Kiitos, tämä oli ehkä paras kaikista kuulemistani tähän asti, herätti pohtimaan asiaa, että miksi meille ei ole koskaan koulussa kerrottu Suomen historiasta näin mielenkiintoisia ja tärkeitä tapahtumia?
Olimme Neuvostoliiton YYA sopimuksen alaisia, ei asioista voitu kertoa. Oltiin hiirenhiljaa tai sitten oli Neuvostomielistä informaatiota, joita jotkut nykyäänkin levittää. En tällaisella paatoksella ole asiaa kuullut. Nimittäin oli solmittu rauhansopimus 19.9.1944. Ja Suomalaisilla sotilailla ei enää ollut lupa ampua Venäläisiä , koska sodan suunta oli muuttunut ja nyt vihollinen oli Saksa ja Lapinsota oli menossa, Neuvostoliitto varmisti että Saksalaisten uhka poistuu Suomen lapista ja vieraan sotajoukon varasteleminen kaikkialta on ihan normaalia toimintaa. Eli Suomalaiset eivät sotineet enää Venäläisiävastaan 19.9.1944 jälkeen. Sodat päätetään maitten hallintoelimissä , kansalla siihen ei useinkaan ole mitään sanomista , on vain toteltava sokeasti.
Kiitos tästä videosta. Oma sukuni on kokonaan kotoisin Kuusamosta ja isoukkini taisteli Suomen sodissa. Tärkeä aihe, josta ei tarpeeksi puhuta, eikä tietoakaan löydy liioin.
Vaikuttaa siltä, että vaikka Jatkosota päättyikin niin vaara ei mihinkään kadonnut. Naapuri muutti vain keinoja millä koetti päästä tavoitteeseensa (pitkällä aikavälillä).
Kiitos taas historian oppitunnista. Kainuulaisena koskettaa monien tuttavien menneisyyttä, köyhä kansa joutui suurvaltojen pelinappuloiksi vielä sotien jälkeen...
Historiaa olen harrastanut enemmän tai vähemmän koko pienen ikäni, mutta tästä miehitysepisodista ja puna-armeijan Suomen puolelle jatkuneesta hyökkäyksestä en muista koskaan lukeneeni. Erikoista.
Kainuulaisena olen ollut tietoinen tästä.Nämä olivat kuitenkin sellaisia asiota,joista tarkoituksella silloisen poliittisen kulttuurin takia vaiettiin.Ei saanut ääneen puhua,eikä ihmetellä venäläisten toimia.Pikku hiljaa nämä sitten jäivät historian hämäriin.
Olen paljon lukenut/tutkinut toisen maailmansodan aikaista historiaa, mutta tässä videolla oli paljon uutta tietoa ainakin itselle... kiitos näistä Suomen historiasta kertovista videoista 🙂
Näitä suomen sotahistoriaan liittyviä asioita on mielenkiintoisa seurata että kiitti kanavalle mutta voisiko jossain vaiheessa ottaa esille asekätkentään liittyvää tietoa sopisi hyvin tähän jatkoksi on jo voinut ollakkin mutta en ole huommannut saattasi olla myös mielenkiintoinen historian pätkä kuunneltavaksi
Ei ainakaan aikoinaan paljoa puhuttu. Ilmeisesti paikallisten keskuudessa näistä on puhhuttu avoimesti. Vaikka miehitys ei kestänyt kauaa oli se varmasti epävarmuutta luova tekijä myös sille millainen kohtalo maatamme odottaisi.
Mullakin mummo Kuusamosta kotosin, just ennen ku katoin tän videon niin mummo puhui mulle sellasesta, että heidän kotikylällä asui pariskunta, joka oli lähössä evakkoon sit mies palasi talolleen takaisin nii siellä oli venäläisjoukko vastassa ja ampuvat miehen, vaimo pääsi täpärällä karkuun. Myös siitä mummo on monesti puhunu, että kun heidän kotitalo on tosi lähellä rajaa niin aina silloin tällöin tuli suomea osaamattomia idän puolelta metsästä ja koittivat kysyä esim yösijaa tai yksi halusi piilottaa pyöränsä sit ne häipyi mitäänsanomatta ennen ku muut heräs.
Kyllä tämä ihan tunnettu osa Lapin sotaa oli. Oltiin onnekkaampia kuin esim. tanskalaiset Bornholmin saarella , josta ryssä poistui vasta 4/1946 vuoden miehityksen jälkeen.
Olipa mahtava juttu, josta en ollut aijemmi kuullut suuret kiitokset, lisää tämmöisiä, saivatkohan kuusamolaiset ja muutkin lappilaiset minkäänlaista korvaustaa mistään kun heidän omaisuuttaan tuhottiin, saksalaisten ja venäläisten toimesta
Tarkoittiko hän saksalaisten lähdön hetkeä? Käsittääkseni aluksi vetäytyminen tapahtui ns. "syysmanööverien" hengessä kunnes suomalaisten (venäläisten vaatimuksesta) oli alettava todelliset sotatoimet saksalaisia vastaan. Tilanne muuttui ja peli meni likaisemmaksi.
