Λήμνος 2/3 - Τα παιδιά ανακαλύπτουν

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 сен 2024
  • Τα παιδιά ανακαλύπτουν τη Λήμνο
    Στα νοτιοανατολικά της Μύρινας συναντούμε τον Πλατύ, κτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου.
    Απλωμένος και υπέρπλατυς ο όρμος, πλούσια η αμμουδιά στην ημισέληνη παραλία και βέβαια άφθονο το ψάρι εντός και εκτός θαλάσσης...
    Συνεχίζοντας συναντούμε το όμορφο χωριό Θάνος, με τη μεγάλη εκκλησία του την Αγ. Παρασκευή και τα σπίτια να παρουσιάζουν μεταξύ τους υψομετρική διαφορά, που χαρίζει ξεχωριστή φυσιογνωμία στον οικισμό.
    Ακολουθεί η παραλία του Νεβγάτη που δεν χρειάζεται συστάσεις, αφού αυτοσυστήνεται με τη σιγουριά και την επιβλητικότητα του μήκους της και της ομορφιάς της...
    Ο Κοντιάς, από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα χωριά της Λήμνου και έδρα του Δήμου Νέας Κούταλης, με ιστορία από τα μεσαιωνικά χρόνια, και με ξέχωρη φυσιογνωμία ανάμεσα στους τρεις πευκοκυπαρισσόφυτους λόφους που τον περιβάλλουν.
    Σειρά έχει το Διαπόρι και ο υγροβιότοπος με τη χαρακτηριστική χλωρίδα των λιμναίων βιοτόπων όπως τα βούρλα, να παρουσιάζει αξιόλογη ορνιθοπανίδα και πλούσια εντομοπανίδα.
    Τα Τσιμάνδρια είναι το χωριό των κεχαγιάδων και ως γνωστόν «κεχαγιάδες» ονομάζονταν οι κτηνοτρόφοι της Λήμνου.
    Το Πορτιανού πέρα από το φυσικό του κάλλος, διαθέτει και μία πλούσια ιστορική και λαογραφική παράδοση.
    Το Λαογραφικό Μουσείο στεγάζεται σε τριώροφο κτίριο, που αποτελεί αυθεντικότατο δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των αρχοντικών της Λήμνου.
    Η Νέα Κούταλη είναι απλωμένη στο δυτικό μυχό του κόλπου του Μούδρου. Νεοχώρι θα την χαρακτηρίζαμε, που όμως διαθέτει ισχυρότατες πολιτισμικές καταβολές.
    Στο Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας, παρουσιάζεται η ναυτική ζωή των Kουταλιανών, πριν από τον ξεριζωμό τους από την Προποντίδα.
    Ανατολικά από τον Μούδρο και πιο πέρα από τα Καμίνια, βρίσκεται ο νεολιθικός οικισμός της Πολιόχνης. Η Πολιόχνη γνώρισε τόσο μεγάλη άνθηση, ώστε να θεωρείται σήμερα μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης με σαφή μορφή κοινωνικής και αστικής οργάνωσης.
    Στις Σαρδές, από τα αρχαιότερα χωριά της Λήμνου, μία μεγάλη τρίκλιτη βασιλική εντυπωσιάζει με την εξωτερική της πρόσοψη, που περισσότερο παραπέμπει σε αστική αρχιτεκτονική παρά σε συνήθη εκκλησιαστική μορφολογία.
    Όμως βορειότερα από τις Σαρδές και τη Δάφνη ξεδιπλώνεται η ατελείωτη παραλία στο Γομάτι.
    Πραγματικά απέραντη, τεράστιες οι ποσότητες της άμμου, και οι βιβλιόφιλοι εδώ μπορούν να βρουν τη δικιά τους Εδέμ!
    Όμως το απόλυτο εξωτικό σημείο της Λήμνου, ένας συνδυασμός από μια λιλιπούτεια Σαχάρα, ή μία σπιθαμιαία έρημο Τενερέ, είναι η Παχιά Άμμος.
    Πραγματική πρόκληση να νοιώσετε τον ζωγραφισμένο επάνω στις αμμοπλαγιές λεπτό κυματισμό, ή να αγγίξετε την καταπράσινη φωτεινή βλάστηση..._Αλέξανδρος Τσαντούλας

Комментарии • 2