OĞULA YATAN ARIYA NE YAPTIK?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 22 окт 2024

Комментарии • 124

  • @erdaltalhabasaran
    @erdaltalhabasaran 4 года назад +15

    Videolarında millete dalak atmadan petek vermeyin,yok 10 çıtayada yavru attırın yok şıkışık tutun diyorsun.bak gördünmü sonucunu o arının oğula gitmesi gereğinden fazla şıkışık çalıştırman 9 çerçeve yavruya gelmiş bir arıya kat vermemendir.9 çerçeveden ne kadar işçi arı çıkacağının hesabını yapmamışsın.9 çerçeveden 63000 arı çıkacak.22500 de şu an kovanda var yarısı ölse toplam 75000 arı eder. Buda 30 çerçeve eder.sense 10 çerçeveye sığdırmaya çalışıyorsun arı napsın senin keyfine kalırsa .oğula gitmesinin suçu tamamen sensin .yanlış anlama yorumum sert olabilir ama niyetim seni kırmak değil ama gerçek bu

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  4 года назад

      Erdal bey, siz hiç çam arısı ile çalıştınız mı? Şu an videodaki ırk.

    • @turgutarclk
      @turgutarclk 4 года назад +1

      Bereketli olsun.

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  4 года назад +5

      Şu an Torbalı'nın iki usta arıcısıyla görüştüm. Biri Zeki Güncan emekli öğretmen 30 yıllık arıcı, diğeri Eren Ayaydın 75 yıllık arıcı (atadan arıcı) şu an kendisi 80 yaşının üzerinde, ikisinin de dediği; arıya dalak yapmadan petek verilmez. Sıkışık arı aynen kardeşim. Bu tarihte kaç arıcıda izlediğin güçte arı var? Bu ırk bu tarihte bu nüfusta ise oğul yapar. Ben de yapmasını istiyorum çünkü ana arılarımın büyük bir bölümü 2018 yılına ait. Yeni anaları yumurtlatana kadar esas analı kovan yine 8-9 çıta olacak. Neyse lafı uzatmanın anlamı yok. Bizim anladığımız arıcılık bu şekilde. Arıyı geniş tutup hasta edemem. Merak etme kırılacak bir şey yok. Eleştiriye her zaman açığım. Ancak sizden arıyı kata çıkarma videosu çekmenizi bekliyorum. Bazı şeyleri de sizden öğrenelim. Bereketli bir yıl dilerim.

    • @erdaltalhabasaran
      @erdaltalhabasaran 4 года назад

      Bende size bereketli sezonlar diliyorum

    • @sambazaribas8005
      @sambazaribas8005 4 года назад +1

      Iki Katla 365 gun calisan kissiz. Yerde,yuzde yuz olsa bu gune kAdar sayi seksen bin for tek katta en dolu su Kirk Elli bin

  • @oguzhanatalay473
    @oguzhanatalay473 24 дня назад +1

    Maşallah Sülün Ana Ana Süper

  • @ismailsahin6904
    @ismailsahin6904 2 года назад +1

    Bereketli olsun ben yeni başladım petek sıralamasının önemi nedir kovanın arkasına geçip sağ kol danmi yoksa sol koldandı önemli ikisinin arasındaki farkı merak ediyorum bilgilendirirmisiniz tşk ederim

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  2 года назад +1

      Nasıl kolayınıza geliyorsa öyle yapabilirsiniz bunun çok da bir önemi yok. Belki kışın çıtaların doğu kısımda olması arının ısınmasına fayda edebilir. Ancak önemli olan kovan gücüdür. Tamamen sağ ya da tamamen sol çalışılmalıdır. Kovan arkasına geçtiğinizde ne taraftan açmanız gerektiğini bilirseniz kendinizi yormazsınız.

  • @umitylmaz4163
    @umitylmaz4163 3 года назад +4

    Esas ana eski yerinde kalacak şekilde bölme yapsaydınız diğer kovanda tarlacı kalmayacağı için oda oğuldan vazgeçerdi.