@@TheyTalkSuomi Ei, vaan kun he, suomalaiset siis, keräsivät kimpsunsa ja kampsunsa ja kokoontuivat majapaikkansa pihaan ja lähtivät siitä pois. Hän sanoi saksalaisten katselleen heitä hiljaisina, jopa surullisina, mutta yksikään ei sormeaan nostanut, tai korottanut ääntään heitä vastaan, vaikka, isäni mukaan, hehän olisivat voineet ruveta ampumaan heitä.
Jämerää tekstiä selkeästi esitettynä. Kuusamon miehitys oli minulle tuttu asia, joskin taustat epäselvät. Tämä esitys avasi asiaa hyvin. Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että Kuusamon Vattajankangas on ainoa Salpalinjan pätkä, jossa on sodittu. Saksalaisen jälkiosaston ja venäläisten etujoukkojen välillä.
Kiitos todella paljon tästä videosta!👍🏻 Nämä tapahtumat ovat kyllä jäänyt oppitunneilla väliin ja en oikein ymmärrä miten ihmeessä Stalin pystyi vaikuttaa niin paljon Suomen politiikkaan että hän sai jopa Paasikivestä väännettyä presidentin tähän maahan??? On ollut todella kova paikka niille jotka olivat toisella puolella istumassa penkillä ja miettiä pidänkö suuni kiinni vai sanonko mitä ajattelen? Sillä uhkana on ollut varmasti oma henki ja perheen turvallisuudesta kiinni pitäminen..??😮 Noita rauhan ehtoja kyllä mä oon miettinyt todella paljon että kuin ne oikein hyväksyttiin vai tekikö Paasikivi itse ehdot Stalinin kanssa kun lähti Moskovan rauhanneuvotteluihin niin oliko täysin sovittu näistä ehdoista jotka olivat aivan järjettömän tiukat vaatimukset saavuttaa ja ylläpitää ja sen Stalin tiesi ettei niihin tulla millään tavoin pääsemään joka olisi ollut syynä hyökätä Suomeen kun ei ole noudatettu sopimusehdoista!!!???😮🇫🇮👍🏻🫣🧐 Paasikivi käänsi selkänsä Suomelle mutta silti vaan hän pääsi johtamaan itsensä vihaamaa maata niin ei oikein ole hyvin mennyt tuolloin tässä maassa asiat ja historia toistaa itseään niin sanotaan ainakin!!!🥸
Stalin koetti ilmeisesti päästä tavoitteeseensa (sotien jälkeen) poliittisin keinoin. Suomea kohtaan oli paljon painostusta kulissien takana. Niskassamme oli mittavat sotakorvaukset jotka olivat varsin epäedulliset Suomelle. Vihjailtiin ja uhkailtiin uudella sodalla ja miehityksellä. Suomalaisen poliittisen ilmapiirin suunta muuttui ja "suomettuminen" astui kuvioihin.
@@TheyTalkSuomi Kiitos paljon lisätiedoista jotka olivat minulle täysin uusia tapahtumia!!! 🙏🏻👍🏻🇫🇮🧐 Vaikka olen yrittänyt löytää kaikkea tietoa talvi- ja jatkosodasta kun omia juuriani jäi saaristoon jotka ovat edelleen käsien ulottumattomissa ja Karjalaan vie toinen puoli joka on nyt rajan takana! Molemmat paikat on kyllä tullut laahustettua läpi ja dokumentoitua niin hyvin kuin oli mahdollista. Saareen ei ole päässyt enää käymään mutta seuraan kuulun josta tietoa tihkuu tupailloissa olevilta henkilöiltä jotka yöllä saapui mantereelle ja jakaantuivat pieniin ryhmiin lepopaikkaa etsimään.😴🕯️🙏🏻👍🏻🤔
Herää kysymys mitä Kuusamossa tapahtui venäläisten poistumisen ja evakkojen paluun välillä? Salpalinjalla ei koskaan taisteltu. Vähän vaan pidätettiin takaa ajavia venäläisiä.
@@TheyTalkSuomiitse en tähän ole saanut mitään tietoa. Ihmetellyt vaan miksi noinkin pitkä karanteeni. Omalla kanavalla menen viikon päästä seikkailemaan sinne räjäytetyille Salpalinjan korsuille. Ja talvella tein oman version tästä samasta aiheesta. 😉
@@TheyTalkSuomi sellainen juttu tuli vielä mieleeni että aselepo (tai välirauha) koski vain Itä- ja Etelä-Suomen alueita. Nälkämaa ja Lappi jäi aselevon ulkopuolelle. Neuvosto joukolla oli myös kova halu jäljittää saksalaista Ouluun saakka, mutta ylempi johto pelkäsi että Suomi ja Saksa liittoutuu uudelleen ja koko neuvosto porukka jää valtavaan mottiin keskelle Suomea.
Saksalaiset hävittivät kyllä taloja, Lapin sodan aikana tietysti laajemmin. Kuusamon, Suomussalmen venäläismiehityksen jäljiltä oli myös tuhoja. Suomalaisetkin polttivat taloja esimerkiksi Talvisodassa kun alueelta jouduttiin evakuoimaan siviilejä. Tarkoitus oli ettei alueelle saapuva vihollinen kykenisi käyttämään niitä hyväkseen.
@@TheyTalkSuomi Niin kaikken taktiikkaahan se talojen polttamien taisi kuulua jotta vihollisen ei niistä hyötyisi. Ehkä erikoisin juttu kuusamoon liittyen on ilmeisesti saksalaisten piilottamat kirkonkellot
@@TheyTalkSuomi Ajan henki oli että kaikki mahdollinen laitettiin saksalaisten syyksi, NL:n toimia ei uskallettu virallisesti kartoittaa, vielä vähemmän kritisoida.
