Bună seara.L am vizionat cu mare drag.Informatii foarte prețioase.Si lămâiul meu a crescut foarte dezordonat,chiar azi i am tăiat vârful ,cam cu teamă că greșesc. Clipul a venit la fix.Acum o sa mă ocup de el, să l tund si sa l pregătesc pentru iarnă.Multumesc , seară bună d nu Dan.
Informații foarte utile, chiar ma gândeam de multe ori, când și de unde se pot face taierile pentru fructificare. Acum știu! Mulțumesc pentru informații!
Cu plăcere Lucian. La kumkoat (mandarinului chinezesc) este mai simplu. Se fac doar tăieri de formare. Fructifică aproape peste tot, chiar și pe lăstari de câteva luni.
Buna dimineata Dan! Pacat ca am taiat lamaii chiar inainte de clipul tau. Foarte interesanta metoda cu altoirea, poate faci un clip si cu asta! Ca de fiecare data , un clip foarte informativ!
Bună seara. Cauzele pot fi multiple. Ori nu era pregătit să țină fructele, posibil să fie încă o plantă tânără. Sau un îngheț pe timpul nopții în primăvara, exact în perioada florescentei. Mai poate fi și lipsa potasiului în sol. Puteți pune câteva poze pe pagina Facebook al canalului Ferma Ardai. Poze făcute de aproape la frunze, poate reușesc să observ ce carențe are planta
Buna seara ! V am descoperit de curand si va urmaresc cu mare interes. Amun lamai pe care il tin in balconul inchis ,la lumina ,dar cu toate astea el are toate ramurile indreptate spre geam . Oare este bine daca il mai rotesc ca sa si indrepte ramurile ? Va multumesc si sper sa mi raspundeti .
Buna ziua. Din videoclip am inteles ca taierea ramurilor se face primavara, pentru a avea multe flori si fructe. Ce trebuie facut insa daca am un lamai care acum in octombrie a inflorit abundent si i-au aparut frunzulite? Multumesc.
Bună ziua. Trebuie lăsat să-și face ciclul de florescență și fructificare. Preferabil să fie ținut într-un loc răcoros ferit de curenți de aer. 7 .. 15 grade Celsius. Să aibă multă lumină. Sau dacă este dus în casă la căldură, alegeți camera cea mai răcoroasă și bine luminată. Dacă nu este posibil, și va arunca din frunze sau flori, întrerupeți fertilizările până în primăvara. Lăsați planta sa facă tot ciclul de acomodare
Dan, voiam sa te intreb. Eu inca am toate plantele afara pe terasa. Vorbesc de lamai, cactusi, suculente, smchini leandrii. Cand crezi ca ar trebui sa le bag la interior. Ziua e inc acald, iar noaptea , cele mai reci seri au fost 10 grade. As zice sa le mai las, tu ce zici?
Smochinul, leandrul nu au probleme, se pot lăsa încă afară. Suculentele sunt mai pretențioase.. poți să le retragi în casă. Citricele sunt și ele rezistente. As spune că este bine să le retragi doar pe timpul nopții dacă temperaturile scad sub 15. Rezistă până la -3 dar nu trebuie să se obișnuiască cu temperaturi scăzute, ținând cont că le vei ierna în casă.
Bună ziua. Depinde de dezvoltarea plantei, Sun plante ce se dezvolta mai rapid sau mai lent, în funcție de felul de cultivare. Pentru mai multe detalii puteți pune poze pe pagina Facebook al canalului Ferma Ardai Vă așteptăm 👍
Vă zic când nu se taie.. Iarna Noiembrie -Martie și vara Iulie -august. De preferabil se taie în primăvara înainte să intre în florescență (această perioadă variază de la caz la caz. In funcție de temperaturile din apartamentele noastre sau locul unde este ținut pe timpul iernii)
Bună seara,astăzi am băgat lămîiul în casă,,are și vreo 7 lămîi,vreau să vă spun că am o temperatură de 22grade ce mă sfătuiți ?menționez că nu am altă cameră mai răcoroasă,credeți că va fi afectat și în ce mod.
