👍 mulțumesc frumos pt aceste informații. Vă ascult cu mare drag 🤗 dar acest subiect a fost cel mai interesant personal pt mine și de informații utile pt această generație.
Suna foare periculos ( eu avand 15 ani😢) dar daca eu tanjesc sa ies afara dar iarna nu pot iesi toata ziua cu placa,ce pot face ? Vara nu este problema pt ca sunt dependent sa zic de bicicleta .
Sunt pro tehnologie. Copilul meu are telefonul lui (fără cartelă, bineînțeles) și pot spune că vorbește foarte bine limba engleză la nici 3 ani, numără până la 100 în limba engleză și română. Face adunări și scăderi simple și când nu mai are chef de telefon se orientează pe jocurile fizice. Atât aplicațiile cât și jucăriile sunt (majoritatea) numai educative. Cum spuneam,l-am disciplinat (nu e greu) și acum își alege singur când să folosească telefonul și când să se joace cu jucăriile preferate. Recunosc că bateria telefonului nu ține prea mult așa că am o portiță de scăpare dacă face abuz. Dar până acum nu am ajuns la abuz. O minimă disciplină face minuni! Comparativ cu noi, generația asta e plină de copii foarte inteligenți,la o vârstă mică și atenție! Numai datorită tehnologiei. Cum spuneam, important ca părinte este să alegi pentru copilul tău lucruri, aplicații educative. Sunt contra rețelelor sociale și nu mi se pare ok să se petreacă mult timp online fără a face ceva constructiv,ci doar fiind o legumă în fața unui monitor. Așa nu e sănătos deloc.
...toti copiii la 4-6 ani sunt formidabili....sa ne spui peste 15 ani ce face copilul tau....daca "a facut cunostinta" cu "gheata" , cu crack , stie geometrie ("trage linii") si merge imbracat cu "resturi" de pantalon....sa vezi cu tata 'smart' ai sa fii...
@@nicolaemarian7009 din toată grădinița este singurul care vorbește engleza fluent. Prin urmare,nu toți copii sunt formidabili. Nu zic că băiatul meu e geniu. Absolut deloc. Dar subliniez că tehnologia ajuta aceste generații dacă părinții direcționează atenția copilului spre lucruri educative. Fără însă a se face exces. Nu are rost să fim răutăcioși. Cifrele vorbesc de la sine. Nu știu cât de evoluat erai tu la 3 ani dar pun pariu că nu făceai calcule de matematică în limba engleză. 😂 Concluzia: tehnologia ajută la o evoluție mai rapidă comparativ cu generația noastră. Tehnologia poate ajuta dacă e folosită într-un mod sănătos,dar poate face rău dacă o folosești în exces și daca nu e nimic educativ în conținutul oferit de tehnologie. Este un fapt concret. Că ești de modă veche și nu vrei să te adaptezi vremurilor actuale e problema ta. Dar să crezi că un copil care evoluează și cu ajutorul tehnologiei vă ajunge un drogat... Cum să fiu mai delicat? Înseamnă că utilizezi prea puțin din potențialul folosit de materia cenușie din capul tău. Sănătate și toate cele bune! 👍
@@ioanmuresan9591 ai citit ce am scris? Mă repet aici. Vorbește fluent și cu accent foarte bun limba engleză,face adunări și scăderi, știe să numere până la un milion (atât în limba română, cât și engleză), își alege jucăriile și desenele animate acestea fiind numai cu cifre (numberblocks,preferatele lui). Nu urmărește desene fără conținut educațional decât foarte rar. Se plictisește repede. Acum are aproape 4 ani și învață din proprie inițiativă să lucreze cu laptopul. Lucruri de bază: cifre și litere. Pe final,am avut grijă să folosească această unealtă (tehnologia) ca un creator și nu ca un consumator. Învață,nu lâncezește la desene fără conținut educațional. Îi place și partea frumoasă este că nici măcar nu mă chinui în direcția asta. Are o pasiune (cifrele) și învață singurel. Abuzul de tehnologie este eliminat prin alternanța cu plimbări și joacă în natură,cu și fără gașca 🙂 Plimbări în împrejurimi cât și la zeci sau sute de kilometri. Astăzi și ieri cerea să-l plimbăm la București. 😄 Deci nu e lipit de tehnologie tot timpul. Mulțumesc de urări și la fel vă doresc și eu. Toate cele bune.
