UYGARLIĞIN SONUNA DOĞRU

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 26 дек 2024

Комментарии • 463

  •  8 месяцев назад +2

    Hepinizden bir iyilik isteyebilir miyim? Bu bölümü beğendiyseniz lütfen beğen tuşuna basar mısınız? Bu, kanala çok yardımcı olur. Hepinize teşekkür ediyorum!

  • @schidtstain
    @schidtstain 2 года назад +141

    "Başkalarına bu meseleyi aktarırken gerekli argümanlara sahip olmanızı istiyorum." Bir youtuber'dan duyduğum, açık ara en muazzam cümle. Şahane bir insansın moruk.

    • @turanbirligi6969
      @turanbirligi6969 2 года назад +1

      Moruk 😂😂

    • @9797-d3v
      @9797-d3v Год назад

      Küresel ısınmaya inanmıyorum çünkü inanırsam erkek erkeğe evlenmek zorunda kalacağız.
      Düşünce parcacikları böyle paket halinde satılıyor, ayrı ayrı alamıyorsun.

    • @emineogut5120
      @emineogut5120 Год назад

      Tek çözüm ağaçlandırma baraj yapmak

  • @mugeonen5150
    @mugeonen5150 2 года назад +1

    Teşekkürler.

    •  Год назад

      çok teşekkürler

  •  2 года назад +14

    Güzel bir video ancak itiraz edilecek noktaları var. Su tasarrufu konusunda bireysel yöntemler elbette göz ardı edilmemeli ancak en büyük su israfının endüstride gerçekleştiğini ve asıl büyük tedbirleri burada almamız gerektiği unutmamalıyız. Bireysel aktivizm erdemli bir yol ancak bireylerde "ben üzerime düşeni yaptım" tatmini oluşturup aktivizmin kitleselleşip doğru hedeflere yönelmesi kabiliyetini de büyük ölçüde sakatlama potansiyeli var. Bu nedenle aktivizmin büyük ölçüde sermayenin insanlığın ortak kaynaklarını har vurup harman savurmasına karşı odaklanması gerekiyor. Buna ek olarak bir vegan olmasam bile et endüstrisinin yarattığı su israfına dikkat çekmek ayrıca yapılması gereken bir şey. Çünkü videonun başında da bahsettiğiniz gibi içme suyunun büyük bölümü hayvanları besleyecek tarım ürünlerinin üretilmesinde kullanılıyor. Son olarak önerdiğiniz çözümlerden su arıtma cihazları hakkında birkaç şeye dikkat çekmek gerekiyor. Ters ozmos ile çalışan yeni nesil cihazlar, şebekeden gelen basınca bağlı olarak size verdiği suyun x1 ile x3 kadarı civarında atık su üretiyor. Bu nedenle evlerimize cihaz taktırmak gibi palyatif çözümler yerine kitlesel olarak yönetimlerden, şebekeden içilebilecek kalitede su talep etmeliyiz.

    • @randomhuman5525
      @randomhuman5525 2 года назад +3

      En başta nüfus planlaması yapılmalı.

  • @eviniqbal4094
    @eviniqbal4094 2 года назад +33

    Bu videoyu çocuklarıma da izlettim, çevre konusunda duyarlı ve bilinçli bireyler olmak dileğiyle... emeğinize sağlık yine bilgiye doyduk şükür.

  • @nesesarisozen3250
    @nesesarisozen3250 2 года назад +23

    Bu yaz günlerinde sıkça susuz kalmış biri olarak bu konuyu tam zamanında işlediğin için teşekkürler Sertaccim . Ama maalesef insanların bu denli duyarsız olmaları benden sonra tufan mantığında olmaları çok üzücü . Kendi çevremizde bile insanları gelecekte susuzluğun büyük problem olacağını buna göre önlem alınması gerektiğine inandırmak çok zor . Umarım çocuklarımıza bırakacağımız dünya daha kötü olmaz . Eline sağlık

  • @ipekhalearat491
    @ipekhalearat491 2 года назад +3

    Nüfus kontrolü yapılması önemli bir konu çünki dünya nüfusu çılgınca artıyor.Su kullanımındaki tasarrufa gelince makinaların tam kapasite dolmadan yıkama yapmamak bir seçenektir .Bir de tuvaletlerdeki rezarvuarlara kesin bir çözüm getirilmeli bu yolla çok su harcanmakta şahsen ben banyo öncesi akan soğuk sudan azar azar dökerek bu harcamayı azaltmaya çalışıyorum.herkese sağlıklı günler çok güzel bir konuya değinmişsiniz👏👏👏

  • @kamranmustafaoglu8003
    @kamranmustafaoglu8003 2 года назад +3

    Çok önemli bir video çalışması, bunu paylaşalım. Durumu açık bir şekilde göstermişsiniz. Maliyeti daha az diye çevreye daha fazla zarar veren yöntemleri tercih ediyoruz, sonuçta maliyeti daha fazla oluyor. Kömürlü santrallerden, endüstriyel hayvancılıktan vazgeçmemiz ya da (bunu yapamıyorsak) büyük oranda azaltmamız gerekiyor. Bugün inek sütünü ineksiz üreten bir firma var. Bu şekilde su tüketimi ve CO2 emisyonu büyük oranda azalıyor. Sentetik hayvansal gıda üretiminin yaygınlaşması gerekiyor. Kömür yerine belki de nükleer enerjiyi tercih etmeliyiz. Çok gerekli değilse inşaat yapmamalıyız. Yağmur suyunu toplamak için ters şemsiye gibi açılan düzenekler kurmalıyız :) Kontrolsüz nüfus artışını durdurmalıyız. En az üç çocuk değil en fazla üç çocuk olmalı. Teşekkürler.

  • @eminayduran3510
    @eminayduran3510 2 года назад +47

    Emek verilmiş kaliteli ve değerli içeriğiniz için çok teşekkür ederim.
    Evde musluktan akan suya dikkat etmek elbet önemli ama çok daha majör etkileri olan konuları düzeltmeden evdeki tasarruf nafile bir çaba olacaktır.
    Esas sorunumuz bencilligimiz;
    1. Bilinçsiz tarım sulama,
    2. Sözde çevreyi güzelleştirmek adına yapılan ve devasa miktarlarda sulama gerektiren Peyzaj alanlarındaki çimler, golf sahaları,
    3. Astronomik düzeydeki çiftlik hayvan sayıları,
    4. İnsan toplumunun bilinçsizce üremesi.
    Bunlardan da bahsettiniz elbet ama gerçekten bireysel tasarrufun yanında bu konularda aymadigimiz sürece gelecek karanlık.
    Düşünmeyen, plansızca ve amaçsızca çoğalıp tüketen, vicdansiz ve "bencil" bir dünyada yaşıyoruz. Ve tüm sorunların sebeplerini üreten ozelliklerimiz bunlar.
    Sağlıcakla kalın...

    •  2 года назад +15

      Kesinlikle hepsi doğru.. Ben sadece videoyu izleyen özel kişilere bir motivasyon vermek istedim.. geri kalan işler ancak devlet politikası ile olacak işler

    • @eminayduran3510
      @eminayduran3510 2 года назад +2

      @ Devlet politikalarını etkileyecek kisiler de bireyler olduğu için herkese sorumluluk düşüyor. Bu anlamda paylaşımınız bilinçlenme açısından çok değerli. Tekrar teşekkürler.

