Bun găsit! Am ajuns din întîmplare aici și cred că de dragul tău și din DOR de mama am să mă strădui să fac colivă după rețeta ta! Filmulețul este tare fain! Nu-mi pare nimic în plus, nimic în minus, nu plictisește, iar vocea ta e caldă și prietenoasă! Iartă adresarea familiară dar după ce m-am uitat de trei ori la acest video te simt deja prietenă! Prezența discretă a icoanei, căndeluța aprinsă...tricolorul din coada lingurii...te-au trimis direct în sufletul meu. Cu siguranță o să-l mai văd de vreo trei ori pînă voi trece la acțiune, n-am făcut niciodată colivă...cea mai bună pe care am mîncat-o vreodată o făcea mama și de cînd m-am despărțit de trupul ei nu am avut curaj nici măcar să încerc...tu m-ai convins! Mulțumesc! O primăvară senină îți doresc! P.S. Dacă reușesc îți spun!
Tare m-a emoționat mesajul acesta! L-am citit și eu tot de vreo 3 ori. Ca o mângâiere a fost, mulțumesc din suflet! Cât despre colivă....pentru mine a devenit aproape terapeutic să o fac. În toată nebunia și toată graba care ne înconjoară, atunci când mă apuc de colivă, nici nu simt că gătesc. Îndeplinesc un ritual care mă ajută în primul rând pe mine. Tot zgomotul se oprește, sunt doar eu cu amintirile și cu gândurile mele îndreptate către cei de departe. E printre puținele momente când am răgaz să mă gândesc la ei și numai la ei, așa cum s-ar cuveni... O primăvară cu soare în suflet îți doresc. Numai bine!
Coliva se ornează cu jumătăti de nucă, asa stiu de la bunica mea care făcea colivă pt.toti vecinii si nu numai pt.că era văduvă (asa era obiceiul cand eram eu mică) Acum facem toti colivă cum ne trece nouă prin cap cu tot felul de bombonici si stafide, eu zic că se numeste prăjitură. Scuze dacă supăr pe cineva.🍪😘
@@marianavasile5513 bunica mea făcea colivă cu stafide și o orna cu bomboane. Și așa se făcea în tot satul în care am copilărit. Poate e de preferat să vă gândiți că există mai multe moduri de a face un lucru și obiceiuri diferite în funcție de zonele țării. Asta ca să nu mai fiți nevoită să vă cereți scuze că supărați pe cineva.
Mulțumesc pentru rețetă, Iuliana! Apreciez decența și simplitatea cu care ai expus totul. Într-adevăr fondantele din ziua de azi sunt ceva jalnic. De trandafiri nici nu mai zic, kitsch curat!
Eu am prins vremurile când fondantele erau ceva deosebit și delicios. Erau pline de nucă și foarte aromate, cam ca un șerbet. Astea pe care le găsesc acum parcă-s pietroaie. Kitsch, exact ăsta e cuvântul, eu m-am ferit să îl folosesc... 😇
Foarte buna reteta si mai ales trucurile mici care rezolva problemele de care ne lovim in bucatarie.Din pacate, am vazut reteta prea tarziu dupa ce am rumenit nuca fara sa o scutur de coaja si a iesit cam amara..data viitoare o sa fac asa..ca in reteta dvs.multumim.si comentariul..deosebit de placut.♥️
Va indragesc tere mult! Pun in aplicare multe retete de ale dvs. Sunt minunate si bine explicate!Desi sunt o bunicuta invat multe de la dvs.Asa am sa decorez si eu coliva’! Va imbratisez cu dfag!❤❤❤
Hristos a înviat, Felicitări stimată doamnă, am urmărit cu atenție rețeta dvs, foarte frumoasă prezentare, pe mine mă interesa rețeta ca desert, vă mulțumesc cu recunoștință, să nu avem nevoie să facem această rețetă pentru momente triste, cu toate că aveți mare dreptate, plecarea în veșnicie trebuie să ne găsească pregătiți, să ne lumineze gândurile bunul Dumnezeu, să fim mai buni, mai milostivi, să adunăm mărgăritare pentru veșnicie, este singura bogăție pe care o luăm cu noi, vă doresc din inimă sănătate și binecuvântări alături de cei dragi, Doamne ajută-ne. Doresc tuturor, DRAGOSTE și FERICIRE, LUMINĂ PURĂ, Tuturor Ființelor de pe Pământ.!