Ite oon lähtösin Itä-Kuusamosta, tietoa olisi voinut enemmänkin antaa teillä. Itse olen ollut kuulopuheissa siitä että Saksalaiset Alppijääkärit poltti Kuusamon silloisen kirkonkylän. Itä-Kuusamon poltti Suomalaiset sotilaat jättäen ne talot pystyy missä itse kortteerasivat. Ukkivainaja saapui kotiin tuonna keväänä ja kotitaloa ei ollut poltettu. Nykyään talo sijaitsee Posion Pentik Kartanon miljöössä jonne se on uudellen koottuna.
Tuon häviämisen lisäksi voisimme kyllä jo vapaasti aivan hyvin puhua myös torjuntavoitoista, niitähän suomalaiset onnistuivat saamaan useita aikaiseksi, emme vain hävinneet taisteluja, edes sotaa kokonaisuudessaan. Talvisotahan esimerkiksi oli itse asiassa suuri torjuntavoitto. Tämä siksi että emmehän me todellakaan enää ole suomettuneita, emmehän, ja anna pelkästään toisten kertoa meille miten sodissamme kävi...? 🕵🏻🇫🇮
On saatu vapaammin puhua NL:sta ja sen tekemisistä. Mutta EU:iin liittyminen tapahtui valtio- ja maanpetoksellisesti. Kun kävi niin valtavan "murheellisesti", että NL kaatui niin piti liittyä rikollisesti EU:iin joka tavallaan on NL nro 2 !!! Valtiopetos on rikos joka kohdistuu maan laillista valtiojärjestystä vastaan...
Kun Kuusamon polttamisesta puhutaan niin hyvä olisi muistaa koko totuus eli se että rajaseudun talot poltettiin omien sotilaiden toimesta. Esimerkiksi Kurvisen kylä poltettiin jo talvisodan alussa.
Ukilla oli 7 poikaa. Kaikki joutuivat rintamalle molelmiin sotiin. Yksi kuoli talvisodassa, hävisi. Toinen kuoli vähän ennen jatkosodan loppua. Toiseella ukilla oli 5 poikaa. 4 oli sodassa, joista yksi kuoli talvisodassa, toinen kuoli jatkosodassa.😊
Suomussalmella ainakin Puna-Armeija näki vaivaa mm. Raatteentien seudun siivoamisessa. Enimmät omat Talvisodan aikaiset romut pois, että maisema ja historia ei muistuttaisi nolosta tappiosta.
Taisivat vielä jossain kohtaa väittää ettei kyseisiä joukkoja olisi koskaan ollutkaan. Siis niitä jotka suomalaiset tuhosivat Talvisodassa Raatten tien taistelussa.
Venäläisten Kuusamon miehitys jatkosodan lopussa oli kyllä tuttu. Tässä tuli kuitenkin yksityiskohtaisempaa tietoa muistin virkistämiseksi. Kenttäradan rakentamisessa oli tietääkseni vankeja monista maista, ei ainoastaan venäläisiä.
@@TheyTalkSuomi Ivalon miehitys oli sivustan varmistamista, kun Venäjä ajoi pois saksalaisia Pohjois-Norjasta. Toki rikos juuri solmittua rauhaa vastaan.
Miksi Neuvostoliitto ei joutunut maksamaan Suomelle sotakorvauksia vaikka aloitti talvisodan. On minulle suuri mysteeri joka ei ole vieläkään valjennut. Suomi kärsi talvisodassa miljardien vahingot.
Mielestäni Suomi ei ajautunut jatkosotaan. Talvisodan päätyttyä Saksa kehotti Suomea hyväksymään rauhanehdot ja lupasi, että Suomi tulee saamaan kaikki korkojen kanssa takaisin. Oli jo silloin suunniteltu, että kun operaatio Barbarossa alkaa, Suomi liittyy siihen mukaan.
Viittaat Saksan omiin kaavailuihin. Suomalaiset eivät tähän luottaneet sillä Saksa oli syksystä 1939 painostanut Suomea taipumaan Neuvostoliiton perusteettomiin aluevaatimuksiin. Tämä johtui taas Saksan ja Neuvostoliiton aolmimasta etupiirijaosta (Molotov/Ribbentrop sopimus 1939). Sotahistorian professori Ohto Manninen onkin kirjoittanut noista Göringin "lupauksista" seuraavasti: "Erkon mielestä lupaukset oli tulkittava Saksan yritykseksi hajottaa Suomen ja Ruotsin yleistä mielipidettä. " Kun sitten Hitler oli päättänyt, että Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon toteutettaisiin keväällä 1941 Suomi oli Talvisodan päättäneen epäreilun rauhan kourissa. Ulkomaankauppa ei toiminut Euroopassa riehuvan sodan vuoksi ja Neuvostoliitto uhkasi Suomea jatkuvasti. Lisäksi puolustusliitto kaavailut Ruotsin ja Suomen välillä oli sabotoitu Saksan ja NL:n toimesta. Saksa oli ainoa joka tarjosi apua syksystä 1940 alkaen (tätä käsittelimme aiemmissa jaksoissamme Jatkosodan syistä). Suomelle ei jäänyt vaihtoehtoja sillä Neuvostoliittoon ei ollut luottamista. Sen se oli todistanut itse (sota, Baltianmaat jne).