  • @colorizedenhanced-silentmo3068
    @colorizedenhanced-silentmo3068 4 года назад +2

    Howdy, KAMİL ADAK. it's surprisingly amazing video. thanks. :)

  • @emmiahsap
    @emmiahsap 4 года назад +3

    Yaptığımız doğru fakat eksik 7 çıtayı anayla kaldır temizle 3 çıta yerinde kalsın tarlacilar kovana dönecek analı kovanı besle sağ sol ikitaraftan petek vermek daha iyi olurdu sanki

  • @ahlusunnahwaljamaahkanalma903
    @ahlusunnahwaljamaahkanalma903 4 года назад +1

    bal katinda mumsuz petek versek olur mu? herkes birsey diyor..benim ilk yilim bir kovanim var..bal katinda petek örmezler ciktayi alt kata koy örüldükten sonra yukari alirsin diyorlar.sizlerin deneyimi nasil? alt katta ana ari yumurta ata bilir..benim aklima yatmadi bu fikir..bal katinda cok mu uzun sürer, sürerse nekadar sürede örerler..

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  4 года назад

      Arıda fazla petek yok ise, arı polen, bal ve yavru için yere ihtiyaç duyuyorsa katta da örer. Dişarıdan da bal ve polen yeter miktar gelmesi lazım. Besin yeterli değil ise ördüremezsiniz.

    • @ahlusunnahwaljamaahkanalma903
      @ahlusunnahwaljamaahkanalma903 4 года назад

      @@kamiladak2185 tesekürler

  • @muraterkoc2930
    @muraterkoc2930 4 года назад +1

    Kamil bey merhaba siz kovanınızı kendim yaptım demiştiniz plemut dan yaptım demiştiniz 18 mm demiştiniz ince değişmi yaz - kış bir sıkıntı oldumu teşekkürler

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  4 года назад

      Bu kovanlarda (İzmir) yaz kış hiç bir sıkıntı yaşamadım. Kovanın tabanı tamamen ızgara, hava alır durumda. Burada kovan izalasyonu önemli olmakla birlikte, esas etken arının kovan içindeki gücüdür. Zayıf arıyı elektrikli battaniyeye sarsanız nafile.

    • @muraterkoc2930
      @muraterkoc2930 4 года назад +1

      @@kamiladak2185 peki Türkiye'nin farklı illerinde. Pleymut tahta kullanan oldugunu duydunuzmu bir sıkıntı varmıymış aceba selamlar

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  4 года назад

      @@muraterkoc2930 Merhaba Murat bey, plywood denilen malzeme çok pahalı bir malzamedir. Maliyet olarak ahşap kovanların iki katına mal olmaktadır. Bu nedenle kimse bu malzemeden kovan üretip satamaz. Ancak arıcı bu malzemeyi kendisi alıp kovan yaptırabilir. Bu malzeme tamamen ahşaptan üretilmiştir. Soğuk sıcak konusunda normal ahşaba göre bir farklılık göstermez. Sadece bu malzeme normal ahşap gibi sıvıyı emmiyor. Bu nedenle kovan terlemesinde kovanda normal ahşaba göre daha fazla nem oluşabilir. Bizim kovanların altı tamamen ızgara olduğu için İzmir şartlarında sıkıntı yaşamıyoruz. Bu ürünle ilgili gerçek sonuçlar için kendiniz 2-3 kovan yaptıracaksınız ve bir yıl kullanıp, sonunda normal ahşapla kıyaslama yapacaksınız. Net bilgiye ancak bu şekilde ulaşılır. Deneme yanılma yöntemi.

  • @faho2468
    @faho2468 3 года назад +1

    Abi oğulla hevesli iki katlı bir adım var, bir hafta on gündür iki üç kez yüzükleri kestim ve giderek yüzük sayısı azaldı. Ana yavru atimina devam ediyor. Bu arı oguldan vazgeçer mi dersin bu şekilde kesmeye devam etsem?

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  3 года назад

      Yüksük keserek oğul engellenmez. Arının büyük bir kısmını kaçırabilirsiniz.

