Το μεταπτυχιακό μου ήταν ερευνητικο μετά από integrated master σε πολυτεχνική σχολή και μου έδωσε τη δυνατότητα να δουλέψω σε ερευνητικά προγράμματα, να κάνω δική μου έρευνα και να δω σε μια διετία τεχνολογίες από όλο το software lifecycle είτε θεωρητικά είτε στην πράξη . Αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να διεκδικήσω πολύ καλύτερο μισθό σε εταιρεία αποτι θα μου είχαν δώσει πριν 2 χρόνια. Το που θα βρισκόμουν αν δε το είχα κάνει σε επίπεδο γνώσεων και μισθολογικά δε μπορώ να το ξέρω , σίγουρα όμως δε το μετάνιωσα . Εκκρεμεί η παράδοση της διατριβής μου ,ωστόσο στη συνέντευξη δε μέτρησε τόσο σαν χαρτί όσο όλα αυτά που φάνηκε πως έμαθα και γνωρίζω τι κάνουν και πως χρησιμοποιούνται.
Συγχαρητήρια για το βίντεο παιδιά και την ωραία συζήτηση. Έχω μια απορία μόνο που μου δημιουργείται αρκετά τελευταία με αυτά που βλεπω/ακούω. Θέλω να σταθώ στο "μαθαίνω προγραμματισμό και η σχολή δεν σου μαθαίνει προγραμματισμό". Γιατί έχω την εντύπωση ότι αυτές οι ερωτήσεις εννοούν κατα βάθος προγραμματισμό για το web; Γιατί πλέον ο προγραμματισμός είναι συνώνυμο του προγραμματίζω web interfaces kai servers; Επίσης κάτι ακόμα, γιατί η δουλειά ενός μηχανικού λογισμικού θεωρούμε ότι περιορίζεται στον κώδικα; Πόσο μακριά θα σε πάει αυτό στην καριέρα σου; Food for thought
Για Ελλάδα δεν ξέρω γιατί δεν έχω κάνει recruit σε ελληνική εταιρία, αλλά στην Αγγλία με το ζόρι κοιτάμε αν έχουν relevant bachelors. Μέχρι και σε graduate schemes, πολλές φορές παίρνουμε άτομα από Bootcamp over relevant Bachelors, ή μπορεί να πάρουμε από irrelevant bachelors πχ Art ή Science. Αυτοί που έχουν master βάζουν όλη την βαρύτητα του προφίλ τους σε αυτό που για εμας που τους θέλουμε να κάνουν hands on δουλειά δεν μας λέει τίποτα Σε 2 μήνες δουλειάς θα μάθεις παραπάνω αποτι έμαθες σε 4 χρόνια πτυχίου.
Στα 22 μου, πριν 1 χρόνο ήμουν διχασμένος. Να κάνω μεταπτυχιακό ή όχι;! Τελείωσα την σχολή σε 4 χρόνια + παράλληλα είχα 3 χρόνια προϋπηρεσία σε mobile Development. Τελικά αυτό που επέλεξα ήταν work experience και μισθολογικά δικαιόθηκα γρήγορα. Προσωπικά ο κύριος λόγος που ηθελα να κανω μεταπτυχιακό ηταν να μεγαλώσω το network μου. Τώρα βέβαια υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα που ονομάζεται στρατός... αυτό και αν είναι anti-productive για το career path! Υ.Γ Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που κάποιες εταιρίες κυνηγούν άτομα με master. Από ότι θυμάμαι κάποια εταιρία για να λάβει μέρος σε διαγωνισμό πρέπει να έχει κάποιον υπάλληλο με master.
Να προσθέσω και γω την εμπειρία μου. Ήμουν τυχερός μιας και από θεωρητική κατεύθυνση μπήκα σε ΤΕΙ πληροφορικής και ΜΜΕ. Κυρίως πληροφορικής. Το ΤΕΙ ήταν άθλιο με απαράδεχτους καθηγητές. Επίσης επειδή ο προϊστάμενος ήταν διδάκτορας με αντικείμενο την MATLAB την πληρώσαμε εμείς. Με αποτέλεσμα να μην μάθουμε τίποτα. Αναγκάστηκα λοιπόν να κάνω μεταπτυχιακό στο ΕΑΠ. Το καλό του μεταπτυχιακού είναι πως έχουμε υποχρεωτικές εργασίες οπότε όλο τον χρόνο διαβάζουμε. Γιατί αν δεν γίνουν οι εργασίες πολύ απλά κόβεσαι δεν κατεβαίνεις καν στις εξετάσεις. Αυτό που έχει σημασία πιστεύω να έχεις πάθος με το αντικείμενο σου να το αγαπάς και να βελτιώνεσαι.