Așa e semnificația o singură dată am mâncat în viața pentru că nu știam ce e și mi-a plăcut foarte mult dar dacă știu că e coliva nu mănânc.O zi frumoasă îți doresc 🌹🤗
Super ideea cu nuca.. 👏👏👏 Am învățat ceva nou 🤗❤️ Mie imi place tare mult coliva .. cred ca astăzi o sa fac și eu 😁 Rețeta dumneavoastră mi se pare perfectă 😍
Asa este, vine o vreme cand trebuie sa stim sa facem si coliva! Eu am trecut prin etapa aceasta un pic cam devreme si m-a luat pe nepregatite dar am reusit sa fac o coliva buna! Imi place reteta ta, asa cum ti-am spus de multe ori este foarte asemanatoare cu ce fac eu. Si eu pajesc nuca, pun biscuite ras deasupra si imi place multa nuca si taiata, nu macinata exact asa cum faci si tu. Nu am folosit pana acum scortisoara, eu pun o lingura de cacao in schimb. O primavara frumoasa si linistita tie si odihna vesnica celor pe care ii pomenim! Te pup, Iuliana!
Ne tragem amândouă din partea de sud a țării, cred că de aceea gătim cam la fel. Eu m-am născut și am crescut la Giurgiu, soțul meu la Oltenița. Iar familia extinsă se întinde cam de la Craiova până la Galați. Deci sudiști toți :) Te pup, Sidonia! Numai bine!
Stiu de la mama mea o metoda foarte ușoară pt a fierbe arpacasul pt coliva si anume: Se pun 4,5 l de apa la fiert într-un vas încăpător si cand da în clocot se adaugă 1 kg de arpacas bine spălat în câteva ape, până apa rămâne limpede, si se fierbe timp de 20 min, apoi se oprește focul si se lasa in repaus, acoperit timp de 2-3 ore, timp în care te ocupi de alte treburi. După scurgerea timpului se adauga zahărul 400g, se amesteca cu o lingura de lemn si se da la cuptorul preincalzit, mai întâi la 200°C pt 20 min, apoi micsoram focul la 180°C pt inca 15 min, la final compoziția nu tre sa fie vartoasa pt ca se va întări după răcire. După răcirea completa se adauga cele necesare, funcție de gustul fiecaruia; nuca măcinată, între 400-500 g de nuca, coaja rasă de lămâie, de portocală, es. de rom, vanilie si putina sare. Daca este prea moale se poate adauga praf de biscuiți, dar în cazul meu nu a fost necesar niciodata. Apoi se așează pe un platou si se orneaza cu pudră de cacao si bombonele colorate, funcție de imaginația fiecaruia si obiceiul păstrat din familie, conform tradiției.
@@antoanelaflorescu4442 Nu, zahărul se pune asa cum am scris eu, pt ca arpacasul nu după scurgerea timpului în repaus, nu este suficient de fiert si se pune la cuptor asa cum am spus. Încercați această rețetă si ma veti pomeni asa cum imi aduc eu aminte de mama, de fiecare dată când fierb arpacas pt coliva.
Vă mulțumesc pentru rețetă❤, ca de obicei, deși am mai făcut de câteva ori, m-am inspirat vizionând mai multe canale ale unor persoane pe care le stimez și le urmăresc...cred că de la dumneavoastră am învățat să pun deasupra nucă pentru a nu face coliva crustă, iar astăzi am remarcat cât de atentă sunteți la detalii și am reținut partea în care spuneți că pot picura puțină apă dacă este prea tare coliva...