  • @shadowmss
    @shadowmss 3 года назад +1

    Ana arının kanadını kesme hakkında ne düşünüyorsunuz? Ana uçup gidemediği için oğula çıkan arı kovana geri dönüyor, sürpriz kaçışlar engelleniyor, arıcıya büyük zaman kazandırıyor vs. deniliyor.

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  3 года назад +1

      Özürlü bir ana arı ile kovan ne kadar devam eder. Kanat kesmeyi hiç denemedim. Yapmam da.

    • @shadowmss
      @shadowmss 3 года назад

      @@kamiladak2185 Yurtdışında da sıklıkla yapılan bir uygulama. Bununla ilgili çok sayıda video var. Tek kanadın sadece 3/1 kesiliyor. Anaarının çalışmasına zararı yok deniliyor. İlk oğulun sürpriz şekilde çıkıp gitmesi engelleniyor.

  • @SungurFrat
    @SungurFrat 4 года назад +1

    Kolay gelsin inşallah güzel insan. Bereketli bir dönem olsun inşallah

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  4 года назад +1

      Allah razı olsun kardeşim, tüm insanlık için bereketli bir yıl olsun.

  • @serkanbesenli5888
    @serkanbesenli5888 4 года назад +1

    Selamun aleyküm usta kalan altı cercevede meme temizligi yapsan sagliklisindan bir yada iki tane meme biraksan oguldan vazgecermi acaba denediniz mi hiç

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  4 года назад +1

      Bir ya da iki meme bırakırsak oğul vermez. Kovan içinde kalır hepsi. Ancak bir yüsük riskli, ya bir sorun çıkarsa. Onun için iki ya da üç yüsük bırakılabilir. Biz arının başında olduğumuz için sorun olmuyor çıkanı yakalıyoruz. Bu şekilde erkenci oğullar sayesinde bir çok ana üretmiş oluyoruz. Oğul olarak çıktığında ana kalitesi çok iyi oluyor. Çünkü kraliçe, fiziki yönden en iyi kraliçeler içinden seçiliyor. Kraliçelerin dışarı oğulla uçabiliyor olmaları fiziki olarak da sorunuz olduklarının bir göstergesi.

    • @unalmk_
      @unalmk_ 3 года назад +1

      @@kamiladak2185 oğul ile üretilen koloniler oğula daha çok eğilimli olmuyormu ? .

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  3 года назад +1

      @@unalmk_ Üreme isteği tüm canlılarda var. Oğul eğilimi tüm arı ırklarında vardır. Oğul veren arı verimsiz diye bir şey de yok. Bu işi hobi olarak yapan insanlar arıların başında bulunamadıkları için arıları onlar yokken oğul veriyor ve kaçıyor. Bu bir kayıp. Böyle olunca da oğul veren arı kötü oluyor. Yıl içerisinde oğul süresi de maksimum 20 gündür. Yeni bir bahara göçülürse bu tekrar edebilir.
      Oğulun bir çok etkeni var, oğula yatkınlık(genetik durum) bence küçük bir etken. Esas etken doğadaki polen ve nektarın arıyı nasıl nüfus artışına yönelttiğidir.
      Konu çok uzun bir konu... Bizim bir kaç yıllık ıslah çalışmamız ile oğula meyletmeyen arılar elde etmekmiz çok zor bence.
      Bazı yıllar arıların tamamı oğul verirken, daha sonraki yıllarda bu oğullardan üremiş kolonilerin hiç oğul vermediği yıllar da yaşadık. Bu doğadaki verimle paralel bir şey.

  • @turkistandavasi8287
    @turkistandavasi8287 4 года назад +2

    hocam yüksük dediğimiz şey oğul mu oluyor yani ordan ana arımı çıkıyor eğer anaarı çıkıyor sa o oğulları kesip farklı kovanlara koysak ve arıları çoğaltsak daha mantıklı değilmi ?

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  4 года назад +1

      Evet yüsük dediğimiz şeyden ana arı doğuyor. Kuralına uygun bölmeler yapılarak, bu bölmelere doğmaya yakın ana yüsükleri takılıp yeni koloniler oluşturulabilir. Bu sayede taze anaların çiftleşmesi sağlanır. İhtiyaca göre zaten bunu yapıyoruz. Yeni koloni oluşturmak için en önemli şey yumurtlayan anaya sahip olmak.

