Pitesti 3D - Piteștiul vechi, anii '60

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 18 июн 2019
  • Proiectul are la bază cartea „Piteștiul de altădată”, de Spiridon Cristocea, Elena Rotaru și Romeo Maschio, zeci de ore de căutari pe internet și și mai multe ore de studiat poze , urmând să fie puse cap la cap pentru a-mi da seama de poziția exactă pe hartă a clădirilor ce cândva constituiau centrul orașului Pitești. Cu ajutorul descrierilor pozelor din carte, dar și cu ajutorul a mai multe hărți ale Piteștiului din anii 1950-1960, am reușit să reproduc în proporție de cel puțin 85% Piteștiul vechi.
    Am început modelarea 3D a 150 de clădiri pe 13.03.2017 și am terminat-o, cu tot cu finisare și randare, aproape un an mai târziu, pe 10.03.2018.
    Mai jos aveți informațiile scrise și în videoclip:
    Hala de carne și Muzeul Județean
    Hala de carne și Piața Centrală au fost principalele două locuri în care piteștenii făceau comerț.
    Construirea halei a început în anul 1913. Aceasta a fost demolată în anul 1967 pentru a face loc Prefecturii.
    Sediul prefectului a fost până în anul 1970 în actuala clădire a Muzeului Județean, construcție care datează din anul 1898.
    Magazinul Universal
    Acesta a fost construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, situat la interarea în fosta Piață a Episcopiei, la intersecția străzilor Maria Teiuleanu și Craiovei. A fost demolat înainte de 1989.
    Casele de pe Strada Craiovei și Strada Maria Teiuleanu au rezistat până în anul 1975, atunci când s-a început demolarea lor. Pe locul lor acum se află Complexul de la Casa Cărții, dar și sediile CEC și Evidența Populației.
    Hotelul Bristol
    Situat pe strada Șerban Vodă, acesta a purtat numele de „Concordia” în timpul Primului Război Mondial. Ion Luca Caragiale a locuit aici în perioada 1882-1883 când a fost inspector școlar al județelor Argeș și Vâlcea.
    Hanul din Strada Șerban Vodă
    Construit după 1850, acesta se situa tot pe strada Șerban Vodă, unde acum se află o parte a Complexului Fortuna. A fost demolat la începutul anilor 1970 pentru a face loc blocurilor turn.
    Casele cu magazine de pe strada Șerban Vodă
    Odată începută modernizarea urbană, au fost demolate casele cu magazine de pe strada Șerban Vodă, în locul lor fiind contruite Complexul Fortuna și blocurile turn, dar și magazinul Trivale, în anul 1971.
    Hotel Victoria și Hotel Muntenia
    Hotelul Restaurant Victoria se situa, până la demolarea din anul 1970, pe strada Doamna Bălașa, unde acum se află Hotelul Muntenia, dat în folosință în anul 1976.
    Biserica Sfântul Nicolae
    Aflată între Restaurantul Argeșul și Hotelul Victoria, la intersecția străzilor Șerban Vodă și Doamna Bălașa, biserica a fost ridicată în 1812 pe locul unei alte biserici care data din secolul al XVIII-lea, dar care a fost distrusă la cutremurul din 1802.
    Din cauza regimului comunist, biserica Sfântul Nicolae a fost demolată în 1962 pentru modernizarea centrului orașului.
    Galeria de Artă și Primăria
    Construcție terminată în anul 1886, în actuala clădire a Galeriei de Artă a fost sediul primarului până în anul 1970.
    Din 1970, Primăria s-a mutat peste drum de Galeria de Artă în clădirea finalizată în anul 1930 și proiectată de arhitectul Statie Ciortan. Între anii 1930 și 1970 aici a fost sediul Finanțelor.
    Cinema București
    A fost construit în anul 1958 ca mai apoi să fie integrat în frontul de blocuri de pe Calea București.
    Muzică: The Story Unfolds - Jingle Punks • The Story Unfolds - Ji...

Комментарии • 24

  • @laviniapink3856
    @laviniapink3856 3 года назад +9

    Era mult mai frumos inainte decat acum, era superb❤😍

  • @balcaniq
    @balcaniq 5 лет назад +25

    Da poate centrul orasului nu avea nimic grandios, dar nu avea nevoie de sistematizare, existau destule cladiri notabile pentru un fost oras-târg. Iar la momentul asta am fi putut si noi vorbi de un centru istoric.
    Felicitari pentru munca incredibila depusa!