Το μεταπτυχιακό μετράει ανάλογα την περίπτωση. 1) Έστω ότι έχω σπουδάσει Ιστορία και έχω κάνει μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Λατινικής Αμερικής, όμως ψάχνω για δουλειά σαν Προγραμματιστής, δε νομίζω ότι θα μετρήσει ιδιαίτερα και ίσως και να φανεί περίεργο το γεγονός ότι επένδυσα παραπάνω σε σπουδές που δε θέλησα να τις εξασκήσω σε εργασιακό περιβάλλον (μιλάμε βέβαια και για μια Ελλάδα με φοβερά υψηλή ανεργία). 2) Έστω ότι έχω κάνει μεταπτυχιακό πάνω σε A.I. και ψάχνω δουλειά πάνω σε A.I., προφανώς και θα μετρήσει πάρα πολύ.
Εγω παντως αν δω καποιον απο πολυτεχνειο που εχει φτιαξει compiler εχει φτιαξει κ του αρεσε miniUnix OS σε C Posix multithreading και Databases εκανε 1, 2, θεωρια πληροφοριας κ κωδικοποιησης, που δε συγκρινονται καν στο level με εναν front end web dev θα το μετρησω περισσότερο
Δεν ξέρω αν έχει ειπωθεί σε βίντεο σας, αλλά το επάγγελμα του προγραμματιστή έχει κάλο work-life balance; Προσωπικά μου αρέσει ο προγραμματισμός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα μετά την δουλειά θέλω να αναπτύσσω τις γνώσεις μου (γνώσεις που σχετιζόνται με την δουλειά) ή να έχω κάποια συνεχή επικοινωνία με τους συναδέλφους/αφεντικό μου. Έχω ακούσει αρκέτες φορές ότι μπορείς να αναπτύσεις τις γνώσεις σου, μέσα στο 8ώρο της δουλειάς σου. Ισχύει αυτό εδώ στην ελλάδα;
Μεγάλο θέμα πιάνετε και λόγω δουλειάς έχω δει αρκετά πράγματα αλλά θα προσπαθήσω να το πάω όσο πιο γενικά γίνεται. Δυστυχώς, τα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα είναι εμπόριο σε μεγάλο βαθμό, ένα κακό εμπόριο που πολλές φορές μαζεύει κακής ποιότητας φοιτητές/ανθρώπους που κυνηγάνε μόρια για το δημόσιο ή το παίρνουν αναγκαστικά για κάποια δουλειά (όπως νομίζω αναφέρατε) και όλο αυτό χαλάει και τους άλλους που θέλουν όντως να μάθουν. Θεωρώ ότι κάποιος κάνει μεταπτυχιακό ακριβώς μετά τη σχολή για τρεις λόγους: Ο πρώτος είναι ο Απόφοιτος που θέλει να ακολουθήσει ακαδημαϊκή πορεία, θα κάνει Μεταπτυχιακό/α, Διδακτορικό, Μεταδιδακτορικό. Μπορεί να κάνει και κάποια άλλη δουλειά αλλά η κύρια ενασχόληση είναι η Ακαδημαϊκή πορεία. O δεύτερος είναι ο απόφοιτος που σπούδασε κάτι που δεν τον ενδιαφέρει και θέλει να αλλάξει πορεία! Οπότε αν θέλει να σπουδάσει κάτι διαφορετικό για να ανοίξει μια άλλη πόρτα ή θα πρέπει να δώσει κατατακτήριες σε άλλο Τμήμα/Σχολή/Πανεπιστήμιο και να ξοδέψει άλλα 4+ χρόνια ή να κάνει ένα Μεταπτυχιακό. Ο τρίτος κλασσικός φοιτητής που ήταν λίγο τουρίστας στη σχολή πήρε πτυχίο μεν αλλά δεν είναι έτοιμος να βγει στην αγορά ή ακόμα χειρότερα τον έχει "φτύσει" η αγορά και θέλει να κάνει το Comeback. Αυτές τις θεωρώ τις υγιής κατηγορίες, σίγουρα