. In eerste instantie zeg je dat het bovenste lampje de zogenaamde eco stand is. En vervolgens zeg je dat het het beste is om alle lampjes uit te zetten, dus de eco stand....????!! Ben ik de enige die dit is opgevallen?? Welke is nou vraaggestuurd en welke is nu eco?
@@AlmaOriana33 Lampjes uit is vraag gestuurd. Maar andere fabrikanten noemen dat de eco.
Watertap kan 55 60 is onkracht