Servus! ... ?! .... primul pas, școala on-line :) .... următorii pași: pe ecran!!! Salve! ... 24/07/365/(366 odată la 4?!) ... viață veșnică, vie : vița de vie! munca și învățarea , fără ecran: radio!
...iar "te-ai lovit la cap"...scoala on-line?...e o mare tampenie...poti sa faci copii, fara sa fi cu nevasta langa tine, doar prin telepatie?..poti sa explici de ce exista , genetic, atati tolomaci ca tine intr-o natiune de 20 milioane de "vietuitoare" care 'n-au aflat' nici dupa doua mii de ani "care le este drumul" in viata?...
Nu va suparati dar ce calificari are domnul sa dea altfel de sfaturi? Nu reusiti sa gasiti un psiholog certificat? Un neuroscientist pe bune, ca tot ii place domnului Mind Architect acest cuvant. Nu oferiti o platforma, sub pretextul facerii de bine, unui om dispus sa zica si sa faca orice pentru brand recognition.
Chiar așa ...cum își permite să nu dețină o diplomă într-o țară plină de fabrici de diplome. Recomand Andrew Huberman cercetător la Stanford "este certificat", din păcate nici asta nu oferă informația gratuit... întrerupe podcastul sa promoveze diferite branduri care nici măcar nu sunt ale lui.
@@etamocicleta4899 :) Sa fim seriosi, chiar daca esti sarcastic... cum sa-l aduci pe Huberman la nivelul asta de mahala? Asta e prostia la demersurile astea, ca reduci totul la Romania cand ai Harvard, Oxford, MIT, Princeton la un click distanta... totusi de ce ai avea incredere intr-un Paul de la "marginea drumului"... care are 10 ani vechime in "fake it 'till you make it", cand sunt convins ca nu te-ai lasa operat de apendicita de un pseudo-medic... chiar aici in tara cu fabrici de diplome. OP avea dreptatea, de ce sa chemi un trepadus care-ti zice intro romgleza de prostit corporatisti niste chestii stiute de zeci de ani... de ce sa nu chemi un psiholog, un cercetator pe bune... ca avem si noi cativa chiar ok. Pur si simplu validezi chestiile pseudo cu astfel de lucruri... ca e plina tara de experti de toate felurile, mai ieri am dat de unu expert in biochimie, care nu stia rezolva o problema de chimie de generala, dar stia el cum sta treaba cu biochimia si ultimele studii clinice, ba chiar avea si carti scrise... Ai studiile pe bune, la timpul lor... ai cercetarea in spate, ai pus osul... poti sa nu fii o gluma, altfel e fix pix, arunci niste chestii sa para complicate, mai zici 2-3 chestii adevarate pe care le accentuezi si aia e... esti Alex Jones de romania. Si pe mine ma deranjeaza ca tipul asta de mai sus ne expune niste chestii pe care le-am citit acum 15 ani, daca nu mai mult, plus de asta... Wow... a explicat el cum sta treaba cu dopamina... data viitoare ne explica oare de serotonina? Oare e ok sa le dai ciocolata la copii? Bomboane? ... practic in 10 minute... mi-a aratat cap coada procedura unui sarlatan, atat ca el nu voia sa te prosteasca personal, ci voia sa castige un capital de imagine. PS: Astept cu nerabdare sa-l invite si sa-mi zica si Lorand Soarez niste idei de pe santier... ceva de genul: "Daca crezi in tine si pui osul sigur reusesti..." PPS: Poti sa-l cauti pe Doctorul Cezar, care spre deosebire de tipul asta chiar are studiile in spate si iti explica aceleasi kkt-uri in 5 minute... asa coerent si fara prea multa romgleza de balta.
