Câte cuvinte din limba dacă folosim în româna de azi? | Lumea Sub Lupă

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 3 окт 2024
  • Deși nu sunt foarte numeroase, cuvintele moștenite din limba dacă sunt printre cele mai importante în limba română. În acest video prezentăm o estimare a numărului lor și cum le-au identificat specialiștii.
    Având în vedere că nu este o viziune unică privind fondul lexical traco-dac din limba română, disputele dintre diverșii cercetători, profesioniști și amatori, continuă.
    Muzică: www.bensound.com
    Surse imagini: pixabay.com, wikipedia.org și altele.

Комментарии • 1,4 тыс.

  • @valeriarusanovschi6961
    @valeriarusanovschi6961 Год назад +10

    Bravo .Si iti mulțumesc. Am fost la așezările dacice si la baile termale descoperite de ei..Prin cuvintele care tu le ai spus ai intarit si mai mult ca noi suntem urmașii lor.Felicitari

  • @oamenilorcivilizatia9205
    @oamenilorcivilizatia9205 2 года назад +20

    Înainte de cucerirea romană strămosii noștri (denumiți daci de romani) vorbeau limba care se vorbește și astăzi în mediul rural. Limba latină era pe vremea aia ca și engleza de afaceri, de internet, de azi - toți o vorbesc cu excepția englezilor. Nici un popor nu a vorbit latina. Era limba vorbită de funcționarii imperiului, de oficialități, de negustori.

    • @vicaivanova5766
      @vicaivanova5766 11 месяцев назад +2

      Adevarat. Latina reprezinta afaceri, religie... Cotropitorii romani vorbeau o limba franca, dar cam greu dar se intelejeau si cu dacii. Moldova na fost ocupata de cotropitori romani. Moldovenii continua sa vorbească limba dacilor.

  • @adrianbacanu5794
    @adrianbacanu5794 3 года назад +24

    Limba romana este limba daca sau geta sau traca. Toti tracii vorbeau aceeasi limba. Herodot, 500 de ani inainte de Hristos

    • @barnabalint5700
      @barnabalint5700 3 года назад

      Asádar,CE sunteti,albanezii,daco_tracopati,cumani,pecinegi,sau slavi ?

    • @giuvannicammora2821
      @giuvannicammora2821 3 года назад +2

      Non

    • @ver_idem
      @ver_idem 2 года назад

      Ca și voi draci vecini,toți o amestecătură di jene.

  • @bordincus
    @bordincus 5 лет назад +21

    Un alt lucru foarte interesant pe care mi-a zis un profesor la seminar e că grupul de cuvinte care NU se găsesc in limba Română dar sunt de radacină Indo-Europeană, comune din Limba Albaneza, Limbile Baltice și Indo-Iraniene si-ar gasi foarte probabil echivalenta și in limba Daco-Moesiană de exemplu:
    1) Ujk(Lb. Alb)-Ulkos(Proto-Ind.)-wilkas(Proto Balto-Slavic)-wulfs(Proto Germanic) spre diferenta de Lb. Rom/Lat: Lup/Lupus.
    2) Dritë(Lb. Alb)- Drikta(Proto-Ind.)-darštis (Proto Indo-Iraniana/Persana)-Zereti(Proto Balto-Slavic) spre diferenta de Lb. Rom/Lat: Lumină/Lumina.
    3)Bardhë
    (Lb. Alb)-Bhereg(Proto-Ind.)-Berhtaz(Proto Germanic) brekšta (ProtoBalto-Slavic)-barâzidan(Proto Indo-Iraniana)
    spre diferenta de Lb Rom/Lat :Alb/Albus.
    Desigur acestea sunt doar speculatii logice cum zice domnul Nicu la inceputul acestui video "e un proces complicat si riscant" asa cum nu putem știi precis dacă Limba Albaneză e de proveniență Daco-Moesiană sau o limbă apropiata de aceasta.

    • @Remus65able
      @Remus65able 5 лет назад +6

      Exact. Asta trebuie subliniat. Exista cuvinte vechi indo-europene comune limbilor slave, romanice, germanice. De exemplu "sora", "frate", "lup", "soare" au forme asemanatoare in limbile slave si germanice. "sister"- "sistra"; "brother"- "brati" sau ceva de genul asta ca nu stiu rusa... "Wolf"in germana, "woolf" engleza "Vîlc" sau ceva de genul asta in slave. In urma cu 20-30 de mii de ani, toti vorbeam cam aceeasi limba indo-europeana.

    • @marcelcostache2504
      @marcelcostache2504 5 лет назад +10

      @@Remus65able normal ca sunt asemanatoare pentru ca toate vin din proto-indo-europeana de ce crezi ca le-a fost usor la romani sa romanizeze europa?, idem sa intamplat si in 630 cu invazia musulmana in orientul mijlociu a fost mult mai usor sa converteasca alte triburii semite precum assirieni, fenicieni(libanezi) ect pentru ca aveau limbi similare, a luat inca 200 de ani pentru ca religia musulmana sa cucereasca pe complet persia, dar acuma iranieni nu si-au perdut limba! daca limba era similara iti spun eu ca nu dura nici 80 de ani!. si iranieni erau completi asimilati!.

    • @ionutbejan884
      @ionutbejan884 5 лет назад +3

      Slavii nau ce căuta

    • @marcelcostache2504
      @marcelcostache2504 5 лет назад +9

      @@ionutbejan884 chiar daca nu iti place au avut parte la formarea identitati romane moderne si cuvantul si au lasat o amprenta genetica si lingvistica la romani precum au facuto franci la francezi visigothi si arabi la spanioli si portuchezi si gotii si lombarzi la italieni.
      Cand zici in romana Mi-am luat Nevasta defapt vrei sa spui Mi-am luat de sotie o femeie slava!
      Asta este devarul dar asta nu schimba caracterul latin al poporului roman.

    • @marcelcostache2504
      @marcelcostache2504 5 лет назад +8

      @Thraxus Ares omule din punct de vedere gramatical romana ara aproape tot in commun cu latina ca iti place sau nu si aproape tot vocabularul de baza este de origine latina ca iti place sau nu este adevarul mai lasatima cu identitate daco-romana care nu este deloc adevarata
      ca iti place sau nu limba sa format la sud de dunara si nu la nord de dunara asa cum vreti voi sa credetii.

  • @RadioRoxx.FM_90.1FM
    @RadioRoxx.FM_90.1FM 5 лет назад +9

    Laic_laic_laic
    Esti tare. Imi place ceea ce prezinti

  • @andreistan3799
    @andreistan3799 Год назад +5

    Eu sunt din RM si acasa vorbim numai daca.

    • @MihailȘerban-g9y
      @MihailȘerban-g9y 18 дней назад

      Acasă vorbiți doar DACĂ... sunteți întrebați iar în oraș vorbiți doar DACĂ..... va lăsa rusofonii.... 😂

  • @lilly-c5m
    @lilly-c5m 3 года назад +27

    Poate voiai sa zici ,,limba dacică"

    • @auragabrieladavid5471
      @auragabrieladavid5471 3 года назад

      Se poate chema limba Dacă, Limba Dacică.

    • @wolfhordes3841
      @wolfhordes3841 2 года назад +1

      @@auragabrieladavid5471 nu exista dacic exista getica iranica sanskrita

    • @ver_idem
      @ver_idem 2 года назад +1

      @@wolfhordes3841 Păi nu se știe cum se numeau între ei,termenul dac era numele dat de romani,iar geți nume dat de greci,poate se chemau Apulii del mare trib al Apulilor,zonați cam pe unde ar fi fost regatul dacic din istoriografie.

  • @ghiocgabriel5295
    @ghiocgabriel5295 3 года назад +8

    Nu ştiu dacă mânz e cuvânt dacic dar aici în Italia unde trăiesc acum termenul asemănător manzo înseamnă nu mânz (pui de cal) ci vițel! Care ar putea fi originalul şi cum s-a derivat in timpul istoriei (stră)vechi (multi)milenare?

    • @corneliuluncan928
      @corneliuluncan928 2 года назад +4

      Mânz este un cuvânt autohton, comun cu albaneza, moștenire de la strămoșii comuni, traci, illiri !!

    • @ghiocgabriel5295
      @ghiocgabriel5295 2 года назад +2

      @@corneliuluncan928 posibil. Albaneza este o limbă mai particulară având similitudini cu latina, greaca şi turca. Sunt totuşi şi cuvinte care au "migrat" schimbându-şi sensul odată cu "împrumutul". Cuvântul labă din expresia "îți dau o labă" în sens de palmă provine din maghiară unde însemnă picior, mai înseamnă picior de animal (patru labe) iar diminutivul lăbuță" înseamnă piciorul/picioruşul unui câine/cățel/pisică ...

    • @corneliuluncan928
      @corneliuluncan928 2 года назад +4

      @@ghiocgabriel5295 Nu inventez nimic, vă rog să citiți Etnogeneza românilor, autor I.I. RUSU (profesor universitar la Cluj, lingvist, arheolog). După mine e una din cele mai bune lucrări care ne dovedesc continuitatea. E scrisă pe înțelesul tuturor. În privința afirmației dv. nu vă contrazic, nu am studii de specialitate. Tot ce afirm o fac în baza unor lucrări scrise de persoane reputate . TOATE CELE BUNE !

    • @stanilaion3739
      @stanilaion3739 2 года назад +4

      Dar de cuvantul MANZAT, folosit in sudul tarii, care inseamna chiar vitel ai auzit ??

    • @romulusbuta9318
      @romulusbuta9318 2 года назад +2

      @@stanilaion3739 "carne de mânzat".... există și în Centrul României.....

  • @lilianalupasco7669
    @lilianalupasco7669 3 года назад +6

    Limba latină o vorbeau cei bogați și preoții. Eu cred că multe cuvinte care nu le gasesc originile sunt de fapt din dialectele soldaților romani. În piemonteza mălai = meliga (parca cam seamănă cu mămăligă) ușa = uș și duminică = diminica.

    • @doinastavar1997
      @doinastavar1997 2 года назад +1

      Pentru cel care a pus coada la pruna S ar putea sa greșești cumplit de tare cu privire la opinia dumitale Cineva în timp mult timp s a străduit sa ne șteargă istoria la propriu și toate textele care făceau referire la daci Dacă Dacii erau atit de puțin instruiți cum afirma chiar istoricii nu toți de ce contemporanii lor au scris despre ei? Criton ;Dio Casius mai tirziu :Traian Herodot primul și alții

  • @razvanco2738
    @razvanco2738 5 лет назад +40

    cum ar putea veni de la daci cuvantul mamaliga, daca "porumbul este atestat în Ţările Române abia în veacul al XVII-lea, căpătând o dimensiune deosebită în spiritualitatea naţională.". intreb si eu.

    • @theObserverD69
      @theObserverD69 5 лет назад +48

      Pt ca mamaliga se facea inainte din mei. introducerea fainei de porumb a insemnat doar schimbarea materiei prime. Multa lume crede in mod gresit ca odata cu introducerea porumbului s-a inventat si mamaliga noastra pt ca o asociaza doar cu faina de porumb.

    • @bordincus
      @bordincus 5 лет назад +20

      @Dez Nutz Mamaliga a fost foarte multa vreme mancarea de baza a taranilor saraci poate chiar si a stramosilor nostrii si era de fapt o fiertura intr-un ceaun din cereale cu sare care existau in acea perioada pe acest teritoriu(Mei, orz, grau) si avea o culoare alba spre gri deschis, era mult mai usor de preparat decat painea si era bogata in nutrienti, minerale si vitamine ce asigura de altfel securitatea alimentara a oamenilor din acele timpuri.

    • @Remus65able
      @Remus65able 5 лет назад +8

      @@theObserverD69 foarte tare argumentatia, la obiect.

    • @victorrusu4827
      @victorrusu4827 5 лет назад +7

      @@theObserverD69 si eu vroiam sa spun treaba cu porumb ... bine ai explicat

    • @noris29
      @noris29 5 лет назад +7

      porumbul a fost adus din america......dupa aprox.1500 de ani de la Decebal:))))))))))

  • @mariamaxim11
    @mariamaxim11 Год назад +3

    Eu cred ca sunt mult mai multe cuvinte dacice❤️👍

    • @ovidiumarinelsava7928
      @ovidiumarinelsava7928 10 месяцев назад

      Pentru lumea academică este de neacceptat pentru că vine din academie și ignoră realitatea....
      Limba română arhaică este limba dacă...!

  • @n.b.2545
    @n.b.2545 5 лет назад +10

    Am verificat , intradevar sunt multe cuvinte care se aseamna in proportie de 95 % , cele bune !

