Omul şi timpul - contextul diplomatic european care a favorizat Unirea Principatelor (@TVR1)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 23 янв 2021
  • Ediţia emisiunii Omul şi timpul, difuzată duminică, 24 ianuarie, la #TVR1, când Rafel Udrişte i-a avut invitaţi pe conf. univ. dr. Alin Matei, prodecan al Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti şi pe George Damian, jurnalist şi istoric. La 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, am discutat despre contextul diplomatic european care a favorizat Unirea Principatelor, precum şi rolul Franţei şi al lui Napoleon al III-lea în realizarea Unirii din 1859.
    / fantvr1
    / tvr1.ro
    www.tvr.ro
    www.tvrplus.ro
    / tvrcanaluloficial
    Toate drepturile de proprietate intelectuală aparțin #TVR. Conținutul nu poate fi copiat, postat pe niciun canal media online sau pe rețele sociale fără acordul TVR.
    TVR este marca înregistrată și este protejată.

Комментарии • 41

  • @badaraugeorgeta7800
    @badaraugeorgeta7800 Год назад +2

    Bună ziua !Înțelegerea momentului istoric al Unirii Principatelor Române de la 24 Ianuarie 1859 este bine comentat în această emisiune !Pe mine mă face să mă informez mai mult pentru a înțelege interferentele istorice din acea vreme .Felicitări pentru emisiune !

  • @ioani.todiroae5698
    @ioani.todiroae5698 3 года назад +5

    De colosala Sărbătoare Naţională a UniriiInițiale*),
    La Multi Ani, a) ROMANIEI intre GRANITE, b) ROMANIEI de peste GRANITE.
    La Multi = 100 si Fericiti Ani, dumneavoastră.
    Acum este 24 Ianuarie 2021.

  • @georgianaceacaru9943
    @georgianaceacaru9943 2 года назад +3

    va e frica sau rusine sa pronuntatiAustro-Ungaria??????

  • @romanul8801
    @romanul8801 3 года назад +6

    Felicitari si multumesc pentru emisiune . In sfarsit ajunge in spatiul public o analiza coerenta si indrazneata a unei perioade esentiale in existenta poporului roman si crearea Romaniei . Pacat ca si acum ne aflam in fata gurilor de tun orientale si occidentale la care se adauga intrigi turcersti . Se pare ca istoria nostra vrea sa ne invete aceeasi lectie UNIREA si nu dezbinarea este calea , opozanti au fost si sunt si acum in functie de interesele lor . Politicienii vanduti , asa cum au facut boierii egoisti , otravesc viata unui popor intreg . Solutia este epurarea.

    • @marinagondos728
      @marinagondos728 3 года назад

      Ma unesc în gândire.... Gând la gand
      ....

    • @constantincraciun1314
      @constantincraciun1314 3 года назад

      Cand nu ai solutii, vii cu soluția...finală

    • @sandozpop6017
      @sandozpop6017 6 месяцев назад

      @@constantincraciun1314 Asa cum fac evreii spre exemplu ...

  • @bartolomeubutariu9600
    @bartolomeubutariu9600 3 года назад +5

    Trebue sā FIM uniti .... Marii nostri ânaintasi se uitā LA NOI..... E simplu.....plātiti muncitori din tarā ...si 6-7ani RO...va fi unde trebue multumesc

  • @alexandrutarlescu2963
    @alexandrutarlescu2963 3 года назад +14

    Un turc a dat dislike...

    • @AlexAlex-lx5wb
      @AlexAlex-lx5wb Год назад +1

      Cred că mai degrabă un rus...sub turci, românii au rezistat 400 de ani fara a fi deznaționalizați.
      Pe când Basarabia... Și ținutul Hertei ...in 200 de ani reprezintă o amintire!

  • @dumitrupaven7934
    @dumitrupaven7934 Год назад +1

    Cred ca ar fi bine ca atunci când prezentati pe hărţi provinciile din vestul ţării sa nu mai trataţi cu superficialitate acest aspect. Generic ...Transilvania . Să mentionati toate provinciile pentru că Banatul nu este Transilvania; Crişana nu este Transilvania; Maramuresul nu este Transilvania! In cel mai bun caz doar Ardealul îl putem asemuii cu Transilvania.

  • @georgianaceacaru9943
    @georgianaceacaru9943 2 года назад

    Mehedinti-ul ce ati avut cu el de nu l-ati prins in harta? Dar cu Moldova?

  • @cyberp0et
    @cyberp0et 3 года назад +1

    ”Imperiu otoman stabil”. Asta e bună gluma. Când spui ”imperiu otoman” spuii expansionism islamic.

  • @cotorarodica252
    @cotorarodica252 3 года назад +2

    Dobrogea nu apartinea la vremea respectiva Tarii Românesti? Cand a fost inclusa in granitele actuale si ca urmare carui fapt?

    • @iulianhodorog9979
      @iulianhodorog9979 3 года назад +11

      Dobrogea a fost dată Româmiei după Războiul de Independență, în 1878, de către Rusia, în schimbul celor trei județe din Basarabia, Cahul, Ismail și Bolgrad.

    • @nicupruteanu
      @nicupruteanu 3 года назад +3

      Sa nu uitam ca pana la semnarea pacii la Berlin, trupele rusesti au ocupat Bucurestiul si mare parte a Munteniei si Dobrogea, cerand dezarmarea Armatei Romane. A ramas celebra fraza a lui Carol I, "Armata Romana poate fi infranta oricand pe campul de lupta, dar niciodata pu poate fi dezarmata". Nu stiu de ce pacea s-a semnat la Berlin ca Germania nu participase la razboi? Oare pentru ca Romania avea principe german?

    • @cotorarodica252
      @cotorarodica252 3 года назад +1

      @@iulianhodorog9979 multumesc.

