@@metesever6546 "how to start a startup" ycombinator 14 serilik video dizisini izlemenizi tavsiye ederim. Zamanımızda takım olmadan başarılı olan girişimler çok nadir. Zamanlama önemlidir ancak takım ve işleyiş daha önde.
@@MrSorryman Kesinlikle katılmıyorum, timing en önemlisi, takım olmak, finansman, ürünü iyi bir planla hayata geçirmek, girişimcinin elinde olan unsurlar. Zamanlama ise X faktör.
@@metesever6546 Gönderdiğiniz videoyu izledim. Ben ona zamanında timing/location diyordum. Bunu tartisabilecek kadar deneysel bilgim olmadığı için uzatmiyorum ancak zamanlamayı tutturan ekiplerin genelde daha önceden çalıştığını hatırlatmak isterim. Ayrıca iyi bir ekibin zamanı gelmeyen birçok fikirleri vardır ve bunları gerekli teknolojiyi bekleyip fikir patentlerini alabileceklerini düşünürüm. Şahsi fikrim günümüzde "iyi" takım ve sıkı çalışmanın yüzdesinin zamanlamayı zorlayabilecegidir.
Videonun özeti: Salt fikire yatırım yok! Teşekkürler Levent Bey çok faydalı ve ufuk açıcı bir video olmuş. Ben dahil sanırım birçok Türk gencinde olan "ulan şu silikon vadisi'ne bir kapağı atsam bende ne fikirler var" düşüncelerine tokat gibi bir cevap oldu.
herkesin yanlışını güzelce anlatmışsınız. en faydalı videolarınızdan biri, belki en faydalısı. bütün videolarınızı sıkılmadan baştan sona izliyoruz (genelde dinliyoruz).
Süper fikrin var, paran yok ve yazılımcı değilsen yazılım öğrenir kendin yazarsın. Kedi videosu izlemek yerine eğitim videosu izlersin. Bahane üretmek çok kolay. Her yoruma cevap videosu çekmek zor. Bence çok güzel ve çok dolu bir video olmuş. Dünyanın en başarılı girişimcileri bütün tecrübelerini yazıp kitap haline getiriyor. 20 lira verip alsan okusan çok şey öğrenirsin. Ama okumaktan bile üşenen insan, fikrini hayata geçirmek için çalışmaz ve sadece bahane üretir. Çalışan insan bir yolunu mutlaka bulur.
‘fikirleri genellemen ve küçümsemen’ haricinde ki fikirlerine katılıyorum. Aslında ‘doğru’ fikir üretmek herseyden önemli ama filtre edilmesi ve yoğurulması gerek. Senin bahsettiğin ortam ve tecrübe buna yardım eder o kadar.
Levent Sapci Belki bize biraz Lean Product proses’den bir vidyo da çıkarabilirsiniz. Biz acemi girişimciler problem space/solution space ayirimi yapamiyoruz
Katılıyorum Levent, genelde bu söylemde bulunanlar ateş çemberinden geçmemiş arkadaşlar oluyor. Ve bunu tecrübe etmedikleri için bu tür düşüncelere kapılmaları normal. En basitinden ortaklığı, pazar araştırmasını, fizibiliteyi, risk senaryosunu, ekibi, parayı, zamanı, müşteri ilişkisini, ar-ge çalışmalarını, operasyonları, satın alma çalışmalarını ve en önemlisi rekabet yönetimini çok iyi kurgulamak gerekir. Burada görünen kadar bir o kadar da görünmeyen, hesapta olmayan konular karşısında kriz yönetimini en iyi şekilde gerçekleştirmeniz gerekiyor. Hatta buraya eklenebilecek çok daha fazla faktör var... Neye dayanarak mı söylüyorum; 12 yıllık tecrübe. Ve son olarak; girişimciliğin temelini bahaneler değil, sorunlar karşısında üretilen çözümler oluşturur.
Levent abi yüzde yüz doğru konuşmuşsun. Sen silikon vadisinde olayları gerçekten yaşayarak deneyimlemişsin, başarılı girişimin ne kadar zor olduğunun farkındasın. Bu arkadaşa durumun farkına varabilmesi için benim de bir tavsiyem olacak Ashlee Vance in kitabı Elon Musk i ve Wlater isaacson un kitabı Steve Jobs i okumasını tavsiye ederim ve insanların aslında bir şeyleri başarabilmek için büyük bir inançla ne kadar çok çalıştığının farkına varabilir. Negatif eleştirileri kesinlikle kötü algılamasın insanların kendini geliştirebilmesi için başarısız yanlarının farkında olması lazım. Bu arkadaşa bir tavsiyem daha var Türkiye de başarılı girisimcilerin konferanslarına katılmalı elinde bir prototip bulundurup onlarla iletişime geçmeli, her şey yolunda planladığı gibi gitmeyecektir ama konfor alanından çıkmayı başarabilirse kendini geliştirip ne yapması gerektiğini öğrenebilir
Aklıma Inditex grubuna ait, Zara giyim markasının isim hakkını zamanında düşünüp almayan, sonra hayıflanan, gazetelere röportaj veren tekstilci geldi. Adam Sivas-Zara'lı imiş. İsmin ve fikrin dünya markası olmasına yeteceğini kendine ikna etmiş :)
@@fatfat5198 haklısın -ing eklenmesi gerekiyor ama bu "talk" isim olarak kullanılmış tam anlamıda "a conversation between two people, often about a particular subject." dictionary.cambridge.org/dictionary/english/talk
bende bana göre dünyanın en güzel fikrini buldum araştırmaya başladım hiç bi yazılım tecrübem yok udemyden 25 liralık bi kotlin yazılım kursu aldım şimdi burdan bişeyler öğrenip eksiklerime göre biraz daha iyi bi kurs bitirmeyi planlıyorum mükemmel bi yazılımcı olmama gerek yok ama bi prototip yapacak kadar iyi olmalıyım diye düşünüyorum daha sonra uygulamayı insanlarla buluşturup ufak bi tanıtım yapıp fikirlerini alıcam çevremdeki kişilerin eğer ben yapabiliyorsam eksiklerini geliştirmelerini bunu biraz daha iyleştirip tekrar denicem eğer bi kitle yakalayabilirsem bazı metrikleri tutturabilirsem ve takım kurabilirsem yatırımcı aramaya başlayabilirim belkide fikrimin yatırıma ihtiyacı olmadan kendi ivmesiyle büyür belli olmaz zaman gösterecek hayırlısı
Gerçekten faydalı bir kanal olduğunu gösteriyorsun abi.Bu konuyla alakalı senden bilgi almak mutlu etti beni.Seni seviyorum, başarılarının devamını dilerim.
Yaptığınız açıklama güzel. Fakat bir fikrim var bu iş tutar diyen birisi emin olun işin o aşamasını da düşünmüş oluyor. Dediğiniz yeteneklere haiz olmayanlar zaten fikir sahibi olamıyor genelde. Fikir en önemlisi. Sonuçta yazılımcılar fikir sahibinin düşündüğünü ortaya çıkaran bir işcidir. Diğer marketing satış vb. İşler güçlü sermaye veya yetenekli ekiple sağlanabilir. Fikirleri olan insanları basite indirgememek gerek. Sonuçta bir eksikliği yada ihtiyacı görüp tespit edebilecek zeka ve öngörüye sahiptir. Ürünü üretebilen insanlar genelde o yeteneğe sahip olamadığı için başkasının işlerini yapıyorlar. Öyle olmasa hem yazılım bilip hem de başkasının yanında çalışıyor olmazdı.
Video için teşekkürler. Fikir tabi ki çok önemlidir. "Hiçbir şeydir." şeklinde bir kenara atılamaz. Adım atmanın önemini anlatmak adına söylenmiş ancak insan inanmadığı bir fikir için adım atmaz. Fikrine inanıyor ise, onu amaçlaştırır ve uğruna adım da atar adım attığı yolları da yürür. Fikir çok önemlidir ama soyuttur. Adım atmak daha da önemlidir fikri somutlaştırır.
Aslında fikir çok önemli. Fakat insanlar hayata geçmemiş ya da geçse de tutmayacak fikirlerden o kadar yorulmuş ki, "fikir hiç bişeydir" deyip kestirip atmayı seçiyorlar (haklı olarak) :)
500 abonen varkends takipçindim bundan 2 yıl önce suan hayranlıkla içeriklerini cesur duruşunu gördüğümde çok memnun oluyorum, başarılarının devamını dilerim
tiktok saçma bir fikir değil bence kendinle çelişiyorsun saçma bir fikir olsaydı eğer bu kdar tutulmazdı.İnsanlar beğendi tiktok u kim saçma bir şeyi beğensin ki
Müthiş faydalı bir paylaşım olmuş, emeğinize sağlık. Bu paylaşımın bütün kuluçka merkezlerinde daha ilk günden tüm başvuranlara mecburi izletilmesi lazım. Bu işin çok kolay olmadığını, devamlı mış gibi yapıp, kısa yoldan zengin olmaya çalışan start-up’ımsıların artık farkına varmaları lazım.