  • @NASAE-wt1ec
    @NASAE-wt1ec 3 года назад +3

    Apă e apa în sanscrită. Unde erau romanii pe atunci?

    • @mayanlogos92
      @mayanlogos92 3 года назад

      Nu cred că au interacționat cu popoarele indiene p-atunci... e cam departe

    • @NASAE-wt1ec
      @NASAE-wt1ec 3 года назад

      @@mayanlogos92 , avem câteva sute, cred, de cuvinte în comun cu sanscrita.

    • @giuvannicammora2821
      @giuvannicammora2821 3 года назад +1

      FALS
      APPA (APA) E PROTO ITALIC
      SUNT LAZIAL DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE

    • @giuvannicammora2821
      @giuvannicammora2821 3 года назад +1

      @@NASAE-wt1ec aveti voi ca sunteti rromi
      Noi italienii nu avem nimic in comun

    • @paulrobu71
      @paulrobu71 9 месяцев назад

      @@giuvannicammora2821 ba țigancă e mă-ta , măi ,,caza**, și mulți italieni sînt mafioți , e bine că nu avem nimic în comun cu ei ...și la un comentariu mai sus te dădeai sicilian , acum , aici , ești ,,lazial**...? cum se zice în italiană ,,siktir**...?

  • @adicontra
    @adicontra Месяц назад +1

    eu am mai auzit la un prof de romana ca si "a zbura" ar trebui cadrat tot ca dacic. nu ca provenienta din "esvolare", pentru ca: 1. avem onomatopeea zbbbrrr (suntem primar perceput de oameni cand o pasare isi ia zborul). 2. avem in limba romana si alte cuvinte din aceeasi familie, de ex "a zburda" (definit ca o miscare energica prin sarituri incoace si incolo).

  • @costelcojocaru4212
    @costelcojocaru4212 3 года назад +6

    In sudul Italiei se vorbeste dialectul in limba romana oproximativ in GRECIA sant zone unde vorbesc limba romana veche putem trage concluzia ca LIMBA DACA a fost limba oficiala inaite de limba GREACA sau LATINA

    • @mayanlogos92
      @mayanlogos92 3 года назад +3

      Ă... nu cred că dacii erau tare diplomați...

    • @vasilew2823
      @vasilew2823 3 года назад +4

      @@mayanlogos92 , pai unii in scrierile lor,faceau recomandari sa vina la Daci sa invete dreptul...

    • @user-tr9fy3nl9yro
      @user-tr9fy3nl9yro Год назад +2

      ​@@vasilew2823și apoi stângul.

    • @ver_idem
      @ver_idem Год назад +1

      @@user-tr9fy3nl9yro Dupa aia ii aruncau in 3 sulite sa-l satisfaca pe Zamolxe sa dea si el un semn.

    • @user-tr9fy3nl9yro
      @user-tr9fy3nl9yro Год назад

      @@ver_idem Iar romanii "civilizați" îi crucificau pe toți ceilalți, exact ca pe Iisus... Romanii, nu românii..

  • @mirceabotez
    @mirceabotez 5 лет назад +13

    Fain video!
    Dar mi s-a făcut o foame după...

  • @Remus65able
    @Remus65able 5 лет назад +38

    "apa"

    • @ionutbejan884
      @ionutbejan884 5 лет назад +5

      Apa provine din dacicul Apo

    • @marcelcostache2504
      @marcelcostache2504 5 лет назад +13

      Videoul esta este complet eronat si plin de minciuni iar limba romana are mai mult in comun cu limba sarda decat tu orice alt dialect si limba derivat din latina, in plus ce numesti tu cuvinte de origine daca sunt defat cuvinte fortate in limba romana DIN LATINA.
      Italiana: - uno
      - nero - lingua - legna- quattro - acqua- blanco- popolo- rosso- aiuto- Spiaggia
      Romana: -unu
      - negru- limbă - lemn - patru - apă - alb - popor- roșu - ajutor- plajă
      Sarda: - unu - negro- limba - linna- batro - aba - arbu - poburu- ruju - ajutoriu- plaja
      Eu nu sunt in romania de mult timp dar m-am pastrat limba si la compania unde lucrez sunt multi spanioli, italieni, greci, slavii ce vrei tu, Romana are de la gramatica la vocabular totul in comun cu limbile latine, toate aceste minciuni ca sunt cuvinte dacice este o spalare de creier totala.

    • @ionutbejan884
      @ionutbejan884 5 лет назад +2

      Gresit total gresit.Apa vini di la tracicul APO=Apa;Poement=Pamant;Kera=Cer;Vena=Vino;Temase=Teama;Kasu=Casa;Sane=Sanatate;etc

    • @ionutbejan884
      @ionutbejan884 5 лет назад +2

      @@marcelcostache2504 minți esti vîndut latinilor.Are mai multe elemente ce tind spre celta,germana,scandinava,apoi latina adica cateva cuvinti

    • @ionutbejan884
      @ionutbejan884 5 лет назад +1

      @@marcelcostache2504 albus tracii ziceau alp si urs.Negrum tracii ziceau nicra si ena.

  • @VasilicaDobre-e4h
    @VasilicaDobre-e4h 11 месяцев назад +5

    Mamaliga este un cuvant Dac, este Meiul macinat si fiert consumat de Daci, care mai tarziu se facea din porumb, 🙏🙏🙏

    • @MihailȘerban-g9y
      @MihailȘerban-g9y 18 дней назад

      Curios ca la gust culoare și consistenta sunt foarte apropiate....

  • @valevisa8429
    @valevisa8429 2 года назад +4

    Din cauza ca dacii n-au folosit scrisul,foarte putine cuvinte din limba lor se cunosc,printre care toponime,nume de persoane si o lista de plante medicinale.Un singur text scurt a ramas.
    Cuvintele cu origini necunoscute din limba romana sunt presupuse dace,dar in niciun caz nu se stie sigur asta.Doar ghicim aici.

    • @elvirai817
      @elvirai817 2 года назад

      Dacii au folosit scrisul. Vaticanul ascunde secretele limbii dacilor.

    • @cornelui-f2n
      @cornelui-f2n 6 месяцев назад

      Atunci de unde au apărut ? Din latină nu, din slavă nu, din turcă nu, din maghiară nu, au căzut din cer ?

    • @valevisa8429
      @valevisa8429 6 месяцев назад

      @@cornelui-f2nNu,din cer precis n-au cazut.Ele facand parte din vocabularul pre-latin al limbii noastre,au putut veni din daca,traca ,ilira ,celta,sarmata,macedoniana etc.,adica de la toti cei cu care stramosii nostrii au trait in contact.

    • @cornelui-f2n
      @cornelui-f2n 6 месяцев назад

      Cu ilirii, macedonenii, sarmații, celții, au avut contact numai tracodacii !@@valevisa8429

  • @pavel1844
    @pavel1844 5 лет назад +16

    Mai corect ar fi limba getică, iar dacii vorbeau un anumit dialect. Sunt multe cuvinte chipurile de origine latină, dar dacă studiezi mai atent, vezi că sunt mult mai vechi, identice cu cele din sanscrită. La fel și în cazul limbii lituaniene, sunt mai multe cuvinte similare cu cele din sanscrită, și nu din latină, cum ar părea la prima vedere. Eu cred că lingviștii sunt obsedați de teoria romanizării, și nu văd pădurea din cauza copacilor. Rădăcinile limbilor "romanice" din Europa sunt mult mai vechi decât latina.

    • @marcelcostache2504
      @marcelcostache2504 5 лет назад +5

      nu suntem obsedati cu idea romanizati dar majoritatea limbi este de origine latina dar sunt si termeni din sanskrita si multe echivalente in lituaniana pentru ca TOATE SUNT LIMBI INDO-EUROPENE ARIENE.

    • @stanilaion3739
      @stanilaion3739 5 лет назад +3

      Pe tema cuvintelor comune comune cu sanscrita, o limba moarta deja acum 2000 de ani, un muzeograf de la Resita a publicat o carte acum cativa ani.

    • @ver_idem
      @ver_idem 2 года назад +2

      @@stanilaion3739 Nu e moartă,se mai vorbește și azi.

  • @lumeasublupa5092
    @lumeasublupa5092  5 лет назад +7

    Un nou video, de data aceasta despre cuvintele similare din română și catalană: ruclips.net/video/Iu_SMRkplZY/видео.html

    • @lovemagic469
      @lovemagic469 4 года назад +4

      exista malai pe vremea dacilor???? :))))))))))) sau mamaliga,stiulete,porumbul a fost adus pe la 1500 in Europa

    • @danradulescu9550
      @danradulescu9550 3 года назад +1

      @@lovemagic469 Exista meiul

    • @lovemagic469
      @lovemagic469 3 года назад

      @@danradulescu9550 pai meiul e latinesc de la milium,adulmeca adolmicare,misca care e similar cu mossa in italiana,a musca care tot la fel e similar cu mossega din catalana,branza care e albanez 100% de la randza,si la machedoni exista astazi cuvantul ranza adica cheagul din care se face branza,baiat care se trage din barbat si e latinesc barbatus,burta e probabil sa fie tot albanez pentru ca seamana cu barku de la ei si tot asa. Nu stau se le verific pe toate dar fac pariu ca niciunul nu e dacic,asa ca o paraneteza,sunt multe cuvinte albaneze pentru ca se stie ca in vremea romanilor din Dacia au fost adusi multi albanezi care sa lucreze la minele de aur,erau cunoscuti ca foarte buni mineri. Iti poti da foarte repede seama de originea unor cuvinte daca le studiezi muzicalitatea,asezarea vocalelor consoanelor,noi chiar daca am imprumutat cuvinte din alte limbi le-am facut sa sune latineste

  • @diana.2.3.5.
    @diana.2.3.5. Год назад +2

    E mai logic sa spunem ca lb de azi de la sat este cea veche dacica. Cine mai crede ca romanii ne,au invatat latina,cand si ei aveau dialecte,ca si azi...? Adica dacii au uitat lb strabuna si au inceput sa vorbeasca pasareste...sa fim seriosi

  • @victorstirbugatti9576
    @victorstirbugatti9576 3 года назад +3

    Eu red ca sa faci numai comparatii sau asemanari cu alte limbi este o metoda foarte primitiva si deloc eficienta, caci de exemplu limba latina si romanii (cei ce ne-au romanizat🤣)de unde provin? Au aparut din cer?

    • @vasilew2823
      @vasilew2823 3 года назад

      Poate pe tine te-au romanizat aia care jefuiau aurul...Prostii de daci il scoteau frumusel,veneau romanii,il incarcau in carute si peaici ti-e drumul...Pai ei se ocupau de culturalizare?...Ei erau niste mercenari platiti...Despre ce vorbim?...
      Ce realizari au avut dacii cu aurul scos din ruine?...

    • @ver_idem
      @ver_idem 2 года назад

      @@vasilew2823 Era o civilizație net inferioară imperiului roman,trecuseră abia de câteva generații la prelucrarea fierului și aia preluată de la celți,care și ei au dispărut ca Buridan în ceață,elemente actuale celtice rămase la marginea imperiului.

    • @vasilew2823
      @vasilew2823 2 года назад

      @@ver_idem , esti total pe langa adevarul descoperit de catre arheologi...Dealtfel dezinformarea din scoala obligatorie si dezinformarea despre functionarea organismului uman,precum si dezinformarea despre capacitatile de judecata a omului se regasesc atat in manualele scola (istorie,geografie,fizica)cat si in doctrina religioasa impusa prin forta,amenintare cu moartea,pedeapsa cu moartea prin arderea pe rug,cu arderea cartilor acelor oameni de cultura,continuata si astazi,prin incendierea bibliotecilor si implicit prin distrugerile in asazisele razboaie,in care se distrug sistematic cladirie...Deasemenea nu cunosti nimica despre functionalitatea unei cladiri cu antene pe acoperisul in forma de cupola,cu fire electrice pornind de pe antena si conducand energia intr-un condensator electric...Epocile inventate de catre asazisii specialisti,ca epoca de piatra si a epocilor urmatoare,sunt dezinformari nesustinute arheologic...Iar tot ce am spus mai sus,precum si multe altele se pot dovedi usor,cercetand cu atentie arhelogia,electrotehnica,arhitectonica si functionarea organismului uman...

    • @ver_idem
      @ver_idem 2 года назад +1

      @@vasilew2823 Chiar așa ?Zic toți că dacii erau tipici pentru cultura Lattenne 2 târzie,nu s-au găsit urme pentru substrate mai timpurii.Poate cum zici cu antenele, își frecau sacerdoții brățările de aur între ei se încărcau cu energie de la Zamolxe și puteau să prorocească trecutul,prezentul și viitorul...