υπάρχουν και άλλες, σίγουρα υπάρχουν και πολύ κακές όπως είπα πιο πάνω αλλά αν κάποιος απόφοιτος θέλει απευθείας μετά τις σπουδές να κάνει μεταπτυχιακό θεωρώ ότι οι 3 βασικές κατηγορίες είναι αυτές. Να κάνει κάποιος ή να μην κάνει μεταπτυχιακό μετά το βασικό πτυχίο για μένα είναι ξεκάθαρα ΟΧΙ. Μεγάλο ποσοστό των αποφοίτων ακόμα και μετά την απόκτηση του πτυχίου δεν έχουν ιδέα τι έχουν σπουδάσει, ειδικά κάτι τμήματα που δεν έχουν καν πρακτική ή πτυχιακή. Οπότε άποψή μου είναι ότι πρέπει πρώτα να το δουλέψουν, να δουν αν τους ενδιαφέρει το αντικείμενο και τι ακριβώς τους ενδιαφέρει και μετά να κάνουν και μεταπτυχιακό και ότι θέλουν. Τώρα σε αυτό υπάρχει η εξαίρεση του Φοιτητή Τουρίστα που μπορεί τα πρώτα χρόνια να ήταν αλλού, αλλά στα "τελευταία" κατάλαβε ότι υπάρχει ενδιαφέρον στο αντικείμενο που σπουδάζει και επειδή δεν έχει Portfolio ένα Μεταπτυχιακό μπορεί να του δώσει την ευκαιρία να αναπτύξει το portfolio του, ώστε να βγει δυναμικά στον χώρο. Τώρα μετά από χρόνια να κάνει κάποιος μεταπτυχιακό για μένα είναι λογικό, αλλάζουν οι ανάγκες, οι απαιτήσεις, οι τεχνολογίες οπότε υπάρχουν μεταπτυχιακά που κάνουν πολύ ωραία δουλειά. Αλλά όπως και στα προπτυχιακά σημασία δεν έχει ο τίτλος αλλά τι έχουν κάνει κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Επίσης, στα Μεταπτυχιακά εκτιμώ περισσότερο τα πτυχία με βαθμό 7,5 και 8 από κάποια Μεταπτυχιακά Προγράμματα που ξέρω ότι υπάρχει τρέξιμο και ταλαιπωρία παρά πτυχία με full του 10 λες και είμαστε στο Δημοτικό. Αυτά από εμένα ελπίζω να μην κούρασα :P
Προσωπικά ψάχνω για μεταπτυχιακό πάνω σε Machine Learning κυρίως για το κομμάτι των γνώσεων και της έρευνας. Το θεωρώ άσκοπο να κάνεις κάτι τέτοιο για τυχόν κύρος ή απολαβές. Το θέμα είναι ότι ψάχνω τρόπους για την χρηματοδότητηση του μιας και την τελειώνω με ένα βαθμό του 6.5 :/
Καλά βοηθάει και σε άλλα πράγματα. Εμένα για παράδειγμα με έμαθε να κάθομαι να διαβάζω πολλές ώρες και να καταφέρνω κάτι. Μετράει πολύ αυτό στον προγραμματισμό.
Το μεταπτυχιακό θέλει περισσότερη σκέψη αρχικά γιατί δεν είσαι πια 18. Όταν είσαι 22-23 (+στρατός για τα αγόρια) πρέπει σίγουρα να αποφασίσεις αν σου χρειάζεται όντως ή θα πας για να μην δουλεύεις και να τρως τα λεφτά από τους γονείς σου. Εγώ τώρα τελειώνω την σχολή μου που δεν έχει καμία σχέση με προγραμματισμό. Σκέφτομαι να πάω για δουλειά με το που τελειώσω και παράλληλα να πάω σε ένα ιεκ να μάθω προγραμματισμό. Επειδή είναι 2 χρόνια και όχι 4 δεν μπορώ άλλα 4 χρόνια σχολή.
Τα ΙΕΚ για προγραμματισμο ειναι αχρηστα. Δεν μαθαινεις σχεδον τιποτα. Εχω εναν γνωστο που φοιτησε σε ΙΕΚ πληροφορικης και μεταξυ αλλων διδαχτηκε photoshop.