    • @Varadin_Andreev_Borisov
      @Varadin_Andreev_Borisov 2 года назад +3

      Üreme önemli ama uzun zamandır bakıyorum da son 20 yıldır akıllı insanlar üremeye kesti cahiller kedi köpek gibi ürüyorlar beni asıl üzen bu !!!

    • @eminayduran3510
      @eminayduran3510 2 года назад

      @@Varadin_Andreev_Borisov Konu gene bilinçli olmakla ilgili işte..

    • @randomhuman5525
      @randomhuman5525 2 года назад

      Tüm sorunların başında insan nüfusunun artması geliyor.

  • @emiry4238
    @emiry4238 2 года назад +29

    Su gibi değerlisin abi. Devam ettiğin için helal olsun

  •  2 года назад +38

    “İyi insanların çocuklarını acıdan korumak için büyük çaba sarf etmesine rağmen, çok azının, çocuklarının tüm acılarını önlemenin tek ve garantili yolunun bu çocukları dünyaya getirmemek olduğunu fark etmesi ilginçtir. ilk başta."
    ― David Benatar, Keşke Hiç Olmasaydık

    • @yenidendogan-ejder
      @yenidendogan-ejder 2 года назад +2

      Kanalının içerikleri ve fikirlerin, kanalının ismiyle çelişiyor

    •  2 года назад +1

      @@yenidendogan-ejder Katılmıyorum. Zeki insanlar üremezse zeki olmayan insanlar çoğalacak ve ele geçirecek her şeyi" gibi şeyler diyorsunuz. Idiocracy filmindeki kurguyu gerçek hayatta olacak diye düşünüyorsunuz.
      Bu düşünüşün yanlış olduğunu pek çok açıyla göstereceğim. Lütfen dikkatlice dinleyip empati, akıl yürütme ve öngörme yeteneklerinizi kullanınız.
      İnsanlar, en zeki tür olarak yanlış ile doğruyu ayırt edebilme konusunda diğer türlerin hepsinden çok daha üstün olduklarını iddia ediyorlar ama bir konuyu ele almak yerine, diğer insanlar da bu davranışı gerçekleştirdiği gerekçesiyle, verdikleri zararı mazur görmeye çalıştıklarına şahit oluyoruz. Bu ahlaki bir hata değilse başka ne olabilir?
      İzlediğiniz filmin bir "FİLM" olduğunu unutmayın. Şu an antinatalizm yaygın olmadığı halde dünyanın durumu ortada. Bilgisizler hep çoğunluktadır. Hep öyle olmuştur. Çocuğunuzu bilgisizlerin içine bırakmak ne kadar doğru düşündünüz mü?
      Zeka yalnızca kalıtsal değildir.
      Doğumdan sonraki görgünüz, çıkarım yapma beceriniz de sizin zekanızı oluşturan şeylerdir.
      Tarihte pek çok kötü yerlerde doğan ve zekasını konuşturtan insanlar olmuştur. Örneğin Cengizhan. Daha yazmayı bile bilmiyordu ancak yaptığı savaş taktiklerinden ve dünyanın pek çok yerini ele geçirmesinden anladığımız kadarıyla zeka düzeyi epey yüksekti. Bu örnek ile zekanın yalnızca iyi sonuçlar doğuracağını düşünmek de mantıksızdır.
      Üreme çözüm olmadığı gibi daha çok sorun çıkarır.
      İnsanlar oldukça doğal bir şekilde kakistokrasiler oluştururlar.
      Etiyopya'da insanlar 3-4 senedir yağmur yağmadığı için çekirge yiyerek yaşıyorlar. Bazıları intihar ediyor. Bu durum biraz ekstrem olsa da gerçektir ve böyle bir acıyı önlenebilir olduğunda engellemenin nesi yanlış? Science dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, bugün doğan çocuklar büyükanne ve büyükbabalarından 5 ila 10 kat daha fazla aşırı sıcak dalgaları yaşayacaklar.
      Gelişmekte olan ülkeler sanayileştikçe ve nüfus patlaması ve kaynakların (çoğu yenilenemez olan) azalmasıyla, özellikle iklim değişikliğinin olayları dramatik bir şekilde kötüleştirmesiyle birlikte, kişi başına daha fazla kaynak tükettikçe daha da kötüleşecek. Küresel bir soykırım, gezegenin çoğu için sonsuz yoksulluk ( şu anda olduğu gibi ) veya kitlesel bir kıtlık istemiyorsanız, tek ahlaki çözüm daha düşük doğum oranlarıdır.
      Antinatalist olarak çoğalmayı reddederek çevreye bir yük eklemiyorum, ortalama olarak daha fazla saat çalışıyorum ve çocukları için sürekli işten ayrılan ebeveynler için boşlukları dolduruyorum. Bu listeye bütün gün devam edebilirim, ama mesele şu ki, antinatalistler topluma katkıda bulunurlar.
      Hiç bir acı kabul edilemez. Çünkü doğan kişinin bu şartlara rıza gösterme imkanı yoktur. Üremek bu acıları dayatma demektir. Bilgisiz insanlar ürüyor diye akıllı insanlar 9-10 tane çocuk mu yapsın? Bu mu çözümünüz? Bu düşünceyle acıyı azaltmak yerine çoğaltırsınız ve hiç bir şey elde edemezsiniz.
      Antinatalistleri yaratanlar antinatalist değildir. Antinatalistler hep var oldular.
      Kaba veya düşmanca davranma, beni anlamaya çalış. Gen havuzunun durumu ve diğer konular benim için gerçekten pek de endişe verici bir nokta değil. Bunun hakkında düşünmüyorum. Bunlar sadece üremek ve nesli devam ettirmek isteyenler için problemdir. Kaldı ki üremeyerek en çevreci hareketi yapmış olursunuz normal bir insan olarak.
      Bilgisiz insanlar ürüyor diye üremek temelde bencilcedir. İnsanlar bir başkasına fayda sağlamak için üretilmemelidir, hele ki dünyaya gelen kişi acı çekecek ve sonunda ölecekse. Başkaları yararlansın diye çocuk sahibi olmak bencilliktir, başkası yararlansın diye çocuğu köleleştirmeye benzer. Bu benzetmede üremeyi "ama mutlu olabilirler" diyerek haklı çıkarmak, "ama köleye iyi davranılabilir" demek gibidir. Aslında, kararları ve genel etkilerine bağlı olarak kasıtlı veya yanlışlıkla dünyayı daha da kötüleştirebilirler. .
      Bir şeylerin değişeceğini nereden biliyorsunuz? Değişmezse veya daha da kötüye giderse, çocuğunuz sonuçlarına katlanacaktır. Doğmamış çocuğunuzun, bu potansiyel ütopyayı deneyimlemek istememesi nedeniyle, siz onları üretmeden önce hiçbir arzuları olmadığı için, rıza göstermesi ve bunun için hiçbir ödül almaması bir risk değildir. İklim değişikliği, aşırı kaynak tüketimi, kirlilik ve gezegeni giderek daha da kötüleştiren diğer pek çok sorunla birlikte, özellikle bu sorunlara henüz bir çözüm bulunmadığı ve yüksek olasılıkla olamayacağı için üremek etik değildir
      “Ama ebeveynler çocuklarına zarar vermek istemezler”
      Niyet önemli değil çünkü etkiler aynı. Etkilerinin olumsuz olabileceğini biliyorsanız ve bu riski almak için asla onay almadıysanız, bunu yapmak etik değildir.
      Çocuğuzun nasıl olacağını bilemezsiniz. Çoğu çocuk ebeveynlerini dinlemez. Kendi acıya maruz kalacağı gibi, başkalarını da acıya maruz bırakabilir. Çocuğunuz kötü bir insan olabilir ve bu sizin kontrol edebileceğiniz bir şey değildir. Bu sadece hayal kırıklığı yaratmakla kalmaz, aynı zamanda sizin ve diğer herkes için korkunç sonuçlar doğurabilir.
      Örneğin, bir katil veya tecavüzcü olabilirler ve hatta size zarar verebilirler. Bunun olası olmadığını veya onlara başka türlü öğretebileceğinizi düşünseniz bile, bu sonuçta çocuğunuzun seçimidir ve sonuçta üzerinde hiçbir kontrolünüz yoktur. Hiçbir ebeveynin böyle şeyleri çocuğundan beklemediğini unutmayın, ancak yine böyle insanlar varlar ve yine de böyle şeyler oluyor.
      Yokluk, ıstırabı ve ölümü engeller. Bu çok önemli. Antinatalizm felsefesi etik ile çok ilgilidir: Bir çocuğu seviyorsanız, neden onu varoluşun dehşetine maruz bırakıyorsunuz?
      Şimdi, elbette, "yokluk aynı zamanda mutluluğu, aşkı, güzellik deneyimini vb. engeller." diyeceksiniz. Bu doğrudur, ancak bu yokluklar "kayıp" değildir, çünkü onların yokluğu yaşanmaz olduğu için yani olmadıkları için bir kayıp değildir. Dünyaya gelmeyen bir insanın arzusu olamaz çünkü yoktur. Var olmamıştır.
      Antinatalizmin genel tanımına göre hiç bir ayrımcılık tanımaz. Kimse ürememelidir.