    • @vasilew2823
      @vasilew2823 2 года назад

      @@ver_idem , esti paralel cu realitatea...Ai vazut vreodata in viata ta o pepita de aur?...Cauta si priveste una si ai sa constati ca este aur topit,picaturi de aur,scurse de pe o cladire...Priveste bisericile din lume si ai sa vezi ca sunt poleite cu aur,iar dedesubt este tabla de cupru...Intra in altar si ai sa gasesti un condensator puternic ,dar ai grija sa nu pui mana pe el,ca te electrocutezi,el se numeste chivotul legamantului,pentru cei care sunt inoculati cu doctrina religioasa...Studiaza canalul de pe you tube numit Auto didact,apoi mai putem discuta amanunte...

  • @vasilemares1362
    @vasilemares1362 Год назад +2

    In Italia inafara de limba italiana, in fiecare zona se vorbeste si in dialect. In fiecare dialect gasesti cateva cuvinte care se pronunta ca in romana si au si aceiasi simnificatie. Doar din dialectele Italiei putem insuma o gramada de cuvinte ceea ce poate insemna ca in antichitate in Europa se vorbea aceiasi limba. Referitor la cuvantul mamaliga dezbatut de f multi, tin sa le amintesc, ca se facea din mei sau din seminte de matura inainte de a aparea porumbul american!

  • @bordincus
    @bordincus 5 лет назад +15

    Din fondul Traco-Dacic in limba romana a ramas foarte putin, pe cand in albaneza predomina fiind direct descendenta dintr-o limba geto-daca limba romana fiind descendenta din latina vulgara. De asemenea in albaneza se gasesc cuvinte de origine geto-daca, care in romana sunt arhaisme care si-au pierdut sensul sau au ramas doar ca denumiri cum ar fi cuvantul "Besoj" care are sens de credinta sau juramant, cuvantul "kuk" la singur de aici expresia populara" singur cuc", "gjysh" care e corespondentul cuvantului "ghiuj" adica om batran sau bunic, cuvantul"zjarr" la foc,etc.

    • @RadioRoxx.FM_90.1FM
      @RadioRoxx.FM_90.1FM 5 лет назад +5

      Timisoreanul zjarr de la foc...avem jar

    • @bordincus
      @bordincus 5 лет назад +5

      @@RadioRoxx.FM_90.1FM Un alt lucru foarte interesant pe care mi-a zis un profesor la seminar e că grupul de cuvinte care NU se găsesc in limba Română dar sunt de radacină Indo-Europeană, comune din Limba Albaneza, Limbile Baltice și Indo-Iraniene si-ar gasi foarte probabil echivalenta și in limba Daco-Moesiană de exemplu:
      1) Ujk(Lb. Alb)-Ulkos(Proto-Ind.)-wilkas(Proto Balto-Slavic)-wulfs(Proto Germanic) spre diferenta de Lb. Rom/Lat: Lup/Lupus.
      2) Dritë(Lb. Alb)- Drikta(Proto-Ind.)-darštis (Proto Indo-Iraniana/Persana)-Zereti(Proto Balto-Slavic) spre diferenta de Lb. Rom/Lat: Lumină/Lumina.
      3)Bardhë
      (Lb. Alb)-Bhereg(Proto-Ind.)-Berhtaz(Proto Germanic) brekšta (ProtoBalto-Slavic)-barâzidan(Proto Indo-Iraniana)
      spre diferenta de Lb Rom/Lat :Alb/Albus.
      Desigur acestea sunt doar speculatii logice cum zice domnul Nicu la inceputul acestui video "e un proces complicat si riscant" asa cum nu putem știi precis dacă Limba Albaneză e de proveniență Daco-Moesiană sau cel putin dintr-o limbă apropiata de aceasta.

    • @RadioRoxx.FM_90.1FM
      @RadioRoxx.FM_90.1FM 5 лет назад +3

      Timisoreanul mi se pare interesant ce-mi scrieti.
      In legatura cu pct 3 se mai păstrează si as fi curios sa aflu de unde, in Transilvania- mai ales ca termeni pastorali, pt alb, forma băl/bală, bălai-bălani/băle. Oare de unde se moștenește?

    • @ionutbejan884
      @ionutbejan884 5 лет назад +1

      Kireke înseamnă credință în dacă

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 4 года назад +2

      Timișoreanul, păi de unde știi tu cum a fost și cît a rămas? Text in limba latină vulgară nu ai. Textele de pe plăcile de plumb ziceți că sînt false.
      Dacă BESOI e jurămînt poate pricepi că BESERICĂ nu e din limba greacă ci e format in rumînă.
      Pe ce bază afirmați că dacii au învățat latina vulgară dacă nu s-a găsit nicăiei nici în Italia un text în latina vulgară?
      De ce romanii nu scriau în latina vulgară și foloseau latina clasică, o limbă foarte grea? Aveau draci pă ei să nu scrie deloc în latina vulgară?

  • @ianosescuion9218
    @ianosescuion9218 Год назад +1

    Hai să nu forțăm albaneza cu daca. Sunt prea departe. Dar e bine că eşti în căutare şi îți dai interesul. Până la urmă va ieşi adevărul la ivealâ.👍

  • @stefanpoloboc1547
    @stefanpoloboc1547 4 года назад +4

    In limba sanscrita exista mii de cuvinte similare limbii romane.... datorită geților sciti care au interferat cu populația hindu, ei formând chiar un mic imperiu in regiune Punjabi pt vreo 800 de ani. Daca limba sanscrita e mai veche cu cel putin 1000 de ani decat latina, cum poate fi romana o limba latina daca ea a apărut mult mai tarziu? Conform Universității Cambridge grecii si alte popoare au literele de la geti ....

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 4 года назад +2

      Sarmo Geto, ai dreptate. Ce spui tu însă este respins de marii noștri savanți retardați. Cu asta și-au dat cu firma-n cap că ei ar fi savanți. Sînt niște dobitorci cu toții.

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 4 года назад +1

      @@romania1918 , nu e același lucru! faci afirmații goale. Ai tu vreun text antic in sanscrită scris în Dacia? sarmo geto a scris că sînt cuvinte SIMILARE, adică SEAMĂNĂ cu cele romînești, deci NU E aceeași limbă!

    • @romania1918
      @romania1918 4 года назад +1

      Româna antică,pentru că arienii (geto-dacii) le-au dat limba asta celor din Asia.

    • @romania1918
      @romania1918 4 года назад +2

      Istoricii indieni spun că primii vorbitori ai sanskritei au venit din vest (aveau ochi albaștrii și păr blond, deci Pelasgi)

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 4 года назад +2

      @@romania1918 , mda...la vest de India erau doar pelasgi! mai ai frați pe acasă? Tot așa proști ca tine sînt ei?
      Pelasgii din pen Balcanică nu erau blonzi de regulă ci bruneți!

  • @robertidvu5034
    @robertidvu5034 5 лет назад +19

    Terminati cu tampeniile albanezi folosesc cuvinte romanesti datorita faptului ca in Albania traiesc si in ziua de azi foarte multe comunitati de vlahi adica daci care au stat izolati in munti si nu sau amestecat cu albanezi albanezi ii cheama ciobani si ii considera o alta natie nici decum rude cu ei ,au traditi foarte diferite

    • @ionutbejan884
      @ionutbejan884 5 лет назад +2

      Se cunoaste ca habar nai istorie si faci o confuzie mare.Vlahii/Valahii=Latinii/Romanii.Valahus(Romanul);Vlahus(Latinul).Dacii sunt numiti azi moldavii.

    • @marcelcostache2504
      @marcelcostache2504 5 лет назад +10

      Din pacate nici unul dintre voi nu are dreptate, este normal ca avem cuvinte in commun cu albaneza pentru ca albaneza si dialectele romanesti sau format pe acelasi spatiu, macedonia, grecia de nord si albania de astazi, ca va place sau nu este problema voastra Eu unu ma-am saturat sa tot vad romanii cum sunt spalati la creier sa creada ca noi avem ceva in commun cu daci cand este clar ca am venit de la sud de dunare practic majoritatea toponimelor din romania sunt cumane, slave, germane si ungare, pur si simplu noi nu am avut o cumunitate urbana si nici sa nu mai discutam ca Gotii si Taifalli au stat prin zona aproape 150 de ani dar nu exista nici un cuvant germanic ( got) in limba romana din aceste vechi limbi de origine germana ca si cum practi populatia locala nu a avut nici un contact cu invadatori germani sau turcici cum ar fi fost AVARI SI Cumani, intre timp ce italiana, spaniola si portugheza sunt pline de cuvinte germane de ce nimeni nu se intreaba asta?.
      Iar albaneza daca te uiti bine la limba para o limba partial romanizata, de parca romanizarea la ei nu sa terminat, cert este ca romanii nu sunt altceva decat Traci/illirieni si colonisti romani care s-au amestecat intre ei si cu timpul sau mutat in zona romaniei de astazi din cauza invasilor masive de slavi in restul balcanilor.
      Daca te uiti bine zonele unde romana ( sau proto-romana a supravietuit) sunt toate zone muntoase, Munti Pindus in Grecia (unde traiesc o cantitate mare de vlahi) si Transilvania sunt unele dintre cele mai bune exemple, probabil ca si de asta nu am fost slacivizati si am reusit sa pastram limba de origine latina.

    • @marcelcostache2504
      @marcelcostache2504 5 лет назад +9

      @@ionutbejan884 Scoate impuritatile slave,hungare si turcesti din romana si Limba Romana nu este altceva dacat un alt Dialect Italian.

    • @ionutbejan884
      @ionutbejan884 5 лет назад +5

      @@marcelcostache2504 vai cine te-a păcălit așa mult?Moldava e aproape identică cu daca veche 90% grai dac.

    • @marcelcostache2504
      @marcelcostache2504 5 лет назад +7

      @@ionutbejan884 aratami mie o proba-dovada, cum poti sa afirmi asa ceva cu ce compari tu moldova cu daca cand nu exista nici un document in daca scrise, nu avem decat nume de plate si toponime.
      Te intreb inca odata cum poti sa afirmi asa ceva?! si cu ce dovezi cand este car ca daca veche era o limba indo-europeana din grupul satem inrudita cu sanskirta, romana-moldova sunt din grupul centum la fel ca latina.
      UNDE SUNT DEVEZILE TALE, AI STUDIAT TU LINGVISTICA SI ETIMOLOGIE !?
      CUM POTI AFIRMA ASA CEVA !?

  • @septimiuistrate7304
    @septimiuistrate7304 4 года назад +10

    Ai citit dicționarul profesorului Vinereanu?

    • @alexandrujurje9590
      @alexandrujurje9590 3 года назад

      ROLISTENEASN ERENEATIL TEANESCOA RAZEADOM EANTILEZY PTAMIEE RAZ ELTA. Ce înțelegi din limba strămoșilor? Tradu ce am scris mai sus din singura mostra din acea limbă păstrată în alfabet grecesc.

  • @monaradu3034
    @monaradu3034 3 года назад +4

    AS SCRIE UN TEXT...cu aceste cuvinte...si cred ca va fi foarte inteligent🤦‍♀️

  • @florincroitoru1502
    @florincroitoru1502 4 года назад +5

    Cuvintele de origine dacică sînt in românește foarte numeroase, dar nu se văd ușor pt că ele semănau cu alte cuvinte din alte limbi. exempl: 1) ar fi verbul a merge, care e dat de lingviștii nepricepuți ca derivînd din latinescul IMERSARE, a scufunda. In franceză există MARȘ și MARȘE. Vedem ușor că el e inrudit cu A MERGE din românește. Este exclus să fi ajuns și in Franța din latinescul IMERSARE. prin urmare MARȘ și A MERGE nu provin din latină. Unul e galic iar celălat dac. 2) cuvintul COASĂ e dat in DEX ca provenind dintr-o limbă slavă. Chestia e că limbile slave ca poloneza, ceha, slovaca și altele sînt formate în era noastră pe cînd obiectul numit la noi COASA există de peste 4.000 de ani. Avînd in vedere că în limba română există cuvinte derivate din coasa, care nu există în limbi slave, concluzia mea e că de la traco-daci a rămas acest cuvînt la polonezi, cehi etc. COSOR; un soi de cuțit cu vîrf încovoiat. Cosiță; păr împletit de femeie și retezat (cosit) ca să fie scurtat. A COASE; operațiune repetitivă ca și cositul.3) CHICĂ; dat in Dex ca fiind de la slavi. În dicționarele bulgar, pol, rus, ceh, am găsit că chică se spune altfel, deci de la care slavi a venit dacă aceste popoare nu il au? Părerea mea e că CHCĂ provine din graiul moldovenesc, pt că acolo P se pronunță CHI: picior...chicior, pitic...chitic, pică...chică. Părul care pică pe unmeri se poate numi PICĂ, iar in Moldova CHICĂ. În Ardeal se spune CICĂ și desemnează coada femeilor, care pică pe spate.4) CIORĂ; dat din limbă slavă, format din CIORNÎI, negru. Sint două probleme: una că romînii nu au in limbă cuvintul CIORNÎI ci NEGRU, a doua că slavii nu au derivat acest cuvint din CIURNÎI. În rusă la ciară se spiune VORONA iar in poloneză VRONA. Părerea mea e că CIOARĂ e format in romînește din rădăcina CIOR, din care se fac și alte cuvinte ce desemnează lucruri de slabă calitate; a ciripi față de a cînta, ceară față de miere, a certa față de a vorbi frumos, a cere, ciorbă (dat greșit din turcă) fel de mîncare de calitate inferioară. mai am multe dar nu vreu să vă obosesc.