Αυτή τη στιγμή στο μηχανογραφικό η λέξη πληροφορική εμφανίζεται σε περίπου 40 σχολές. Είναι αδύνατον να τις τσουβαλιάζουμε όλες μαζί. Άλλο η σχολή πληροφορικής του Αριστοτελείου και του Καποδιστριακού που αυτή την στιγμή οι βάσεις τους ξεπερνούν τα 17.000 μόρια και άλλο η σχολή πληροφορικής με τα 9.000 μόρια βάση. Ως φοιτητής στο τμήμα πληροφορικής του ΑΠΘ θέλω να αφήσω 3 σχόλια πάνω στην κουβέντα σας. 1) Ναι, το τι κάνεις στην σχολή απέχει πολύ απο το τι αντιμετωπίζεις στην δουλεια. (Δεν συμβαίνει μόνο στον τομέα της πληροφορικής ωστόσο) 2) Η σχολή του ΑΠΘ στα 2 πρώτα έτη σου διδάσκει: Βασικές αρχές προγραμματισμου , Διαδικαστικό προγραμματισμό, Αντικειμενοστραφή προγραμματισμο, Δομές Δεδομένων, Αλγορίθμους ,Agile μεθοδολογίες Git and GitHub και σου δίνει ερεθίσμα να μάθεις Python ,Java ,C, C++ (Ερέθισμα ξαναλέω, προφανώς και μεσα σε ενα εξάμηνο δεν μαθαίνεις C ούτε Java). 3) Το μεγαλύτερο πλεονεκτημα το να πας και να βγάλεις μια τέτοια σχολή, περα της δικτύωσης είναι ότι κυριολεκτικά 'προπονείς' το μυαλό σου με αποτέλεσμα να είσαι πολύ πιο γρήγορος και αποδοτικός στην απόκτηση νέας γνώσης. Κλείνοντας θα ακούσω την άποψη σας πάνω στα code interviews στυλ FAANG. Δηλαδή επιλυση προβλήματων πάνω σε Δομές Δεδομένων/Αλγόριθμους.
Σημασία δεν έχει αν κάποιος έχει μεταπτυχιακό ή όχι, αλλά γιατί έκανε το μεταπτυχιακό. Αν το έκανε για να το χρησιμοποιήσει για να πιάσει δουλειά, πολύ πιθανόν να μην τον ενδιαφέρει καν το αντικείμενο και του το έγραψε κάποιος άλλος. Υπάρχουν πολλοί που πληρώνουν για να τους γράψουν τις εργασίες τους διάφορες εταιρίες. Αν όμως το έκανε για να βελτιώσει τις επιστημονικές του ανησυχίες και τις γνώσεις του, τότε σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να αξιολογηθεί από τους εργοδότες, διότι σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός εφαρμόζει την διά βίου μάθηση, που είναι σημαντικό για να εξελίξει και να πετύχει στην δουλειά του. Προσωπικά έχω κάνει διδακτορική διατριβή, μπορεί να μην την έχω χρησιμοποιήσει για να βρω εργασία, ούτε ήταν ποτέ αυτός ο στόχος μου. Οι γνώσεις και το "authority" που απέκτησα μου έδωσαν την καταξίωση και αναγνώριση στον χώρο μου.
Το μεταπτυχιακό μου ήταν ερευνητικο μετά από integrated master σε πολυτεχνική σχολή και μου έδωσε τη δυνατότητα να δουλέψω σε ερευνητικά προγράμματα, να κάνω δική μου έρευνα και να δω σε μια διετία τεχνολογίες από όλο το software lifecycle είτε θεωρητικά είτε στην πράξη . Αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να διεκδικήσω πολύ καλύτερο μισθό σε εταιρεία αποτι θα μου είχαν δώσει πριν 2 χρόνια. Το που θα βρισκόμουν αν δε το είχα κάνει σε επίπεδο γνώσεων και μισθολογικά δε μπορώ να το ξέρω , σίγουρα όμως δε το μετάνιωσα . Εκκρεμεί η παράδοση της διατριβής μου ,ωστόσο στη συνέντευξη δε μέτρησε τόσο σαν χαρτί όσο όλα αυτά που φάνηκε πως έμαθα και γνωρίζω τι κάνουν και πως χρησιμοποιούνται.
Συγχαρητήρια για το βίντεο παιδιά και την ωραία συζήτηση.