  • @gurselgenc28
    @gurselgenc28 2 года назад +7

    Kuyu kurumadıkça suya değer vermeyi bilmeyiz Portekiz atasözü tebrik ediyorum @sertaçaktan harika bir konu anlatım için de teşekkür ediyorum 👏👏👏👏

  • @burcubalk329
    @burcubalk329 2 года назад +4

    Seçtiğin konuyla ilgili dünya kadar bilgiyi belli ki müthiş bir özveri ve özenle çalışıp hap haline getiriyorsun, bize de bir solukta keyifle dinlemek kalıyor. Çok başarılı işler çıkarıyorsun tebrik ederim Sertaç👏🏻👏🏻👏🏻 Bilfen servis arkadaşın Burcu✌🏻

    •  2 года назад +1

      Çok teşekkürler canım arkadaşım.. Umarım iyisindir ve keyfin yerindedir..

  • @ozerarcan3331
    @ozerarcan3331 2 года назад +1

    Harikasın üstad!
    Bişkek'ten selamlar🤝👍👍👍

  • @Varadin_Andreev_Borisov
    @Varadin_Andreev_Borisov 2 года назад +3

    Yine her zamanki gibi süper bir video olmuş! Güzel bilgiler teşekkürler... Saygılar!!! Paylaşalım lütfen...

  • @ibrahimdonmez6373
    @ibrahimdonmez6373 2 года назад +14

    bu videonuzu izleyen 415. şanslı kişiyim.. Dünya ve insanlığın dertleri ile dertlenen Sertaç Bey; her videonuzu büyük ilgiyle bekliyoruz. çok değerli işler yapıyorsunuz. Teşekkürler

    • @9797-d3v
      @9797-d3v Год назад

      Verdiği bir tavsiye çok yanlış: su arıtıcı taktırın diyor. Su ariticıla çok fazla atık su üretir, suyu israf eder. O atık suyu tarım, sulama gibi bir işte kullanmıyorsanız toplam su tüketimini artıran bir öneri.
      Onun yerine lezzetsiz su içmeyi öğrenmek daha esaslı bir tavsiye.
      .
      Ayrıca klozetlerde kullanılmış su kullanilması gibi mutahittleri yapacağı yapısal reformlar da gerekli.

    • @ibrahimdonmez6373
      @ibrahimdonmez6373 Год назад

      @@9797-d3v sizin önerinizin içeriği ile örtüşüyor bence. Fazla kirlenmemiş suların yeniden kullanımı gibi konular şimdi belki opsiyonel çözümler ama bence gelecekte zorunluluk olacak.

  • @bianconera6427
    @bianconera6427 2 года назад +7

    Sosyal medyada bu kadar kaliteli bir içerik üreten çok fazla kişi yok..Gerçekten keyifle izliyorum videolarınızı başarılarınızın devamını dilerim..

  • @swker6677
    @swker6677 2 года назад +2

    Keşke her gün video atsan çünkü senin anlatımınla bilgilenmek oldukça keyifli seviliypsun😁

  • @OK-tr4mx
    @OK-tr4mx 2 года назад +4

    Pazar günumü güzelleştiriyorsunuz emeğinize sağlık

  • @kinqsta
    @kinqsta 2 года назад +6

    Gerçekten kaliteli içerikler üretiyorsunuz. Entelektüel ve farkındalığı yüksek birisi olduğunuz çok belli. Heyecanla takipteyim. İyi çalışmalar.

  • @jagermantm2017
    @jagermantm2017 2 года назад +7

    Emeğinize sağlık çok anlamlı, bilgilendirici bir video olmuş teşekkürler.

  • @alibarutofficial
    @alibarutofficial 2 года назад +2

    Teşekkürler bilgi budur işte basit olarak gördüğümüz bir damla suyun ne kadar vazgeçilmez olduğunu gayet net açık bir şekilde anlattığın için saol sertaç abi

  • @RLDiziMuzikleri
    @RLDiziMuzikleri 2 года назад

    Harika bir içerik 👏. Bu tarz videolar çok etkileyici ve anlamlı.
    Emeğine sağlık 🙏🏻

  • @mucitiz
    @mucitiz 2 года назад +8

    Yerin altına çok büyük her belge için ayrı depolar yapıp yağmur suyu kanalları döşemek lazım kanalizasyona akıp ordan denize dökülmemeli depolanmalı özellikle tarım bölgelerinde

  • @winchester8154
    @winchester8154 2 года назад +3

    Çok güzel anlatım, çok kritik yaşamsal bir konu. Çok başarılı ve bilinçlendirildi. Hepimize alarm verici. Tebrikler

  • @seyitarslan5356
    @seyitarslan5356 2 года назад +3

    Sertaç bey,
    Muhteşem bir konu, en önemli (belkide) konu ve bu kadar ihmal edilmesine şaşmamak elde değil!
    Ellerinize sağlık, çok güzel bir çalışma olmuş.

    •  2 года назад

      Çok teşekkürler

  • @muratunel
    @muratunel 2 года назад +2

    Elinize, emeğinize sağlık. Destekçi sayısının artmasına sevindim, hak ediyorsunuz.