    • @vasilew2823
      @vasilew2823 3 года назад

      A merge(pronuntat in ziua de astazi)=a marge(pronuntat in ziua de ieri)=mar ge=mar dat de-a rostogolul pe ge(geea)=pamant=emergenta=e mer ge in ta=a merge de-a dreptul la destinatie,fiind o urgenta maxima...ta=drept=(mai boii la dreapta si ii indemni din cuvinte sa faca cea/ta,adica la dreapta)Dialectele vechi,din Anglia,sau Tara Oasului,folosesc mult forma tza,de unde si expresia strigaturii tzurai tza...Dar osenii de azi nici nu mai stiu ce inseamna Oas,denumirea tarii lor,dar sa-i mai intrebi ce inseamna Tzurai tza?...I-am intrebat pe cei tineri si nu stiu raspunsul...Inca nu am vorbit cu batranii lor...

  • @petipeti6095
    @petipeti6095 3 года назад +1

    MULȚUMIM !!!!

  • @piccadelly9360
    @piccadelly9360 3 года назад +5

    Istoria unei Tari nu se poate rezuma numai la acea Tara , istoria Europei trebuie luata ca un intreg care nu se poate diviza .
    Pentru ca toti avem Stramosi comuni . Vrem sau nu vrem sintem un intreg

    • @corneliuluncan928
      @corneliuluncan928 2 года назад

      Asta-i noua teorie a globalizării !!

    • @ver_idem
      @ver_idem 2 года назад

      @@corneliuluncan928 Maimuțe globalizate

  • @gabornedelka8259
    @gabornedelka8259 2 месяца назад

    Si ce surse scrise sunt in limba daca?

  • @nicuprunar9182
    @nicuprunar9182 3 года назад +4

    💙💛❤

  • @yinafrentz
    @yinafrentz 11 месяцев назад +2

    Of doamne. Trebuie calculat asa: Din cele aproximativ x cuvinte (multe tare nu erau), care, desii au trecut mai bine de 2000 de ani, inca folosim aproape jumatate din cele de baza, cea ce, este un record dat fiind trecerea timpului, modernizatrea si numeroasele ocupatii straine. In fine, atata timp cat cuvantul "creier" vine de la Daci ar trebuii sa ne vina mintea la cap sa cerem restabilirea numelui tarii noaste. In satele din Bucegi, si nu numai, daca intrebi batranii de unde esti matale? Da cia, raspunde.

    • @ovidiumarinelsava7928
      @ovidiumarinelsava7928 10 месяцев назад

      Exact... lucrurile sunt mult mai profunde decât atât... în limba germană încă pronunță că sunt daci... în franceză d' ici... foarte similar cu io îs di ici...je suis d'ici... etc... nimic de-a face cu Latina !

  • @adrianadriano4076
    @adrianadriano4076 3 года назад +5

    Cu cratița rămasă de la daci mai dat gata. Pe celelalte le pot crede dar că am moștenit cuvântul cratiță de la strămoșii noștri daci 🤔 serios?🤣🤣🤣

    • @floring480
      @floring480 3 года назад +2

      Poate atunci se referea la o cratiță de pământ, sau chiar de metal, că știau ce-i ăla.

    • @corneliuluncan928
      @corneliuluncan928 2 года назад +1

      În D.E.X. cuvântul cratiță are scris în dreptul său ETIMOLOGIE NECUNOSCUTĂ. Din latină nu, din greacă nu, din slavă nu, din turcă nu din germană nu, din ungară nu, atunci de unde l-am preluat ? Extratereștrii pot fi o soluție . Nu aruncați cu noroi !

  • @floaretanc4260
    @floaretanc4260 Год назад

    Frumos documentar și interesant, înconjurat de popoare slave ,noi am rămas o oază a latinități.
    Sănătate multă vă doresc și tot cei mai bine !💐

    • @ciupilan1000
      @ciupilan1000 Год назад

      Asa ni se spune. Poporul roman nu e nici pe departe latin. Suntem o combinatie intre daci, slavi si tot felul de alte popoare turcice ca avarii, cumanii, uzii, iașii, s a m d

    • @paulrobu71
      @paulrobu71 11 месяцев назад

      @@ciupilan1000 iașii nu erau popor turcic , așa se mai numeau alanii , care erau sarmați , deci de neam iranian . cît despre aportul slav , a fost mult mai redus decît se crede sau decît ar vrea unii să se creadă...

    • @ciupilan1000
      @ciupilan1000 11 месяцев назад

      @@paulrobu71 Aportul slav la limba dacă este urias. Iar toate cuvintele care suna la noi acum ca in italiana si franceza, au intrat in limba noastra in ultimii 200 de ani, fix din aceste limbi, datorită cretinoizilor care invatau prin vest si voiau sa creeze o apartenență a romanilor cu vestul. De exemplu strabunii nostri nu cunosteau cuvinte ca: șosete, gheată, speranță, popor, oră, timp, s a m d.

    • @paulrobu71
      @paulrobu71 11 месяцев назад

      @@ciupilan1000 - și ce-i cu asta ? să nu spui că foloseau cuvinte slave ...de ex., la ciorapi/șosete le ziceau colțuni , care vine din greacă - kaltsuni . cît despre slavi , ei au apărut pe aici la cîteva secole după dispariția regatului dac , deci nu aveau cum să aibă un aport la limba lor , și încă unul tîta-mare de uriaș...au intrat , e drept , unele cuvinte în limba strămoșilor noștri , dar așa cum am spus , mult mai puține decît vor unii să se creadă , valabil și pentru aportul genetic la etnogeneza noastră . teoriile astea bolșevice , sovietice , nu mai au azi credit la nimeni , nu te mai strădui să convingi pe cineva , realitatea te depășește , ca pe tot ce e anacronic . iar cei care învățau în vest nu erau cretini , dimpotrivă , voiau să aibă o educație serioasă , europeană , să scape din închistarea grecismelor și slavonismelor care ne-au închingat atîția ani , inclusiv prin intermediul ortodoxiei îmbîcsite

    • @paulrobu71
      @paulrobu71 11 месяцев назад

      @@ciupilan1000 și am o întrebare , din simplă curiozitate - cum te cheamă , de fapt , Ciupilan , cum apare aici , sau Căcăciosu , cum apare la notificări...?

  • @innominedomini8537
    @innominedomini8537 3 года назад +17

    Mămăligă - cuvânt din limba dacică? Mooor!😂😂😂😂😂

    • @alexbaran1167
      @alexbaran1167 3 года назад +9

      Mămăligă de mei, desigur. Cereala de bază a dacilor era meiul.

    • @MrKA1961
      @MrKA1961 3 года назад +1

      @@alexbaran1167 Dacică? Cică da.

    • @nefiltrat6934
      @nefiltrat6934 3 года назад +4

      @@alexbaran1167 a romanilor de fapt. Terciul de mei era baza hranei in Roma antică.

    • @monaradu3034
      @monaradu3034 3 года назад +1

      Primul care a adus porumbul în Europa se consideră că a fost Cristofor Columb după a doua sa călătorie (1493-1496). ...doar dacă DACA MAMALIGA AVEA ALT INGREDIENT NICIDECUM PORUMB
      Mămăliga de mei..🤔

    • @lotofbeats5952
      @lotofbeats5952 3 года назад +1

      Ai murit?
      Hai ca-ti dau un exmeplu ca sa nu mai plangi de ras, mai bine plangi de plans. :)
      Francezii si spaniolii fac omleta de oua: omlette sau tortilla, spaniolii utilizeaza si cartoful in aceasta omleta, dar se mai utilizeaza si ceapa, dovleac etc etc.
      Crezi ca inaintea de venirea cartofului in Europa, spaniolii nu stiau sa faca tortilla sau nu o numeau tortilla? pentru ca nu continea cartof? hahah.

  • @danielsun55
    @danielsun55 Год назад

    Cum se spunea ‘da’ și ‘nu’ in limba dacă?

  • @pavelpetrescu2191
    @pavelpetrescu2191 5 лет назад +4

    În anul 1966 Günter Reichenkron a publicat o carte carte sein gaseste in Bibliothek dîn Berlin. Ea se numește: Das Dakische

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 4 года назад +4

      Așa este. Am citit eu cartea. Din păcate nu aduce nici o informație importantă. Nu are exemple de limbă. Cartea aceea nu e folositoare.

    • @vasilew2823
      @vasilew2823 3 года назад

      @@florincroitoru1502 , dar cine si de ce a daramat Romania,ca sa fie nevoie de o reconstructie?...Sau reconstructia este doar o falsificare a vechii constructii?...

  • @alessandrap4733
    @alessandrap4733 8 месяцев назад

    Confruntand cuvintele din fondul lexical comun dintre romana si albaneza, nu cu putina uimire, am descorit ca multe nu au mai nimic in comun, ca de exemplu, cuvantul romanesc 'creier' corsipondent in albaneza cu 'trutit'.
    Sunt curiosa sa stiu care sunt sursele acestei consideratii.

  • @ananmanoli9731
    @ananmanoli9731 3 года назад +4

    Ap din scitica este apa.Apra-apa adinca
    Am gasit si termenul de dava-inseamna din vechea iraniana apa sau riu,asa,ca,depilda Pertodava -situat pa riu orasul de piatra

    • @vasilew2823
      @vasilew2823 3 года назад

      Pai toate orasele noastre au avut nume ce se termina cu dava,pentru ca toate sunt situate langa rauri,cea mai mare dava,era Moldava...Asadar denumirea vine din limba veche ,care era comuna tuturor oamenilor de pe Pamant,nu doar iranienilor.Iranul a primit denumirea,dupa ce a fost separata lumea in tari...

    • @ananmanoli9731
      @ananmanoli9731 3 года назад +3

      @@vasilew2823 vechii iranieni erau scitii si sarmatii-asta dupa istorie

    • @vasilew2823
      @vasilew2823 3 года назад

      @@ananmanoli9731 , nu ma intereseaza dupa istorie,ci inainte de istoria falsa,cand toti oamenii vorbeau intr-un singur grai...Numele tarilor si a popoarelor este ceva dat ulterior si este ceva subiectiv...

    • @ananmanoli9731
      @ananmanoli9731 3 года назад +2

      @@vasilew2823 nu cauta inceputul,el nu este-procesul infinit de transformare este ceva constant

    • @vasilew2823
      @vasilew2823 3 года назад

      @@ananmanoli9731 , transformarea este si inpinsa de la spate de catre academicienii prosti...Vezi ca am scris iNpinge,nu iMpinge...Oare de ce ei modifica cuvintele prin reguli gramaticale fortate?...Te mai intrebi cum s-a modificat limba veche,si asta in scurta vreme...doar vreo 3-4 generatii...

  • @gmbh333
    @gmbh333 3 года назад +1

    toate ... o evoluție naturală a limbii

  • @1proleterska
    @1proleterska 5 лет назад +4

    Hai sa vedem ceva in scris. Este imposibil cineva sa stie sa scrie mii de ani înainte de Hristos, si nu vedem nimic scris până acum.

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 4 года назад +3

      Nimic?? Plăcile dacice de plumb aflate la București, despre care e plin internetul.

    • @merkelvanneinderman9562
      @merkelvanneinderman9562 4 года назад +6

      @@florincroitoru1502 STAI TU CALM CA NU E ROMANA ACOLO

    • @georgepaslaru3324
      @georgepaslaru3324 3 года назад +1

      @@florincroitoru1502 ce ai fumat???

