Mulțumiri de o mie de ori pentru aceste vloguri, eram foarte curioasă de istoria francezilor, deoarece cunosc cât de puternici erau, și încă sunt din punct de vedere al afacerilor împrăștiate în toată lumea. Mii de mulțumiri!!!!
Mulțumiri, băieți! Faceți ceva rar în ziua de astăzi, și cu atât mai prețios. D. Anfile are dreptate, impactul Franței asupra istoriei Europei este probabil mai puternic decât al oricărei alte țări. Aștept să am timpul necesar ca să vă ascult cu atenție. Câteodată, Damian spune niște lucruri importante și inedite (spre deosebire de comentariile despre omul de Neandertal 🙂; omul a fost creat după asemănarea Domnului, nu a unei maimuțe!!!).
Un REGAL intelectual! Informatii bogate si nuantate, asocieri cognitive surprinzatoare si revelatorii, un umor sanatos, dar respectuos in raport cu istoria... Admirabil! 1:58:28 !!❤❤❤
Nu am avut răbdare când am descoperit că ați revenit...la malul marii, cu vuietul valurilor am ascultat cu atenție și mare încântare. Ca de obicei FENOMENALI! Mulțumiri!
Cel mai tare podcast, ca de obicei! Va urmaresc cu mult drag inca de la primul episod. Iar seria despre Franta abordeaza exact subiectul care ma fascineaza si intereseaza in aceasta perioada, întrucât am inceput sa învăț franceza pentru a putea pleca acolo la un stagiu de pregatire medicala pentru rezidenti. Va apreciez enorm si va urez multa bafta! PS: a apucat cumva sa raspunda domnul Andrei “Paie”? 😅
Merci,Aix-en-Provence si Aix-la Chapelle,pronuntam"x" .Tronul lui Charlemagne a fost facut din piatra adusa de la Ierusalim.Roland a fost nepotul preferat a lui Charlemagne.Cind Charlemagne,bunicul sau l-a facut cavaler,i-a daruit o spada de Toledo ce in miner printre altele un dinte a lui sf.Vasile.Numele spadei este Durandal.Roland a fost prins intr-o ambuscada la Ronceveaux/Robcevalles ,o trecatoare in Pirinei.Aparent,azi,este infipta intr-o crapatura in zid,la Rocamadour,in Lot.
Încă nu am urmărit podcastul, sunt convins ca e ceva fenomenal dar cum ar fi sa fie Franța după francezi? La cum e acum în vest e greu sa mai considerăm Franța, Franța...
Bravo voua! Foarte Interesant! In legatura cu mostenirea sangelui la mostenirea tronului, cred ca conteaza. Adn se mosteneste jumatate de la mama si tata. Conteaza cine sunt parintii. In plus exista o descoperire, ca ce experinte au oameni in viata lor le modifica adn-ul, si-l mosteneste copii. Cineva care a trecut prin lagarele naziste a facut dezinterie, n-avand anterior si copii si nepoti au mostenit acesta problema de sanatate. In legatura cu mostenirea stramoseasca(cazul actorului care a jucat in "Lord of the rings"), in africa de Nord exista triburi arabe sarace care isi invata copii de mici toti stramosi de la Mahomet, adica sute nume. Cu atat mai mult cred ca in Anglia, unde nu erai nobil daca nu aveai sange albastru. Trebuia sa-ti sti stramosi.
Multumim! La întrebarea domnului Popa de la minutul 53: Curentul de negare a istoriei sau a unei oarecare identități istorice majoritare a venit și a cam trecut, și asta demult. Ramane totusi de vazut de acum inainte. Cel mai probabil din cauza imigrației care, aparte de ponderea actuală și implicațiile politice sau demografice contemporane, în Franța are deja multe decenii în spate. Situația a fost mai vizibilă începând cu anii 30, ca răspuns contra evreilor naționaliști xenofobi care încercau să își ignore originile numind francezii nativi “Gali de sânge” sau "originali", "nativi", în opoziție cu mai noii imigranți. După război, în anii 50, s-a insistat mai mult pe originea mixtă a populațiilor precursoare antice si medievale timpurii, luate în ansamblu, insistând totodată pe greșeala sentimentului de condescendență a europenilor vizavi de alte popoare extra continentale. Nu se [mai] insistă nici pro nici contra moștenirii galice dar, dacă i s-ar amplifica importanța, e cert că subiectul ar redeveni ironia recurentă stinsă prin anii ‘60 arătând inadecvarea expresiei într-o Franță din ce în ce mai deschisă imigrației. Unii poate o văd ca o ascendență colectivă cvasi-mitică, o valoare mai degrabă politico-simbolică decât istorică dar, cel puțin în Clermont-Ferrand unde locuiesc eu, capitala auvergnată la câțiva kilometri de locul bătăliei principale dintre Cezar si Vercingétorix, și locul statuii emblematice a acestuia din urmă realizate de Frédéric Bartholdy, moștenirea galică este o mândrie.
