Neden yerli markaları söylemediğimi soranlar var :) Bir çoğu en ufak eleştiriyi dahi kaldıramıyor. Burada iletişim yönleri zayıf, kendilerini anlatmayı bilmiyorlar diyorum ya 1-2 ürün göstersem, logoları çıksa dava bile açarlar. Birinin tüm hepsini toplayıp zorla iletişim dersi vermesi gerekiyor.
Devlet ve siteler yüksek kar marjindan vaz geçmeli efendim devlet milletinin çıkarını düşünüyorsa gümrüğe zam getirmeli KDV ye değil Ben 100 TL + KDV aldığım ürüne 10 TL kar koysam bile KDV(%18 ) olacağı için ürün 100+KDV (18tl )+10 TL kar + 10 TL kargo + %14 site komusyonu ki oda 19.2 TL yapıyor toplam 157.2 TL yani ürün alımdan satıma otomatik olarak %50 zam yiyor Yani 100 TL de 10 TL kar yapan ben 18 TL KDV ödüyorum + 19.2 TL de siteye komisyon veriyorum Burada suç satıcıda değil efendim satıcı kar yapmiyor umarım okursunuz
Yerli firmaların pazarlamacıları veya sahipleri bu fikirleri anlayacak kadar vizyonlu değil bu dediğinizi teklif olarak sunsak alacağınız cevaplardan dolayı gözleriniz dolar. Ben birebir duyduğum için biliyorum.
@@turgutozerr aslında ben araştırıp bir kaç firma bbuldum Powerway aspor syrox gibi üretici firmalar var. fiyatların bakmadım ama hepsi de gitti gidiyor hepsiburada da falan var. fiyatlarına bakmadım ama gerçekten buldum.
ya olm siz manyakmısınız ülkede ne egitim var ne insan hakları nede işçi hakları hayvan hakları vs si yok bunlar yokken nasıl ekonominin yükselebilceginizi mi sanıyorsunuz
Bu konu benimde içimi acıtan bir durum. Genellikle piyasa böyledir. Yapan, üreten değil pazarlayan kazanır parayı. Bu çok acı bir durum aslında. Ne ürettiğimi söylemek istemiyorum fakat ben saatlerimi ve bir çok sermayemi riske atıp ürettiğim üründen 80 lira kar isteyince oo deniliyor 60 liraya hallediyoruz sonra adam onu 300-400 lira kar koyup satıyor ve ondan iyisi yok. Öyle içime oturuyor ki anlatamam. Bazen ben diyorum 100 liraya başkasına satayım aracıyı çıkarayım diye insanlar güvenmiyor, üçkağıtcıymışım gibi davranıyorlar veya çok diyorsun indir fiyatı diyerek 100-150 lira indirmeye çalışıyor fiyatı. Zaten 100 lira kazanacağım adam onuda kırpıp hatta zararına satmamı istiyor. Aslında ağır ata sözlerimiz var bu konu hakkında "seveni üzerler, üzeni severler". Sonra insanlara müstehak diyorum kendi kendime. İnsanımız hak etmiyor bence kaliteli ve uygun yaşamı. Bu mantelite yüzünden de ekonomimiz bu yönde emin adım ilerliyor. Son olarak başka konu hakkında da şunu belirteyim evlenmek üzere olanlar sakın ha pırlanta yüzük almayın. İnanılmaz kar marjları var. Size satarken pırlanta deyip göz boyuyorlar 50$ lık pırlanta taş + 1000 lira altın ederi olan yüzükleri 10.000 lira gibi fiyatlara satıyorlar. Evleneceğiniz kişiyle konuşun mantıklı karar verin. Zaten anlayışızsa evlenmeyin.
Mantıklı. Kendi markanızı kurun yavaş büyüyün ama büyüyün. İnsanlara takılmayın ve yapacağınız işe dair insanlardan yardım istemekten çekinmeyin. Reklam nasıl yapılır, ürünümü nasıl satarım, marka oluşturmak nedir gibi videoları izleyin
@deneme deneme1 benim dayım hayvancılık yapıyor yıllarca.Büyük değil kpcaman çiftliği yok .5-10 hayvan arası gidip geliyo sayı.Kurbanlık artı süt dağtıyır.Bırak işi büyütmeyi baytara,yemciye borçlu daha.Ek geliri var olmasa işi yaş.
@deneme deneme1 bende bilmem sadece dayımdan gördüğüm bu.Hatta özellikle sordum e dayı devlet yardım ediyomuş diye.Ediyo ama dedi tutunan yürütüyor işi.Baytarlar acayip fiyat alıyorlar.Çifleştirme,doğum sorunları ,aşı bilmem ne baya para.Üstüne yem saman zamlana zamlana yine pahalılaştı.Artan kar yine gidiyor mantıken.Süt Kocaeli de pahalı mesela,litresini 1 tlden başladıydı 4-5 tl ye kadar çıktı.E dağıtımını da kendi yapıyor.Kapı kapı mahallelere dağıtıyor müşteri varsa.Bir yerle,marketle anlaşcan toptan satıcan ama oda ucuza alıp karlı satıyor.Anlıcan maliyette benzin masrafın bile var ,tarla eks3n,traktör mazot gübre gibi .Bir başına büyük işletme yürütwmezsin,yanına ya işçi alcan yada yövmiyeli günlük çalışanlardan alcan.Günlük çalışma bile bildiğim arttı fiyatları.Birde dayım köyde,eskiden köylere elktrik indirimli,su bedavaydı.Şimdi yeni saatlerle aynı mahalle oldu köyler zaten ama dayımın bulunduğu yer köyün dışı birde üç ev falan var anca.E hayvanalrı otlatmak için de ya yerin olucak yada salıcan alan lazım.Başkaları izin vermezse salamazsın onların yerlerine.Yemle birlikte bir süre yumurta da veriyo hayvanlara mesela bilmem kaç koli yumurta lazım ,onlar için de tavuk da bakıyor bir yandan yoksa yumurta alsa hem habire şehre inecek hemde kocaman buzdolabı ,dondurucu lazım.Wlwktirik kesintiis olunca köyde saatlerce gelmese sütler gisiyor mesela o zararı kimse karşılamıyor.Kışın karda kışda ayrı dertleri var.Yani küçük işletme işte geliriyle hem evi hem gerekli malzeleri alamıyorsun.Kaç yıldır yapıyor hala borçlu yeme,ona buna birde veresiye işle elinde para olmuyor bir yandan.E millet metre başı markete gidiyor artık,her 200 300 metrede marketler var ,bakkalın durumu gibi,veresiyesiz de yürümüyor anlıcan.
Bu sene İran karpuzu yasaklandığı için Adana’dan karpuz aldık. Olmamış karpuzu sattı şerefsiz çiftçiler. Zarar ettik neredeyse müşterileri kaybediyorduk. Şimdi Bursa’dan getiriyoruz.
*Böyle durumlarda duyarlı RUclipsrlar, Instagram fenomenleri Türk üreticilerin ürettiği malların reklamını ücretsiz yapmalı. Eğer benim bu küçük kitleme ihtiyacı olan bir Türk üretici olsa hiç düşünmeden reklamını yaparım. Her zaman söylerim; son derece muhalif bir insan olmama rağmen bu doların 10 lira olması bile beni korkutmuyor. Eğer birgün tüketim yerine üretime geçersek bu verimli topraklarda ekonomiyi çok rahatlıkla düzeltebiliriz. 3 sene bile sürmeyebilir. Hükümete düşman olmak yerine artık teklonojiden para kazanmayı bu adamlara önermemiz gerekiyor. Bakın bir şarj kablosu diyip geçmeyelim, Mesut ağabey'in bahsettiği olay çok ama çok değerli. Tüm ülkenin şarj kablosu ihtiyacını ülke içerisinde üretip, dışardan ithalatını kesmemiz bile bizlere çok fazla seviye atlatacaktır. Halen saçma sapan etek, başörtü tartışmaları yapıyor bizim meclisimiz, artık gözlerini açıp çiftçisinden teklonoji çalışanına üretimi nasıl artıracağımızı çözmeleri gerekiyor. Harika video, ellerine ve ağzına sağlık Mesut Çevik!*
Ülkede üretim %1. Teknolojiden para kazanmayı öğretebileceğine ve bunu az kusurlu halde uygulamaya koyulabileceğine nasıl inanabilirsin anlamadım. Bir ülkenin ekonomisi yokuş aşağı giderken 3 sene içinde düzelebilir denmesi için kasasında MİLYARLARCA Dolar/Euro olması lazım. Bence kimseye boş umutlar verme, çünkü yaşanan hayal kırıklıklarıyla daha da beter olur; daha ufak yaşlı arkadaşlar için. Ayrıca Burak'ın dediği gibi fakir fukara değil o iş sahipleri.. Bedavaya destek olmaz, köstek olur. En basiti para almadığın bir işi özenerek yapmazsın. Hadi bir olur 2 olur. Sadece seni kullanırlar bedavaya...
@@gugudiyebiri fikir, hayal gücü demektir. Ufku açık demektir. Ufku açık fikirler, ilerleme ve gelişme demektir. Bunu hayata geçirmekte bir hayal gücüdür. Yatırım için birilerinin de hayal gücü gerekir. Ama sabit düşünceli toplumlarda hiçbir şekilde büyüme olmaz. Gelişim, ilerleme, bilim olmaz.
Ülkemizde teknoloji konusunda böyle güzel analiz yapman çok yararlı. Keşke senin gibi bu konuları daha çok duyurulsa. Elin emeğine sağlık. Severek izliyoruz.
Çünkü isteniyor ki, insanlarımızın alım gücü yüksek olmasın. İstediklerini kolay kolay alıp mutlu olmasın. Çünkü mutlu olursa bu sefer başka şeyleri sorgulamaya başlayacak. Sorguladıkça, araştıracak,gelişecek ve ilerleyecek. İnsanlar gelişirse, bilinçlenirse , acıtasyon ve duygular ile oynayıp kandırmak ve yönetemek bir o kadar zor olacağı için, bu ülke hiçbir zaman gelişmiş bir ülke olmayacaktır. Kendi çıkarları için insanların hayatlarını ve yaşam standartlarını hiçe sayanlar bu ülkede cirit atmaya devam edecekler ! Olan yine bizlere oluyor.