On kuitenkin muistettava Lend Lease. Ilman 500000 - jenkki - kuorma-autoa eivät neukut olisi menneet Berliiniin. Tärkeämpää vielä, ruoka. Neukkuarmeija söi jenkkiruokaa, Täysin. stalinin (pienellä) perseily oli täysin omaa luokkaansa, Neukut olisivat saaneet turpiinsa saksalaisilta, jossei Lend Lease...
Muistan kun pikkupoikana katselin vaarini työskentelyä. Hän oli sodan käynyt mies: talvisota kiväärimiehenä ja jatkosota konepistoolimiehenä. Ihmettelin hänen ruuvi, yms. pikkutavarapurkkia, Siinä luki Texas Roast Beef. Hän oli löytänyt sen kuolleen venäläisen repusta, siellä oli niitä useampia. Ryssä olisi kuollut nälkään ilman jenkkien ruoka-apua.
Kiitos, tämä oli ehkä paras kaikista kuulemistani tähän asti, herätti pohtimaan asiaa, että miksi meille ei ole koskaan koulussa kerrottu Suomen historiasta näin mielenkiintoisia ja tärkeitä tapahtumia?
Koska siitä ei ole ollut lupa puhua, samaa nöyristelyä monet haluavat nykyäänkin.
@@timot7746Entä tämä Ruotsille nöyristely? Miksi se on ok?
Olimme Neuvostoliiton YYA sopimuksen alaisia, ei asioista voitu kertoa.
Oltiin hiirenhiljaa tai sitten oli Neuvostomielistä informaatiota, joita jotkut nykyäänkin levittää.
En tällaisella paatoksella ole asiaa kuullut.
Nimittäin oli solmittu rauhansopimus 19.9.1944.
Ja Suomalaisilla sotilailla ei enää ollut lupa ampua Venäläisiä , koska sodan suunta oli muuttunut ja nyt vihollinen oli Saksa ja Lapinsota oli menossa, Neuvostoliitto varmisti että Saksalaisten uhka poistuu Suomen lapista ja vieraan sotajoukon varasteleminen kaikkialta on ihan normaalia toimintaa.
Eli Suomalaiset eivät sotineet enää Venäläisiävastaan 19.9.1944 jälkeen.
Sodat päätetään maitten hallintoelimissä , kansalla siihen ei useinkaan ole mitään sanomista , on vain toteltava sokeasti.
@@tapiokuusela3315 kerrotko tarkemmin?
@@timot7746 punikit halusivat senrussoida, eiku sensuroida. 🤣🤣🤣🤣🤣
Tämä Kuusamon miehitys oli minulle uusi tieto.Kiitokset hyvin tehdystä videosta. Teette hyvää työtä.
Kiitoksia. Tämä onkin vähemmän tunnettu episodi Suomen historiassa.
En ole minäkään tästä koskaan kuullut. 😮
Kiitos tästä videosta. Oma sukuni on kokonaan kotoisin Kuusamosta ja isoukkini taisteli Suomen sodissa. Tärkeä aihe, josta ei tarpeeksi puhuta, eikä tietoakaan löydy liioin.
Ei löydy kyllä ja yleensä jää lyhyeksi sivuhuomautukseksi historiasta puhuttaessa. Siksi tykkäämmekin keskittyä tällaisiinkin tapauksiin ja aiheisiin.
No nyt tulil uutta tietoa! Vaaran vuodet alkoivat siis jo etukäteen. Kiitos hyvistä videoista!!
Vaikuttaa siltä, että vaikka Jatkosota päättyikin niin vaara ei mihinkään kadonnut. Naapuri muutti vain keinoja millä koetti päästä tavoitteeseensa (pitkällä aikavälillä).
Jonkin verran tunnen Suomenkin historiaa, mutta tämä oli uutta. Erinomainen tietoisku aiheesta. Kiitos jälleen!
Kiitos. Ajattelimme tehdä jakson tästä suurelle yleisölle tuntemattomasta aiheesta.
Kiitos taas historian oppitunnista. Kainuulaisena koskettaa monien tuttavien menneisyyttä, köyhä kansa joutui suurvaltojen pelinappuloiksi vielä sotien jälkeen...
Ja pitkäksi aikaa. Suomettuminen ajoi meidät lähelle Neuvostoliiton etuja ja oli välillä vaikeaa taiteilla idän ja lännen välissä.
En ollut kuullut koskaan Kuusamon miehityksestä. Mahtava video🙂
Kiitoksia. Loistavaa jos kykenimme tarjoamaan väläyksen tästä vähemmän tunnetusta episodista maamme historiassa.
Kiitos, selkeä ytimekäs esitys! 😢
Kiitos. Oli julmaa aikaa. Varmasti lisäsi huolta myös siitä millainen tulevaisuus maatamme odotti.
Hieno kertomus, kiitos! Kanavallamme on sotiemme veteraanien kertomuksia,. Tervetuloa!
Kiitoksia videosta.
Kiitos!
Kyllä teet Suomen historiasta hyviä videoita,hyvä saada uutta tietoa Sumen historiasta meille kaikille.
Kiitoksia. On mukava kuulla, että katsojia tällaisille aiheille löytyy. Historia on äärimmäisen kiinnostavaa.
