Cultul din Dacia romană asemănător masoneriei

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 окт 2024
  • În secolele I-III d. Hs. în partea apuseană a imperiului roman, dar și în Dacia, se propagă un cult care își avea începuturile în imperiul persan. Este vorba de mitraism/mithraism sau cultul lui Mitra/Mithra! În Dacia romană centrele mithraismului au fost Drobeta și mai ales Apulum, sediul Legiunii XIII Gemina. Era o religie a misterelor, cu 7 trepte de inițiere care se adresa în primul rând soldaților și funcționarilor statului. Cultul a fost unul foarte popular în Dacia romană! Ritualurile și credințele acestui cult erau secrete, fiind destinate doar inițiaților și fiind azi unele dintre misterele nedezlegate ale antichității. Ceea ce știm însă despre cultul lui Mithra e faptul că era strâns legat de legiunile romane, ritualurile se desfășurau în catacombe subterane numite mithraeum și avea unele elemente comune de ritual cu creștinismul. Aceste elemente comune, conform sf. Iustin Martirul, dar și unor cercetători moderni, ar fi fost preluate de adepții lui Mithra de la creștini și nu invers cum s-a crezut până acum de către majoritatea istoricilor "mainstream". A fost mithraismul o încercare a împăraților romani de a bloca răspândirea creștinismului?
  • НаукаНаука

Комментарии • 64

  • @nicolaemarian4073
    @nicolaemarian4073 Месяц назад +3

    Totale felicitări! Chiar am ascultat acum informații necunoscute de mine.

  • @albert-cristiandumitrache4462
    @albert-cristiandumitrache4462 Месяц назад +3

    Ține-o tot așa ,videoclipurile tale sunt foarte interesante.

  • @cristidan1380
    @cristidan1380 Месяц назад +1

    Excelent, multumim!

  • @seaman5705
    @seaman5705 Месяц назад +5

    Mithraismul are doua parti . Una pre-crestina , de inspiratie zoroastriana/greaca care apare in sec 1 BC in randul armatei romane . A doua parte este religia de mistere , romana si contemporana cu crestinismul .
    Prima parte nu are cum sa fie inspirata de crestinismul care nu exista la acea vreme .
    A doua parte , cea a misterelor apare in sec 1 AD , este de inspiratie romana si poate sa fi fost influentata de crestinism mai ales in perioada de dupa sec 2 AD cand se raspandesc gospel-urile . Nu putem sa nu observam ca gospelurile/crestinismul si bazele mithraismului de mistere roman, se pun in aceeasi perioada - adica sec 1AD .
    Exista o teorie cum ca gospelurile ar fi fost scrise la indemnul imparatilor Flavieni care ar fi dorit sa se prezinte ca Mesia asteptat de evrei si poate de toata lumea cucerita de romani . De aici pana la religiile de mistere , din care face parte si crestinismul e doar un pas .
    Eu as vrea sa intreb insa , cum de a disparut dintr-o data , religia fenomenalilor daci , dupa cucerirea romana - lucru certificat arheologic ? Exista vreun indiciu cum ca "dacii liberi" practicau cultul lui Zamolxes ?

    • @adriansparlac8517
      @adriansparlac8517 Месяц назад

      Da, religia dacilor avea multe asemănări cu creștinismul de aceea această trecere s-a făcut cel mai repede comparativ cu celelalte țări care au interacționat cu creștinismul. Ai pus o întrebare foarte bună.

    • @seaman5705
      @seaman5705 Месяц назад

      @@adriansparlac8517 Serios ? Si cum demonstrezi tu ca dacii au trecut la crestinism sau ca au supravietuit ca sa treaca la crestinism ?
      Eu zic ca nu prea o sa gasesti dovezi de daci crestini , iar disparitia religiei dacilor indica ca si ei au cam disparut , in conditiile in care dacii au fost doar o elita conducatoare . Cred ca realizezi ca nu exista altare/obiecte de cult care sa certifice "religia dacilor" decat in ceva cetati , nu in orice casa in care locuia pulimea .
      Dar iti astept demonstratia !