Έχω μια απορία μόνο που μου δημιουργείται αρκετά τελευταία με αυτά που βλεπω/ακούω. Θέλω να σταθώ στο "μαθαίνω προγραμματισμό και η σχολή δεν σου μαθαίνει προγραμματισμό". Γιατί έχω την εντύπωση ότι αυτές οι ερωτήσεις εννοούν κατα βάθος προγραμματισμό για το web; Γιατί πλέον ο προγραμματισμός είναι συνώνυμο του προγραμματίζω web interfaces kai servers;
Επίσης κάτι ακόμα, γιατί η δουλειά ενός μηχανικού λογισμικού θεωρούμε ότι περιορίζεται στον κώδικα; Πόσο μακριά θα σε πάει αυτό στην καριέρα σου;
Food for thought
Για Ελλάδα δεν ξέρω γιατί δεν έχω κάνει recruit σε ελληνική εταιρία, αλλά στην Αγγλία με το ζόρι κοιτάμε αν έχουν relevant bachelors. Μέχρι και σε graduate schemes, πολλές φορές παίρνουμε άτομα από Bootcamp over relevant Bachelors, ή μπορεί να πάρουμε από irrelevant bachelors πχ Art ή Science. Αυτοί που έχουν master βάζουν όλη την βαρύτητα του προφίλ τους σε αυτό που για εμας που τους θέλουμε να κάνουν hands on δουλειά δεν μας λέει τίποτα Σε 2 μήνες δουλειάς θα μάθεις παραπάνω αποτι έμαθες σε 4 χρόνια πτυχίου.
Νομίζω ότι και αυτό είναι το άλλο άκρο. Εφόσον κάποιος έκανε μεταπτυχιακό γιατί το ήθελε, για τις γνώσεις, μόνο οφέλη μπορεί να έχει.
@@lolyasuo1235 Πέρα απο τον χρόνο που έχασε
Αν μπορούσα, θα έβαζα αυτό το σχόλιο pinned στο LinkedIn για κάποια "έμπειρα" HR.
Στα 22 μου, πριν 1 χρόνο ήμουν διχασμένος. Να κάνω μεταπτυχιακό ή όχι;! Τελείωσα την σχολή σε 4 χρόνια + παράλληλα είχα 3 χρόνια προϋπηρεσία σε mobile Development.
Τελικά αυτό που επέλεξα ήταν work experience και μισθολογικά δικαιόθηκα γρήγορα. Προσωπικά ο κύριος λόγος που ηθελα να κανω μεταπτυχιακό ηταν να μεγαλώσω το network μου.
Τώρα βέβαια υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα που ονομάζεται στρατός... αυτό και αν είναι anti-productive για το career path!
Υ.Γ Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που κάποιες εταιρίες κυνηγούν άτομα με master. Από ότι θυμάμαι κάποια εταιρία για να λάβει μέρος σε διαγωνισμό πρέπει να έχει κάποιον υπάλληλο με master.
Να προσθέσω και γω την εμπειρία μου. Ήμουν τυχερός μιας και από θεωρητική κατεύθυνση μπήκα σε ΤΕΙ πληροφορικής και ΜΜΕ. Κυρίως πληροφορικής. Το ΤΕΙ ήταν άθλιο με απαράδεχτους καθηγητές. Επίσης επειδή ο προϊστάμενος ήταν διδάκτορας με αντικείμενο την MATLAB την πληρώσαμε εμείς. Με αποτέλεσμα να μην μάθουμε τίποτα. Αναγκάστηκα λοιπόν να κάνω μεταπτυχιακό στο ΕΑΠ. Το καλό του μεταπτυχιακού είναι πως έχουμε υποχρεωτικές εργασίες οπότε όλο τον χρόνο διαβάζουμε. Γιατί αν δεν γίνουν οι εργασίες πολύ απλά κόβεσαι δεν κατεβαίνεις καν στις εξετάσεις. Αυτό που έχει σημασία πιστεύω να έχεις πάθος με το αντικείμενο σου να το αγαπάς και να βελτιώνεσαι.
Το μεταπτυχιακό μετράει ανάλογα την περίπτωση.
1) Έστω ότι έχω σπουδάσει Ιστορία και έχω κάνει μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Λατινικής Αμερικής, όμως ψάχνω για δουλειά σαν Προγραμματιστής, δε νομίζω ότι θα μετρήσει ιδιαίτερα και ίσως και να φανεί περίεργο το γεγονός ότι επένδυσα παραπάνω σε σπουδές που δε θέλησα να τις εξασκήσω σε εργασιακό περιβάλλον (μιλάμε βέβαια και για μια Ελλάδα με φοβερά υψηλή ανεργία).