@@lorand-edmondiszlai9416Pot înțelege că nu-l agreezi..... de ex. eu nu-l agreez pe Zoltan Veres datorita lipsei lui de modestie, insa adesea are mesaje, idei geniale. Podcastul lui Paul este accesibil și celor care nu știu engleză, limbajul folosit este ușor de înțeles și folosește analogii din cărți la care se face referință în fiecare episod. Deci accesibil și celor care nu prea citesc și nu au avut timpul sau ocazia să le citească așa cum ai avut. Intervențiile de la Europa fm sunt slabute în comparație cu podcastul de pe Spotify sau RUclips. As fi vrut un podcast al prof. Daniel David sau Mircea Miclea .... dar asta e ... MindArhitect a avut inițiativa și a abordat un subiect la care nu avea concurență în limba română. Adesea oamenii geniali nu ies la suprafață, nu au prestanța și extroversia necesara sa înceapă genul asta de proiecte și rămân în anonimatul unor facultăți și au acces la ei doar câteva sute de studenți. (Vezi popularitatea prof. Jordan Peterson după ce a publicat cursurile pe RUclips).
@@etamocicleta4899 Da as putea sa inteleg ce ai descris mai sus, e accesibil, e nou, e pe romaneste... dar problema mea este cu totul alta. Nu m-ar deranja sa fie chemat peste tot, dar sa fie prezentat ca atare... ceva de genul Paul Xulescu care nu-i medic, nu-i cercetator e speaker de genul x si ne explica cum sta treaba cu creierul uman... a venit a aruncat asa din 3 in 3 minute cate un termen complex despre creier si aia a fost...
Spune omul ce ziceau altii acum 10 ani... dar noah, ce sa faci cand traiesti intro tara in care dureaza 30 de ani sa faci o autostrada, nu e de mirare. PS: Multa vorba fara fond presarata cu romgleza si aia e... wow, "mind = blown". Se stie de 40 de ani ca nu e ok sa expui copiii ecranelor... 40 de ani. PPS: Decat sa-ti pierzi timpul cu trepadusi, te uiti la Doctorul Cezar si explica in 5 minute ce explica tipul asta in jumatate de ora. LE: A dat o duma cu "recablatul" chestiilor din copilarie... hahha a zis ca e nasol ca se cableaza nasol de mic, ca bla bla ... dupa care a zis ca se poate recabla greu, mai ca n-a zis ca i-a luat 20 de ani sa se recableze =)) da e greu sa faci ca el.
...cum dezlipiti copii de celular?....puneti copii pe aragaz, iar dupa ce 'dse incalzescbine' , se dezlipesc de telefon...."Simplu si ...eficient"...P.S. - Cu telefoane sau fara, tot tolomaci cresc !...
👍 mulțumesc frumos pt aceste informații. Vă ascult cu mare drag 🤗 dar acest subiect a fost cel mai interesant personal pt mine și de informații utile pt această generație.
Dezlipindu-ne pe noi primii
Super ❤
Suna foare periculos ( eu avand 15 ani😢) dar daca eu tanjesc sa ies afara dar iarna nu pot iesi toata ziua cu placa,ce pot face ? Vara nu este problema pt ca sunt dependent sa zic de bicicleta .
Sa citesti. Fiica mea de 15 ani citeste acum Pe aripile vantului, Ana Karenina, etc.
Sudoku, lectura ( istorie, enciclopedii , gramatica, psihologie etc), desenat , lucru manual ( proiecte precum constructii in miniatura etc)
@@kingadatoma + Biblia, cea mai vaoloroasa scriere cunoscuta omului, plina de intelepciune si sens
Puzzle mare, jocuri de logica, citit. Poate îți descoperi noi pasiuni, cine știe?! Nu ai nimic de pierdut daca încerci.