    • @capone233
      @capone233 3 года назад +3

      @@nicupruteanu Carol 1 era var cu Otto Bismarck de asta a cerut Germania Refacerea tratatului de pace

    • @nicupruteanu
      @nicupruteanu 3 года назад +3

      Sa nu uitam ca motivul razboiului a fost acela ca Rusia dorea o iesire la Marea Neagra si la gurile Dunarii pentru a avea acces naval catre centrul Europei pe Dunare si la Bosfor prin Marea Neagra. Tarina, nevasta tarului Nicolaie era nemtoaica din dinastia lui Carol. Asa ca tot strainii au impartit cum au vrut pamantul nostru stramosesc ca si astazi. Carol nu voia Dobrogea ca era saraca si majoritar musulmana. Tot Bismark l-a convins ca avea iesire la mare.

  • @marianakremser3292
    @marianakremser3292 3 года назад +1

    Mai 1945 wurde Österreich in vier Besatzungszonen aufgeteilt: - französische Zone: die Bundesländer Vorarlberg und Tirol. - amerikanische Zone: Salzburg, Oberösterreich (ohne Mühlviertel) und das steirisches Salzkammergut. - britische Zone: die Bundesländer Kärnten und Steiermark (ohne Salzkammergut) sowie Osttirol.

  • @marianakremser3292
    @marianakremser3292 3 года назад +1

    Austria dupa al doilea razboi a fost impartita in patru : Rusia, Marea Britanie,Franta ,Austria

    • @andreicimpan5421
      @andreicimpan5421 2 года назад +1

      Asta-i Germania.

    • @practicaltheory6604
      @practicaltheory6604 2 года назад

      @@andreicimpan5421 Germania a fost impartita in 2 , mai citeste istorie.

    • @andreicimpan5421
      @andreicimpan5421 2 года назад +1

      @@practicaltheory6604 Știu bă prostule,doar că era sub ocupație americană,britanică,franceză și sovietică între 1945 și 1949.Părțile ocupate de Franța,SUA și Marea Britanie au format RFG,iar partea ocupată de URSS a devenit RDG.

    • @gheorgheenache7789
      @gheorgheenache7789 Год назад

      @@practicaltheory6604 , germania in 4. În 1949 din cele 3 zone de Vest s-a creat RFG, iar 6 luni mai tîrziu URSS a creat RDG. Inițial, in 1945, germania a fost in 4 împărțită.

    • @practicaltheory6604
      @practicaltheory6604 Год назад

      @@gheorgheenache7789 Bine ,mai era un alt plan initial sa fie impartita in 3, germania de sud, de est,de vest si teritoriul din stanga raului Rin sa fie anexat de Franta (Deci o altfel de impartire in 4). Si pe urma a fost cea de care zici tu , o zona franceza,alta britanica,alta americana si alta sovietica. Pe urma s-a mers pe impartirea in 2 germania de est si de vest doar. Acum toate cele 3 varinte sunt publice.

  • @user-cx6mc8nd1b
    @user-cx6mc8nd1b 3 года назад

    I-ati amagit pe moldoveni din Iasi? Dar cum v-ati unit asa si se dezuni.! Ca Cehoslovacia si Iugoslavia. Si ajunve sa numiti Moldova provincie românească..

    • @nicolaepaun9739
      @nicolaepaun9739 Год назад

      Inaintasii nostrii se numeau, geto - daci, cei care ne-au vrut dezbinati au smuls bucati din trupul Moldovei daca nu gresesc incepind cu 1812? Noi romanii sintem urmasii lui :Burebista, Decebal, Basarab, Mircea cel Batrin, Bogdan Voda, Iancu de Hunedoara, Stefan cel Mare, Vlad TEPES, Mihai Viteazul, Avram Iancu, Tudor Vladimirescu, ALEXANDRU Ioan Cuza, Ion Antonescu, Dej, Ceausescu.!Noi toti sintem romani, sau ar trebuiiiii sa fim! Sa facem cinste inaintasilor nostri, si sa intregim Romania Mare 🇦🇩🇦🇩🇦🇩🇦🇩🇦🇩🇦🇩🇦🇩!!!!!!!

    • @petrurares8300
      @petrurares8300 Год назад +1

      De ce te interesează pe tine problema Moldovei ?!

    • @gbiolan
      @gbiolan Год назад +1

      Sașa -daca în 1918 imperiile s-au destrămat iată că desi în 1992 CCCP -ul a colapsat iată că acum tot după noul război are o șansă să lase libere popoarele(potrivit doctrinei lui Lenin).Valabil și pentru Ucraina.Adică o nouă șansă pentru România,Polonia,Slovacia și Ungaria .

    • @double_latte
      @double_latte 10 месяцев назад +1

      Pe toate hărțile etnografice al Imperiului Rus, locuitorii Basarabiei erau numiți români. Iar limba română era limba vorbită în Basarabia. După marea unire Rusia a spus gata! Nu va mai face aceasta "greșeală". De aceea când și-a "recăpătat" teritoriile înapoi în 1940 sintagma "limba romana" și "români" a fost eliminată din uzualitate. A rămas Moldova sovietică, moldoveni (care nu era naționalitate și mai degrabă așa erau numiți locuitorii români ai Moldovei), "limba moldovenească" cu grafie chirilică, care semnificativ ne-a schimbat pronunția.
      Moldova a format Romania. Moldova e România.
      Oare nu v-ați săturat că această mică fâșie de pământ mereu este folosita ca o monedă de schimb dintre Rusia și Occident? Oare nu e mai bine o țară întregită, puternică, decât provincii mici neajutorate fără puterea de a influența politica pe continent? Oare nu vedeți că vorbim aceeași limbă? Deșteaptă-te române!