Это видео недоступно.
Сожалеем об этом.

Eskişehir Kurşunlu Camii ve Külliyesi

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 13 окт 2023
  • #eskişehir Kurşunlu Camisi ve Külliyesi, Odunpazarı semtinde yer almaktadır. Camii ve külliyenin etrafında Tarihî Odunpazarı Evleri, tarih kokan ve gezenlere nostalji yaşatan sokakları ve bu evler ve sokaklarda faaliyet gösteren geleneksel sanatların, lezzetlerin sergilendiği işletmeler ve müzeler mevcuttur.
    #eskişehir
    #sivrihisar
    #4k
    #betulkaplanoglu
    #müzik
    Kurşunlu Camii ve külliyesi bir menzil külliyesi dir. Menzil külliyelerinin ne olduğundan da bahsetmek gerekir. Şehirlerin dışında hac, posta, ticaret ve ordunun sefer yolları üzerinde yer alan yapılardır.
    Anadolu'da önemli yol ağları üzerinde yer almışlardır. konaklama ve ticaret etkinliklerinin karşılanması amacıyla kurulan bu külliyelerin temel bileşenlerini cami, imaret, han ve hamam oluşturmaktadır.
    Menzil külliyeleri, ilerleyen dönemlerde oluşan yeni yerleşim yerlerinin odağını oluşturması açısından önem kazanmıştır.
    Kurşunlu Külliyesi, 16. yüzyıl Osmanlı Dönemi’ne ait bir eserdir. Osmanlı Devleti vezirlerinden Çoban Mustafa Paşa tarafından 1517 yılında yaptırılmıştır.
    Külliye; cami, şadırvan, zaviye (küçük tekke), talimhane, harem, imaret, Mevlevi şeyhlerine ait türbe ve iki kervansaraydan oluşmaktadır.
    Topkapı Sarayı Müzesi arşivindeki vakıf kaydına göre, günümüzde nikâh salonu olarak kullanılan. Ayrıca; Sıcak Cam Üfleme Atölyesi ve Cam Sanatları Merkezinin de bulunduğu Büyük Kervansaray hariç, Külliye içinde bulunan binaların tamamı Vezir Çoban Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilmiştir.
    Kurşunlu Külliyesi’nin mimarı Mimar Sinan’dan önce mimarbaşı olan, Acem Ali’dir. Gerçek adı Alaeddin Ali Bey olan Acem Ali (Acem Alisi ya da Esir Ali diye de bilinir) klasik Osmanlı mimarlığında adı bilinen ilk mimarbaşıdır (1519-1537).
    Azerbaycan Türkleri’nden olan ve kendi vakfiyelerinde adı Abdülkerim oğlu Alâeddin Ali Bey şeklinde geçen Acem Ali’nin bu lakaplarla tanınmasının sebebi, Yavuz Sultan Selim’in doğu seferi sırasında İranlılar’dan esir alınmış olmasıdır. Şehremini’de, bugün Mimar Camii, Mimar Acem Camii ve Örümceksiz Dede Camii adlarıyla anılan caminin mihrap cephesi önündeki hazîrede gömülü olduğu bilinmektedir.

Комментарии • 1