De Mislukkingskunstenaar - Willem Frederik Hermans

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 7 окт 2024
  • 1 De mislukkingskunstenaar 2 De zanger van de wrok 21:34 3 Een ontgifting 1 1:10:40 2 2:02:03
    Hermans' functioneren aan de Universiteit Groningen werd onderwerp van een onderzoek dat hem vrijpleitte van plichtsverzuim; toch nam hij in 1973 ontslag en vestigde zich te Parijs.
    Willem Frederik Hermans - Wikipedia.html
    Willem Otterspeer werkt al sinds 1999 aan de biografie van W.F. Hermans. Het resultaat van zijn arbeid werd al enkele keren eerder aangekondigd, maar nu lijkt het echt te gaan gebeuren. In de zomercatalogus 2013 van uitgeverij De Bezige Bij staat dat we de verschijning van het eerste deel van de (tweedelige) biografie van Hermans in september kunnen verwachten.
    Na zijn veelgeprezen boeken over de filosoof G.J.P.J. Bolland en historicus Johan Huizinga, zet Willem Otterspeer nu de kroon op zijn biografenarbeid met deze opzienbarende studie over Willem Frederik Hermans. Een boek dat veel discussie zal losmaken onder Hermansianen. Een boek dat een verrassend licht werpt op Hermans’ persoonlijkheid. Maar bovenal een boek dat de lezer terugvoert naar de bronnen: de romans, de essays, de kritieken en de brieven van de meester zelf, de ‘grootste schrijver van Nederland’, Willem Frederik Hermans. (uitgever)
    Willem Otterspeer (1950) is hoogleraar universiteitsgeschiedenis in Leiden. Hij was biograaf van de filosoof G.J.P.J. Bolland en bezorgde de briefwisselingen tussen Hermans en Gerard Reve en tussen Hermans, Rudy Kousbroek en Ethel Portnoy.
    Willem Otterspeer bij wikipedia
    nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Otterspeer
    | dbnl - dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=otte010
    Het omslagontwerp van ‘De mislukkingskunstenaar’ is van Marry van Baar, met een foto van Keke Keukelaar.
    Boekpresentatie - ‘De mislukkingskunstenaar’, het eerste deel van de biografie van Willem Frederik Hermans werd op 27 november 2013 in De Rode Hoed in Amsterdam gepresenteerd.
    Over dit boek…
    Een uitgebreid overzicht over de voorgeschiedenis van deze biografie op de site van Nico Bennemeer, wfhermans.net
    bron - De mislukkingskunstenaar - eerste deel biografie W.F. Hermans is verschenen.html
    In De mislukkingskunstenaar, het eerste deel van zijn Hermans-biografie, schetste Willem Otterspeer het beeld van een schrijver die zijn ambities telkens zo hoog opschroefde dat hij wel moest falen. Deze georkestreerde mislukkingen bleken een inspirerend effect te hebben op zijn creativiteit en schrijverschap.
    De zanger van de wrok, 1953-1995 (Willem Frederik Hermans-biografie, #2)
    In dit tweede en laatste deel van de biografie laat Otterspeer zien hoe de rancune zich een weg vreet in het leven van Willem Frederik Hermans.
    De ene na de andere vriend wordt de deur gewezen, zijn wetenschappelijke carrière lijdt schipbreuk en ook zijn persoonlijke leven brandt op in toenemende
    eenzaamheid.
    De verhuizing, begin jaren zeventig, naar zijn geliefde Parijs verergert die eenzaamheid alleen maar. Angst en achterdocht, wrok en wraak vormen de definitieve determinanten van zijn bestaan. In De zanger van de wrok komt de levensbeschrijving van een van de belangrijkste figuren uit de naoorlogse Nederlandse literatuur tot een even grootse als ontluisterende conclusie.
    Als een vanzelfsprekende taak naast het maken van de Volledige Werken beschouwt het Hermans-team van het Huygens ing het adviseren en bijstaan van iedereen die zich met Willem Frederik Hermans en zijn werk bezighoudt. Dat adviseren en bijstaan is ook gebeurd bij De mislukkingskunstenaar. In 2007/2008 - de biografie had toen ongeveer moeten verschijnen - stelde het Hermans-team zijn documentatiemateriaal ter beschikking aan de biograaf, en toen het manuscript van het eerste deel van de biografie in maart 2013 was afgerond, zijn de medewerkers van de Volledige Werken collegiaal gaan meelezen; in de productiefase van het boek heeft het Instituut zijn materiaal en zijn expertise opnieuw ter beschikking gesteld.
    wfhermansvolledigewerken.nl
    Nooit Meer Slapen - Hoorspel
    • Nooit Meer Slapen

