Prioriteringsreglerna

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 мар 2016
  • Att beräkna värdet för uttryck med olika räknesätt och parenteser.

Комментарии • 5

  • @olanderalfred
    @olanderalfred 2 года назад +1

    Du är en jäkligt bra matteläre:)

  • @P6009D
    @P6009D Год назад

    Nej du kan inte ta Multiplikation och Division i vilken ordning som helst. Multiplikation kommer först. Exempel 6/2(1+2) med Division först blir svaret 9. Med Multiplikation först blir svaret 1. Vidare så kommer inte Multiplikation på plats 2. Din lista är ofullständig.

    • @patriceericsson9105
      @patriceericsson9105  Год назад

      Hej! Det är vanligt att sätta multiplikation först, det stämmer. Men däremot så är prioriteringsreglerna ett hjälpmedel, inte en grundläggande sanning inom matematiken (alltså inte ett axiom). Se till exempel en.wikipedia.org/wiki/Order_of_operations som tydliggör det rätt bra.
      ditt exempel har inget entydigt svar, eftersom det är ett fall av tvetydig notation. För att ha ett entydligt svar på det behöver du som författare till det etablera att det i så fall alltid ska tolkas som att multiplikation har högre prioritet, vilket bl.a. en del fysiklitteratur gör.
      Det går absolut att utöka den lista jag har i videon, men eftersom detta är en video riktad mot högstadiet finns det ingen anledning att tas med saker de inte vet vad de är. :)

    • @P6009D
      @P6009D 11 месяцев назад

      @@patriceericsson9105 I din video säger du att det spelar ingen roll i vilken ordning man tar division eller multiplikation. Vidare säger du i ditt svar, jag citerar.
      "För att ha ett entydligt svar på det behöver du som författare till det etablera att det i så fall alltid ska tolkas som att multiplikation har högre prioritet, vilket bl.a. en del fysiklitteratur gör." Är det inte just det jag som författare gör?
      Nästa citat.
      "Det går absolut att utöka den lista jag har i videon, men eftersom detta är en video riktad mot högstadiet finns det ingen anledning att tas med saker de inte vet vad de är. :)"
      Här gör du en egen bedömning av vad de behöver veta, och vad de behöver lära sig. Vad de behöver veta och vad de behöver lära sig är två olika saker.
      De kan få veta att listan kan göras längre, men de ska just nu bara lära sig de begrepp de har blivit bekant med. Sedan kan du ju nämna att potenser även ingår i den listan, för potenser har de bekantat sig med.
      Vad som sker är följande: En lärare kortar ner listan. När eleverna sedan går vidare så tänker nästa lärare, detta behöver jag inte ta upp för det har de redan lärt sig. Man går sedan vidare till högre studier och sitter där med någon form av diagnostiskt test. Testet visar att kunskaperna är bristfälliga trots att man själv tycker att man har lätt för matematik.
      Ja mina kunskaper var bristfälliga för någon längs resans väg bestämde vad jag behövde lära mig, och vad jag behövde veta.
      Jag förstod inte prioriteringsordningen när trigonometriska funktioner ingick. Jag förstod inte om jag skulle betrakta långa bråksträck som en division, eller om dessa skulle prioriteras annorlunda.

    • @patriceericsson9105
      @patriceericsson9105  11 месяцев назад

      @@P6009D Så roligt att du engagerar dig!
      Om din första poäng: Din kritik rörde att videon borde säga att den ena kommer före den andra. Mitt svar var en förklaring om varför det inte stämde.
      Jag var lite otydligt när jag sa att detta var för "högstadiet". Denna använde jag främst i början av årskurs sju. Då förekommer inga andra operationer som påverkar denna ordning.
      Jag beklagar att din skolgångs matematik inte gav dig det du behövde förstå. Om denna tre minuter långa video vore all undervisning eleverna fick inom området vore det ju mycket riktigt en förfärligt undermålig utbildning. Som tur är består matematikämnet i högstadiet av många timmars undervisning när elevernas får arbeta på djupet med sin förståelse. :)