Ülkemizde sürekli reklamını gördüğümüz giyim ağırlıklı online alışveriş sitesi buna örnek. Fikir sıradan bir fikir daha önce ülkemiz de de yapılmış bir fikir olmasına rağmen şuan da en iyi alış veriş sitelerinden birisi sebebi de iyi bütçe iyi anlaşmalar iyi reklam iyi pazarlama. (Bu arada sitenin kurucusu Harvard mezunu)
Abi selam. Üniversiteden mezun olalı 6 ay oldu ve bir startupda çalışıyorum. 6 ay önceki bende 4-5 sene sektörde sürter sonra kendisi bir şeyler yapardı. Şuan 6 aylık tecrübem diyor ki güzel şaka.
Nasipse yürürz kardeşim. Değilse saydıklarının hepsini en iyi şekilde bilsek de boş. Bunların hepsinde iyi olan bir insan olduğunu sanmıyorum. Şirkette her alanın adamı vardır. Bir adam her işi yapmıyor
Bu adamın konuşmaları ses tonu vir garip. Kafamı dolduruyor. Bence çok başarılı bir kanal Tebrik ederim. Birde 1.5x hıza takınca daha çok bağlıyor videoları.
Başlangıç aşamasında ki destekler konusunda aslında Türkiye bence gereğinden fazla çömert. Kosgeb, Tübitak gibi kurumların çok ciddi kuruluş sermayesi destekleri var. Aşağıdaki yorumlarda bir çok arkadaşın dediği gibi teknik olarak kendini yetiştir. Sonra bu kurumlara baş vurarak başlangıç sermayesi al ve yoluna devam et.
Bütüne sahip olmaya çalışmak yerine, bir parçası olabilmeyi öğrenmek lazım. “Çarkın dişlisi olmak istemiyorum” fikri yerine o çarkın nasıl döndüğünü anlayabilmenin yolunun her parçasının nasıl çalıştığını bilmek olduğunu anlamalı...
Yatirim tipine gore degisir. Bence en önemlisi fikir. Fikirin ikna ediciligi yatirimciyi seçer. Yatirimin şekli gidişatı belirler. Hicbir maddiyati öz sermayesi olmayan icin sirket acilislarindan turlu kalem giderlerine kadar yatirimci destekler. Yazılım Geliştirme Uzmanı Kurumsal Satış Temsilcisi Sistem Destek Uzmanı Bilgi İşlem Uzmanı Sekreter Web Tasarım ve Grafik Uzmanı Muhasebe Uzmanı İş Analisti Endüstri Mühendisi Yönetici Asistanı Böyle bir ekibin fikrin boyutuna göre belirlenen parametrelere kadar maliyetini karsilar ve bu iş bir noktadan sonra matematiktir. Fikir en önemlisidir. Fikir önemli olmazsa yillarca destek alsa yine ayakta duramaz
cok guzel bir video her zamanki gibi. Start-up gecmisim yok ama urun gelistirme konusunda biraz is tecrubem var. Altin tepsi olmasada, urun gelistirme veya urun stratejisi konusunda genel olarak prensipler veya teoriler var. Recete diyebilir miyim tam emin degilim. Mesela, Salesforce'un kurucusunun ortaya koydugu V2MOM gibi. Yani, ister start-up olsun ister yuzyillik kurumsal firmalar olsun, urunun basarili olmasi icin bazi prensipler var, urun-piyasa uyumu, urun-kullanici uyumu, urunun para eden bir problem cozmesi veya deger yaratmasi, kullanicilarin o problemi veya degeri baska bir metodla veya urunle sizin urununuzde oldugu gibi cozememesi gibi belki yuzden fazla "filtre" var. Tabii start-up'a konu gelince, bence daha bir 'uphill battle', ozellikle bahsettigin kaynak bulma, finans yonetimi, insan yonetimi, takim kurma ve ozellikle musteriye ulasma gibi konular urun gelistirme zorluklarinin uzerine eklenen diger zorluklar : ) Eger bundan 16 yil oncesine, universite yillarina donebilseydim, herhalde olabildigince hem universite icinde hemde endustride sosyal cevremi genisletirdim, degisik disiplinlerden ve yas gruplarindan insanlarla tanisirdim ve sadece kendi calistigim disiplini degil, digerleri ile ilgilide olabildigince kendimi gelistirirdim. Herhalde universitede okuyan ve girisimci olmak isteyen arkadaslara bunlari onerirdim ki bu bir recete degil : )
Ustad 2 gurusimcilik fikrim var fakat ben bunu satmak istiyorum sıfır sermaye ama pozisyon geri donusu cok iyi bir projeler . Bunlari nasil degerlendurebilirim
Levent'in paylaştığı bilgileri sadece anlayabilmek için bile girişimci deneyimleri ve girişimle ilgili kanalları saatlerce izleyerek ve dinleyerek konuyu öğrenmeniz gerek. Diğer yandan, bu videoda hiç değinilmeyen kestirme bir yol da var. Özgün ve para kazandırabilecek bir fikriniz varsa ve bu fikri kolaylıkla uygulamaya koyabilecek sayılı insandan birisiyseniz eksiklerinizi tamamlayacak bir yatırımcıyla çalışabilirsiniz. Şurası çok önemli: Bu fikri sizin dışınızda hayata geçirebilecek insan sayısı bir elin parmakları kadar az olmalı. Bu şartları sağlıyorsanız pazarlama-yazılım-sermaye gibi alanlarda zaten deneyimli olan ve yeni işler peşinde koşan her yatırımcı sizin potansiyel ortağınızdır. Böyle bir yatırımcı ile birbirinizin eksiklerini tamamlıyorsanız el sıkışır ve girişiminize startı verirsiniz. El sıkışabilmek için Levent'in de dediği gibi "yüksek iikna kabiliyetine sahip olmanız gerekiyor". Bu noktada işinizi kolaylaştırabilecek olan yegane şey ise potansiyel ortağınızın sorununu çözen bir fikre sahip olmanız. Örneğin bir otomobil farbrikasında üretimi %5 hızlandırabilecek bir fikriniz varsa ve bu fikri pratikte test edip doğrulamışsanız otomobil fabrikası işleten herkes sizin potansiyel ortağınızdır. Bunlardan birisinin karşısına çıkıp fikrinizin işe yaradığını ona gösterdiğinizde o kişi seve seve sizinle el sıkışıp fikrinizi hayata geçirmeniz için tüm desteği verecektir. Tam bu noktada "Ya fikrim çalınırsa" diye bir düşünce içerisindeyseniz de zaten az önce söylediğim "Bu fikri sizin dışınızda hayata geçirebilecek insan sayısı bir elin parmakları kadar az olmalı" satırıyla çelişen bir durumdasınızdır...
levent abi Tecrübe kısmı hariç diğer konularda haklı zira tecrübe ile kazanacağın bilgileri tecrübesiz de olsan araştırma yaparak o tecrübeyi kazanabilirsin mesela tecrübeli birinden taktik alırsın bilgi öğrenirsin ondan sonra hayata geçebilirsin fikrini. Tecrübesizim diye bu işe başlamayim diye bir şey yok.Tecrübeli olmak için bir yerden başlayıp tecrübe kazanman lazım.
Her şeye siz yetişemezsiniz. Bir takımınız olmak zorunda. Takım kurabilen arkadaşlar şanslı kişiler olduklarını bilmeli. Girişim fikri kafasına sahip bireyler bulmak zor. Etrafta yığınla garantici zihniyette insan var. Her ay maaşım olsun garanti olsun... En yakınlarınızda bile hadi fikir üretelim, fikrini bi gözden geçirelim, nasıl geliştiririz, ben de olmak isterim..vb gibi düşüncelerde olan kaç kişi var? Önemli olan o kişileri bulabilmek. Çevrenizde yoksa çevreyi değiştirin. Bakış açınızı değiştirin. Ekibi kurduktan sonra iş bölümü, masa başı çalışmaları, süreç planı, ar-ge çalışmaları, yatırımcı arayışı vb. yapılır.
Söylediklerinin coguna katiliyorum,ama bir isletmecinin herseyi bilmesi műmkűn degil.Bir cok hizmeti outsource yapip alacagi icin herseyden önce yi bir lider, yönetici ve operasyoncu olmasi lazim.Onu aksiyona gecirecek motivasyonu bulmasi cok önemli.
Selam Levent, söylediklerinin üstüne ilave edilecek birşey yok, herşeyi çok güzel kapsamlı bir şekilde açıkladın, umarım hayal havuzunda yüzen arkadaşlar bu açıklamaların doğrultusunda aydınlanırlar. Bol şans!
