Laaskorven laavulla on (tai ainakin joskus oli) vieraskirjaksi tarkoitettu vihko, jossa laavun omistajat antavat luvan laavun käyttöön. Polttopuut pitää tuoda itse mukanaan, mutta omistajat antavat myös luvan kerätä maahan pudoneita oksia ja risuja laavua ympäröivältä alueelta. Hienoa, että joku viitsii rakentaa laavun ja antaa sen kaikkien käyttöön!
Tosi hieno juttu kyllä. Laavulla on myös kyltti, jolla omistaja voi halutessaan ilmoittaa että meneillään on yksityistilaisuus. Lähistöllä on myös erikoinen telttakäymäläviritelmä, jonka käyttöluvasta ja laillisuudesta en ole ihan varma.
@@Atu553 Laaskorven puista oli ainakin joskus maininta että jos niitä on, niitä saa kohtuudella käyttää kun jättää muillekin. Voi olla muuttunut tämä. Aina on toki fiksua tuoda omat puut jos mahdollista, jonkun ne täytyy tuoda - ja maksaa.
Joskus aikojen alussa, eräs palomies opasti maastossa tehtävää nuotiota silmälläpitäen. Maapohjan kanssa hekin pärjää melko hyvin, siis jos palo on maapohjassa. Pahempi on kipinästä syttynyt nk. latvapalo, sen hallinta on yleensä melkoisen vaikeaa, etenemisvauhdin ja kuumuuden takia. Sanoi vielä, että itse nähnyt monia tulipaikkoja valittuna väärin, kun pienellä siirrolla olisi vaaraa voitu vähentää merkittävästi. Latvapaloja joutuvat sammuttamaan nk. palolinjoilla, joihin palo pysäytetään.
Kyllä yksinkertaisesta asiasta saadaan mahdollisimman sekava ja byrokraattinen kun vain halutaan. Harvempi tavallinen pulliainen tietää noista kiemuroista, tuskin lienee tarkoituskaan pääasia on että saadaan mahdollisimman paljon byrokratiaa ja valvontaa kaikille asioille... Koskakohan tulee vessassa käyntiin tarkat ohjeet ja asetukset miten se pitää suorittaa että sen tekee laillisesti oikein ?
Tuo nimenmuutos on varmaan työllistänyt useita virkahenkiöitä useiksi vuosiksi. Pakollinen joka vuosi uusittava nuotiokortin suoritusvelvoite unohtui (150 €/kurssi/nuotiokortti) Maalaisjärjellä tulet tehdään aina tulipaloa aiheuttamatta, kun tarve!
Ei pitäisi olla maalaisjärjellä ajatellen tulen kanssa ongelmia. Mutta kun ei ole sitä järkeä. Kyllä siinä tyhmempikin lopulla oppi kun polttaa muutaman kerran muutaman hehtaarin. Aivan omaa tyhmyyttään ja huolimattomuuttaan. Jopa välinpitämättömyyttän. Tuli on hyvä renki. Mutta huono isäntä. Toki Suomeen kuuluu nämä täytyy kulottaa keväällä ihmiset. Ja niitä on sitten saanut naureskella kun tuli karkaa ja kiipeää tuvan nurkkaan. Mutta oma valinta se on. Raavinko sen tikun vai en. Siinä voi vain nuilottaa naama mytryssä hiilloksella. Ja onhan nämä "täytyy kulottaa" toopet polttaneet naapurinkin nurkat touhuissaan. Siinä voi se muutenki ohut naapurisopu rakoilla muutaman kuivan henätupon takia.
Rokuan kansallispuisto on hyvä esimerkki metsähallituksen alueista missä ei saa tehdä edes hormilliseen tulipaikkaan tulta maastopalovaroituksen aikaan. Vaikka yleensä kansallispuistoissa saa tehdä.
15:40 Juuri näin. Retkeilystä ei tule jäädä mitään pysyviä muutoksia luontoon. Eli ei kivikehiä. Nuotion jäänteet kyllä häviävät ajan kanssa, kivikehät säilyvät seuraavaan jääkauteen.
Kivikehistä tulevaisuudessa vuosituhansien päästä arkeologit pystyvät päättelemään, että täällä lähes napapiirin korkeudellakin OLI joskus älyllistä elämää!
Niin sanoo Metsähallitus joka itse raiskaa luontoa miten mieli tekee. Hakkauttaa vanhoja ikimetsiä. Sitten täällä pölkkypäät saivartelee joistain nuotioita kun kivet on pilaamassa luontoa😌
@@tiistai9696Kuten pommien reijät Ukrainassa, Kuwaitin poltetut öljykentät, Libanonin pommitukset jne.... . Jos Suomessa joku tekee kivikehän nuotionsa ympäri ja sitä joku ihmettelee/raapii päätänsä ja pällistelee/pahoittaa mielensä niin suhteellisuuden taju elävästä elämästä puuttuu 🥳 Anteeksi saa aina ja lupaa ei koskaan 🤓 Tulet on aina tehty ja tullaan aina tekemään silloin, kun tarve on! Maastopaloa SYTYTTÄMÄTTÄ! Eli ollessasi TUMPELO ÄLÄ EDES HARKITSE MAASTOSSA tulen tekoa vaikka olisi kaksi metriä lunta!
Hetkinen! Jos kyseessä on uutta lainsäädäntöä niin eikö näihin kaksikielisen sääntösuomen tehtailemiin uusiin tulistelulakeihin- ja sääntöihin pitäisi sisällyttää ajan hengen mukainen punavihreä monimuotoisuuskoulutus? Eli eikös säännöissä pitäisi huomioida jokaisen tulentekijän uhrihierarginen asema, diversiteetti, inklusiivisuus ja intersektionaalisuus tyyliin K. Kaarisade. Monimuotoisuuskoulutukselle olisi sosiaalinen tilaus tältäkin osin? Keijon ilmaisessa monimuotoisuuskoulutuksessa käydään läpi intersektionaalisuutta, yhteiskunnan rakenteellista sortoa, etuoikeuksia ja niistä luopumista. Video on varteenotettava vaihtoehto maksullisille ja kalliille monimuotoisuuskoulutuksille ja sopii oppimateriaaliksi yrityskäyttöön. Mitenköhän nämä sääntösuomen tulistelusäännöt luokittelevat erilaiset tahallaan sytytetyt autogrillit yhteiskunnassa vallistevan intersektionaalisen feminismin ja monikulttuurisen uhrihierargian oloissa? Mikäli autogrilli käsite on vieras niin aiheeseen voi tutustua "pt-media category autogrilli" hakusanoilla.