Nesil değişiyor hocam, eski kart nesil yavaş yavaş yok oluyor. Tabi bu sadece ülkemiz için geçerli değil, tüm dünyada böyle. Yavaş yavaş bir şeylerin kökten değişeceği yıllar yakın.
Söylediklerin doğru ama bunlar kimler yapıyor ve nasıl engellebiliriz kısmı ucu açık. Ama şunu net bir şekilde söyleyebilirim ki İngiltere ile 'balta limanı' antlasmasından bu yana hep oranın açık pazarı halindeyiz bizden hammadde alıp islenmisini satıyorlar. Yada bunu başka ellere yaptırıyorlar (Amerika gibi) ama kontrol yine onların elinde ve bu dediklerini ilk isteyen de onlar. Yani biz üretemez bazı şeyleri sorgulayamaz hep fakir kalırsak ancak boğazımıza bakarız başka hiçbir şeyle ilgilenmeyiz üretmeyiz ve bize fahiş fiyata satılan şeyleri de tıpış tıpış alırız onların istediği de bu SÖMÜRGE
Yine muhteşem çok önemli bir konuyu işlemişin canım kardeşim sağ ol var ol....bu dert her sektörde var...üretici desteklenmiyor mağdur oluyor ve sonunda yatırım yapamıyor teknolojik olarak geri kalıyor ve de bırakıyor...çiftçilikten, hayvancılığa, balıkçılığa bu konuyu görebiliriz....özet: kısa yoldan para kazanıp voleyi vurmak isteyen aracıları devre dışı bırakmak lazım...devletin üretene kaliteyi yükseltmesi için destek varmesi lazım...tabii fiyatlar da olumlu olarak halka yansıması lazım. hem gelir düzeyi düşük ülkeyiz hem de her şeyi daha pahalıya almak zorundayız...yıllardır bu böyle...hatta 70 li yıllardaki mahrumiyetler konusunu açmak dahi istemiyorum...yani dert büyük yaz yaz bitmez...selametle kal.
Harika bir araştırma, bilgilendirme videosu. Bu tarz videolar daha çok gelsin lütfen. Ülkede teknoloji alanında neler oluyor, neler olmuyor bilelim sayenizde.
Ben mobilya alanında çalışıyorum . Tespitin çok doğru ağbi burada da üreten değil satan kazanıyor. Üretim yeterince yorucu ve zahmetli olduğu için kimse kolay kolay reklama bütçe ayırmıyor ,sonrasıda söylediğin gibi zaten.
Mesut Bey öncelikle paylaşımınız için çok teşekkür ediyorum. Çok kıymetli bir noktaya değinmişsiniz. Her kesimden insanın bütün önyargılarını bir kenara bırakarak yerlileşme konusunda bir çaba içinde olması gerekiyor diye düşünüyorum. Ne kadar alakalı bir örnek olur bilemiyorum ama kalıp sektöründen bir örnek görmüştüm; çok komplike diyebileceğimiz bir kalıbın yurtdışından ithal edildiğini ve bu ithal edilen kalıbın satıcısı konumundaki yabancı firma ile irtibata geçildiğinde bu kalıbın ülkemizde üretildiğini duymuştum. Bu ve buna benzer örnekler ülkemizde çok ciddi bir iletişim sorunu olduğunu gösteriyor. Reklam ve pazarlama da para kazanmanın ötesinde bir nevi bu iletişim sorunlarını giderme aracı olarak da düşünülmeli. Benim naçizane fikrim, sizin gibi youtuber arkadaşlar ile yerli üreticilerin arasında bir platform kurulabilir. Ve bu platformda yerli ürünlerin gerçekçi olarak değerlendirmesi ve hatta belli kampanya kodları ile indirimli olarak satılması planlanabilir. Hatta ingilizcesi çok iyi olan youtuber arkadaşların bu ürünlerin tanıtımını ingilizce olarak yapması çok yerinde olur. Neticede ülkemiz, dünya açısından çok büyük bir pazar sayılmayız. Diğer bir bakımdan yurtdışında ihtiyaç olduğu görülen ürünlerin ülkemizde üretilmesi açısından da bir bilgi paylaşımı sağlanabilir. Taslak olarak bunlar aklıma geliyor. Belki bunların altı detaylı bir şekilde düşünülerek doldurulabilir diye düşünüyorum. Devletin bu konuda yapabileceği şeylerin kapsamı hep vergi teşvikine giriyor. Bunu yerli ürünler açısından ne kadar yapıyorlar bilemiyorum. Ekonomi ve vergilendirme işlerinden anlayan arkadaşlar bu konuda daha mesnetli bir şekilde tavsiyelerde bulunabilirler. Ve bulunmalılar da. Büyük bir laf etmek istemem ama uzun zamandır içimde bu hissi yaşıyorum. Ülke olarak birbirimizi geliştirmenin yolunun yol gösterici tavsiyelerden geçtiğine inanıyorum. Kuru kuruya eleştiri yapmaktan değil. Birbirimizin enerjisini yiyen bir kavganın içindeyiz sürekli. Bunun hiçbirimize faydası yok. Ve düzeltemeyeceğimiz şeylerle ömrümüzü tüketmek yerine küçük adımlar şeklinde de olsa düzeltebileceğimiz şeylere enerjimizi harcamalıyız. Bu ülke bizim. Bizi ancak biz ayağa kaldırabiliriz. Başkasının yapmasını beklediğimiz şeyler bizi ayağa kaldırmayacak. Burada sizin paylaşımlarınız bir farkındalık açısından çok değerli. Tekrardan paylaşımınız için çok çok teşekkür ediyorum. Saygılarımla.
Harika bir konuya yer vermişsin o kadar haklısın ki sonuna kadar katılıyorum. General Mobile iyi örnek olmuş yeni 2 telefon tanıttılar ve bitti hiçbir şey yok gerisinde, halbuki 1 yıl kadar gm9 pro kullandım ve fiyatına göre hiç de fena telefon değildi stereo hoparlör oled ekran vs. sadece dxomark bile adının duyulmasına yetti. Bir şekilde yerli üreticinin de ürettiğini duyurması anlatması pazara cikarabilmesi gerekiyor.
Önemli bir konuya parmak basmışsınız. Maalesef ülkemizin genel hastalığı işi ehline vermemek. Herkes her işi kendisi halletmeye çalışıyor. Ama birde ortada kayda değer bir ürün üretemeden her şeyi reklamla halletmeye çalışan bir güruh da var onlarında hakkını teslim edelim. Ha ikisini birden yapabilen biri olduğunda o ürünü zaten duyuyoruz ve kullanıyoruz.
En güzel örneği veriyorum,dün gece aliexpress den satın aldım,gopro hero 8 için harici mikrofon baglayabilmeye yarayan USB c & audio aparatı ( orjinal ürün olmadan çalışmıyor gopro da haberiniz olsun) Türkiye de sıfır i 900 TL ( ufacık aparat dan bahsediyorum!!!!) 2.eli 700-750 TL arası,ve dün 320 TL ye aliexpress den aldım,ha orijinal ürün çıkmazsa ne olacak, sorusu tabi akıllara geliyor,en az 6 tane türk yorumu var, hepsi orjinal hepsi çalışıyor yazmış öyle ikna oldum..aklı olan 5 tane alır ,900 e satanlara nispet 600 e fiyat kırar, genede%100 kar yapar,sayın Mesut beyin anlattığı konu Budur
Güzel bir konuya değinmişsiniz Mesut Bey umarım bu fikriniz duyulur, yayılır ve gerekli merciler tarafından değerlendirilir. ..Sanırım biz Türkler olarak yaptığımız iyi işleri pek anlatmayı beceremiyoruz. İşin PR tarafı güdük kalıyor bizlerde. Selamlar ve iyi yayınlar diliyorum. ..
Çok güzel bir konuya parmak basmışınız, tebrikler. Bazen üretim işin kolay kısmı oluyor, ürettiğini satmak ise bambaşka bir beceri ve emek gerektiriyor, tabi bir de işin insan çalıştırma, sigorta, vergiler, kiralar, vs. vs. bir ton harcaması var. Kısa yoldan zengin olmak isteyen kimse de bu zahmetlere hiiiiç girmiyor, zahmete girenlerin büyük bir kısmı da bir süre sonra kepenk kapatıp ya bir yerlerde maaşlı çalışmaya ya da örneğini verdiğiniz "dışarıdan getir, üstüne kazancını koy, internetten sat, misli misli kazan" kafasına dönüyor. Nerden mi biliyorum...."Tecrübe, yediğin kazıkların bileşkesidir" diye bir söz var, boşuna söylenmemiş....öyle işte.
Yahu kardeşler saman ithal ediyoruz saman ya Cumhuriyetin ilk kurulduğu dönemde bile böyle bişey yoktu perişan olacaz belki aç kalmak raddesine kolay kolay gelmicez zenginimiz ultra zengin fakirimizin ne ekmeği ne suyu var nefes bile alamayacak derecede fakir yani. Çok üzülüyorum ya bu coğrafya dünyanın en verimli coğrafyalarında biri ...
@@blnt2yk57 Lan fakir dediklerin çoğu odun kafalı, senden benden bir şeyler çalmak istiyor, örnek isyorsan kışın mandalinanın kilosu 2 tl her yer mandalina var ve birisi gelip senin mandalina'lıların izinse toplasa ne dersin, yada bugün mesela tarlaya gittim 2-3 tane salata toplucam onu bile toplamışlar, birde ben Giresunluyum her yer yeşillik her zaman yağmur yağıyor bir şeyin tohumunu yere at 1 hafta sonra kendiliğinden yetişir, anlamış olmaslısın beni bizim millet arsız çalma çırpmayı çok seviyorlar, ülkenin başındaki reis gibi.