    • @adriansparlac8517
      @adriansparlac8517 Месяц назад

      @@seaman5705 Nu trebuie să-ți demonstrez nimic, tu trebuie doar să citești pentru că se găsesc multe surse în acest sens. Acum ia spune-mi tu mie care a fost religia intermediară dintre Zamolxianism și Creștinism? De aici poți pleca mai departe cu cercetarea....ar fi bine s-o faci multidisciplinar

    • @seaman5705
      @seaman5705 Месяц назад

      @@adriansparlac8517 Cand faci afirmatii , trebuie sa demonstrezi . Nu poti nici macar sa demonstrezi ca a exisat o continuitate daca , darmite o continuitate daca crestina . Ai trei-patru nume de daci in inscriptii romane pt inca vreo 100-200 de ani dupa retragerea Aureliana, apoi nimic . Nu exista o cultura, o religie care sa fie atribuita dacilor , nimic . Nu sunt eu la interogatoriul tau si nu cercetez ce insinuezi tu , adica aiureli dacopate . Tu trebuie sa demonstrezi si inventia asta cu religii intermediare .

    • @adriansparlac8517
      @adriansparlac8517 Месяц назад

      @@seaman5705 Marinare, sunt mulți ca tine pe aici care o ard cu dacopatia atunci când văd că sunt depășiți de subiect. Ceea ce comentezi tu aici demonstrează nu numai că nu ți-a plăcut școala dar chiar faci o virtute din treaba asta. Întru îndreptarea ta îți recomand să citești mai întâi. Iar după ce ajungi la un nivel acceptabil de cunoștințe din mai multe domenii abia atunci vei putea trece la nivelul următor care deocamdată pentru tine e de neatins.

  • @mirceablaj1300
    @mirceablaj1300 Месяц назад +5

    Bogumilistii m-ar interesa tare. Intr-un sat, pe valea Muresului inferior, se pare au fost niste refugiati bogumilisti. Biserica si vechiul cimitir nu respecta regulile ortodoxe. Poate ma completati dumneavoastra

    • @mirceablaj1300
      @mirceablaj1300 Месяц назад +2

      Si apoi, putem vorbi despre bulgarii catolici de la Vinga (unde au o biserica neogotica) si restul banatului, care par a fi tot urmasii bogumilistilor, catolicizati si vorbind o bulgara arhaica. Multumesc

  • @splogy123
    @splogy123 Месяц назад

    Puteti face un episod, va rog, despre ramasitele paganismului roman in cultura si traditiile romanesti medievale si actuale? Am impresia ca aceste influente pagane ori sunt ignorate ori sunt atribuite fostului element autohton si ar fi interesant de vazut si parerea dumneavoastra. Călușari, mărțișor, sanziene, strigoi, etc.

    • @nefiltrat6934
      @nefiltrat6934  Месяц назад +1

      Urmele precreștine în tradițiile românești sunt în general din paganismul greco-roman și slav (moroii, paparudele, Dragobetele, baba Cloanta de ex.). Nu exclud și elemente traco-getice dar în lipsa unor informații istorice sunt doar presupuse, imposibil de identificat.

  • @johnSmith-rr8rx
    @johnSmith-rr8rx Месяц назад +1

    in zona Teleorman la tara la bunicii mei se crede ca la pomana mortul mananca prin intermediul celor ce stau si mananca la masa. Chiar e un ritual inchinat defunctilor, rudele mortului impart haine si mancare rudelor si prietenilor apropiati sau oamenilor nevoiasi in speranra ca acestea vor ajunge la defunct pe lumea cealalta. Am vazut la inmormantari multe ritualuri si obiceiuri care se regasesc si in filmele cu grecii antici de exemplu Troia

    • @arjunadan3812
      @arjunadan3812 Месяц назад +1

      Pai da, sufletul decedatului "mananca" componentele energetice, subtile, ale hranei fizice, care i-au fost consacrate prin pomana respectiva, de ceea se și spune în popor ca nu ne saturam niciodată cu mâncarea de la pomana, ptr. ca ea este lipsita de componenta energetica(ce a ajuns la sufletul decedatului)...

  • @Atoma001
    @Atoma001 Месяц назад +4

    Interesant. Dar când faci un clip despre limba Proto- Româna?

    • @alexandruoana7766
      @alexandruoana7766 Месяц назад

      Niciodată,, deoarece e o iudă !

    • @Atoma001
      @Atoma001 Месяц назад

      @@alexandruoana7766 🤫

    • @Atoma001
      @Atoma001 Месяц назад

      @@alexandruoana7766Mai pe întelesul tāu. Dāte mā la o parte, daca nu ai nimic de spus.

  • @danbarton7731
    @danbarton7731 Месяц назад +1

    Cultul Glikonului a mai fost raspandit in jurul Marii Negre

  • @0Joska
    @0Joska Месяц назад

    Faceti un clip cu refugiatii husiti din sudul Ungariei in Moldova dupa 1437 si despre "Biblia Husita", prima traducere a Noului Testament in lb. maghiara, facuta in Moldova.