Hienoa🎉
Historiaa olen harrastanut enemmän tai vähemmän koko pienen ikäni, mutta tästä miehitysepisodista ja puna-armeijan Suomen puolelle jatkuneesta hyökkäyksestä en muista koskaan lukeneeni. Erikoista.
Se olikin erikoinen, yllättävä ja pelottava operaatio suomalaisten näkökannalta.
Kainuulaisena olen ollut tietoinen tästä.Nämä olivat kuitenkin sellaisia asiota,joista tarkoituksella silloisen poliittisen kulttuurin takia vaiettiin.Ei saanut ääneen puhua,eikä ihmetellä venäläisten toimia.Pikku hiljaa nämä sitten jäivät historian hämäriin.
Hyvää ja uutta tietoa. Kiitos!
Vähemmän tunnettua osaa historiastamme. Kiitos vaan.
Olen paljon lukenut/tutkinut toisen maailmansodan aikaista historiaa, mutta tässä videolla oli paljon uutta tietoa ainakin itselle... kiitos näistä Suomen historiasta kertovista videoista 🙂
Kiitos paljon. On aina mukava kuulla jos olemme kyenneet tuomaan esiin aiheen joka on vähemmän tunnettu.
Tämä oli kyllä itsellenikin täysin uutta tietoa historiaihmisenä. Kiitos loistavasta videosta!
Kiitämme! Tämä oli todella mukava kuulla.
Näitä suomen sotahistoriaan liittyviä asioita on mielenkiintoisa seurata että kiitti kanavalle mutta voisiko jossain vaiheessa ottaa esille asekätkentään liittyvää tietoa sopisi hyvin tähän jatkoksi on jo voinut ollakkin mutta en ole huommannut saattasi olla myös mielenkiintoinen historian pätkä kuunneltavaksi
Erinomainen esitys. Pitää alkaa kaivaa tietoa asekätkentäjutusta jotain tulevaa jaksoa varten.
Mielenkiintoinen video! Luinkin juuri hiljattain Tuomo Kallioniemen Syksy 1944 -kirjan, jossa tätä aihetta käsiteltiin melko seikkaperäisesti.
Pitääkin hankkia tuo kirja.Kiitoksia vinkistä.
Ryssä on ryssä, vaikka voissa paistaisi. Tsaari Aleksanteri I oli muuta, mutta hän puhuikin kotona ranskaa. Ajat muuttuvat.
Hyvin sanottu, ei lisättävää.
@@ttmfin-xd1wd juurikin näin
Uusi tieto, kiitoksia!
Kiitos!
Uusia asioita historian lehtien välistä joita ei kerrottu
Ei ainakaan aikoinaan paljoa puhuttu. Ilmeisesti paikallisten keskuudessa näistä on puhhuttu avoimesti. Vaikka miehitys ei kestänyt kauaa oli se varmasti epävarmuutta luova tekijä myös sille millainen kohtalo maatamme odottaisi.
Mullakin mummo Kuusamosta kotosin, just ennen ku katoin tän videon niin mummo puhui mulle sellasesta, että heidän kotikylällä asui pariskunta, joka oli lähössä evakkoon sit mies palasi talolleen takaisin nii siellä oli venäläisjoukko vastassa ja ampuvat miehen, vaimo pääsi täpärällä karkuun. Myös siitä mummo on monesti puhunu, että kun heidän kotitalo on tosi lähellä rajaa niin aina silloin tällöin tuli suomea osaamattomia idän puolelta metsästä ja koittivat kysyä esim yösijaa tai yksi halusi piilottaa pyöränsä sit ne häipyi mitäänsanomatta ennen ku muut heräs.
Hurja tapahtuma on ollut. Rajaseudut ovat ollee varmasti turvattomia noina aikoina. Myös partisaanien vuoksi.
Oli häpeän peittänä hetki ja vain hetki. Nyt mennään kohti uutta parempaa.
Kyllä tämä ihan tunnettu osa Lapin sotaa oli. Oltiin onnekkaampia kuin esim. tanskalaiset Bornholmin saarella , josta ryssä poistui vasta 4/1946 vuoden miehityksen jälkeen.
Ihan hyvä pointti. Miehitys olisi saattanut jatkua ja muuttaa jopa suuntaansa laajemmaksi sotilasoperaatioksi.
Olipa mahtava juttu, josta en ollut aijemmi kuullut suuret kiitokset, lisää tämmöisiä, saivatkohan kuusamolaiset ja muutkin lappilaiset minkäänlaista korvaustaa mistään kun heidän omaisuuttaan tuhottiin, saksalaisten ja venäläisten toimesta
Isäni palveli Saksan alaisuudessa Kiestingissä. Kertoi joskus lähdöstä sieltä ja tunnelmista jotka oli apeat, mutta ei vihamieliset.
Tarkoittiko hän saksalaisten lähdön hetkeä? Käsittääkseni aluksi vetäytyminen tapahtui ns. "syysmanööverien" hengessä kunnes suomalaisten (venäläisten vaatimuksesta) oli alettava todelliset sotatoimet saksalaisia vastaan. Tilanne muuttui ja peli meni likaisemmaksi.
@@TheyTalkSuomi Ei, vaan kun he, suomalaiset siis, keräsivät kimpsunsa ja kampsunsa ja kokoontuivat majapaikkansa pihaan ja lähtivät siitä pois.