Hyvä video. Tulistelu on mielestäni hyvä juttu silloin, kun se tulee tarpeeseen. Ei siis poleteta mottia polttopuita parin makkaran tähden. Lämmön takia hätätilanteessa. Kunnoitetaan polttopuita, kuten kaikkea muutakin luontoa. Mielestäni jokaisella hoidetulla tulipaikalla pitäisi tehdä itse polttopuut rangoista tms. Melkoinen sääntöviidakko jälleen kerran. Olen kyllä todellinen risukeitinten puolestapuhuja. Ei huvita polttaa Korealaista kaasua taikka Suomalaista alkoholia metsässä. Mieluummin polttaisin risuja maltillisesti. Seuraavaa videota odotellessa ;)
Kiitos! 🙂Komppaan. Myönnän kyllä että välillä on kiva tehdä fiilistelynuotio, varsinkin talviretkellä, kun se lämmittääkin mukavasti. Mutta risukeitin on tosi ekologinen vaihtoehto: verrattuna nuotioon, saman kahvin saa keitettyä murto-osalla puumäärästä. Eikä tule ongelmajätettä kaasupatruunoista. Avotuli se on tosiaan vain silloin kun on leviämisvaara, eli ei ainakaan märässä maassa kaatosateella. Folionpala on kätevä alustana ja tuulensuojana, se tuo osaltaan turvallisuutta.
Hyvä pointti!!!!! Mutta sitten on myös meitä kipeitä eli kun itsellänikin on jännetupet vaivanneet ranteissa jo 10 vuotta ja nyt tullut tenniskyynärpääkin oikeaan käteen ja näistä yms. Muista vaivoista kirjoitettu eläkkeelle niin kyllä tuolla tulipaikoilla vain ne valmiiksi tehdyt polttopuut olleet Poikaa!!!!!! Eli itse ainakin Toivoisin Hyviä Tapoja Kunniaan eli kun itse olin ennen Paremmassa Kunnossa niin Aina Tein ja jätin aina valmiiksi tehtyjä ja tulien/ nuotion äärellä/ äärelle kuivatettuja polttopuita seuraavan tulijan käytettäväksi [ Eli mikä lie Lapinkiertäjien periaate ] niin samaa Toivoisin ns. Itsellenikin vaikka nykyisellään pitääkin viedä sinne ja ainakin täälläpäin ihan helkutin kalliita [ 13,5e eli liki 15e/ 40l säkki ] polttopuita ja itsekin ns. eläkeläinen/ työkyv. ]!!!!! Ei ns. hjuva eli kun luulisi jo kaikkien tietävän nämä minimieläkkeet ja luonnossa/ tulilla käynnin heitä [ eläkeläisiä ] piristävän niin silti heiltä sitten ns. kiskotaan, ☹☹☹!!!!!!!
Hyvä video ja hieno tulistelupaikka. Onneksi risukeitin kysymykseen on tullut vastaus. Toisaalta laki on miten sitä tulkitaan. Periaatteessa semmoinen keitin kuin Kelly Kettle ei ole avotuli. Siinä on piippumainen rakenne ja kaksois-seinämä,missä on vettä välissä. Ja pohjakin on umpinainen. Missään laissahan ei määritellä savupiipun korkeutta eikä minkään suojaseinien etäisyyttä tulipaikasta. 🤓 Retkileittimiä on mukava rakennella. Olen tehnyt esbit keittimestä sellaisen,että se toimii kaasupolttimella,alkoholipolttimella ja risuilla. Samaan tyyliin muokkasin puukaasukeittimen sekä tein teräksisen trangia tyyppisen keittimen, joka toimii myös monella polttoaineella.
Metsähallitus on siis määritellyt, että tietyisssä Suomen lääneissä on maastossa tulistelu sallittu elleivät maastopalorajoitukset sitä estä. Nyt jäin miettimään, että jos olen tuntemattomassa maastossa esim. Pohjois-Karjalan alueella ja en tiedä onko maasto yksityisen vai metsähallituksen omistuksessa, ja tulentekoon on joku tarve, onko tarpeesta vain pidättäydyttävä?
Periaatteessa juu, jollei ole hätätilanne. Käytännössä on varmaan melko tavallista että tulia tehdään myös yksityismetsiin. Mutta vastuullisuus ennen kaikkea!
Tietenkään avotulta ei saa tehdä ilman maanomistajan lupaa. Muutenhan sen saisi mainituissa maakunnissa tehdä minne tahansa muiden ehtojen salliessa vedoten siihen että luuli kaikkien metsän näköisten paikkojen olevan metsähallituksen omaisuutta. Eikä se ole edes periaatteessa vaan yksiselitteistä. Metsähallituksen maat ovat julkista tietoa ja siihenkin löytyy karttapalvelu netistä. Sieltä katsomaan. Tietämättömyyteen ei voi vedota. Tässäkin pätee se, että hevosen voi vain taluttaa veden äärelle.
Isälla sydän maalla lampo kämpa kuin hakee puita.. Isä kirjoittanut puita on marjastajat ja hiihtajat Ym sammuttakaa vaan pesan tuli hyvin ja seinassa viras kirja. 😁✌️🇫🇴🤫😱
Vaikka itse käytänkin pääasiassa Trangiaa niin tulee myös käytettyä noita julkisia tulipaikkoja. Tuo koulun luotoluokka on hieno keksintö, se pitäisi olla kaikilla kouluilla. Nykyajan lapset vieraantuvat muutenkin luonnosta. Itse olen jo 77 vuotias, luonto ja metsät tulivat jo lapsena tutuiksi. Näitä videoita tarvitaan kun moni vanhemmista ei osaa lapsilleen näistä asioista kerto. Tarjoa koululle katsottavaksi opetusvideoina.