    • @turkistandavasi8287
      @turkistandavasi8287 4 года назад +1

      @@kamiladak2185 çok teşekkür ederim hocam bilğilendirdiğiniz için Allah razı olsun

  • @haydaryilmaz8802
    @haydaryilmaz8802 3 года назад +1

    Sütlü ne kardeşim ana memesi dikmiş desene be kardesim

  • @hobbyimkerarslan
    @hobbyimkerarslan 2 года назад +1

    👍

  • @ahmahm8637
    @ahmahm8637 4 года назад +1

    Abi kolay gelsin abi kovanlarımı güneşli yerlerde mi yoksa gölge altında mı koyalım

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  4 года назад +1

      Bu bulunduğunuz yere bağlı. Ege ve Akdenizde yaz zamanı kovan gölgede olsa daha iyi olur. Yüksek rakımlı yerlerde güneşte durabilir. Bizim kovanlar sürekli güneşte duruyor. Burada önemli olan yeterli kovan havalandırmasının olması. Ege ve Akdenizde yeterli havalandırması olmayan güçlü kovanlarda, çok sıcakta petek göçmesi olabiliyor. Bu şekilde arkadaşlardan arı öldürenler oldu.

    • @ahmahm8637
      @ahmahm8637 4 года назад

      @@kamiladak2185 güneydoğuda yum

  • @gecekusu8468
    @gecekusu8468 4 года назад +1

    saglam ana cıkar ben genelde hep boyle yaparım bolmeyı super olur

  • @emrullahuzumcu3131
    @emrullahuzumcu3131 4 года назад +1

    Hocam kolay gelsin üst katta şu an 5 çıta var 10 gün bakamadım alt tarafa şu an yüzük yapmışlar üst katta petek kabartma işlemleri devam ediyor ne yapmalıyız alt katta yüzük sayısı biraz fazlaydı

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  4 года назад +1

      Ana arı duruyorsa, anayla birlikte 5-6 çıtalık bir bölme yapabilirsiniz. Analı bölmede yüsük yemizliği yaparsınız ana yoluna devam eder.
      Tüm kovan için yüsük temizleme seçeneği de var ancak bu çoğunlukla çözüm olmuyor. Oğul kaçırmamak için anayla birlikte bölün derim. Kalan kısmı da takip edersiniz. Kontrollü bir şekilde ana üretebilirsiniz.
      Eğer arılığa her gün gidemiyorsanız. Esas kovanda kalan 9-10 çıtayı 3 bölme yapabilirsiniz. Her bölmede en güzel görünümlü ikişer yüsük bırakırsınız. Analar doğup yumurtladıktan sonra birleştirme de yapabilirsiniz.
      Benimki sadece tavsiye son kararı kendiniz veriniz.

    • @emrullahuzumcu3131
      @emrullahuzumcu3131 4 года назад +1

      Ana arı kovanda mevcut hocam yumurtlamada sıkıntı yok gayet verimli bir şekilde devam ediyor haftalık bakma imkanım var kontrollü bir şekilde gitsem yüzükleri kesip mevcut arı ile devam etsem sıkıntı olurmu yorumunuz için teşekkürler hocam

  • @HAK..
    @HAK.. 4 года назад +2

    Prof dr Muhsin doğaroğlu hocanın videolarını tavsiye ederim teknik arıcılığın piridir 👍

  • @qeysharinov
    @qeysharinov Год назад +1

    baharda ana arıya yer açmazsan böyle oğullar çok görürsün

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  Год назад

      Bunu yazıyor olmanız, aynı ırk arıyla çalıştığınızı ve benimle aynı iklim şartlarında bulunduğunuzu düşündürüyor. Yoksa tecrübe etmediğiniz bir şeyi yazmazsınız diye düşünüyorum. Bizim burada güçlü kovanlar Mart'ın sonunda 10 çıtayı geçiyor. Daha önünde Nisan, Mayıs, Haziran var. 11 ay kesintisiz yavru faaliyetinin devam ettiği bir yer burası...