Salut si Multumesc. Te-aș sfătui ca măcar la finalul titlului ales de tine, să scrii într-o paranteză [Istoria țării]. Exemplu: FRANȚA înainte de Francezi - “De ce sunt importanți?” cu DAMIAN ANFILE - Cultural Storytellers Ep.13 [ ISTORIA FRANTEI Part.1 ] Iar dacă există posibilitatea, te-aș sfătui să faci același lucru și la celelalte țări (edit). De ce te-ar ajuta? Pentru oamenii care nu vă știu și caută spre exemplu Istoria Franței, sau Istoria Spaniei, și nu tot timpul se înțelege din titlurile alese de tine că e vorba de o istorisire povestită a țării respective și nici de ordinea episoadelor. Chiar dacă e o țară pe lună, mi-ar placea (dar și ajuta la reținerea informațiilor) ca în luna respectivă să fie toate parțile aceleiași țări. Cu tot respectul pentru Damian, pe care-l urmaresc cu interes oriunde e invitat, poate mai cunoști un alt pasionat de istorie sau chiar istoric, și să încerci să faci și cu alte țări din celelalte continente (oricare). Evident fără a afecta planurile împreună cu Damian. Îmi place mult cum decurge discuția voastră, aș fi învățat toată istoria lumii în acest mod.
Buna seara si va multumesc enorm pentru recenzia si sfatul acordat!(asa ar trebui sa arate un sfat pe RUclips, dar ne descurcam si cu ce avem) Permiteti sa va raspund pe rand la intrebari: 1. RUclips limiteaza titlul unui episod la 100 de caractere (spatiul dintre cuvinte este inclus in aceste caractere). 2. Lucram din rasputeri sa oferim un titlu coerent, dar de putine ori nu ne iese, cum s-a observat in acest episod. 3. Nu va fi o tara pe luna, ci un episod pe luna. Atat eu cat si Damian avem slujbe la care suntem blocati 8 ore plus activitati academice specifice varstei fiecaruia (masterat si doctorat respectiv). 4. Ma bucur ca dati o sansa si unei persoane pasionate, dar mai putin trecuta prin viata si mai ales prin viata de prezentator in fata camerei si speram sa ne urmariti in continuare, atat timp cat vom posta! Inchei prin a va multumi din nou pentru opinia si sfatul dumneavoastra cat si pentru timpul pe care il petreceti pe acest canal! Seara faina in continuare si Deus Vult!
@@singurulpopa Multumesc de raspunsul prompt si la obiect. 1. Am inteles. Foloseste macar taguri/keywords In spate la youtube si in descriere. O sa ajute si in google search. 2. Iese ok titlul. Eu sunt subscriber si oricum urmaresc. Stiind ce faci cu Damian, inteleg despre ce e vorba. 3. Cat se poate, oricum, multumesc. 4. Esti pe drumul cel bun. Raman abonat, si multumesc pt ce faceti!
Nu cred ca e cazul sa dati atatea explicatii, sa va justificati, sa va scuzati, sa va…. Fratilor, faceti foarte bine ce faceti! Ce, cum, cand… e doar dorinta si placerea voastra! Cui nu-i convine, ma-sa e curva! Si acum… play! 😄
O corectura, la minutul 15:16. Galia Transalpina, nu Cisalpina. Galia Cisalpina era cea "dincoace de Alpi" din punctul de vedere al romanilor, adica nordul Italiei, cucerit deja asa cum se mentioneaza cu cateva minute mai inainte.
Salutare Monsericilor.Principalele triburi france au fost Salienii si Ripuarii.Avem orasul Frankfurt-Fortul Francilor ,in Germania.Urmasele limbii veche france-old frankonian,sunt flamanda,neerlandeza si cateva dialecte franconiene din Germania. Franc,in limba veche inseamna liber.In limba romana,franc poate insemna-a fi cinstit,onest,onorabil. Exemple de cuvinte din franca veche:werra-guerre,gardo-jardin,baron-baron,wardon-garder,bast-batard,bera-biere. Intrebare:Damian,sigur nu esti din Clanul Mc.Leoad?
