Tlos Antik Kenti

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 12 сен 2024
  • Tlos, Tlos Antik Kenti Seydikemer, Tlos Antik Kenti Fethiye, Kral mezarları, Fethiye Kral mezarları, antik kentler, Türkiye'deki antik kentler, Antik şehir, Antik tiyatrolar, Tlos Amfitiyatro, Amfitiyatro, BigAli, Bigalı, Muğla, Muğla gezilecek yerler, Fethiye gezilecek yerler
    Tlos Antik Kenti Nerede? Kentin Hikayesi
    Muğla’nın Seydikemer ilçesi sınırlarında bulunan Tlos Antik Kenti, Likya bölgesi olarak da bilinen coğrafyanın eski yerleşim yerlerinden biridir. Eski yazıtlara göre Dlawa, Tlawa olarak da bilinen Tlos Antik Kenti girişinde akropol ve doğaya hakim manzarası ile görenleri kendisine hayran bırakır. 500 metre yükseklikte olan dik yamaçları ve doğal açılardan korunaklı akropol tepenin etrafı sur duvarları ile çevrilidir. Tlos Antik Kenti içerisinde kaleye çıkarken yamaçtaki kayalara oyulmuş tapınak şeklindeki mezarlar da turistlerin ilgisini çeker niteliktedir. Tapınak mezarlardan en ilgi göreni ise kanatlı at Pegasus’un üç başlı canavar olan Chimera ile savaştığı esnada resm
    edilen Bellerephontes’e ait bir mezar anıtıdır. Tlos Antik Kenti içerisinde Roma dönemi surlar, Tlos Tiyatrosu ve Likya’nın spor kenti olarak tanımlamasına sebep olan stadyum yer alır. Aynı zamanda hamam ve kilise kalıntılarıyla hem Türk hem yabancı turistlerden büyük bir ilgi gören yapıya sahiptir.
    Tlos Efsanesi
    Her antik kentin bir efsanesi olduğu gibi, Tlos Antik Kent efsanesi de geçmişten günümüze ulaşmıştır. Tlos kentinin kurucu kahramanı, Helen mitoslarına dayandırılmıştır. Kentin Tlos adını Praksidike ve Tremilus’un dört oğlundan biri olan Tloos’dan almıştır. Tloss’un diğer üç kardeşinin isimleri ise Xanthos, Pinaros ve Kragos’tur. Bahsi geçen bu mitolojik aktarımların tarihi MÖ 5. yüzyıla dayanır. Bu inanışın Stephanos Byzantinos’un yazdığı Ethnika adlı coğrafi kitapta da yer alır. Tlos antik kenti tarihi hakkında halkının Hellen kökenli olduğu bilinir. Özellikle Homeros zamanından itibaren antik kaynaklarda Likya halkının Hellen kökenine ait olduğu vurgulanır. Bundan dolayı da batı ve Güney Anadolu kıyılarındaki kültürlerin MÖ 12. yüzyıl öncesinde Dor istilasından kaçıp Anadolu’ya sığınan Akha Hellenleri olduğu kabul edilir.
    Fethiye Tlos Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir?
    Fethiye’den kalkan Saklıkent dolmuşları ile de gerekli ulaşım sağlanabilir. Saklıkent’in önünden geçen minibüs araçları ile yaklaşık 20 dakika süren yolculuk sonrası Tlos Antik Kenti’ne varılabilir. Saklıkent gezintisine çıkan herkesin mutlaka Tlos Antik Kenti de görmesi tavsiye edilir.
    kaynak: villareyonu
    #Tlos #tlosantikkenti #seydikemer #Fethiye #bigali #aliaydoğdu

Комментарии • 3