  • @iulianmunteanu9392
    @iulianmunteanu9392 17 дней назад

    nu doar masoneria, dar și creștinismul conține o sumedenie de elemente, evident preluate de la mitraism... precum și de la cultul lui Osiris... În primul rând, reînvierea persobajului-cheie (Osiris, Mitra, Cristos), precum și nașterea lor, de la ma,ă, care i-a conceput miraculos (de la ”duhul sfânt”)

  • @bobpictor7960
    @bobpictor7960 Месяц назад +1

    Mitra papala ?

  • @Petre66CA
    @Petre66CA Месяц назад

    Cu siguranță cultul Mitraic a fost o invenție a militarilor romani ca o încercare de a limita influențele creștinismului asupra moralului trupei . Cum altfel se putea menține disciplina și dedicația militarilor la menținerea imperiului?. Se poate vedea chiar răsfoind cărțile de istorie romană fără a intra în detalii că odată ce Creștinismul a ieșit victorios, imperiul s-a prăbușit pe întreaga suprafață Europeană și Nord Africană. Slăbiciunile în fața invaziilor goților, și ale hunilor nu se pot explica altfel decât prin prăbușirea morală a armatei. Că n-au rămas scrieri despre Mitraism nu-i de mirare. Creștinii s-au ocupat cu arderea a tot ce era păgân. Te-ai întrebat de ce noi românii n-avem nici un fel de memorie istorică, nici scrisă nici orala, dinainte de Pravoslavnici (Radu I și Alexandru cel Bun)?. Poate acelaș răspuns se aplică în ambele cazuri (Mithraism si românii din vechime).

    • @nefiltrat6934
      @nefiltrat6934  Месяц назад

      În Orient imperiul roman creștin supraviețuiește încă 1000 de ani. Invaziile barbare au distrus imperiul, nu creștinismul.

    • @Petre66CA
      @Petre66CA Месяц назад

      @@nefiltrat6934 Dar invaziile barbare au fost la fel de severe si anterior impunerii crestinismului ca religie oficial a statului pentru ca Imperiul era intins. A avut mereu inamici puternici, multi si venind din toate directiile. Vezi razboaiele marcomanici si ciuma antoninia.

  • @valentintrusca3373
    @valentintrusca3373 Месяц назад +2

    Crestinismul (ortodoxia) nu este o religie. Este o credinta revelata. Nu este o credinta sincretica. Crestinisul ortodox este un mod de viata. Este modul prin care omul il cunoaste pe unicul Dumnezeu, este modul prin care isi pregateste viata traita pe pamant pentru a se intalnii si a avea parte de Dumnezeu in vecie. Crestinismul ( ortodox) este firea omului. Prin crestism omul se restaureaza asa cum a fost facut de Dumnezeu si in plus prin jertfa pe cruce a Mântuitorului Iisus Hristos omul poate ajunge la indumnezeire prin har.
    Ma repet. Crestinismul nu este o religie sincretica, plasmuita de mintea umana ca drum catre Dumnezeu, ci este una revelata, lasata, intemeiata de insusi Dumnezeu. Accesul la "tainele", " misterele" crestinismului se face prin rugaciune, despatimire, marturisirea tuturor faptelor care te abat de la drumul catre tinta finala care este Imparatia lui Dumnezeu si unirea cu El pentru o viata vejnica, in fericire, in iubire, in comuniune cu Dumnezeu si cu semenii tai.
    Fiind o credinta revelata, crestinismul ortodox nu se poate intelege in esenta lui, nu i se poate intelege rostul, " logica" in mod intelectual, prin rationamente logice, deduceri sau comparatii cu alte religi. Gandul la Dumnezeu ca unic creator al pamantului, al cerului, al omului , rugaciunea catre El, dorinta sincera de al cunoaste si de al recunoaste ca unic Dumnezeu si recunoasterea faptelor care te despart de El sunt pasii catre al cunoaste pe unicul Dumnezeu, Iisus Hristos.

    • @TraiascaLegiuneaArhM
      @TraiascaLegiuneaArhM Месяц назад +1

      Aici conversăm cu oameni neteologhisiți pe subiectul ăsta. Istoric, să zicem, vor sa știe, au plagiat creștinii sau păgânii și ereticii? Daca ei nu au căutări înalte, sunt dar raționali, i-ai demonstrat omului că nu tu ești în minciună, nu creștinii au plagiat, ci ceilalți, iar hoțul strigă hoții. Ia seama la argumentele astea, că sa poți purta un dialog cu oameni care nu au căutări teologice, ci vor informație, că sa le câștigi respectul, să vadă că îți cunoști credința, trecutul, istoria, că să poți fi credibil. Restul, ne rugăm pentru ei, iar dacă Dumnezeu vrea, va dezvălui adevărul fiecăruia, care este pregătit și ales să-l primească !