Aachen este cred cel mai vestic oras german, eate asezat in punctul unde se intalnesc cele trei frontiere, germana, belgiana si olandeza. Avand rude in acest oras l-am vizitat des, vizitand totodata si faimosul Dom zu Aachen, catedrala ridicata de Carol cel Mare.
@@damianalexandruanfile5059Și migrația este laitmotivul primilor cronicari români, idee sprijinita și mai târziu și de alti istorici și lingvisti români. Ideea continuitatii a pornit de la emanciparea națională, deci a fost un mijloc politic. Ulterior, asta a dus la naționalismul românesc, fenomen devenit modă europeana care a dus la războaie, inclusiv mondiale.
@@damianalexandruanfile5059 De la Domnule la Stimabile este o oarecare distanta, dar nu vreau sa comentez. Pai a reiesit din spusele dvs. precum ca vechii locuitori ai teritoriului actual englez NU au plecat odata cu romanii|(dupa 400 de ani de ocupatie). Aluzia este clara. Cat priveste narativul maghiar, acesta este foarte prezent pe YT. A se vedea:, de exemplu, ruclips.net/video/vN4BADDA85o/видео.html Carevasazica, un profesor de istorie de la o facultate de farmacie(sic!!!) ne invata istoria veche a poporului roman.. In conditiile in care pe cladirea Casei de cultura din Covasna este o efigie a unui carturar maghiar care a fost foarte preocupat de locul de obarsie al maghiarimii!!! P.S. cat priveste obsesia dvs. precum ca nu conteaza cine a fost primul este , in parte, onorabila, DAR iredentistii nu gandesc astfel!!! P.P.S. Daca va intereseaza as putea sa va trimit un scurt material privind propaganda maghiara in domeniu.
@@damianalexandruanfile5059 NU pot sa cred, mi-a fost sters raspunsul!!! Bine, il voi relua pe scurt. |A se urmari: ruclips.net/video/vN4BADDA85o/видео.html. Acest vlog NU este din secolul XIX!!!!!!!! Voi mai cauta astfel de narative pentru stiinta dvs., DOMNULE Anfile |Damian!
Voi astepta cu nerabdare urmatoarele episoade. Stilul usor si nefortat al podcastului imi face placere, chiar faptul ca este ca o discutie intre prieteni la un pahar, la care sunt invitati cei care vor sa asculte, cu scuzele pentru lapsusuri si micile greseli corectate la timp. Pentru mine este o emisiune care nu se pretinde sa-i invete pe cei care nu au habar de istoria tarii respective ci mai mult ca un adaos interesant la evenimente pe care in mare le cunoastem. Recomand mai cu seama celor care au cunostinte seci si pot sa savureze ce este imprejurul lor. Daca vreti o insirare de evenimente va puteti uita pe net. Dar cu comentariile din aceasta emisiune veti retine mai placut informatiile.
Pentru moderator: atunci când ai pus întrebarea cu negatul " valorilor naționale " după anul 2000 s-au cam aşa ceva.... .... A compara istoria Franței şi națiunea franceză cu istoria României şi națiunea română este ca şi cum ai compara un transatlantic cu o barcă de pescari de pe brațul Chilia, s-au Sulina dacă vreți... De ce ? ... Pentru că aşa cum bine redă ( în linii mari) interlocutorul d-voastră vorbim despre istoria unei mari națiuni cu dovezi de toate tipurile: materiale, arhitectonice, izvoare scrise la tot pasul şi o imensă zestre de universiăți ... prima ... în jurul anului 1000....adică o istorie solidă reală şi deloc.... inventată..... Pe când dincoace la noi.... chipurile pe la anul 1300 şi după se încropeşte ceva... nu se prea ştie ce...cică ar fi Valahia ( fară dovezi, mai mult poveşti ... şi alea spuse după vreo 2-300 de ani, cică pe cale orală... iar după vreo 60 de ani Moldova.... .... revin cu completări....
@@edwardo7567 nu e de-ajuns să-ți ceri scuze, trebuie să rezolvi problema. Dacă nu se poate, există alternative. Poate scrie cărți, articole etc. Râgâiturile lui sunt dezgustătoare. Ați văzut vreun crainic TV să facă așa ceva? Actor pe scenă? Nu trebuie să "înghițim" chiar orice.