  • @ozgucobadak8476
    @ozgucobadak8476 2 года назад +2

    Mutfak atıklarımı kompost yapıp toprağa dönüştürüyorum. plastik kadın pedleri yerine elde yıkanabilir pamuklu bez ped kullanıyorum. Pet şişe su kullanmıyorum. Bulaşık süngeri yerine kabak lifi kullanıyorum. Dış fırçam bambu geri dönüşebilir. Kıyafet çok nadir alırım. Bez ćanta kullanıyorum. Çamaşır makinesinin suyuyla balkonu, tuvaleti ve banyoyu yıkıyorum. Ve bu beni çok rahatlatıyor. Eşi benzeri olmayan Dünya ya saygı duyuyorum.

  •  2 года назад +3

    Sevgili Sertaç farkındalık geliştiren bu video için sonsuz teşekkür ederim. Tek yaşayan birisi olarak bulaşık makinası edinmeyi yük olarak görüyordum. Uyarından sonra hızla edinmeye karar verdim.
    Bir noktada da serzenişte bulunacağım; videonun başında insanlık olarak tatlı su tüketimimizin açık ara en fazla endüstriyel hayvancılık olduğunu tespit edip video sonundaki tavsiyelerde daha az hayvansal ürün tüketmekten, vejetaryenlik veya veganlığa geçmekten hiç bahsetmemeniz bende biraz hayal kırıklığı yarattı...
    Sevgiler

    • @randomhuman5525
      @randomhuman5525 2 года назад +2

      Bu çözüm değil. Çözüm nüfus planlaması ile insan nüfusunun zamanla azalmasının sağlanması.
      Dünyaya bir kere gelmişim. Üçer beşer üreyen insanlar yüzünden ömrümü otla samanla geçirmek istemiyorum.
      Balımı da yiyeceğim, kaymağımı da.

    •  2 года назад +1

      ​@@randomhuman5525 Güzel bir tartışma açtınız, teşekkür ederim. Sorunun birçok boyutu var benim görebildiklerim;
      *) dünya nüfusundaki artış.
      **) insan türünün mevcut tüketim alışkanlıkları.
      ***) devlet ve sermaye gibi çıkar odaklarının bencilliği
      bunlardan herhangi birisinin değişmesi için mücadele edebilirsiniz. Benim kanaatim herhangi bir madde için mücadele etmenin diğerini olumsuzlamadığı. öte yandan bunlardan herhangi birisi sorunu mutlak olarak çözemez. Bal ve kaymak yememenizin de bunun bir katkısı olur, ürememenizin de veya temiz su hakkı için mücadele etmenizin de... ama sanırım durumun aciliyeti sebebiyle hepsini birden yapabilmekte fayda var. Son olarak bir de eleştiride bulunacağım: "Balımı da yiyeceğim, kaymağımı da." diyorsunuz, ancak o bal ve kaymak size ait değil. Arının ve ineğin beden salgıları bunlar ve tamamen kendi türlerinin devamlılığı için üretiyorlar...

    • @randomhuman5525
      @randomhuman5525 2 года назад +1

      @ O zaman buğday da tüketmeyin. Sonuçta bitki bunu soyunu sürdürmek için üretiyor.
      Ayılar bal yiyorsa benim de bal yemeye hakkım var üstelik daha fazla. Çünkü ben o arıya bakımını yapıyorum, ona daha iyi yaşaması için iyi koşullar sağlıyorum. Ben arıyı besliyorum arı beni besliyor. Ayı ise kovanı dağıtıp arı katliamı yapıyor. Ayı da ben de doğaya ait canlılarız. Biz de bir memeli hayvan türüyüz.

    •  2 года назад

      Arılarla ilgili kısmı konumuzla daha ilgili olduğundan oradan başlayalım: siz balı beğeniyor ve bir talep oluşturuyorsunuz. Bu talep doğrultusunda arıların üremesi ve bal yapma kapasiteleri arttırılıyor. Bunun doğadaki dengeyi bozan bir yanı var. Arılar bu süreçte araçsallaştırılarak sadece sizin artan bal talebinizi karşılamaya yönelik bir robot olarak işlev görüyorlar. Artan oranda kurulan kovanlar da doğanın dengesini bozuyor. Ayı ise sadece açlığını gidermek için kovana saldırır. Yaban arıları ve yaban ayı arasındaki rekabetten doğanın dengesi oluşuyordu. Bu iki tür de birbirine mutlak hakimi olamazlae. siz ise zevkiniz için milyonlarca arıyı köleleştirdiniz ve daha fazlasını yapıyorsunuz. Köleleştirmeyi mecazi anlamda kullanmıyorum. Bunun için arılardan en çok balı elde etmek için uygulanan yöntemleri inceleyebilirsiniz.
      Buğday tanelerini yiyerek buğdayın devamlılığını ortadan kaldırmış olmuyoruz. Buğdayların sadece insan talepleri için sürekli ve kötü şartlarda çalışması gibi bir durum yaratmıyoruz. Buğday tanesi ile beslenerek su kaynaklarımızın daha az tüketilmesini de sağlıyoruz.

    • @randomhuman5525
      @randomhuman5525 2 года назад +1

      @ Arılar kötü koşullara maruz bırakılmadan da yetiştirilebilir. İyi arıcılık uygulamaları bulunmakta. Doğanın dengesini bozan tüketimimiz değil, aşırı çok olmamız. Az olsaydık doya doya tüketsek de doğanın dengesini bozmazdık.
      On bin yıl öncesine kadar tarım hayvancılık yapmadan sadece avcı toplayıcılık ile geçinebiliyorduk. Beyaz adam gelene kadar Avustralyada tarım hiç başlamamış. Oranın yerlileri buna hiç gerek duymamış. Halen dünya üzerinde bir çok ilkel kabile avcı toplayıcı olarak yaşıyor.
      Bu insanların çok fazla yemek seçme olanağı yok. Ne bulursa onu yiyor. Hayvanlar, hayvansal ürünler dahil. Ben bunu doğal buluyorum. Doğadaki bin bir çeşit canlı bir birini tüketiyor. Biz de o canlılardan biriyiz.

  • @meteertunga8856
    @meteertunga8856 2 года назад +1

    Yine bir Pazar günü.
    Yine özenli bir Sertaç Aktan videosu.
    Teşekkürler.

  • @farukcatalinsen9121
    @farukcatalinsen9121 2 года назад +2

    Sizin gibi insanların bu kadar az izleniyor olması beni şahsen çok hayal kırıklığına uğrattı.İnsanların da bunlar hiç yaşanmayacakmış gibi yaşamaları da.Beni kanımdan etkilediniz açıklayıcı diksiyonunuz sayesinde.Teşekkür ederim.

    • @9797-d3v
      @9797-d3v Год назад

      Bütün watsap gruplarının kaçında paylaştınız güzel kardeşim. Ben ilk videodan itibaren paylaşıyorum. Aristo ile ilgiliydi..😅

  • @f3elings1
    @f3elings1 2 года назад +5

    filmlerde gördüğümüz distopyaya hazır olmalıyız galiba. teşekkürler yine çok bilgilendirici güzel bir video.