Mesut bey çok iyi bir konuyu ele almışsınız.Teşekkür ederim.bizde yerli üretim yaparak yurtdışından gelen malzemeleri millileştirerek ülkemize ve vatandaşımıza katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Vatandaşımıza şu sloganı tekrar hatırlatmak için kamu spotuna ve sosyal medyaya ihtiyacımız var. YERLİ MALI YURDUN MALI HERKES BUNU KULLANMALI.
Hocam senin gibi yetenekli ve bilen arkadaşların liyakatla bakan oldugu bir ülkede yaşamak nasip olsun diye dua ediyorum,ama ancak dua edebiliyoruz işte...
En son araştırdığımda örneğin WV Passat'ın ülkemizde %110 daha pahalı satıldığını gördüm. O vergisi , bu vergisi , MTV'si , ÖTV'si... Üreticiler malzemesi , mekaniği , işçiliği ve diğer giderleri dahil üzerine kâr koyarak o fiyatlara sunarken bizim devletimiz hiçbir gideri olmadan üreticinin sattığı fiyatın 2 katını kazanıyor. Halkı sömürerek ülke kalkınmaz ki dertleri de ülkeyi kalkındırmak değil ceplerini akrabalarını kalkındırmak. İyi Uykular Türkiye!
Yerli ye bizim desteğimiz gerekiyor ancak kalite ve güven olarak bizi inandirmalari lazım örneğin 2.5 yıldır GM 8 kullanıyorum başka telefonlarda kullandım gayet memnunum yeni telefon alırken yine GM alırım devletinde güzel destek olması gerekiyor biz sürekli yurtdışından alıp üretmeden kar düşünenler yüzünden kaybediyoruz
izlemek istemeyenler için özet; kablo arıyormuş, bulamamış, demiş ki niye bu serüveni video yapayım demiş, komisyon kurmuş Mesut çevik, komisyon araştırma yapmış, demiş ki Mesut abi General Mobile den reklam alalım, almışlar, bir de kurgu eklemişler, küçük esnaf Ali expressten ürün getirip satıyor, satmasın büyük tesisler satsın demiş, Mesut Çevik bizi şaşırtmadı, kapitalizmin kölesi olduğunu ispatladı. Teşekkürler Mesut.
Pazarlama ve satış önündeki engeller: 1- sermayenin vizyonsuz kişilerin elinde olması. Bu kişiler bir üretim bandında üretim yapabilir ama entelektüel bilgi birikimine sahip olmadıkları için iletişim kuramazlar. 2- pazarlama, satış ve yönetim konusunda dil bariyerini aşamayan yöneticiler ve yetismemis insan kaynakları. 3- likayatsizlik 4- üst yöneticilerin mikro yönetim yapması. Yani sirket için ofis temizliği anlaşmasına bile yönetim kurulunun dahil olması. Bir kere zaten yönetim kurulu şirketin gündelik faaliyetlerine katılması globalde arzulanmayan bir durumdur. Gündelik faaliyetleri CEO ve onun ekibi yapar. 5- vergi mevzuatimizin karmaşık olması ve tesviklerin anlaşılmaz olması. Hatta herhangi bir tevsikten yararlanirsan vergi dairesi hemen seni incelemeye alır. 6- SGK primlerinin çok yüksek olması bundan dolayı istihdamın maliyetli olması. Bundan dolayı işletmeler uzman personeller yerine her işi bilen ama uzman olmayan kişiler ile idare etmek zorunda kalıyor 7- ekonomideki güvensizlik ortamı. Sabaha kadar sayabilirim. Bunları nasil mi biliyorum? Orasını söylemem çünkü gizlilik sozlemem var. :)
türkiye de vergiler çok yüksek, enerji fiyatları, gelir vergisi! makinaya bile vergi istiyorlar ötv kdv, bunların sonradan düşülmesi yanlış. baştan sabit yatırım vergisizleştirilmeli.
Ağzınıza sağlık Mesut Bey... Ülkemizde üretici için sorunlar çok fazla aklıma hemen gelenler: birinci tezgah parası ülkemizde hemen her sektörde büyük mağazalar belli bir kesimin elinde ve sadece istediklerini satıyorlar. Mağazaların kendisi yüksek kâr ile ithal ederken sizin üretiminiz boş zaten. Hadi bir mağza zinciri ile anlastiniz diyelim bu sefer ürünü rafa koymak için yapılan anlaşmanın şartları çok ağır oluyor bu yüzden bizde küçük ve orta ölçekli şirketler doğrudan tüketici için çalışmazlar onun yerine yurtiçi ve yurtdışı büyük şirketlerin istediği ara parçayı üretirler... Tanıtım faaliyetleri insanların büyük oranda internete geçmesiyle nispeten ucuzladi ve ileriye dönük marka bilinirliği açısından firmaların az da olsa tanıtım işine girmeleri beklenebilir ama orada da asıl sorun yapısal bu şirketlerin tamamı aile şirketi...
Kesinlikle abicim sana katılıyorum. En azından büyük fiziki mağazalar ve internet satış mağazalarıyla iş birliğine gitseler keşke. Şimdi ben bilinçli bir tüketici olmayı geçtim, bir kablo için bile bu kadar kafa yoracaksam. vay halimize
Bilişim sektöründe çalışıyorum bıktık artık çin malı ürün görmekten. 1 hafta önce biz niye kablo üretmiyoruz diye tartışıyorduk.. sizde dile getirdiniz....tşkler
Malesef yine guzel bir konuya değindin. Bir arge projesi yapiyorum üründe kullanacağım parcalara bir türlü ulaşamıyorum. Aliexprese giriyorum tum urunler elinin altinda. Söylediğin gibi pazarlamada cok gerideyiz. Artık bizimde yerli aliexpres'imizin olmasi gerekiyor. Ureticiler direk internette ürünlerini sunabilmeli.
başarılı bir video olmuş, bu konularda daha çok farkındalık uyandırmalıyız ... ''Yerli ürünler kalitesiz'' kolaycılığını bir kenara bırakıp daha kaliteli olması olması için sahip çıkmamız lazım!
Bireysel kullanıcıya gümrük vergisi koymaktansa, toplu alanlara koymalılar. Ayrıca yabancı firma da olsa, Türkiye'de fabrikası olup Türkiye'de üretim yapan firmaya vergi indirimleri uygulanmalı. Böylece hem yabancı yatırımcı artar. Hem kendi insanımız kazanır.
Yarı otomasyon sistemde kablo üretimi yapabilirim . Günlük 5000 adet küçük bir dükkanda sadece .. bunun için tedarikçi gerekecek . İşletmede sadece montaj yapacağız . Çok iyi araştırma yapmamız USB metallerini, kabloları , ve devre sistemlerini tedarikçiye yaptırıp montajı 100 m2 dükkanında yapma fırsatım olabilir . Montaj ekipmanları kurmam için oldukça nakit para gerekli . KOSGEB bu konuda da çokça destek vereceğini sanmıyorum.
Sayın Mesut Çevik bende aynı durumu kalem ve kırtasiye malzemesi alırken yaşadım marka aynı olmasa bile işimi görebilecek kalem ve kırtasiye ürünleri aliexpresste çok daha ucuza buldum ve aliexpress üzerinden satın aldım.
o zaman üretiyorum.com'a ihtiyacımız var tüm üretiçilerin üretiklerini alıçıya ulaştıra bilecekleri bir sisteme nerede bir üretici varsa arayıp bulup müşteriyle buluşturacak..
Telefonum için kullandığım kulaklık konyada üretiliyor. En kısa zamanda vestel yada general mobile markalı bir telefon kullanmaya başlayacağım. Bir ürün satın alınırken yapılacak bir araştırmayı bizim için yaptığınız için ayrıca teşekkürler.
Bu konuda en iyi örnek bence yerli tohum..Ithal tohuma mahkum edilene çiftçilerimiz ve o tohumların ürünlerini tüketen bizleri düşünün.. Vergi olsun ama yerli ürünün önünü de açmak lazım. Yerli ürüne yönelim için vergi tek başına yeterli değil. Mesut bey`de söylemiş. Biz daha yerli ürüne hızlı, pratik ve güvenilir şekilde ulaşamıyoruz..
Prolink Kablo. Ürünleri yerli üretim mi bilmiyorum ama eski iş yerimdeki extron ve crestron ses ve görüntü otomasyonundaki bir takım problemler bu firmanın kabloları ile değiştirdiğimizde çözülmüştü. Kendim daha sonra Hdmi ve rca ses kablolarımıda bu firmadan almıştım. Çok kaliteli.
Kabloda dahi bu tarzda birşey olabileceğini sizden öğrendim şimdi. Bundan sonrası için ürün alırken biraz araştırırım artık. Eğer dediğiniz gibi iletişime geçerek de bilgi alabiliyorsak, kullanıcı yorumu yerine üreticiyi direk ararım artık. Teşekkürler :D
İthalat yalnizca sermaye gerektiren bir olay. Herhangi bir know-how gerektirmiyor, teşvik ve desteklerle tüm pazarı tek adamda toplayabiliyorsun, bir sıkıntı olursa çat diye o adam yerine başka bir adam koyabiliyorsun. Nemalanmak daha kolay yani. Yerli üretim ise sermayeye ek olarak know-how da gerektiriyor, bir şekilde ters düşersen o üretim düzenini kolay kolay bozamıyorsun (mesela Koç Holding'i düşünün, güçleri üretime dayanmasaydı bu kadar siyasi türbülanstan etkilenmeden çıkabilirler miydi?) Tarımda da aynı muhabbet var, binlerce çiftçinin derdiyle uğraşacağına bilmem nereden buğday ithali için özel izin ve teşvik çıkartıp tek bir tane adama yetki verip hiç bir şey bilmeden mis gibi para kazanabileceğin ve kazandırabileceğin bir düzen kurabiliyorsun. Dolayısıyla bu sorun Türk ekonomisine özgü ahbap-çavuş kapitalizmi modelinden kaynaklanıyor. Mevcut siyasi ve ekonomik konjonktürde farklı bir çözüm çıkma ihtimali yok. Bu temel probleme ek olarak yerli üreticilerin inanılmaz iş bilmezliğini ve amatörlüğünü de ekleyince e doğal olarak gidip o siparişi Aliexpress'ten veriyorsunuz - hele eskisi gibi vergi olmasa, 1 dolarlık şeyi bile Aliexpress'ten getirtmeye devam ederim. Low-end Android cep telefonu konusunda gerek Vestel, gerek GM uzun yıllardır çalışıyor ama hala TR pazarında Mi, Huawei gibi markalara ciddi alternatif oluşturabilecek bir pazar payına ulaşamadılar, bu noktada da çuvaldızı kendilerine batırmaları lazım. Dünyanın hiç bir yerinde distribütör (ithalatçı) kanalının %40-50'ler kazandığı bir iş modeli yoktur herhalde. Bizde gerçekten inanılmaz marjlar var bu konuda ve ana sorumlusu yanlış devlet politikaları maalesef.