2) Έστω ότι έχω κάνει μεταπτυχιακό πάνω σε A.I. και ψάχνω δουλειά πάνω σε A.I., προφανώς και θα μετρήσει πάρα πολύ.
Άσε ρε Captain obvious
@@stanislavnovikov8880 Με παρακολουθείς;
@@evanboltsis Panta
παιδια ποιες σχολης πληροφορικής έχετε τελειώσει,έχει μεγάλη διαφορά στο συγκεκριμένο θέμα αν είναι 5ετής,4ετής ή ΙΕΚ κλπ?
Ολες οι σχολες ειναι χασιμο χρονου αν θες να ασχοληθεις με web development.
@@havaranis Για να μάθει κάποιος web development τι προτείνεις;
Εγω παντως αν δω καποιον απο πολυτεχνειο που εχει φτιαξει compiler εχει φτιαξει κ του αρεσε miniUnix OS σε C Posix multithreading και Databases εκανε 1, 2, θεωρια πληροφοριας κ κωδικοποιησης, που δε συγκρινονται καν στο level με εναν front end web dev θα το μετρησω περισσότερο
Δεν ξέρω αν έχει ειπωθεί σε βίντεο σας, αλλά το επάγγελμα του προγραμματιστή έχει κάλο work-life balance; Προσωπικά μου αρέσει ο προγραμματισμός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα μετά την δουλειά θέλω να αναπτύσσω τις γνώσεις μου (γνώσεις που σχετιζόνται με την δουλειά) ή να έχω κάποια συνεχή επικοινωνία με τους συναδέλφους/αφεντικό μου. Έχω ακούσει αρκέτες φορές ότι μπορείς να αναπτύσεις τις γνώσεις σου, μέσα στο 8ώρο της δουλειάς σου. Ισχύει αυτό εδώ στην ελλάδα;
Μεγάλο θέμα πιάνετε και λόγω δουλειάς έχω δει αρκετά πράγματα αλλά θα προσπαθήσω να το πάω όσο πιο γενικά γίνεται.
Δυστυχώς, τα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα είναι εμπόριο σε μεγάλο βαθμό, ένα κακό εμπόριο που πολλές φορές μαζεύει κακής ποιότητας φοιτητές/ανθρώπους που κυνηγάνε μόρια για το δημόσιο ή το παίρνουν αναγκαστικά για κάποια δουλειά (όπως νομίζω αναφέρατε) και όλο αυτό χαλάει και τους άλλους που θέλουν όντως να μάθουν.
Θεωρώ ότι κάποιος κάνει μεταπτυχιακό ακριβώς μετά τη σχολή για τρεις λόγους:
Ο πρώτος είναι ο Απόφοιτος που θέλει να ακολουθήσει ακαδημαϊκή πορεία, θα κάνει Μεταπτυχιακό/α, Διδακτορικό, Μεταδιδακτορικό. Μπορεί να κάνει και κάποια άλλη δουλειά αλλά η κύρια ενασχόληση είναι η Ακαδημαϊκή πορεία.
O δεύτερος είναι ο απόφοιτος που σπούδασε κάτι που δεν τον ενδιαφέρει και θέλει να αλλάξει πορεία! Οπότε αν θέλει να σπουδάσει κάτι διαφορετικό για να ανοίξει μια άλλη πόρτα ή θα πρέπει να δώσει κατατακτήριες σε άλλο Τμήμα/Σχολή/Πανεπιστήμιο και να ξοδέψει άλλα 4+ χρόνια ή να κάνει ένα Μεταπτυχιακό.
Ο τρίτος κλασσικός φοιτητής που ήταν λίγο τουρίστας στη σχολή πήρε πτυχίο μεν αλλά δεν είναι έτοιμος να βγει στην αγορά ή ακόμα χειρότερα τον έχει "φτύσει" η αγορά και θέλει να κάνει το Comeback.
Αυτές τις θεωρώ τις υγιής κατηγορίες, σίγουρα υπάρχουν και άλλες, σίγουρα υπάρχουν και πολύ κακές όπως είπα πιο πάνω αλλά αν κάποιος απόφοιτος θέλει απευθείας μετά τις σπουδές να κάνει μεταπτυχιακό θεωρώ ότι οι 3 βασικές κατηγορίες είναι αυτές.