Mutta kun tulenteko ei ole perusoikeus, vaikka ikiaikainen kansalaistaito onkin. Maalaisjärki on kyllä hyvä renki kun miettii milloin tulet saa ja kannattaa tehdä, mutta ei se oikeuta mitä tahansa.
Kaivonrengasgrilli varmaankin vertautuu muurattuun grilliin, jos siinä on palamaton pohja, mutta useinkaan ei ole, joten varminta on tulkita se avotuleksi ja tehdä vain metsäpalovaroituksen ulkopuolella tulet. Se, että se on pihalla, vaikuttaa tietysti siihen kuka siinä saa ylipäätään tulistella, ettei riko kotirauhaa.
Minä olen aina tehnyt nuotion mihin haluan, milloin haluan. Näin olen toiminut viimeiset 50 vuotta. Tuli ei koskaan ole levinnyt maastoon. Tämä tulenteon rajoittaminen on eräs tapa rajoittaa ihmisten autonomiaa.
En lähde vanhalle koiralle opettamaan uusia temppuja. Mutta kannattaakohan huudella kovaan ääneen että tehkää vain tulet minne tykkäätte? Monet jotka eivät osaa tai viitsi olla vastuullisia tulen kanssa rohkaistuvat vain rikkomaan lakia ja aina jossain se kostautuu. Ja yleisemmällä tasolla kun miettii, yleinen lainkuuliaisuus on tehnyt Suomesta varsin turvallisen maan, tätä valttikorttia ei kannata kovin kevyesti heittää mäkeen anarkiaa kylvämällä.
Niin, kaikki luvallinen ei ole aina fiksua. Suositut retkeilyalueet alkavat täyttyä, mutta vielä Suomessa onneksi riittää erämaita missä kulkijoita on hyvin harvassa. Lisääntynyt retkeily on kaksiteräinen miekka: se kuluttaa luontoa, mutta toisaalta ylläpitää ihmisten luontosuhdetta ja mielenterveyttä. Myös tulistelun "tarpeellisuus" liittyy paitsi fyysiseen selviämiseen, myös henkiseen hyvinvointiin. Monesta muustakin asiasta elämässä on vaikea sanoa, mikä lopulta on oikeasti tarpeellista.
Mainio katsaus ja kertaus tulenteon säännöistä. Periaatteessa simppelit säännöt, mutta tulkinnanvaraa löytyy. Risukeitin on kyllä mainio keitin, ekologinen ja jätteetön vaihtoehto. Mutta tulen teossa todellakin vastuullisuus ja järjenkäyttö on joka tapauksessa aina kaiken a ja o.
Moro!!!!! Nyt taisi videollasi tulla enemmän kysymyksiä kuin vastauksia?!?!? Tulee pitkää tekstiä mutta tulee tähän nyt, että saat käsittääkseni tulistella tuolla eli ei ole metsäpalovaroitusta ja maapohjasta eristetty tulisija ja sitten ns. Vielä hormillinen tulisija jonka Jyväskyläläinen Poliisi ja Syyttäjä [ Ja Arm. Yli- Luutnantti ] piti sellaisena rakenteena, että saisi jopa metsäpal. varoituksen aikanakin ?!?!? Lisäksi tuolla p- karjala yms. Pohjoisemmat alueet, niin käsittääkseni siellä ainakin ennen Metsähallitus myi jopa nuotio/ tulistelupaikkolupa maastoihinkin eli esim. Metsästäjille tai muille Eränkävijöille eli oliko joskus 5e jokin ns. Tuli-/ Nuotiopaikka!!!!! Noista risukeittimistä monenlaista- / laisia linjauksia mutta yleensä ne kai ajatellaan sijoitettavan johonkin kallion/ kiven päälle ja oli nuotio/ tai tulipaikka nyt sitten ns. Mikä hyvänsä vaan kun/ kuten lopussa totesitkin, että asioissa ei pitäisi olla mitään ongelmia jos siellä tulipaikoilla ollaan vastuullisia ja tulet hoid. huolella loppuun!!!!! [ Lisäksi kuullut tuolla Kansallispuistoissa eli kun Nyky- Suomessa Metsiä palaa liian vähän, että jos siellä vähän aluetta kulottuu, niin Hoitajatkin siellä ns. Edistää "Muka" asiaa soittamalla siellä palo- eli Pelastuslaitokselle muutama kymmentä/ muutama tunti ns. "myöhempään" !!!!! Kun sitä palanuttakin maata ns. Tarvitaan, Kaikenmaailman öttiäisten ja luonnonmukaisuuden vuoksi, 🙂🙂🙂!!!!! Vaan noissa tulihommissa lie enempi ongelma eli ainakin tuolla Kansallispuistoissa ns., Enempi nuo [ Kuten tuolla Repovedellä ] ne, jotka soittelee poliiseja ja pelastuslaitoksia jo hiemankin siellä rajamailla, että onko siellä Metsäpalovaroitus vai ei?!??! Vaan se kyllä tuota Metsäpalovaroitusta paljon ja paljonkin vakavempi käsittääkseni tuo ruohikkopalovaroitus eli kun se sellainen, että tuli saattaa ehtiä jo kauas!!! Muuten ainakin mielestäni Suomalaiset ja ainakin Suomalaiset Miehet [ pl. kahjot tolskaajat ] ns. Vastuullisia tulenkäsittelijöitä kun ymmärtää vain, jotta ei menisi tekemään tulia mihinkään soille joissa se tuli voisi todellakin levitä jonakin suopalona, joka olisikin sitten kai aika hankalaa sammuttaa ja ainakin, jos siellä ei mitään ojia!!!!!!
