Τα παιδιά κάτω στον κάμπο, Μάνος Χατζιδάκις, Παιδική Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Λάρισας (1981-2021).

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 12 сен 2024
  • Η Παιδική Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Λάρισας ερμηνεύει "τα Παιδιά κάτω στον κάμπο" του Μάνου Χατζιδάκι. Συμμετέχει το μουσικό σύνολο "Ενωδεία". Χορωδιακή επεξεργασία/ Ενορχήστρωση/ Διεύθυνση Δημήτρης Καρβούνης.
    Ο Μάνος Χατζιδάκις είναι βέβαια γνωστός σε όλους.
    Στους περισσότερους πρέπει να είναι γνωστός κι ο Αλέξης Δαμιανός, σκηνοθέτης της ταινίας "Ευδοκία" (1970), απ' όπου και το πολύ ακουσμένο "ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας" σε μουσική Μάνου Λοΐζου.
    Το 1946 (20-12-46 είναι η ημερομηνία η τυπωμένη στην τελευταία του σελίδα) ο Αλέξης Δαμιανός είχε γράψει ένα θεατρικό έργο με τίτλο "Το καλοκαίρι θα θερίσουμε". Τη μουσική και τους στίχους για το "χορικό Δ΄ εικόνας" της παράστασης είχε γράψει ο Μάνος Χατζιδάκις.
    Στο τέλος της έκδοσης, που ίσως είχε χρησιμεύσει σαν πρόγραμμα της παράστασης το 1946, υπάρχουν οι στίχοι του "χορικού". Ο τίτλος του και ο πρώτος στίχος της κάθε μιάς από τις δυο στροφές του, είναι ο γνωστός από αργότερα στίχος του Χατζιδάκι: "Τα παιδιά κάτω στον κάμπο". Το ίδιο και το μέτρο των πρωτων τεσσάρων στίχων κάθε στροφής.
    Το έργο απηχούσε τις μεταπολεμικές προσδοκίες, ή ακριβέστερα τις προσδοκίες τις γεννημένες μέσα από την εθνική αντίσταση και την απελευθέρωση, οι οποίες προσδοκίες είχαν ήδη βρει στραμμένες απέναντι τους τις κάνες του βρετανικού ιμπεριαλισμού.
    Ο επίλογος της ιστορίας μας γράφεται σχεδόν 30 χρόνια αργότερα, το 1974, όταν ο Χατζιδάκις γράφει μουσική για την ταινία του Ντούσαν Μακαβέγιεφ "Sweet movie", όπου για το "σάουντρακ" αυτής της "ξένης" ταινίας χρησιμοποιεί κατά τρόπο "αινιγματικό" για τον θεατή ένα τραγούδι με ελληνικά λόγια... Με τον ίδιο πρώτο στίχο, το ίδιο μέτρο, διαφορετική μελωδία και ποίηση.
    Ίσως σαν απολογισμός μιάς πραγματικότητας (και μαζί σαν προσωπικός απολογισμός) τριών δεκαετιών ανάμεσα στην αφετηρία του '46 και στο "σημείο παρόν" του '74.
    #ζήσετημουσική

Комментарии • 10

  • @kostaspapadopoulos8295
    @kostaspapadopoulos8295 6 лет назад +4

    Υπέροχες φωνούλες. Αγγελικές. Να είστε πάντα καλά. Σας ευχαριστούμε...

  • @mits31985
    @mits31985  11 лет назад +2

    Μπραβο μπραβο!!!!!! Συγχαρητηρια σε όλα τα παιδια που κατα καιρους συμμετεχουν στην παιδικη μας χορωδια!!!!! Η προσφορα σας ειναι μεγαλη!!!!

  • @angelikijohnes6451
    @angelikijohnes6451 5 лет назад +2

    υπέροχο απλά!

    • @mits31985
      @mits31985  5 лет назад

      Χαιρόμαστε που σας αρέσει η δουλειά μας!!!!

  • @LANTZOILANTZOI
    @LANTZOILANTZOI 12 лет назад +2

    Υπέροχο!!!!!

  • @sando1975
    @sando1975 12 лет назад +3

    Ήμουν σ' αυτή τη χωρωδία απο το 1981 μέχρι το 1990....συγκινήθηκα τώρα....
    Χαίρομαι που βλέπω το μαέστρο, ελπίζω να έχει σταματήσει το κάπνισμα....και να μην πετάει το διαπασόν, όταν μετα το τέλος κάθε τραγουδιού στις πρόβες...ο τονος είναι off...:-)

  • @mits31985
    @mits31985  11 лет назад

    Ευχαριστουμε πολυ!!!!

  • @mits31985
    @mits31985  11 лет назад

    Ευχαριστουμε για το σχολιο!!!

  • @dimitrislapousis8408
    @dimitrislapousis8408 10 лет назад +3

    Στα τέλη της δεκαετίας του 80 ο συνθέτης είχε μιλήσει στο Βασ. Μπούτο,που εργαζόταν για λογαριασμό κάποιου λαρισινού περιοδικού της εποχής, και είχε αναφερθεί μεταξύ άλλων στους ιδιαίτερους δεσμούς που είχε με την πόλη μας -πέρα από την εκτίμηση που έτρεφε προς τις χορωδίες μας. Η ιστορία με την επίθεση που δέχτηκε και το σπάσιμο των δοντιών του, ενώ βρισκόταν στην πόλη μας στα δίσεχτα χρόνια του εμφυλίου, δεν είναι άγνωστη, όμως ο συνθέτης είχε μιλήσει τότε αρκετά διεξοδικά στον κ. Μπούτο γι αυτή του την περιπέτεια. Στα χρόνια λοιπόν του εμφυλίου ο εικοσάχρονος τότε Χατζιδάκις ακολουθούσε κάποιο θίασο αριστερών καλλιτεχνών (και συγκεκριμένα το θίασο Καλλέργη-Παΐζη) στην περιοδεία του ανά την Ελλάδα, έχοντας γράψει τη μουσική για το έργο που είχαν ανεβάσει. Κάποια μέρα, ενώ ο θίασος βρισκόταν στην πόλη μας και όλοι οι υπόλοιποι έλειπαν, ο Μάνος δέχτηκε επίθεση από κάτι ΕΣΑτζήδες, που του έσπασαν τα μπροστινά δόντια. Από τα χειρότερα τον γλίτωσαν οι κοπέλες ενός οίκου ανοχής, που έβαλαν τις φωνές και στη συνέχεια τον περιέθαλψαν. Τις επόμενες μέρες έγινε φίλος με κάτι παιδιά, τα οποία προσπάθησαν να απαλύνουν τον πόνο του κρατώντας του συντροφιά και πηγαίνοντας μαζί του βόλτες στο ποτάμι. Για τα παιδιά αυτά αργότερα έγραψε το τραγούδι Τα παιδιά κάτω στον κάμπο, που πρωτακούστηκε στο θέατρο, έγινε όμως ευρέως γνωστό μέσα από τον κιν/φο, και συγκεκριμένα την περίφημη ταινία Sweet Movie (1974) του Dussan Makavejev.

  • @mits31985
    @mits31985  13 лет назад

    @olg90 ειναι απο ηχογραφηση που εγινε πριν απο δυο χρονια περιπου...