Efficiency Challenge 2018 - Hidromobil: Yakıt Pili

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 2 фев 2025

Комментарии • 7

  • @orkunyucel3095
    @orkunyucel3095 2 года назад +1

    Bor ve Hidrojen konusu içiçedir. Yeşil Hidrojen ülkemizin kurtuluş reçetesi olabilir. Yenilenebilir Enerji kaynaklarından elde edilen enerjinin elektrolizle Hidrojen elde etmek için kullanılması prensibine göre çalışan bu yöntem gerçekten de bir çok sorunu çözebilir.
    Öncelikle Hidrojen'i enerji sektöründe kullanmanın önündeki en büyük problem üretimi için gereken enerjinin Hidrojenin yanması ile su oluşumu sonucu çıkan enerjiden daha fazla olmasıdır. Yani Hidrojeni elde etmek toplamda ciddi enerji kaybı yaratıyor. Ancak hidrojen her an kullanıma hazır güvenli enerji olduğu için yani "enerji güvenliği" sağladığı için bu enerji kaybı göz ardı edilebilir. Ek olarak yenilenebilir enerjinin ihtiyaç fazlası üretilen ve kullanılamayan elektriği depolamış olur(gündüz enerji tüketimi azken güneş panelinin elektrik üretmesi gibi). Ülkemiz yenilenebilir enerjiler yönünden çok zengin bir durumdadır ve bu potansiyeli kullanmamızı sağlayabilir. Bu aynı zamanda yenilenebilir enerjinin önündeki en büyük problem olan dengesiz ve dalgalı enerji üretimini(rüzgarın esmrmesi, dalganın durması, gece güneşin olmaması gibi) daha stabil ve güvenilir hale getirilmesi ve dolayısıyla yenilenebilir enerji kaynaklarının daha çok kullanılabilmesi anlamına gelir
    Hidrojen kullanımındaki ikinci en büyük problem depolamadaki güvenlik endişeleridir. Çünkü Hidrojen oldukça yanıcı ve patlayıcı bir maddedir. Füze-Roket yakıtında kullanılır desem yeterli sanırım. Hidrojen serbest halde kimyasal olarak çok aktif olduğu için patlar. Bunun güvenli depolanması için Hidrojen'in güvenli bir element ya da bileşiğe tutunması gerekir. Bunun için en uygun aday da BOR elementidir. BorHidrür bileşiği halinde Hidrojen güvenli bir şekilde depolanır ve kolayca kullanılır. Bor da Dünta'da en çok ülkemizde bulunuyor.
    Ülkemizdeki Yenilebebilir Enerji ihalelerinde elde efilen enerjinin tamamı veya belli bir kısmı(atıyorum %75 gibi) kapasitesinde "Yeşil Hidrojen Çevrim Santrali kurulması(Doğalgaz çevrim santrali gibi)" veya devlet tarafından "Yeşil Hidrojen alım garantisi" verilmesi gibi yöntemlerle bu iş yürütülebilir

  • @gezguc9
    @gezguc9 Год назад

    Başlık "Hidrojen yakıt pili" ama içerikte yakıt pilinin işleyişi nasıl olur? Bu yok.

    • @anilcanturkmen5170
      @anilcanturkmen5170 Год назад

      Baya anlattı çalışma mekanizmasını hoca. Sanırım gayet net.

  • @omercanmert
    @omercanmert 4 года назад +2

    Türkiye'de bu teknolojinin ciddi anlamda bir devrime sebep olabilir. Belkide sadece bu enerji ile bütün ülkenin enerji talebine cevap verilebilir . li-ion ve diğer batarya çeşitlerinin üretimi için gereken madde çalişmaları çok riskli ve çevre yok edici . Örneğin Şili'de olan lityum maden kazaları . Ülkemizin bu teknoloji üzerine çalışmalar yapmalı ve biz öğrencilere bu teknoloji ile daha teferruatlı bilgi teminatı lazım. Umarım gereği yapılır.

    • @ramazancelikoglu4641
      @ramazancelikoglu4641 3 года назад

      Güncelleme. Bor atık suyundan lityum elde ettik.

    • @kadirsarac4898
      @kadirsarac4898 2 года назад

      ​@@ramazancelikoglu4641 sıkıntı bordaki atıktan çok düşük miktarda lityum üretiliyor. endüstriyel üretimde hala dışarıya muhtacız. bence yakıt hücrelerin boraks memran ile desteklenmesi bize daha fazla fayda sağlar. platinum elektrotlar yerine alternatif olabilir.

  • @Lepton.
    @Lepton. 10 месяцев назад

    Boş işler