  • @aliyesil1957
    @aliyesil1957 4 года назад +1

    Usta benim Arida bayaa sıkışmış hatta yüzük bile yapmış 4 _5 tane ama içinde yumurta yoktu kat attım ogula gidermi?

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  4 года назад +1

      Önce yüsüklerin içinde yumurta olmalı. Oğula gider mi, gitmez mi buradan bilemem. Kovanınızı 3-4 güne bir kontrol edin. Petek örmeye devam ediyorsa sıkıntı olmaz. Petek örmeyi durdurursa o zaman kovanı kontrol edersiniz.

  •  3 года назад +1

    Tamam sıkışık olsunda ezbere sıkışık olsun demek yanlış olabilir zayıf arı sıkışık tutulur mantıklı ama güçlü arı zaten yavru çürütmez hızına yetişemezsin bir gecede 2 petek örer

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  3 года назад +1

      Haklısınız. Ancak arıcılık yapan arısını takip edecek. Bu dediğiniz katta olan arıda olur. Arıcı tedbirini ona göre almalıdır.

  • @Kaynaranca
    @Kaynaranca 3 года назад +1

    👍👍👏👏👏👏💓💓💓

  • @Ghedi1965
    @Ghedi1965 4 года назад +1

    Thank you for sharing this video

  • @gunesaricilik.9926
    @gunesaricilik.9926 4 года назад +1

    Kamil bey.
    erkek Arıların dışarı atıldığı kovanlarda oğul tehlikesi yok diyebilir miyiz.

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  4 года назад +1

      Kovanın erkek arılara ihtiyacı yoksa onları kovandan kovarlar. Kovan erkek arılarını imha ediyorsa o kovan için oğul durumu yoktur. Bu daha çok sonbahar döneminde olur.
      Çıkan oğullarda ana çiftleştikten sonra da bu gerçekleşir. Kovan tamamen kendi haline bırakılsa (yani besin takviyesi yapılmasa) sabit arıcılık için söylüyorum, arıyı oğula sevkeden durum 15 günlük bir zaman dilimini kapsar. Bu dönem atlatıldığı zaman arı kolay kolay oğula yatmaz. Bu Torbalı için Mart sonundan Nisan 15'e kadardır. Ancak gezginci arıcılar için her yeni bahar yeni bir oğul ihtimalini de beraberinde getirir.

    • @gunesaricilik.9926
      @gunesaricilik.9926 4 года назад

      @@kamiladak2185 çok tsk ederim

  • @muhammetaltntas9100
    @muhammetaltntas9100 4 года назад +2

    Hocam arılarım gün geçtikçe azalıyor dışarı çıkmıyor ana arı duruyor neden olabilir

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  4 года назад +1

      İlk aklıma gelen varroa. İkincisi yeterli besin buluyor mu? Kovanda ihtiyaç dışı petek var mı? İşçi arı nüfusu ana performansını destekleyecek miktarda mı? En son ve düşük ihtimal ana yeterli yumurta yapabiliyor mu? Son şık düşük olasılıktır. Çünkü kovan zamanında tedbirini alır. %90 varroadır diye düşünüyorum.

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  4 года назад +1

      Bir de bu tarihte; dışarıdan, zirai ilaçlardan zarar görmüş olabilir. Kovan nüfusunda bir anda düşüş olduysa arınız zehire çarpılmış olabilir. Bu da bir ihtimal.

  • @erenask9875
    @erenask9875 4 года назад +4

    abi hem arı sıkışsın hemde oğula gitmesin diye bişi yk çıta vermemişsin arı tabi oğula yönelecek

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  4 года назад +2

      Arıda hacimsel bir sıkışma yok. Sıkışıklıktan kastımız petek üzerindeki yoğunluk. Petek örecek arı sizin petek vermenizi beklemez yeterli boşluğu var diker dalakları. Örmeyecek arıya petek ver (ham petek) örmez. O arının oğula yönelmesinin tek sebebi var. Arının en hızlı yavru faaliyeti yaptığı dönemde çok güçlü bir nüfusa sahip olması. Tarih 24 Mart dikkatini çekerim. Her canlıda üreme isteği vardır ve şartlar olgunlaştığında bu gerçekleşir. Biz arı istemeden petek vermiyoruz. Arı hasta olacağına oğul versin.