Altın formül arayışı armut pişçi bakış açısı değil. Sınav ve ezbere dayalı eğitim sisteminin eseri. O yüzden Türkiye'de girişimciler çoğunlukla okumamış insanlardan çıkar.
Ben de 5 sene önce 30 sayfalık bir rapor hazırladım iş ortağımla beraber. Fikrimiz süper kendimize çok güveniyoruz finansal tablolar yol haritaları herşey OK ama para ve yazılım desteği noktasında kaldık. Türkiye’nin en önde gelen haberleşme şirketinin Genel Müdür yardımcısı randevu verdi fikrimizi sunabilmemiz için. Dinlediler etkilendiler destek de olmak istediler fakat dediğiniz gibi önce siz bir hayata geçirin ufak da olsa bir işleyişi görelim deyince çok bozulmuştuk:)
"Nereden başlamalıyım" sorusuna genel olarak Bilgem Çakır'ın "Yazılımda Başlamak ve Gelişmek" Medium yazısını önerebilirim. Yazılım özelinde yazılmış gibi durmasına rağmen bence hayatın her alanında yol almak isteyen insanlar için faydalı. Video için de teşekkürler Levent.
Öncelikle yine harika bir video olmuş. Benimde çok güzel fikre sahip olan bir arkadaşım vardı, hatta bende aynı fikri düşünmüştüm baya, ve aynı şeyi düşündüğümüz ortaya çıkınca ufak bir hareketlenme oldu ama ben dedim ki ortada hiçbir somut bir şey yok, önce bir iş planı oluşturmalıyız, anlattım iş planı nasıl oluşturulur (market research, cost analyze, zero point falan). Daha sonra bir prototip oluşturup somut hale getirmeliyiz deyince, arkadaş çoktan vazgeçti asdasd. Çünkü gerçekten bir fikri hayata geçirmenin reçetesi herkese göre değişkenlik gösterir ve herkes yapabileceğini düşünür ancak aksiyon kısmında her şey değişebilir. İkna etmek deyince de aklıma 'elevator speech' terimi geldi. İşi size verebilecek olan kişi ile aynı asansöre biniyorsunuz ve o inene kadar ikna etmeniz lazım, nasıl ikna edersiniz. Bence bu ikna konusunda bir video çekebilirseniz, iş mülakatlarına girecek olan arkadaşların işine veya yatırımcı ikna etmek isteyenlerin işine çok yarayabilir diye düşünüyorum.
Levent Bey merhabalar, Öncelikle ağzınıza sağlık. Çok aydınlatıcı bir video olmuş. Toplum olarak biz fikrin çok iyi olmasının ve özellikle eşsiz daha önce yapılmamış olmasının çok üstünde duruyoruz. Bir fikri ilk uygulayan olmanın başarıdaki oranı nedir sence? Kafamızdaki fikrin bizden önce uygulamaya dökülmüş herhangi bir yatırım almamış veya alamamış kısacası çok da başarılı olmayan bir örneği varsa bizim fikrimizin başarılı olma şansını daha önceki örneği ne kadar azaltır?
Hocam çok güzel diyosunuz ama bunların içine girmeden bunlar hiç bir zaman ogrenilmeyecek. Girip yapacağız olmazsa şirket batar. Ama denenmezse hep pişmanlık kalir. Riskler değerlendirilip ise girisilmeli
Selamlar, kanalınızı bir süredir takip ediyorum gerçekten konuştuğunuz her cümlenin değeri var. Özellikle bu video bir çok insanda ampulleri yakacaktır :)
Levent abi günaydın. Güne senin videolarını izleyerek başlıyorum. Çok çalışmamız gerektiğine bir kez daha vurgu yağtığın için çok teşekkürler. Çalışma azmimi arttırıyor
Merhaba levent abi sorum olacak cevabını bulamadım . Abi yüksek lisansımı amerikada tamamladıktan sonra direk şirket kurabilirmiyim yoksa h1b vizesi için biryerdemi çalışmalıyım.
İnsanların isyanı şuna ben bir girişim yaptığımda Türkiyede 2 senelik emeğim gidiyorsa Avrupada 3 aylık emeğim gidiyor. Ayrıca pazarı daha geniş ve daha rahat her şeyi elde ediliyor.
iyi bir konuya değinmişsiniz lakin standart kelimeleri kurmuşsunuz yinede paylaşımınızdan dolayı teşşekürler . biraz daha derin değinip saatlerce dinleseydik keşke...
çok basit bir fikrim var, o sektörle işim yok sadece düşünerek buldum, birazcık anlatsam fikir kapılabilir , sadece fikir vericem, gerisi üreticiye ait , yapılabilir bir şey ve o sektörde çığır açabilecek ve herkesin yapmak istediği birşey, konusunda da çok büyük tasarrufu getirecek herkesin evsel sanayisel kullanabileceği birşey, birisine anlatsam fikri çalıp satabilir , ne yapmam gerek?
Herkesin aklında yüksek fiyatlı ve büyük gözüken projeler var, neden önce küçük olanlardan başlayıp denemiyor kimse? Direkt 10. Seviyeden başlamak istiyor herkes. Bu en basitidir, güzel fikri olan az iş ile ve basit bir mantık ile hayaline sahip olabilir. Bir uygulama veya site yapmak en fazla 200-300 harcarsın. Bu da çok çok düşük bir fiyat. Geriye senin araştırma ve internetten veya okuldan veya kurslardan kendini eğitmendir. Eğer gerçekten Çaresiz kalmazsak, birşeyler yapmak için harekete geçmeyiz bir çoğumuz. Biz kendimize kıymazsak eğer, hayat bize kıyacak ve geleceğimiz kötü olacak büyük ihtimalle.
Merhaba Levent Bey. Konu dışı soruyorum: Mikrofon, kamera ve varsa ışık ekipmanlarınızın marka ve modelini yazar mısınız lütfen. Görüntü, ses, ışık ve dekor olarak çok temiz ve dengeli bir yayın kaydınız var, tebrikler.
cok basarili, yararli, noktasal bir video olmus.. elinize, emeginize saglik.. benim sorum soyle: bir fikriniz varsa, execution asamasi icin birileri ile gorusmemiz gerektiginde fikrimizi bize mahfuz kilarak nasil insanlarla paylasabiliriz? patent alacak imkanimiz yoksa yasal olarak en masrafsiz cozum.nedir? simdiden degerli vaktiniz icin cok tesekkur ediyorum
Estonya da çok iyi fırsatlar var, kendi şirketini kurup fikrini hayata geçirmeyi isteyenler için, e vatandaslık ve sınırsız ticari fırsatlar, bulunduğunuz yerden internet üzerinden şirketinizi kurabiliyorsunuz, ilgilenenler mutlaka arastırsın derim, amerikaya gidemiyorsanız başka imkanlarda var...
Levent Abi merhaba senin önerebileceğin girişimcilik dünyasıyla ilgili güzel içerik ve videolar hazırlayan öğretici youtube kanalları var mı? İngilizce de olabilir. Teşekkürler.
Levent ben eskişehirde yasıyorum 3-4 yıldır ticaretini yaptıgım sektöre uygun yazılım yaptırmak için neler neler yasadım anlatamam..Bu kadarmı ucu açık bir sektörmüş argümanı verıyorum fiyat verin veya benle çalışın dıyorum fiyat vermeyi tercih ediyorlar..Sahtekarlıgın cirit attıgı bir sektördesiniz..Hangi ürünün ticaretini yaparsan yap aynı ürünün fiyatı 5.000 tl ve 40.000 tl gibi fiyatı olamaz..3 ayrı projem var bunları yaptırmak için ilandan yazılımcı aradım ona ofis kurdum pc vs aldım buranın patronu sensin altına personel alabılırsın dedım olmadı 70 günde çekti gitti yaptıgıım masraf boşa gitti..Burda 4-5 tane yazılımcıyşa görüştüm çok uçuk rakamlarla karşılaştım.Bunca sıkıntıdan sonra projeden vazgeçmiş degilim..İyi yada kötü bunu hayata geçirmek istiyorum bana özel yazılım yaparmısınız veya yardımcı olurmusun
Senin grişim dediğin şey zaman ve sen anlattıklarına zaman kaybettiriyosun kişiler fikri askıya alıp diğer konularda kendini geliştirmeye kalkarsa başka biri o fikri çoktan yapmış olur büyük girişimciler senin dediğin konularda çok zayıftı ama fikir ve yatırımla en iyisi oldular.
abi şimdi bizim şuan dünyada hiç yapılmayan bir android uygulamamız var, ve biz bunu yaptık bitirdik. Ama paramız olmadığı için nasıl reklam verelim de büyüyelim, ben bunu anlamıyorum.(öğrenciyiz)
Saydıklarından da önce, fikrin doğrulanması (idea validation) var aslında, çözüm bulduğuna inandığın sorun gerçekte var mı? Varsa senin ürünün sorunu olduğunu düşündüğün insanların sorununu çözüyor mu (product market fit)? Her neyse, fikrin ve girişimciliğin pompalandığı şu günlerde birazcık da know-how'dan bahseden birilerini görmek harika!