Bună seara. Posibil să arunce câteva frunze până în primăvara. Nu trebuie să faceți nimic deosebit. Opriți fertilizările în luna decembrie și le reluați în luna Martie. Udarile să fie ținute sub control. Apa în exces poate provoca și mai multe pierderi de frunze. Dacă doriți să fiți în contact cu informațiile și expertizele altor persoane cu situații asemănătoare, puteți veni pe pagina Facebook al canalului Ferma Ardai
De ce lamaii, prezentati in tutorial, au tepi? Sunt nealtoiti? Daca se scot plantele de citrice in gradina, pe timp de vara, se mai produc florescente? Multumesc!
Bună ziua! Doresc sa ca cer un sfat, dacă se poate. Am avut un portocal care sa uscat din cauza unui cancer, am mai vorbit cu dumneavoastră despre el, credeți ca as putea folosi ghiveciul în care a fost portocalul bolnav la o altă planta? Ghiveciul l am spala și dezinfectat cu alcool 70%
O astfel de tăiere se aplică și unui lămâi plantat în pământ afară sau acolo îl lăsăm mai lejer deoarece nu e nevoie sa îl mutăm în casă iarna. Lămaiul de care întreb este unul 4 anotimpuri.
Bună ziua. Plantat în pământ îl lăsăm să crească la plăcerea noastră. Fructificarea o va face la fel doar pe lăstarii mici crescuți în urma tăierii lăstarilor lăcomi, sau în vârful lastarilor lăcomi. În zona unde locuiesc eu nu sunt lămâi crescuți în grădină. Avem temperaturi scăzute pe timpul iernii. Dar procedeul de taiere pentru fructificare și formare este identică. Raportând planta la dimensiunile dorite. Se poat obtine plante mari până la 3 metrii. Aveți avantajul să fertilizați cu îngrășăminte organice, cum ar fi Lupini măcinați. (Se găsește în florarii sau garden)
Buna dimineața! Spuneti mi ,va rog ,in conditii de casă cu incalzire de la sobe ,unde ținem lamaiul sa nu i cadă frunzele? De cativa ani il tot mut prin casa dar primavara rămâne fara frunze.Acum l am adus in casă,s a racit deja afara si i se raceste pamantul la rădăcină.A fost altoit ,in urma cu vreo cativa ani a facut lămâi ,vreo 5,dar de atunci nu mai reusesc sa l echilibrez.Multumesc frumos!
Bună seara. Preferabil să țineți lămâiul într-un loc răcoros. Dacă nu este posibil, atunci va trebui să retrageți planta mult înainte să vină frigul. (În felul acesta nu simpte schimbări bruște de temperatură) Va simți scăderea intensității luminii, deci trebuie să găsiți un loc bine luminat, chiar însorit dacă este posibil.
În ceea ce privește fructificare cred că sunt și alte probleme. Ar fi ideal să schimbați substratul în primăvara, Ca de altfel și un fertilizant specific citricelor.
@@FermaArdai Mulțumesc frumos pentru sfaturi! Voi incerca sa respect ce m ați sfătuit! Da,voi vizita și pagina de Facebook,sigur voi găsi informații de mare folos! Încă o dată va mulțumesc frumos!
Bună seara! Am cumpărat un lamai cam batran toamna trecută. O înălțime de 2 m. Era plin de fructe,frunzele erau în regula și îi creșteau lăstari noi. În primăvara i am făcut tăieri,a înflorit abundent,are acum in jur de 40 de lamai dar nu i a mai crescut lăstari deloc.Toata vara a stat afara,așa stătea și la fostul proprietar... Acum este pe o terasa închisă. Nici gând să de-a lăstari.. Ce părere aveți? Avea un ghiveci mic. I am pus un ghiveci de 40 litri cu pământ special pentru citrice. Asta am făcut toamna trecută. Oare ii va creste în primăvara lăstari?Când l am cumpărat nu părea să aibă vreo problema...