  • @ibrahimaydogan4148
    @ibrahimaydogan4148 4 года назад +1

    Usta o arının ogula gitme nedeni sensin Mayıs ayında ne sıkışıklığı yavru mu üşüyecek şuanda iki çıta kapalı kata cekseydin böyle olmazdı

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  4 года назад +2

      İbrahim bey, sadece videonun 24 Mart tarihinde çekildiğini ve 27 Mart tarihinde de youtube yüklendiğini dikkatinize sunmakla yetineceğim.

  • @izzetsimsek4821
    @izzetsimsek4821 4 года назад +1

    Zahid organik bal kanalını herkese öneriyorum bilgilendirme falan da yapilmaktadır

  • @Seyma_istee
    @Seyma_istee 4 года назад +2

    Başkan bukadar sıkıştırıŕsan arı oğula yönelir

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  4 года назад +1

      Benim için sıkıntı yok. Amacım arıyı çoğaltmak. Sizin yorumunuzun aynısını iki kişi daha yaptı onlara ayrıntılı cevap yazdım. Siz de o cevapları kendinize yazılmış gibi okuyabilirsiniz. Arıyı geniş tutup arkasından yavru çürüklüğü videosu çekmek istemiyorum. Sıkışık arı sağlıklı arıdır.

  • @yeditepearicilik90
    @yeditepearicilik90 4 года назад +2

    Kâmil hocam benim arılığımın yanından dere geçiyor allah muhafaza oğul veren olursa çok kişiye söyledim kovanıyla beraber dereye atıp kurtulucam bitini ilaçla keki şurubu yedir besle kat verecek güce gelsin eee ben oğula gidiyorum yok öyle bir şey kabul etmem cezalandırırım.

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  4 года назад +1

      İşin doğasında var:) Şartlar olgunlaşırsa gider.

    • @yeditepearicilik90
      @yeditepearicilik90 4 года назад +2

      @@kamiladak2185 Nereye gidiyor hocam geçen sene oğulcu bir tanıdıktan 2 kovan aldım ikisi de oğula gitti bende anaları gençleştirip böldüm sizin yaptığınız gibi sonra düşündüm seneye aynı tarihte hepsi oğula gidecek maya aynı maya yaptığım anaların hepsini kestim ang vakfı macael arıcılıktan temiz soy aldım kafam rahat her konuda çok iyiler gargamel gibi elde kepçe oğul koşturamam ben söylemeden hiç bir yere gidemezler ısrar eden derenin dibine gider :)

  • @alikorkmaz247
    @alikorkmaz247 2 года назад +1

    Ben olsam o kovandaki her yuksuklu çerçeveleri ayrı ayrı bolerdim

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  2 года назад

      Zamanı geldiğinde ve ihtiyaç varsa ben de dediğiniz gibi yapıyorum. Bu videoda anaların doğmasına en az 7-8 gün var. Bu dediğiniz işlem anaların doğmasına 1-2 gün kala yapılacak bir şey. O zamana kadar ana yüksüklerinin güçlü bir kovanda durması anaların daha sağlıklı gelişmesini sağlayacaktır.

  • @ahmahm8637
    @ahmahm8637 4 года назад +1

    Arılara pekmez verebilir miyiz

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  4 года назад

      Verirseniz arılar pekmezi alır. Ancak niye pekmez veriyorsunuz ki? Pekmez şekerin 4-5 katı fiyatına. Bunun için şeker şerbeti daha uygun. Zaten arılar yapılan beslemeyi yavru üretiminde kullanacak.