Комментарии • 22

  • @joriszsz95
    @joriszsz95 4 года назад +2

    Prachtige uitleg van dhr. Otterspeer. Bedankt voor het plaatsen van dit uitgebreide interview

  • @pietjepukt6
    @pietjepukt6 4 года назад +4

    Goed interview over een schrijver die niet in een paar woorden te vatten is en die nog lang zal blijven fascineren.
    Ik heb deze week nog ‘Hermans is hier geweest’ herlezen, één van mijn favoriete Hermans-verhalen.
    Ik begrijp niet waarom het zelden genoemd wordt. Het is minstens even goed als Het Behouden Huis. Als in geen ander verhaal komt zijn wereldbeeld er in naar voren. En ik vind het beter dan bijvoorbeeld De Tranen der Acacia’s (het lukt me maar niet om daar doorheen te komen).

  • @pimvanderkleij998
    @pimvanderkleij998 5 лет назад +4

    Heel mooi, enige Nederlandse schrijver van de 20e eeuw.

    • @ness20xx27
      @ness20xx27 5 лет назад

      wot

    • @jodawgsup
      @jodawgsup 4 года назад

      Hermans is geweldig, maar kom, de enige? Het is jammer dat Otterspeer een biografie heeft geschreven die zo gemiddeld is.

    • @marcsetmais7598
      @marcsetmais7598 2 года назад

      Eens, Otterspeer heeft een bepaalde essentie er toch niet uitgehaald. Hermans is voor mij een referentie, dat is wat anders dan een heilige. Hij was een mens met fouten, desalniettemin zeer getalenteerd en een verademing in dit land.
      Een van de weinige schrijvers die onze landsgrenzen overschrijdt.

  • @paulvandijck6476
    @paulvandijck6476 4 года назад +1

    Hermans had en heeft gelijk: alles verdwijnt, vergaat! Ons zonnestelsel zal "ooit" eens in een zwart gat verdwijnen. Maar...we blijven wel lachen!

  • @ben-atlas-nietvandaag
    @ben-atlas-nietvandaag 3 месяца назад

  • @erickberg5446
    @erickberg5446 4 года назад

    Mislukkings kunstenaar...goh...herkenbaar

  • @clovisbloppoel1814
    @clovisbloppoel1814 2 года назад

    Goed interview! Wie bevraagt Otterspeer?

    • @andzwe
      @andzwe Год назад

      De eerste interviewer kom ik zo gauw niet op, maar Pieter van der Wielen en Coen Verbraak interviewen als tweede en derde.

  • @Louis19566
    @Louis19566 2 года назад

    0'39: '19de eeuw' ?

    • @Jeroen1983
      @Jeroen1983 Год назад +1

      Hij had het over de grootte van de archieven en dat vanaf de 19e eeuw een gebrek aan materiaal geen probleem meer is.

  • @herbertkroll1266
    @herbertkroll1266 3 года назад +3

    @58:50 "In die tijd was Links ook erg gelijkhebberig..."
    Het eufemisme van de eeuw. Ook deze.

    • @arieh6368
      @arieh6368 4 месяца назад

      links is gewoon zwaar kut