Hän sanoi saksalaisten katselleen heitä hiljaisina, jopa surullisina, mutta yksikään ei sormeaan nostanut, tai korottanut ääntään heitä vastaan, vaikka, isäni mukaan, hehän olisivat voineet ruveta ampumaan heitä.
Ehkäpä Kirkonkylän poltto oli ihan hyvä juttu, jotta veli venäläisillä ei ollut mielenkiintoa Kuusamoon asettumiseen.
Ehkäpä kaikella on siis kaksi puolta.
Jämerää tekstiä selkeästi esitettynä. Kuusamon miehitys oli minulle tuttu asia, joskin taustat epäselvät. Tämä esitys avasi asiaa hyvin. Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että Kuusamon Vattajankangas on ainoa Salpalinjan pätkä, jossa on sodittu. Saksalaisen jälkiosaston ja venäläisten etujoukkojen välillä.
En ollut kuullut tätä ennen. Kiitos.
Kiitos. Mukava kuulla, että kykenimme nostamaan esiin vähemmän tunnetun aiheen.
Kiitos todella paljon tästä videosta!👍🏻
Nämä tapahtumat ovat kyllä jäänyt oppitunneilla väliin ja en oikein ymmärrä miten ihmeessä Stalin pystyi vaikuttaa niin paljon Suomen politiikkaan että hän sai jopa Paasikivestä väännettyä presidentin tähän maahan??? On ollut todella kova paikka niille jotka olivat toisella puolella istumassa penkillä ja miettiä pidänkö suuni kiinni vai sanonko mitä ajattelen? Sillä uhkana on ollut varmasti oma henki ja perheen turvallisuudesta kiinni pitäminen..??😮
Noita rauhan ehtoja kyllä mä oon miettinyt todella paljon että kuin ne oikein hyväksyttiin vai tekikö Paasikivi itse ehdot Stalinin kanssa kun lähti Moskovan rauhanneuvotteluihin niin oliko täysin sovittu näistä ehdoista jotka olivat aivan järjettömän tiukat vaatimukset saavuttaa ja ylläpitää ja sen Stalin tiesi ettei niihin tulla millään tavoin pääsemään joka olisi ollut syynä hyökätä Suomeen kun ei ole noudatettu sopimusehdoista!!!???😮🇫🇮👍🏻🫣🧐
Paasikivi käänsi selkänsä Suomelle mutta silti vaan hän pääsi johtamaan itsensä vihaamaa maata niin ei oikein ole hyvin mennyt tuolloin tässä maassa asiat ja historia toistaa itseään niin sanotaan ainakin!!!🥸
Stalin koetti ilmeisesti päästä tavoitteeseensa (sotien jälkeen) poliittisin keinoin. Suomea kohtaan oli paljon painostusta kulissien takana. Niskassamme oli mittavat sotakorvaukset jotka olivat varsin epäedulliset Suomelle. Vihjailtiin ja uhkailtiin uudella sodalla ja miehityksellä. Suomalaisen poliittisen ilmapiirin suunta muuttui ja "suomettuminen" astui kuvioihin.
@@TheyTalkSuomi Kiitos paljon lisätiedoista jotka olivat minulle täysin uusia tapahtumia!!! 🙏🏻👍🏻🇫🇮🧐
Vaikka olen yrittänyt löytää kaikkea tietoa talvi- ja jatkosodasta kun omia juuriani jäi saaristoon jotka ovat edelleen käsien ulottumattomissa ja Karjalaan vie toinen puoli joka on nyt rajan takana! Molemmat paikat on kyllä tullut laahustettua läpi ja dokumentoitua niin hyvin kuin oli mahdollista. Saareen ei ole päässyt enää käymään mutta seuraan kuulun josta tietoa tihkuu tupailloissa olevilta henkilöiltä jotka yöllä saapui mantereelle ja jakaantuivat pieniin ryhmiin lepopaikkaa etsimään.😴🕯️🙏🏻👍🏻🤔
Tämä oli aivan uusi asia, hyvä historian pläjäys kiitän
Laatuvideo. Vähän puhuttu asia tuo miehitys.
Kiitos! Tämä oli erittäin mielenkiintoinen aihe meidänkin tutkia.
Herää kysymys mitä Kuusamossa tapahtui venäläisten poistumisen ja evakkojen paluun välillä?
Salpalinjalla ei koskaan taisteltu. Vähän vaan pidätettiin takaa ajavia venäläisiä.
Mielenkiintoinen pointti. Lieneekö armeija varmistanut ja tutkinut aluetta? Pitääkin koettaa kaiva tietoa.
@@TheyTalkSuomiitse en tähän ole saanut mitään tietoa. Ihmetellyt vaan miksi noinkin pitkä karanteeni.
Omalla kanavalla menen viikon päästä seikkailemaan sinne räjäytetyille Salpalinjan korsuille. Ja talvella tein oman version tästä samasta aiheesta. 😉
@@korpipilotti Pitääkin käydä tutustumassa kanavaasi ja laittaa se seurantaan.
