Kristenretten 1000 år - Jubileum på Moster 4.del

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 23 июн 2024
  • Del 4 fra Jubileumsdagen på Moster juni 2024 begynner med et intervju med John Malvin Eriksen, som planlegger en reise til Jerusalem i Sigurd Jorsalfars' kjølevann. Men nå ikke som krigere, men som omvendte vikinger. For det har skjedd noe i mellomtiden - nasjonen vår har fått et møte med Jesus.
    Så når de drar ut nå, så drar de ut med en annen ånd og i et annet oppdrag.
    Eriksen sier han opplever det som et kall utfra Romerbrevet 11, om at en høst skal inntas blant nasjonene før Jesus kommer igjen og at Israel da skal bli frelst. Han har tro på en ny misjonsbevegelse, og at det er en høst å innta for evangeliet i Europa på vei tilbake til Jerusalem, som da også vil ta imot evangeliet. De har også fått for seg at de skal samle inn sølv og gull som de vil gi til jødene. Av to grunner. For det første på bakgrunn av at mye sølv og gull ble fratatt jødene under krigen, noe som ikke er blitt levert tilbake. Men også på bakgrunn av det vi leser i Bibelen, om at jødene ble velsignet med sølv og gull da de dro ut fra Egypt og utfra Babylon.
    Videre vises avdukingen av et maleri av Vebjørn Sand. Det viser Olav Haraldsson som kneler ved tingsteinen på Moster. Maleriet skal henge ved utstillingen i Moster Amfi. Det var stortingspresident Masud Gharahkhani som foretok avdukingen. Vi får så et intervju med både Vebjørn Sand og stortingspresident Gharahkhani, og Vebjørn Sand forteller hva som gav inspirasjonen til dette maleriet, og stortingspresidenten blir spurt om hvor mye av dagens samfunn han tror kan spores tilbake til de endringer som skjedde her på Moster for 1000 år siden. Gharahkhani svarer at både Kristenretten og Magnus Lagabøtes landslov, er gode eksempler på at allerede på den tiden hadde man en ganske radikal lovgivning som skulle samle en ny nasjon og som ivaretok de svakes rettigheter. Han mener det går en linje fra disse hendelsene fram til den Grunnloven som vi fikk 17.mai 1814. Han ble også spurt hva han setter mest pris på ved det kristne verdigrunnlaget vi har i Norge, og svarer da at det er humanismen, solidariteten og at vi bryr oss om hverandre. Det er dette fellesskapet som gjør at Norge er ett verdens beste land å bo i, avslutter Masud Gharahkhani her.
    Vi får så møte 'Olavs Menn' - en vikinggruppe hovedsaklig fra Telemark. Vi ser vikinggruppa kommer inn og går fram mot Tingsteinen, og en av dem stiller seg opp på steinen og leser fra den gamle lovboka:
    'Det er opphavet til lovene våre at me skal bøygja oss mot aust og beda til den heilage Krist um godt år og fred og um at me må halda landet vårt bygt og ha landsherren vår trygg og sæl'.
    Vi får så høre mer om denne vikinggruppa 'Olavs Menn', som da er Olav Haraldssons menn. De drifter et vikingetun på Akkerhaugen og et vikingskip på Nordsjø, som en del av deres formidlende virksomhet. De tar først og fremst sikte på å bringe vår kristne kulturarv - vår kristne vikingtids arv - opp mot befolkningen, og til barn og unge spesielt.
    Enda noen 'vikinger' blir intervjuet. Det er en gruppe fra Bergen som drifter vikingskipet 'Haakon Haakonsson', som er en tro kopi av Gokstadskipet.
    Vi tar også en tur ombord i Betelskipet 'Elieser 6' som eies av Den Indre Sjømansmisjon. De er blitt bedt om å være med på feiringen, bl.a. for å fungere som hotell-skip under denne feiringen.
    Bjarte Ystebø og Tone Haukeland Mork kommer også innom og forteller litt om hva som skal skje senere om kvelden på pinselokalet Sion Moster.
    Etter dette ble katolsk biskop i Trondhjem, Erik Varden, intervjuet. Han hadde selv tidligere vært munk, og ble bedt om å fortelle litt fra historien om hva munker har betydd for kristningen av Norge. Han sier da bl.a. at Nidarholm, utenfor Trondhjem ble grunnlagt i god tid før slaget på Stiklestad. Kristningen av Europa skjedde stort sett gjennom munker, men også nonner, sier Erik Varden her.
    Til slutt i denne delen blir pinsepastor Geirr Standal, Sion Moster, sammen med leder for den felleskristne komité, Haakon Georg Grung Moe - intervjuet. Begge disse har hatt mye med forberedelsen til dette arrangementet, og ble spurt om hvordan dette har vært.
    Standal synes det har vært fantastisk å oppleve at menigheter har gått sammen om feire Kristenretten. Det samholdet og den positive innstillingen, og troen på at man kan gjøre det sammen - det har vært kjempe moro, sier Standal her.
    Grung Moe sier at han har vært opptatt med så mange detaljer, at det var først nå, når Kongeskipet kommer innover fjorden, og han ser alle folk som samles, og åpningen av kristenrett utstillingen ved stortingspresidenten tidligere på dagen - det er først nå det begynner å gå opp for ham hvor stort dette er. Det er fantastisk å få være med på å grave opp disse røttene, disse gamle brønnene, og at det åndelige historiske får lov til å velle opp og peke på Jesus og sette retning for fremtiden. Dette er stort for oss i felleskristen komité, sier Grung Moe her bl.a.

Комментарии •