Mehmet Akif Ersoy Kimdir? | İstiklal Marşının Yazarı

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 4 окт 2024
  • Mehmet Akif Ersoy Kimdir? | İstiklal Marşının Yazarı
    Türk şair, veteriner hekim, öğretmen ve siyasetçi Mehmet Akif Ersoy.
    1873 yılının aralık ayında İstanbul’un Fatih ilçesinde dünyaya geldi. Annesi buharadan anadoluya göç etmiş bir ailenin kızı olan emine şerif hanım; babası ise fatih camii medresesi hocalarından ipekli tahir efendidir.
    Babasının ölümüne kadar Ragif adını kullansa da bu isim yaygın olmadığı için arkadaşları ve annesi ona Akif ismiyle seslendi, zamanla bu ismi benimsedi. Mehmet akifin kendisinden küçük Nuriye adında bir de kız kardeşi vardır.
    İlk öğrenimine fatihte bir mahalle mektebinde henüz 4 yaşındayken başladı. 3 yıl sonra iptidai (ilkokul) bölümüne geçerek babasından arapça öğrenmeye başladı. Ortaöğrenimine ise fatih merkez rüştiyesinden başladı. Bir yandan da fatih camiinde farsça derslerini takip etti. Rüştiyeyi bitirdikten sonra annesi medrese öğrenimi görmesi istiyordu, ancak babasının desteği sonucu 1885’te mülkiye idadisine kaydoldu.
    Okula devam ederken babasını kaybetmesi ve büyük fatih yangınında evlerinin yanması aileyi yoksulluğa düşürdü. Biran önce meslek sahibi olmak isteyen Mehmet akif, mülkiye idadisini bıraktı ve yeni açılan ziraat ve baytar mektebine kaydoldu.
    Okul yıllarında spora büyük ilgi gösterdi ve güreş, yüzücülük, uzun yürüyüş, koşma ve gülle atma yarışmalarına katıldı. Şiire olan ilgisi okulun son 2 yılında yoğunlaştı. Mektebin baytarlık bölümünü 1893 yılında birincilikle bitirdi.
    Okulu bitirdikten hemen sonra ziraat bakanlığından memur olarak işe başladı. Memurluk kariyerini 1893-1913 yıllarında sürdüren Mehmet akif ismet hanım ile evlendi. Bu evlilikten cemile feride suadi emin tahir adlı çocukları dünyaya geldi.
    Mehmet akif, edebiyata olan ilgisini şiir yazarak ve edebiyat öğretmenliği yaparak sürdürdü. Servet-i fünun dergisinde şiirleri ve yazıları yayımlandı. Yayımlanan ilk şiiri Kuran’a Hitap ismindeydi.
    İkinci meşrutiyetin akifin hayatında en büyük etkisi, meşrutiyetle birlikte yayın dünyasına adım atması olmuştur. Sırat-ı müstakim, sebilü-r reşad gibi dergilerde şiirlerini yayınlamaya devam etti. 1913 senesinde beyazıt camii ve fatih camii gibi kürsülerde konuşarak halkı vatanı savunmaya çağırdı. Balkan savaşı yıllarından itibaren destansı şiirler yazmaya başladı.
    Mehmet akif berlindeyken heyecanla Çanakkale savaşı ile ilgili haberleri takip etti. 14 ay süren savaşın zaferle sonuçlandığı haberini arabistanda iken aldı. Bu haber karşısında büyük coşku duydu ve Çanakkale destanını kaleme aldı.
    Mehmet akif, Osmanlı devleti ile diğer islam ülkelerinde çıkacak dini meseleleri halletmek amacıyla kurulan darü’l-hikmet’il islamiyye cemiyetine üye oldu. Akif kurtuluş savaşını desteklemesi nedeniyel 1920’de bu cemiyetteki görevinden azledildi.
    Tbmm’nin açılışının ertesi günü olan 24 nisan 1920 günü Ankara’ya geldi ve milli mücadeleye şair, hatip, seyyah, gazeteci, siyasetçi olarak katıldı. Mustafa kemal paşa, akifin burdur milletvekili seçilmesini istemişti ve akif önce burdurda sonra bigadan mebus olarak 1. TBMM’de yer aldı. Meclis kayıtlarında adı “Burdur milletvekili ve islam şairi” olarak geçmektedir.
    Milli eğtiim bakanı Hamdullah Suphi beyin ricası üzerine arkadaşı hasan basri bey kendisini ulusal marş yarışmasına katılmaya ikna etti. Konulan 500 liralık ödül nedeniyle başlangıçta katılmayı reddettiği bu yarışmaya katılarak istiklal marşını türk ordusuna ithaf etti.
    Hamdulllah Suphi bey tarafından mecliste okunup ayakta dinledikten sonra 12 mart 1921 cumartesi günü saat 17:45’te ulusal marş olarak kabul edildi. Akif ödül olarak verilen 500 lirayı hilali Ahmer bünyesinde kadın ve çocuklara iş öğreten ve cepheye elbise diken dar’ül mesai vakfına bağışladı.
    İstiklal madalyası ile ödüllendirilen Mehmet akif 1922 yılında sağlık gerekçesi ile milletvekilliğinden istifa etti. Yakın arkadaşı Trabzon milletvekili ali şükrünün öldürülmesi üzerine kendine yeni bir yurt bulması gerektiğini hissetti ve kış aylarını mısırda geçirmeye başladı.
    Bütün şiirlerinin toplandığı safahat, 1924 yılında türkiyede basıldı. Şair, istiklal marşını safahata koymamıştır. Nedenini ise şöyle açıklar: çünkü ben onu milletimin kalbine gömdüm.
    Hilafetin kaldırılmasıyla aynı gün kurulmuş olan diyanet işleri başkanlığı ile kuran mealini hazırlamak için 1925 yılında anlaşma imzaladı. Mehmet akif, mısır yıllarında kuran yorumlamasının yanı sıra kahiredeki “camiat-ül mısriyye” adlı üniversitede türk dili ve edebiyatı dersleri verdi. 1934 te çıkarılan soyadı kanunu gereği Ersoy soyadını aldı.
    Siroz hastalığına tutulunca hava değişikliğinin iyi geleceği düşüncesiyle önce lübnan’a sonra Antakya ya gitti. Fakat mısır’a iyileşmemiş olarak döndü. 17 haziran 1936’da tedavi için istanbula geri geldi
    27 aralık 1936’da istanbulda beyoğlundaki mısır apartmanında vefat etti. Edirnekapı mezarlığına defnedildi. Mezarı 2 yıl sonra üniversiteli gençler tarafından yaptırıldı. 1966’da yol inşaatı nedeniyle kabri Edirnekapı şehitliğine nakledildi.

Комментарии • 6

  • @gercekmi1
    @gercekmi1  Год назад

    İyi Seyirler ! Videoyu beğenmeyi ve kanala abone olmayı unutmayın !

  • @Myadsiz
    @Myadsiz 7 месяцев назад +1

    Yarışmeya hazırlanıyorum❤🎉

  • @fatihbali8051
    @fatihbali8051 Год назад +1

    Mükemmel gelecek videolarını bekliyorum 👍

  • @Nur_official12
    @Nur_official12 7 месяцев назад

    Abi niye dogum gunumde attinnn

    • @gercekmi1
      @gercekmi1  7 месяцев назад

      Biliyordum çünkü 😀