@@TheyTalkSuomi sellainen juttu tuli vielä mieleeni että aselepo (tai välirauha) koski vain Itä- ja Etelä-Suomen alueita. Nälkämaa ja Lappi jäi aselevon ulkopuolelle. Neuvosto joukolla oli myös kova halu jäljittää saksalaista Ouluun saakka, mutta ylempi johto pelkäsi että Suomi ja Saksa liittoutuu uudelleen ja koko neuvosto porukka jää valtavaan mottiin keskelle Suomea.
Kiitos videosta! Uutta tietoa minulle. Saisiko Jäniskosken voimalasta sisältöä videon erillisen verran?
Taas hyvä
Kiitos ja kumarrus ! Kiva kuulla.
Täällä kuusamossa ei koulussa puhuttu venäläisten tekemistä tuhoista ,mainittiin että vain saksalaiset poltti kyliä ja teki muuta tuhoa
Saksalaiset hävittivät kyllä taloja, Lapin sodan aikana tietysti laajemmin. Kuusamon, Suomussalmen venäläismiehityksen jäljiltä oli myös tuhoja. Suomalaisetkin polttivat taloja esimerkiksi Talvisodassa kun alueelta jouduttiin evakuoimaan siviilejä. Tarkoitus oli ettei alueelle saapuva vihollinen kykenisi käyttämään niitä hyväkseen.
@@TheyTalkSuomi Niin kaikken taktiikkaahan se talojen polttamien taisi kuulua jotta vihollisen ei niistä hyötyisi. Ehkä erikoisin juttu kuusamoon liittyen on ilmeisesti saksalaisten piilottamat kirkonkellot
@@TheyTalkSuomi Ajan henki oli että kaikki mahdollinen laitettiin saksalaisten syyksi, NL:n toimia ei uskallettu virallisesti kartoittaa, vielä vähemmän kritisoida.
Ite oon lähtösin Itä-Kuusamosta, tietoa olisi voinut enemmänkin antaa teillä. Itse olen ollut kuulopuheissa siitä että Saksalaiset Alppijääkärit poltti Kuusamon silloisen kirkonkylän. Itä-Kuusamon poltti Suomalaiset sotilaat jättäen ne talot pystyy missä itse kortteerasivat. Ukkivainaja saapui kotiin tuonna keväänä ja kotitaloa ei ollut poltettu. Nykyään talo sijaitsee Posion Pentik Kartanon miljöössä jonne se on uudellen koottuna.
Ei ollu mitään tietoa että tämmöstäki pahuutta tekivät😬
Hyvä siis, että tuli tehtyä jakso kyseisestä aiheesta.
Selkein esitys asiasta. Olen lukenut asiasta vain vähän kuin sivulauseista, että alueeella liikkui vielä venäläisiä rauhan teon jälkeen.
Videon alla olevista linkeistä löytyy vielä lisää tietoa aiheesta. Tämä tosiaan on hieman vähemmän puhuttu aihe.
Oli tää tiedossa, on tästä ollu takavuosina mediassakin ja Kuolion puomillakin tullu käytyä. mutta en miekään liikaa tästä tiedä
Asioista ei kauheasti puhuttu. Ei sopinut aikoinaan "ajan henkeen". Naapuria ei saanut ärsyttää.
Tuon häviämisen lisäksi voisimme kyllä jo vapaasti aivan hyvin puhua myös torjuntavoitoista, niitähän suomalaiset onnistuivat saamaan useita aikaiseksi, emme vain hävinneet taisteluja, edes sotaa kokonaisuudessaan. Talvisotahan esimerkiksi oli itse asiassa suuri torjuntavoitto. Tämä siksi että emmehän me todellakaan enää ole suomettuneita, emmehän, ja anna pelkästään toisten kertoa meille miten sodissamme kävi...? 🕵🏻🇫🇮
On saatu vapaammin puhua NL:sta ja sen tekemisistä.
Mutta EU:iin liittyminen tapahtui valtio- ja maanpetoksellisesti.
Kun kävi niin valtavan "murheellisesti", että NL kaatui niin piti liittyä rikollisesti EU:iin joka tavallaan on NL nro 2 !!!
Valtiopetos on rikos joka kohdistuu maan laillista valtiojärjestystä vastaan...
Kun Kuusamon polttamisesta puhutaan niin hyvä olisi muistaa koko totuus eli se että rajaseudun talot poltettiin omien sotilaiden toimesta. Esimerkiksi Kurvisen kylä poltettiin jo talvisodan alussa.
Totta kyllä. Omia taloja poltettiin Talvisodan alla jottei evakuoitujen alueiden infra jäisi vihollisen hyödynnettäväksi.
Ukilla oli 7 poikaa. Kaikki joutuivat rintamalle molelmiin sotiin.
Yksi kuoli talvisodassa, hävisi. Toinen kuoli vähän ennen jatkosodan loppua.
Toiseella ukilla oli 5 poikaa. 4 oli sodassa, joista yksi kuoli talvisodassa, toinen kuoli jatkosodassa.😊
Kovasti koettelivat sodat perhettä.
Häpeän tunnustaa mutta oli uutinen😮😮😮
Videon alta löytyy muutama linkki joiden kautta asiaan voi tutustua vieläkin syvemmin.
Suomussalmella ainakin Puna-Armeija näki vaivaa mm. Raatteentien seudun siivoamisessa. Enimmät omat Talvisodan aikaiset romut pois, että maisema ja historia ei muistuttaisi nolosta tappiosta.
