Juniperus excelsa - Boylu Ardıç, Boz Ardıç

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 3 окт 2024

Комментарии • 17

  • @iremikos
    @iremikos 3 месяца назад

    Hobi amaçlı izliyorum ağaç isimlerini öğrenmek hoşuma gidiyor çok faydalı videolarınız teşekkürler :)

  • @MuratCevik76967
    @MuratCevik76967 Год назад

    Izmir çeşmede fidan dikecegim , cok fazla çorak arazi var , burada dogal yetisen ardiçlarin hangi tur oldugunu araştirirken kanaliniza denk geldim.tabi aradigim bu cins degil ama yinede tum videolarinizi izleyecegim , kirecli topraklarda,tuzlu su serpintilerine ve şiddetli ruzgarlara dayanıklı agac turlerini araştiriyorum , videolar icin tesekkurler

  • @tatotato6910
    @tatotato6910 2 года назад +2

    Hocam kanalınıza denk geldiğim için şanslıyım. Elbistan'ın kuzeyinde Hezanlı dağları bulunmakta ve bu dağların eskiden ardıç ormanları barındırdığı için bu ismi aldığı rivayet edilmekte. Gerçekten de bu dağlık alanda yaklaşık 2300 metreye kadar, kayaların üzerinde dahi tektük ardıç ağaçları mevcut.
    Benim merak ettiğim bu ardıç ağaçlarını nasıl çoğaltabiliriz? Bu bölgeyi tekrar ağaçlandırmak için neler yapabiliriz. Tohumdan ya da fidandan nasıl çoğaltma şansımız olabilir?
    Ardıç bu bölgenin evladı gibi ama alternatif olarak başka hangi ağaçlar böyle yüksek ve soğuk bir coğrafyaya dayanabilir?
    Biz köyümüzde belli bir alanın resmi olarak orman olmasını talep etsek bunun için nasıl bir yol izlememiz gerekir?
    Videolarınızda ağaçları nasıl çoğaltabileceğimizden de bahsedebilirseniz gönüllü kişilere de yol göstermiş olursunuz. Teşekkürler

    • @SeyranPalabaşUzun
      @SeyranPalabaşUzun  2 года назад +1

      Merhabalar; öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Şunu yeri gelmişken belirtmek isterim ki benim uzmanlık alanım bitki sistematiği ve tıbbi ve aromatik bitkiler. Bu nedenle türlerin çoğaltılması konusunda uzman değilim çünkü o orman fakültelerinde silvikültür ana bilim dalının uzmanlık alanına girmektedir. Ancak kısaca değinecek olursam Ardıç taksonlarının genel olarak çimlenme engeli vardır, bu nedenle de tohumlarının çimlendirilmesi zor ve zahmetlidir. Evet sizin de belirttiğiniz gibi Kahramanmaraş ve tüm Akdeniz havzasında zor şartlarda Ardıç ağaçları büyüyebilmekteler. Zaten buralar doğal yayılış alanıdır. Köyünüzde bir bölgenin ağaçlandırılması konusunda ise Elbistan orman işletme müdürlüğü çalışanlarından yardım talep edebilirsiniz. İyi günler dilerim :)

    • @tatotato6910
      @tatotato6910 2 года назад +1

      Teşekkür ederim hocam

    • @fikretottekin8105
      @fikretottekin8105 5 месяцев назад

      Ardıç filizinin fidanlıkta yetiştirilmesi uzun ve zahmetli bir süreç. Eskiden hiç yapılamıyordu. 2010'lardan sonra Türkiye bu işi başardı (Kaynak: www.tarimorman.gov.tr/Haber/3894/Turkiye-Dunya-Ormanciliginda-Bir-Ilki-Basararak-Suni-Yollardan-Ardic-Fidani-Uretti#:~:text=25%20M%C4%B0LYON%20F%C4%B0DAN%20%C3%9CRET%C4%B0LD%C4%B0,milyon%20ard%C4%B1%C3%A7%20fidan%C4%B1%20%C3%BCretimi%20ger%C3%A7ekle%C5%9Ftirdik. ).
      Artık ardıç fidanları Orman Genel Müdürlüğü'nün fidanlıklarında bile bulunuyor! Size en yakın fidanlığı Google'dan arama yaparak bulabileceğinizi tahmin ediyorum. Her türlü yardımcı olurlar. Başarılar diliyorum. Selamlar.

  • @swq658
    @swq658 Месяц назад +1

    Is this the type of juniper present in Himalayan mountains of gilgit baltistan Pakistan

    • @SeyranPalabaşUzun
      @SeyranPalabaşUzun  Месяц назад +1

      Yes, according to the literature, this juniper species is found in the Gilgit Baltistan region, sparsely.

    • @swq658
      @swq658 Месяц назад

      @@SeyranPalabaşUzun can we get any benefits from it other than wood

  • @kalendertote2452
    @kalendertote2452 Год назад +1

    Merhaba hocam, bizim köyümüzde de Maraşta dağlık, kayalık alanda ardıç ağaçları var. Bir kısmı çok küçük, 1 metre boya sahip, bir kısmı 3 metre kadar. Türünden emin değilim, sizin dediklerinize dikkat edip yazın gidince tekrar bakacağım, çok güzel kokuyor. Kokulu ardıç olabilir ya da boylu ardıç. Bu ağaçları budamak gerekir mi? Gerekir ise nasıl bir budama yapmak gerekir? Ya da hiç dokunmamak daha mı iyi olur? Köyümüzde ciddi otlatma baskısı da mevcuttur. Teşekkür ederim

    • @SeyranPalabaşUzun
      @SeyranPalabaşUzun  Год назад

      Merhaba, doğal ortamındaki ağaç ve çalı türlerine budama yapılmaz. Otlatma maalesef pek çok ağaç türüne zarar vermekte…

  • @ferhatkepek8418
    @ferhatkepek8418 3 года назад

    arkadaşlar hocamızın her söylediği kelimeyi iyi öğrenin %100 sorar haberiniz olsun :)

  • @ozgur9957
    @ozgur9957 2 года назад +1

    ama bu selvi ağacı ile aynı.. farkı ne ki

    • @SeyranPalabaşUzun
      @SeyranPalabaşUzun  2 года назад

      En kısa sürede Cupressus sempervirens (Akdeniz Servisi) videosunu çekeceğim, farklara da değineceğim 😊

    • @ozgur9957
      @ozgur9957 2 года назад +1

      @@SeyranPalabaşUzun teşekkürler hocam

    • @fatmaozbaki3954
      @fatmaozbaki3954 2 месяца назад +1

      Bizim hastanenin bahçesinde( İstanbul Maltepe ilcesi) juniperus horozontalis var hocam. Muhtemelen oraya dikilmiştir diye düşünüyorum.

    • @SeyranPalabaşUzun
      @SeyranPalabaşUzun  2 месяца назад

      Juniperus horizontalis ülkemizde doğal olarak yetişmiyor Fatma hanım. Peyzaj düzenlemelerinde yerde sürünücü formundan ötürü kullanılan bir ardıç türü 😊