  • @exptelsizexp5317
    @exptelsizexp5317 2 года назад +3

    Cok onemli bir konuda yine cok farkli , gerekli bir bakis acisi ile hazirlanmis bir video. Ellerinize saglik👏✌

  • @Creatamorfer
    @Creatamorfer 11 месяцев назад

    Bu tip konular ve bu konular kapsamında geliştirlmesi gereken duyarlılıklar hakkında okullarda eğitime "+plus" dersler koulması ve böylesi güzel ve titizlikle hazırlanmış videoların eğitim metaryeli olarak kullanılıp öğrencilerle birlikte tartışılarak işlenmesi hatta bazı projeler ve araştırmalar yapılması gerktiğini düşünüyorum. Bir öğretmen sınıfta Cosmos belgeseli izletti diye başına olmadık işler açılan bir ülke olmaktan çıkılması gerekir. Farkındalığımızı ve bilgi altyapımızı bir kez daha arttırdığınız için teşekkür ederim, emeğinize sağlık.

  • @nihatcangungor
    @nihatcangungor 2 года назад +2

    İçerikleriniz dolu dolu. Her videonuzda farklı bilgiler ögreniyorum. Harika video olmuş. Tşk ler.

  • @Mutezili
    @Mutezili 2 года назад +1

    Kesinlikle motive edici bir videoydu bunun gibi bilinçlendirici ve bu gibi konularda insanları motive edici videoların arttırılması gerekiyor insanlar artık Sokaktan veya Gazeteden bir Haberi 1 haftada değil 1 dakikada Bile öğrenebilecek bir kapasitedeler ve sosyal medyanın buradaki rolü kritik bundan ötürü bu gibi videoların artması gerekli bununla da ilgili bir çalışma yapılması gerekildiğini ben şahsen düşünüyorum

  • @barskaya2102
    @barskaya2102 2 года назад +1

    Emeğine, yüreğine sağlık kardeşim . Çok yakıcı bir soruna dikkat çekmişin.

  • @OKEEEE99
    @OKEEEE99 2 года назад +2

    Sertaç Aktan klasiği olmuş kısaca başarılı ^^

  • @mervekacmaz1162
    @mervekacmaz1162 2 года назад +1

    Emeğinize sağlık çok değerli bir video olmuş. Vegan olma sürecimde hayvancılıktaki su kaynaklarının kullanımı da çok etkili olmuştu. Sizden de duymak güzeldi. Beslenme alışkanlıklarımızı da bu ölçekte değerlendirmek lazım.

  • @ozgucobadak8476
    @ozgucobadak8476 2 года назад +2

    Bu video için size teşekkür ediyorum. Ellerinize sağlık. Bir an önce çevreye saygısı olan insanların çoğalması dileğiyle.

  • @faridmehtizadeh9678
    @faridmehtizadeh9678 2 года назад +1

    Her videodan zevk alıyorum, çok önemli konularda fikir sahibi olmak ve daha bilinçli olmak harika bir şey.

  • @undisputed1453
    @undisputed1453 2 года назад +5

    Müthişsin kardeşim benim. Devletlerin ciddi şekilde kısıtlama getirmesi gerekiyor. Bazı sanayiilerin su tüketimi gerçekten inanılmaz. İnsanların bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bunlar yapılsa bile sonumuzu sadece erteleyeceğiz ne yazık ki.

  • @fatihmehmetkiris
    @fatihmehmetkiris 2 года назад

    Prof. Dr. Ümit Özdağ hocamın bahsettiği kuraklık ve göç dalgasını gayet anlaşılır ve yalın bir şekilde anlatmışsınız. Çok teşekkür ederim 🙏🏻

  • @muratkaya77
    @muratkaya77 2 года назад +4

    Yine harika bir konu ve harika bir çalışma olmuş, emeğinize sağlık, duyarlılığınız için de ayrıca teşekkürler 👍🙏🙏

  • @rrabiss00
    @rrabiss00 2 года назад +1

    Öğretmenlerimiz böyle şeyleri araştırmamızı çok istiyorlar ve bende buda ödevim baya iyi ve çocuklar içinde baya iyi TEŞEKÜRLER Bİ BİLGİLER İÇİN

  • @mbalci07
    @mbalci07 2 года назад

    Tebrik ederim. Farkindalik oluşturup örneklerle (acı hem de ) kafamıza vura vura , çocuklarımizin kaynaklarını tükettik deyimini ispat ettiniz. Daha, yeni videolar ile bu yayına atıf yapin durun lütfen

  • @erdencesim2310
    @erdencesim2310 2 года назад +3

    çok faydalı bir video olmuş emeğine sağlık 👋

  • @sinankarasu.
    @sinankarasu. 2 года назад +1

    Su konusunda video yaptığınız için bir coğrafyacı olarak teşekkür ederim. Yeri gelince sosyal medyada ya da çevremizdeki insanlarla sohbet ederken bu konuda uyarı yapıyoruz ama insanların bir kulağından girip ötekinden çıkıyor. Umarım sizin bu videonuz çok izlenerek bu konudaki bilinçlenme fitilini ateşler.

    • @randomhuman5525
      @randomhuman5525 2 года назад

      İnsanlık geberme noktasına gelmeden asla bilinçlenmez, önlem almaz. Ne zaman susuzluktan gebeririz o zaman çok sert önlemler alınmaya başlar. Oysaki bu noktaya gelinceye kadar yumuşak önlemlerle sorunların oluşmasını engelleyebilirdik.

  • @demetang5584
    @demetang5584 2 года назад

    Hiç aklımdan çıkmayacak o görsel konunun özeti olmuş adeta. Bu kadar kritik konulardaki duyarlılığınız çok etkileyici. Teşekkürler emeğiniz için ❤

  • @oyaozgunhazan9453
    @oyaozgunhazan9453 2 года назад +16

    suyu çok harcayan bitkilerin tercih edilmesi, suyu çok harcayan betonarmeler... suyun geldiği kaynaklara yapılan yollar. bizim ülkede çok düşünülmeyen meseleler...

    • @ronijoe3777
      @ronijoe3777 2 года назад +2

      Olur mi canım ülke kalkiniyor zeytin yerine beton su yerine de çamur içeriz

    • @randomhuman5525
      @randomhuman5525 2 года назад

      Suyu en çok tüketen şey insandır. Önce nüfus planlaması yapsakta 3’er 5’er üreyen kişilere bi dur mu desek aceba.

  • @havagulkadoglu
    @havagulkadoglu 2 года назад +1

    Hayattan mutluluk alalım derken en güvendiğimiz su yüzünden geberip gideceğiz.Emeğine sağlık candostu güzel yürekli insan. Seninle gurur duyuyorum

  • @ayseihsanca
    @ayseihsanca 2 года назад +2

    2014 yılında seçimlere 2 ay kala liseden arkadaşlarımla buluşmuştuk, 15 kişi kadardık. Üç ilerideki arkadaşım, o dönem görev aldığım Oy ve Ötesi’nin web sitesinde kayıt ile ilgili bir sorun yaşadığını söyleyince ortamda dönen muhabbeti baltalamamak için soruyu soranın yanına geçtim, teknik detayları konuşuyoruz, ve inanın ki kısık sesle, biri dedi ki: “Ay burada siyaset yapmayıııın!” Diyenin oğlu iki yıldır işsiz kızından da bir torunu var. Benim oğlum yurtdışında çalışıyor, bekâr (hâlâ bekâr) torunum da yok ama TR geleceği, dünya geleceği ile ilgili dertlenen benim. Vay arkadaş 🤔 Demem o ki: Birileri gerçekten kötü birşeylerin olduğunu idrak ettiğinde deniz seviyesi bir metre yükselmiş olacak sanırım.