@@cinsteinterbelicilor8568 Dvs vă așteptați, mai mulți avem pretenții pentru că vedem potențialul dl-ui Anfile. Dar câtă vreme sunt o mulțime de urmăritori care aplaudă la grohăituri, dl Anfile se crede apreciat.
Podcast-urile dvs devin din ce in ce mai slabe, dle Anfile. Vad ca de data asta o faceti mai mult pe mascariciul decat sa propagati istorie. Si iarasi faceti nenumarate greseli. Viata e prea scurta ca sa-mi pierd vremea urmarindu-va pe dvs. Din fericire exista oameni cu adevarat valorosi (romani sau straini), care cerceteaza, studiaza si publica multe carti cu noile descoperiri.
Crezi că nu ar putea face un podcast strict științific?dar vrea să prezinte altfel pt a deveni popular și pt a atrage tinerii și pe cei mai puțin familiarizați cu istoria
Mulțumiri de o mie de ori pentru aceste vloguri, eram foarte curioasă de istoria francezilor, deoarece cunosc cât de puternici erau, și încă sunt din punct de vedere al afacerilor împrăștiate în toată lumea. Mii de mulțumiri!!!!
Mulțumiri, băieți! Faceți ceva rar în ziua de astăzi, și cu atât mai prețios. D. Anfile are dreptate, impactul Franței asupra istoriei Europei este probabil mai puternic decât al oricărei alte țări. Aștept să am timpul necesar ca să vă ascult cu atenție. Câteodată, Damian spune niște lucruri importante și inedite (spre deosebire de comentariile despre omul de Neandertal 🙂; omul a fost creat după asemănarea Domnului, nu a unei maimuțe!!!).
Se pot lua notițe!
Mulțumesc frumos pentru tot ce faceți acolo!
Trăiasc departe de Romania dar totusi aceasta țară îmi este atât de aproape când îl ascult pe Damian Anfile, genial în artă comunicării istoriei.
Multumesc pentru infomatii. Foarte interesant si captivant.
Felicitări! Episod reușit, ca toate de până acum!
Mulțumesc frumos! Minunat!
Ne era dor de voi! Spor la treaba !!!❤
Fabulos!
Tineti-o tot aşa!
Un REGAL intelectual! Informatii bogate si nuantate, asocieri cognitive surprinzatoare si revelatorii, un umor sanatos, dar respectuos in raport cu istoria... Admirabil! 1:58:28 !!❤❤❤
Felicitari pentru emisiune ! La cat mai multe, indiferent de fregventa postarilor.
multumesc pentru 3 ore de companie astept episodul urmator.
Un video fain!!
Super podcast, baieti!
Nu am avut răbdare când am descoperit că ați revenit...la malul marii, cu vuietul valurilor am ascultat cu atenție și mare încântare. Ca de obicei FENOMENALI! Mulțumiri!
Va asteptammmm, ce fain! Multumim!
Va mulțumim pentru episoade 💪😁
Cel mai tare podcast, ca de obicei! Va urmaresc cu mult drag inca de la primul episod. Iar seria despre Franta abordeaza exact subiectul care ma fascineaza si intereseaza in aceasta perioada, întrucât am inceput sa învăț franceza pentru a putea pleca acolo la un stagiu de pregatire medicala pentru rezidenti. Va apreciez enorm si va urez multa bafta!
PS: a apucat cumva sa raspunda domnul Andrei “Paie”? 😅
Frumos! Multumim!😍👍🤍👏
Mulțumim!
Excelent material! Am ascultat cu mare placere!
Fain video !!
Mulțumesc!
Felicitari pentru serie! Am o intrebare Alex, la ce facultate esti? Ai o cultura absolut impresionanta pentru un tanar.
😄😄 (eu sunt novice in teologie)
nu te mai laud pentru expunere, ca toata lumea o face! Eu apreciez (si) simțul umorului
Salutări de la Bruxelles
Interesant, singura observație ar fi ca ați trecut mult mult prea succint prin diversele etape
Un canal al carui abonat e musai sa fii!
„ecs la Chapelle” -- litera x de la sfârșit se pronunță.