    • @giuvannicammora2821
      @giuvannicammora2821 3 года назад +2

      @@georgepaslaru3324 NU E NICIO DACA 😂 E ALFABETU GREC
      E UN TEXT GREC SCRIS DESPRE DACI AU SCRIS CEVA GRECII ACOLO DESPRE VIATA DACILOR SI TOTI FRAIERII CRED CA E DACA... WTF ROMANIA....
      SUNT ITALIAN AUTENTIC DIN ROMA SI E TOTAL FALS PENTRU CA AM STUDIAT PREA MULT CA SA FIU LUAT DE FRAIER. 21 DE ANI , ZIC CA SUNT ITALIAN CU DESTULA CULTURA.

    • @giuvannicammora2821
      @giuvannicammora2821 3 года назад +2

      @@merkelvanneinderman9562 NICIODATA GERMANULE... SUNT ITALIAN AUTENTIC DIN ROMA SI E TOTAL FALS .

  • @nestingherit7012
    @nestingherit7012 7 месяцев назад

    Prieten cu "ten" este din Sanskrit "Priyatam"( dear one )tot cu "tam" similar. Slavul "Priatil' cu "til" e fake Google"Priyatam " Chiar si English"pretty " e din Sanskrit"Priyat "( beloved)

    • @MihailȘerban-g9y
      @MihailȘerban-g9y 18 дней назад

      Tenent, tene, tine, left(tenent) =cel ce sta de-a dreata cu scutul sau si-ti apară mana dreapta înarmata.... Iar pri = pro=pentru=favorabil ....pri slope... Prielnic, pri dvor(cuvand ce înseamnă loc spre sud, grădiniță, zona de dînaintea casei, pris spa, pri saca,

  • @stantudor1659
    @stantudor1659 3 года назад +3

    Ai omorat limba romana domnu' cercetator😠

  • @draculascountry9872
    @draculascountry9872 Год назад +1

    Dacă și Română cu litere mari.

  • @alexanderson-ng5cu
    @alexanderson-ng5cu 3 года назад +5

    "Cioara" care este o pasare de culoare neagra , provine probabil din slavona unde "Cernoe" = negru. Cuvantul "baban" care este sinonim cu "mare" in l. romana poate avea originea din l. turca unde de exemplu mama "mare", bunica =babaane. Apa in l. sanskrita este ap, apa.

    • @romulusbuta9318
      @romulusbuta9318 3 года назад +4

      Așa e......doar că aici e plin de dacolați și etimologi închipuiți !!!!

    • @vasilew2823
      @vasilew2823 3 года назад +1

      Pai si strabunii nostri purtau haine cernite la inmormantari,adica haine negre ca cioara,sau gri,pentru ca sunt si ciori gri,grive...

    • @ver_idem
      @ver_idem 2 года назад +1

      @@romulusbuta9318 Da dacolactați,dacienii buricii paventului

    • @giuvannicammora2821
      @giuvannicammora2821 Год назад +2

      Nu , nû e slavon
      Cioara este si in dialectele noastre italice

    • @ver_idem
      @ver_idem Год назад

      In sanscrita "apa" are vreo 50 de definitii,mai lasati sanscrita in pace ca nu e de voi,Patanjali a facut o reforma gramaticala a sancsritei acum 1400 de ani,Zamolxe era copil de mingi pe vremea aceea.

  • @stefanmare8052
    @stefanmare8052 3 года назад

    Se facea din..... ?

  • @trakuraul5370
    @trakuraul5370 4 года назад +4

    ma= bunica si maliga= fiertura de mei ...traducerea ar fi ,,fiertura de mei ca la bunica "

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 4 года назад +1

      Traku Raul, Măligă e derivat din adjectivul MOALE. Unele cuvinte sînt formate unele însușiri ale acestora. Exemple: 1) Mare. Una din însușiri este că marea e mult mai mare decit un lac. În latină italiană, franceză, mare, il mare, la mer nu mai înseamnă și altceva, deci acest cuvint e venit acolo din altă limbă iar aceasta nu poate fi decît traco-daca.
      2) Bunici, cuvint format din adj BUN. 3) MOALE...MĂLIGĂ. Mălai e format din măligă. 4) Rîmător; sinonim pt subs porc.

    • @Raur-fq6el
      @Raur-fq6el 3 года назад

      @@florincroitoru1502 Nu stiu de unde a scos-o Traku, dar ce stiu e ca mamaliga se facea din mei inaintea aparitiei porumbului. Strabunica mea din judetul Iasi manca mamaliga din mei pt ca nu era obisnuita cu gustul papusoiului .

    • @ver_idem
      @ver_idem Год назад

      🤩🤩🤩🤩🤩

  • @zb1065
    @zb1065 4 года назад +3

    Am o nedumerire: de ce doar componenta dacică și romană intră în discuție atunci când vorbim de etnogeneza poporului român, în condițiile în care se știe că în secolele primului mileniu ale e. n. s-au perindat multe alte popoare migratoare, care inevitabil, s-au amestecat cu băștinașii, și care au lăsat urme mult mai marcante in caracteristica poporului român, decât dacii. Mă refer în special la slavi din limba cărora s-au împrumutat aprox. 10-20 % din lexicul limbii române
    (v. ruclips.net/video/uEOyaivsKgM/видео.html min. 8:30)
    nemaivorbind de scrierea cu alfabetul chirilic păstrat până la sec. XIX? În comparație cu limba dacă, din care - după cum am văzut - acest procentaj este de 2%, și asta cu multă îngăduință...

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 4 года назад +3

      PĂi, de slavi s-a tot spus. Nu ți-a spus la școală? Slavii au fost extrem de puțini însă, iar majoritatea lor erau de fapt tot daci și traci slavizați veniți din Nord.
      Nu e un procentaj de 2% din dacă!! Asta spun savanții proști și bezmetici. În graiuri e 90% din limba dacă.

    • @gheorghechiper6875
      @gheorghechiper6875 4 года назад +2

      @BAD RAPOT sunt şi eu, de aceiaşi părere, prea multe se atribuie slavilor , parcă ar fi fost, hiper dezvoltați la timpul sosirii, aci. Ca, oricare grup de năvălitori,aveau un singur scop, jefuiască popoarele balcanice, aici era ţâţa belșugului, care-i atrăgea pe toți doritorii dea trage foloase de pe spatele altora. Aşa că, năvălitorii - tâlharii nu au nevoie de bagaj-lexical vast, ei sun limitați.

    • @vasilew2823
      @vasilew2823 3 года назад

      A fost un razboi nimicitor in est,unde tartarienii au fost invinsi ca si inperiu,de catre asazisii romani,care in fapt au cucerit lumea si ne conduc pe noi astazi,pe noi si inplicit pe toate natiunile.

    • @TarebossT
      @TarebossT 3 года назад +2

      @@vasilew2823 Ai nevoie de ajutor medical de specialitate...

    • @vasilew2823
      @vasilew2823 3 года назад

      @@TarebossT , nu le ai nici cu medicina,nici macar de scris trimiteri nu esti bun...Astept cu interes sa-mi explici macar un cuvant romanesc,ce semnificatie are,semnificatie pe care ar trebui regasita si in dictionarul explicativ al limbii romane...

  • @niculaevisan4798
    @niculaevisan4798 4 года назад +4

    Frumos, atractiv dar ... as avea cateva observatii.
    Palarie este stiut ca fiind de origine italiana ( cappelleria). Nu vad de unde ar fi putut veni de la ''daci'' ( pun ''daci'' intre ghilimele pentru ca nu prea sunt de acord cu termenul ).
    Stiulete, stiu ca este caracterizat ca avand etimologie necunoscuta dar sa observam ca nu este folosit decat in cazul porumbului, ori porumbul ... Sau eu, cel putin, nu l-am auzit a fi folosit in asociere cu altceva. ( sa fie denumirea ancestrala a ... falusului autohton ? )
    Baban, ei bine aici stiu eu sigur ca vine din limbile turcice si inseamna tata ( baba ), in acest caz particular ( baban), impreuna cu ''neslin'' inseamna ''tatal tau'' ( vezi marsul turcesc ''Ceddin deden'' cu primul vers : ceddin deden, neslin baban ). Cuvantul este intalnit si in alte limbi turcice unde nu ar fi avut cum sa ajunga de aici, de la noi (uzbeka, turkmena, kazaha chiar si mongola ).

    • @vasilew2823
      @vasilew2823 3 года назад +1

      Pal aria=Pal(in engleza=om inalt,gigant,urias)Aria=suprafata mare,cel putin un ar,unitate de masura a arienilor,care erau de fapt uriasii din statuile pe care le si venereaza romanii de la Roma...Palariile inainte vreme,erau inalte,precum joben-urile,care aveau un rol energetic de captare si/sau de preventie a unor curenti electrici aflati in eter...Tehnologiile vechi,erau bazate pe cunostintele din mediul inconjurator,care este plin de energie libera,gratuita si infinita...Coroanele regilor,coronitele printeselor,plasa de diamante sau perle ce acopereau capul domnitelor...etc...Toate sunt tehnologii referitoare la curentul electric si activitatea electrica a creierului uman,care trebuia fie protejata inpotriva curentilor rebeli,fie potentata,spre o gandire mai elevata.

    • @georgepaslaru3324
      @georgepaslaru3324 3 года назад +2

      @@vasilew2823 TU SIGUR AI FUGIT DE LA OSPICIU
      CE FUMEZI NENE CA SA DELIREZI IDIOTENIILE ASTEA??

    • @vasilew2823
      @vasilew2823 3 года назад +2

      @@georgepaslaru3324 , daca nu ai replici,treci la medicina,fara macar sa ai vreo cunostinta in domeniu...Vai de comentariul tau...

  • @stanilaion3739
    @stanilaion3739 4 года назад +3

    Un muzeograf din Resita a avut o idee: sa caute cuvinte din l. romana intr-o limba moarta, sanscrita si a gasit mai multe...

  • @emilianoica4863
    @emilianoica4863 2 года назад +1

    Mă întreb cum făceau dacii mămăligă cu mălai din porumbul adus în Europa abia după 1492? Poate avea alt sens?

    • @ver_idem
      @ver_idem 2 года назад

      Era mălai din mei,pricepi ?

    • @ionneacsu6748
      @ionneacsu6748 Год назад

      Din mei si seminte de matura !?

  • @lupulRo-gc7jw
    @lupulRo-gc7jw 3 года назад +4

    Limba dacilor este limba care se vorbește prin satele izolate de munte.

  • @idaskal2193
    @idaskal2193 4 года назад +2

    Alba nia, nu tot de la daci, traci provine denumirea?

    • @merkelvanneinderman9562
      @merkelvanneinderman9562 4 года назад +3

      ION MODERATU nu

    • @vasilew2823
      @vasilew2823 3 года назад

      Alba ni a=uite la toate ca sunt albe...In special multe dintre constructiile vechi erau construite din marmura alba...

    • @giuvannicammora2821
      @giuvannicammora2821 3 года назад +2

      Albania - Terra Albanorum (Tara Albilor) exact ca Romania (Terra Romanorum) Tara Romanilor

    • @vasilew2823
      @vasilew2823 3 года назад

      @@giuvannicammora2821 , cine a dat denumirea tarilor?...Cu siguranta nu localnicii ...

    • @giuvannicammora2821
      @giuvannicammora2821 3 года назад

      @@vasilew2823 DOAR NU "DACII" CE NU EXISTA ;) NORMAL CA ROMANII, ASCENSORII MEI - EI AU DAT ;)

  • @caramelbil6960
    @caramelbil6960 3 года назад +4

    In albaneza avem si cuvintele "castraveti", "ceapa", "piper".

    • @marjansemema1855
      @marjansemema1855 3 года назад

      Jan turqisht vetem qepa asht shqipe

    • @ver_idem
      @ver_idem 2 года назад

      @@marjansemema1855 Da de unde vine din latina vulgata "ceppola"

  • @lcddiscovery4758
    @lcddiscovery4758 3 года назад +2

    Naiba, vine din slavona. Naiba este o localitate catre popul nord. Dupa c'è te saturi de mers prin Siberia i n directia N, este o intersectie cu doua indicatore, unul dintre acestea indicand inainte spre popul nord o localitate sau ci-o fi ea care se numeste NAIBA(bineinteles ca scrie in alfb chirilic)

    • @romulusbuta9318
      @romulusbuta9318 3 года назад +1

      POPUL nord 😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃🤫🤫😃😆

    • @romulusbuta9318
      @romulusbuta9318 3 года назад +3

      1 nu cred că românii din Țările Romane știau că există localitatea respectivă 😄 ! Poate că ÎNSEAMNĂ ceva in limbile slave ,ceva gen "pustiu" ,"sfârșit de lume" ,"loc fara viață" .....
      2 când a intrat în vorbirea românilor cuvântul ăsta "naiba" sau "la naiba " ......?

