Katarakt ameliyatında mercek seçimi nasıl yapılır? - Prof. Dr. Barış Sönmez (Göz Hastalıkları Uz.)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 окт 2024
  • Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Barış Sönmez, katarakt ameliyatında mercek seçimi nasıl yapılır? sorusuna yanıt verdi.
    Katarakt ameliyatı öncesi mercek seçimi
    Katarakt ameliyatı olan hastaların en merak ettiği konuların başında mercek seçimi gelmektedir. Hastalar merceğin kalitesinden göz içerisine mercek yerleşiminin mecburi bir ihtiyaç olup olmadığına dair ciddi endişeleri olmaktadır. Akıllı lensler de yine en merak edilen konular arasındadır. Öncelikle günümüde kalitesiz mercek neredeyse kullanılmamaktadır. Tüm mercekler yeterli kalitede ve iyi optiktedir. Burada dikkat edilmesi gereken konu merceğin çok odaklı mı yoksa tek odaklı mı olacağıdır.
    Monofokal mercekler (tek odaklı lensler)
    Standart katarak cerrahisinde en sık kullanılan mercekler monofokal yani tek odaklı mercekler olmaktadır. Tek odaklı lenslerin en önemli farkı ışık kalitesidir. Bu merceklerde göze gelen ışığın ve görüntünün kalitesi oldukça yüksek olmaktadır.
    Multifokal mercekler (akıllı lensler)
    Hastalar tarafından en merak edilen konuların başında gelmektedir. Akıllı lens ameliyatında hasta seçimi oldukça önemli olmaktadır. Doğru hastaya uygulanmazsa ameliyat sonucu mutsuz edici olabilmektedir. Çok odaklı mercekler ya da akıllı lensler birçok odağa odaklanabilirken göze gelen ışığın ve görüntünün kalitesi düşmekte, tek odaklı mercekler kadar iyi kalitede olmamaktadır. Yaşı oldukça ileri, katarakta ek olarak gözlük sorunu da fazla olan kişilerin akıllı lensten fayda görmeleri kesinlikle daha yüksek olmaktadır.
    Torik mercekler (astigmat düzeltici lensler)
    Gözünde astigmat sorunu olan katarakt hastalarında tercih edilir. Torik mercek ameliyatında hasta seçimi oldukça önemli olmaktadır. Doğru hastaya uygulanmazsa ameliyat sonucu mutsuz edici olabilmektedir.
    Göz içi merceklerin hepsi her hasta için uygun mudur?
    Göz içi mercek seçimi hastadan hastaya değişiklik gösterir. Katarakt ameliyatı öncesi hasta ve hekim konuyu birlikte değerlendirerek hangi merceğin kullanılacağına karar vermelidir. Lensler arasındaki farkı hastalar genelde birebir deneyimlemediği sürece çok iyi ayırt edememektedir. Özellikle farklı ışık ortamlarında lensinden istediği performansı alamadığında da hastalar ciddi sıkıntılar yaşayabilmektedir.
    Göz içi mercek seçiminde hastanın beklentileri de mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. 75 yaş civarında, emekli olmuş ve aktif iş hayatında artık rol almayan daha çok bağ-bahçe işleriyle ilgilenen bir kişiyle, 55 yaş civarında olan ve hala iş hayatında dinamik olarak rol alan, çok sık bilgisayar kullanan ve çok okuyan, uzun yolda araba kullanan, telefonla çok vakit geçiren bir kişinin görsel ihtiyaçları birbirinden farklıdır ve bu kişilere önerilen mercekler de haliyle farklılık göstermektedir.
    Sonuç olarak katarakt ameliyatı olan kişilerin ameliyat öncesi doktoruyla göz içi lens seçimini çok iyi değerlendirmelidir. Akıllı lensin bir tercih değil ihtiyaç doğrultusunda uygulanması gereken bir mercek olduğu muhakkak bilinmelidir.

Комментарии • 5

  • @ergunsahin4280
    @ergunsahin4280 Год назад

    bilgi kirliliği kaynıyan nette beni tatmin eden en iyi bilgi tşkürler hocam

  • @nevzatturk5586
    @nevzatturk5586 Год назад

    Hocam teşekkürler

  • @meliketemir2106
    @meliketemir2106 Год назад

    Hocam katarak amelıyatı biryıl önce oldum şimdi gözümde bulut gibi bişey var sürekli dolaşıyor doktor su bezesi var dedi çok huzursuzum ne yapabilirim ilk defa böyle birşey duydum

  • @fatma5589
    @fatma5589 2 года назад

    Hocam merhaba Fuchs uveiti var bende
    Katarak çok yoğunlaştı yaş 40 ani görme kaybı oldu bende amaliyat olsam bir sakincasi varmi

  • @elanindunyasi54
    @elanindunyasi54 11 месяцев назад

    Hocam merhaba. Katarakt ameliyatı sonrası damlaları düzenli kullandık. Ama damla araları 2 dk gibi bekledik. Doktor mercek çizilmiş dedi. 5dk beklemeliymişiz damla aralarında. Bu yüzden mercek çizilir mi