Abi Amerika'ya gelince birlikte iş yapabiliriz kafamda çok manyak şeyler var hayata geçecek zamanı bekliyorum bazı şeylere daha dünya hazır değil Kendine iyi bak ;)
Girişimclikte "fikri" yani projeyi bu kadar küçümsemek doğru mu? Sizce fikirler mi başarılı oldu dünyada şimdiye kadar yoksa vasat fikirler olsa da bazı "uygulama"lar mı? Hem iyi fikir olup hem iyi uygulaması olan projeler nelerdir? Kötü veya vasat bir fikir olup başarılı olan uygulamalara örnekleriniz de nelerdir? Ayrıca çok iyi fikir olupta başarısız olan projelere örnekler nelerdir? Bunları globala büyük markalar dışında ağırlıkla örneklendirebilrimiyiz.?
benim de bir App fikrim var . bu uygulamanın dünyada örneği de yok. fakat ben bir sporcuyum . teknolojiyle tek alakam spor yaparken müzik dinlemek. bir uygulama fikrini hayata geçirmek için yapılması gerekenler nedir aslinda bunu öğrenmek lazım. ilk olarak nereye gidicem mesela bir bilgisayar mühendisinin yanına mi . isin özü herkesin fikri olabilir ama önemli olan yol haritasını bilmektir. bu yolu bilen varsa lütfen cevap versin ben ve benim gibiler de ortaya bir seyler çıkarsın.yoksa sadece bir fikir olarak kalıyor bu isler
Merhaba, ben de aynı sebepten geldim buralara :) Benim de yazılımla pek bir alakam yok. Bunu hayata geçirecek kadar param da yok, öğrenciyim. Ama aklımdaki şimdilik yol planından bahsedeyim belki işinize yarar. Aklımdaki şeye uygun konsept görseller hazırladıktan sonra, bana gerekli olan parayı hesaplayarak Kickstarter'da kampanya açmayı planlıyorum. Kickstarter'da gerekli parayı toplayabilir miyim bilmiyorum, telif meselesi nasıl işliyor onu da bilmiyorum. Ama kickstarter'a göz gezdirmeniz yararlı olabilir. Yorumu 1 ay önce atmışsınız eğer sizin de öğrendiğiniz bazı şeyler varsa ve bana da aktarırsanız sevinirim. Başarılar! :>
En azından üç dil bileceksin En azından üç dilde Ana avrat dümdüz gideceksin En azından üç dil Çünkü sen ne tarih ne coğrafya Ne şu ne busun Oğlum Mernus Sen otobüsü kaçırmış bir milletin çocuğusun. Bedri Rahmi EYUBOĞLU Videolariniz super !tebrik ediyorum sizi
Yüzde 50 fazla iyimser olmuş; dünya için bile. Türkiye'de kurulan şirketlerin % 95 i ilk 2 yılda batıyor. Bu sayıyı düzeltmek için KOSGEB, Avrupa Birliği desteği ve 3 yıl kapatmaman şartıyla destek veriyor. İşe başlamadan 2 yıllık ayrıntılı bir program sunuyorsun, kabul alırsa destek alıyorsun. Bu batmalarin sebebi belli aslında. Yetersiz sermaye ile işe başlamak. 2 yılda hiç para gelmeyecek ve bütün giderlerini karşılayacak şekilde sermaye ile başlarsan kolay kolay batmazsin. Yok ben daha 6. Ayda kar edeceğim, kendi kendine çevirecek diye başlarsan hiç başlama. Kimse sen şirket aç da senden alalım diye beklemiyor. Herkesin bir alışkanlığı var, bunların değişmesi, senin pazara girmen vs. 1,5-2 seneyi buluyor. 2-3 seneden sonra bazı şeyler oturmaya başlıyor. İnsanlar haa tamam, artık böyle bir şirket var, buradan alabiliriz diyebiliyor.
levent lütfen gazımızı kesme, hayallerimizin önünde kurduğun gerçek tabloları çek lütfen, olmadı ki şimdi biz öyle iyiydik ama! hayal gücü bizim için herşeyden daha önemli, gerçekler vız gelir bize :D:
Levent abi selam. Marketing konusunda bugüne kadar öğrendiklerin ile ilgili video yapacak mısın? (Ayrıntılı olmayabilir tabii ki de) Eğer çekmek istemezsen anlarım. Çünkü yıllarca tecrübe edindin. Çalıştın. Emeğe saygı diyebiliriz. Gerçekten çok iyi anlatmışlar bu pazarlama işini dediğin bir kitap var mıdır?
How to start a startup (most important to least important) :
1. Team 2. Execution 3. Timing 4. Idea
1.Timing
@@metesever6546 "how to start a startup" ycombinator 14 serilik video dizisini izlemenizi tavsiye ederim. Zamanımızda takım olmadan başarılı olan girişimler çok nadir. Zamanlama önemlidir ancak takım ve işleyiş daha önde.
@@MrSorryman Kesinlikle katılmıyorum, timing en önemlisi, takım olmak, finansman, ürünü iyi bir planla hayata geçirmek, girişimcinin elinde olan unsurlar. Zamanlama ise X faktör.
@@MrSorryman Bill Gross "Idealab" çok iyi açıklıyor neden timingin X faktör olduğunu, ruclips.net/video/bNpx7gpSqbY/видео.html izlemeni öneririm.
@@metesever6546 Gönderdiğiniz videoyu izledim. Ben ona zamanında timing/location diyordum. Bunu tartisabilecek kadar deneysel bilgim olmadığı için uzatmiyorum ancak zamanlamayı tutturan ekiplerin genelde daha önceden çalıştığını hatırlatmak isterim. Ayrıca iyi bir ekibin zamanı gelmeyen birçok fikirleri vardır ve bunları gerekli teknolojiyi bekleyip fikir patentlerini alabileceklerini düşünürüm. Şahsi fikrim günümüzde "iyi" takım ve sıkı çalışmanın yüzdesinin zamanlamayı zorlayabilecegidir.
Ülkemiz insanının en iyi yaptığı şey uzaktan sallamak.. Hülasa, kendini yorduğuna değmez dostum.
Oturup insanları kötüleyin sorun cozmeyin harika yaklaşım .
Videonun özeti: Salt fikire yatırım yok! Teşekkürler Levent Bey çok faydalı ve ufuk açıcı bir video olmuş. Ben dahil sanırım birçok Türk gencinde olan "ulan şu silikon vadisi'ne bir kapağı atsam bende ne fikirler var" düşüncelerine tokat gibi bir cevap oldu.
herkesin yanlışını güzelce anlatmışsınız. en faydalı videolarınızdan biri, belki en faydalısı. bütün videolarınızı sıkılmadan baştan sona izliyoruz (genelde dinliyoruz).
Süper fikrin var, paran yok ve yazılımcı değilsen yazılım öğrenir kendin yazarsın. Kedi videosu izlemek yerine eğitim videosu izlersin. Bahane üretmek çok kolay. Her yoruma cevap videosu çekmek zor. Bence çok güzel ve çok dolu bir video olmuş. Dünyanın en başarılı girişimcileri bütün tecrübelerini yazıp kitap haline getiriyor. 20 lira verip alsan okusan çok şey öğrenirsin. Ama okumaktan bile üşenen insan, fikrini hayata geçirmek için çalışmaz ve sadece bahane üretir. Çalışan insan bir yolunu mutlaka bulur.
Kitabın adını yazar mısın.
Verdiğin mesaj güzel ama yazılımı bu kadar basite indirgemen de gerçek dışı kardeşim
‘fikirleri genellemen ve küçümsemen’ haricinde ki fikirlerine katılıyorum. Aslında ‘doğru’ fikir üretmek herseyden önemli ama filtre edilmesi ve yoğurulması gerek. Senin bahsettiğin ortam ve tecrübe buna yardım eder o kadar.
Fikirleri genelleme ve kucumseme gibi bir intiba biraktiysam uzulurum. Niyetim ve anlatmaya calistigim o degildi.