  • @giuvannicammora2821
    @giuvannicammora2821 3 года назад +4

    Pardon: aceste parole sunt latine si apar in dialectele mele laziale:
    De
    Acua (apa am studiat ca in romana e din latina aqua iar q -> p deci nu e dac) nu are cum e ca in sarda abba) io detin acua ca in sarda pentru ca am influente din dialecte sarde in laziala
    Albu

    • @florinalfonse4163
      @florinalfonse4163 3 года назад +3

      Cateodata ne in(aqua)m cand bem apa!

    • @balkanvlachs6031
      @balkanvlachs6031 3 года назад +1

      Diablos• Vlah??

    • @giuvannicammora2821
      @giuvannicammora2821 3 года назад +2

      @@balkanvlachs6031 italian
      Am scris dialect lazial
      Acua (Aqua)
      De
      Albu (Albus) / Blancu (Blancus)
      Angustioso / Angustiosu
      Angustiare
      Angustia
      Hanca
      Halluce
      Maccare
      Tollena
      Ulucu
      Habituale
      Andamento
      Ampliare
      Ammuliere
      Ambascia
      Etc

    • @alexdorca9061
      @alexdorca9061 3 года назад +2

      N-am înțeles niciodată de ce italieni se bagă în treburile noastre, hai să zicem ca 100% din română e din latina, ca să mulțumim un bătut în cap, fi atent băiete dacă apa s-a transformat în aqua iar după s-a transformat în apă asta înseamnă ca românii vorbeau română înainte ca latina să existe................

    • @giuvannicammora2821
      @giuvannicammora2821 3 года назад

      @@alexdorca9061 no.
      Aqua (latina)
      Acqua (italiana standard: toscana)
      Aqua / Acua (dialectele mele laziale)
      Abba (sarda)
      Apa (romana)
      Aqua -> q se modifica in p = apa
      Deci nu exista romana inainte de latina deoarece romana se trage din latina; concluzia: sunt descendent direct din latini deoarece sunt lazial 🇮🇹.
      89,85% latina
      catalana
      Franceza
      Italiana formata din alte dialecte inclusiv standard
      Latina: classica, medievala, vulgara
      Portugheza
      Romansa helvetica
      Spaniola

  • @danvasii9884
    @danvasii9884 4 месяца назад

    Dacă aceste cuvinte vin din limba dacă... De aceea limba dacă și cu limba parcă s-au unit în limba barcă vorbite de-orice libarcă

  • @catalynbecenek4975
    @catalynbecenek4975 3 года назад +6

    " bă " 😂😂😂😂

  • @mayanlogos92
    @mayanlogos92 3 года назад +1

    Nu cred că de e unul dintre acestea pt că le-am văzut într-o groaza de limbi cu origine latină...

  • @vladtepes176
    @vladtepes176 5 лет назад +5

    bai stai asa daca porumbul a fost adus din America cum poti sa spui ca mamaliga e de origine daca, pate numai daca nu ei, Daci faceau mamaliga din mei, iar pe urma a ramas preluat.

    • @bec23
      @bec23 5 лет назад +5

      Făceau mămăligă din alte cereale , caută pe net.

    • @pavel1844
      @pavel1844 5 лет назад +1

      Și până la porumb ce mâncau? Fasole?

    • @noris29
      @noris29 5 лет назад +1

      Corect.

    • @Mizil-oj7ow
      @Mizil-oj7ow 5 лет назад +2

      Mamaliga in sens de fiertura de cereale macinate.Grau,orz,mei,secara.......

    • @pereadam
      @pereadam 3 года назад

      pAI DACA ASA,aMERICANII MAMALOR A ADUSPORUMBU DE LADACI LA America.... dAXCA ROMANII CRED CA SUNT URMASII DACILOR ATUNCIAEI POT SACREADASI IN ASTA.

  • @joydownson
    @joydownson 2 месяца назад

    Am vazut multi lingvisti care sustin ca sunt o multitudine de cuvinte considerate de provenienta necunoscuta care de fapt ar fi dacice. Mai sunt cuvintele atribuite gresit cum ar fi cuvantul oras despre care se spune ca ar veni din maghiara ,,varos" in conditiile in care ungurii erau un popor migrator ce traia in corturi si care nu avea orase.

    • @MihailȘerban-g9y
      @MihailȘerban-g9y 18 дней назад

      Toate cetățile importante aveau zidurile făcute cu piatra prinse cu liant din var și poate de acolo de la culoarea albicioasa a varului amestecat cu nisip... multe cetăți se numeau cetatea alba, alba Iulia, bel grad= orașul alb.....

  • @florincroitoru1502
    @florincroitoru1502 5 лет назад +4

    Autorul acestui video repetă ceea ce a citit el prin enciclopedii și i s-a predat la școală.
    Nici o limbă romanică nu provine din latină ci sînt limbi foarte vechi. Autorii antici au scris clar că la Roma în sec 2 îen nu se mai vorbea latină ci dialecte italiene și diverse limbi străine de ex greacă egipteană siriană, deci cum să fi învățat dacii latină cînd nici măcar la Roma nu se mai vorbea demult latina . Dacia a fost cucerită in sec 2, mai precis anul 106. La acea dată latina de la Roma era dispărută de vreo 250 de ani!
    NU MAI REPETAȚI PROSTIILE SCRISE DE ÎNVĂȚAȚI

    • @stanilaion3739
      @stanilaion3739 5 лет назад +2

      In sec 2ien la Roma nu se vorbea latina!? Dar ce, franceza, engleeza!? Mare "specialist"mai esti...

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 4 года назад

      @@stanilaion3739 , nu, bă, prostule în sec 2 la Roma se vorbeau dialecte italice, dar nu latina veche! latina clasică nu a fost limbă vorbită ci doar scrisă! Bă, sînteți varză dar vă contraziceți cu mine și cu Thraxus Rex. LA ROMA IN SEC 2 ÎEN ȘI IN CONTINUARE SE VORBEAU DIALECTE ITALICE. Voi vorbiți din amintiri adică 3 kkti ce ați învățat voi.

    • @stanilaion3739
      @stanilaion3739 4 года назад +1

      @@florincroitoru1502 Dupa vorba nu esti prost, esti chiar dus rau cu pluta mataluta...Dialecte italice !? Si ale caror limbi erau "dialectele italice"!? Sigur nu se vorbea pe strada limba literara, dar nu se vorbea l. latina !?

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 4 года назад

      @@stanilaion3739 , în vechime, înainte de ridicarea Romei,nu se vorbea latina decît in Latium. Latina nu s-a extins în Italia, așa cum susțin savanții. Nu există nici un text scris în limba latină vulgară. Dacă ea ar fi fost folosită, cu siguranță oamenii ar fi scris pe diverse obiecte din ceramică, sticlă, metal. Tu cunoști vreun text în latina vulgară? Eu nu am găsit nici unul.Avem mărturii scrise în antichitate că la Roma nu se mai vorbea latinește în sec 2 îen ci se vorbeau dialecte osce și umbriene, probabil și un mixaj al acestora.Prin urmare pe ce bază poate cineva afirma că latina s-a răspîndit cînd ea a dispărut de la Roma în antichitate. Care latină vulgară să fi învățat dacii după anul 106 e.n. cînd ea dispăruse de la Roma de peste două secole?
      Întîi au existat dialectele și după aceea limba literară. În Germania limba literară provine din dialectul din Regiunea Hanovra. În Spania limba literară, castiliana, provine dintr-o regiune mică din nordul Spaniei. În Franța limba literară provine din regiunea pariziană deci nu s-a format mai întîi o limbă din care s-au desprins dialecte.
      Alt exemplu: au fost 25 de dialecte poloneze înregistrate, azi dispărute. Nu se poate spune că s-a format o limbă poloneză după care ea s-a scindat in dialecte. Se poate spune însă că s-au format de la început dialecte poloneze.
      Greșeala ta și a multora constă în aceea că ei consideră că dialectele provin dintr-o limbă. Ei cred cu tărie că aromâna provine din română. Nu e însă nici o dovadă pt asta iar indiciile arată că aromânii nu sînt veniți din nordul Dunării.

    • @cassiusquintilianustiberiu6889
      @cassiusquintilianustiberiu6889 4 года назад +3

      @@stanilaion3739 E BOU MA LASA-L!

  • @gabornedelka8259
    @gabornedelka8259 2 месяца назад

    Care este limba daca?

  • @marcelcostache2504
    @marcelcostache2504 5 лет назад +11

    Cuvantul `Dica` este forma directa din Zice
    Latina - Proto-Romana- Romana moderna
    Dicere/Dico - Dzicere( Dzice) Zice
    Deci practic cuvantul Adică vinde DIRECT DIN LATINA SI NU De la daci, il intalnesti si in italiana DICA culmea exact pe acelasi sens cu adică, probabil ambelele derivate din DICERE sau din a doua posibilitate expresia latina Adaeque ( in Latina cu sensul "Adică" )
    Alta eroare fatala Prunc si Baiat sunt derivate din latina 100%
    Prunc vine direct din latina vulgara pe care se vorbea in balkani pana la venirea slaviror in secolul al vI-lea si vine din latinescul `` Puerunculus `` si este un diminutiv al latinescului PUER
    adica Baiat/prunc!
    Baiat vine si el din latina *bailiatus/ bailliare format din latinescul clasic baiulāre ( a purta o greutate) echivalentul romanes esta verbul băia ( îmbăia).
    Buvantul romanesc sa format din latina vulgara medievala din latinescul BAIETUS( servitor) daca voi nu vedeti legatura intre Băiatui/ BAIETUS atuncia voi aveti o problema, Iar apa si alb sunt 100% din latina.
    Zburda probabil exvolitare/ zburda precum exvolare/zbura (din LATINA) si Vijelie, Jupan, Misca provin din slava din cauza ca i-am asimilat si am stat intre ei ceva timp. Repet nici unu dintre aceste cuvinte nu au origine Dacica, nu exista nici o proba scrisa sau ceva exact daca studiezi mai bine etimologiile o sa vezi ca am dreptate.
    TE ROG FRUMOS CERCETEAZA MAI BINE INAINTE SA FACI VIDEOURI BAZATE PE FANTEZI SI MINCIUNI, si pentru Romani terminati cu obesia asta numita Dacia, noi nu avem aproape nimica in comun nici lingvistic nici genetic cu vechia Dacie.

    • @marcelcostache2504
      @marcelcostache2504 5 лет назад +1

      @Thraxus Ares tu ai vazut un text de indo-europeana si sansckrita, poate ca ai dreptate dar in aceasi timp sunt multe goluri in explicatia ta.

    • @marcelcostache2504
      @marcelcostache2504 5 лет назад +2

      @Thraxus Ares omule limba latina vulgara era latina vorbita de provinciali care au fost asimilatii si incetul cu incetul au creat prorpia lor varietate cu elemente native cum crezi ca s-au format spaniola, italian, franceza, portugheza, galiciana, catalana, sarda, aromana, dalmata si romana!?

    • @marcelcostache2504
      @marcelcostache2504 5 лет назад +1

      @Thraxus Ares sai o secunda nici odata nu am spus eu ca nu exista o limba mai veche decant la tine este clar ca in balcani se vorbeam un numer mare de limbi indo-europene de ce insulti eu iti spun adevarul pe care il vad si il traiesc cu ochii mei
      si nu nu sunt latinopati dar traind intro societate multiculturala precum Canada vad cu cine noi romanii se asemana cel mai mult si te pot asigura ca nu este cu slavii sau germanii si este cu italieni, grecii si chiar daca ti-ar fi greu de crezut latino americani au mai mult la comportament si modul de a fi cu doi in comun decat avem noi cu venici nostri slavii si ungari.
      Acuma i-ti spun adevarul pe care il traiesc eu poate ca tu vezi lucruile diferite.
      Intelegi ce vreau sa spun?!

    • @cassiusquintilianustiberiu6889
      @cassiusquintilianustiberiu6889 5 лет назад +2

      Marcel Costache corect total.

    • @marcelcostache2504
      @marcelcostache2504 5 лет назад +2

      @Thraxus Ares ok bun ai ascultat odada limba sarda? iti recomand sa asculti pentru seamana leit cu romana asa ca daca tu nu crezi ca romana nu este o limba latina ori esti orb ori ignorant ori suferi de ultra nationalism stupid can este clar ca limba asta si o parte din genetica noastra NU SUNT NATIVE DIN REGIUNE.

  • @bercucelina6632
    @bercucelina6632 3 года назад +2

    Ba nu știe nimeni istorie lumii

    • @vasilew2823
      @vasilew2823 3 года назад

      Pentru ca este predata istoria falsa in scolile obligatorii,de catre oficialii,care urmaresc sa provoace dezordine prin dezbinare...