@@103inches6 Kyseinen henkilö kuului Keski- Suomen poliisipäällystöön ja Oli/ Toimi siellä poliisissa syyttäjänä eri oikeusasteissa ja eli tuo ns. Sotilasarvo tullut noiden muiden meriittien myötä ja hänen juttujensa mukaan ymmärtänyt, että aika ratkaisevaa A; Noissa tulentekoasioissa on tulipaikan ns. Eristys maapohjasta ja B; Varsinkin metsäpalovaroituksen aikaan tuo tulisijojen hormillisuus!!! Eli esim. tuolla Repovedellä on ns. Maapohjasta eristettyjä tulisijoja [ Grillikatoksia ] pitkillä hormeilla niin niissä ollut ns. Kissanhännän vääntöä tulistelun sallittavuudesta metsä- palovaroituksen uhkana tai sen rajamailla ja se ainakin varmaa, että kaikille [ Ainakin veronmaksajille; kalliiksi tulevaa on Palokuntien ns. Turhat hälytykset ja kun nekään paikat ei ole missään tien varressa vaan 2, 5km sivussa korvesta ja paikka muutenkin sitä, niin se ja nekin saattaa ns. Aiheuttaa turhaa vaaraa siten, että palokunnat ei olekaan lähtövalmiudessa asemapaikaltaan vaan missä lie korvessa ja jos tarvetta Muualla!!! Enkä minä ainakaan noita armeijan Yli- Luutnantteja moiti eli kyllähän jo siihenkin asemaan päästäkseen täytyisi olla tai olla tullut kokemusta muualtakin kuin ns. Äitien ruokapöytien ääressä olosta!?!?! Kai kovia sissejä/ Rukin suorittaneet, edellä mainittukin harj.100km/2?pv, 🙂🙂🙂!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Metsä- ja ruohikkopalovaroitukset korvautuvat termillä maastopalovaroitus. Avotulen määritelmä tulee myös selvemmin lakitekstiin. Käytännössä säännöt eivät muutu.
Varmasti yksi yleisimmistä. Rikkeen vakavuus vaihtelee kuitenkin paljon tilanteen mukaan. Jos keskellä korpea teen tulet vahingossa kaksi metriä valtion metsän ulkopuolelle ja sataa kaatamalla, en pode kovin huonoa omaatuntoa. Sen sijaan kaupunkimetsien laittomat kaljoittelunuotiot ovat jo ihan oikea ongelma.
@@askelaskeleelta joo ja yleensä on vaikeeta tietää kenen mailla on. Jos teet pienet kynsitulet maastosta keräämilläsi risuilla, et kyllä mun mielestä syyllisty suureen riklkseen. Eri asia sitten jos aletaan kaataa kuivia puunrunkoja tms. Maalaisjärki mukana niin hyvä tulee.
@@askelaskeleelta 20-30 v sitten näitä kaljanuotioita oli paljon enemmän kuin nykyään. Siinä mielessä ollaan menty parempaan suuntaan. Nämä siis omia havaintoja, ei tilastoja..
Kai se on osin kulttuurikysymys. Idässä ja pohjoisessa avotulenteko on yhä keskeinen kansalaistaito ja eri tavalla osa jokapäiväistä elämää kuin etelässä. Riskit on suuremmat etelässä, kun asutus on tiheämpää eikä tuli ole niin tuttu elementti kaikille ulkoilijoille.
Onhan se jokaisenoikeus, Metsähallituksen viestinnässä. Termi on aika uusi eikä vielä ihan vakiintunut, esim. kielitoimiston verkkosanakirjasta se vielä puuttuu. Edellisessä videossani, jossa käsittelen aihetta laajemmin, käytän sanoja jokamiehenoikeus ja jokaisenoikeus rinnakkain. Kun onneksi ei vielä eletä orwellilaisessa dystopiassa, niin haluamansa sanamuodon valitseminen kuuluu... jokaisenoikeuksiin ;)
Laaskorven laavulla on (tai ainakin joskus oli) vieraskirjaksi tarkoitettu vihko, jossa laavun omistajat antavat luvan laavun käyttöön. Polttopuut pitää tuoda itse mukanaan, mutta omistajat antavat myös luvan kerätä maahan pudoneita oksia ja risuja laavua ympäröivältä alueelta. Hienoa, että joku viitsii rakentaa laavun ja antaa sen kaikkien käyttöön!
Tosi hieno juttu kyllä. Laavulla on myös kyltti, jolla omistaja voi halutessaan ilmoittaa että meneillään on yksityistilaisuus. Lähistöllä on myös erikoinen telttakäymäläviritelmä, jonka käyttöluvasta ja laillisuudesta en ole ihan varma.
Taisitpa poltella toisten puita huvikseen paistanatta tai kehittämättä mitään.😅
@@Atu553 Laaskorven puista oli ainakin joskus maininta että jos niitä on, niitä saa kohtuudella käyttää kun jättää muillekin. Voi olla muuttunut tämä. Aina on toki fiksua tuoda omat puut jos mahdollista, jonkun ne täytyy tuoda - ja maksaa.
Noh oksien ja risujen keruun ei erikseen lupaa tarvita.
Ei voi muuta kuin liittyä suitsuttelijoiden kuoroon.
Eli aivan todella hyvä ja selkeä video avotulesta kiitos.👍
Joskus aikojen alussa, eräs palomies opasti maastossa tehtävää nuotiota silmälläpitäen. Maapohjan kanssa hekin pärjää melko hyvin, siis jos palo on maapohjassa. Pahempi on kipinästä syttynyt nk. latvapalo, sen hallinta on yleensä melkoisen vaikeaa, etenemisvauhdin ja kuumuuden takia. Sanoi vielä, että itse nähnyt monia tulipaikkoja valittuna väärin, kun pienellä siirrolla olisi vaaraa voitu vähentää merkittävästi. Latvapaloja joutuvat sammuttamaan nk. palolinjoilla, joihin palo pysäytetään.
Kyllä yksinkertaisesta asiasta saadaan mahdollisimman sekava ja byrokraattinen kun vain halutaan. Harvempi tavallinen pulliainen tietää noista kiemuroista, tuskin lienee tarkoituskaan pääasia on että saadaan mahdollisimman paljon byrokratiaa ja valvontaa kaikille asioille... Koskakohan tulee vessassa käyntiin tarkat ohjeet ja asetukset miten se pitää suorittaa että sen tekee laillisesti oikein ?