Bună seara. Trebuie neapărat să văd planta. Puteți pune câteva poze pe pagina Facebook al canalului Ferma Ardai . Poze făcute cu suficientă lumină la frunze, subtitrat, ghiveci. Faceți o mică descriere ca și aici.
Bună seara.L am vizionat cu mare drag.Informatii foarte prețioase.Si lămâiul meu a crescut foarte dezordonat,chiar azi i am tăiat vârful ,cam cu teamă că greșesc. Clipul a venit la fix.Acum o sa mă ocup de el, să l tund si sa l pregătesc pentru iarnă.Multumesc , seară bună d nu Dan.
Bună seara. Dacă doriti avem si pagină facebook . Puteti pune intrebări la nedumeririle dumneavoastră in cultivarea citricelor si nu numai.
Multumim pentru prezentare. O seara placuta.
Cu plăcere 👍
Multumim !❤👍🇸🇪🎉
Cu plăcere 👍
Informații foarte utile, chiar ma gândeam de multe ori, când și de unde se pot face taierile pentru fructificare.
Acum știu!
Mulțumesc pentru informații!
Cu plăcere Lucian. La kumkoat (mandarinului chinezesc) este mai simplu. Se fac doar tăieri de formare. Fructifică aproape peste tot, chiar și pe lăstari de câteva luni.
Super fain! Spor și la mai multe!
Mulțumesc. O seară frumoasă 👍
Salutare Dan, interesant si explicativ clipul, multumim!
Mulțumesc Mihai 🙏
Buna seara si numai bine
Sanatate multa
Multumim pentru sfaturile utile
Mulțumesc pentru aprecieri 😉🌺
Buongiorno!Molto interessante questo video, ottima spiegazione .Bene la traduzione in italiano😊👍
Buongiorno Delia 🌹. Grazie di cuore ❤
Buna dimineata Dan! Pacat ca am taiat lamaii chiar inainte de clipul tau. Foarte interesanta metoda cu altoirea, poate faci un clip si cu asta! Ca de fiecare data , un clip foarte informativ!
Mulțumesc 😉👍
Nui rau.. ai făcut bine.. Tot ceea ce faci îți mărește bagajul de experiență..
@@FermaArdai multumesc, asa.e.,.cu practica invatam
MULTUMIM
Cu plăcere 👍
Multumim frumos..Imi puteti spune de ce pomul meu de kaki anul 4 a rodit primul an cu multe fructe care au cazut toate la marimea unei alune..?
Bună seara. Cauzele pot fi multiple. Ori nu era pregătit să țină fructele, posibil să fie încă o plantă tânără. Sau un îngheț pe timpul nopții în primăvara, exact în perioada florescentei.
Mai poate fi și lipsa potasiului în sol.
Puteți pune câteva poze pe pagina Facebook al canalului Ferma Ardai.
Poze făcute de aproape la frunze, poate reușesc să observ ce carențe are planta
Buna seara.Se mai pot face taieri in verde acum la lamai...?!L.am introdus in casa...!Multumesc
Da. Se poate. Vă face lăstari noi, și aceștia din urmă se taie in primăvară
Buna seara ! V am descoperit de curand si va urmaresc cu mare interes. Amun lamai pe care il tin in balconul inchis ,la lumina ,dar cu toate astea el are toate ramurile indreptate spre geam . Oare este bine daca il mai rotesc ca sa si indrepte ramurile ? Va multumesc si sper sa mi raspundeti .
Buna seara.. Sigur ca se poate rasuci.. Chiar este indicat sa se rasuceasca periodic plantele pentru a avea o coroana omogeneă.
Va multumim pentru aceasta lectie detailata, de taiere si formare a coroanei la lamai !Cu ce a-ti stropit plantele ?
