Spss Programı ile Düzenleyici (Ilımlaştırıcı, Moderator) Değişken Analizi ve Hipotez Testleri

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 19 сен 2024
  • Bu videoda Düzenleyici değişken (Ilımlaştırıcı, Moderator) analizinin SPSS ile nasıl yapılacağı ve SPSS tablolarının nasıl yorumlanacağı anlatılmaktadır.
    Konuya lişkin videonun birinci bölümünü izlemek için: • Düzenleyici (Ilımlaştı...
    Katıl butonu ile hem ekibimize hem de babişko asumanlar ile savaşımıza destek olmak için: / @mychannel-r1w
    Tüm sosyal medya hesaplarımız: campsite.bio/a...
    Kısa sürede Türkiye’nin En Çok Dinlenen podcastlerinden biri olduk çünkü Podcast için Muhteşem içerikler üretiyoruz :) ( Dinleyen pişman olmaz öyle de İDDİALIYIZ!)
    Spotify üzerinden dinlemek için: open.spotify.c...
    Apple podcast üzerinden dinlemek için: podcasts.apple...
    Tamamen ücretsiz olarak Google Podcast üzerinden dinlemek: podcasts.googl...

Комментарии • 38

  • @mervemert6854
    @mervemert6854 4 года назад +3

    Hocam merhaba, bir şey sorabilir miyim? benim anketim likert tipi sorulardan oluşuyor ve mutsuzluk için birden çok soruyu içeriyor. Onları düzenleyici değişken olarak analiz edebilmem için ortalamalarını alıp tek sütuna mı düşürüp analiz etmeliyim?

  • @rabiaozer227
    @rabiaozer227 4 года назад +2

    Hocam cofficients tablosunda interaction term ün sig değeri anlamlı çıkmalı ya peki bağımsız değişkenin veya moderatör değişkenin sig değeri nasıl olmalı?

  • @Empaty25
    @Empaty25 5 лет назад

    spss process videosunu artık bekliyoruz Hocam, adım adım ona gelmişsiniz :)

    • @MyChannel-r1w
      @MyChannel-r1w  5 лет назад +1

      :) bu haftaiçinde yayınlanmış olacak. iyi çalışmalar dilerim

  • @angelsmile3219
    @angelsmile3219 5 лет назад

    Merhaba. Excel'de moderatör değişkenin grafiği videosunu yayınlarsanız memnun olurum. İyi günler:)

    • @MyChannel-r1w
      @MyChannel-r1w  5 лет назад

      ilk fırsatta eklemeye çalışacağım ama o zaman kadar process model ile ilgili grafiğin nasıl oluşturacalağının anlaatıldığı bir video var oradan yararalanabilirsiniz. iyi çalışmalar

    • @angelsmile3219
      @angelsmile3219 5 лет назад

      @@MyChannel-r1w process videonuzu da izledim. Yalnız Process sürümü en son 3.3 var ve analiz yapmama izin vermiyor. Sizin videoda anlattığınız sürüm de açılmıyor :(

    • @CemBaturayTnaz
      @CemBaturayTnaz 3 года назад

      @@angelsmile3219 merhaba grafiğe ulaştıysanız paylaşabilir misiniz ?

  • @esraulubey2655
    @esraulubey2655 2 года назад

    Emeğiniz için çok teşekkür ederim videolarınız doktora tez sürecimde oldukça faydalı oldu. fakat size kafamı karıştıran bir soru sormak istiyorum. bağımlı değişkenin bağımsız değişken üzerindeki etkisi anlamlı değilse moderatör etkiye bakabilir miyiz? Baron Kenny metoduyla çalışırken olmuyor, Hayes in aracılık hipotezlerinde böyle bir şart var mı? bilgilendirirseniz çok sevinirim

  • @cihanorak3066
    @cihanorak3066 3 года назад

    hocam Zpuanını hesaplattığınız maruz değişkeni ortalama değerler mi ?

  • @nurefsantgl9573
    @nurefsantgl9573 4 года назад

    Hocam merhaba, daha önce moderatör değişken ile R da çalıştınız mı? Bu konuyla ilgili sorum vardı da.

  • @ibrahimyldz531
    @ibrahimyldz531 5 лет назад

    Çoklu bağlantılı sorunumuz yoksa; yan VIF değerlerimiz 5'ten küçükse bu işlemi yapmamıza gerek yok mudur yani?

    • @MyChannel-r1w
      @MyChannel-r1w  5 лет назад

      hangi işlemi kastettiğinizi tam olarak anlayamadım

    • @ibrahimyldz531
      @ibrahimyldz531 5 лет назад

      02:16 da diyorsunuz ya hocam standardize etmezsen çoklu bağlantı sorunu çıkar diye...VIF değerlerine göre çoklu bağlantı sorunu yoksa bu işlemleri yapmamız gerek yok mudur acaba demek istiyorum...