Merci,Aix-en-Provence si Aix-la Chapelle,pronuntam"x" .Tronul lui Charlemagne a fost facut din piatra adusa de la Ierusalim.Roland a fost nepotul preferat a lui Charlemagne.Cind Charlemagne,bunicul sau l-a facut cavaler,i-a daruit o spada de Toledo ce in miner printre altele un dinte a lui sf.Vasile.Numele spadei este Durandal.Roland a fost prins intr-o ambuscada la Ronceveaux/Robcevalles ,o trecatoare in Pirinei.Aparent,azi,este infipta intr-o crapatura in zid,la Rocamadour,in Lot.
Încă nu am urmărit podcastul, sunt convins ca e ceva fenomenal dar cum ar fi sa fie Franța după francezi? La cum e acum în vest e greu sa mai considerăm Franța, Franța...
Bonne chance...
Bravo voua! Foarte Interesant!
In legatura cu mostenirea sangelui la mostenirea tronului, cred ca conteaza. Adn se mosteneste jumatate de la mama si tata. Conteaza cine sunt parintii. In plus exista o descoperire, ca ce experinte au oameni in viata lor le modifica adn-ul, si-l mosteneste copii. Cineva care a trecut prin lagarele naziste a facut dezinterie, n-avand anterior si copii si nepoti au mostenit acesta problema de sanatate.
In legatura cu mostenirea stramoseasca(cazul actorului care a jucat in "Lord of the rings"), in africa de Nord exista triburi arabe sarace care isi invata copii de mici toti stramosi de la Mahomet, adica sute nume. Cu atat mai mult cred ca in Anglia, unde nu erai nobil daca nu aveai sange albastru. Trebuia sa-ti sti stramosi.
Bună, am ascultat ep 13 despre istoria Franței, unde găsesc ep 14 cu Ludovic al 14?
Bună seara! Este pe canal deja.
Multumim!
La întrebarea domnului Popa de la minutul 53:
Curentul de negare a istoriei sau a unei oarecare identități istorice majoritare a venit și a cam trecut, și asta demult. Ramane totusi de vazut de acum inainte.
Cel mai probabil din cauza imigrației care, aparte de ponderea actuală și implicațiile politice sau demografice contemporane, în Franța are deja multe decenii în spate.
Situația a fost mai vizibilă începând cu anii 30, ca răspuns contra evreilor naționaliști xenofobi care încercau să își ignore originile numind francezii nativi “Gali de sânge” sau "originali", "nativi", în opoziție cu mai noii imigranți.
După război, în anii 50, s-a insistat mai mult pe originea mixtă a populațiilor precursoare antice si medievale timpurii, luate în ansamblu, insistând totodată pe greșeala sentimentului de condescendență a europenilor vizavi de alte popoare extra continentale.
Nu se [mai] insistă nici pro nici contra moștenirii galice dar, dacă i s-ar amplifica importanța, e cert că subiectul ar redeveni ironia recurentă stinsă prin anii ‘60 arătând inadecvarea expresiei într-o Franță din ce în ce mai deschisă imigrației.
Unii poate o văd ca o ascendență colectivă cvasi-mitică, o valoare mai degrabă politico-simbolică decât istorică dar, cel puțin în Clermont-Ferrand unde locuiesc eu, capitala auvergnată la câțiva kilometri de locul bătăliei principale dintre Cezar si Vercingétorix, și locul statuii emblematice a acestuia din urmă realizate de Frédéric Bartholdy, moștenirea galică este o mândrie.
hai damiane ca am terminat tot contentu:))))
Viiiiineeeee :))
❤✨️🍾
👏👏👏
Când apare următorul episod?
De acum înainte vor apărea in prima zi de luni a fiecărei luni.
Mai există varianta ,,Înalt cât bradul, cu mucii pe piept. ,, 😅😂
❤
👍👍👍
Salut si Multumesc.
Te-aș sfătui ca măcar la finalul titlului ales de tine, să scrii într-o paranteză [Istoria țării].
Exemplu: FRANȚA înainte de Francezi - “De ce sunt importanți?” cu DAMIAN ANFILE - Cultural Storytellers Ep.13 [ ISTORIA FRANTEI Part.1 ]
Iar dacă există posibilitatea, te-aș sfătui să faci același lucru și la celelalte țări (edit).
De ce te-ar ajuta?
Pentru oamenii care nu vă știu și caută spre exemplu Istoria Franței, sau Istoria Spaniei, și nu tot timpul se înțelege din titlurile alese de tine că e vorba de o istorisire povestită a țării respective și nici de ordinea episoadelor.