Να κάνει κάποιος ή να μην κάνει μεταπτυχιακό μετά το βασικό πτυχίο για μένα είναι ξεκάθαρα ΟΧΙ. Μεγάλο ποσοστό των αποφοίτων ακόμα και μετά την απόκτηση του πτυχίου δεν έχουν ιδέα τι έχουν σπουδάσει, ειδικά κάτι τμήματα που δεν έχουν καν πρακτική ή πτυχιακή. Οπότε άποψή μου είναι ότι πρέπει πρώτα να το δουλέψουν, να δουν αν τους ενδιαφέρει το αντικείμενο και τι ακριβώς τους ενδιαφέρει και μετά να κάνουν και μεταπτυχιακό και ότι θέλουν. Τώρα σε αυτό υπάρχει η εξαίρεση του Φοιτητή Τουρίστα που μπορεί τα πρώτα χρόνια να ήταν αλλού, αλλά στα "τελευταία" κατάλαβε ότι υπάρχει ενδιαφέρον στο αντικείμενο που σπουδάζει και επειδή δεν έχει Portfolio ένα Μεταπτυχιακό μπορεί να του δώσει την ευκαιρία να αναπτύξει το portfolio του, ώστε να βγει δυναμικά στον χώρο.
Τώρα μετά από χρόνια να κάνει κάποιος μεταπτυχιακό για μένα είναι λογικό, αλλάζουν οι ανάγκες, οι απαιτήσεις, οι τεχνολογίες οπότε υπάρχουν μεταπτυχιακά που κάνουν πολύ ωραία δουλειά. Αλλά όπως και στα προπτυχιακά σημασία δεν έχει ο τίτλος αλλά τι έχουν κάνει κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Επίσης, στα Μεταπτυχιακά εκτιμώ περισσότερο τα πτυχία με βαθμό 7,5 και 8 από κάποια Μεταπτυχιακά Προγράμματα που ξέρω ότι υπάρχει τρέξιμο και ταλαιπωρία παρά πτυχία με full του 10 λες και είμαστε στο Δημοτικό.
Αυτά από εμένα ελπίζω να μην κούρασα :P
Ακούω φιλοσοφικό βίντεο, κάνω αυτόματα like.
Προσωπικά ψάχνω για μεταπτυχιακό πάνω σε Machine Learning κυρίως για το κομμάτι των γνώσεων και της έρευνας. Το θεωρώ άσκοπο να κάνεις κάτι τέτοιο για τυχόν κύρος ή απολαβές. Το θέμα είναι ότι ψάχνω τρόπους για την χρηματοδότητηση του μιας και την τελειώνω με ένα βαθμό του 6.5 :/
για ελλαδα ψαχνεις;
Πολύ καλό βίντεο! Συνέχισε έτσι Θάνο!
Τα λέμε στο γραφείο αγορίνα!
που ειναι αυτο το μερος?
Σίγουρα το μεταπτυχιακό έχει νόημα αν θέλεις να:
1. δουλέψεις σε ακαδημαικό τομέα.
2.Αποκτήσεις μεγαλύτερο network.
3.μπεις στο δημόσιο.
Καλά βοηθάει και σε άλλα πράγματα. Εμένα για παράδειγμα με έμαθε να κάθομαι να διαβάζω πολλές ώρες και να καταφέρνω κάτι. Μετράει πολύ αυτό στον προγραμματισμό.
Αγαπητοί social nerds, ποια θα θεωρούσατε ότι θα ήταν σοβαρά RED flags στο βιογραφικό ενός υποψηφίου. πχ έτη φοίτησης, βαθμός, εργασίες, πρακτικές κτλ
Το μεταπτυχιακό θέλει περισσότερη σκέψη αρχικά γιατί δεν είσαι πια 18. Όταν είσαι 22-23 (+στρατός για τα αγόρια) πρέπει σίγουρα να αποφασίσεις αν σου χρειάζεται όντως ή θα πας για να μην δουλεύεις και να τρως τα λεφτά από τους γονείς σου. Εγώ τώρα τελειώνω την σχολή μου που δεν έχει καμία σχέση με προγραμματισμό. Σκέφτομαι να πάω για δουλειά με το που τελειώσω και παράλληλα να πάω σε ένα ιεκ να μάθω προγραμματισμό. Επειδή είναι 2 χρόνια και όχι 4 δεν μπορώ άλλα 4 χρόνια σχολή.