    • @MyChannel-r1w
      @MyChannel-r1w  5 лет назад

      @@ibrahimyldz531 hayır gene de standardize etmeniz gerekli aksi halde interaction terimleriniz ile normal değişkenleriniz arasında bir karşılaştırma yapmanız da mümkün olmayacaktır

  • @oykuzeynepaydin5920
    @oykuzeynepaydin5920 4 года назад

    Merhabalar, öncelikle videolariniz icin cok tesekkur etmek isterim. Sorum ise su: Moderator degiskenimiz eger kategorikse (cinsiyet gibi) yine de bu standardize etme islemi yapilmali mi?

  • @ibrahimyldz531
    @ibrahimyldz531 5 лет назад

    Hocam moderatör değişkenin Etkisinin ölçülmesi için çoklu hiyerarşik regresyon analizini kullanamaz mıyız?

    • @MyChannel-r1w
      @MyChannel-r1w  5 лет назад

      Hiyerarşik regresyon aslında oldukça derin ve çok yönlü bir analiz, nasıl kullanacağınıza bağlı olmakla birlikte evet kullanabilirsiniz diyebilirim. ancak videoda anlattğım yolun daha iyi olduğunu düşünüyorum. çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim

  • @beggmsevinc3864
    @beggmsevinc3864 4 года назад

    Hocam merhaba öncelikle videolar çok güzel emeğinize sağlık 4.21. saniyede siz moderatörü oluşturuken IV ve moderatör çarptınız. Benim birden çok IV'im var o çarpmayı ayrı ayrı yapıp bir çok moderatör mü oluşturmalıyım :( Yardımcı olursanız çok mutlu olurum

  • @yagmura8977
    @yagmura8977 4 года назад

    Merhaba, size sormak istediğim bir soru var yardımcı olursanız çok sevinirim. Benim moderatör değişken olarak kullanmak istediğim aslında bir ölçeğin belirli maddelerinden alınmış toplam puan. Bu durumda nasıl bir yol izlemem gerekir?

    • @MyChannel-r1w
      @MyChannel-r1w  4 года назад

      Process model ile ilgili videolari izleyebilirsiniz oradaki yol sizin için daha sağlıklı

  • @esraesnemez9645
    @esraesnemez9645 5 лет назад

    Hocam öncelikle ellerinize emeğinize sağlık videolarınızdan oldukça yararlanıyoruz, problemim şu hocam 1 bağımlı 1 bağımsız 1 etkileyici değişkenim var. Hiyerarşik regresyon yapıyorum 2.modelde etkleyici koyarak R değeri artış gösteriyor iki model de pek anlamlı ama bir de sizin gibi standardize edilmiş değerlerle regresyon analizi yaptım etkileşim 0.296 çıktı :/ etkileşimin olması bekleniyordu halbuki, Processten de kontrol edemiyorum versiyon değiştiğinden ne yapabilirim?

    • @MyChannel-r1w
      @MyChannel-r1w  5 лет назад +1

      Bu aşamada bi rşekilde hayes'in yeni kitabına ulaşıp process üzerinden de analizi yapmanız en sağlıklı tavsiye olacaktır diye düşünüyorum. ilgili kitabı üniversite kütüphanlerinde bulabilirsiniz diye umut ediyorum.

    • @esraesnemez9645
      @esraesnemez9645 5 лет назад

      @@MyChannel-r1w teşekkürler hocam

  • @angelsmile7999
    @angelsmile7999 5 лет назад

    Hocam, merhaba. SPSS programinda, düzenleyici değişken analizini, direkt 2.kisimdan baslattiniz. Ancak moderatör analize göre (Baron ve Kenny, 1986), 1.asamada bağımsız ve öne sürülen düzenleyici degiskenin ikisinin de sig. değerinin anlamlı olması halinde 2.asamaya (yani sizin yaptığınız analize) geçilmesi gerekmez miydi? Yani, 1.asamada degiskenlerden birinin sig.degeri anlamsız çıkarsa 2.asama yapılamıyor bildiğim kadariyla. Ne dersiniz?

    • @MyChannel-r1w
      @MyChannel-r1w  5 лет назад +1

      bu konu tam doğru olmayabilir, çünkü anlamsız bir ilişkiyi anlamlıya çeviren bir moderatör değişkenden de bahsedebiliriz (ki bu tür bir değişkeni tanımlamak alana oldukça önemli bir katkı sağlar). Dolayısıyla normal şartlar altında 1. aşamada bağımsız değişkenin bağımlı değişken üzerinde anlamlı bir etkisi olma önşartının gerekliliğini bulunmamakta. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

    • @angelsmile3219
      @angelsmile3219 5 лет назад

      @@MyChannel-r1w anladım hocam. Peki ''anlamsız bir ilişkiyi anlamlıya çeviren moderatör değişkenden de bahsedebiliriz'' ifadenizle ilgili atıfta bulunulabilecek bir kaynak önerebilir misiniz hocam?