Hyvä. Nyt tuli selkeyttä risukeittimiin. En ole viitsinyt ottaa mukaani/käyttää sellaista kun on ollut epäselvää saako sitä käyttää vai ei.
Tuo nimenmuutos on varmaan työllistänyt useita virkahenkiöitä useiksi vuosiksi.
Pakollinen joka vuosi uusittava nuotiokortin suoritusvelvoite unohtui (150 €/kurssi/nuotiokortti)
Maalaisjärjellä tulet tehdään aina tulipaloa aiheuttamatta, kun tarve!
Kiitos videosta.toivottavasti mahdollisimma moni katsoo.
Hyvää tietoutta, kiitos 🙏🏻
Kiitos, tämän oli hyvin selvä. English subtitles would help be useful for visitors and tourists!
Kiitos! Katsotaan milloin saan aikaiseksi tehdä tekstityksen englanniksi, sille olisi tosiaan varmasti käyttöä.
Ei pitäisi olla maalaisjärjellä ajatellen tulen kanssa ongelmia. Mutta kun ei ole sitä järkeä. Kyllä siinä tyhmempikin lopulla oppi kun polttaa muutaman kerran muutaman hehtaarin. Aivan omaa tyhmyyttään ja huolimattomuuttaan. Jopa välinpitämättömyyttän. Tuli on hyvä renki. Mutta huono isäntä. Toki Suomeen kuuluu nämä täytyy kulottaa keväällä ihmiset. Ja niitä on sitten saanut naureskella kun tuli karkaa ja kiipeää tuvan nurkkaan. Mutta oma valinta se on. Raavinko sen tikun vai en. Siinä voi vain nuilottaa naama mytryssä hiilloksella. Ja onhan nämä "täytyy kulottaa" toopet polttaneet naapurinkin nurkat touhuissaan. Siinä voi se muutenki ohut naapurisopu rakoilla muutaman kuivan henätupon takia.
Yksi asia jäi käsittelemättä: avotulen teko jäälle talvella. Siellähän yksittäistä omistajaa ei useinkaan ole, vaan alueesta vastaa osakaskunta.
Kiitos huomiosta! Tästä ei itselläni ole kokemusta, siksi unohtui. Mutta siis tulen teko jäälle on Suomessa jokaisenoikeus.
Nuotion saa tehdä jäälle vaikka puolen metrin päästä rannasta. Ei ainakaan ole mitään metrimääriä sanottu laissa
Rokuan kansallispuisto on hyvä esimerkki metsähallituksen alueista missä ei saa tehdä edes hormilliseen tulipaikkaan tulta maastopalovaroituksen aikaan. Vaikka yleensä kansallispuistoissa saa tehdä.
Tämä on kyllä erittäin hyvä tieto isku
Kaikkien kannattaa katsos ja painaa mieleen mitä tämä antaa ,100 pistettä 👍
Kiitos 😊
15:40 Juuri näin. Retkeilystä ei tule jäädä mitään pysyviä muutoksia luontoon. Eli ei kivikehiä. Nuotion jäänteet kyllä häviävät ajan kanssa, kivikehät säilyvät seuraavaan jääkauteen.
Kivikehistä tulevaisuudessa vuosituhansien päästä arkeologit pystyvät päättelemään, että täällä lähes napapiirin korkeudellakin OLI joskus älyllistä elämää!
Niin sanoo Metsähallitus joka itse raiskaa luontoa miten mieli tekee. Hakkauttaa vanhoja ikimetsiä. Sitten täällä pölkkypäät saivartelee joistain nuotioita kun kivet on pilaamassa luontoa😌
@@jounit6849
Joo, laitetaan vain kaikki paskaksi kun millään ei ole mitään väliä. Paitsi leivällä sirkushuveilla
@@tiistai9696Kuten pommien reijät Ukrainassa, Kuwaitin poltetut öljykentät, Libanonin pommitukset jne.... .
Jos Suomessa joku tekee kivikehän nuotionsa ympäri ja sitä joku ihmettelee/raapii päätänsä ja pällistelee/pahoittaa mielensä niin suhteellisuuden taju elävästä elämästä
puuttuu 🥳
Anteeksi saa aina ja lupaa ei koskaan 🤓
Tulet on aina tehty ja tullaan aina tekemään silloin, kun tarve on!
Maastopaloa SYTYTTÄMÄTTÄ!
Eli ollessasi TUMPELO ÄLÄ EDES HARKITSE MAASTOSSA tulen tekoa vaikka olisi kaksi metriä lunta!
Kiitos tietoiskusta😊
Hetkinen! Jos kyseessä on uutta lainsäädäntöä niin eikö näihin kaksikielisen sääntösuomen tehtailemiin uusiin tulistelulakeihin- ja sääntöihin pitäisi sisällyttää ajan hengen mukainen punavihreä monimuotoisuuskoulutus? Eli eikös säännöissä pitäisi huomioida jokaisen tulentekijän uhrihierarginen asema, diversiteetti, inklusiivisuus ja intersektionaalisuus tyyliin K. Kaarisade.
Monimuotoisuuskoulutukselle olisi sosiaalinen tilaus tältäkin osin? Keijon ilmaisessa monimuotoisuuskoulutuksessa käydään läpi intersektionaalisuutta, yhteiskunnan rakenteellista sortoa, etuoikeuksia ja niistä luopumista. Video on varteenotettava vaihtoehto maksullisille ja kalliille monimuotoisuuskoulutuksille ja sopii oppimateriaaliksi yrityskäyttöön.
Mitenköhän nämä sääntösuomen tulistelusäännöt luokittelevat erilaiset tahallaan sytytetyt autogrillit yhteiskunnassa vallistevan intersektionaalisen feminismin ja monikulttuurisen uhrihierargian oloissa? Mikäli autogrilli käsite on vieras niin aiheeseen voi tutustua "pt-media category autogrilli" hakusanoilla.