Levent Sapci Belki bize biraz Lean Product proses’den bir vidyo da çıkarabilirsiniz. Biz acemi girişimciler problem space/solution space ayirimi yapamiyoruz
Katılıyorum Levent, genelde bu söylemde bulunanlar ateş çemberinden geçmemiş arkadaşlar oluyor. Ve bunu tecrübe etmedikleri için bu tür düşüncelere kapılmaları normal. En basitinden ortaklığı, pazar araştırmasını, fizibiliteyi, risk senaryosunu, ekibi, parayı, zamanı, müşteri ilişkisini, ar-ge çalışmalarını, operasyonları, satın alma çalışmalarını ve en önemlisi rekabet yönetimini çok iyi kurgulamak gerekir. Burada görünen kadar bir o kadar da görünmeyen, hesapta olmayan konular karşısında kriz yönetimini en iyi şekilde gerçekleştirmeniz gerekiyor. Hatta buraya eklenebilecek çok daha fazla faktör var... Neye dayanarak mı söylüyorum; 12 yıllık tecrübe.
Ve son olarak; girişimciliğin temelini bahaneler değil, sorunlar karşısında üretilen çözümler oluşturur.
Cok guzel ozetlemissiniz, tesekkurler!
Abi ne kadar kibar konuşuyorsun seni asıl bu konuda tebrik etmek lazım. Yine süper bir video olmuş teşekkürler
Tesekkur ederim=)
Levent abi yüzde yüz doğru konuşmuşsun. Sen silikon vadisinde olayları gerçekten yaşayarak deneyimlemişsin, başarılı girişimin ne kadar zor olduğunun farkındasın. Bu arkadaşa durumun farkına varabilmesi için benim de bir tavsiyem olacak Ashlee Vance in kitabı Elon Musk i ve Wlater isaacson un kitabı Steve Jobs i okumasını tavsiye ederim ve insanların aslında bir şeyleri başarabilmek için büyük bir inançla ne kadar çok çalıştığının farkına varabilir. Negatif eleştirileri kesinlikle kötü algılamasın insanların kendini geliştirebilmesi için başarısız yanlarının farkında olması lazım. Bu arkadaşa bir tavsiyem daha var Türkiye de başarılı girisimcilerin konferanslarına katılmalı elinde bir prototip bulundurup onlarla iletişime geçmeli, her şey yolunda planladığı gibi gitmeyecektir ama konfor alanından çıkmayı başarabilirse kendini geliştirip ne yapması gerektiğini öğrenebilir
Aklıma Inditex grubuna ait, Zara giyim markasının isim hakkını zamanında düşünüp almayan, sonra hayıflanan, gazetelere röportaj veren tekstilci geldi. Adam Sivas-Zara'lı imiş.
İsmin ve fikrin dünya markası olmasına yeteceğini kendine ikna etmiş :)
Linus Torvalds abiciğim güzel bir sözü var.
Talk is cheap. Show me the code.
olum bi saattir kafama takıldı.gramarda hata yokmu la fiilleri isim yaparken ing koyuyoruz , talking dememiz gerekmiyormu
@@fatfat5198 haklısın -ing eklenmesi gerekiyor ama bu "talk" isim olarak kullanılmış tam anlamıda "a conversation between two people, often about a particular subject."
dictionary.cambridge.org/dictionary/english/talk
bende bana göre dünyanın en güzel fikrini buldum araştırmaya başladım hiç bi yazılım tecrübem yok udemyden 25 liralık bi kotlin yazılım kursu aldım şimdi burdan bişeyler öğrenip eksiklerime göre biraz daha iyi bi kurs bitirmeyi planlıyorum mükemmel bi yazılımcı olmama gerek yok ama bi prototip yapacak kadar iyi olmalıyım diye düşünüyorum daha sonra uygulamayı insanlarla buluşturup ufak bi tanıtım yapıp fikirlerini alıcam çevremdeki kişilerin eğer ben yapabiliyorsam eksiklerini geliştirmelerini bunu biraz daha iyleştirip tekrar denicem eğer bi kitle yakalayabilirsem bazı metrikleri tutturabilirsem ve takım kurabilirsem yatırımcı aramaya başlayabilirim belkide fikrimin yatırıma ihtiyacı olmadan kendi ivmesiyle büyür belli olmaz zaman gösterecek hayırlısı
merhaba instadan bana yazabilirmisin yilmzgney
Hocam diksiyonunuz o kadar net ki, ne hızlıya alabildim nede videodan çıkabildim :) muhtemelen abone olacağım. başarılarınızın devamını dilerim
Gerçekten faydalı bir kanal olduğunu gösteriyorsun abi.Bu konuyla alakalı senden bilgi almak mutlu etti beni.Seni seviyorum, başarılarının devamını dilerim.
Cok tesekkur ederim!
dedemin çok güzel bi lafı vardır: "ideas are cheap, execution is everything"
söylediklerinize katılıyorum, ama sadece yazılım geliştirebilmek yeterli olmuyor gibi. marketing falan da belirli ölçüde yapabilmen gerekiyor
Kesinlikle!
Yaptığınız açıklama güzel. Fakat bir fikrim var bu iş tutar diyen birisi emin olun işin o aşamasını da düşünmüş oluyor. Dediğiniz yeteneklere haiz olmayanlar zaten fikir sahibi olamıyor genelde. Fikir en önemlisi. Sonuçta yazılımcılar fikir sahibinin düşündüğünü ortaya çıkaran bir işcidir. Diğer marketing satış vb. İşler güçlü sermaye veya yetenekli ekiple sağlanabilir. Fikirleri olan insanları basite indirgememek gerek. Sonuçta bir eksikliği yada ihtiyacı görüp tespit edebilecek zeka ve öngörüye sahiptir. Ürünü üretebilen insanlar genelde o yeteneğe sahip olamadığı için başkasının işlerini yapıyorlar. Öyle olmasa hem yazılım bilip hem de başkasının yanında çalışıyor olmazdı.
Video için teşekkürler. Fikir tabi ki çok önemlidir. "Hiçbir şeydir." şeklinde bir kenara atılamaz. Adım atmanın önemini anlatmak adına söylenmiş ancak insan inanmadığı bir fikir için adım atmaz. Fikrine inanıyor ise, onu amaçlaştırır ve uğruna adım da atar adım attığı yolları da yürür. Fikir çok önemlidir ama soyuttur. Adım atmak daha da önemlidir fikri somutlaştırır.
Böyle değerli videolar için çok teşekkürler
Her zmaan diyorum ve yine levent sapci kalitesi teşekkürler hocam 😀
Ben tesekkur ederim!
Aslında fikir çok önemli. Fakat insanlar hayata geçmemiş ya da geçse de tutmayacak fikirlerden o kadar yorulmuş ki, "fikir hiç bişeydir" deyip kestirip atmayı seçiyorlar (haklı olarak) :)
Levent bey kendi startup unuz hakkında bir video eminim bende dahil bir çok kişiyi tatmin edecektir
Cok onemli bir konudan bahsetmissiniz
500 abonen varkends takipçindim bundan 2 yıl önce suan hayranlıkla içeriklerini cesur duruşunu gördüğümde çok memnun oluyorum, başarılarının devamını dilerim
bence fikir hiçbirşeydir en saçma fikri bile iyi bir pazarlamayla en mantıklı fikirin önüne geçirebilirsiniz örneğin tiktok
tiktok saçma bir fikir değil bence kendinle çelişiyorsun saçma bir fikir olsaydı eğer bu kdar tutulmazdı.İnsanlar beğendi tiktok u kim saçma bir şeyi beğensin ki
Bence fikir çok önemlidir. Fikiri önemli kılan şey ise ilgi çekici olması ve kimlere hitap ettiğidir.Tiktok bir sosyal medya ve herkese hitap ediyor.
Tiktok haricinde katiliyorum. Ancak iyi bir fikri iyi bir pazarlamayla ucurabilirsiniz. Kötü fikir de zamanla yok olur gider.
Tiktok aşırı iyi bir fikir sen olayı insan yararına yormuş olabilir misin
Tiktok saçma bir fikir değil. Tiktoku saçma yapan video çeken insanlar
Müthiş faydalı bir paylaşım olmuş, emeğinize sağlık. Bu paylaşımın bütün kuluçka merkezlerinde daha ilk günden tüm başvuranlara mecburi izletilmesi lazım. Bu işin çok kolay olmadığını, devamlı mış gibi yapıp, kısa yoldan zengin olmaya çalışan start-up’ımsıların artık farkına varmaları lazım.
Bir projem var ama nerden başlamalıyım savaş içinde kullana bilecek ve aynı zaman da hayat kurtaracak bir proje
Cok aydinlatici olmus gercekten. Tesekkurler.
Ülkemizde sürekli reklamını gördüğümüz giyim ağırlıklı online alışveriş sitesi buna örnek. Fikir sıradan bir fikir daha önce ülkemiz de de yapılmış bir fikir olmasına rağmen şuan da en iyi alış veriş sitelerinden birisi sebebi de iyi bütçe iyi anlaşmalar iyi reklam iyi pazarlama. (Bu arada sitenin kurucusu Harvard mezunu)
Konu dışı bir yorum: Bu mecrada kamera ve renk ayarlarını en güzel yapan iki kişiden biri sizsiniz. Diğeri Mesut Çevik.
