Λυκούργος Αγγελόπουλος: Οδοιπορικό συλλόγου ιεροψαλτών Πατρών(Αθήνα 2024)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 22 июн 2024
  • Σύλλογος Ιεροψαλτών Πατρών και Περιχώρων “Ιωάννης ο Δαμασκηνός”
    Με ευχάριστη διάθεση και σύμπνοια πραγματοποιήθηκε η μονοήμερη εκδρομή του Συλλόγου Ιεροψαλτών Πατρών την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, με αφορμή την εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργάνωσε η Ελληνική Βυζαντινή χορωδία στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών, με τη συμπλήρωση 10 ετών από την κοίμηση του μακαριστού δασκάλου της ψαλτικής, χοράρχη και μελοποιού Λυκούργου Αγγελοπούλου.
    Το πρωί της Παρασκευής, η ομάδα των μελών και φίλων του Συλλόγου που συμμετείχαν στην εκδρομή, επισκεφθήκαμε το Κέντρο πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με αφορμή την έκθεση αγιογραφίας του Πατρινού ζωγράφου-αγιογράφου Κων/νου Παπατριανταφυλλόπουλου, ο οποίος και μας ξενάγησε στο χώρο της εκθέσεως ενημερώνοντας μας σχετικά με το έργο της ιστορήσεως του ιερού ναού Αγ. Βασιλείου Βραχνεΐκων.
    Η εκδρομή συνεχίστηκε με επίσκεψη στο Βυζαντινό και Πολεμικό μουσείο, ενώ το απόγευμα, πριν την εκδήλωση στο Μέγαρο μουσικής, είχαμε την ευκαιρία να προσκυνήσουμε στον Μητροπολιτικό ναό Αθηνών και να ξεναγηθούμε από τον προϊστάμενο του ιερού ναού πρωτοπρεσβύτερο π.Θωμά Συνοδινό.
    Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος υπήρξε αναμφισβήτητα μία προσωπικότητα που ξεχώρισε τα περασμένα χρόνια ταυτίζοντας το όνομα του με το είδος της βυζαντινής μουσικής.
    Από τη Χορωδία των Βασιλικών Ανακτόρων ως τη Χορωδία του Φεστιβάλ Αθηνών. Από τους «Όρνιθες» του Μάνου Χατζιδάκι ως το λογοκριμένο «Ζει;» του Μίμη Πλέσσα. Από τη Μητρόπολη Πύργου ως τη Μητρόπολη Αθηνών και εν τέλει την Αγία Ειρήνη Αιόλου.
    Ο αοίδιμος Λυκούργος Αγγελόπουλος άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του, κυρίως μέσα από την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία (ΕΛΒΥΧ), η οποία έκανε το γύρο του κόσμου ως άλλη πρέσβειρα της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής.
    Λίγα λόγια για τον σύλλογο:
    Ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Πατρών και Περιχώρων “Ιωάννης ο Δαμασκηνός” είναι ένας από τους πρώτους συλλόγους Ιεροψαλτών στην Ελλάδα, με συνεχή πορεία και δράση πλέον των 100 ετών.
    Η ιστορία του συλλόγου ανάγεται στην περίοδο του μεσοπολέμου, όταν επίσημα στις 5 Δεκεμβρίου 1919 λαμβάνει νομική υπόσταση από το Πρωτοδικείο της Πάτρας με την ονομασία Σύνδεσμος Ιεροψαλτών “Ιωάννης ο Δαμασκηνός”.
    Ωστόσο, ο Σύνδεσμος φαίνεται ότι άρχισε την δραστηριότητά του δύο χρόνια νωρίτερα, το 1917, χρονολογία η οποία διατηρείται μέχρι σήμερα στην σφραγίδα του Συλλόγου.
    Έκτοτε, το καταστατικό ιδρύσεως έχει τροποποιηθεί τρείς φορές: στις 10 Ιουνίου 1933 με την επωνυμία Σύνδεσμος Ιεροψαλτών και φιλομούσων “Ιωάννης ο Δαμασκηνός”, στις 27 Μαΐου 1949 με την επωνυμία Σύνδεσμος Ιερoψαλτών Πατρών “Ιωάννης ο Δαμασκηνός” και τελευταία φορά στις 20 Ιουνίου 1999, όταν ο Σύνδεσμος μετονομάστηκε σε "Σύλλογος Ιεροψαλτών Πατρών και Περιχώρων “Ιωάννης ο Δαμασκηνός".
    Η μουσική που ακούγεται είναι απο το μουσικό σχήμα “Οκτώηχος” και απαρτίζεται από τους μουσικούς Γιάννη Παναγιωτόπουλο (Πολίτικη λύρα), Σωτήρη Καφούσια (κανονάκι) και Θάνο Νικόπουλο (μπάσο - λύρα).
    Ακούγονται κατα σειρά:
    -Κράτημα σε ήχο πλάγιο Α' (Πέτρος Πελοποννήσιος 1730-1777 )
    -Κράτημα σε ήχο πλάγιο Α' 5φωνο Παναγιώτης Χαλάτζογλου 1703-1748 )
    -Κράτημα σε ήχο Β' (Ξένος Κορώνης πρωτοψάλτης της Αγίας Σοφίας τον 11ο αιώνα).
    -Συρτός της ορφανής (παραδοσιακό Πόντου)
    Γιάννης Παναγιωτόπουλος - ούτι, Γιάννης Τσεντούρος - νταούλι
    -Κράτημα σε ήχο Βαρύ (Πέτρος Μπερεκέτης) του στίχου: "Ότι Σωτήρα έτεκες".
    Για περισσοτερες πληροφορίες και μουσική του μουσικού σχήματος “Οκτώηχος” επισκεφτείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση:
    octoechosensemble.wordpress.com/
    Λήψη-Επεξεργασία εικόνας και ήχου: Γιάννης Παναγιωτόπουλος
  • ВидеоклипыВидеоклипы

Комментарии • 2

  • @georgiosioannou9184
    @georgiosioannou9184 16 дней назад

    Καλημέρα δάσκαλε από το περιβόλι του Αη Γιώργη, ευχαριστούμε καλή δύναμη 🙏🙏🙏

  • @sotiriskarytinos6446
    @sotiriskarytinos6446 16 дней назад

    Ευχαριστούμε πολύ τον Γιάννη Παναγιωτόπουλο για την δημιουργία του βίντεο.