😅
😂
Hyvä video. Tulistelu on mielestäni hyvä juttu silloin, kun se tulee tarpeeseen. Ei siis poleteta mottia polttopuita parin makkaran tähden. Lämmön takia hätätilanteessa. Kunnoitetaan polttopuita, kuten kaikkea muutakin luontoa. Mielestäni jokaisella hoidetulla tulipaikalla pitäisi tehdä itse polttopuut rangoista tms.
Melkoinen sääntöviidakko jälleen kerran. Olen kyllä todellinen risukeitinten puolestapuhuja. Ei huvita polttaa Korealaista kaasua taikka Suomalaista alkoholia metsässä. Mieluummin polttaisin risuja maltillisesti.
Seuraavaa videota odotellessa ;)
Kiitos! 🙂Komppaan. Myönnän kyllä että välillä on kiva tehdä fiilistelynuotio, varsinkin talviretkellä, kun se lämmittääkin mukavasti. Mutta risukeitin on tosi ekologinen vaihtoehto: verrattuna nuotioon, saman kahvin saa keitettyä murto-osalla puumäärästä. Eikä tule ongelmajätettä kaasupatruunoista. Avotuli se on tosiaan vain silloin kun on leviämisvaara, eli ei ainakaan märässä maassa kaatosateella. Folionpala on kätevä alustana ja tuulensuojana, se tuo osaltaan turvallisuutta.
Hyvä pointti!!!!! Mutta sitten on myös meitä kipeitä eli kun itsellänikin on jännetupet vaivanneet ranteissa jo 10 vuotta ja nyt tullut tenniskyynärpääkin oikeaan käteen ja näistä yms. Muista vaivoista kirjoitettu eläkkeelle niin kyllä tuolla tulipaikoilla vain ne valmiiksi tehdyt polttopuut olleet Poikaa!!!!!! Eli itse ainakin Toivoisin Hyviä Tapoja Kunniaan eli kun itse olin ennen Paremmassa Kunnossa niin Aina Tein ja jätin aina valmiiksi tehtyjä ja tulien/ nuotion äärellä/ äärelle kuivatettuja polttopuita seuraavan tulijan käytettäväksi [ Eli mikä lie Lapinkiertäjien periaate ] niin samaa Toivoisin ns. Itsellenikin vaikka nykyisellään pitääkin viedä sinne ja ainakin täälläpäin ihan helkutin kalliita [ 13,5e eli liki 15e/ 40l säkki ] polttopuita ja itsekin ns. eläkeläinen/ työkyv. ]!!!!! Ei ns. hjuva eli kun luulisi jo kaikkien tietävän nämä minimieläkkeet ja luonnossa/ tulilla käynnin heitä [ eläkeläisiä ] piristävän niin silti heiltä sitten ns. kiskotaan, ☹☹☹!!!!!!!
Järjen käytöllä selviää, mutta sekin puuttuu joiltain..
Hyvä video ja hieno tulistelupaikka. Onneksi risukeitin kysymykseen on tullut vastaus. Toisaalta laki on miten sitä tulkitaan. Periaatteessa semmoinen keitin kuin Kelly Kettle ei ole avotuli. Siinä on piippumainen rakenne ja kaksois-seinämä,missä on vettä välissä. Ja pohjakin on umpinainen. Missään laissahan ei määritellä savupiipun korkeutta eikä minkään suojaseinien etäisyyttä tulipaikasta. 🤓 Retkileittimiä on mukava rakennella. Olen tehnyt esbit keittimestä sellaisen,että se toimii kaasupolttimella,alkoholipolttimella ja risuilla. Samaan tyyliin muokkasin puukaasukeittimen sekä tein teräksisen trangia tyyppisen keittimen, joka toimii myös monella polttoaineella.
Mainio tietoisku tulistelusta. Kiitos.
Kiva kuulla että arvostit! :)
Spread the knowledge! Hyvää kontenttia. 🤌🏕️🔥
aika mahvasti tilaajat lisääntynyt sulla yhtäkkiä🤗 olen erittäin iloinen puolestasi❤
Tosiaan aika kiva yllätys on ollut tämä noste näistä sääntövideoista! 😚
Hyvää tiedotusta ja selkeää avausta lain puitteessa. 👍
Kiitos 🙂
jos tulelle on tarvis, niin sitten tulet tehdään.
Metsähallitus on siis määritellyt, että tietyisssä Suomen lääneissä on maastossa tulistelu sallittu elleivät maastopalorajoitukset sitä estä. Nyt jäin miettimään, että jos olen tuntemattomassa maastossa esim. Pohjois-Karjalan alueella ja en tiedä onko maasto yksityisen vai metsähallituksen omistuksessa, ja tulentekoon on joku tarve, onko tarpeesta vain pidättäydyttävä?
Periaatteessa juu, jollei ole hätätilanne. Käytännössä on varmaan melko tavallista että tulia tehdään myös yksityismetsiin. Mutta vastuullisuus ennen kaikkea!
Tietenkään avotulta ei saa tehdä ilman maanomistajan lupaa. Muutenhan sen saisi mainituissa maakunnissa tehdä minne tahansa muiden ehtojen salliessa vedoten siihen että luuli kaikkien metsän näköisten paikkojen olevan metsähallituksen omaisuutta. Eikä se ole edes periaatteessa vaan yksiselitteistä.
Metsähallituksen maat ovat julkista tietoa ja siihenkin löytyy karttapalvelu netistä. Sieltä katsomaan. Tietämättömyyteen ei voi vedota. Tässäkin pätee se, että hevosen voi vain taluttaa veden äärelle.
Metsähallituksen karttapalvelusta löytyy karttoja ym ohjeita "valtion" maa-ja vesialueista
Isälla sydän maalla lampo kämpa kuin hakee puita.. Isä kirjoittanut puita on marjastajat ja hiihtajat
Ym sammuttakaa vaan pesan tuli hyvin ja seinassa viras kirja.
😁✌️🇫🇴🤫😱
Risukeitintä tulee käytettyä aika paljon. Mulla on yleensä yks klapi mukana ja sitten kerään tarvittaessa niitä risuja lisäksi.