Zamanında Kıbrıs'a çıkarma yaptığımızda Ülkemize ambargo uygulanmıştı. Tabii o ambargoya kadar ülke dışarıdan beslenmeye alıştırılmıştı. Yabancı devletler ülkede üretim yapmaya çalışanları da fiyat kırma politikaları ile satış yapamaz hale getiriyor, firma iflas edince tekrar tel el olup fiyatları artırıyorlardı. Ambargo uygulanınca devletin başındakiler ülkeyi ne hale getirdiklerini anladılar ülkede üretim yoktu. Ülke içerisindeki hammadde ile karşılanabilecek ihtiyaçlarınızın ülke içerisinde üretilmesi yönünde karar alındı ve o sıra ülke birçok alanda dışarıdan aldığı ürünleri ülke içerisinde üretti. Tabii kapitalist devletlerde yaptıkları hatanın farkına vardı ve ambargoyu kaldırdılar. Böylece tekrardan dışa bağımlı hale getirebileceklerdi ülkeyi. Şu anki halimize bakınca tekrardan ambargo mu uygulanması lazım yerli üretime dönebilmek için? Tamam yerli üretim var ancak basit ürünlerde bari ithalatın önünü keselim.
kabloyu hepsiburada, n11 gibi sitelerde niye satmıyorlar?Kabloyu kurumlara satış için belki reklama gerek vardır da bireysel olarak markasına bakıp kablo alan az kişi vardır diye düşünüyorum.
Örnekleyeceğimiz konular dediniz ,O kadar çok varki hangi birini söyleyelim üstadım. Dün okuduğum bir haber,Pamuk cenneti ülkemizin,pamuk ihtiyacını savaştaki suryiyeden,şu an kanlı bıcaklı olmamıza ramak kalmış Yunanistandan temin ettiğimizi okuyunca,aklım durdu. Halbuki Türkiyedeki pamuk üreticisi kan ağlamkta,destek yok diye,ürünleri tarlalarında heba oluyor,ama tarktörüne mazot alamıyor,aşırı pahalı,hiçbir devlet kurumu yardım etmiyor,halbuki Türkiyenin pamuk ihtiyacı olan bir milyon ton pamuğu ülkemizde çok kolay ve ucuza üretme imaknımız var. Mesut bey,Bir dokun bin ah işit,sizin anlattığınız ve benim örneğini verdiğm konunu devede kulak değil bir tüy,Her geçen gün her alanda dışarıya bağlı üretmeyen ve ucuza alıp pahalıya satan bir ülke oluverdik.... Sonumuz harola..
keşke ulaşabildiğiniz yerli üreticilerin satış kanallarını da burada paylaşsaydınız hatta bilenler varsa onlarda paylaşabilir belki forumlarda bu tarz yerli üreticilerin siteleri paylaşılıp kolay ulaşma sağlanabilir.
Öncelikle teşekkürler, güzel bi içerik. Başkan diyorsun ki teşvik gelsin, satıcı o farkı da cebe indirir bu ülkede, yani birşey değişmez, Son kullanıcı hiç faydalanamıyor bu ülkede. Örnek : 3-5 biriktiriyorsun bi ev alayım, hayatı garantileyelim diye mesela orada da faiz düşüyor eve zam geliyor. Yine halk kaybeden oluyor. Örnek mi al kral örnek :Otomobil. Otomobil yapsan belli paraya satıcan ve garantisi sorumluluğu, elemanı sendikası vs. Al -sat yapsan hem satış hemde satış sonrası servis ile bindiriyorsun hemde sorumluluk almadan. Marka mı, marka japon , kore , fransız yada alman markası sorumlu onlar. Bişi diyecem, bu ülkede hiç birşey değişmez. Gerçekci olun , Coğrafya kaderdir. Tekrar Teşekkürler güzel bi konuyu gündeme getirdiğiniz için.
Sadece teknoloji ve elektronik olarak değil tekstil konusunda da böyle durum var. Örneğin 2000TL Samsonite çanta ile aynı kalitede ve fonksiyonda yerli üretim çantalar var 400TL (fiyatlar temsilidir) Fakat bu bizim çanta üreticisini bilen kimse yok. Başka alanlarda da vardır illaki bu durum. Bir de insanlarda ki marka takıntısı. "Avrupa abi avrupa malı öffffff bee jilet gibi." İşte bu durumdan dolayı
Bunun en büyük örneği, ürün pazarlama ve satış siteleridir. Örn; Amazon, AliExpress, GittiGidiyor, N11, Cimri, Allibaba vs. Her zaman senin ürününü satan ve pazarlayan kazanır. Üretirsin ama satış ve pazarlama yapanlar kadar kazanamazsın. Çünkü ürettiğin depoda duruyor, bunu nasıl duyuracak veya satabileceksin.
Konya'da aksesuar üretimi üzerine yapılan analizi buradan edinebilirsiniz www.mevka.org.tr/Yukleme/Uploads/Dsyh7rlAY1152019105125AM.pdf
Konya dayıysa şüpheyle bakmak lazım :gülücük :D çünkü ilmek ilmek değil cehaletin beşiği :gülücük:D
@@The3harfli bilgin arkadaş konuştu
@@The3harfli Bu ön yargılar, genellemeler ve ayrıştırıcı cümleleriniz oldukça Mesut bey, bu video gibi daha çok video hazırlamak zorunda kalacak.
abi seni seviyom
@@The3harfli Çok komikmiş kanka biraz az iyi espri yap da daha sonra da gülelim, bu kadar gülmek vallahi iyi gelmez
Neden yerli markaları söylemediğimi soranlar var :) Bir çoğu en ufak eleştiriyi dahi kaldıramıyor.
Burada iletişim yönleri zayıf, kendilerini anlatmayı bilmiyorlar diyorum ya 1-2 ürün göstersem, logoları çıksa dava bile açarlar. Birinin tüm hepsini toplayıp zorla iletişim dersi vermesi gerekiyor.
kaynaklar, vizyonsuz hanzolarin elinde yazık...
Devlet ve siteler yüksek kar marjindan vaz geçmeli efendim devlet milletinin çıkarını düşünüyorsa gümrüğe zam getirmeli KDV ye değil
Ben 100 TL + KDV aldığım ürüne 10 TL kar koysam bile KDV(%18 ) olacağı için ürün 100+KDV (18tl )+10 TL kar + 10 TL kargo + %14 site komusyonu ki oda 19.2 TL yapıyor toplam 157.2 TL yani ürün alımdan satıma otomatik olarak %50 zam yiyor
Yani 100 TL de 10 TL kar yapan ben 18 TL KDV ödüyorum + 19.2 TL de siteye komisyon veriyorum
Burada suç satıcıda değil efendim satıcı kar yapmiyor umarım okursunuz
Satin aldiginiz 100w 2 metre type-c kablonun linkini atar misiniz?
Ben de ayni kablodan ariyorum. 2 metre olani bulamadim.
@@MustafaArslan2116 gümrük vergisi olaylarında karşı ülke de karşılık veriyor
Mesut Çevik bu tarz farkındalık yaratan içerikleri izlemesi çok keyifli oluyor.. iyi gidiyorsun ❤️
PTT AVM sitesinde yerli diye bölüm olması gerekiyor ve orda reklam ücretsiz olup %5 indirimli olsa al sana on numara sistem.
Yerli firmaların pazarlamacıları veya sahipleri bu fikirleri anlayacak kadar vizyonlu değil bu dediğinizi teklif olarak sunsak alacağınız cevaplardan dolayı gözleriniz dolar. Ben birebir duyduğum için biliyorum.
@@turgutozerr Maalesef! Patronların hemen hepsinin kafası aynı doğrultuda sabitlenmiş.
@@turgutozerr aslında ben araştırıp bir kaç firma bbuldum Powerway aspor syrox gibi üretici firmalar var. fiyatların bakmadım ama hepsi de gitti gidiyor hepsiburada da falan var. fiyatlarına bakmadım ama gerçekten buldum.
- Efendim çok güzel bir fikrim var pazarlama ve inovasyon konusunda bir devrim yapabiliriz!
- Firma bi kara geçsin bakarız seneye...
Bakamadı...
millet ileriye donuk dusunmektense kar amaci guduyorlar oysa ki sirketler uretim yapip sirketlerini buyutmeyi umursasalar cok guzel seyler olucakta
Fikir herkesde var, madem çok muhteşemdi fikrin hayata geçirmek için bir şeyler yapsaydın...
Yok öyle riske girmeden bedava köfte...
@ şaka mısın ya?
@A. Turan Kendi işimi kurmadan önce çalıştığım yerlerde buna benzer çok cümle kurduğum oldu.
ya olm siz manyakmısınız ülkede ne egitim var ne insan hakları nede işçi hakları hayvan hakları vs si yok bunlar yokken nasıl ekonominin yükselebilceginizi mi sanıyorsunuz
Bu konu benimde içimi acıtan bir durum. Genellikle piyasa böyledir. Yapan, üreten değil pazarlayan kazanır parayı. Bu çok acı bir durum aslında.
