Legământul veșnic ⦁ Legământul veșnic

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 ноя 2024

Комментарии • 12

  • @silviajureschi1941
    @silviajureschi1941 26 дней назад +1

    Multumesc mult pt aceste explicatii! Minunat, incepe sa-mi cada valul de pe ochi.

  • @andra-veronicaenache6401
    @andra-veronicaenache6401 25 дней назад

    Foarte importante învățături! 👍Dumnezeu să ne ajute să le înțelegem și, înțelegându-le, să intrăm în Noul Său Legământ! 🙏
    Totuși ... zicerea de la nunți "ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă" nu este de la americani, ci este citată din Matei 19:6 sau Marcu 10:9. De ce ai zis că e de la americani? 🤔

    • @EvangheliaVesnica
      @EvangheliaVesnica  25 дней назад +1

      În America, preotul și pastorul (sau rabinul) este ofițerul de stare civilă a statului american și oficiantul religios. Astfel, puterea investită în el este cea civilă și, prin tradiție bisericească, și cea religioasă. Așadar, când în America un preot/pastor declară pe cineva soț-soție, cei doi sunt o familie pentru stat și cer.
      Pastorii români au preluat din America zicala: „Prin puterea investită în mine, ca pastor al evangheliei, vă declar soț și soție.” Realitatea este că nu există nicio putere în pastor să declare așa ceva. Pastorul nu este ofițer de stare civilă și nici reprezentatul cerului pentru crearea familiei. În acest caz este doar un maestru de ceremonii ca fetele ce vin să întrețină copiii la nunți, muzicanții și alții.
      Ce are a face ce zice Biblia cu practica americană și românească? Nimic. Doi tineri sunt familie în ochii cerului și fără preot/pastor. Versetul amintit de tine a fost preluat și pus în alt context. Nu are legătură cu realitatea.
      De aceea am spus că e luat de la americani, pentru că nu e luat din Biblie.

  • @danielvalcu5147
    @danielvalcu5147 23 дня назад

    Daca studiem Legamintele,despre ce Legamant se vorbeste in Deuteronom 29 cu fagaduintele din cap. 30 ?

    • @EvangheliaVesnica
      @EvangheliaVesnica  23 дня назад

      Aș avea nevoie de mai multe date ca să pot răspunde exact. Ceea ce am înțeles până acum este că ceea ce începe în Deut. 29 este o continuare a capitolului 28 unde Domnul prezintă pedepsele pentru călcarea legământului de la Sinai (28:15). După ce prezintă rezultatele încălcării legământului de la Sinai, inclusiv întoarcerea în Egipt, Dumnezeu face alt legământ, pentru că cel de la Sinai era deja încălcat și urma să fie încălcat.
      Legământul seamănă în făgăduințe cu noul legământ și modul în care Dumnezeu abordează poporul este ca cel de la Sinai: „Aţi văzut tot ce a făcut Domnul sub ochii voştri, în ţara Egiptului, lui Faraon, tuturor supuşilor lui şi întregii lui ţări: 3 marile încercări pe care ţi le-au văzut ochii, minunile şi semnele acelea mari.” (29:2). Însă inima (mintea) lor era încă fără pricepere, iar ochii și urechile însă nesfințite. Oamenii ar fi trebuit să ceară ceea ce li s-a spus că nu au primit (inimă, ochii, urechi și tăierea împrejur a inimii). Pe baza acestui legământ, cei ce continuau să calce legământul de la Sinai (dintre cei prezenți și absenți), aveau să fie aduși înapoi dacă se pocăiau.
      Deut. 30:11-14 sunt o referire la credință și Hristos, conf. Romani 10:6-8.

    • @danielvalcu5147
      @danielvalcu5147 23 дня назад

      În versetul 12 și 13 pare sa se vorbească de legământul cu Avraam "sa te facă azi poporul Lui și El sa fie Dumnezeul tău, cum ți-a spus și cum a jurat părinților tai Avraam, Isaac și Iacov.

  • @AdrianGheorghiu.
    @AdrianGheorghiu. 19 дней назад

    „Sistemele prin care efectul legii este afectat sau anulat este printre altele preotul, pastorul, organizația bisericească și teologia bisericii.“
    Asta este afirmația de la minutul 07. mi-aș fi dorit să o amplificați. Ar putea fi înțeleasă greșit.
    La ce vă referiți mai exact, când spuneți lucrul acesta?
    La cei care înțeleg și folosesc în mod greșit scriptura?
    În rest, ați expus foarte bine diferența dintre legământul avraamic (făgăduinței) și cel Mosaic(legii), ca și celelalte care urmează de altfel.
    Să fie de folos!