    • @MyChannel-r1w
      @MyChannel-r1w  5 лет назад +1

      @@angelsmile3219 Maalesef direkt aklımda bir kaynak yok. Ama okuduğum bir çok çalışma var (maalesef tüm kaynaklar sürekli ezberimde bulunamıyor ) ama bir çalışma kadınların kendine güveni ile fit mankene maruz kalması ile kendini mutsuz hissetme arasındaki ilişkinin kadının kendine güveni olduğunda ortadan kalktığını bulmuştu (bağımsız bağımlı arasındaki ilişkinin anlamsıza dönmesi), bir başka çalışma kadınların beliril özellikleri içeren kıyafetler için var olmayan satın alma niyetlerinin, kadınların belirlii hormonlarındaki artışa bağlı olarak anlamlıya döndüğünü bulmuştur (anlamsız ilişkinin anlamlıya dönmesi). Dediğim gibi bu tür durumları bulan çok fazla çalışma var. Ancak baron ve kenny alanda en çok atıf alan temel kaynak dolayısıyla bu konuya ilişkin tartışma devam ediyor. moderator değişkenin tanımından ve anlamından yola çıkarak ve literatürde yapılmış olan çalışmalardan yola çıkarak benim vardığım nacizane görüş bu şekilde.. çalışmalarınızda kolalyıklar dilierim

    • @angelsmile3219
      @angelsmile3219 5 лет назад

      @@MyChannel-r1w ne demek istediğinizi anladım hocam. Değerli katkılarınız için teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

  • @Fnkshares
    @Fnkshares 5 лет назад

    merhaba hocam, moderatör değişken de likert tipte analize alınamaz mı?

    • @MyChannel-r1w
      @MyChannel-r1w  5 лет назад

      Sorunuzu tam olarak anayamadım hocam, eğer demek istediğiniz moderator değişken likert tipte ölçüldüğünde olup olmadığıysa.. likert ile ölçülmüş bir değişken ile de moderator analizi yapılabilir, bu konuda bir sıkıntı bulunmuyor.

    • @Fnkshares
      @Fnkshares 5 лет назад

      @@MyChannel-r1w teşekkür ederim hocam, benim sonucum da %90 güven aralığında çıktı ancak bu sosyal bilimlerde referans alınabilen bir aralık mı emin olamadım?

    • @MyChannel-r1w
      @MyChannel-r1w  5 лет назад

      @@Fnkshares bu durum çok değişkenlik gösterir. yani çok ilgin bir şey söylüyorsanız örneğin: bireylerin saç sayısı ile zekaları aarasında teorik arkaplanı olan bir bağ bulmak gibi kabul edilebilir. ancak zaten çok bariz olan bir şey için (örneğin niyet ile eylem arasında bir ilişki vardır gibi) bu durumda çok kabul edilebilir bir duurm olacağını sanmıyorum. Genel teamül %95 güven aralığını kabul etmek yönündedir. çalışmalarınızda kolaylıklar dileirm.

  • @egemenalgan9238
    @egemenalgan9238 5 лет назад

    Hocam video için teşekkürler, 4 lü likert bir değişkenin 5 li likert bagımlı değişkeni yordama durumunu bakmadan önce standardize etmek gerekir mi?
    ya da videodan anladıgım kadarıyla, riske atmamak adına , işlemlere başlamadan önce tüm değişkenlerin (bagımlı-bagımsız) standardize katsayılarını almak kesin bir çözüm müdür?

    • @MyChannel-r1w
      @MyChannel-r1w  5 лет назад +1

      Merhabalar Egemen hocam, her iki durumda da aynı sonucu alacaksinizdir. Ancak ben yerinizde olsam ölçeklere hiç dokunmadan elde edilen sonuçlarda standardize değeri yorumlardim.

    • @egemenalgan9238
      @egemenalgan9238 5 лет назад

      istatistik ve analiz, tam anlayamadım, kusura bakmayınız, veriler elde edildikten ve analiz gerçekleştirildikten sonra mı standardize edilmelidir?

    • @MyChannel-r1w
      @MyChannel-r1w  5 лет назад +1

      @@egemenalgan9238 estağfurullah ben biraz karışık anlattım sanırım. Regresyon analizini herhangi bir standardize işlemi yapmadan gerçeklestirebilirsiniz. Sonuçları elde ettiğiniz tabloda zaten size standardize katsayılarin sunulduğu bir tablo çıkacak, yapmanız gereken bu tablodaki değerleri yorumlamak. Eğer önceden değerleri standardize ederseniz aslında gene aynı sonuçlara ulaşırsınız arada bir fark cikmayacaktir (standardize değerler ve hipotez testleriniz açısından) kolay gelsin

    • @egemenalgan9238
      @egemenalgan9238 5 лет назад +1

      istatistik ve analiz sımdı anlasıldı hocam, vakit ayırdıgınız için cok tesekkur ederim :)