Căderea părului și când aceasta devine o problemă care se poate rezolva la medicul dermatolog

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 май 2021
  • Căderea normală a părului presupune pierderea a 50-80 de fire de păr pe zi, dar dacă se depășește această cantitate înseamnă că există o problemă. Majoritatea pacienților se adresează unui medic dermatologi abia după ce 50% din păr a căzut deja, deoarece atunci ajung să realizeze problema cu care se confruntă.
    Dr. Mihaela Panduru, medic primar dermatovenerologie în cadrul Hyperclinicii MedLife Grivița, spune că pot exista cauze interne și externe ale căderii părului. Dintre cauzele interne ale căderii părului amintește afecțiunile hormonale în cazul femeilor, afecțiunile autoimune sau anemia. Cauzele externe ale căderii părului pot fi determinate de modificările de la nivelul scalpului sau de factorii externi, precum stresul. În cazul unei pandemii se poate discuta și despre căderea părului din cauze infecțioase.
    Căderea părului poate apărea în orice context e infecție virală, iar depistarea cauzei presupune vizita la un medic dermatolog. În funcție de discuția cu pacientul se poate orienta către posibilele cauze și îi indică pacientului/pacientei o serie de analize de sânge sau alte analize necesare, precum tricoscopia.
    După ce se identifică posibila cauză a căderii părului se poate apela la anumite variante terapeutice. Dacă este vorba despre o cauză internă, medicul încearcă să acționeze asupra cauzei respective. Se pot folosi și anumite tratamente locale cu substanțe terapeutice pe care pacientul le poate face acasă, dar și proceduri realizate în cabinetul medicului. O asemenea procedură este microneedling-ul, ce presupune un aparat ce conține ace mici, folosite la nivelul pielii capului cu anumite substanțe.
    Procedura are capacitatea de a stimula factorii de creștere și vascularizația la nivelul firului de păr. Poate realiza o serie de canale prin care se pot administra o serie de substanțe ce pot acționa împotriva căderii părului.
    Conform studiilor, repetarea procedurii se recomandă la un interval de o săptămână, în cazul în care pacientul are nevoie de câteva ședințe. Procedura nu este descrisă ca fiind dureroasă, dar depinde de gradul de sensibilitate al fiecărui pacient. Dr. Mihaela Panduru a încercat această procedură pentru a simți ceea ce simte și un pacient și descrie o durere ce se poate tolera.
    Din propria experiență și prin intermediul studiilor internaționale legate de această procedură, Dr. Mihaela Panduru spune că există în procent de 50% o îmbunătățire, dacă pe lângă tratamentul local se apelează și la procedura de microneedling, spre deosebire de folosirea tratamentului local împreună cu un tratament sistemic. Tratamentul are ca scop stoparea procesului de cădere a părului și stimularea apariției firelor noi de păr.
    Panduru Mihaela, medic primar dermatovenerologie - www.medlife.ro...
    Specialitate - www.medlife.ro...

Комментарии •