  • @valitino2704
    @valitino2704 3 года назад +6

    Intre timp americanii vorbesc o limba de imprumut, de ale carei origini nu sunt foarte interesati, dar traiesc in bunastare si conduc lumea... Incă.

    • @vasilew2823
      @vasilew2823 3 года назад +4

      Asta nu inseamna ca nu trebuie sa cunoastem cum s-a format limba si cum se vorbea acum 100 de ani in urma,de cand au inceput prostii de gramaticieni sa o besteleasca...

    • @mayanlogos92
      @mayanlogos92 3 года назад +1

      Da tu crezi ca toti americanii n-au habar de limba lor???

    • @unompenumevrafalsy1914
      @unompenumevrafalsy1914 2 года назад

      Am cunoscut mulți americani și pe net și în față, au și ei nebuni lor după istorie și literatură, hollywood nu îți prezintă întreaga realitate a statelor americane. Vreau sa îmi spun opinia mea, anume că motivul pentru care ei conduc lumea nu e datorită mentalității, ci datorită zonei geografice in care se află, ca sa îți explic, cei din SUA sunt urmașii unor englezii colonizatori care au distrus cu ajutorul unei tehnologii extrem de dezvoltate(puști) pe niște indieni care nici sabi nu foloseau si care au murit rapid de la bolile europene, Acești englezi au cucerit rapid zona și nu au avut parte de pierderi economice DELOC in 300 de ani(nici muncitori pe care sa ii plateasca nu aveau nevoie, ca doar au folosit sclavi 100 de ani). Pe când românii sunt urmașii unui popor geto-dac care se afla in fundul Europei între toți barbari cotropitori si zeci de imperii care le cucereau cu ușurință sau greutate statul, pana cand am ajuns în zilele fanariote unde turci ne au adus mentalitatea anti modernizare(mentalitate pe care turci nu o mai au, dar noi o avem), apoi au venit marile războaie, primul l am câștigat, pe al doilea l am pierdut, a venit comunismul ne a bagat corupția in oase, și uite așa am ajuns in ziua de azi.

    • @jesusiskingw
      @jesusiskingw 2 года назад +2

      @@unompenumevrafalsy1914 englezii nu au fost singurii coloniști, olandezii, portughezii și mulți alții au colonizat SUA, iar Anglia deținea monopolul acolo, cerea taxe și impozite celorlalți coloniști, dar nici măcar nu aveau reprezentant. Anglia a fost încă de pe atunci la putere, nu înțeleg de ce noi românii îi admirăm așa de mult pe americani, sunt niște manipulatori, și nu mă refer la civili, la oamenii de rând, ci la celebrități și cei ce conduc statul, nu au adus decât influențe negative în lume.

    • @ver_idem
      @ver_idem 2 года назад

      @@jesusiskingw E opera francmasonilor adică au folosit ce era mai bun din Lumea veche.În fiecare aglomerație mai mare era o lojă.

  • @vasilew2823
    @vasilew2823 3 года назад

    Cine stie ce inseamna cuvantul rece si cuvantul calda?...

  • @ioanion5721
    @ioanion5721 5 лет назад +5

    Stiulete este numai pentru porumb !

  • @tanianeagoe1766
    @tanianeagoe1766 3 месяца назад

    Mămăligă și știulete nu cred din limba dacilor deoarece nu știau nimic despre porumb,ei consumau mei și grâu

    • @MihailȘerban-g9y
      @MihailȘerban-g9y 18 дней назад

      Vezi ca știi? Fiertura de mei era maliga.... Fiertura de grâu coliva,..... fierturi de cereale erau fregvent consumate în vechime....

  • @tonischuster8397
    @tonischuster8397 5 лет назад +4

    Dragi mei,gresiti foarte mult.
    Abanezii sunt "cadoul" de la Papa de la Roma.
    Papa de la Roma are resedinta de vara la lacul Albanos si muntere Albaner.
    In anul 1300 Papa a infrant cei 60.000 de Musulmani de la Lucerna Italia, 80 km nord de Bari si i-a alungat.
    In anul 1340-1360 sunt pentru prima data amintit Albanezii si familia Kastriotii ca simercenari la sarbi si bulgari.

    • @marcelcostache2504
      @marcelcostache2504 5 лет назад +5

      Albanezii genetic sunt europeni si sunt mai aproape de noi si de greci decat de italieni ce pui mei fumezi?!

    • @tonischuster8397
      @tonischuster8397 5 лет назад +2

      @@marcelcostache2504 spalarea pe cap a ajung la cote maxime in Ro. Sclavi la straini.

    • @tonischuster8397
      @tonischuster8397 5 лет назад +1

    • @marcelcostache2504
      @marcelcostache2504 5 лет назад +5

      @@tonischuster8397 nu este adevarat deloc sunt propabil cei mai nativi dintre toti blacanici mai nativi decat noi romanii si grecii.

    • @tonischuster8397
      @tonischuster8397 5 лет назад +1

      @@marcelcostache2504 Nativi a caror istorie incepe in anii 1400...pana atunci zero

  • @PetruCrivinar
    @PetruCrivinar 8 месяцев назад

    Adicā ce limbã?

  • @daniel-wq5dv
    @daniel-wq5dv 3 года назад +4

    160 de ani au stat romanii in Dacia !!!!! cum sa invete un popor alta limba in 160 de ani!!!!

  • @PetruCrivinar
    @PetruCrivinar 8 месяцев назад

    Românii vorbesc asa de când au câzut din pom.

  • @florincroitoru1502
    @florincroitoru1502 4 года назад +5

    Latinomanilor, puteți arăta măcar un text în limba latină populară (nu cultă!), despre care susțineșți că s-a vorbit în Imperiul Roman și pe care, ziceți voi, au învățat-o și dacii? Dacă a fost așa de tare răspîndită latina populară în imperiu trebuie să fi rămas mii te texte scurte scrise pe oase, oale, metal, piatră. De ce nu e nici unul? Aveau romanii ăia o jenă să se exprime în limba pe care o vorbeau? Hai să vedem ceva scris in latina populară. Știu că nu sint astfel de texte, dar vă provoc ca să vă fac să plîngeți de ciudă și pe proștii latinomani să rîdă ca proștii.

    • @raulharalamb9345
      @raulharalamb9345 3 года назад +4

      Poate zici ceva în ” dacă ” !

    • @georgepaslaru3324
      @georgepaslaru3324 3 года назад

      SPUNENETU CEVA IN DACA

    • @giuvannicammora2821
      @giuvannicammora2821 3 года назад +1

      Latina populara ne-a format dialectu romanesco.....
      E chiar Vulgara de la vulgu (populu)
      "Popor"

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 2 года назад

      @@giuvannicammora2821 , am cerut text în latina vulgară, nu vrăjeli de 2 bani. Savanții au susținut că latina vulgară s-a vorbit în tot imperiul. Dacă s-a vorbit înseamnă că s-a și scris. Dacă nu sînt texte înseamnă că nici nu s-a vorbit. Unde se găsesc texte scrise în latina vulgară?

  • @boancaemanuelYO
    @boancaemanuelYO 3 года назад +2

    Baban,,,,, dacă măcar te ai uita la serialele turcești sa vezi ca babal inseamna mare..... Si ban nu mai zic, scrie în Biblie, ban e frate..... Auzi dac....uitate în oglinda poate Tia crescut aripi și ești zmeu!!! De când cu etno botanicele, e groasa rău

    • @vasilew2823
      @vasilew2823 3 года назад

      Ba inseamna mare si la japonezi...

  • @TheVyoryca
    @TheVyoryca 3 года назад +6

    mamaliga, bulz, malai 😂😂😂😂😂 aveau dacii porumb, pe care l-au dus in america pe blat???

    • @mimisor66
      @mimisor66 3 года назад +2

      Făceau o fiertura de mei

    • @halljamenjeninnen1310
      @halljamenjeninnen1310 3 года назад

      @@mimisor66 Fiertura nu e mamaliga. Tuica de prune nu faceau?

    • @mimisor66
      @mimisor66 3 года назад

      @@halljamenjeninnen1310 mălai fiert in apă e fiertura

    • @halljamenjeninnen1310
      @halljamenjeninnen1310 3 года назад

      @@mimisor66 Adica fiertura e cuvant dac?

    • @alexandruodoroaga8185
      @alexandruodoroaga8185 3 года назад +1

      aduceau porumbul pe blat prin tunelurile pe sub bucegi :))))

  • @vasilew2823
    @vasilew2823 3 года назад

    Ce inseamna cuvantul traista si cum s-a format el?...

    • @alexdorca9061
      @alexdorca9061 3 года назад +1

      De să-ți spun cum s-a format nu știu ca nu sunt specializat dar îți pot spune ce înseamnă că sunt din Maramureș și sunt multe cuvinte de acest fel/regionalisme andica traistă înseamnă desagă, sacoșe și e folosita de Crăciun când copii merg cu colindul

    • @vasilew2823
      @vasilew2823 3 года назад

      @@alexdorca9061 , imi poti spune ce inseamna numele Tara Oasului?...Cei din Maramures,musai sa cunoasca...

    • @alexdorca9061
      @alexdorca9061 3 года назад +1

      @@vasilew2823 da știu unde se află Țara Oașului, în nordul Satului Mare foarte aprope de Maramureș și ukraina e alcătuită din valea Oașului și marginită de Munții Oașului și Munții Gutui dar cum ți-am mai spus nu știu ce înseamnă că denumirile astea sunt vechi de când lumea

    • @petrurares8300
      @petrurares8300 3 года назад +1

      În limba dacilor "traistă" înseamnă trai stă adică ceea ce se află în acea desagă îți poate asigura traiul .

    • @vasilew2823
      @vasilew2823 3 года назад

      @@petrurares8300 , corect...
      Ce inseamna codobelc,melc codobelc?...

  • @DM-nl7kf
    @DM-nl7kf 3 года назад +3

    Jupan nu este cuvant dacic!

    • @alexdorca9061
      @alexdorca9061 3 года назад +2

      Brânză, varză, mânz, dârz nu sunt cuvinte dacice că provin din japoneza, insinuezi că româna e o limba amestecata din tote limbile? Vreau să iei în mâinile tale cu negru sub unghie o carte de indo-europenistica.........

    • @vasilew2823
      @vasilew2823 3 года назад

      @@alexdorca9061 , vezi ca in Indonezia,la creanga se spunea creanga...

    • @alexdorca9061
      @alexdorca9061 3 года назад +1

      @@vasilew2823 și care e părerea ta despre treaba asta că și eu am auzit de niște cuvinte care sunt foarte asemănătoare cu indoneziana

    • @vasilew2823
      @vasilew2823 3 года назад

      @@alexdorca9061 , repet...Toata lumea asta de pe tot Pamantul a vorbit in graiul vechi...Ei nu aveau nevoie de traducator...Abia dupa ce populatia Pamantului a fost inrobita si inpartita in tari(tarcuri cu granite,lagare de concentrare),abia apoi au introdus invatamantul obligatoriu,in care elevii erau obligati sa nu mai scrie in limba veche,materna,ci asa cum au vrut cuceritorii,sa scrie in limbi diferite.
      Din aceasta cauza,inca si acum fonetica se potriveste perfect in fiecare dintre tari...

    • @ver_idem
      @ver_idem 2 года назад

      @@alexdorca9061 Și-a uitat seracul bulinele....

  • @simple_things
    @simple_things Год назад

    Mălai și mămăligă sigur sunt cuvinte cu origine dacă. Problema este că porumbul a fost adus din America cu vreo 1500 de ani după dispariția dacilor...😂

    • @paulrobu71
      @paulrobu71 11 месяцев назад +1

      dacii NU au dispărut , ci doar statul dac , și mămăligă se făcea și din mei , înainte de a fi cunoscut porumbul

  • @marianlucian3524
    @marianlucian3524 5 лет назад +3

    gibon

  • @dutuv3114
    @dutuv3114 Год назад

    Incep sa ma indoiesc de ce se sustine in acest video. Cum puteti spune ca mamaliga este cuvant dacic? Porumbul stiti cand a fost adus in europa? hm

    • @ovidiumarinelsava7928
      @ovidiumarinelsava7928 10 месяцев назад

      Numai rușii și ungurii... s-au alți ocupanți nu pot înțelege noțiunea cuvântului mămăligă !

  • @florentinmatea1924
    @florentinmatea1924 3 года назад +4

    Bati campii. Promit sa nu ma mai uit la nici un video de-al vostru.