    • @EvangheliaVesnica
      @EvangheliaVesnica  19 дней назад +2

      Efectul legii este moartea, pentru că plata păcatului este moartea (Rom. 6:23), iar păcatul este cunoscut numai prin lege (Rom. 3:20, 7:7); fără lege păcatul este mort (Rom. 7:8). Ceea ce am dorit să spun, fără a exemplifica, este că sistemele bisericești au creat căi (intenționat sau nu) prin care au anulat efectul legii în mintea și conștiința credinciosului. În realitate nu există așa ceva ca anularea efectului, însă în practică da.
      Aș dori să dau un exemplu cu care pot să fie de acord creștinii, indiferent de denominațiune. Se pot da și alte exemple, dar nu ar fi de acord toți. Cred că putem fi cu toții de acord că minciuna este păcat și avem porunca din Exodul 20:16, precum și Ap. 22:15. Ambele texte le putem pune în paralel cu 1 Tim 1:8-10. E clar că e păcat, prin lege, pentru care oamenii rămân afară din Noul Ierusalim, adică vor muri.
      Totuși, minciuna este un principiu fundamental de funcționare al bisericilor în multe din departamentele ei interne și misionare - dacă e nevoie, deși nu cred ptr că este vizibil, pot veni cu exemple (dar nu mi-aș dori să exemplific aceasta). Minciuna este de multe ori acoperită și de teologie; am auzit argumentat teologic că poți minți pentru un scop bun. Ea este și un principiu de studiu biblic - pentru a demonstra cât de greșiți și mincinoși sunt cei din alte biserici se crează minciuni pentru a demonstra apostazia lor.
      Lângă minciună pot fi adăugate alte păcate (cunoscute prin lege), a căror efect (moartea) este „anulat” de preot, pastor, biserică sau teologie ca: mita, înșelăciunea, mândria ș.a.m.d. Lângă acestea se pot adăuga, apoi, chestiunile care sunt privite diferit de biserici, dar care sunt identice cu ce am spus mai înainte - unele biserici pot crea o învățătură prin care ceva ce este păcat pentru alte biserici să nu fie pentru ele.
      Scopul meu nu a fost să exemplific cazurile, ci doar să creez contextul pentru ca fiecare să gândească tema în discuție. Noi creștinii stăm cu Scriptura în mână. Ea este Cuvântul lui Dumnezeu și conține legea de care vorbește Pavel. Ea ne condamnă dacă o încălcăm și ne spune ce e păcatul. Totuși, noi am creat sisteme prin care anulăm păcatul și efectul acestuia. ( Aici vine exemplul: Astfel, folosim minciuna - un păcat - pentru dezvoltarea bisericii și predicarea evangheliei). Romani 7 nu ne permite să anulăm legea și efectul ei, dar ne arată că firea trebuie supusă Duhului. Cam asta a fost ideea.

    • @AdrianGheorghiu.
      @AdrianGheorghiu. 19 дней назад

      @@EvangheliaVesnica mulțumesc pentru răspuns. A clarificat afirmația, deși într-un mod mai diplomat. Este totuși de ajuns.
      Dacă îmi permiteți, aș fi spus mai degrabă astfel: s-au creat sisteme prin care >se încearcă< anularea păcatului și efectului. Lucrul acesta nu este cu putință nimănui pe acest pământ!
      Păcatul nu poate fi anulat. Pentru păcat se plătește! Pentru cei ce cred: păcatul a fost plătit la cruce de către Domnul Isus Hristos!

    • @EvangheliaVesnica
      @EvangheliaVesnica  19 дней назад +1

      Ați sintetizat bine ideea. Mulțumesc pentru sugestie!
      Nu pot ști dinainte ce impedimente sunt la fiecare afirmație. Iar uneori, cum e cazul aici, le las intenționat nedezvoltate pentru a lăsa celuilalt posibilitatea să trateze subiectul.

  • @viorelbogdan3210
    @viorelbogdan3210 26 дней назад

    De ce crezi ca legamantul vesnic incepe cu Avraam ?
    Pana la el a fost doar Evanghelia ,fara vreun legamant?

    • @EvangheliaVesnica
      @EvangheliaVesnica  26 дней назад

      Nu am spus niciunde că legământul veșnic începe cu Avraam. Mă întreb de unde concluzia? Probabil nu ai ascultat tot sau… . La [59:46] (click pe timp) este clar ce am evidențiat.