Zindan Mağarası Ve Çevre Dğası Aksu Isparta 4K UHD

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 19 сен 2015
  • ISBN 978-605-88104-0-2
    Zindan Mağarası Ve Çevre Dğası Aksu Isparta 4K UHD
    Isparta’nın Aksu İlçesi’nde bulunan ve Türkiye’nin en uzun 3 mağarası arasında yer alan 765 metre uzunluğundaki Zindan Mağarası, yılda 10 bin ziyaretçiyi ağırlıyor. Zindan Mağarası, gerek içerisinde barındırdığı canlılarla gerekse tarihiyle Isparta’nın turizmine zenginlik katıyor. Yılda 10 bin ziyaretçiyi ağırlayan mağaranın kendine has özellikleri bulunur.
    Mağara, kış aylarında gelen talebe göre açık tutulmaktadır. Aksu’ya 2 kilometre uzaklıktaki Zindan Mağarası milattan önce 2 binli yıllarda oluşmuştur. Mağara Bizanslılar döneminde zindan olarak kullanılmıştır.
    Halen, sarkıt ve dikitler oluşmaya devam etmektedir. Türkiye’nin sayılı uzun mağaraları arasında yer alan Zindan Mağarası, Yürüyüş itibariyle ziyaretçilere kolaylık sağlıyor. Uygun bir zemine sahip olması nedeniyle, engelliler bile hareket edebilmektedir.
    Mağara önemli bir yarasa potansiyeline sahiptir. Halen mağara ve çevresinde yaşayan canlılar için de çalışmalar sürmektedir. Mağaranın sonunda ’hamam’ denilen ayrı bir bölüm bulunmaktadır, bu alan ayrı bir doğal güzelliğe sahiptir. Mağara girişinde muhteşem motifler bulunmaktadır.
    Zindan Mağarası, Aksu Çayı boğazının güneye bakan yamacında deniz seviyesinden 1300 m. yüksekliktedir. 765 metre uzunluğunda olan mağara yatay yönde gelişme göstermiştir.
    Mağaranın sonunda “Hamam” diye isimlendirilen kısımda tabanda mozaik biçimli kalsit kristalleri en özgün şekillerdir. Yapılan analizler sonucunda mağara içinde akan suyun Zindan mağarasının yakınındaki Başpınar suyuna özdeş, kalsiyum ve mağnezyum değerlerinin yüksek olduğu ve cildi güzelleştirici etkisinin olduğu ortaya çıkmıştır.
    Mağara girişinde siyah, beyaz ve kırmızı taş tesseradan yapılmış Köprüçayı Tanrısı başı, iki yanında yunus motifi, altta ve üstte kanatlı uçan erkek motifleri olan mozaik bulunmaktadır.
    Zindan Mağarası önündeki Eurymedon Kutsal Alanı, Timbriada Antik kentine bağlı bir alandır. Mağara civarında yapılan kazılardan elde edilen bilgilere göre erken Helenistik dönemden itibaren yazıtların içeriğinden ise M.S. 1 ve II yüzyılda kutsal alanın yapıldığı tespit edilmiştir.
    Kutsal alan erken dönemlerde açık hava tapınağı şeklinde kullanılmış olmalıdır. Açık Hava Tapınağı, mağaranın önünden alt kısımdaki yürüme zeminine kadar basamaklı inşa edilmiş fakat zaman içinde birtakım değişikliklere uğramıştır. Bu günkü arkeolojik veriler tapınağın Roma döneminde yoğun mimari yapılaşma geçirdiğini göstermiştir. Bu kutsal alan uzun yıllar önemini korumuştur.
    Kutsal alanın esas tanrıçası, Timbriada Antik Kentinde olduğu gibi Kybele olup tanrıça, “Meter Theon Vegeinon” olarak isimlendirilmiştir. Alanda ayrıca Köprü Çayı Tanrısı, Zeus Baştanrı, Hermes Haber Tanrısı, Demeter Tarım ve Bereket Tanrısı kültlerine tapım vardır. Ayrıca kent sikkelerinde her iki tanrı birlikte tasvir edilmiştir.
    Mağaranın önünde 1977 yılında ortaya çıkarılan Eurymedon Tanrısının heykeli Isparta müzesinde sergilenmektedir. Roma döneminde kutsal alanın önünde Eurymedon köprü çayı üzerine kesme taşlardan yapılmış olan Roma Köprüsü, tek tonoz kemerli bir köprüdür. Köprü kemerinin her iki yanındaki kemer kilit taşları üzerine tanrı Eurymedon’un portre - büstü oyulmuştur.
    Köprünün genişliği ve bölgedeki antik yollar incelendiğinde, kutsal alanın yol bağlantıları üzerinde bulunduğunu göstermektedir. Benzer şekilde Perge’den Antiocheia’ya uzanan antik yolda köprüçayın üzerinde farklı boyutlarda iki köprü daha bulunmaktadır.
    Roma köprüsü çevredeki diğer iki antik kentle beraber değerlendirildiğinde Beyşehir Gölüne kadar Yenişarbademli üzerinden uzanan bir yolun varlığını desteklediği düşünülebilir. Kutsal alanın bölgedeki özelliği antik yol üzerinde olması ile kült alanına farklı bir boyut kazandırmasıdır.
    Çay kıyısını takip eden ve daha yukarıdaki yaylalara giden yol Zindan Mağarası’nın önünden geçer. Otobüs dahil her türlü araçla bu yoldan Zindan Mağarasına ulaşılabilir. Zindan Mağarası Romalılardan bu yana bilinen ve kullanılan bir mağaradır. Yerinin çok uygun olması nedeni ile belki Romalılardan önce de kullanılmış olması muhtemeldir.
    --------------------------------------------
    Kamera/Metin Yazım : Mehmet SÖKMEN
    Seslendirme : Rüksan SÖKMEN
    Çekim Tarihi :30.08.2015
    Prodüksiyon Yapım Tarihi: 20.09.2015
    Video Prodüksiyon Yapım,
    Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
    web: www.mehmetsokmen.tv
    / mehmetsokmen1

Комментарии •