Ne ürettiğimi söylemek istemiyorum fakat ben saatlerimi ve bir çok sermayemi riske atıp ürettiğim üründen 80 lira kar isteyince oo deniliyor 60 liraya hallediyoruz sonra adam onu 300-400 lira kar koyup satıyor ve ondan iyisi yok. Öyle içime oturuyor ki anlatamam. Bazen ben diyorum 100 liraya başkasına satayım aracıyı çıkarayım diye insanlar güvenmiyor, üçkağıtcıymışım gibi davranıyorlar veya çok diyorsun indir fiyatı diyerek 100-150 lira indirmeye çalışıyor fiyatı. Zaten 100 lira kazanacağım adam onuda kırpıp hatta zararına satmamı istiyor. Aslında ağır ata sözlerimiz var bu konu hakkında "seveni üzerler, üzeni severler". Sonra insanlara müstehak diyorum kendi kendime. İnsanımız hak etmiyor bence kaliteli ve uygun yaşamı. Bu mantelite yüzünden de ekonomimiz bu yönde emin adım ilerliyor.
Son olarak başka konu hakkında da şunu belirteyim evlenmek üzere olanlar sakın ha pırlanta yüzük almayın. İnanılmaz kar marjları var. Size satarken pırlanta deyip göz boyuyorlar 50$ lık pırlanta taş + 1000 lira altın ederi olan yüzükleri 10.000 lira gibi fiyatlara satıyorlar. Evleneceğiniz kişiyle konuşun mantıklı karar verin. Zaten anlayışızsa evlenmeyin.
Ne iş yapıyorsunuz hocam merak ettim şimdi.
Mantıklı. Kendi markanızı kurun yavaş büyüyün ama büyüyün. İnsanlara takılmayın ve yapacağınız işe dair insanlardan yardım istemekten çekinmeyin. Reklam nasıl yapılır, ürünümü nasıl satarım, marka oluşturmak nedir gibi videoları izleyin
Derinden bir "Off" çektim Usta. Aklimdan geçeni yazmışsin ama genede ne iş yaptığını merak etmedim değil.
Bu tarımda da aynı mesela Adana'da ve Diyarbakır'da karpuz üretiliyor. Ama çiftçimize destek vermek yerine İran'dan karpuz getiriliyor.
@deneme deneme1 benim dayım hayvancılık yapıyor yıllarca.Büyük değil kpcaman çiftliği yok .5-10 hayvan arası gidip geliyo sayı.Kurbanlık artı süt dağtıyır.Bırak işi büyütmeyi baytara,yemciye borçlu daha.Ek geliri var olmasa işi yaş.
Ve ettede.
Destek verse de yeterli değil
@deneme deneme1 bende bilmem sadece dayımdan gördüğüm bu.Hatta özellikle sordum e dayı devlet yardım ediyomuş diye.Ediyo ama dedi tutunan yürütüyor işi.Baytarlar acayip fiyat alıyorlar.Çifleştirme,doğum sorunları ,aşı bilmem ne baya para.Üstüne yem saman zamlana zamlana yine pahalılaştı.Artan kar yine gidiyor mantıken.Süt Kocaeli de pahalı mesela,litresini 1 tlden başladıydı 4-5 tl ye kadar çıktı.E dağıtımını da kendi yapıyor.Kapı kapı mahallelere dağıtıyor müşteri varsa.Bir yerle,marketle anlaşcan toptan satıcan ama oda ucuza alıp karlı satıyor.Anlıcan maliyette benzin masrafın bile var ,tarla eks3n,traktör mazot gübre gibi .Bir başına büyük işletme yürütwmezsin,yanına ya işçi alcan yada yövmiyeli günlük çalışanlardan alcan.Günlük çalışma bile bildiğim arttı fiyatları.Birde dayım köyde,eskiden köylere elktrik indirimli,su bedavaydı.Şimdi yeni saatlerle aynı mahalle oldu köyler zaten ama dayımın bulunduğu yer köyün dışı birde üç ev falan var anca.E hayvanalrı otlatmak için de ya yerin olucak yada salıcan alan lazım.Başkaları izin vermezse salamazsın onların yerlerine.Yemle birlikte bir süre yumurta da veriyo hayvanlara mesela bilmem kaç koli yumurta lazım ,onlar için de tavuk da bakıyor bir yandan yoksa yumurta alsa hem habire şehre inecek hemde kocaman buzdolabı ,dondurucu lazım.Wlwktirik kesintiis olunca köyde saatlerce gelmese sütler gisiyor mesela o zararı kimse karşılamıyor.Kışın karda kışda ayrı dertleri var.Yani küçük işletme işte geliriyle hem evi hem gerekli malzeleri alamıyorsun.Kaç yıldır yapıyor hala borçlu yeme,ona buna birde veresiye işle elinde para olmuyor bir yandan.E millet metre başı markete gidiyor artık,her 200 300 metrede marketler var ,bakkalın durumu gibi,veresiyesiz de yürümüyor anlıcan.
Bu sene İran karpuzu yasaklandığı için Adana’dan karpuz aldık. Olmamış karpuzu sattı şerefsiz çiftçiler. Zarar ettik neredeyse müşterileri kaybediyorduk. Şimdi Bursa’dan getiriyoruz.
*Böyle durumlarda duyarlı RUclipsrlar, Instagram fenomenleri Türk üreticilerin ürettiği malların reklamını ücretsiz yapmalı. Eğer benim bu küçük kitleme ihtiyacı olan bir Türk üretici olsa hiç düşünmeden reklamını yaparım. Her zaman söylerim; son derece muhalif bir insan olmama rağmen bu doların 10 lira olması bile beni korkutmuyor. Eğer birgün tüketim yerine üretime geçersek bu verimli topraklarda ekonomiyi çok rahatlıkla düzeltebiliriz. 3 sene bile sürmeyebilir. Hükümete düşman olmak yerine artık teklonojiden para kazanmayı bu adamlara önermemiz gerekiyor. Bakın bir şarj kablosu diyip geçmeyelim, Mesut ağabey'in bahsettiği olay çok ama çok değerli. Tüm ülkenin şarj kablosu ihtiyacını ülke içerisinde üretip, dışardan ithalatını kesmemiz bile bizlere çok fazla seviye atlatacaktır. Halen saçma sapan etek, başörtü tartışmaları yapıyor bizim meclisimiz, artık gözlerini açıp çiftçisinden teklonoji çalışanına üretimi nasıl artıracağımızı çözmeleri gerekiyor. Harika video, ellerine ve ağzına sağlık Mesut Çevik!*
Kesinlikle 👌
Haklısın
Ücretsiz reklam kısmı hariç hepsine katılıyorum.Gariban adam değil ki bu adamlar.
Ülkede üretim %1. Teknolojiden para kazanmayı öğretebileceğine ve bunu az kusurlu halde uygulamaya koyulabileceğine nasıl inanabilirsin anlamadım.
Bir ülkenin ekonomisi yokuş aşağı giderken 3 sene içinde düzelebilir denmesi için kasasında MİLYARLARCA Dolar/Euro olması lazım. Bence kimseye boş umutlar verme, çünkü yaşanan hayal kırıklıklarıyla daha da beter olur; daha ufak yaşlı arkadaşlar için. Ayrıca Burak'ın dediği gibi fakir fukara değil o iş sahipleri.. Bedavaya destek olmaz, köstek olur. En basiti para almadığın bir işi özenerek yapmazsın. Hadi bir olur 2 olur. Sadece seni kullanırlar bedavaya...
@Mustafa Cihat Yavuz Ülkeyi eleştirmek suç değil dayıcım.İnsanlar parasını veriyor, canını veriyor bu ülkeye.Elbette eleştirecek
Haklı olmasına üzüldüğüm nadir kanallardan biri.
Fikir para ediyor. Lakin ülkemizde çok değersiz.
Fikir değersizdir. Ortaya koyduğun çalışmayla o fikri değerli kılarsın.
@@gugudiyebiri fikir, hayal gücü demektir. Ufku açık demektir. Ufku açık fikirler, ilerleme ve gelişme demektir. Bunu hayata geçirmekte bir hayal gücüdür. Yatırım için birilerinin de hayal gücü gerekir. Ama sabit düşünceli toplumlarda hiçbir şekilde büyüme olmaz. Gelişim, ilerleme, bilim olmaz.
@@gugudiyebiri müthiş bir söz olmuş
beyler ülkede bişey yokki fikir olsun ne işçi hakları hayvan hakları
insan hakları egitimvs
Ülkemizde teknoloji konusunda böyle güzel analiz yapman çok yararlı. Keşke senin gibi bu konuları daha çok duyurulsa. Elin emeğine sağlık. Severek izliyoruz.
Corona nedeniyle Yurtdışı alışverişlerde çok fazla gecikme yaşanıyor, ürünler gümrükte kaybolabiliyor, vergi vb şeylerle fiyatı artabiliyor
1 değilde 1000 tane alırsan pek gecikeceğini sanmam
Çünkü isteniyor ki, insanlarımızın alım gücü yüksek olmasın. İstediklerini kolay kolay alıp mutlu olmasın. Çünkü mutlu olursa bu sefer başka şeyleri sorgulamaya başlayacak. Sorguladıkça, araştıracak,gelişecek ve ilerleyecek. İnsanlar gelişirse, bilinçlenirse , acıtasyon ve duygular ile oynayıp kandırmak ve yönetemek bir o kadar zor olacağı için, bu ülke hiçbir zaman gelişmiş bir ülke olmayacaktır. Kendi çıkarları için insanların hayatlarını ve yaşam standartlarını hiçe sayanlar bu ülkede cirit atmaya devam edecekler ! Olan yine bizlere oluyor.
Nesil değişiyor hocam, eski kart nesil yavaş yavaş yok oluyor. Tabi bu sadece ülkemiz için geçerli değil, tüm dünyada böyle. Yavaş yavaş bir şeylerin kökten değişeceği yıllar yakın.