  • @kpsslisans7099
    @kpsslisans7099 2 года назад +9

    Arıtma cihazı kullananlara bir tavsiye: Arıtma cihazlarının gidere takılan hortumun ucunu boş damacanaya takın. 1 litre su arıttığında 5 litre su giderden su atıyor. Bu su o kadar pis bir su da olmamasına rağmen çok fazla tüketim oluyor. Size kesinlikle tavsiye ediyorum hem cebiniz hem de bu denli kıtlıkta su arıtma cihazlarınızın gider hortumunu uzatın ve dönüşümlü 2 tane boş damacanaya doldurup başka işlerde kullanın. Duş alabilirsiniz, çiçeklerinize bahçenizdeki bitkilere verebilirsiniz, arabanızı yıkayabilirsiniz. Bunun gibi bir sürü işte kullanabilirsiniz. Suyun pis olduğunu düşünüyorsanız veya emin değilseniz su kalite ölçer cihazı alıp suyun yoğunluğunu saflığını ölçüp ona göre eğer musluk suyuna göre çok daha pis ise sadece bitkilere araba yıkamada kullanabilirsiniz. Yerden yere su kalitesi değiştiği için arıtma cihazlarının giderinden çıkan suyun kirliliği de o oranda değişir. Benim bulunduğum bölgede musluk suyundan farkı yok. bu nedenle duş almada kullanıyorum.

  • @berkeuslu
    @berkeuslu 2 года назад +1

    Videoyu takdir ediyorum. Önerdiğiniz yöntemleri herkes uygulamalı fakat şunu kabul etmeliyiz bu dünya nüfusunun yarısından fazlası öyle ya da böyle ölecek. Kafası çalışan insanlar, kendini geliştirsinler ve gündelik saçma sapan zevkler için vakitlerini boşa harcamasınlar. Hepimiz hakkında hayırlısı :)

  • @muhammeteren3063
    @muhammeteren3063 2 года назад +1

    reyiz o kadar kaliteli video yapıyorsunki sadece kaliteyi etkileyen video çözünürlüğü bu çektiğin videoları keşke 4k olarak yüklesen senin videolarını avatarın devam filmi gibi bekliyorum çok kaliteli içerik üretiyorsun seviliyorsun reyiz.

    •  2 года назад +1

      4K maliyeti çok atttırıyor.. Ama ilerde mutlaka tabi

  • @taylansahin8244
    @taylansahin8244 2 года назад +2

    Sizin gibi bir kişiyi tanıdığım İçin çok mutluyum.tüm paylaşımlarınızı dikkatle ve mutlulukla izliyorum.Keşke RUclips sizin gibi kişilere extra destek verse ve çoğalsanız çünkü o kadar boş ve gereksiz mahluklar bu kanalı doldurmuş durumda. Her şey için elinize ağzınıza dilinize sağlık 🙏

  • @ersinozmen2926
    @ersinozmen2926 2 года назад +8

    Anaokulu ve ilköğretim okulunda mutlaka dolu dolu ve sık sık eğitimler verilmeli. Bilgi ile güçlü değil kaynakları doğru ve tasarruflu kullanarak başarılı olduğumuzu anlamalıyız.

  • @hasanalici9547
    @hasanalici9547 2 года назад +3

    Emeğinize ağzınıza Sağlık. Bu ve benzeri videoların daha çok yapılması okullarda öğrencilere bilinç kazandırılması lazım. Düşündükçe dehşete düşüyorum.

  • @caseullah
    @caseullah 2 года назад +1

    Çok önemli bir konu ve yine mükemmel bir anlatım👌

  • @ArchimedesVesperium
    @ArchimedesVesperium 2 года назад +4

    Eline sağlık üstat!

  • @ummuhankalayc8850
    @ummuhankalayc8850 2 года назад

    Çok kıymetli bir video olmuş..Emeğinize sağlık...

  • @sahanosman
    @sahanosman 2 года назад +2

    Zaten her daim bu kaygıyla yaşıyorum. Yıllardır çevreme izah etmeye çalışıyorum. Çoğu dalga geçiyor aklınca.
    Bu videoyu izleyince inanın o felaket günlerini görmeden ölmek için dua eder oldum.
    Önceden çocuklarımız için endişe ederdik. Artık kendim için de endişe eder oldum.
    Malesef ben insanların bu cehaleti, hırsı ve vurdumduymazlıginda iyileşme olacağına inanmıyorum. Yani ilk defa insan eliyle bir yok oluş yaşanacak senaryosunun gerçekleşeceğini düşünüyorum.
    Bindik bir alamete gidiyoz kıyamete...

  • @zahiratl-konu2455
    @zahiratl-konu2455 2 года назад +1

    teşekkür ederim kendi adıma ve dünya adına

  • @yavuzucerler6910
    @yavuzucerler6910 2 года назад +1

    Sertaç abi, su arıtma cihazları genel olarak içtiğinden fazla suyu israf ediyorlar. İçilebilir doğal kaynak suyu satın almak daha iyi bir seçenek.

  • @icat67
    @icat67 2 года назад +1

    yine mükemmel bir konu ve herkesin anlayacağı seviyede bir anlatım olmuş ağzına sağlık diyorum

  • @passenger9857
    @passenger9857 2 года назад

    Faydalı eğitici uyandırıcı video için çok teşekkürler sizde su gibi Aziz olun inşaAllah

  • @tunahan193
    @tunahan193 2 года назад +1

    Ne guzel video olmuş. Eline sağlık sertaç

  • @serkanemrepiano
    @serkanemrepiano 2 года назад +4

    20 gün önce viyana’daydım. Her yerde su içmek için su otomatları var ve aynı otomatlar etrafa buhar şeklinde (bazı kafelerde de var), devamlı olarak su püskürtüyordu. İnsanların serinlemesi için. Bunun yanında prag’da da su kamyonları gün içinde yolları suluyordu yine serinlik yaratabilmek için. Yani tamam suyu idareli kullanalım ama bu şekilde uygulama yapan ülkeler aynı bilince sahip değil mi?

  • @ismailaydn4964
    @ismailaydn4964 2 года назад +1

    Cok kaliteli bi sunum.tesekkurler

  • @ilkekorkmaz
    @ilkekorkmaz 2 года назад +2

    Ek olarak, evdeki bozuk damlatan muslukları tamir edin,klozetlerin su haznesini tam doldurmayın ayarlanabiliyorsa yarıya düşürün.

  • @cavidanabidinov
    @cavidanabidinov 2 года назад +4

    Bizi aydınlatdığınız için teşekkürler.Bu konuda ileride başka videolar da beklerim açıkcası.Çünki bu insan oğlunun en büyük sorunu ve bir an önce bu soruna çözümler üretmemiz lazım.Vatandaşlar ve hata Devlet mevkileri bile ciddi adımlar atmalı

  • @nuhcinar
    @nuhcinar 2 года назад +1

    Helal olsun sana adamım.. Severek izliyorum içeriklerini....

