Koblenz aan de Rijn en Moezel in Duitsland, Nederlands commentaar, in HD

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 2 окт 2024
  • Koblenz aan de Rijn en Moezel in Duitsland, Nederlands commentaar, in HD. Abonneer - Subscribe here : bit.ly/2NMwb6q Nederlands commentaar. Tekst van www.wikipedia.org
    Koblenz is een kreisvrije stad in Duitsland, gelegen aan de monding van de Moezel in de Rijn en behorend tot Rijnland-Palts. De stad telt 113.388 inwoners (31 december 2020). Hiermee is Koblenz de vierde stad van deze deelstaat, waarvan het tussen 1947 en 1950 de hoofdstad was. De naam van de stad verwijst naar haar ligging: ze gaat terug op het Latijnse confluentes, dat samenvloeiing betekent. De stad ligt voor het grootste deel op de linker Rijnoever, ter hoogte van Rijnkilometer 592. Op het punt waar Rijn en Moezel samenkomen bevindt zich het Deutsches Eck met een groot monument dat ter ere van keizer Wilhelm 1 werd opgericht en waar sinds 1993 een replica van zijn in 1945 verwoeste ruiterstandbeeld staat. De naam van deze plek gaat terug op de Duitse Orde, die in deze buurt sinds de 13de eeuw bezittingen had. In het, nog intacte, Deutschherrenhaus van deze ridderorde, het oorspronkelijke Deutsches Eck, bevindt zich sinds 1992 een museum voor hedendaagse Franse kunst, het Ludwig Museum im Deutschherrenhaus.
    Op de rechteroever van de Rijn ligt het fort Ehrenbreitstein, ooit na Gibraltar de grootste rotsvesting van Europa. Aan de voet van de vesting bevindt zich het Mutter-Beethoven-Haus, het huis waarin de moeder van de componist Ludwig van Beethoven werd geboren. Het is nu een museum, gewijd aan de componist, zijn jeugdvrienden uit Koblenz en aan het plaatselijke hofleven. Van de vele bruggen in Koblenz dateert de oudste, de Balduinbrug over de Moezel, uit de 14e eeuw. Van een brug over de Rijn die de Romeinen hier in de 1e eeuw voor Christus hadden gebouwd, zijn resten teruggevonden.
    Koblenz is een Duitse stad aan de oevers van de Rijn (Middenrijn) en de Moezel, een multinationale zijrivier. Koblenz werd gesticht als een Romeinse militaire post door Drusus rond 8 voor Christus. De naam is afkomstig van het Latijnse (ad) cōnfluentēs, wat "(aan de) samenvloeiing" betekent. De werkelijke samenvloeiing staat tegenwoordig bekend als de "Duitse Hoek", een symbool van de eenwording van Duitsland met een ruiterstandbeeld van keizer Wilhelm I. De stad vierde haar 2000-jarig bestaan ​​in 1992. Qua bevolking is het de op twee na grootste stad in Rijnland-Palts, na Mainz en Ludwigshafen am Rhein. Het aantal vaste inwoners bedraagt ​​112.000 (vanaf 2015). Koblenz ligt in een smalle uiterwaarden tussen hoge heuvelruggen, waarvan sommige bergachtig hoog zijn, en wordt bediend door een sneltrein- en autobahnnetwerk. Het maakt deel uit van het dichtbevolkte Rijnland.
    Rond 1000 voor Christus werden er vroege vestingwerken gebouwd op de Festung Ehrenbreitstein-heuvel aan de overkant van de Rijn. In 55 voor Christus bereikten Romeinse troepen onder leiding van Julius Caesar de Rijn en bouwden een brug tussen Koblenz en Andernach. Rond 9 voor Christus was het Castellum apud Confluentes een van de militaire posten die door Drusus werd opgericht. Restanten van een grote brug die in 49 n.Chr. door de Romeinen werd gebouwd, zijn nog steeds zichtbaar. De Romeinen bouwden twee forten ter bescherming van de brug, één in 9 n.Chr. en een andere in de 2e eeuw. De laatste werd in 259 door de Franken verwoest. Ten noorden van Koblenz stond een tempel van Mercurius en Rosmerta (een Gallo-Romeinse godheid), die tot in de 5e eeuw in gebruik bleef.
    Met de val van het West-Romeinse Rijk werd de stad veroverd door de Franken en werd het een koninklijke zetel. Na de verdeling van het rijk van Karel de Grote werd het opgenomen in de landen van zijn zoon Lodewijk de Vrome (814). In 837 werd het toegewezen aan Karel de Kale, en een paar jaar later was het hier dat Karolingische erfgenamen bespraken wat het Verdrag van Verdun (843) zou worden, waarbij de stad deel ging uitmaken van Lotharingen onder Lotharingen. In 860 en 922 was Koblenz het toneel van kerkelijke synodes. Tijdens de eerste synode, gehouden in de Liebfrauenkirche, vond de verzoening plaats van Lodewijk de Duitser met zijn halfbroer Karel de Kale. In de tweede werd slavernij veroordeeld, met name werd bepaald dat elke man die 'een christelijke man wegvoerde en hem vervolgens verkocht' schuldig zou worden geacht aan moord. De stad werd in 882 geplunderd en verwoest door de Noormannen. In 925 werd het onderdeel van het Oost-Duitse koninkrijk, later het Heilige Roomse Rijk.
    Toen de Franse Revolutie uitbrak, werd Koblenz een populair knooppunt voor royalistische emigranten en ontsnappende feodale heren die uit Frankrijk waren gevlucht. Het was ergens halverwege 1791, na juni maar vóór oktober, dat aanhangers van loyaliteit in Koblenz (evenals Worms en Brussel) een invasie van Frankrijk voorbereidden die zou worden ondersteund door buitenlandse legers, waarbij samenzweerders regelmatig tussen Koblenz en het Tuilerieënpaleis reisden en aanmoediging en geld

Комментарии • 1

  • @JMMCMoen
    @JMMCMoen  День назад

    Koblenz aan de Rijn en Moezel in Duitsland, nu met Nederlands commentaar, in HD. Abonneer - Subscribe here : bit.ly/2NMwb6q Nederlands commentaar. Tekst van www.wikipedia.org