    • @romulusbuta9318
      @romulusbuta9318 3 года назад +1

      Da ! Și e plin pe aici de dacolați ,latinopati și de tot felul de lingviști și istorici ÎNCHIPUIȚI !!!!🤫

  • @elenaspaniol9695
    @elenaspaniol9695 3 года назад +1

    ... UN SUBIECT GREȘIT TRATAT...
    MAI MULTA RESPONSABILITATE SI
    DE CE NU...,, CĂUTĂRI " AMĂNUNȚITE ÎN ADEVĂRURI INCA
    EXISTENTE❗❗❗💙💛❤️

  • @gabrielburcus2120
    @gabrielburcus2120 5 лет назад +3

    Bunicul mea folosea,,,mas și mâi,,, te las pe tine să traduci în limba română

    • @cassiusquintilianustiberiu6889
      @cassiusquintilianustiberiu6889 5 лет назад +5

      Nu inteleg.

    • @ionutbejan884
      @ionutbejan884 5 лет назад +2

      Mâi=Măi
      Mas=Maș

    • @ionutbejan884
      @ionutbejan884 5 лет назад +1

      Sîmplu sînt cuvinti dacice.Mâi copchili șî fași,mas duși univa.

    • @ionutbejan884
      @ionutbejan884 5 лет назад +2

      @@cassiusquintilianustiberiu6889 învațî roman încăpățînat,traca graiu dacilor,sarmatilor,scitilor,ilirilor,odrisilor,bitinilor,partilor,cananitilor,garamantilor,panonilor.

    • @gabrielburcus2120
      @gabrielburcus2120 5 лет назад +1

      @@cassiusquintilianustiberiu6889 amândouă înseamnă rămâi sau dormi
      Unde ai mas aseară?
      Mâi la mine?

  • @karina9740
    @karina9740 3 года назад +2

    Mamaliga de la daci ??? Hai sa fim seriosi ,,,,

    • @romulusbuta9318
      @romulusbuta9318 3 года назад

      Păi da Karina ! Ce crezi că făceau cu meiul ? Se uitau la el...așteptau să încolțească și îl mâncau verde ,ca pe ceapă?

    • @Multitalant
      @Multitalant 3 года назад +1

      Mama liga pe limba Albaneza seamna Mama bolnava

    • @romulusbuta9318
      @romulusbuta9318 3 года назад

      @@Multitalant coincidente......Și Bucur Ești ce înseamnă ?

  • @ionutbejan884
    @ionutbejan884 5 лет назад +7

    Apă nu vine din Aqua.Vine din tracicul Apo=Apă.Alb dacii nu pronunțau așa.Dacii ziceau Urs(Alb)

  • @Bogdan.Muntean
    @Bogdan.Muntean 3 года назад +2

    La cuvantul bă, nu stiu in ce masura vine din daca. In Serbia se spune bre, iar in sudul Serbiei si in Bulgaria se spune be. Prea mare asemanarea cu romanescul bă. La capitolul jupan, cred de asemenea ca vine dintr-o limba slavona. Era un "zhupin Dmitri" in nu stiu ce izvor istoric.

    • @balkanvlachs6031
      @balkanvlachs6031 3 года назад +1

      Bogdan Munteanu • dati seama ca proto bulgari si sarbi au fost absorbiti de catre Eslavi, daca nu era asa si Bulgari in ziua de azi erau latin, pentru ca latina se trage din Traci

    • @vasilew2823
      @vasilew2823 3 года назад

      Ba=prescurtarea de la baiat;fa=fata,mai=maica;bre=frate...etc...

    • @cosmincasuta486
      @cosmincasuta486 3 года назад +1

      Bre se gaseste in toti Balkanii din Romania in Turcia si din Grecia in Serbia. Bre are alta conotatie decat BA. Iar JUPAN vine din persana

    • @vasilew2823
      @vasilew2823 3 года назад

      @@cosmincasuta486 ,bre vine de la frate...

    • @ver_idem
      @ver_idem Год назад

      In graiul banatean se mai spune si bas.

  • @cassiusquintilianustiberiu6889
    @cassiusquintilianustiberiu6889 5 лет назад +7

    Slab

  • @cristianmare1555
    @cristianmare1555 11 месяцев назад +2

    Vedeți la cuvintele geto dace, trace la wikipedia la dacian words wikipedia, la dacian plants wikipedia, la thracian Duridanov la google, la thracian language index la google
    În tracă cuvântul apa din numele unei localități trace din Tracia, Bulgaria de azi vezi la thracian Duridanov la google și anume numele Burdapa Burd însemnând vad și apa însemnând apă acest vad fiind și cel pe care stăteau nimfele care aparțin apelor în mitologii, Burd apa Vadul apei deci dovada că apă este din geto dacă, tracă
    În tracă deos la Deospor vezi la thracian language index la google la thracian onomastics la thracian personal names Deos însemnând Zeus, azi Dumnezeu format din Dumn și zeu, Cetripor, Cetri și por vezi Cetri identificat de etimologi cu ceturi din lituaniană și quatro din latină conform bagajului indo european de cuvinte și care înseamnă patru deci Cetripor înseamnă al patrulea fiu după însemnătatea logică și Deospor deci înseamnă fiul lui Dumnezeu deci dovada că Dumnezeu și zi, ziuă sunt din geto dacă, tracă. Zeus era și zeul luminii zilei de pe cer în indo europeană
    În geto dacă kinu, kin mai demult, în antichitate era scris fără diacritice deci Kînu era scris Kinu la Kinuboila la dacian plants wikipedia planta care înseamnă Mărul câinelui, Poama câinelui scris în engleză dog's apple din Kinu câine și boila măr, poamă vezi la dacian plants wikipedia iar Kinu, Kin este dat cu indo europeanul kun de unde este și forma câine de azi, Kîn, câne vezi că la țară se spune și câne deci dovada că și câine este din geto dacă
    În geto dacă cuvântul rami pronunțat remi la Ramidava compus din Rami și dava, dava însemnând cetate, statornicirea cuiva, așezarea cuiva, așezare vezi la dacian words wikipedia, Ramidava scrisă în greacă de grecul Ptolemeu iar în greacă vocalele se pronunță accentuat ca în engleză, franceză, a pronunțându-se ca în engleză deci în engleză hat se pronunță het cu e acuzîndu-se în pronunție ca e din Ardea, man se pronunță men deci Ramidava, Rami pronunțat Remi, Ramidava pronunțat Remitea, Remitia înseamnă Cetatea liniștită vezi la dacian words wikipedia că rami, ramas înseamnă liniștit, Ramidava, Cetatea liniștită, Așezarea liniștită mai demult deci fără cea nu Așezarea cea liniștită ci Așezarea liniștită precum Utidava nu avea de lângă, din apropierea Cetatea de lângă apă, Cetatea din apropierea apei Uti apei și dava cetate, așezare fără din apropierea, de lângă iar în română la fel remis înseamnă tot liniștit vezi la dex deci dovada că remis este din geto dacă
    În tracă nisa, Nisa numele muntelui din India unde a fost crescut de nimfe zeul trac Dyonis, Dyonisus vezi la orașul Nis wikipedia. Grecii au luat de la traci deci naissos pronunțat nisus care la greci a însemnat la început nimfa conducătoare a apelor dulci a râurilor, a lacurilor deci ale apelor pure fără sare în molecula apei H2O deci nu a mărilor, oceanelor care sunt sărate nu dulci, pure și la plural nisus erau nimfele nisele conduse de conducătoarea Nis, Niș, Nîș pronunțat de traci deci tracul Dyonis, Dyonisus a fost crescut de nimfe, de nise, nîșe pe muntele de unde curgea un râu, nimfele nimfei Nîș conducătoare a nîșelor, muntele lui Nîș, muntele Nîșa scris Nisa deci dovada că
    naș este din geto dacă, tracă întrucât nașul este cel care ține copilul în brațe înainte de a fi purificat copilul prin botez deci înainte de a fi purificat ca nou prin Iisus Hristos

    • @cristianmare1555
      @cristianmare1555 11 месяцев назад +2

      Dyonis, Dyonisus wikipedia vezi că scrie că Dyonis a fost zeu al tracilor preluat deci de greci de la traci

    • @cristianmare1555
      @cristianmare1555 11 месяцев назад +2

      Iar dacă Dyonis a fost al tracilor înseamnă că și acolo unde a crescut Dyonis, mitologia nimfelor este tot a tracilor

    • @cristianmare1555
      @cristianmare1555 11 месяцев назад +2

      Cuvântul botez la fel este din geto dacă întrucất există în Maramureş localitatea Botiza care este aceeaşi cu cuvântul botez vezi la etimologie la Botiza wikipedia iar iza este un sufix vezi la grecul/latina târzie baptizo wikipedia, izo fiind sufix iar în geto dacă există acest iza, isa în numele geto dace Bastiza, Drilgisa vezi la dacian names wikipedia deci dovada că botez este din geto dacă

    • @cristianmare1555
      @cristianmare1555 11 месяцев назад +1

      Deci botiza înlocuia formele botezat, botezatu, botezata și vezi că în greacă cei care au trăit lângă traci în Grecia de azi baptiza, baptizo însemna și purificare, curățare morală prin intrarea într-o apă deci sensul vechi pentru boteza era a se purifica de păcate la orice vârstă prin intrarea într-o apă curată, botiza însemnând localitatea care era udată de râuri curate

    • @cristianmare1555
      @cristianmare1555 11 месяцев назад +1

      Vezi semnificațiile lui baptizo la greci la baptizare wikipedia, baptizare din baptizo vezi baptizo

  • @stefangheorghe281
    @stefangheorghe281 5 лет назад +9

    Veți afla că romanii erau de origine dacă,tracă şi nu aşa cum s-a lăsat să se înțeleagă spre denaturarea realității.Țară noastră ar fi trebuit să se numească Dacia.

  • @dansarbescu556
    @dansarbescu556 5 лет назад +2

    Mălai ?! poate având alt sens decât porumb măcinat, având în vedere când a fost adus porumbul în europa.

    • @lumeasublupa5092
      @lumeasublupa5092  5 лет назад +2

      Mălai se poate face și din mei. Meiul este cultivat în Europa din antichitate și se pare ca e recomandat celor care țin dietă datorită conținutului caloric slab. Poate așa se explică și de ce românii au preferat porumbul în locul său.

  • @puriceclaudia5452
    @puriceclaudia5452 4 года назад +5

    Să trăiască Vespasian și Nero dacă nu e așa 😂😂😂😅🤣🤣🤣

  • @kernelpanic4727
    @kernelpanic4727 Год назад

    Māmāligā? Pāi cind a ajuns porumbul in Europa???

    • @paulrobu71
      @paulrobu71 9 месяцев назад

      se făcea mămăligă din mei , care treptat a fost abandonat în favoarea porumbului , după introducerea acestuia , dar denumirea de mămăligă a rămas

  • @christian2M
    @christian2M 4 года назад +3

    Cum poate sa fie mamaliga de origine daca cand porumbul a fost introdus in Europa dupa ce Cristofor Columb a descoperit America? Porumbul, din care se face malaiul a fost introdus in Europa dupa descoperirea Americii, aceasta planta fiind originara din America de Sud. La fel si cartoful, tutunul.. Deci cum puteau avea dacii cuvantul mamaliga cand porumbul nu era cunoscut in Europa?
    Ma intreb si eu...

    • @TarebossT
      @TarebossT 3 года назад

      mamaliga se facea din mei pe vremea dacilor

  • @vasilew2823
    @vasilew2823 3 года назад

    Care dintre voi,stie ce inseamna cuvintele rece,cald,ribigeala?...Cum s-au format ele si care este explicatia lor corecta?...

    • @vasilew2823
      @vasilew2823 3 года назад

      Nimeni...Sunteti cu totii in ceata ...

    • @ver_idem
      @ver_idem 2 года назад +1

      @@vasilew2823 cald latină precis,frig latin ,rece no idea

    • @vasilew2823
      @vasilew2823 2 года назад +1

      @@ver_idem , inainte de formarea limbii latine la care faci referire,exista deja o limba in care cuvintele referitoare la temperatura s-au format din observarea fenomenelor meteorologice si prin denumirea starilor gradate a temperaturilor.
      Pentru studierea tuturor cuvintelor este necesara comparatia intre graiul nostru stramosesc si limba vorbita de catre englezi,dar si de catre oricare alta limba de pe Planeta Pamant...

  • @pereadam
    @pereadam 5 лет назад +4

    "Vai de mine pac pac pac " ia uitati ca si eu vorbesc limba daca…..

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 4 года назад +3

      Pac pac pac
      Marș jidane sub capac!
      Că într-un cearșaf
      Has Du gute Schlaf :)))lol

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 4 года назад +3

      Pac, pac, pac
      Intră sub capac
      Pus întyr-un cearșaf
      Has Du gute Schlaf