    • @ahmahm8637
      @ahmahm8637 4 года назад

      @@kamiladak2185 elimde biraz pekmez var kış bittiğinden kimse yemiyor ondan yoksa pekmez alacağından değil

  • @musaiskal5486
    @musaiskal5486 3 года назад +1

    Abi 8 nolu petekte bir ana daha var
    İstersen videoyu tekrar izle

  • @filizcelik1773
    @filizcelik1773 4 года назад +1

    Zili açtım takipteyim bende beklerim komşum

  • @bormut
    @bormut 4 года назад +1

    Bu şekilde benimde bir arım vardı kovani böldüm fakat anasını bula. Adım kader dedim rastgele böldüm. Durum ne olur sizce. Bide ari istemeden Petek vermeyin diyorsunuz doğru peki sokağa çıkma yasağı gelirse ne yapmayı düşünüyorsunuz.

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  4 года назад +1

      Kovanı böldüğünüzde petek gözlerinde günlük yumurta var mıydı? Bazen arı oğul veriyor ancak kalan nüfus çok kalabalık olduğu için arının oğul verdiği anlaşılmıyor. Yaptığınız bölmeleri daha sonra kontrol edin. Belki anayı bulursunuz. İstemeden petek vermeyin (kabarmış petek) diyorum. Ancak araya vermemek kaydıyla ham petek fazladan verilirse sıkıntı olmaz. Esas problem kabarmış peteğin istek dışı verilmesidir. Arıya uzun süre gidilemeyeceğinde; telli boş çerçeveler konabilir. Arı ihtiyaç duyarsa oraya petek örer.
      Sokağa çıkma yasağı konusunda belgeli arıcılar için sıkıntı yok. Yasak arıcıları kapsamıyor.
      www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-tarim-ve-hayvancilik-calisanlari-sokaga-cikma-yasagindan-muaf-tutulacak-5751012/

  • @bizimmutfak3240
    @bizimmutfak3240 4 года назад +1

    🌹🎁🖐️🌹 Hediyemle geldim sizide Bizim mutfak Abonné BEKLİYORUM Ellerine emeğine sağlık çok güzel olmuş SM DUAILE

  • @iler5935
    @iler5935 2 года назад +1

    sen önce kamaramani degistir hacim kulak kalmadi

  • @KadirUygunn
    @KadirUygunn 4 года назад +1

    be ğen dim 🖒👏👏👏👏

  • @saimozmen8446
    @saimozmen8446 4 года назад +1

    Hocam dediğin konu anlaşılmıyor. Önce ne yapacağını anlat özetle. Sonra çekimi yapsan daha istifade edilir. Ne yaptığın belli değil ya dostum

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  4 года назад

      Merhaba Saim bey, biz çekime başlarken kovan kontrolü diye başladık. Kovan içindeki durum bizi farklı bir yöne sürükledi ve kovanı bölmek zorunda kaldık. Bu iş önceden planlanmaz. Kovanı açdığımızda arı bize ne yapmamız gerktiğini söyler ve biz onu yaparız. Arı bize ben kaçacağım dedi biz de bölmek zorunda kaldık durum bundan ibaret.
      Bu videodan bir şey anlamadıysanız kitabın ortasından okumaya başladınız demektir. Bu videoyu anlayabilmeniz için biraz arıcılık bilgisine sahip olmalısınız..
      Şöyle söyleyeyim. Dört işlemi bilmeden, havuz problemini çözemezsiniz. İyi günler dilerim.

  • @ramilasayev1752
    @ramilasayev1752 4 года назад +1

    Birwey diyimmi arkadawlar bolme ile ilgili videolara bakib aklinizi katiwdrmayin.. biw yere vakit harcamayin.bolme iw deyil. Ari artirmaaq isdiyosaniz ogul verme yolu ile artirin..yox isdemiyosaniz kat artirin .

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  4 года назад

      Biz oğul takip ediyoruz zaten. Bu paylaşım arıya haftada bir iki defa uğrayanlar için.

  • @serkankaraca7431
    @serkankaraca7431 4 года назад +2

    Böyle aricilik yapanlar bal flan alamaz.Ancak ari satar.