Söylediklerin doğru ama bunlar kimler yapıyor ve nasıl engellebiliriz kısmı ucu açık. Ama şunu net bir şekilde söyleyebilirim ki İngiltere ile 'balta limanı' antlasmasından bu yana hep oranın açık pazarı halindeyiz bizden hammadde alıp islenmisini satıyorlar. Yada bunu başka ellere yaptırıyorlar (Amerika gibi) ama kontrol yine onların elinde ve bu dediklerini ilk isteyen de onlar. Yani biz üretemez bazı şeyleri sorgulayamaz hep fakir kalırsak ancak boğazımıza bakarız başka hiçbir şeyle ilgilenmeyiz üretmeyiz ve bize fahiş fiyata satılan şeyleri de tıpış tıpış alırız onların istediği de bu SÖMÜRGE
Emeğine sağlık, yine harika bir video olmuş. Yalnız bu kamera açısı bana daha yakın geldi, önceki daha güzel gibiydi :)
Kabloları unutmuşlardı yarın ona da %50 ek gümrük vergisi gelir şimdi.Yazık...
Güzel noktalara deyindigin paylaşımlar yapıyorsun bravo 👍💯
Türkiye için güzel bi değersin. Videolar için teşekkürler.
hiç haberdar olmadığımız bir konuydu tüm araştırma ve çekim süreci için teşekkür ederim.
Çok yalın ve herkesin anlayacağı bir dilde anlatım olmuş. Çok da yararlı bir video, teşekkür ederim
Pek yorum yapan biri değilim ancak bu video çok faydalı olmuş Mesut bey. Yerli üretimler konusundaki videolarınızın devamını bekliyoruz.
güzel bir noktaya değinmişsin mesut abi, bu güzel video için teşekkürler
Yine muhteşem çok önemli bir konuyu işlemişin canım kardeşim sağ ol var ol....bu dert her sektörde var...üretici desteklenmiyor mağdur oluyor ve sonunda yatırım yapamıyor teknolojik olarak geri kalıyor ve de bırakıyor...çiftçilikten, hayvancılığa, balıkçılığa bu konuyu görebiliriz....özet: kısa yoldan para kazanıp voleyi vurmak isteyen aracıları devre dışı bırakmak lazım...devletin üretene kaliteyi yükseltmesi için destek varmesi lazım...tabii fiyatlar da olumlu olarak halka yansıması lazım. hem gelir düzeyi düşük ülkeyiz hem de her şeyi daha pahalıya almak zorundayız...yıllardır bu böyle...hatta 70 li yıllardaki mahrumiyetler konusunu açmak dahi istemiyorum...yani dert büyük yaz yaz bitmez...selametle kal.
Harika bir araştırma, bilgilendirme videosu. Bu tarz videolar daha çok gelsin lütfen. Ülkede teknoloji alanında neler oluyor, neler olmuyor bilelim sayenizde.
Bu konulara değinen bi sen varsın sağol
Ben mobilya alanında çalışıyorum . Tespitin çok doğru ağbi burada da üreten değil satan kazanıyor. Üretim yeterince yorucu ve zahmetli olduğu için kimse kolay kolay reklama bütçe ayırmıyor ,sonrasıda söylediğin gibi zaten.
Arkadaşım o kadar doğru konuşuyorsunuz ki... Ayrıca üslup ve anlatımınız çok güzel...
Ağzına sağlık çok teşekkür ederim. Farkındalık sağladığın için 👏
Mesut Bey öncelikle paylaşımınız için çok teşekkür ediyorum. Çok kıymetli bir noktaya değinmişsiniz.
Her kesimden insanın bütün önyargılarını bir kenara bırakarak yerlileşme konusunda bir çaba içinde olması gerekiyor diye düşünüyorum. Ne kadar alakalı bir örnek olur bilemiyorum ama kalıp sektöründen bir örnek görmüştüm; çok komplike diyebileceğimiz bir kalıbın yurtdışından ithal edildiğini ve bu ithal edilen kalıbın satıcısı konumundaki yabancı firma ile irtibata geçildiğinde bu kalıbın ülkemizde üretildiğini duymuştum. Bu ve buna benzer örnekler ülkemizde çok ciddi bir iletişim sorunu olduğunu gösteriyor. Reklam ve pazarlama da para kazanmanın ötesinde bir nevi bu iletişim sorunlarını giderme aracı olarak da düşünülmeli. Benim naçizane fikrim, sizin gibi youtuber arkadaşlar ile yerli üreticilerin arasında bir platform kurulabilir. Ve bu platformda yerli ürünlerin gerçekçi olarak değerlendirmesi ve hatta belli kampanya kodları ile indirimli olarak satılması planlanabilir. Hatta ingilizcesi çok iyi olan youtuber arkadaşların bu ürünlerin tanıtımını ingilizce olarak yapması çok yerinde olur. Neticede ülkemiz, dünya açısından çok büyük bir pazar sayılmayız. Diğer bir bakımdan yurtdışında ihtiyaç olduğu görülen ürünlerin ülkemizde üretilmesi açısından da bir bilgi paylaşımı sağlanabilir. Taslak olarak bunlar aklıma geliyor. Belki bunların altı detaylı bir şekilde düşünülerek doldurulabilir diye düşünüyorum.
Devletin bu konuda yapabileceği şeylerin kapsamı hep vergi teşvikine giriyor. Bunu yerli ürünler açısından ne kadar yapıyorlar bilemiyorum. Ekonomi ve vergilendirme işlerinden anlayan arkadaşlar bu konuda daha mesnetli bir şekilde tavsiyelerde bulunabilirler. Ve bulunmalılar da.
Büyük bir laf etmek istemem ama uzun zamandır içimde bu hissi yaşıyorum. Ülke olarak birbirimizi geliştirmenin yolunun yol gösterici tavsiyelerden geçtiğine inanıyorum. Kuru kuruya eleştiri yapmaktan değil. Birbirimizin enerjisini yiyen bir kavganın içindeyiz sürekli. Bunun hiçbirimize faydası yok. Ve düzeltemeyeceğimiz şeylerle ömrümüzü tüketmek yerine küçük adımlar şeklinde de olsa düzeltebileceğimiz şeylere enerjimizi harcamalıyız. Bu ülke bizim. Bizi ancak biz ayağa kaldırabiliriz. Başkasının yapmasını beklediğimiz şeyler bizi ayağa kaldırmayacak. Burada sizin paylaşımlarınız bir farkındalık açısından çok değerli. Tekrardan paylaşımınız için çok çok teşekkür ediyorum. Saygılarımla.
Teşekkür ederiz,harika bir konu seçmişsimiz.
Tesbitleriniz çok doğru.
Harika bir konuya yer vermişsin o kadar haklısın ki sonuna kadar katılıyorum. General Mobile iyi örnek olmuş yeni 2 telefon tanıttılar ve bitti hiçbir şey yok gerisinde, halbuki 1 yıl kadar gm9 pro kullandım ve fiyatına göre hiç de fena telefon değildi stereo hoparlör oled ekran vs. sadece dxomark bile adının duyulmasına yetti. Bir şekilde yerli üreticinin de ürettiğini duyurması anlatması pazara cikarabilmesi gerekiyor.
Gerçekten çok çok önemli bir konuya değinmişsiniz. Umarım karar vericilerin dikkatini çeker ve ülkemiz kazanır.
Mükemmel bir araştırma yapmışsın sevgili Mesut. Çok güzel video. Tebrikler.
Kamu spotu olarak ekonomi kanallarında yayınlanmalı bu video, teşekkürler çok güzel açıklamışsınız.
Çoğu kişi susuyor bu konularda. Ağzına sağlık kral.
Abi çok önemli bir konuya değinmişsiniz.
güzel bi çalışma olmuş teşekkürler bu tür şeyleri her platformda dile getirirsek gündem yapabilirsek daha yararlı olur
Mesut çevik bu ülke için elektronik alanında danışılması gereken ciddi bir değerdir bence
Haklısın kanka katılıyorum.
Yine on numara bir tesbit, tebrikler.
abi pes etme emeklerinin karşılığını bir gün alacaksın. 1m. abone ve üstüne kadar yolun var.
Söylemek istediklerimizi söylürsun. Umarım daha büyük kitlelere ulaşırız da bu konularda adımlar atılır.
çok güzel bir konu olduğu için umarım fazla izlenir
Önemli bir konuya parmak basmışsınız. Maalesef ülkemizin genel hastalığı işi ehline vermemek. Herkes her işi kendisi halletmeye çalışıyor. Ama birde ortada kayda değer bir ürün üretemeden her şeyi reklamla halletmeye çalışan bir güruh da var onlarında hakkını teslim edelim. Ha ikisini birden yapabilen biri olduğunda o ürünü zaten duyuyoruz ve kullanıyoruz.
En güzel örneği veriyorum,dün gece aliexpress den satın aldım,gopro hero 8 için harici mikrofon baglayabilmeye yarayan USB c & audio aparatı ( orjinal ürün olmadan çalışmıyor gopro da haberiniz olsun) Türkiye de sıfır i 900 TL ( ufacık aparat dan bahsediyorum!!!!) 2.eli 700-750 TL arası,ve dün 320 TL ye aliexpress den aldım,ha orijinal ürün çıkmazsa ne olacak, sorusu tabi akıllara geliyor,en az 6 tane türk yorumu var, hepsi orjinal hepsi çalışıyor yazmış öyle ikna oldum..aklı olan 5 tane alır ,900 e satanlara nispet 600 e fiyat kırar, genede%100 kar yapar,sayın Mesut beyin anlattığı konu Budur
Ülkemizde yurtdışına nazaran çok daha kaliteli üretimler v.s var ancak bizim en büyük sorunumuz markalaşamamamız. Üretiyoruz ama markalaşamıyoruz.
Güzel bir konuya değinmişsiniz Mesut Bey umarım bu fikriniz duyulur, yayılır ve gerekli merciler tarafından değerlendirilir. ..Sanırım biz Türkler olarak yaptığımız iyi işleri pek anlatmayı beceremiyoruz. İşin PR tarafı güdük kalıyor bizlerde. Selamlar ve iyi yayınlar diliyorum. ..
Çok güzel bir konuya parmak basmışınız, tebrikler. Bazen üretim işin kolay kısmı oluyor, ürettiğini satmak ise bambaşka bir beceri ve emek gerektiriyor, tabi bir de işin insan çalıştırma, sigorta, vergiler, kiralar, vs. vs. bir ton harcaması var. Kısa yoldan zengin olmak isteyen kimse de bu zahmetlere hiiiiç girmiyor, zahmete girenlerin büyük bir kısmı da bir süre sonra kepenk kapatıp ya bir yerlerde maaşlı çalışmaya ya da örneğini verdiğiniz "dışarıdan getir, üstüne kazancını koy, internetten sat, misli misli kazan" kafasına dönüyor. Nerden mi biliyorum...."Tecrübe, yediğin kazıkların bileşkesidir" diye bir söz var, boşuna söylenmemiş....öyle işte.
