Støres fremtid - Ness #28 med Lahlum, Gilbrandt og Suvatne
HTML-код
- Опубликовано: 5 фев 2025
- I en rykende fersk utgave av podkasten Ness gir historiker Hans Olav Lahlum, og Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne, forfatterrne av suksessboken Partiet, deg alt om den pågående maktkampen i Arbeiderpartiet.
- Jonas Gahr Støre tror han har mye større støtte enn det han har, sier Jørgen Gilbrant.
Historiker Hans Olav Lahlum trekker frem at hele fire ganger tidligere har en sittende statsminister fra Arbeiderpartiet blitt utfordret, men han tror at hele prosessen kan trekke ut i tid frem mot landsmøtet i april.
Ifølge Suvatne og Gilbrant er det en stor krets av ledende tillitsvalgte som lenge har arbeidet for å få byttet ut Jonas Gahr Støre med Tonje Brenna. Planen var å få Støre til å trekke seg, men så ble alt lekket for tidlig.
- Men hvis de mener at det er smart å bytte ut Jonas Gahr Støre med unge og relativt uerfarne Tonje Brenna, da må vel mange i Arbeiderpartiet være drittlei Støre på veldig mange områder samtidig, spør Ness.
Svarene får du i podkasten.
Uansett: Nå ruller maktkampen.
Hør hva Hans Olav Lahlum, historiker som har skrevet biografier om bl.a. Haakon Lie og Reiulf Steen, og Partiet forfatterne Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne kommer frem til.
- Siste setning i boka vår viser seg å være riktig: Arbeiderpartiet er maktkamp, sier Jørgen Gilbrant.
Ikke glem å lik og følg iNyheter på RUclips. Podcasten er også tilgjengelig på Apple Podcasts, Spotify og X.
Denne podcasten bringer inyheter til et nytt nivå!
Til et venstreorientert sosialdemokratisk nivå :)
Som alltid meget høre verdig 👍👍
Helt topp podcast. Tips, for slike digitale intervjuer, bruk propp i øret. Blir bedre lyd og mindre rare overganger 👍🏻
Men da kan man risikere at Lahlum faller av stolen 😁
Bra gjeng! 👍
Dette er virkelig ett flott konsept.
Surrepartiet 🌹. Støre er sur og himler med øynene over nær sagt alle spørsmål han får. Ut me’n
Arrogansen selv. «Straight A’s» fra akademia har aldri gjort en skikket til å lede et parti. Er det ikke innlysende!?
Hei. Jeg savna litt kontekst om sosialdemokratiets utvikling i Europas forskjellige land og forsøk på å diagnostisere politisk den svekkelsen vi har sett over flere 10-år. Det ble mye navlebeskuelse, kabaler, intriger og personfokus. Mvh Ravn
Ja, det er god innvending. Jeg skal forsøke å gå dypere i den materien i en podkast som kommer neste mandag eller tirsdag.
@@oleasbjrnness2885Kjempebra utvikling at du får med flere i panelet. Det er jo alltids muligheter for forbedringer.Solvang har ferie,men du kan bare kjøre på. Har enda ikke lest boka "Partiet",men slik jeg forstår det etter å ha hørt forfatterne på flere podcaster,så har de tydeligvis noe å fare med,og det kommer frem nesten dag for dag.
Ja, jeg ser ihvertfall 2-3 trender; Det ene er at arbeiderklassen er noe helt annet i dag enn det var. En ting er avindustrialisering, og andre typer jobber. Noe annet er identitet; hvem identifiserer seg som arbeiderklasse i dag? Den vanligste jobben i Norge er butikkmedarbeider, deretter helsefagarbeider, barnehage og skolefritidsassistenter, saksbehandler i det offentlige, sykepleiere og pleieassistenter. Mange av disse yrkene er kvinnedominert. Det er jo også en interessant observasjon, og AP er jo et parti hvor et flertall av velgerne er kvinner, det samme gjelder SV. Så hvor er mannens plass i dette landskapet egentlig? Hvor er fabrikkarbeideren? Dette er jo noe helt annet enn det var. Dette henger jo også nøye sammen med demokgrafiske skift hvor den delen av befolkningen som står i arbeid er blitt betydelig mindre relativt sett; det oversettes jo direkte i oppsluttningen om et "arbeidernes parti". Så har vi jo klassen av trygdede og alle andre som står utenfor arbeidslivet som veldig stor historisk. Og andelen som har høyere utdannelse eller som står i utdannelse lenger; altså ikke er arbeidere allerede som 16-åringer. Dette er nok en viktig delforklaring på hvorfor AP ikke er på 45% lenger. Det er blitt et parti for offentlig ansatte/kvinner og trygdede, det er deres kjernevelgere. Arbeidere? vi er ikke et samfunn av arbeidere i tradisjonell forstand lenger, vi er ikke en befolkningspyramide hvor vi har en stor arbeiderklasse nederst (nederst i alder og inntekt), det samfunnet eksisterer ikke lenger i vesten.