Chiar dacă e o țară pe lună, mi-ar placea (dar și ajuta la reținerea informațiilor) ca în luna respectivă să fie toate parțile aceleiași țări.
Cu tot respectul pentru Damian, pe care-l urmaresc cu interes oriunde e invitat, poate mai cunoști un alt pasionat de istorie sau chiar istoric, și să încerci să faci și cu alte țări din celelalte continente (oricare). Evident fără a afecta planurile împreună cu Damian.
Îmi place mult cum decurge discuția voastră, aș fi învățat toată istoria lumii în acest mod.
Buna seara si va multumesc enorm pentru recenzia si sfatul acordat!(asa ar trebui sa arate un sfat pe RUclips, dar ne descurcam si cu ce avem) Permiteti sa va raspund pe rand la intrebari:
1. RUclips limiteaza titlul unui episod la 100 de caractere (spatiul dintre cuvinte este inclus in aceste caractere).
2. Lucram din rasputeri sa oferim un titlu coerent, dar de putine ori nu ne iese, cum s-a observat in acest episod.
3. Nu va fi o tara pe luna, ci un episod pe luna. Atat eu cat si Damian avem slujbe la care suntem blocati 8 ore plus activitati academice specifice varstei fiecaruia (masterat si doctorat respectiv).
4. Ma bucur ca dati o sansa si unei persoane pasionate, dar mai putin trecuta prin viata si mai ales prin viata de prezentator in fata camerei si speram sa ne urmariti in continuare, atat timp cat vom posta!
Inchei prin a va multumi din nou pentru opinia si sfatul dumneavoastra cat si pentru timpul pe care il petreceti pe acest canal!
Seara faina in continuare si Deus Vult!
@@singurulpopa Multumesc de raspunsul prompt si la obiect.
1. Am inteles. Foloseste macar taguri/keywords In spate la youtube si in descriere. O sa ajute si in google search.
2. Iese ok titlul. Eu sunt subscriber si oricum urmaresc. Stiind ce faci cu Damian, inteleg despre ce e vorba.
3. Cat se poate, oricum, multumesc.
4. Esti pe drumul cel bun.
Raman abonat, si multumesc pt ce faceti!
Nu cred ca e cazul sa dati atatea explicatii, sa va justificati, sa va scuzati, sa va…. Fratilor, faceti foarte bine ce faceti! Ce, cum, cand… e doar dorinta si placerea voastra! Cui nu-i convine, ma-sa e curva!
Si acum… play! 😄
Multumesc baieti f bine documentati. Pe cand istoria Belgiei?
Cel mai probabil anul viitor
55:10 nu mai am 5 ani să râd la cuvinte vulgare dar situația a fost amuzantă 😅
@@liviurosca da, umor devautobază.
O corectura, la minutul 15:16. Galia Transalpina, nu Cisalpina. Galia Cisalpina era cea "dincoace de Alpi" din punctul de vedere al romanilor, adica nordul Italiei, cucerit deja asa cum se mentioneaza cu cateva minute mai inainte.
Salutare Monsericilor.Principalele triburi france au fost Salienii si Ripuarii.Avem orasul Frankfurt-Fortul Francilor ,in Germania.Urmasele limbii veche france-old frankonian,sunt flamanda,neerlandeza si cateva dialecte franconiene din Germania.
Franc,in limba veche inseamna liber.In limba romana,franc poate insemna-a fi cinstit,onest,onorabil.
Exemple de cuvinte din franca veche:werra-guerre,gardo-jardin,baron-baron,wardon-garder,bast-batard,bera-biere.
Intrebare:Damian,sigur nu esti din Clanul Mc.Leoad?
Buna ziua, nu am gasit bibliografia în descriere.
Este o eroare pe care o voi corecta pana la sfârșitul următoarelor 24 de ore. Mulțumesc de răbdare!
Roncevalles.
Martello provine de la Marte -deci ar fi micutul Marte .Marte cel Mic.Marțişor😅😅😅
Bulgaria când ?
Bretagne este actuala Gasgone ?
Nu. Bretagne este în nord vest, pe când Gascogne este în sud.
Aachen este cred cel mai vestic oras german, eate asezat in punctul unde se intalnesc cele trei frontiere, germana, belgiana si olandeza. Avand rude in acest oras l-am vizitat des, vizitand totodata si faimosul Dom zu Aachen, catedrala ridicata de Carol cel Mare.