Απλά κάνε bootcamp full time 3 μήνες ή part time 6 . Γιατί να χάσεις 2 ολόκληρα χρόνια ?
@@stanislavnovikov8880 δεν ξέρω καθόλου τι φάση παίζει με το bootcamp. Και αν θα βρώ στην πόλη μου.
@@HalfEarthly Δεν χρειαζετε να το κανεις απο κοντα, τα περισσοτερα ειναι εξ αποστασεως πλεον.
Τα ΙΕΚ για προγραμματισμο ειναι αχρηστα. Δεν μαθαινεις σχεδον τιποτα. Εχω εναν γνωστο που φοιτησε σε ΙΕΚ πληροφορικης και μεταξυ αλλων διδαχτηκε photoshop.
ωωω Αναστασίααααα σε ευχαριστώ , είμαι στην Deloitte εξαιτίας σου !
Αυτή τη στιγμή στο μηχανογραφικό η λέξη πληροφορική εμφανίζεται σε περίπου 40 σχολές. Είναι αδύνατον να τις τσουβαλιάζουμε όλες μαζί. Άλλο η σχολή πληροφορικής του Αριστοτελείου και του Καποδιστριακού που αυτή την στιγμή οι βάσεις τους ξεπερνούν τα 17.000 μόρια και άλλο η σχολή πληροφορικής με τα 9.000 μόρια βάση. Ως φοιτητής στο τμήμα πληροφορικής του ΑΠΘ θέλω να αφήσω 3 σχόλια πάνω στην κουβέντα σας. 1) Ναι, το τι κάνεις στην σχολή απέχει πολύ απο το τι αντιμετωπίζεις στην δουλεια. (Δεν συμβαίνει μόνο στον τομέα της πληροφορικής ωστόσο) 2) Η σχολή του ΑΠΘ στα 2 πρώτα έτη σου διδάσκει: Βασικές αρχές προγραμματισμου , Διαδικαστικό προγραμματισμό, Αντικειμενοστραφή προγραμματισμο, Δομές Δεδομένων, Αλγορίθμους ,Agile μεθοδολογίες Git and GitHub και σου δίνει ερεθίσμα να μάθεις Python ,Java ,C, C++ (Ερέθισμα ξαναλέω, προφανώς και μεσα σε ενα εξάμηνο δεν μαθαίνεις C ούτε Java). 3) Το μεγαλύτερο πλεονεκτημα το να πας και να βγάλεις μια τέτοια σχολή, περα της δικτύωσης είναι ότι κυριολεκτικά 'προπονείς' το μυαλό σου με αποτέλεσμα να είσαι πολύ πιο γρήγορος και αποδοτικός στην απόκτηση νέας γνώσης. Κλείνοντας θα ακούσω την άποψη σας πάνω στα code interviews στυλ FAANG. Δηλαδή επιλυση προβλήματων πάνω σε Δομές Δεδομένων/Αλγόριθμους.
Δεν έχετε συμπεριλάβει τον παράγοντα ανεργία σε όλο αυτό..χωρίς μεταπτυχιακό οι πιθανότητες μειώνονται δραματικά
Σημασία δεν έχει αν κάποιος έχει μεταπτυχιακό ή όχι, αλλά γιατί έκανε το μεταπτυχιακό. Αν το έκανε για να το χρησιμοποιήσει για να πιάσει δουλειά, πολύ πιθανόν να μην τον ενδιαφέρει καν το αντικείμενο και του το έγραψε κάποιος άλλος. Υπάρχουν πολλοί που πληρώνουν για να τους γράψουν τις εργασίες τους διάφορες εταιρίες. Αν όμως το έκανε για να βελτιώσει τις επιστημονικές του ανησυχίες και τις γνώσεις του, τότε σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να αξιολογηθεί από τους εργοδότες, διότι σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός εφαρμόζει την διά βίου μάθηση, που είναι σημαντικό για να εξελίξει και να πετύχει στην δουλειά του. Προσωπικά έχω κάνει διδακτορική διατριβή, μπορεί να μην την έχω χρησιμοποιήσει για να βρω εργασία, ούτε ήταν ποτέ αυτός ο στόχος μου. Οι γνώσεις και το "authority" που απέκτησα μου έδωσαν την καταξίωση και αναγνώριση στον χώρο μου.