Så har vi politikerens rolle, som også har endret seg drastisk siden Gerhardsen vil jeg påstå; delvis som en konsekvens av det jeg skrev over. Som dokumentarfilmskaperen Adam Curtis sa det; folk har sluttet å tro på ideologi. Den har stort sett falmet, særlig etter flere mislykkede forsøk. Politikere selger oss ikke en drøm om utopia lenger. Ikke en gang en visjon om en bedre framtid. I dag er de mer som kjedelige administratorer. Jagland, Stoltenberg, Solberg, og Støre oser jo administrator. De siste 25 årene har politikere i hele vesten istedet funnet sin relevans og grep om makten i å love å beskytte oss mot mareritt; terror, økonomisk krise, pandemi, klimaendringer. Man ser her et betydelig senket ambisjonsnivå. Egentlig deprimerende, og ihvertfall ikke engasjerende. Borte er også troen på individet, stort sett. Vi må administreres fra toppen, styres som bønder på et sjakkbrett; ekspertene vet best og skal fortelle oss hva vi skal gjøre. Ikke tenk selv, og ikke bruk sosiale medier til å skaffe deg informasjon eller analysere saker og ting, se på NRK og hold kjeft. Jeg merker det selv; i økende grad opplever jeg at politikerne ser på meg som et problem som må fikses; alt fra mitt karbonavtrykk til mine meninger. Og ingen takk for at jeg går på jobben hver dag og betaler mesteparten av min inntekt i skatter og avgifter. Ikke overraskende er min tillit til politikere på frysepunktet, og jeg tror ikke jeg er alene om det. Jeg hater dem. Men ut i fra alle solemerker burde jeg være deres velger.
Så hva politikken/sosialdemokratiet tilbyr oss er betydelig uthulet/meningsløst. Høyre er forresten sosialdemokratisk parti nr. 2, den praktiske forskjellen er uten konsekvens for meningmann. Og dette kommer til uttrykk i stadig synkende valgdeltakelse også (den pleide å være godt over 80% for 40 år siden ved stortingsvalg, nå er den rundt 75- 78%. Min spådom er at vi vil komme under 70% innen 10 år, d.v.s. at det er flere som sitter hjemme enn som stemmer på det største partiet).
Men hjelp det å bytte leder når ein ikkje treff med politikken? Burde ein ikkje skifte heile ledelsen for å virkelig forandre retning?
Når hadde AP ledere som kom fra andre steder enn Oslo eller nær Oslo?? Aldri.
Jagland var fra Drammensområdet, og selv om dette kanskje er i ferd med å bli en del av Stor-Oslo i dag, var det ikke tilfelle da han vokste opp på 1950- og 1960-tallet. Den gang var forskjellene langt større. Hvis du med "nært" Oslo mener hele Østlandet, var den siste Ap-lederen som ikke kom fra Østlandet Kyrre Grepp, for litt over 100 år siden
@@maginator3571 Nært Oslo ja, dvs hele Østlandet.
Støre er ikke problemet, politikken er problemet. Having said that så er selvsagt ikke Støre noen god politiker uansett.
Hvor vanskelig er det å forstå dette? Problemet ligger i APs politikk.
Helt enig! Vi vil ikke ha EU men det hører ikke Støre på! Han styrer kun etter det udemokratiske EU!
HvorforHva med Gro Lalhum?
Vi skal IKKE ha et lederskifte i Arbeiderpartiet nå. Støre er rett mann for å styre partiet. Jeg vurderer å melde meg inn! Jeg er allerede medlem, men Stoltenberg godkjente dobbelt medlemskap, så dette er løsningen for å vise støtte.
Hvem er Hezzy Peggen? Ap sin reddningsmann er uansett Einar Førde.
Sett et bet på Tonje Brenna på polymarkets da!
Gi mannen et par Airpods pro.
ja, har det blitt bevist at ikke er kreftfrembringende?
Han mister dem bare og ramler bare av stolen...
Er statsminister-jobben knyttet til Partileder-jobben?
Nei - det blir noe annet. Tviler på at SP vil sitte i en Brenna-regjering.
nope, har vært delt mange ganger, med dårlige erfaringer :)
Godt spørsmål jeg lurte på det samme. For det er jo unektelig underlig å bli kastet som partileder, men å fortsette som statsminister. Slik jeg tolker disse gutta, så ønsker arbeiderpartiet at Tonje Brenna skal bli vår nye statsminister. Et underlig valg, med tanke på at statsministeren ikke bare representerer arbeiderpartiet, men også hele Norge.
Å bruke de to som har skrevet en bok full av løgner om AP som eksperter er bare utrolig.
Ness er mye bedre enn Lurås
Handler vel om å gjøre hverandre gode. Ness er råflink.
Mjæ. De er to forskjellige kaliber - brukes til forskjellige ting, tenker jeg..
Nå bør AP velge en ikkekristen.
?
slapp av, det kommer en muslim som leder innen 5-10 år.
Du tenker en muslim er bedre?
Har de noen gang hatt en kristen? Hvem?
@@torkilvold3855 hehe, du må lese mellom linjene, men Jonas kaller seg kristen har jeg hørt, men nå er det vel snart duket for andre religioner som kan ta over skuta?
Ett "makebytte" ? Ring Giske - sett inn Støre som utenriksminister. Der er han god
Støre kan koke kaffe.
"Nei jeg har ikke snakket med hamas ….øøøø vent litt"
Men å skifte ut Støre vil selvsagt ikke løse noe som helst.
Hva om Jonas snart går av som statsminister i Norge. Tonje blir ny statsminister i Norge. Etter henne så blir Jens Stoltenberg statsminister i Norge igjen.
Lahlum er ikke en seriøs aktør. Er du i SV er du sprø, klin hakke sprø.
Mener at han i det hele tatt stiller opp på det som er angivelig en "høyre-podcast" er en bragd i seg selv. Dessuten tenker han godt og svarer godt for seg.
@@Belisarius516 Er du i SV er du ikke frisk, og det står jeg på. Sosialistisk Vrangforestillingsparti.
Fornøyd med deg selv? Komplett respektløs, idiotisk og useriøs kommentar.
Tulling.
Hvis du hørte etter hva han sa,så kanskje du lærte litt historie.