Cu nimic. Sunt poziționate lângă stradă și este mult praf
Dacă nu este nevoie, eu nu stropesc cu nimic
Buna ziua. Din videoclip am inteles ca taierea ramurilor se face primavara, pentru a avea multe flori si fructe. Ce trebuie facut insa daca am un lamai care acum in octombrie a inflorit abundent si i-au aparut frunzulite? Multumesc.
Bună ziua. Trebuie lăsat să-și face ciclul de florescență și fructificare.
Preferabil să fie ținut într-un loc răcoros ferit de curenți de aer. 7 .. 15 grade Celsius. Să aibă multă lumină.
Sau dacă este dus în casă la căldură, alegeți camera cea mai răcoroasă și bine luminată.
Dacă nu este posibil, și va arunca din frunze sau flori, întrerupeți fertilizările până în primăvara. Lăsați planta sa facă tot ciclul de acomodare
Dan, voiam sa te intreb. Eu inca am toate plantele afara pe terasa. Vorbesc de lamai, cactusi, suculente, smchini leandrii. Cand crezi ca ar trebui sa le bag la interior. Ziua e inc acald, iar noaptea , cele mai reci seri au fost 10 grade. As zice sa le mai las, tu ce zici?
Smochinul, leandrul nu au probleme, se pot lăsa încă afară.
Suculentele sunt mai pretențioase.. poți să le retragi în casă.
Citricele sunt și ele rezistente. As spune că este bine să le retragi doar pe timpul nopții dacă temperaturile scad sub 15. Rezistă până la -3 dar nu trebuie să se obișnuiască cu temperaturi scăzute, ținând cont că le vei ierna în casă.
@@FermaArdai multumesc Dan, cred ca o sa le mai las un pic totusi, le merge foarte bine inca, dar le voi tine sub observatie
Buna ziua. Va rog sa imi spuneti de la ce varsta a plantei incepe taierea. Multumesc.
Bună ziua. Depinde de dezvoltarea plantei, Sun plante ce se dezvolta mai rapid sau mai lent, în funcție de felul de cultivare.
Pentru mai multe detalii puteți pune poze pe pagina Facebook al canalului Ferma Ardai
Vă așteptăm 👍
Sal,in ce perioada se fac taierile astea?
Vă zic când nu se taie.. Iarna Noiembrie -Martie și vara Iulie -august.
De preferabil se taie în primăvara înainte să intre în florescență (această perioadă variază de la caz la caz. In funcție de temperaturile din apartamentele noastre sau locul unde este ținut pe timpul iernii)
Bună seara,astăzi am băgat lămîiul în casă,,are și vreo 7 lămîi,vreau să vă spun că am o temperatură de 22grade ce mă sfătuiți ?menționez că nu am altă cameră mai răcoroasă,credeți că va fi afectat și în ce mod.
Bună seara. Posibil să arunce câteva frunze până în primăvara. Nu trebuie să faceți nimic deosebit. Opriți fertilizările în luna decembrie și le reluați în luna Martie.
Udarile să fie ținute sub control. Apa în exces poate provoca și mai multe pierderi de frunze. Dacă doriți să fiți în contact cu informațiile și expertizele altor persoane cu situații asemănătoare, puteți veni pe pagina Facebook al canalului Ferma Ardai
Mulțumesc frumos!
De ce lamaii, prezentati in tutorial, au tepi? Sunt nealtoiti? Daca se scot plantele de citrice in gradina, pe timp de vara, se mai produc florescente? Multumesc!
Nu toate soiurile fac țepi. Trebuiesc scoase în grădină. Cât mai mult soare cu atât mai bine.
Florescentele sunt în primăvara.
Va rog un tutorial ,cum se face altoirea ,și cu ce fel altoi.Multumesc.
Bună seara. Este deja un video tutorial pe canal.. în secțiunea playlist la îngrijire citrice. Clipul se numește. " Altoire lămâi 3 metode simple,,"
Bună ziua!