Vaikka itse käytänkin pääasiassa Trangiaa niin tulee myös käytettyä noita julkisia tulipaikkoja. Tuo koulun luotoluokka on hieno keksintö, se pitäisi olla kaikilla kouluilla. Nykyajan lapset vieraantuvat muutenkin luonnosta. Itse olen jo 77 vuotias, luonto ja metsät tulivat jo lapsena tutuiksi. Näitä videoita tarvitaan kun moni vanhemmista ei osaa lapsilleen näistä asioista kerto. Tarjoa koululle katsottavaksi opetusvideoina.
mehtämiehenä sanon höpö höpö
Toimin kuten nimim jukkatian. En ala kaikenmaailman byrokraateilta anella lupia perusoikeuksiin, kuten tule tekoon. Maalaisjärjellä pärjää pitkälle
Mutta kun tulenteko ei ole perusoikeus, vaikka ikiaikainen kansalaistaito onkin. Maalaisjärki on kyllä hyvä renki kun miettii milloin tulet saa ja kannattaa tehdä, mutta ei se oikeuta mitä tahansa.
Minulle on perusoikeus 👌🤫
Entä kaivonrenkaasta tehty grilli kesämökin pihalla?
Kaivonrengasgrilli varmaankin vertautuu muurattuun grilliin, jos siinä on palamaton pohja, mutta useinkaan ei ole, joten varminta on tulkita se avotuleksi ja tehdä vain metsäpalovaroituksen ulkopuolella tulet. Se, että se on pihalla, vaikuttaa tietysti siihen kuka siinä saa ylipäätään tulistella, ettei riko kotirauhaa.
Minä olen aina tehnyt nuotion mihin haluan, milloin haluan. Näin olen toiminut viimeiset 50 vuotta. Tuli ei koskaan ole levinnyt maastoon. Tämä tulenteon rajoittaminen on eräs tapa rajoittaa ihmisten autonomiaa.
En lähde vanhalle koiralle opettamaan uusia temppuja. Mutta kannattaakohan huudella kovaan ääneen että tehkää vain tulet minne tykkäätte? Monet jotka eivät osaa tai viitsi olla vastuullisia tulen kanssa rohkaistuvat vain rikkomaan lakia ja aina jossain se kostautuu. Ja yleisemmällä tasolla kun miettii, yleinen lainkuuliaisuus on tehnyt Suomesta varsin turvallisen maan, tätä valttikorttia ei kannata kovin kevyesti heittää mäkeen anarkiaa kylvämällä.
Kannattaa aina pitää puhelin auki, siitä selviää sitten turvallisten nuotioiden tekijät.
Kunpa erämaassa maltettais tehdä tulet vain tarpeen mukaan. Retkeilyn lisääntyessä alkaa erämaa näyttää pian loppuun kalutulta.
Niin, kaikki luvallinen ei ole aina fiksua. Suositut retkeilyalueet alkavat täyttyä, mutta vielä Suomessa onneksi riittää erämaita missä kulkijoita on hyvin harvassa. Lisääntynyt retkeily on kaksiteräinen miekka: se kuluttaa luontoa, mutta toisaalta ylläpitää ihmisten luontosuhdetta ja mielenterveyttä. Myös tulistelun "tarpeellisuus" liittyy paitsi fyysiseen selviämiseen, myös henkiseen hyvinvointiin. Monesta muustakin asiasta elämässä on vaikea sanoa, mikä lopulta on oikeasti tarpeellista.
Ja kun tulet tekee, niin olisi myös hyvä tehdä sellaiseen kohtaan, jossa joku toinen on jo tulistellut :)
Hyvä pointti erittäin kätevästä risukeittimestä
Mainio katsaus ja kertaus tulenteon säännöistä. Periaatteessa simppelit säännöt, mutta tulkinnanvaraa löytyy. Risukeitin on kyllä mainio keitin, ekologinen ja jätteetön vaihtoehto. Mutta tulen teossa todellakin vastuullisuus ja järjenkäyttö on joka tapauksessa aina kaiken a ja o.
Juuri näin! Kiitos palautteesta 🙂
Tuli on hyvä renki mutta huono isäntä.
Erilaiset kaasukeittimet?
Kaasu- ja spriikeittinet eivät kipinöi, joten niitä voi käyttää maastopalovaroituksen aikana, kunhan varoo ettei maapohja kuumene.
Moro!!!!! Nyt taisi videollasi tulla enemmän kysymyksiä kuin vastauksia?!?!? Tulee pitkää tekstiä mutta tulee tähän nyt, että saat käsittääkseni tulistella tuolla eli ei ole metsäpalovaroitusta ja maapohjasta eristetty tulisija ja sitten ns. Vielä hormillinen tulisija jonka Jyväskyläläinen Poliisi ja Syyttäjä [ Ja Arm. Yli- Luutnantti ] piti sellaisena rakenteena, että saisi jopa metsäpal. varoituksen aikanakin ?!?!? Lisäksi tuolla p- karjala yms. Pohjoisemmat alueet, niin käsittääkseni siellä ainakin ennen Metsähallitus myi jopa nuotio/ tulistelupaikkolupa maastoihinkin eli esim. Metsästäjille tai muille Eränkävijöille eli oliko joskus 5e jokin ns. Tuli-/ Nuotiopaikka!!!!! Noista risukeittimistä monenlaista- / laisia linjauksia mutta yleensä ne kai ajatellaan sijoitettavan johonkin kallion/ kiven päälle ja oli nuotio/ tai tulipaikka nyt sitten ns. Mikä hyvänsä vaan kun/ kuten lopussa totesitkin, että asioissa ei pitäisi olla mitään ongelmia jos siellä tulipaikoilla ollaan vastuullisia ja tulet hoid. huolella loppuun!!!!! [ Lisäksi kuullut tuolla Kansallispuistoissa eli kun Nyky- Suomessa Metsiä palaa liian vähän, että jos siellä vähän aluetta kulottuu, niin Hoitajatkin siellä ns. Edistää "Muka" asiaa soittamalla siellä palo- eli Pelastuslaitokselle muutama kymmentä/ muutama tunti ns. "myöhempään" !!!!! Kun sitä palanuttakin maata ns. Tarvitaan, Kaikenmaailman öttiäisten ja luonnonmukaisuuden vuoksi, 🙂🙂🙂!!!!! Vaan noissa tulihommissa lie enempi ongelma eli ainakin tuolla Kansallispuistoissa ns., Enempi nuo [ Kuten tuolla Repovedellä ] ne, jotka soittelee poliiseja ja pelastuslaitoksia jo hiemankin siellä rajamailla, että onko siellä Metsäpalovaroitus vai ei?!??! Vaan se kyllä tuota Metsäpalovaroitusta paljon ja paljonkin vakavempi käsittääkseni tuo ruohikkopalovaroitus eli kun se sellainen, että tuli saattaa ehtiä jo kauas!!! Muuten ainakin mielestäni Suomalaiset ja ainakin Suomalaiset Miehet [ pl. kahjot tolskaajat ] ns. Vastuullisia tulenkäsittelijöitä kun ymmärtää vain, jotta ei menisi tekemään tulia mihinkään soille joissa se tuli voisi todellakin levitä jonakin suopalona, joka olisikin sitten kai aika hankalaa sammuttaa ja ainakin, jos siellä ei mitään ojia!!!!!!