  • @sertackeles6616
    @sertackeles6616 2 года назад +1

    tebrikler adaşım.. güzel ve bilgilendirici bir video olmuş..

    •  2 года назад +1

      Eyv adaş

  • @mustafadoganl8420
    @mustafadoganl8420 2 года назад

    Her içeriğin birbirinden kıymetli. Daha sık video yapman dileğiyle…

  • @martyanil
    @martyanil 2 года назад

    Sakalimi dus öncesi herzaman makine ile keserim, dis fircalarken, el yüz yilarken sürekli dikkat etmeye calisirim özellikle dus sürelerine dikkat eder saclarimi yikarken suyu kapatir sonra geri acarim, küvet doldurup keyif yapmak gibi bir lüksüm bile yok. Bunlarin hepsini cocuklarimi ve onlarin cocuklarini düsündügüm icin yapiyorum, israf güzel birsey degil lütfen hepimiz dikkatli olmaya calisalim.
    EMEGINIZI SAGLIK bu güzel video icin.

  • @BoranMergenli
    @BoranMergenli 2 года назад +2

    Ağlamaklı oldum. Zaten su kıtlığının farkındayım. Üstüne üstlük çevreme de bu konuda uyarılar yapıyorum. Buna rağmen bu video'yu izlemek, gelecekte oluşacak kaos'u hayâl etmek, boğazımı düğümledi. Çok iyi bir video olmuş. Ellerine sağlık Sertaç ağabey.

  • @SanatShan
    @SanatShan 2 года назад +1

    Emegine saglik... Tek bi videonla buyuledin.. Abim. Guzel bi uyarida bulundun.

  • @onatkayhan6170
    @onatkayhan6170 2 года назад +2

    Düzgün bir politika, halkın bilinçlenmesi ve teknolojinin gelişmesiyle büyük oranda çözülebilecek bir konu olduğunu düşünüyorum. Nükleer Füzyon alanında geçen hafta önemli gelişmeler oldu bunu kullanarak ters osmozdaki enerji problemi, membran malzemeler ise filtre maliyetlerini ortadan kaldırabilir.

  • @Emir-xu7wm
    @Emir-xu7wm 2 года назад

    Bu videoyu öylesine açmıştım ama hiç beklemediğim kadar çok bilgi edindim. Çok teşekkürler.

  • @barsdemir8174
    @barsdemir8174 2 года назад +1

    Umarım insanlık kıyametini kendisi yaratmaz .
    (Video için teşekkürler bilinçledirici bir video olmuş )

  • @durmusyanmaz779
    @durmusyanmaz779 2 года назад +1

    Harika bir insan olduğunuzu söylemiş miydim? Thanks a lot.

    •  2 года назад +1

      :) mersi

  • @ihs4n13
    @ihs4n13 2 года назад

    Videolarınız o kadar kaliteli ki ve ayrıca Barış Özcan gibi dakikalarca anlatıp zamanımızı çalıp konuyu reklama bağlamıyorsunuz. Reklamın konusuna bağlanabilecek şekilde konu seçmiyorsunuz bu yüzden Barış Özcan samimiyetini kaybetti bende reklamı direk verse kandırır gibi yedirmek için araya kaynatmasa daha iyi olur bunu buraya yazıyorum benim görüşüm belki sizde ileride dikkat edersiniz samimiyetiniz ve kaliteniz mükemmel has ve doyurucu bilgiler veriyorsunuz.

  • @posidroneposidrone8743
    @posidroneposidrone8743 2 года назад +1

    Çok değerli bir video olmuş gerçekten 👏👏👏

  • @ersnak
    @ersnak 2 года назад +1

    75 bin aboneye 15 bin izleme sayısına göre 281 yorum çok az olmuş. Çünkü konu çpk önemli. Bir yorumda benden gelsin: Sertaç çok kaliteli içerikler üretiyorsun be etkileyici bir anlayım tarzına sahipsin. Videolarının daha sık bir şekilde devamını çekmeni bekliyoruz. Konuyu gündeme almana çok sevindim. Bence tuvaletlerin sifonlarından temiz su akıtmamız en gereksiz şey. Lavobada elini yıkadığın suyu kolozete akıtmak için çözümler bulmamız gerekli.

    •  2 года назад +1

      Çok teşekkürler

  • @erhantarakci2395
    @erhantarakci2395 2 года назад +2

    Dünya nüfusu bu hızla artmaya devam ettiği sürece kaçınılmaz sona geleceğiz maalesef. Bilgilendirme için çok teşekkür ederim.

  • @neymardasilva7060
    @neymardasilva7060 2 года назад +2

    Abi çok yorum yapan birisi değilim. Ama senin videolarına hep yorum yapıyorum . Sırf algoritma seni daha iyi yerlere getirsin diye .

  • @anoktakadir3330
    @anoktakadir3330 2 года назад +2

    Öyle güzel anlatıyor ki 18 dakikalık video 2 dakikada bitt

  • @erhanakt
    @erhanakt 2 года назад +2

    İçim şişti yemin ediyorum. Çok teşekkürler. Bazılarına dikkat ettiğim son uyarıların dikkat etmediklerimin de farkına vardım...

  • @yunusozanayhan6631
    @yunusozanayhan6631 2 года назад +1

    Bu eleman geleceğin barış özcanı, böyle devam cok sey ögreniyorum.

  • @nurselaksu118
    @nurselaksu118 Год назад

    Dunya ve tum canlılar için olmazsa olmaz en elzem hayat kaynağı Su ve yaşanabilir bir dünya icin çabalarımıza emeklerinize sonsuz teşekkürler 🙏

  • @OsmanveDemir
    @OsmanveDemir 2 года назад

    Akşam yatmadan önce seyredilecek bir video geldi yani bu akşam boş geçmeyecek, konusunu dahi bilmiyorum ama yine kaliteli bir içerik olduğundan adım gibi eminim.

  • @raimferdi7460
    @raimferdi7460 2 года назад +1

    Emegine saglik Abi güzel bir Video olmus

  • @stajyer2425
    @stajyer2425 2 года назад

    Çok güzel bir video olmuş. Su konusu hakkında şunu söyleyebilirim. Bir şeylerin düzelmesi için herkesin duyarlı olması gerektiği konularda insanlar çok başarısız. Ben duyarlı bir vatandaş veya insan olsam bile bu durumun düzeleceğini düşünmüyorum. Nüfus artmaya devam edecek , insanlar tüketimi her konuda arttıracak.

  • @canergokbayrak
    @canergokbayrak Год назад +1

    Sonunda çözüm önerileri yalnızca biz sıradan insanlardan beklentiler şeklşnde sıralanmış.
    Oysa sürekli büyüyen sitem var karşımızda. Bir ilçenin kenarına kurulup o ilçede yaşayan tüm yurttaşardan daha fazla su tüketen fabrikalar var. Ve bunlara yenileri planlanıyor, yapılmaya devam ediliyor. Suyu asıl tüketen ve kirleten sıradan insanlar değil, fabrikalar, kapitalistler yani kâr odaklarıdır.