Încearcă! 😊
De ce aveți 2 emisiuni tip antrenorul părinților acum? Chiar așa mare e cererea de acest format?
Mulțumim
Sunt pro tehnologie. Copilul meu are telefonul lui (fără cartelă, bineînțeles) și pot spune că vorbește foarte bine limba engleză la nici 3 ani, numără până la 100 în limba engleză și română. Face adunări și scăderi simple și când nu mai are chef de telefon se orientează pe jocurile fizice. Atât aplicațiile cât și jucăriile sunt (majoritatea) numai educative. Cum spuneam,l-am disciplinat (nu e greu) și acum își alege singur când să folosească telefonul și când să se joace cu jucăriile preferate. Recunosc că bateria telefonului nu ține prea mult așa că am o portiță de scăpare dacă face abuz. Dar până acum nu am ajuns la abuz. O minimă disciplină face minuni! Comparativ cu noi, generația asta e plină de copii foarte inteligenți,la o vârstă mică și atenție! Numai datorită tehnologiei. Cum spuneam, important ca părinte este să alegi pentru copilul tău lucruri, aplicații educative. Sunt contra rețelelor sociale și nu mi se pare ok să se petreacă mult timp online fără a face ceva constructiv,ci doar fiind o legumă în fața unui monitor. Așa nu e sănătos deloc.
...toti copiii la 4-6 ani sunt formidabili....sa ne spui peste 15 ani ce face copilul tau....daca "a facut cunostinta" cu "gheata" , cu crack , stie geometrie ("trage linii") si merge imbracat cu "resturi" de pantalon....sa vezi cu tata 'smart' ai sa fii...
@@nicolaemarian7009 din toată grădinița este singurul care vorbește engleza fluent. Prin urmare,nu toți copii sunt formidabili. Nu zic că băiatul meu e geniu. Absolut deloc. Dar subliniez că tehnologia ajuta aceste generații dacă părinții direcționează atenția copilului spre lucruri educative. Fără însă a se face exces. Nu are rost să fim răutăcioși. Cifrele vorbesc de la sine. Nu știu cât de evoluat erai tu la 3 ani dar pun pariu că nu făceai calcule de matematică în limba engleză. 😂 Concluzia: tehnologia ajută la o evoluție mai rapidă comparativ cu generația noastră. Tehnologia poate ajuta dacă e folosită într-un mod sănătos,dar poate face rău dacă o folosești în exces și daca nu e nimic educativ în conținutul oferit de tehnologie. Este un fapt concret. Că ești de modă veche și nu vrei să te adaptezi vremurilor actuale e problema ta. Dar să crezi că un copil care evoluează și cu ajutorul tehnologiei vă ajunge un drogat... Cum să fiu mai delicat? Înseamnă că utilizezi prea puțin din potențialul folosit de materia cenușie din capul tău. Sănătate și toate cele bune! 👍
SĂ TI TRĂIASCĂ COPILU DA VEZI CĂ NU O SĂ INVEȚE TABLA ÎNMULTIRI O SĂ SE UITE PE TELEFON TEHNOLOGIA ASTA I CU DOUĂ TĂIȘURI
@@ioanmuresan9591 ai citit ce am scris? Mă repet aici. Vorbește fluent și cu accent foarte bun limba engleză,face adunări și scăderi, știe să numere până la un milion (atât în limba română, cât și engleză), își alege jucăriile și desenele animate acestea fiind numai cu cifre (numberblocks,preferatele lui). Nu urmărește desene fără conținut educațional decât foarte rar. Se plictisește repede. Acum are aproape 4 ani și învață din proprie inițiativă să lucreze cu laptopul. Lucruri de bază: cifre și litere. Pe final,am avut grijă să folosească această unealtă (tehnologia) ca un creator și nu ca un consumator. Învață,nu lâncezește la desene fără conținut educațional. Îi place și partea frumoasă este că nici măcar nu mă chinui în direcția asta. Are o pasiune (cifrele) și învață singurel. Abuzul de tehnologie este eliminat prin alternanța cu plimbări și joacă în natură,cu și fără gașca 🙂 Plimbări în împrejurimi cât și la zeci sau sute de kilometri. Astăzi și ieri cerea să-l plimbăm la București. 😄 Deci nu e lipit de tehnologie tot timpul. Mulțumesc de urări și la fel vă doresc și eu. Toate cele bune.
