Sesli Öyküler - Takvimden Önce

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 19 янв 2022
  • "Takvimden Önce" öykümüzün yer aldığı dergimizi satın almak için acmtr.org/urun/14-Sayi-Saat-K... sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
    ----
    TAKVİMDEN ÖNCE
    Binlerce yıl önce ailenizle birlikte bir mağarada yaşadığınızı hayal edin. Karanlık çöktüğünde bir ateşin etrafında toplanıyor ya da yıldızları izliyorsunuz. Güneş tekrar yükseldiğinde dışarı çıkıp yiyecek topluyorsunuz.
    Zaman hakkında bildiğiniz tek şey, gökyüzündeki Güneş ve değişen mevsimler. Sopaların ya da taşların üzerine çizgiler kazıyarak günleri sayıyorsunuz.
    Bir süre sonra tarım yapmaya başladınız. Yiyecek peşinde koşmak yerine kendi yiyeceğinizi yetiştiriyorsunuz. Topluca hareket etmeye, belli şeyleri aynı anda yapmaya başladınız. Yani zaman eskisine göre daha önemli. Bu yüzden zamanı kayıt altına almaya ihtiyaç duyuyorsunuz.
    İnsanlar gökyüzünü gözlemlerken her gece Ay’ın şeklinin biraz daha değiştiğini fark ettiler. Kocaman bir dolunayken giderek inceliyor sonra tekrar kalınlaşarak eski haline geri dönüyordu.
    Bu döngü yaklaşık 29 günde bir tekrar ediyordu. Bu süreyi “1 ay” olarak belirlediler. Bu sırada, mevsimlerin de belirli bir düzende ilerlediğini fark ettiler. Yaz hep ilkbaharı takip ediyor, kış hep sonbaharın peşinden geliyordu. Bu durum daha uzun zaman aralıklarını ölçmeyi kolaylaştırdı. Gökyüzü gözlemcileri, Güneş’in gökyüzünde kalma süresinin günden güne değiştiğini gördüler.
    Belli bir güne kadar bu süre uzuyor, o günden sonraysa kısalmaya başlıyordu. Ta ki Güneş’in gökyüzünde en kısa süre kaldığı güne kadar. Sonra yeniden uzuyordu… Bu döngü sırasında 365 gün geçiyordu. Böylece takvimler oluşmaya başladı.
    Her toplumun kendi yaşantısına, ihtiyaçlarına ya da inanışına göre hazırlanmış takvimleri vardı. Eski Çin takviminde 12 sembolik hayvan vardı. Her yıla, bu hayvanlardan birinin adı veriliyordu. 12 yılda bir bu döngü başa dönerdi.
    Eski Mısırlılar, Nil Nehri kıyısında tarım yapıyorlardı. Takvimlerini de tarım dönemlerine göre düzenlemişlerdi. Takvim; nehrin taştığı dönem, tarlaların ekileceği dönem ve hasat dönemi olmak üzere 3 mevsimden oluşuyordu.
    Azteklerin oldukça karmaşık bir sistemi vardı. 260 günlük bir takvimi dini olayları takip etmek, 365 günlük bir takvimi ise tarım dönemlerini belirlemek için kullanıyorlardı. Bu iki takvimin ilk günleri 52 yılda bir aynı güne denk geldiğinde büyük bir bayram yapıyorlardı. Neredeyse bütün ülkelerde kullanılan modern takvim ise Gregoryen takvimidir. Bu takvimde 1 yıl, Dünya’nın Güneş’in etrafındaki dönüşünü tamamlamasıyla ölçülür. 1 yıl 365 gündür.
    Dünya’nın bu dönüşü tamamlaması, 365 günden biraz daha uzun sürer. İşte bu fazla süre her 4 yılda bir Şubat ayına eklenir. Günümüzde bazı geleneksel takvimler de bayram zamanlarını belirlemek, özel günlere karar vermek için kullanılmaya devam etmektedir.
    -----
    Copyright ©️ 2022
    Araştırmacı Çocuk içerikleri, Araştırmacı Çocuk Merkezi Eğitim ve Danışmanlık Ltd. Şti. tarafından basın kanununa uygun olarak yayımlanmaktadır. Araştırmacı Çocuk içeriklerinin her hakkı Araştırmacı Çocuk Merkezi Eğitim ve Danışmanlık Ltd. Şti.’ye aittir. Kanalda yayımlanan yazı, fotoğraf, video, çizim, oyun ve etkinliklerin her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilerek tanıtım için yapılacak kısa alıntılar dışında yayıncının izni olmaksızın hiçbir yolla çoğaltılamaz, kullanılamaz.

Комментарии •