  • @AndreiZamfirescu
    @AndreiZamfirescu 5 лет назад +9

    superba initiativa, felicitari si multumiri pentru efort!

  • @adrianstan4859
    @adrianstan4859 2 года назад +2

    Nostalgia copilariei.Pe Teiuleanu ,dupa chioscul fam Nuremberg cu sirop la pahar sau halba,carciuma unde coboram treptele cu sifoanele grele de sticla,vizavi cladirea,care este si azi, gradinita si caminul unde mi.am petrecut trei ani.Amintiri placute.Eram pe blocul Expres cand a demolat magazinul Universal cu tancul .Am locuit pana la 20 de ani pe str Unirii 2 in blocul care aste si azi,dar nu mai sunt multi dintre vecinii si prietenii mei.Acum este un vietnamez...Cand trec pe acolo e plin de masini si debandada.Era mult mai frumos inainte.Un ,,mucos,,cu ,,aere,,incepuse sa injure ca prostu pana cand i.am spus ca in copilarie ma jucam in locul ala cu taicasau...a tacut imediat...oamenii pe care ii tin minte in copilarie nu erau asa de tupeisti si nesimtiti ca azi.Vom avea vremuri grele.Multa sanatate celor buni la suflet,celorlalti ....SICTIR...

  • @OneTireFire
    @OneTireFire 5 лет назад +2

    Felicitări!

  • @Marksikt_Sweden
    @Marksikt_Sweden Год назад +2

    E o opera impresionanta si bine prezentata in acest video. Pacat doar ca subtitrarea e foarte greu de citit din cauza tipului de litere alese. Studiati alte video si trageti concluziile. E pacat ca se citeste cu greutate, pentru ca si informatia din text merita.

  • @laraantone9153
    @laraantone9153 5 лет назад +5

    Mi-aș fi dorit să vad si Teatrul Muncitoresc..

  • @germanalexandru
    @germanalexandru 3 года назад +2

    Avea un aer pitoresc, chiar daca fara mari pretentii. Acum e fara nume si fara istorie.

  • @romssia_ball
    @romssia_ball 7 месяцев назад

    Ati putea face una pentru Curtea de Arges?

  • @l1v1ucbu53
    @l1v1ucbu53 Год назад +1

    Nu sunt din Pitești însă văzând cum arată acum centrul, sincer era mult mai frumos atunci. In alte state est europene s-au reconstruit centrele istorice după căderea comunismului, la noi nu s-a mișcat nimic.

  • @zidarueduard4526
    @zidarueduard4526 2 года назад +1

    Era mai frms înainte de cat acm

  • @pinkpanther8558
    @pinkpanther8558 4 года назад +2

    Bine ca s-au demolat vechiturile. Consultati imaginile de arhiva sa vedeți ce dezastru era in restul orașului.

    • @g0blin11
      @g0blin11 4 года назад +5

      Bine ca au demolat vechiturile? Inteligent gandesti, ce pot sa-ti spun. Cladirile alea demolate de catre acei comunisti imbecili reprezentau o parte a patrimoniului national si ii ofereau orasului o identitate. Reprezenta istoria secolelor 19-20, pe care comunistii au vrut sa o dea uitarii... Ei nu aveau nicio viziune de urbanism... Cand mergi in alte tari si vizitezi orase admiri acele "vechituri",nu? Oare cum de mai toti oamenii care admira un oras fac poze cu vechiturile si nu cu blocurile pcr-iste?

    • @pinkpanther8558
      @pinkpanther8558 4 года назад

      @@g0blin11 niște panarame clădirile alea vechi. Aduc aminte de ce, de sărăcie? Ca si avem noi cu ce sa ne mândrim din perioada secolelor XIX-XX. Arata bine orasul înainte de 89 si punct. In anii 70 cand nu era raționalizare era lapte si miere.

    • @AndreiIvanescuOficial
      @AndreiIvanescuOficial 4 года назад +3

      Bai frustratule....nu mai bine demolam si primaria ca asa vrei tu? Da-ti doua palme

    • @pinkpanther8558
      @pinkpanther8558 4 года назад

      @@AndreiIvanescuOficial nu ati înțeles. Uitați-vă la poze vechi si vedeti ce panarama era cea mai mare parte a orașului. Erau si cateva clădiri care trebuiau sa scape, dar nu mai intrau in peisaj probabil.

    • @AndreiIvanescuOficial
      @AndreiIvanescuOficial 4 года назад

      @@pinkpanther8558 de acord cu tine, doar tot ce însemna neestetic.