Framtidslandet mellan stagnation/tillväxt: Attraktivitet, jämställdhet i växande norrländska städer
HTML-код
- Опубликовано: 26 ноя 2024
- Norrland står nu och vibrerar mellan stagnation och tillväxt. Ska man tro SCB:s befolkningsprognoser kommer exempelvis Västernorrland vara det län i Sverige som minskar mest befolkningsmässigt fram till 2040. Men norrländska kommuner har kastat sig ut och bejakat drömmen om den gröna omställningen med betydande tillväxtplaner i samtliga fyra Norrlandslän. Samtidigt har Norrlands inland haft både betydande utflyttning och låga födelsetal under de senaste tio åren. Den progressiva drömmen om framtidslandet står till vissa delar i en genomförandefas med en påtaglig befolkningstillväxt i vissa norrländska städer. Samtidigt signaler rapporter om obalanser i delar av befolkningssammansättningen och i vissa kommuner flyttar männen in men kvinnorna ut.
Vad kommer att krävas av norrländska kommuner för att lyckas vara en hållbar del av den gröna omställningen
På vilket sätt samvarierar attraktivitet och jämställdhet för en hållbar befolkningstillväxt i norr?
Och vad kan vi lära av historien när det gäller tidigare industrialiseringar av norra Sverige?
Sundsvalls kommun står värd för webbinariet. Stadsbyggnadsdirektör Andreaz Strömgren är moderator och till sin hjälp har han följande panel:
Charlotta Mellander är professor i nationalekonomi vid Jönköping University. Hon är en av landets främsta experter på städer, kreativitet och regional utveckling. Forskar om attraktivitet, varför städer växer och driver nu ett forskningsprojekt om mellanstora kommuner som står inför kraftig expansion vid nyetableringar i den gröna omställningen.
Rikard Eriksson är professor i ekonomisk geografi vid Umeå Universitet och forskar om arbetsmarknad, strukturomvandling och regional utveckling. Dessutom är han forskningsledare vid Centrum för regionalvetenskap (CERUM), och leder forskningsprogrammet ”Det nya framtidslandet? Drivkrafter, utmaningar och möjligheter i relation till norra Sveriges (gröna) industrialisering”.
Linda Gustafsson är jämställdhetsstrateg på Umeå kommun. Redan 1998 beslutade Umeå Kommun att all verksamhet i Umeå skulle jämställdhetsintegreras - inklusive översiktsplanen. Linda är även projektledare för URBACT nätverket Gendered Landscape. I projektet samverkar Umeå med 5 andra europeiska städer där man belyser jämställdhetsfrågor utifrån hur vi utvecklar staden.