Eksperiment: Hvordan håndterer jeg stress?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 14 апр 2023
  • Hvad er symptomerne på stress? Hvad gør stress ved kroppen? Hvad skal man gøre, når man bliver stresset? Hvilke typer af stress findes der? I denne dokumentar undersøger TV2 Østjyllands dokumentarist, Emil, hvordan stress påvirker kroppen, og hvordan man kan lære at håndtere den kortvarige stress, så den ikke tager over og bliver langvarig.
    Mellem 250.000 og 300.000 danskere lider af alvorlig stress. Ifølge Psykiatrifonden har 41 procent af alle unge mennesker i Danmark oplevet stresssymptomer i løbet af det sidste halve år.
    I denne dok er vi med, når Emil fra TV2 Østjylland springer faldskærm. Han stresser og bliver nervøs og anspændt, når han hopper ud fra et fly i frit fald i 4000 meters højde. Emil skal undersøge, hvordan stressen påvirker hans krop, og om han kan få nogle redskaber til at håndtere stresssymptomerne.
    Den stress, Emil føler i flyet, er den samme form for stress, man kan føle, når man for eksempel skal til eksamen, skrive opgaver, skal til en jobsamtale eller bare har lidt travlt. Det er en kortvarig stress, der rammer kroppen, og får pulsen i vejret. Men hvad sker der, når den kortvarige stress ikke går væk? Det ved Christian, som Emil møder i denne dok. Christian fra Aarhus er nemlig syg med langvarig stress, som blandt andet gør, at han lige nu er sygemeldt fra sin uddannelse.
    Den unge mands forløb startede med, at han i nogle år var diffus. Han oplevede at føle sig frakoblet sin egen krop, han mærkede en underlig trykkende fornemmelse over næsen, han blev diffus og skulle lede efter ordene. Han blev grådlabil og let ked af det. Han fik angstanfald, og nogle gange stod den unge studerendes hjerne bare helt stille.
    Man østjyden lyttede ikke til sin krop, selvom følelsen af, at han burde sige stop, dukkede op flere gange. Han var ambitiøs og ville gerne have en god uddannelse og et godt job. Førhen kunne han presse sig selv til det yderste.
    Når han drak alkohol, rystede hans krop hele natten, og til sidst valgte den unge mand at gå til lægen. Lægen sagde, at han burde gå på deltid eller sige op. Christian valgte at tage en pause på fire måneder fra sit studie. Han snakkede med en psykolog, men det hjalp ikke meget. Ifølge Christian er det svært at få hjælp, fordi stress ikke er noget, som sundhedsvæsnet dækker.
    De prøvede at hjælpe ham med den angst, som han har fået på grund af sin stress, men det hjalp ikke at snakke. Til sidst kunne han ingenting. En jul sad han i kælderen, fordi han ikke kunne holde ud til være sammen med sin familie.
    I starten nægtede den ambitiøse Christian at acceptere, at han havde stress. Han kunne ikke bære tanken om bare at skulle gå hjemme i en længere periode og ikke få en uddannelse. Han blev udtaget til at tage sin drømmeuddannelse på officersskolen. Men hans krop var stresset, og han var nødt til at droppe ud.
    I et par år prøvede hans krop at sige stop, man han lyttede ikke. En dag gik det helt galt.
    Han overhørte alle stress-symptomer, men pludselig knækkede han. I dag er han sygemeldt med stress fra sit studie, Statskundskab, og kan ikke holde til at se venner og familie lang tid ad gangen. Flere af hans venner ved faktisk ikke engang, at han har stress. Han oplever stadig alle symptomerne på stress, selvom han er sygemeldt. For det kan tage lang tid at blive rask, når stressen først har overtaget kroppen.
    Men jo hurtigere, man accepterer at man er stresset og lytter til sin krop, jo hurtigere kan man få det bedre.
    Da tiden kommer til, at vores journalist skal springe i faldskærm, er han meget nervøs og anspændt. Hans puls stiger og stiger. Han sveder og er nervøs. Men så bruger han vejrtrækningsøvelser, som han har fået af stresscoachen Birthe, der har speciale i at hjælpe folk med at håndtere deres stress.
    Øvelserne og redskaberne lader faktisk til at virke på Emil. Hans puls falder og han finder ro, selvom han selvfølgelig stadig er nervøs for springet. Han tager mod til sig og springer. Han bruger vejrtrækningsøvelserne hele vejen, og det hjælper ham til en vis grad. For han kan ikke sige sig fri fra at have høj puls, svedetur og rysten på sine hænder.
    Efter at have udsat sin krop for kortvarig stress, forstå Emil godt, at Christian er presset over at have det sådan hele tiden. Men Christian har ikke tænkt sig at give op. Han vil kæmpe for at blive rask.
    Vi håber, at du kunne lide denne doku om vores eksperiment, der undersøger stress. Når du har set dokumentaren, der undersøger, hvordan stress påvirker kroppen, og hvad man kan gøre for at undgå at blive syg med langvarig stress, ligger der flere doks på vores RUclips kanal. Subscribe her:
    ‪@tv2stjylland899‬
    TV2 ØSTJYLLAND: Vi skaber samtaler og oplevelser i fællesskab og sikrer public service til de kommende generationer.

Комментарии • 5

  • @samiskarnagersalihi3090
    @samiskarnagersalihi3090 Год назад +2

    Min morfar har straks han er dør❤😢😢

  • @tv2stjylland899
    @tv2stjylland899  Год назад +2

    Har du oplevet at føle dig stresset? Og hvilket eksperiment skal vores dokumentarist Emil lave næste gang?

  • @stormhansen944
    @stormhansen944 Год назад +2

    Reupload?