Bravo Mesut. 👋 Esas konu bu. Üreteni cezalandıran bu sistem değişmeli.
Kanadadan mercimek geliyor ve kilosu 6 tl markette. Kanadadan bedava mal getirsem vergisi navlunu paketlenmesi derken 6 tl olur.. Garip isler dönüyor dostum
Yahu kardeşler saman ithal ediyoruz saman ya Cumhuriyetin ilk kurulduğu dönemde bile böyle bişey yoktu perişan olacaz belki aç kalmak raddesine kolay kolay gelmicez zenginimiz ultra zengin fakirimizin ne ekmeği ne suyu var nefes bile alamayacak derecede fakir yani. Çok üzülüyorum ya bu coğrafya dünyanın en verimli coğrafyalarında biri ...
@@blnt2yk57 Lan fakir dediklerin çoğu odun kafalı, senden benden bir şeyler çalmak istiyor, örnek isyorsan kışın mandalinanın kilosu 2 tl her yer mandalina var ve birisi gelip senin mandalina'lıların izinse toplasa ne dersin, yada bugün mesela tarlaya gittim 2-3 tane salata toplucam onu bile toplamışlar, birde ben Giresunluyum her yer yeşillik her zaman yağmur yağıyor bir şeyin tohumunu yere at 1 hafta sonra kendiliğinden yetişir, anlamış olmaslısın beni bizim millet arsız çalma çırpmayı çok seviyorlar, ülkenin başındaki reis gibi.
Çok teşekkürler dostum...
Ağzına sağlık abi☺️
Abi çok güzel video olmuş. Ellerine sağlık. AliExpress den 300 adet kablo sipariş ettim şimdi. Çok temiz kâr edicem inşallah. Teşekkürler
Güzel bir konuya değinmişsin yine mesut çevik ağzına sağlık 👏👏
Mesut bey çok iyi bir konuyu ele almışsınız.Teşekkür ederim.bizde yerli üretim yaparak yurtdışından gelen malzemeleri millileştirerek ülkemize ve vatandaşımıza katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Vatandaşımıza şu sloganı tekrar hatırlatmak için kamu spotuna ve sosyal medyaya ihtiyacımız var. YERLİ MALI YURDUN MALI HERKES BUNU KULLANMALI.
Umarım dikkate alan olur
Turkiyedeki en doğru konuya ayak bastığın için sana sonsuz teşekkür ederim mesut abi..
Ah keşke teknolojide tek derdimiz bu olsa. Ülkemizde nadir üreticilerimiz var ve değerleri bilinmiyor
Hocam senin gibi yetenekli ve bilen arkadaşların liyakatla bakan oldugu bir ülkede yaşamak nasip olsun diye dua ediyorum,ama ancak dua edebiliyoruz işte...
İzlemeden Like atabileceğim nadir kanallardansın Mesut abi :)
Sizi canı gönülden tebrik ediyorum bu ülkede en büyük sorun gerçekleri dile getirmek bu ülke üretmeden yaşamayı seçmiş üretirsen saygınlık kazanırsın
teşekkürler daha önceki yorumumu dikkat almışsınız içerik çok güzel olmuş.
Bi editör çıkar ülkedeki her olanı savunur bide mesut çevik varıdr gerçekleri çatur çutur çekinemden söyler .. kalite farkı
Pardon merak ettimde o editör kim
@@aleppexa hakkı alkan
@@musabtarikekiz5829 aynen şu elektrilikli kepçe videosu deilmi
@@aleppexa yanıt vermiş arkadaş benim yerime :))
Onun kadar itici birini görmedim. Twitter'da yorum yaptık diye hemen engelledi. :D Eleştiriye kapalı biri. Aklı olanın SDN de durmaması lazım
tebrikler mesüt
Arkadaşlar mesut abi gibi insanlar zirveyi hakkediyor hızlı büyümesi için paylaşalım beğeni atalım lütfen
En son araştırdığımda örneğin WV Passat'ın ülkemizde %110 daha pahalı satıldığını gördüm. O vergisi , bu vergisi , MTV'si , ÖTV'si... Üreticiler malzemesi , mekaniği , işçiliği ve diğer giderleri dahil üzerine kâr koyarak o fiyatlara sunarken bizim devletimiz hiçbir gideri olmadan üreticinin sattığı fiyatın 2 katını kazanıyor. Halkı sömürerek ülke kalkınmaz ki dertleri de ülkeyi kalkındırmak değil ceplerini akrabalarını kalkındırmak. İyi Uykular Türkiye!
Guzel video olmuş abi
Emeğine sağlık Mesut kardeşim....
Yerli ye bizim desteğimiz gerekiyor ancak kalite ve güven olarak bizi inandirmalari lazım örneğin 2.5 yıldır GM 8 kullanıyorum başka telefonlarda kullandım gayet memnunum yeni telefon alırken yine GM alırım devletinde güzel destek olması gerekiyor biz sürekli yurtdışından alıp üretmeden kar düşünenler yüzünden kaybediyoruz
bu yorumu yazarken kafana silah dayadılarsa bu yorumu bepen.
Bu adam kadar faydalı bir insan çok az gördüm.
izlemek istemeyenler için özet; kablo arıyormuş, bulamamış, demiş ki niye bu serüveni video yapayım demiş, komisyon kurmuş Mesut çevik, komisyon araştırma yapmış, demiş ki Mesut abi General Mobile den reklam alalım, almışlar, bir de kurgu eklemişler, küçük esnaf Ali expressten ürün getirip satıyor, satmasın büyük tesisler satsın demiş, Mesut Çevik bizi şaşırtmadı, kapitalizmin kölesi olduğunu ispatladı. Teşekkürler Mesut.
Mükemmel bir tespit (çözüm önerilerinde harika)
Pazarlama ve satış önündeki engeller:
1- sermayenin vizyonsuz kişilerin elinde olması. Bu kişiler bir üretim bandında üretim yapabilir ama entelektüel bilgi birikimine sahip olmadıkları için iletişim kuramazlar.
2- pazarlama, satış ve yönetim konusunda dil bariyerini aşamayan yöneticiler ve yetismemis insan kaynakları.
3- likayatsizlik
4- üst yöneticilerin mikro yönetim yapması. Yani sirket için ofis temizliği anlaşmasına bile yönetim kurulunun dahil olması. Bir kere zaten yönetim kurulu şirketin gündelik faaliyetlerine katılması globalde arzulanmayan bir durumdur. Gündelik faaliyetleri CEO ve onun ekibi yapar.
5- vergi mevzuatimizin karmaşık olması ve tesviklerin anlaşılmaz olması. Hatta herhangi bir tevsikten yararlanirsan vergi dairesi hemen seni incelemeye alır.
6- SGK primlerinin çok yüksek olması bundan dolayı istihdamın maliyetli olması. Bundan dolayı işletmeler uzman personeller yerine her işi bilen ama uzman olmayan kişiler ile idare etmek zorunda kalıyor
7- ekonomideki güvensizlik ortamı.
Sabaha kadar sayabilirim.
Bunları nasil mi biliyorum? Orasını söylemem çünkü gizlilik sozlemem var. :)
Tesekkurler
türkiye de vergiler çok yüksek, enerji fiyatları, gelir vergisi! makinaya bile vergi istiyorlar ötv kdv, bunların sonradan düşülmesi yanlış. baştan sabit yatırım vergisizleştirilmeli.
Ağzınıza sağlık Mesut Bey... Ülkemizde üretici için sorunlar çok fazla aklıma hemen gelenler: birinci tezgah parası ülkemizde hemen her sektörde büyük mağazalar belli bir kesimin elinde ve sadece istediklerini satıyorlar. Mağazaların kendisi yüksek kâr ile ithal ederken sizin üretiminiz boş zaten. Hadi bir mağza zinciri ile anlastiniz diyelim bu sefer ürünü rafa koymak için yapılan anlaşmanın şartları çok ağır oluyor bu yüzden bizde küçük ve orta ölçekli şirketler doğrudan tüketici için çalışmazlar onun yerine yurtiçi ve yurtdışı büyük şirketlerin istediği ara parçayı üretirler... Tanıtım faaliyetleri insanların büyük oranda internete geçmesiyle nispeten ucuzladi ve ileriye dönük marka bilinirliği açısından firmaların az da olsa tanıtım işine girmeleri beklenebilir ama orada da asıl sorun yapısal bu şirketlerin tamamı aile şirketi...
Bu adamın söylediklerine değer verin.
Kesinlikle abicim sana katılıyorum. En azından büyük fiziki mağazalar ve internet satış mağazalarıyla iş birliğine gitseler keşke. Şimdi ben bilinçli bir tüketici olmayı geçtim, bir kablo için bile bu kadar kafa yoracaksam. vay halimize
Bilişim sektöründe çalışıyorum bıktık artık çin malı ürün görmekten. 1 hafta önce biz niye kablo üretmiyoruz diye tartışıyorduk.. sizde dile getirdiniz....tşkler
Malesef yine guzel bir konuya değindin. Bir arge projesi yapiyorum üründe kullanacağım parcalara bir türlü ulaşamıyorum. Aliexprese giriyorum tum urunler elinin altinda. Söylediğin gibi pazarlamada cok gerideyiz. Artık bizimde yerli aliexpres'imizin olmasi gerekiyor. Ureticiler direk internette ürünlerini sunabilmeli.
başarılı bir video olmuş, bu konularda daha çok farkındalık uyandırmalıyız ... ''Yerli ürünler kalitesiz'' kolaycılığını bir kenara bırakıp daha kaliteli olması olması için sahip çıkmamız lazım!
ÇOK ÇOK ÇOK DOĞRU. UMARIM GEREKLİ MAKAMLARA ULAŞIR...