Tesekkur ederim!
Abi selam. Üniversiteden mezun olalı 6 ay oldu ve bir startupda çalışıyorum. 6 ay önceki bende 4-5 sene sektörde sürter sonra kendisi bir şeyler yapardı. Şuan 6 aylık tecrübem diyor ki güzel şaka.
Eksiğimi tekrar görmüş oldum. Yazılım bilmemek.Daha doğrusu güvenilir bir takım kuramamak. Diğer konularda bir checklistim var.
Nasipse yürürz kardeşim. Değilse saydıklarının hepsini en iyi şekilde bilsek de boş. Bunların hepsinde iyi olan bir insan olduğunu sanmıyorum. Şirkette her alanın adamı vardır. Bir adam her işi yapmıyor
Bu adamın konuşmaları ses tonu vir garip. Kafamı dolduruyor. Bence çok başarılı bir kanal
Tebrik ederim.
Birde 1.5x hıza takınca daha çok bağlıyor videoları.
Başlangıç aşamasında ki destekler konusunda aslında Türkiye bence gereğinden fazla çömert. Kosgeb, Tübitak gibi kurumların çok ciddi kuruluş sermayesi destekleri var. Aşağıdaki yorumlarda bir çok arkadaşın dediği gibi teknik olarak kendini yetiştir. Sonra bu kurumlara baş vurarak başlangıç sermayesi al ve yoluna devam et.
Yine muhteşem bir video olmuş, teşekkürler 👏🏻
Ben tesekkur ederim!
Bütüne sahip olmaya çalışmak yerine, bir parçası olabilmeyi öğrenmek lazım. “Çarkın dişlisi olmak istemiyorum” fikri yerine o çarkın nasıl döndüğünü anlayabilmenin yolunun her parçasının nasıl çalıştığını bilmek olduğunu anlamalı...
Başaranlar, başarı ve başarısızlığı kendi dışlarındaki koşulların belirlemesine izin vermezler.
Yatirim tipine gore degisir. Bence en önemlisi fikir. Fikirin ikna ediciligi yatirimciyi seçer. Yatirimin şekli gidişatı belirler. Hicbir maddiyati öz sermayesi olmayan icin sirket acilislarindan turlu kalem giderlerine kadar yatirimci destekler. Yazılım Geliştirme Uzmanı
Kurumsal Satış Temsilcisi
Sistem Destek Uzmanı
Bilgi İşlem Uzmanı
Sekreter
Web Tasarım ve Grafik Uzmanı
Muhasebe Uzmanı
İş Analisti
Endüstri Mühendisi
Yönetici Asistanı
Böyle bir ekibin fikrin boyutuna göre belirlenen parametrelere kadar maliyetini karsilar ve bu iş bir noktadan sonra matematiktir. Fikir en önemlisidir. Fikir önemli olmazsa yillarca destek alsa yine ayakta duramaz
Sizin anlattığınıza göre Tüm startup projeleri mevcut holdingler tarafından yapılmış olması lazım.
cok guzel bir video her zamanki gibi. Start-up gecmisim yok ama urun gelistirme konusunda biraz is tecrubem var. Altin tepsi olmasada, urun gelistirme veya urun stratejisi konusunda genel olarak prensipler veya teoriler var. Recete diyebilir miyim tam emin degilim. Mesela, Salesforce'un kurucusunun ortaya koydugu V2MOM gibi. Yani, ister start-up olsun ister yuzyillik kurumsal firmalar olsun, urunun basarili olmasi icin bazi prensipler var, urun-piyasa uyumu, urun-kullanici uyumu, urunun para eden bir problem cozmesi veya deger yaratmasi, kullanicilarin o problemi veya degeri baska bir metodla veya urunle sizin urununuzde oldugu gibi cozememesi gibi belki yuzden fazla "filtre" var. Tabii start-up'a konu gelince, bence daha bir 'uphill battle', ozellikle bahsettigin kaynak bulma, finans yonetimi, insan yonetimi, takim kurma ve ozellikle musteriye ulasma gibi konular urun gelistirme zorluklarinin uzerine eklenen diger zorluklar : ) Eger bundan 16 yil oncesine, universite yillarina donebilseydim, herhalde olabildigince hem universite icinde hemde endustride sosyal cevremi genisletirdim, degisik disiplinlerden ve yas gruplarindan insanlarla tanisirdim ve sadece kendi calistigim disiplini degil, digerleri ile ilgilide olabildigince kendimi gelistirirdim. Herhalde universitede okuyan ve girisimci olmak isteyen arkadaslara bunlari onerirdim ki bu bir recete degil : )
Ustad 2 gurusimcilik fikrim var fakat ben bunu satmak istiyorum sıfır sermaye ama pozisyon geri donusu cok iyi bir projeler . Bunlari nasil degerlendurebilirim
Levent'in paylaştığı bilgileri sadece anlayabilmek için bile girişimci deneyimleri ve girişimle ilgili kanalları saatlerce izleyerek ve dinleyerek konuyu öğrenmeniz gerek. Diğer yandan, bu videoda hiç değinilmeyen kestirme bir yol da var. Özgün ve para kazandırabilecek bir fikriniz varsa ve bu fikri kolaylıkla uygulamaya koyabilecek sayılı insandan birisiyseniz eksiklerinizi tamamlayacak bir yatırımcıyla çalışabilirsiniz. Şurası çok önemli: Bu fikri sizin dışınızda hayata geçirebilecek insan sayısı bir elin parmakları kadar az olmalı. Bu şartları sağlıyorsanız pazarlama-yazılım-sermaye gibi alanlarda zaten deneyimli olan ve yeni işler peşinde koşan her yatırımcı sizin potansiyel ortağınızdır. Böyle bir yatırımcı ile birbirinizin eksiklerini tamamlıyorsanız el sıkışır ve girişiminize startı verirsiniz.
El sıkışabilmek için Levent'in de dediği gibi "yüksek iikna kabiliyetine sahip olmanız gerekiyor". Bu noktada işinizi kolaylaştırabilecek olan yegane şey ise potansiyel ortağınızın sorununu çözen bir fikre sahip olmanız. Örneğin bir otomobil farbrikasında üretimi %5 hızlandırabilecek bir fikriniz varsa ve bu fikri pratikte test edip doğrulamışsanız otomobil fabrikası işleten herkes sizin potansiyel ortağınızdır. Bunlardan birisinin karşısına çıkıp fikrinizin işe yaradığını ona gösterdiğinizde o kişi seve seve sizinle el sıkışıp fikrinizi hayata geçirmeniz için tüm desteği verecektir. Tam bu noktada "Ya fikrim çalınırsa" diye bir düşünce içerisindeyseniz de zaten az önce söylediğim "Bu fikri sizin dışınızda hayata geçirebilecek insan sayısı bir elin parmakları kadar az olmalı" satırıyla çelişen bir durumdasınızdır...
levent abi Tecrübe kısmı hariç diğer konularda haklı zira tecrübe ile kazanacağın bilgileri tecrübesiz de olsan araştırma yaparak o tecrübeyi kazanabilirsin mesela tecrübeli birinden taktik alırsın bilgi öğrenirsin ondan sonra hayata geçebilirsin fikrini. Tecrübesizim diye bu işe başlamayim diye bir şey yok.Tecrübeli olmak için bir yerden başlayıp tecrübe kazanman lazım.
Cok guzel aydinlatici video olmuş.
Her şeye siz yetişemezsiniz. Bir takımınız olmak zorunda. Takım kurabilen arkadaşlar şanslı kişiler olduklarını bilmeli. Girişim fikri kafasına sahip bireyler bulmak zor. Etrafta yığınla garantici zihniyette insan var. Her ay maaşım olsun garanti olsun... En yakınlarınızda bile hadi fikir üretelim, fikrini bi gözden geçirelim, nasıl geliştiririz, ben de olmak isterim..vb gibi düşüncelerde olan kaç kişi var? Önemli olan o kişileri bulabilmek. Çevrenizde yoksa çevreyi değiştirin. Bakış açınızı değiştirin. Ekibi kurduktan sonra iş bölümü, masa başı çalışmaları, süreç planı, ar-ge çalışmaları, yatırımcı arayışı vb. yapılır.
Söylediklerinin coguna katiliyorum,ama bir isletmecinin herseyi bilmesi műmkűn degil.Bir cok hizmeti outsource yapip alacagi icin herseyden önce yi bir lider, yönetici ve operasyoncu olmasi lazim.Onu aksiyona gecirecek motivasyonu bulmasi cok önemli.