Doresc sa ca cer un sfat, dacă se poate.
Am avut un portocal care sa uscat din cauza unui cancer, am mai vorbit cu dumneavoastră despre el, credeți ca as putea folosi ghiveciul în care a fost portocalul bolnav la o altă planta?
Ghiveciul l am spala și dezinfectat cu alcool 70%
Se poate folosi fără probleme.. 👍
@@FermaArdai
Mulțumesc!
Vindeți și pomi lămâi ?
Bună ziua. Nu locuiesc în România.
O astfel de tăiere se aplică și unui lămâi plantat în pământ afară sau acolo îl lăsăm mai lejer deoarece nu e nevoie sa îl mutăm în casă iarna. Lămaiul de care întreb este unul 4 anotimpuri.
Bună ziua. Plantat în pământ îl lăsăm să crească la plăcerea noastră. Fructificarea o va face la fel doar pe lăstarii mici crescuți în urma tăierii lăstarilor lăcomi, sau în vârful lastarilor lăcomi.
În zona unde locuiesc eu nu sunt lămâi crescuți în grădină. Avem temperaturi scăzute pe timpul iernii.
Dar procedeul de taiere pentru fructificare și formare este identică. Raportând planta la dimensiunile dorite. Se poat obtine plante mari până la 3 metrii.
Aveți avantajul să fertilizați cu îngrășăminte organice, cum ar fi Lupini măcinați. (Se găsește în florarii sau garden)
Buna dimineața! Spuneti mi ,va rog ,in conditii de casă cu incalzire de la sobe ,unde ținem lamaiul sa nu i cadă frunzele? De cativa ani il tot mut prin casa dar primavara rămâne fara frunze.Acum l am adus in casă,s a racit deja afara si i se raceste pamantul la rădăcină.A fost altoit ,in urma cu vreo cativa ani a facut lămâi ,vreo 5,dar de atunci nu mai reusesc sa l echilibrez.Multumesc frumos!
Bună seara.
Preferabil să țineți lămâiul într-un loc răcoros.
Dacă nu este posibil, atunci va trebui să retrageți planta mult înainte să vină frigul. (În felul acesta nu simpte schimbări bruște de temperatură)
Va simți scăderea intensității luminii, deci trebuie să găsiți un loc bine luminat, chiar însorit dacă este posibil.
Vă așteptăm pe pagina Facebook.. puteți culege multe informații și de acolo.
În ceea ce privește fructificare cred că sunt și alte probleme.
Ar fi ideal să schimbați substratul în primăvara,
Ca de altfel și un fertilizant specific citricelor.
@@FermaArdai Mulțumesc frumos pentru sfaturi! Voi incerca sa respect ce m ați sfătuit! Da,voi vizita și pagina de Facebook,sigur voi găsi informații de mare folos! Încă o dată va mulțumesc frumos!
Bună seara!
Am cumpărat un lamai cam batran toamna trecută. O înălțime de 2 m. Era plin de fructe,frunzele erau în regula și îi creșteau lăstari noi.
În primăvara i am făcut tăieri,a înflorit abundent,are acum in jur de 40 de lamai dar nu i a mai crescut lăstari deloc.Toata vara a stat afara,așa stătea și la fostul proprietar... Acum este pe o terasa închisă. Nici gând să de-a lăstari.. Ce părere aveți?
Avea un ghiveci mic. I am pus un ghiveci de 40 litri cu pământ special pentru citrice. Asta am făcut toamna trecută. Oare ii va creste în primăvara lăstari?Când l am cumpărat nu părea să aibă vreo problema...
Bună seara.
Trebuie neapărat să văd planta.
Puteți pune câteva poze pe pagina Facebook al canalului Ferma Ardai .
Poze făcute cu suficientă lumină la frunze, subtitrat, ghiveci. Faceți o mică descriere ca și aici.
@@FermaArdai Mulțumesc!