    • @9797-d3v
      @9797-d3v Год назад

      Bravo.. güzel nokta.
      Yalnız o fabrikalar ne için var?
      İnsan nufusu için. Asıl sorun şu ki insan nüfusu bu dünya kaynakları için fazla. Diğer hayvanların hakkını da yok ediyoruz..
      Bütün dünyada 2 çocuktan fazlası yasaklanırsa 10 yılda bütün çevre sorunları çözülmeye başlar.

  • @abdurrahmanyildiz5095
    @abdurrahmanyildiz5095 2 года назад +2

    emeğine sağlık harika video olmuş .

  • @dunyal4490
    @dunyal4490 2 года назад +6

    Tasarruf yapılmalı mutlaka ama deniz suyunun arıtılması hususunda enerji ihtiyacı maliyetini minimize edecek çözümler bulmalıyız. insanoğlunun aklı üstün teknolojiye sahip silahlar üretmeye çalışıyorsa buna da çalışabilir.

    • @randomhuman5525
      @randomhuman5525 2 года назад

      İnsanlık olarak tüm dünyada tek çocuk politikası uygulasak hiç bir sorun kalmayacak aslında.

    • @CruWiT
      @CruWiT 2 года назад

      @@randomhuman5525 Su kıtllığının sebebi nüfus değil küresel ısınma ve çevreyi katleden kapitalist sistem. değil 10 milyar 20 milyar insan bile olsa su yeterli olur ama Avrupa'lı bir müşterinin giydiği tişörtün üretilmesi için bizimö gibi geri kalmış ülkelerde tişört başına 15 ton tatlı su harcanıyor, suyun büyük bir kısmını vatandaşlar kullanmıyor sanayide kullanılıyor, Uludağ'daki doğal su kaynaklarını kirleten ve burada kurduğu tesislerle bu içme suyu olacak kaynakları israf eden tesislere engel olunsa sadece Uludağ'dan türkiye'nin 10 yıllık su rezervi çıkar sıradan vatandaşlar için. O yüzden hedefi doğru belirleyin dünyanın bu durumda olmasının sebebi Afrika'dan 10 tane çocuk doğuran gariban cahil insanlar değil aç gözlü şirketler ve para babalarıdır.

    • @randomhuman5525
      @randomhuman5525 2 года назад

      @@CruWiT Nüfus az olsaydı o t-shirte harcanan 15 ton su sorun olmazdı. Sonuçta refah için üretim ve tüketim gerekli. Biz neden fazla nüfus ile kıt kanaat yaşayalım. Az nüfus ile refah içinde yaşamak varken?
      Çok nüfus ile ya refahtan vazgeçicez ya da dünyayı yiyip bitireceğiz.
      Ben az nüfus ile refah içinde yaşamayı tercih ederim. Dünya sınırlı bir alan. Kaynakları da sınırlı. Bu kaynakları ne kadar çok insana bölersen refah o kadar düşer. Refahı artırmak için kaynaklara abanırsan bu sefer de dünya mahvolur.
      Türkiyede suyun yüzde 80’i tarımda kullanılıyor. Sanayi %12, hane kullanımı %8.

    • @CruWiT
      @CruWiT 2 года назад

      @@randomhuman5525 Afrika'daki garibanlar 15 ton su harcanan tişörtlerden 100'lerce alamıyor, bir tane alıyor o da defolu çöpe gidecek 2. el mallar oluyor. Şunu algılamakta zorlanıyorsunuz, dünya'nın fakir ülkelerindeki yüksek nüfus norveç'te, izlanda'da yaşayan milletler açısından refahlarına olumsuz etki etmiyor aksine günde 1 dolara çalıştırdıkları çocuk işçilerle avrupa insanı en kaliteli muzları market raflarından alabiliyor, dolayısıyla kapitalist sistemin devamı için fakir insanlar ve insan üremesi gereklidir, insan olmazsa zengine hizmet edecek kölegücü elde edemezsin. Dünya'da en çok karbon salınımı yapan ülkelere bak, bunların hemen hemsi nüfusu az ve gelişmiş olan ülkeler. Ayrıca Çin, Hindistan gibi karbon salımının yüksek olduğu ülkelerde kendi milyarlık nüfusunun tüketim alışkanlıklarından kaynaklı karbon salınımı son derece sınırlı, bu salınımın çoğu batı ülkelerine yapılan mal ve hizmet üretimlerinin sebep olduğu karbon salınımlarıdır.

    • @CruWiT
      @CruWiT 2 года назад

      Türkiye avrupa'dan her sene 770 bin ton plastik çöp ihraç ediyor daha doğrusu avrupa devletleri çöpünü türkiye'deki ortaklarına satıp buradaki doğaya döküp kendi sağlıklarını koruyorlar, akdeniz'de en çok plastik çöple kirleten ülke konumundayız ama Dünya'nın en pis milleti dahi olsak yılda 770 bin ton plastik çöp üretemezyiz, üretsekte tamamını doğaya atamayız. bu çevre kirliğine sebep olan köyde yaşayan 5 çocukluk cahil ve gariban anadolu insanı değil sürekli tüketen ve hizmet bekleyen konforuna düşkün medeni dünya insanlarıdır. Bunu anlarsanız Dünya'daki çevre sorunlarının gariban ülkelerdeki nüfus artışından kaynaklanmadığını anlayabilirsiniz. Şuan kullandığınız telefon'un lityum pilinin yapımında kullanılan göletlerde nasıl bir çevre katliamı yapıldığını görseniz, çevreyi kirletiyor diye suçladığınız cahil insanların siz ucuza telefon alın diye kanser olma pahasına 1 dolara o lityum havuzlarında korumasız çalıştırıldığını görür ve gerçek tepki koymanız gerekenlerin kıçına giyecek donu olmayan cahil ve fakir milyarlarca insan değil 5-10 tane azınlık çok uluslu sermaye devleri olduğunu anlarsınız.

  • @lo_Navy
    @lo_Navy 2 года назад

    önemli bir konu. çamaşır ve bulaşık makineleri tercih ederken en az su tüketimine göre sıralamak lazım, elektrik tasarruf düzeyi de olabildiğince yüksek olmalı ama su öncelikli. duş alırken ve suyu her kullandığımızda tasarrufa dikkat etmeliyiz, gerçekten mühim, gerek yoksa su harcamayın ve günlük yaşamınızı daha az su gerektirecek şekilde geçirin (her gün değil iki günde bir duş alabilirsiniz, alt pijamanızı birkaç kez giyebilirsiniz vs.)

  • @freeman5484
    @freeman5484 2 года назад +1

    16:37 aynen hocam, dogalgazlı evlerde böyle israf yapılıyor, su ısınana kadar bir sürü su boşa akıtılıyor, 1 yıl içinde türkiye nin boşa akıttığı suyu bir düşüsenize...
    Buna bir çare bulunmalı...

  • @nurdangurgenc3107
    @nurdangurgenc3107 Год назад

    Kızım vegan olduğunda kızmıştım sağlıksız gibi gelmişti ama kızım çok haklıymış galiba.Size çok teşekkür ederim bizi bilgilendirdiğiniz için.

  •  2 года назад +1

    Yine harika bir iş çıkarmışsın. Tebrikler. İçeriklerini hazırlarken girdiğin kafayı çok merak ediyorum. 😀