@@cristiansandu4967 să ti trăiască fericit si întreaga familie sănătate și numa bine Felicitări
👏👏👏👏
este simplu nu ii cumperi telefon :) mare chestie ce atata vorba:)
Servus! ... ?! .... primul pas, școala on-line :)
.... următorii pași: pe ecran!!!
Salve! ... 24/07/365/(366 odată la 4?!)
... viață veșnică, vie : vița de vie! munca și învățarea , fără ecran: radio!
...iar "te-ai lovit la cap"...scoala on-line?...e o mare tampenie...poti sa faci copii, fara sa fi cu nevasta langa tine, doar prin telepatie?..poti sa explici de ce exista , genetic, atati tolomaci ca tine intr-o natiune de 20 milioane de "vietuitoare" care 'n-au aflat' nici dupa doua mii de ani "care le este drumul" in viata?...
Sa înțeleg ca eu primesc tot timpu dopamina dubla atunci când merg la Cumpărături, pt numa acolo îmi vine sa merg, .😊
Nu va suparati dar ce calificari are domnul sa dea altfel de sfaturi? Nu reusiti sa gasiti un psiholog certificat? Un neuroscientist pe bune, ca tot ii place domnului Mind Architect acest cuvant. Nu oferiti o platforma, sub pretextul facerii de bine, unui om dispus sa zica si sa faca orice pentru brand recognition.
Chiar așa ...cum își permite să nu dețină o diplomă într-o țară plină de fabrici de diplome. Recomand Andrew Huberman cercetător la Stanford "este certificat", din păcate nici asta nu oferă informația gratuit... întrerupe podcastul sa promoveze diferite branduri care nici măcar nu sunt ale lui.
@@etamocicleta4899 :) Sa fim seriosi, chiar daca esti sarcastic... cum sa-l aduci pe Huberman la nivelul asta de mahala?
Asta e prostia la demersurile astea, ca reduci totul la Romania cand ai Harvard, Oxford, MIT, Princeton la un click distanta... totusi de ce ai avea incredere intr-un Paul de la "marginea drumului"... care are 10 ani vechime in "fake it 'till you make it", cand sunt convins ca nu te-ai lasa operat de apendicita de un pseudo-medic... chiar aici in tara cu fabrici de diplome.
OP avea dreptatea, de ce sa chemi un trepadus care-ti zice intro romgleza de prostit corporatisti niste chestii stiute de zeci de ani... de ce sa nu chemi un psiholog, un cercetator pe bune... ca avem si noi cativa chiar ok. Pur si simplu validezi chestiile pseudo cu astfel de lucruri... ca e plina tara de experti de toate felurile, mai ieri am dat de unu expert in biochimie, care nu stia rezolva o problema de chimie de generala, dar stia el cum sta treaba cu biochimia si ultimele studii clinice, ba chiar avea si carti scrise...
Ai studiile pe bune, la timpul lor... ai cercetarea in spate, ai pus osul... poti sa nu fii o gluma, altfel e fix pix, arunci niste chestii sa para complicate, mai zici 2-3 chestii adevarate pe care le accentuezi si aia e... esti Alex Jones de romania.