Selam Levent, söylediklerinin üstüne ilave edilecek birşey yok, herşeyi çok güzel kapsamlı bir şekilde açıkladın, umarım hayal havuzunda yüzen arkadaşlar bu açıklamaların doğrultusunda aydınlanırlar. Bol şans!
Harika bir içerik olmuş Levent bey kutlarım sizi çok teşekkürler
Ben tesekkur ederim!
Altın formül arayışı armut pişçi bakış açısı değil. Sınav ve ezbere dayalı eğitim sisteminin eseri. O yüzden Türkiye'de girişimciler çoğunlukla okumamış insanlardan çıkar.
Ben de 5 sene önce 30 sayfalık bir rapor hazırladım iş ortağımla beraber. Fikrimiz süper kendimize çok güveniyoruz finansal tablolar yol haritaları herşey OK ama para ve yazılım desteği noktasında kaldık. Türkiye’nin en önde gelen haberleşme şirketinin Genel Müdür yardımcısı randevu verdi fikrimizi sunabilmemiz için. Dinlediler etkilendiler destek de olmak istediler fakat dediğiniz gibi önce siz bir hayata geçirin ufak da olsa bir işleyişi görelim deyince çok bozulmuştuk:)
Videonuzu çok beğendim, tebrikler. Başarılarınızın devamını bekliyoruz 😊
"Nereden başlamalıyım" sorusuna genel olarak Bilgem Çakır'ın "Yazılımda Başlamak ve Gelişmek" Medium yazısını önerebilirim. Yazılım özelinde yazılmış gibi durmasına rağmen bence hayatın her alanında yol almak isteyen insanlar için faydalı. Video için de teşekkürler Levent.
Tesekkur ederim. Bilgem keske videolarina devam etse.
Benim bir fikrim var böyle facebook gibi ama instagram gibi birşey ama aynı zamanda fortnite gibi. iban verim yatırım yapın bana.
sana ban versinler
Azıcık da Lol eklersen süper fikir
az bişey de tiktok eklersen ibanına yollarım
Öncelikle yine harika bir video olmuş. Benimde çok güzel fikre sahip olan bir arkadaşım vardı, hatta bende aynı fikri düşünmüştüm baya, ve aynı şeyi düşündüğümüz ortaya çıkınca ufak bir hareketlenme oldu ama ben dedim ki ortada hiçbir somut bir şey yok, önce bir iş planı oluşturmalıyız, anlattım iş planı nasıl oluşturulur (market research, cost analyze, zero point falan). Daha sonra bir prototip oluşturup somut hale getirmeliyiz deyince, arkadaş çoktan vazgeçti asdasd. Çünkü gerçekten bir fikri hayata geçirmenin reçetesi herkese göre değişkenlik gösterir ve herkes yapabileceğini düşünür ancak aksiyon kısmında her şey değişebilir. İkna etmek deyince de aklıma 'elevator speech' terimi geldi. İşi size verebilecek olan kişi ile aynı asansöre biniyorsunuz ve o inene kadar ikna etmeniz lazım, nasıl ikna edersiniz. Bence bu ikna konusunda bir video çekebilirseniz, iş mülakatlarına girecek olan arkadaşların işine veya yatırımcı ikna etmek isteyenlerin işine çok yarayabilir diye düşünüyorum.
Levent Bey merhabalar,
Öncelikle ağzınıza sağlık. Çok aydınlatıcı bir video olmuş. Toplum olarak biz fikrin çok iyi olmasının ve özellikle eşsiz daha önce yapılmamış olmasının çok üstünde duruyoruz. Bir fikri ilk uygulayan olmanın başarıdaki oranı nedir sence? Kafamızdaki fikrin bizden önce uygulamaya dökülmüş herhangi bir yatırım almamış veya alamamış kısacası çok da başarılı olmayan bir örneği varsa bizim fikrimizin başarılı olma şansını daha önceki örneği ne kadar azaltır?
Merhaba usta uygulama yapıyormusunuz yapiyorsaniz uygulama yaptirmak istesek size nasil ulasiriz iletisim nasil kurabiliriz
Hocam çok güzel diyosunuz ama bunların içine girmeden bunlar hiç bir zaman ogrenilmeyecek. Girip yapacağız olmazsa şirket batar. Ama denenmezse hep pişmanlık kalir. Riskler değerlendirilip ise girisilmeli
tecrübem yok diye vazmı geçeyim? asla. tecrübe kazanılır
teşekkürler kardeşim
Selamlar, kanalınızı bir süredir takip ediyorum gerçekten konuştuğunuz her cümlenin değeri var. Özellikle bu video bir çok insanda ampulleri yakacaktır :)
Levent abi günaydın. Güne senin videolarını izleyerek başlıyorum. Çok çalışmamız gerektiğine bir kez daha vurgu yağtığın için çok teşekkürler. Çalışma azmimi arttırıyor
Merhaba levent abi sorum olacak cevabını bulamadım . Abi yüksek lisansımı amerikada tamamladıktan sonra direk şirket kurabilirmiyim yoksa h1b vizesi için biryerdemi çalışmalıyım.
İnsanların isyanı şuna ben bir girişim yaptığımda Türkiyede 2 senelik emeğim gidiyorsa Avrupada 3 aylık emeğim gidiyor. Ayrıca pazarı daha geniş ve daha rahat her şeyi elde ediliyor.
iyi bir konuya değinmişsiniz lakin standart kelimeleri kurmuşsunuz yinede paylaşımınızdan dolayı teşşekürler . biraz daha derin değinip saatlerce dinleseydik keşke...
bu ekosistemin içinde olduğunuz için üstünden geçmişsiniz dedim. yani sizin tecrübeniz saatlerce video konusu olurdu.
çok basit bir fikrim var, o sektörle işim yok sadece düşünerek buldum, birazcık anlatsam fikir kapılabilir , sadece fikir vericem, gerisi üreticiye ait , yapılabilir bir şey ve o sektörde çığır açabilecek ve herkesin yapmak istediği birşey, konusunda da çok büyük tasarrufu getirecek herkesin evsel sanayisel kullanabileceği birşey, birisine anlatsam fikri çalıp satabilir , ne yapmam gerek?
İletişime geçelim
Herkesin aklında yüksek fiyatlı ve büyük gözüken projeler var, neden önce küçük olanlardan başlayıp denemiyor kimse? Direkt 10. Seviyeden başlamak istiyor herkes. Bu en basitidir, güzel fikri olan az iş ile ve basit bir mantık ile hayaline sahip olabilir. Bir uygulama veya site yapmak en fazla 200-300 harcarsın. Bu da çok çok düşük bir fiyat. Geriye senin araştırma ve internetten veya okuldan veya kurslardan kendini eğitmendir. Eğer gerçekten Çaresiz kalmazsak, birşeyler yapmak için harekete geçmeyiz bir çoğumuz. Biz kendimize kıymazsak eğer, hayat bize kıyacak ve geleceğimiz kötü olacak büyük ihtimalle.
Merhaba Levent Bey. Konu dışı soruyorum: Mikrofon, kamera ve varsa ışık ekipmanlarınızın marka ve modelini yazar mısınız lütfen. Görüntü, ses, ışık ve dekor olarak çok temiz ve dengeli bir yayın kaydınız var, tebrikler.
Cok tesekkurler, sevindim yayinin kaliteli olduguna. Kullandigim ekipmanlar sunlar:
Kemara: Canon 80D
Lens: 17-55mm 2.8 is usm ve 24mm 2.8 ef-s
Ses kaydedici: Zoom H1
Mikrofon: Sony ECMCS3
Isik: Neewer ring light
cok basarili, yararli, noktasal bir video olmus.. elinize, emeginize saglik.. benim sorum soyle: bir fikriniz varsa, execution asamasi icin birileri ile gorusmemiz gerektiginde fikrimizi bize mahfuz kilarak nasil insanlarla paylasabiliriz? patent alacak imkanimiz yoksa yasal olarak en masrafsiz cozum.nedir? simdiden degerli vaktiniz icin cok tesekkur ediyorum
Estonya da çok iyi fırsatlar var, kendi şirketini kurup fikrini hayata geçirmeyi isteyenler için, e vatandaslık ve sınırsız ticari fırsatlar, bulunduğunuz yerden internet üzerinden şirketinizi kurabiliyorsunuz, ilgilenenler mutlaka arastırsın derim, amerikaya gidemiyorsanız başka imkanlarda var...
Levent Abi merhaba senin önerebileceğin girişimcilik dünyasıyla ilgili güzel içerik ve videolar hazırlayan öğretici youtube kanalları var mı? İngilizce de olabilir. Teşekkürler.