    • @valentintrusca3373
      @valentintrusca3373 Месяц назад +2

      @@TraiascaLegiuneaArhM Multumesc pentru mesaj și sfat. Intentia mea nu a fost de a arata cine pe cine a plagiat. Am vrut sa clarific care este esenta creștinismului. Dar se pare ca nu am procedat prea bine. De luat aminte.

    • @nefiltrat6934
      @nefiltrat6934  Месяц назад +1

      Nu înțeleg ce anume te supără. Din punct de vedere teologic, sarbatori, practici și temple care în trecut erau închinate zeilor (demonilor, conform creștinismului), acum sunt increstinate și folosite pentru slava lui Dumnezeu. Ce triumf mai frumos poate fi? Pe de altă parte credința populară a fost mereu un soi de sincretism, chiar și azi majoritatea celor care se consideră ortodocși merg la vrăjitoare, cred în strigoi, în tot felul de superstiții și nu cunosc decât superficial catehismul Bisericii.

    • @valentintrusca3373
      @valentintrusca3373 Месяц назад

      @@nefiltrat6934 Iertare! Cum a mentionat si @TraiascaLegiuneaArhM modul cum mi-am argumentat comentariul nu este tocmai potrivit. Motivul pentru l-am scris este ca mi s-a parut ca te referi la crestinism aproape la fel ca la orice religie. Poate gresesc. Mi s-a parut ca aceasta abordare a prezentarii crestinismului ca mai toate celelalte religii este incompleta. M-am simțit dator sa fac unele precizari pe care le consider importante.
      Despre felul cum a fost inteles și practicat crestinismul de catre o parte a românilor se poate vorbi și analiza. Părerea mea este ca aceste practici cu caracter pagan mai persista și astazi datorita mai multor factori: sunt factori de ordin istoric și socilologic care au contribuit la slaba catehizare a credinciosilor in unele zone din România. Timp de aproape 1000 de ani lipsa unui invatamant teologic care sa pregateasca preoti și viitori episcopi care sa catehizeze credinciosii si-a spus cuvântul. Orele de religie in scolii au fost introduse de aproximativ 100 și ceva de ani, excluzand perioada comunistita. Pana in 1945 nu toți copiii terminau ciclul primar. Din discutiile cu preotii și chiar cu un episcop din zona Teleormanului mi s-a spus ca in acele zone "pamantul este greu de destelenit".
      Dar privind la ce se întâmplă astazi alarmant mi se pare mai mult acest neo-paganism care imbraca multe forme si care vine dinspre occident si extremul orient. Culmea, el este imbratisat de multi romani care au o pregătire scolara destul de buna.

    • @arjunadan3812
      @arjunadan3812 Месяц назад +1

      Și celelalte mari religii se bazează pe revelații Divine, ca și crestinismul, însă desi au particularitățile lor, aspectele esentiale sunt aceleași, doar anumite metode difera...

  • @romeochelaru7308
    @romeochelaru7308 Месяц назад

    E cult solar,specific legionarilor,venit din Persia.

  • @TerezaBudau
    @TerezaBudau Месяц назад

    Documentandu-ma despre mitra papala și inelul papal traducerea mea prin care afirm că istan folosit in crestinizm că Dumnezeu este de fapt zeu

    • @TerezaBudau
      @TerezaBudau Месяц назад

      În sfârșit am o confirmare a teoriei mele

    • @TerezaBudau
      @TerezaBudau Месяц назад

      Pakistan in irokistan foakistan înseamnă zeu sunt copacii

    • @TerezaBudau
      @TerezaBudau Месяц назад

      Balochistan in irokistan voloki istan înseamnă zeu este cineva (necunoscut)

    • @TerezaBudau
      @TerezaBudau Месяц назад

      Karaki in irokistan karaki înseamnă rotund ,in forma de cerc

    • @TerezaBudau
      @TerezaBudau Месяц назад

      Skardu in irokistan hordu înseamnă butoi

  • @seaman5705
    @seaman5705 Месяц назад +1

    Dacopatia - religie de mistere - adica, de ce naiba cred unii toate aberatiile despre daci ? 😂