Și în Transilvania exista inscripții gotice in biserici medievale .
Childeric în fr. = Șilderic in ro. Chilperic în fr = Șilperic în ro.
încântată de nivelul discuției
... care curge exclusiv pe teritoriul Franței .... 1024km.....
ampoule = fiola
Haideți cu istoria Rusiei
Nu veti gasi elemente de arta araba in sudul Frantei,veti gasi in Spania stilul mudejar,arta de influenta araba pe pamint crestin.
Achen este in Franta dupa google maps
Sub forma Achen, da. Eu vorbeam de Aix-la-Chapelle, in prezent Aachen, in vestul Germaniei
Dl. Anfile, să înțeleg că v-ați însușit narativul maghiar precum că dacii au plecat în corpore împreună cu romanii?!?! 😢😢😢
Stimabile, nu stiu de unde a reiesit asta in expunere, dar in mod cert nu. Nu este nici opinia maghiarilor, ci a unui grup cu vederi de secol 19
@@damianalexandruanfile5059Și migrația este laitmotivul primilor cronicari români, idee sprijinita și mai târziu și de alti istorici și lingvisti români. Ideea continuitatii a pornit de la emanciparea națională, deci a fost un mijloc politic. Ulterior, asta a dus la naționalismul românesc, fenomen devenit modă europeana care a dus la războaie, inclusiv mondiale.
@@edybuzau6668, aceas problema o vedem si azi in multe lucruri.
@@damianalexandruanfile5059
De la Domnule la Stimabile este o oarecare distanta, dar nu vreau sa comentez.
Pai a reiesit din spusele dvs. precum ca vechii locuitori ai teritoriului actual englez NU au plecat odata cu romanii|(dupa 400 de ani de ocupatie). Aluzia este clara.
Cat priveste narativul maghiar, acesta este foarte prezent pe YT. A se vedea:, de exemplu, ruclips.net/video/vN4BADDA85o/видео.html
Carevasazica, un profesor de istorie de la o facultate de farmacie(sic!!!) ne invata istoria veche a poporului roman.. In conditiile in care pe cladirea Casei de cultura din Covasna este o efigie a unui carturar maghiar care a fost foarte preocupat de locul de obarsie al maghiarimii!!!
P.S. cat priveste obsesia dvs. precum ca nu conteaza cine a fost primul este , in parte, onorabila, DAR iredentistii nu gandesc astfel!!!
P.P.S. Daca va intereseaza as putea sa va trimit un scurt material privind propaganda maghiara in domeniu.
@@damianalexandruanfile5059 NU pot sa cred, mi-a fost sters raspunsul!!!
Bine, il voi relua pe scurt.
|A se urmari: ruclips.net/video/vN4BADDA85o/видео.html.
Acest vlog NU este din secolul XIX!!!!!!!!
Voi mai cauta astfel de narative pentru stiinta dvs., DOMNULE Anfile |Damian!
ma frate schimbati tablou ala din spatele lu Anfile ca pentru unii e insuportabil
@@blackjesus4414 nu e studioul lor, nu pot schimba nimic.
dacă doar fundalul l-ai priceput...
mie îmi place tabloul
Nu-i musai sa stai cu ochi-n telefon ca sa asculti podcastul.
Decorul conteaza mai putin.
Nu este tablou, ci panou acustic. Da, poate să arate obositor, dar e util. Și pe mine mă amețește când urmăresc video-ul😂
ampule!!!😮😮
Laudarosule ...🐎
😂😂😂😂😂@@Scaramouche-sr2rn
Unde nu vezi ironia este că ai pule'n .... Accepta gluma să nu le ai și-n alta parte .
@@pychu22 am impresia ca nu te-ai prins ca glumim, esti cam ampul! 🤣
Voi astepta cu nerabdare urmatoarele episoade. Stilul usor si nefortat al podcastului imi face placere, chiar faptul ca este ca o discutie intre prieteni la un pahar, la care sunt invitati cei care vor sa asculte, cu scuzele pentru lapsusuri si micile greseli corectate la timp. Pentru mine este o emisiune care nu se pretinde sa-i invete pe cei care nu au habar de istoria tarii respective ci mai mult ca un adaos interesant la evenimente pe care in mare le cunoastem. Recomand mai cu seama celor care au cunostinte seci si pot sa savureze ce este imprejurul lor. Daca vreti o insirare de evenimente va puteti uita pe net. Dar cu comentariile din aceasta emisiune veti retine mai placut informatiile.
