GHD161010 - De Oude Rijn - Koudekerk aan den Rijn

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 сен 2024
  • Het wachten voor de Koudekerkse brug is nooit mijn hobby geweest. Maar vanaf het water lijkt het ook een eeuwigheid voordat de brug open gaat.
    Koudekerk aan den Rijn is een dorpskern van Alphen aan den Rijn, Zuid-Holland. Tot 1991 was het een zelfstandige gemeente. Op 2016 had het 4300 inwoners op een oppervlakte van 1028 ha. Koudekerk is gelegen aan de noordzijde van de Oude Rijn.
    De Mechanische ophaalbrug van het Amsterdamse type, gebouwd in 1929 ter vervanging van een dubbele klapbrug uit 1876 over de Oude Rijn bij de entree naar de oude dorpskern van Koudekerk.
    N.B. Het val is vervangen door een val met een stalen gelaste constructie. In de jaren vijftig van de 20ste eeuw werd het brugwachtershuisje gemoderniseerd en voorzien van een modern bewegingsmechanisme. Het brugwachtershuisje is daardoor voor bescherming van ondergeschikt belang. De zuilen met lantaarns die bij de oprit van de brug geplaatst waren zijn verwijderd. De leuningen en het wegdek zijn recentelijk verbeterd.
    Omschrijving: Geklonken ijzeren ophaalbrug met vrijstaande, door een raamwerk verstevigde hameistijlen. Deze zijn aan de onderzijde verbreed en voorzien van vakwerkkwadranten. De balanspriemen bestaan uit naar beide uiteinden verjongend raamwerk waartussen dwarsbalken en diagonaalstaven aangebracht zijn. De hameiregel bestaat eveneens uit een opengewerkte raamwerkconstructie. Tussen de balans en het val zijn ijzeren hangstangen bevestigd. Het beweegbare deel (circa 6 meter) wordt ondersteund door twee paar bakstenen bruggenhoofden met ieder een driehoekig bakstenen balkon rustend op een betonnen console. Aan weerszijden van de brug zijn in het water houten aanlegpalen met ijzeren balken geplaatst.
    De uit 1929 daterende ophaalbrug is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als representant van het Amsterdamse type dat een belangrijke schakelfunctie vormde in de typologische ontwikkeling van ophaalbruggen waarbij de balans beweegt tussen twee vrijstaande hameistijlen. Bovendien is deze brug voorzien van weinig voorkomend raamwerk in de balanspriemen. Van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van planologische en verkeerstechnische ontwikkelingen langs de Oude Rijn. De ophaalbrug heeft, behoudens enkele verbeteringen, zijn oorspronkelijke verschijningsvorm behouden en is vanwege de gaafheid en herkenbaarheid van belang als voorbeeld van een ijzeren ophaalbrug uit het eind van de jaren twintig van deze eeuw. Tevens is de ophaalbrug van grote stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering over de Oude Rijn bij de entree naar Koudekerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
    Datum van opnamen: 10-10-2016

Комментарии • 1