Levent ben eskişehirde yasıyorum 3-4 yıldır ticaretini yaptıgım sektöre uygun yazılım yaptırmak için neler neler yasadım anlatamam..Bu kadarmı ucu açık bir sektörmüş argümanı verıyorum fiyat verin veya benle çalışın dıyorum fiyat vermeyi tercih ediyorlar..Sahtekarlıgın cirit attıgı bir sektördesiniz..Hangi ürünün ticaretini yaparsan yap aynı ürünün fiyatı 5.000 tl ve 40.000 tl gibi fiyatı olamaz..3 ayrı projem var bunları yaptırmak için ilandan yazılımcı aradım ona ofis kurdum pc vs aldım buranın patronu sensin altına personel alabılırsın dedım olmadı 70 günde çekti gitti yaptıgıım masraf boşa gitti..Burda 4-5 tane yazılımcıyşa görüştüm çok uçuk rakamlarla karşılaştım.Bunca sıkıntıdan sonra projeden vazgeçmiş degilim..İyi yada kötü bunu hayata geçirmek istiyorum bana özel yazılım yaparmısınız veya yardımcı olurmusun
levent bey meraktan soruyorum usa da çiçek sepeti veya yemek sepeti türünde işletme var mı.? teşekkürler başarılar...
war , levent bey gormemis olabilir . zaten yemek sepetini yapan adam bostonda ogrenip tr de kopyaladi. Flowers isininde benzeri war .
Dedikleriniz yok o zaman vaz mi geçelim ? Hocam ben tam anlayamadım...
Webmaster forumları böyle proje fikir konularıyla dolu. Böyle konu açanların çoğunu yadırgıyorum aslında. Ama bu videoda kendi hatalarımı da gördüm.
Muazzamsın abi
Senin grişim dediğin şey zaman ve sen anlattıklarına zaman kaybettiriyosun kişiler fikri askıya alıp diğer konularda kendini geliştirmeye kalkarsa başka biri o fikri çoktan yapmış olur büyük girişimciler senin dediğin konularda çok zayıftı ama fikir ve yatırımla en iyisi oldular.
Süper bir fikrim yok. Param yok. Yazılımcıyım. Nereden başlamalıyım?
abi şimdi bizim şuan dünyada hiç yapılmayan bir android uygulamamız var, ve biz bunu yaptık bitirdik. Ama paramız olmadığı için nasıl reklam verelim de büyüyelim, ben bunu anlamıyorum.(öğrenciyiz)
mikrofon hakkında bilgi rica etsem
Saydıklarından da önce, fikrin doğrulanması (idea validation) var aslında, çözüm bulduğuna inandığın sorun gerçekte var mı? Varsa senin ürünün sorunu olduğunu düşündüğün insanların sorununu çözüyor mu (product market fit)? Her neyse, fikrin ve girişimciliğin pompalandığı şu günlerde birazcık da know-how'dan bahseden birilerini görmek harika!
Yuzde yuz haklisin!
Kanalin insanlarin ufkunu aciyor, insanlara umut veriyor. Tebrikler.
Zamanında şurdan 2 tarla alcaktık yeğenim diyen dayıların teknolojiyle alakalı bir şeyler duymuş versiyonları
Abi Amerika'ya gelince birlikte iş yapabiliriz kafamda çok manyak şeyler var hayata geçecek zamanı bekliyorum bazı şeylere daha dünya hazır değil
Kendine iyi bak ;)
Dostum kanalına yeni abone oldum, bilgilendirme harukulade... Şahin Boydaş Bey ile yaptığınız videoyu izledim. 👍🙋🏻♂️
Abi bana bi ulaşırmısın senle bi konuyu konuşmak istoyorum
Girişimclikte "fikri" yani projeyi bu kadar küçümsemek doğru mu? Sizce fikirler mi başarılı oldu dünyada şimdiye kadar yoksa vasat fikirler olsa da bazı "uygulama"lar mı? Hem iyi fikir olup hem iyi uygulaması olan projeler nelerdir? Kötü veya vasat bir fikir olup başarılı olan uygulamalara örnekleriniz de nelerdir? Ayrıca çok iyi fikir olupta başarısız olan projelere örnekler nelerdir? Bunları globala büyük markalar dışında ağırlıkla örneklendirebilrimiyiz.?
Ohhh be. Bunu bu kadar guzel anlatan birininin olmasi ne iyi oldu.
benim de bir App fikrim var . bu uygulamanın dünyada örneği de yok. fakat ben bir sporcuyum . teknolojiyle tek alakam spor yaparken müzik dinlemek. bir uygulama fikrini hayata geçirmek için yapılması gerekenler nedir aslinda bunu öğrenmek lazım. ilk olarak nereye gidicem mesela bir bilgisayar mühendisinin yanına mi . isin özü herkesin fikri olabilir ama önemli olan yol haritasını bilmektir. bu yolu bilen varsa lütfen cevap versin ben ve benim gibiler de ortaya bir seyler çıkarsın.yoksa sadece bir fikir olarak kalıyor bu isler
Merhaba, ben de aynı sebepten geldim buralara :) Benim de yazılımla pek bir alakam yok. Bunu hayata geçirecek kadar param da yok, öğrenciyim. Ama aklımdaki şimdilik yol planından bahsedeyim belki işinize yarar. Aklımdaki şeye uygun konsept görseller hazırladıktan sonra, bana gerekli olan parayı hesaplayarak Kickstarter'da kampanya açmayı planlıyorum. Kickstarter'da gerekli parayı toplayabilir miyim bilmiyorum, telif meselesi nasıl işliyor onu da bilmiyorum. Ama kickstarter'a göz gezdirmeniz yararlı olabilir. Yorumu 1 ay önce atmışsınız eğer sizin de öğrendiğiniz bazı şeyler varsa ve bana da aktarırsanız sevinirim. Başarılar! :>
Harika anlatmışsın kardeşim. Bilgin, gözlem ve ifadene sağlık (:
bu tiplerin daha tehlikeli versiyonu: "Param var, fikrim var. Yazılımcıya güvenemiyorum, beğenmiyorum. Onun yüzünden işi tutturamadım"
En azından üç dil bileceksin
En azından üç dilde
Ana avrat dümdüz gideceksin
En azından üç dil
Çünkü sen ne tarih ne coğrafya
Ne şu ne busun
Oğlum Mernus
Sen otobüsü kaçırmış bir milletin çocuğusun.
Bedri Rahmi EYUBOĞLU
Videolariniz super !tebrik ediyorum sizi
Türkiye’de ve dünya genelinde kurulan şirketlerin %50 si zaten ilk 2 yılda batıyor. Ömrü 10 yılı aşanların oranı %10 u geçemiyor.
Yüzde 50 fazla iyimser olmuş; dünya için bile. Türkiye'de kurulan şirketlerin % 95 i ilk 2 yılda batıyor. Bu sayıyı düzeltmek için KOSGEB, Avrupa Birliği desteği ve 3 yıl kapatmaman şartıyla destek veriyor. İşe başlamadan 2 yıllık ayrıntılı bir program sunuyorsun, kabul alırsa destek alıyorsun. Bu batmalarin sebebi belli aslında. Yetersiz sermaye ile işe başlamak. 2 yılda hiç para gelmeyecek ve bütün giderlerini karşılayacak şekilde sermaye ile başlarsan kolay kolay batmazsin. Yok ben daha 6. Ayda kar edeceğim, kendi kendine çevirecek diye başlarsan hiç başlama. Kimse sen şirket aç da senden alalım diye beklemiyor. Herkesin bir alışkanlığı var, bunların değişmesi, senin pazara girmen vs. 1,5-2 seneyi buluyor. 2-3 seneden sonra bazı şeyler oturmaya başlıyor. İnsanlar haa tamam, artık böyle bir şirket var, buradan alabiliriz diyebiliyor.
araştırmalar sonucu anlaşılmıştır ki, şu an kurulan şirketleirn %90 ı 5 sene sonrasına kadar batacak.
levent lütfen gazımızı kesme, hayallerimizin önünde kurduğun gerçek tabloları çek lütfen, olmadı ki şimdi biz öyle iyiydik ama! hayal gücü bizim için herşeyden daha önemli, gerçekler vız gelir bize :D:
birdaha ki sefere "bootstrapping" hakkinda bir video yapabilirsin, örnekleri ile :)
Mark Da Startup Da çalıştı :) hakısın reyiz
Levent abi selam. Marketing konusunda bugüne kadar öğrendiklerin ile ilgili video yapacak mısın? (Ayrıntılı olmayabilir tabii ki de) Eğer çekmek istemezsen anlarım. Çünkü yıllarca tecrübe edindin. Çalıştın. Emeğe saygı diyebiliriz. Gerçekten çok iyi anlatmışlar bu pazarlama işini dediğin bir kitap var mıdır?
Evet yapmayi planliyorum. Bilgi paylastikca cogalir.
Proaktif olmassan yakınır durursun.
Levent cok efendi ya . 2 -3 sapsala da kirmadan uzmeden efendi efendi cevap veriyor :))