  • @trttrtboboriro1289
    @trttrtboboriro1289 Месяц назад +2

    Și eu sunt pasionat de istorie însă când am început aprofundarea ei și am văzut că pentru a afla adevărul și acela daca se poate numi adevăr , tre să ai acces la cărți care în majoritate nu se mai găsesc iar cele ce se găsesc sunt scrise în ebraică , aramaică , greaca veche ,sanscrita chiar și latină ....deja nici un istoric nu mai poate consulta aceste carti pentru că nu cunoaște aceste limbi ....
    Restul ceea ce faci tu aici sunt tatonări ...ceva texte traduse și retraduse in alte texte și pe care in judecata ta încerci să le dai un fir .....
    De obicei un cult mai nou se inspira dintr-un cult mai vechi ...daca mithraismul este cult mai vechi nu are cum sa se inspire din creștinism ci invers ...
    Faptul că creștinii au înlocuit marile sărbători păgâne cu cele creștine se poate afirma cu certitudine , existând slava Domnului destule carti chiar și în limba română care sa ateste acest lucru sau cel puțin să susțină acest lucru ca fiind veridic ...
    Ce se poate afirma este de exemplu faptul că islamismul ,cult apărut după creștinism , s-a inspirat de la creștini ,el apărând conform cărților istorice la câteva sute de ani distanță mai târziu fata de creștinism ...
    Trebuie citite multe cărți pe aceasta tema a mithraismului dar adevărul nu va putea fi dezvăluit cu certitudine tocmai din cauza lipsei materialului document precum și a cunoștințelor unor limbi vechi ....
    O carte tradusa dintr-o limbă în alta va avea inadvertențe de traducere ,cântărește daca originalul a fost tradus și retradus de cate 3-4-5-6 ori deja de la cartea originala inadvertențele se adâncesc din ce in ce mai mult cu fiecare traducere in plus și atunci ce adevăr putem noi afirma despre timpurile străvechi ?
    Bâjbâiala ..da ...cam atât ..mai departe nu putem merge la ora actuală ...
    Chiar sa și dorim ....

    • @nefiltrat6934
      @nefiltrat6934  Месяц назад +1

      Iudaismul de azi e si el influențat de creștinism, cum a fost influențat în antichitate și de elenism. Nu e nicio regulă ca doar cultele noi sa fie influențate de cele mai vechi. Dar eu bănuiesc că mithraismul clasic nu este mai vechi decât creștinismul ci este modelat pentru a fi o contrapondere la acesta.

    • @miletusdidim8556
      @miletusdidim8556 Месяц назад +2

      Cercetarea istoriei vechi e dificilă. Tocmai de aceea trebuie să dăm credit specialiștilor bine pregătiți și să privim cu scepticism speculațiile propuse de diverși diletanți care cred că au acces la „Adevăr” doar pe bază de impresii. Sunt istorici care cunosc cel puțin 4 limbi vechi. Eu știu două exemple: Richard Sykes, care cunoaște latina, greaca veche, sanscrita și egipteana veche, sau Chris Bennett, care cunoaște latina, greaca veche, sumeriana și akkadiana.

    • @Petavius17
      @Petavius17 Месяц назад

      @@nefiltrat6934 doar un idiot ca tine poate vedea similitudini intre cultul pagan al mithraismului si crestinism. Un om normal la cap n-ar accepta niciodata sa renunte la crestinism in favoarea acestui cult satanic. Pentru ca mithraismul este satanism complet. De asta era atat de secret si se practica in incaperi subterane. Initiatul era dus de catre preotii acestui cult satanic care sacrificau un taur si cu sangele acestuia se stropeau complet pe ei si pe initiat dupa care initiatul era sodomizat. Initiatul era obligat sa jure ca pastreaza secretul altfel era ucis pe loc. De asta erau alesi mai mult militarii, pentru ca aveau disciplina in sange, nu discutau ordinele superiorilor si pastrau secretul sub actiunea fricii.

    • @TerezaBudau
      @TerezaBudau Месяц назад

      ​@@miletusdidim8556și ai uitat de mine care cunosc irokistan

  • @Kedvesgyörgy
    @Kedvesgyörgy Месяц назад +1

    Misto, deci nu numai Mantuitorul Isus Hristos a fost dac ci si masoneria😂🤣😂

  • @romeochelaru7308
    @romeochelaru7308 Месяц назад

    Mitra= prieten la indo- iranieni.La noi la dacopați există Mitru/Mitrea/cumătru!

    • @nefiltrat6934
      @nefiltrat6934  Месяц назад

      Păi și dacii unde sunt în ecuația asta? :) Mă mir că nu ați observat caciula frigiana din reprezentările lui Mithra. Mitru vine de la Dumitru. Dacă cultul sf. Dumitru are vreo tangența cu cel mithraic, e un subiect neelucidat.