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  4 года назад

      Takipte kalın. Bal sağımını da çekeceğiz:) İnşaallah. Ne yaptığımızı biliyoruz. Arı da, bal da, polen de satarız. Yalnız böyle bir cümle yazıp kenara çekilmeyin. Sizce ne yapmamız lazım biraz sizden fikir alsak. Video 24 Mart'ta çekildi. Videosunu çektiğimiz kovandan daha güçlü kovanlar var. Oğulu nasıl engelleriz? Analar 2018 ve 2017 yılının olmasına rağmen performans üst seviyede. Ne yapmalıyım? Biraz destek.

    • @serkankaraca7431
      @serkankaraca7431 4 года назад +1

      @@kamiladak2185 Ben bu sistemin yanlis oldugunu belirtmek istedim.Bir kovandan 40, 50 kg bal alamiyorsan ben bal aldim deme.

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  4 года назад +2

      @@serkankaraca7431 Ben dediğiniz rakamlara ortalama da hiç yaklaşamadım. Ancak kovan bazında 1 ya da 2 kovan bazen katta olup pik yapabiliyor. Dediğiniz rakamlara ortalamada profosyonel arıcıların(Türkiye'de) hiç birisi ulaşamaz. Sahada olan ile seçilmiş kovanlardan çekilen videolar aynı şey değildir. Her şey videolarda izlediğiniz, kitaplarda okuduğunuz gibi değil maalesef.
      Bende şöyle bir kanı oluştu; siz kovan başı 40kg ve üzeri bal elde ediyorsunuz ki bana bu şekilde yazdınız. Biz sahada ne ile karşılaşıyorsak izleyiciye onu aktarıyoruz. Yani öncesinde yazılmış senaryomuz yok. Bir de bu 40-50kg bal veren arılar nerede onu merak ettim. Teşekkür ederim.

    • @halilevren1088
      @halilevren1088 3 года назад +1

      @@kamiladak2185 hocam 10 yillik sabit bir arici olarak size katliyorum.. arkadasin verdiği rakam cok yüksek..gezici arıcılık yapanlarda belki olabilir.. benim ortalamam 25-30kg arasi. 10 yilda en iyi sezonda bile kovan başı 40 kg görmedim.. keşke olabilse..

  • @serhatcetin5190
    @serhatcetin5190 4 года назад +1

    Anayı aldınız yeni cıkan ana diyer anaları kesecek yinede ogulamı gidecek diyiyorsunuz

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  4 года назад

      Yumurtlayan anayı koyduğumuz bölmede yüsükleri biz temizliyoruz. Yüsüklü olan diğer bölme ise tarlacılarda geri döneceği için güçlü bir kovan olacak. Zamanı gelip analar doğduğunda çok sayıda çaylak ana ile dışarı oğul atar. Daha sonra bu oğuldaki analar iktidar mücadelesi sonucu teke düşer. Kovanda kalan yüsüklerden tekrar analar doğmaya devam eder. Ya tekrar oğul verir ya da nüfus azsa içeride bir ana kalır. Daha sonra çiftleşir.

    • @serhatcetin5190
      @serhatcetin5190 4 года назад

      @@kamiladak2185 demek oluyorki niyetlendilerse ogula ne yapsanda durduramasın

  • @muratmurat5351
    @muratmurat5351 4 года назад +1

    Petek örmeyen güçlü arı oğula gidecek mânası çıkar mı.

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  4 года назад +1

      Doğada verim bittiğinde de arı petek örmez. Verimli bir ilkbaharda; arı güçlü, kovanda fazla petek yok ise arının petek örmesi lazım. Örmüyorsa oğula meyillenmiş olabilir.

    • @muratmurat5351
      @muratmurat5351 4 года назад +1

      @@kamiladak2185 ilkbaharı sormuştum. teşekkur ederim.

  • @gunesaricilik.9926
    @gunesaricilik.9926 4 года назад +1

    kamil sonucunu merak ediyorum

    • @kamiladak2185
      @kamiladak2185  4 года назад

      Sonuç, esas analı bölme iki ham petek ördü. Kalan kısımdan da oğullar aldık. Bu durumdaki kovan sayısı 10 civarında olduğu için şu ana kadar 20 nin üzerinde oğul aldık. Yeni anaların bir kısmı yumurtladı. Bir kısmının da yumurtlamasını bekliyoruz.