çok doğrusun be abi kaçtır düşüncelerimiz denk geliyor
Bireysel kullanıcıya gümrük vergisi koymaktansa, toplu alanlara koymalılar. Ayrıca yabancı firma da olsa, Türkiye'de fabrikası olup Türkiye'de üretim yapan firmaya vergi indirimleri uygulanmalı. Böylece hem yabancı yatırımcı artar. Hem kendi insanımız kazanır.
Yarı otomasyon sistemde kablo üretimi yapabilirim . Günlük 5000 adet küçük bir dükkanda sadece .. bunun için tedarikçi gerekecek . İşletmede sadece montaj yapacağız . Çok iyi araştırma yapmamız USB metallerini, kabloları , ve devre sistemlerini tedarikçiye yaptırıp montajı 100 m2 dükkanında yapma fırsatım olabilir . Montaj ekipmanları kurmam için oldukça nakit para gerekli . KOSGEB bu konuda da çokça destek vereceğini sanmıyorum.
Sayın Mesut Çevik bende aynı durumu kalem ve kırtasiye malzemesi alırken yaşadım marka aynı olmasa bile işimi görebilecek kalem ve kırtasiye ürünleri aliexpresste çok daha ucuza buldum ve aliexpress üzerinden satın aldım.
o zaman üretiyorum.com'a ihtiyacımız var tüm üretiçilerin üretiklerini alıçıya ulaştıra bilecekleri bir sisteme nerede bir üretici varsa arayıp bulup müşteriyle buluşturacak..
Televizyon programlarına çıkıp,bir programa katılman ne kadar ses getirir bilmem ama çok güzel olur MESUT abi..
Telefonum için kullandığım kulaklık konyada üretiliyor. En kısa zamanda vestel yada general mobile markalı bir telefon kullanmaya başlayacağım. Bir ürün satın alınırken yapılacak bir araştırmayı bizim için yaptığınız için ayrıca teşekkürler.
Elimizdeki parayı ne kadar ülke içinde tutarsak karımızdır.
Bu konuda en iyi örnek bence yerli tohum..Ithal tohuma mahkum edilene çiftçilerimiz ve o tohumların ürünlerini tüketen bizleri düşünün.. Vergi olsun ama yerli ürünün önünü de açmak lazım. Yerli ürüne yönelim için vergi tek başına yeterli değil. Mesut bey`de söylemiş. Biz daha yerli ürüne hızlı, pratik ve güvenilir şekilde ulaşamıyoruz..
Prolink Kablo. Ürünleri yerli üretim mi bilmiyorum ama eski iş yerimdeki extron ve crestron ses ve görüntü otomasyonundaki bir takım problemler bu firmanın kabloları ile değiştirdiğimizde çözülmüştü. Kendim daha sonra Hdmi ve rca ses kablolarımıda bu firmadan almıştım. Çok kaliteli.
Kabloda dahi bu tarzda birşey olabileceğini sizden öğrendim şimdi. Bundan sonrası için ürün alırken biraz araştırırım artık. Eğer dediğiniz gibi iletişime geçerek de bilgi alabiliyorsak, kullanıcı yorumu yerine üreticiyi direk ararım artık. Teşekkürler :D
Emeğinize sağlık teşekkürler.
İthalat yalnizca sermaye gerektiren bir olay. Herhangi bir know-how gerektirmiyor, teşvik ve desteklerle tüm pazarı tek adamda toplayabiliyorsun, bir sıkıntı olursa çat diye o adam yerine başka bir adam koyabiliyorsun. Nemalanmak daha kolay yani. Yerli üretim ise sermayeye ek olarak know-how da gerektiriyor, bir şekilde ters düşersen o üretim düzenini kolay kolay bozamıyorsun (mesela Koç Holding'i düşünün, güçleri üretime dayanmasaydı bu kadar siyasi türbülanstan etkilenmeden çıkabilirler miydi?) Tarımda da aynı muhabbet var, binlerce çiftçinin derdiyle uğraşacağına bilmem nereden buğday ithali için özel izin ve teşvik çıkartıp tek bir tane adama yetki verip hiç bir şey bilmeden mis gibi para kazanabileceğin ve kazandırabileceğin bir düzen kurabiliyorsun. Dolayısıyla bu sorun Türk ekonomisine özgü ahbap-çavuş kapitalizmi modelinden kaynaklanıyor. Mevcut siyasi ve ekonomik konjonktürde farklı bir çözüm çıkma ihtimali yok. Bu temel probleme ek olarak yerli üreticilerin inanılmaz iş bilmezliğini ve amatörlüğünü de ekleyince e doğal olarak gidip o siparişi Aliexpress'ten veriyorsunuz - hele eskisi gibi vergi olmasa, 1 dolarlık şeyi bile Aliexpress'ten getirtmeye devam ederim. Low-end Android cep telefonu konusunda gerek Vestel, gerek GM uzun yıllardır çalışıyor ama hala TR pazarında Mi, Huawei gibi markalara ciddi alternatif oluşturabilecek bir pazar payına ulaşamadılar, bu noktada da çuvaldızı kendilerine batırmaları lazım.
Dünyanın hiç bir yerinde distribütör (ithalatçı) kanalının %40-50'ler kazandığı bir iş modeli yoktur herhalde. Bizde gerçekten inanılmaz marjlar var bu konuda ve ana sorumlusu yanlış devlet politikaları maalesef.
Zamanında Kıbrıs'a çıkarma yaptığımızda Ülkemize ambargo uygulanmıştı. Tabii o ambargoya kadar ülke dışarıdan beslenmeye alıştırılmıştı. Yabancı devletler ülkede üretim yapmaya çalışanları da fiyat kırma politikaları ile satış yapamaz hale getiriyor, firma iflas edince tekrar tel el olup fiyatları artırıyorlardı. Ambargo uygulanınca devletin başındakiler ülkeyi ne hale getirdiklerini anladılar ülkede üretim yoktu. Ülke içerisindeki hammadde ile karşılanabilecek ihtiyaçlarınızın ülke içerisinde üretilmesi yönünde karar alındı ve o sıra ülke birçok alanda dışarıdan aldığı ürünleri ülke içerisinde üretti. Tabii kapitalist devletlerde yaptıkları hatanın farkına vardı ve ambargoyu kaldırdılar. Böylece tekrardan dışa bağımlı hale getirebileceklerdi ülkeyi. Şu anki halimize bakınca tekrardan ambargo mu uygulanması lazım yerli üretime dönebilmek için? Tamam yerli üretim var ancak basit ürünlerde bari ithalatın önünü keselim.
kabloyu hepsiburada, n11 gibi sitelerde niye satmıyorlar?Kabloyu kurumlara satış için belki reklama gerek vardır da bireysel olarak markasına bakıp kablo alan az kişi vardır diye düşünüyorum.
Örnekleyeceğimiz konular dediniz ,O kadar çok varki hangi birini söyleyelim üstadım.
Dün okuduğum bir haber,Pamuk cenneti ülkemizin,pamuk ihtiyacını savaştaki suryiyeden,şu an kanlı bıcaklı olmamıza ramak kalmış Yunanistandan temin ettiğimizi okuyunca,aklım durdu.
Halbuki Türkiyedeki pamuk üreticisi kan ağlamkta,destek yok diye,ürünleri tarlalarında heba oluyor,ama tarktörüne mazot alamıyor,aşırı pahalı,hiçbir devlet kurumu yardım etmiyor,halbuki Türkiyenin pamuk ihtiyacı olan bir milyon ton pamuğu ülkemizde çok kolay ve ucuza üretme imaknımız var.
Mesut bey,Bir dokun bin ah işit,sizin anlattığınız ve benim örneğini verdiğm konunu devede kulak değil bir tüy,Her geçen gün her alanda dışarıya bağlı üretmeyen ve ucuza alıp pahalıya satan bir ülke oluverdik....
Sonumuz harola..
keşke ulaşabildiğiniz yerli üreticilerin satış kanallarını da burada paylaşsaydınız hatta bilenler varsa onlarda paylaşabilir belki forumlarda bu tarz yerli üreticilerin siteleri paylaşılıp kolay ulaşma sağlanabilir.
Öncelikle teşekkürler, güzel bi içerik.
Başkan diyorsun ki teşvik gelsin, satıcı o farkı da cebe indirir bu ülkede, yani birşey değişmez, Son kullanıcı hiç faydalanamıyor bu ülkede.
Örnek : 3-5 biriktiriyorsun bi ev alayım, hayatı garantileyelim diye mesela orada da faiz düşüyor eve zam geliyor. Yine halk kaybeden oluyor.
Örnek mi al kral örnek :Otomobil.
Otomobil yapsan belli paraya satıcan ve garantisi sorumluluğu, elemanı sendikası vs.
Al -sat yapsan hem satış hemde satış sonrası servis ile bindiriyorsun hemde sorumluluk almadan. Marka mı, marka japon , kore , fransız yada alman markası sorumlu onlar. Bişi diyecem, bu ülkede hiç birşey değişmez. Gerçekci olun , Coğrafya kaderdir.
Tekrar Teşekkürler güzel bi konuyu gündeme getirdiğiniz için.
Sadece teknoloji ve elektronik olarak değil tekstil konusunda da böyle durum var. Örneğin 2000TL Samsonite çanta ile aynı kalitede ve fonksiyonda yerli üretim çantalar var 400TL (fiyatlar temsilidir) Fakat bu bizim çanta üreticisini bilen kimse yok. Başka alanlarda da vardır illaki bu durum. Bir de insanlarda ki marka takıntısı. "Avrupa abi avrupa malı öffffff bee jilet gibi." İşte bu durumdan dolayı
Bunun en büyük örneği, ürün pazarlama ve satış siteleridir. Örn; Amazon, AliExpress, GittiGidiyor, N11, Cimri, Allibaba vs.
Her zaman senin ürününü satan ve pazarlayan kazanır. Üretirsin ama satış ve pazarlama yapanlar kadar kazanamazsın. Çünkü ürettiğin depoda duruyor, bunu nasıl duyuracak veya satabileceksin.
video atmışsın hemen koşup geldim