Loara... este fluviu ... şi nu "râu",.... cu respect, dacă-mi permiteți.....
Loara (Loire) este râu. Puteți căuta pe net, nu e prea complicat.
D_l Popa ar face mai bine să se abțină....
Clodwig a pus bazele Frantei de astazi, au fost Francii, Franken, popoare germanice,
Pentru moderator: atunci când ai pus întrebarea cu negatul " valorilor naționale " după anul 2000 s-au cam aşa ceva....
.... A compara istoria Franței şi națiunea franceză cu istoria României şi națiunea română este ca şi cum ai compara un transatlantic cu o barcă de pescari de pe brațul Chilia, s-au Sulina dacă vreți...
De ce ? ...
Pentru că aşa cum bine redă ( în linii mari) interlocutorul d-voastră vorbim despre istoria unei mari națiuni cu dovezi de toate tipurile: materiale, arhitectonice, izvoare scrise la tot pasul şi o imensă zestre de universiăți ... prima ... în jurul anului 1000....adică o istorie solidă reală şi deloc.... inventată.....
Pe când dincoace la noi.... chipurile pe la anul 1300 şi după se încropeşte ceva... nu se prea ştie ce...cică ar fi Valahia ( fară dovezi, mai mult poveşti ... şi alea spuse după vreo 2-300 de ani, cică pe cale orală... iar după vreo 60 de ani Moldova....
.... revin cu completări....
Damian...o să vomite odată în timpul podcast-ului 😂😂😂😂😂😂
Aceste ragaituri subtile atunci cand faci un podcast nu cred ca sunt foarte potrivite. Se gasesc solutii pentru asta
Dacă va referiți la Damian, a menționat ca este vorba de o problema medicala și si-a cerut și scuze pentru asta😊
Foarte nesimțit comentariul dvs! Nicidecum " cinste interbelicilor" ! Atunci erau educați oamenii, mama dvs a clacat lamentabil!
@@edwardo7567 nu e de-ajuns să-ți ceri scuze, trebuie să rezolvi problema. Dacă nu se poate, există alternative. Poate scrie cărți, articole etc. Râgâiturile lui sunt dezgustătoare. Ați văzut vreun crainic TV să facă așa ceva? Actor pe scenă? Nu trebuie să "înghițim" chiar orice.
@@cinsteinterbelicilor8568 Sunt total de acord cu dvs. I-au scris mai mulți despre subiectul ăsta, se pare că omul e "rezistent" la sfaturi.
Băă , dar invidios mai ești dacă asta te deranjează la omul asta fain!😂
Ma astept ca un istoric sa poată face referințe mai interesante. Suntem satui de vorbe de la tara si grohaituri
Întoarceți -vă în văgăuna natală 🤦🏻♀️!
@@cinsteinterbelicilor8568 Dvs vă așteptați, mai mulți avem pretenții pentru că vedem potențialul dl-ui Anfile. Dar câtă vreme sunt o mulțime de urmăritori care aplaudă la grohăituri, dl Anfile se crede apreciat.
Te obliga cineva sa urmaresti podcast-urile?????? Esti liber sa alegi! Ai folosit cuvinte foarte urate! Rusine!!!!!
Nu ești obligat să asculți... Și e un podcast de popularizare a istoriei, nu o conferință la Academia Română...
Ce stie țăranul ce-i șofranul?😂AUR...sau doar un palavragiu invidios că la el nu se uita nimeni? Oricine ai fi, am tras apa după tine...si gata.
Podcast-urile dvs devin din ce in ce mai slabe, dle Anfile. Vad ca de data asta o faceti mai mult pe mascariciul decat sa propagati istorie. Si iarasi faceti nenumarate greseli. Viata e prea scurta ca sa-mi pierd vremea urmarindu-va pe dvs. Din fericire exista oameni cu adevarat valorosi (romani sau straini), care cerceteaza, studiaza si publica multe carti cu noile descoperiri.
Hai sictir
Crezi că nu ar putea face un podcast strict științific?dar vrea să prezinte altfel pt a deveni popular și pt a atrage tinerii și pe cei mai puțin familiarizați cu istoria
@@norelcraciunescu1277 da, corect, poate merge la iUmor. Nivelul e același
Ești retard ?😂
@@corinar6513 sunteți exact publicul căruia se adresează dl Anfile
Un video fain!