Ultimele clipe ale insulei Ada Kaleh

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 фев 2025
  • Sacrificarea Ada-Kaleh-ului
    Regimul comunist a reușit să desființeze învățământul gimnazial de pe insulă iar în 1967 fabrica de țigarete a dat faliment. Insula- spun istoricii - și-a pierdut rangul de comună, devenind sat aparținător de Vârciorova, apoi de Turnu-Severin.
    Turcii mai înstăriți se vor confrunta cu confiscarea proprietăților, deportări în Bărăgan începând cu anul 1952, expatrieri condiționate de cedarea către stat a averii. Exodul se va continua după 1964 când s-a aflat că insula urma să se înece în apele sistemului comunist și ale Sistemului hidroenergetic și de navigație Porțile de Fier. Tot în această perioadă o parte dintre locuitorii insulei aveau și locuri de muncă în afara insulei (Șantierul Naval Tr. Severin, întreprinderi din Orșova) iar o parte dintre insulari, barcagii, cei specializați în producerea de zaharicale specifice (Rahatul Locum, acadele, sugiuc, halviță, dulceața de smochine și trandafiri) își duceau existența din activitățile legate de turism.
    Au continuat și activitățile privind confecționarea de îmbrăcăminte. Tot pe insulă, ada-kalezii își confecționau broderii, cingători, cămăși, rochii din pânză orientală de bumbac, mătase, atlas, tafta sau muselină ... Ce n-au reușit turcii sau austriecii de-a lungul veacurilor, au reușit românii... Au șters de pe hartă o insulă, care și azi ar fi putut însemna foarte mult pentru țara noastră.

Комментарии • 2