Muutoin hyvä, mutta mainitsemasi henkilöt eivät ole toimivaltaisia asian suhteen. Asian määrittelee paloviranomaiset. Ei yli- luutnantit.
@@103inches6 Kyseinen henkilö kuului Keski- Suomen poliisipäällystöön ja Oli/ Toimi siellä poliisissa syyttäjänä eri oikeusasteissa ja eli tuo ns. Sotilasarvo tullut noiden muiden meriittien myötä ja hänen juttujensa mukaan ymmärtänyt, että aika ratkaisevaa A; Noissa tulentekoasioissa on tulipaikan ns. Eristys maapohjasta ja B; Varsinkin metsäpalovaroituksen aikaan tuo tulisijojen hormillisuus!!! Eli esim. tuolla Repovedellä on ns. Maapohjasta eristettyjä tulisijoja [ Grillikatoksia ] pitkillä hormeilla niin niissä ollut ns. Kissanhännän vääntöä tulistelun sallittavuudesta metsä- palovaroituksen uhkana tai sen rajamailla ja se ainakin varmaa, että kaikille [ Ainakin veronmaksajille; kalliiksi tulevaa on Palokuntien ns. Turhat hälytykset ja kun nekään paikat ei ole missään tien varressa vaan 2, 5km sivussa korvesta ja paikka muutenkin sitä, niin se ja nekin saattaa ns. Aiheuttaa turhaa vaaraa siten, että palokunnat ei olekaan lähtövalmiudessa asemapaikaltaan vaan missä lie korvessa ja jos tarvetta Muualla!!! Enkä minä ainakaan noita armeijan Yli- Luutnantteja moiti eli kyllähän jo siihenkin asemaan päästäkseen täytyisi olla tai olla tullut kokemusta muualtakin kuin ns. Äitien ruokapöytien ääressä olosta!?!?! Kai kovia sissejä/ Rukin suorittaneet, edellä mainittukin harj.100km/2?pv, 🙂🙂🙂!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mikä laki siis muuttuu ja miten?
Metsä- ja ruohikkopalovaroitukset korvautuvat termillä maastopalovaroitus. Avotulen määritelmä tulee myös selvemmin lakitekstiin. Käytännössä säännöt eivät muutu.
Veikkaan, että yleisin rike jokaisenoikeutta vastaan, on tehdä luvattomat tulet toisen maalle.
Varmasti yksi yleisimmistä. Rikkeen vakavuus vaihtelee kuitenkin paljon tilanteen mukaan. Jos keskellä korpea teen tulet vahingossa kaksi metriä valtion metsän ulkopuolelle ja sataa kaatamalla, en pode kovin huonoa omaatuntoa. Sen sijaan kaupunkimetsien laittomat kaljoittelunuotiot ovat jo ihan oikea ongelma.
@@askelaskeleelta joo ja yleensä on vaikeeta tietää kenen mailla on. Jos teet pienet kynsitulet maastosta keräämilläsi risuilla, et kyllä mun mielestä syyllisty suureen riklkseen. Eri asia sitten jos aletaan kaataa kuivia puunrunkoja tms. Maalaisjärki mukana niin hyvä tulee.
@@askelaskeleelta
20-30 v sitten näitä kaljanuotioita oli paljon enemmän kuin nykyään. Siinä mielessä ollaan menty parempaan suuntaan. Nämä siis omia havaintoja, ei tilastoja..
Mistähän johtuu, että pohjosessa saa tulet tehdä mihin huvittaa, mutta etelässä ei? Kai me etelässä ollaan tyhmiä sitte 😁
Kai se on osin kulttuurikysymys. Idässä ja pohjoisessa avotulenteko on yhä keskeinen kansalaistaito ja eri tavalla osa jokapäiväistä elämää kuin etelässä. Riskit on suuremmat etelässä, kun asutus on tiheämpää eikä tuli ole niin tuttu elementti kaikille ulkoilijoille.
Saako paskalla kayda toisen maalla jos on noukkimassa mustikoita..
😁😁😁😁😁👻
😁
Puhutaan asioista niiden oikeilla nimellä. 👋😃
Kiitos videosta, mutta eikö jokamiehenoikeus ole nykyisin JOKAISENOIKEUS
Onhan se jokaisenoikeus, Metsähallituksen viestinnässä. Termi on aika uusi eikä vielä ihan vakiintunut, esim. kielitoimiston verkkosanakirjasta se vielä puuttuu. Edellisessä videossani, jossa käsittelen aihetta laajemmin, käytän sanoja jokamiehenoikeus ja jokaisenoikeus rinnakkain. Kun onneksi ei vielä eletä orwellilaisessa dystopiassa, niin haluamansa sanamuodon valitseminen kuuluu... jokaisenoikeuksiin ;)
Se on jokamiehen oikeus. Lopettakaa SETA huorien vouhotus
Ei saa tehdä mitään EU kieltää ja kieltää puiden käytön