Si pe mine ma deranjeaza ca tipul asta de mai sus ne expune niste chestii pe care le-am citit acum 15 ani, daca nu mai mult, plus de asta... Wow... a explicat el cum sta treaba cu dopamina... data viitoare ne explica oare de serotonina? Oare e ok sa le dai ciocolata la copii? Bomboane? ... practic in 10 minute... mi-a aratat cap coada procedura unui sarlatan, atat ca el nu voia sa te prosteasca personal, ci voia sa castige un capital de imagine.
PS: Astept cu nerabdare sa-l invite si sa-mi zica si Lorand Soarez niste idei de pe santier... ceva de genul: "Daca crezi in tine si pui osul sigur reusesti..."
PPS: Poti sa-l cauti pe Doctorul Cezar, care spre deosebire de tipul asta chiar are studiile in spate si iti explica aceleasi kkt-uri in 5 minute... asa coerent si fara prea multa romgleza de balta.
@@etamocicleta4899 pai daca e asa de bun sa se duca sa studieze Neurostiinte in afara. Problema e ca o sa pice la primul examen.
@@lorand-edmondiszlai9416Pot înțelege că nu-l agreezi..... de ex. eu nu-l agreez pe Zoltan Veres datorita lipsei lui de modestie, insa adesea are mesaje, idei geniale. Podcastul lui Paul este accesibil și celor care nu știu engleză, limbajul folosit este ușor de înțeles și folosește analogii din cărți la care se face referință în fiecare episod. Deci accesibil și celor care nu prea citesc și nu au avut timpul sau ocazia să le citească așa cum ai avut. Intervențiile de la Europa fm sunt slabute în comparație cu podcastul de pe Spotify sau RUclips. As fi vrut un podcast al prof. Daniel David sau Mircea Miclea .... dar asta e ... MindArhitect a avut inițiativa și a abordat un subiect la care nu avea concurență în limba română. Adesea oamenii geniali nu ies la suprafață, nu au prestanța și extroversia necesara sa înceapă genul asta de proiecte și rămân în anonimatul unor facultăți și au acces la ei doar câteva sute de studenți. (Vezi popularitatea prof. Jordan Peterson după ce a publicat cursurile pe RUclips).
@@etamocicleta4899 Da as putea sa inteleg ce ai descris mai sus, e accesibil, e nou, e pe romaneste... dar problema mea este cu totul alta. Nu m-ar deranja sa fie chemat peste tot, dar sa fie prezentat ca atare... ceva de genul Paul Xulescu care nu-i medic, nu-i cercetator e speaker de genul x si ne explica cum sta treaba cu creierul uman... a venit a aruncat asa din 3 in 3 minute cate un termen complex despre creier si aia a fost...
Chiar asa important este gloaba asta de mind arhitect de apare peste tot acum? O fi cumva o eminenta? 🤣
Spune omul ce ziceau altii acum 10 ani... dar noah, ce sa faci cand traiesti intro tara in care dureaza 30 de ani sa faci o autostrada, nu e de mirare.
PS: Multa vorba fara fond presarata cu romgleza si aia e... wow, "mind = blown". Se stie de 40 de ani ca nu e ok sa expui copiii ecranelor... 40 de ani.
PPS: Decat sa-ti pierzi timpul cu trepadusi, te uiti la Doctorul Cezar si explica in 5 minute ce explica tipul asta in jumatate de ora.
LE: A dat o duma cu "recablatul" chestiilor din copilarie... hahha a zis ca e nasol ca se cableaza nasol de mic, ca bla bla ... dupa care a zis ca se poate recabla greu, mai ca n-a zis ca i-a luat 20 de ani sa se recableze =)) da e greu sa faci ca el.
...cum dezlipiti copii de celular?....puneti copii pe aragaz, iar dupa ce 'dse incalzescbine' , se dezlipesc de telefon...."Simplu si ...eficient"...P.S. - Cu telefoane sau fara, tot tolomaci cresc !...