Infertilitatea masculină sau cea mai gravă problemă cu care se pot confrunta bărbații

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 май 2021
  • Se consideră infertilitate la nivelul unui cuplu în situația în care, după 12 luni de activitate sexuală neprotejată, nu apare o sarcină. Dr. Radu Mihalca, medic primar andrologie în cadrul Hyperclinicilor MedLife Ploiești, MedLife Floreasca Agora și Centrului de Medicină Materno-Fetală și reproducere Umană, spune că studiile arată că o treime din cauzele infertilității în cuplu sunt feminine, o treime sunt masculine, iar o altă treime din cauzele infertilității sunt legate de ambii parteneri sau pot rămâne necunoscute.
    Există un număr mare de cauze masculine de infertilitate în cuplu, iar acestea pot varia de la situații frecvente precum fumatul și pot ajunge până la patologii endocrinologice sau urologice, care au nevoie de fertilizarea in vitro pentru apariția unei sarcini. Sunt situații în care sarcina poate apărea doar prin intermediul sprijinului medical.
    Dr. Radu Mihalca spune că în situația unui cuplu infertil, în care bărbatul are modificări ale lichidului seminal, se vorbește despre infertilitatea masculină. Sunt modificări care trebuie observate în două spermograme repetate, efectuate la o distanță de cel puțin 3 luni. Spermograma este un examen multiparametric, în care numărul este principalul parametru. Ceilalți parametri sunt mobilitatea și morfologia.
    Se găsesc milioane de spermatozoizi la nivelul vaginului, dar conform studiilor există doar 1000-2000 de spermatozoizi care ajung la întâlnirea cu ovocitul. Din acest motiv se înțelege de ce infertilitatea este o probabilitate, iar la fiecare raport sexual există un număr de spermatozoizi care variază, care au un impact asupra tratamentului.
    Spermograma este un punct inițial, primul examen realizat în vederea stabilirii infertilității. Dacă apar modificări la nivelul acesteia se continuă procesul de evaluare prin intermediul altor teste paraclinice de laborator, imagistice. Scopul acestor teste este de a obține pentru cuplul respectiv o sarcină cât mai ușor, prin intermediul unor metode cu un grad de invazivitate cât mai redus.
    Dr. Radu Mihalca spune că prima metodă folosită este consilierea, prin care bărbatul trebuie să înțeleagă ce presupune un stil de viață nesănătos în relație cu infertilitatea. Ulterior se apelează la un tratament antioxidant, ce constă în vitamine în doze mai mari, ce conține carnitine, vitamina E și de un grup de substanțe care pot activa viabilitatea spermatozoizilor.
    Există și posibilitatea unor tratamente hormonale, dar există o problemă legată de acestea deoarece rezolvă problema parțial. Obținerea unei sperme mai bune nu presupune o creștere a probabilității unei sarcini pentru cuplul respectiv.
    Mihalca Radu, medic primar andrologie - www.medlife.ro/medic-mihalca-...
    Specialitate - www.medlife.ro/andrologie
  • НаукаНаука

Комментарии •