dişli çarklar 3

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 11 сен 2024
  • Dişli çarkların imalat çizimleri serisinin son bölümünde, konik dişli çarklar ile sonsuz vida ve karşılık dişlisine ilişkin imalat çizimleri incelenmiştir.

Комментарии • 6

  • @user-eu9so9zg9s
    @user-eu9so9zg9s Год назад

    Hocam paylaşımınız için teşekkürler, gerçekten dolu dolu bilgilendirici bir video serisiydi. Bir makine tasarımcısı adayı olarak, gezindiğim, araştırdığım Türkçe kanalların hiç birisinde sizin kadar tecrübeli konstrüksiyoncu birisi ile karşılaşmadım; bunu çok objektif olarak söylüyorum. Hemen hemen tüm videolarınızı izledim, çok çok fazla şey öğrendim gerek teknik resim alanında gerekse de konstrüksiyon temeli anlamında. Makine tasarımı alanında sizin gibi tecrübeli birinden ricamız makine elemanları ve konstrüksiyon tasarımı alanında da videolar çekmeniz, bunun yanında çok değerli mesleki tecrübelerinizi bizle paylaşmanız. Değerli zamanınızdan ayırarak teknik resim ile başlattığınız bu süreci her şeyiyle bir makinenin tasarımı nasıl yapılır ile sonlandırarak gerçekten bu işe gönül veren gençlere değerli bir miras bırakabilirseniz çok mutlu oluruz.

    • @teknik_cizim
      @teknik_cizim  Год назад

      Sağ olun. Yararlı olduysa sevindim. İyi günler dilerim...

  • @mehmetcelik7698
    @mehmetcelik7698 2 года назад

    Değerli Hocam çok teşekkürler. İlgili standartları toplu halde vermeniz cümlenin sonuna altından bir nokta koymak olmuş. Sonsuz vidalarda globoid form ve konik dişlilerde helisel, spiral ve hypoid form gibi çok değişik tipte yapım tarzları var. Evolvent, sikloid ve Novikov gibi diş profilleri var. Necati Tahralı hocanın 3 fasiküllük ' Dişli Çarklar Çözümlü Problemler' isimli kitabını incelemiştim. Yine bu konu ile ilgili çevirisini Gazanfer Harzadın ve Süleyman Yurdakonar' ın yaptığı Gustav Niemann' ın ' Maschinen Elemente' isimli kitabının 2.cildi var ki çok güzel. Kitapta elips dişliler dahi işlenmiş. Okullardaki eğitimin son standartlardan bihaber yapıldığı, eğitim verenlerin de pratik tecrübeleri bulunmadığı gerçeği düşünüldüğünde eğitime ne denli büyük bir katkıda bulunduğunuz yadsınamaz bir gerçek. Merak ettiğim kitabınızda da bu bilgiler (tablolar vs.) mevcut mu ? Güncelleyerek yeniden yayınlamayı düşünüyor musunuz? Eğer böyle bir düşünceniz yoksa kitaptaki bilgiler güncelliğini koruyor diyebilir misiniz?

    • @teknik_cizim
      @teknik_cizim  2 года назад

      Merhaba Mehmet Bey,
      öncelikle beğeni ve övgüleriniz için teşekkür ederim.
      Bu kanal kapsamındaki videolar, makine elemanlarının teknik çizimleri hariç, yeni başlayanlar için temel teknik çizim bilgisini içermektedir. Bu sunular 2001- 2007 arasında derslerimde kullandığım ve sonrasında herkesin yararlanabilmesi düşüncesi ile 2005 yılında kitaba dönüşen sunulardı. Ayrıca sunular, kitap ekinde CD olarak verilmişti.
      2009 yılında güncelleyip formatını değiştirdim. Doğal olarak şu an bazı bölümleri güncel değil.
      Yayıncı ile sözleşmemiz 8 yıl önce bitti. Ancak bilgim dışında basılıyor olabilir. ( ben sürekli güncelliyorum belki bir başka ortamda yayınlanır)
      Makine elemanlarının çizimleri ve diğer video içerikleri kitapta yer almıyor maalesef. Ancak takdir edersiniz bir seri kitap yapmak gerekir ki teknik kitap yazmak, tekniği bilmekten farklı. Ayrıca yukarıda değindim, yayıncıların bakış açısı ise daha da farklı. Öğrencilerin çoğu kitaptan öğrenme yerine kulaktan öğrenmeyi, daha da kötüsü "diplomam olsun da gerisi önemli değil"i tercih ediyor. Sonra iş ilanına başvuruyor. (Bu arada Kariyer sitelerindeki "iş görüşmesi ilkelerini" ezberlemiş, giyim kuşamı geçtim iddialı konuşuyor, altına araba, cebine telefon, ve önemli miktarda bir maaş telep ediyor.) Taleplerine önyargısız "Tamam" diyorum. Basit bir parça ve ölçüm aletleri verip "imalat çizimini yap" dediğimde önüne konulanlara ilk kez görüyormuş gibi bakıyor.
      Çünkü yazın, staj yerine denize gitmiş, ya da staj yaptığı birçok "kurum"un bakış açısı "kazasız belasız gitsin" olduğundan bir staj programı yok okulun gönderdiği formları doldurup gönderiyor. Ayrıca bildiğim kadarıyla devletin firmalara uyguladığı bir yaptırım da yok. vs...
      (Bu konulara nasıl geldim bilmiyorum fazla kanamadan kapatalım)
      ISO, endüstri 4.0 anlayışı ile tüm teknik konudaki standartlarını güncelledi, güncelliyor. Bu nedenle özellikle makine imalatında teknik çizim önem kazandı. Çizimi üç katman olarak düşünürsek
      1. kağıt (ortam) katmanı,
      2. parçaya ilişkin görünüş, kesit vs. Bu katmandaki bilgiler artık CAD ile sorunsuz yapılıyor.
      3. en önemli katman: malzeme ve imalat bilgisi gerektiren katman. Ölçülendirme, boyutsal tolerans, Geometrik tolerans ve yüzey kalitesi bilgileri olmadan parçayı çizseniz bile imal etmek mümkün olmadığı gibi End. 4.0, tüm bu sürecin sorumluluğunu tasarımcıya yüklüyor. Teknik çizimler, bir "sözleşme" olarak değerlendiriliyor.
      Bu nedenle can alıcı, önemli noktalara ilişkin videolu anlatım, öğrenmek isteyenlere daha uygun diye düşünüyorum.
      Ancak daha ne kadar yaparım bilmiyorum. Beynimi şaşırtıp, yaklaşık 50 yıldır ihmal ettiğim başka alanlara (gezi, sanat, edebiyat) ağırlık vermeliyim.
      İyi günler...

  • @lepistes3227
    @lepistes3227 2 года назад

    hocam bunun 3d modellemesinide yapabilirseniz çok minnettar kalıcam. emeğinize sağlık.

    • @teknik_cizim
      @teknik_cizim  2 года назад

      Sonsuz vida çarkı, helis dişli modeli ile aynı denilebilir. Sadece gövde geometrisi değişik. Sonsuz Vida ise bir helis boyunca vida formunun (trapez veya evolvent) ağız sayısı kadar silindirik bir gövdeden çıkarılması şeklinde düşünülebilir. Ayrıca Solid Edge içinde, Tools >Engineering Referance başlığı altında ilgili verileri (modul, diş sayısı vs.) girerek kolayca istediğiniz dişli modelini elde edebilirsiniz. Kolay gelsin.