Taisivat vielä jossain kohtaa väittää ettei kyseisiä joukkoja olisi koskaan ollutkaan. Siis niitä jotka suomalaiset tuhosivat Talvisodassa Raatten tien taistelussa.
En ole luullut Venäläisten siivonneet jälkiään, ei se ollut edes mahdollista Ratteentiellä.
Paljon ihan uutta tietoa.
Emme mekään tästä olleet ennen aiheeseen perehtymistä kuulleet. Kaikkiaan aika erikoinen ja uhkaava tapaus.
Materiaalia tänne jäi paljon sodasta. Meidänkin pihalta on 5-vuoden sisällä haettu vielä miinoja pois, kun pikkupojat kaivoivat esiin.
Posiollakin oli pystyssä olevia sodan aikaisia telttoja metsässä vielä 60luvun lopulla
Venäläisten Kuusamon miehitys jatkosodan lopussa oli kyllä tuttu. Tässä tuli kuitenkin yksityiskohtaisempaa tietoa muistin virkistämiseksi. Kenttäradan rakentamisessa oli tietääkseni vankeja monista maista, ei ainoastaan venäläisiä.
Yksi venäläisten suunnitelma mistä ei tässäkään puhuta on... Ivalossa olleet venäläiset. Tunsin henk.kohtaisesti sen miehen joka oli mukana
Kyllä suurin syy varmaan oli tuo että saatiin Paasikivi pääministeriksi. Paasikivi oli kuitenkin täysin Stalinin mies
Ivalokin miehitettiin
Tämä on totta.
@@TheyTalkSuomi Ivalon miehitys oli sivustan varmistamista, kun Venäjä ajoi pois saksalaisia Pohjois-Norjasta. Toki rikos juuri solmittua rauhaa vastaan.
@@mursuheikkinen4673 Tarkoitat varmaan aselepoa,rauha solmittiin vasta 1947.
Ei ollu tuttu tämä Kuusamon miehitys,vaikka olen Sallasta kotoisin.
Mikä ihmeen välirauha -44
"Välirauhansopimus 19.9.1944"
sananvapauteen.fi/artikkeli/215
Ok 😂hyvä
Miksi Neuvostoliitto ei joutunut maksamaan Suomelle sotakorvauksia vaikka aloitti talvisodan. On minulle suuri mysteeri joka ei ole vieläkään valjennut. Suomi kärsi talvisodassa miljardien vahingot.
Oler oikeassa, kärsimme todella suuret vahingot niin materiaalisesti kuin inhimillisestikin. Voittaja valitettavasti saneli rauhanehdot.
kommunistit halusivat tämän vaientaa. onneksi tämä tuli ilmi yleisesti.
Mielestäni Suomi ei ajautunut jatkosotaan. Talvisodan päätyttyä Saksa kehotti Suomea hyväksymään rauhanehdot ja lupasi, että Suomi tulee saamaan kaikki korkojen kanssa takaisin. Oli jo silloin suunniteltu, että kun operaatio Barbarossa alkaa, Suomi liittyy siihen mukaan.
Viittaat Saksan omiin kaavailuihin. Suomalaiset eivät tähän luottaneet sillä Saksa oli syksystä 1939 painostanut Suomea taipumaan Neuvostoliiton perusteettomiin aluevaatimuksiin. Tämä johtui taas Saksan ja Neuvostoliiton aolmimasta etupiirijaosta (Molotov/Ribbentrop sopimus 1939).
Sotahistorian professori Ohto Manninen onkin kirjoittanut noista Göringin "lupauksista" seuraavasti: "Erkon mielestä lupaukset oli tulkittava Saksan yritykseksi hajottaa Suomen ja Ruotsin yleistä mielipidettä. "
Kun sitten Hitler oli päättänyt, että Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon toteutettaisiin keväällä 1941 Suomi oli Talvisodan päättäneen epäreilun rauhan kourissa. Ulkomaankauppa ei toiminut Euroopassa riehuvan sodan vuoksi ja Neuvostoliitto uhkasi Suomea jatkuvasti. Lisäksi puolustusliitto kaavailut Ruotsin ja Suomen välillä oli sabotoitu Saksan ja NL:n toimesta. Saksa oli ainoa joka tarjosi apua syksystä 1940 alkaen (tätä käsittelimme aiemmissa jaksoissamme Jatkosodan syistä). Suomelle ei jäänyt vaihtoehtoja sillä Neuvostoliittoon ei ollut luottamista. Sen se oli todistanut itse (sota, Baltianmaat jne).
On kuitenkin muistettava Lend Lease. Ilman 500000 - jenkki - kuorma-autoa eivät neukut olisi menneet Berliiniin.
Tärkeämpää vielä, ruoka. Neukkuarmeija söi jenkkiruokaa, Täysin. stalinin (pienellä) perseily oli täysin omaa luokkaansa,
Neukut olisivat saaneet turpiinsa saksalaisilta, jossei Lend Lease...
Muistan kun pikkupoikana katselin vaarini työskentelyä. Hän oli sodan käynyt mies: talvisota kiväärimiehenä ja jatkosota konepistoolimiehenä. Ihmettelin hänen ruuvi, yms. pikkutavarapurkkia, Siinä luki Texas Roast Beef. Hän oli löytänyt sen kuolleen venäläisen repusta, siellä oli niitä useampia.
Ryssä olisi kuollut nälkään ilman jenkkien ruoka-apua.