Sunt mici detalii care nu par importante până nu te lovești de ele și mă gândesc că sunt utile mai ales pentru cine nu a mai făcut niciodată colivă. Mulțumesc mult pentru mesaj. Numai bine! ❤
Arată deosebit de frumos,simplu si cu bun gust,îmi place foarte mult cum explicați și cum va exprimati 🙏👍🥰m-am abonat la canalul dumneavoastra 🥰👍sanatate si spor în toate 💗
Bună! Mi-a plăcut cum ați explicat rețetă, simplu și f reușită! Și eu fac colivă și îmi reușește ! Eu prefer sâ pun coliva in pahare de plastic ,puțin mai mari decât cele pt cafea. Dar prefer din când în când să încerc și alte rețete ,alte idei de ornat de exemplu etc. Mulțumesc mult!
O mai pun și eu în pahare cu o bomboană deasupra, dar prefer cutiuțele mici pentru că au capac, sunt mai stabile și le transport mai ușor. Mulțumesc mult pentru comentariu. Numai bine!
Nu am mancat niciodata coliva cu scortisoara , aromele le pun atunci cand este rece si o amestec cu mana !!! Fac si eu coliva , fara stafide , zahar vanilinat , nuca de cocos sau cacao am mai vazut , doar cu nuca , dar fiecare o face tot mai imbunatatita , eu prefer reteta clasica , din copilarie !!!!
Nuca de cocos nici mie nu-mi place în colivă, nici cacaoa, dar colivă cu stafide și scorțișoară am mâncat și în copilărie, acum vreo...45 de ani. Probabil în sudul țării influența grecească e mai pregnantă. Grecii fac coliva așa, cu multe fructe uscate și mirodenii.
Sara bună! Iuliana, îți mulțumesc din suflet pentru prima mea colivă! Nu știu cum va arăta mîine, nu sînt mulțumită de ornamentele pe care le am la dispoziție dar indiferent cum va fi e musai să ajung cu ea la biserică! Rămîn recunoscătoare pentru că te-am descoperit și ai fost ”motorul care m-a pornit”! Cred că a rămas fals înrădăcinată ideea că e foarte greu de făcut colivă datorită faptului că înainte gospodinele erau nevoite să bată grîul într-o piuă de lemn pînă ajungeau să-l pună la fiert, cel puțin eu așa îmi amintesc...am în memoria afectivă niște imagini cu o asemenea operație...niște mîini muncite care folosesc pisălogul cu oarece efort dar cu îndemînare într-un ritm sacadat...acum cu arpacașul din comerț pare totuși ”floare la ureche”...și cînd mă gîndesc cît de teamă mi-a fost să mă apuc...Mulțumesc din tot sufletul! Dumnezeu să-i odihnească pe toți ai noștri!
Draga mea, nu ornamentele fac coliva frumoasă, ci smerenia și rugăciunea pusă în ea. Mie colivele acelea impecabile comandate la cofetărie nu îmi stârnesc nicio emoție, sunt doar o marfă. Pe când o colivă simplă, poate chiar stângace a vreunei mămăițe îmi încălzește inima. Fie-ți primită strădania și rugăciunile! Dumnezeu să-i aibă în grija lui de cei dragi ai noștri!
Eu nu fac din arpacas,... mama mea nu accepta asa ceva,asa ca fac din grau arnaut sau ,mai nou din grau de bulgur. Nu pun stafide si nici scortisoara. Acopar cu pesmet si zahar si cu sablon facut de mine sau cu bomboane. Felicitari pentru ideea de a da reteta, multa lume nu stie .
Cred că exagerați. Coliva e un desert ritualic plin de semniicații, dar nu este sfântă în niciun caz! Nicio mâncare nu poate fi sfântă. Cel mult binecuvântată de preot și atât.
D na Iuliana ,nu știu din ce zonă sunteți,eu sunt din Muntenia și curios faceți coliva exact că mine,tot simplu o ornez,tot biscuiți și ciocolată.Nu pun stafide și o amestec când e rece! Doamne ajută!
@@Iuliana_BucateAromate da,adevărat sunteți din Muntenia mai mult pt că acolo v ați născut,ați crescut,mi am dat seama după rețetele care se fac in zona noastră.De fapt nu contează, doar obiceiurile sunt diferite,de oriunde am fi suntem oameni și vă doresc multă sănătate! 👍🌹
Adevărul e că nimeni nu scapă de așa ceva, fiind și-o vorbă ce spune că fiecare are coliva lui, că ne convine sau nu, asta e...Începând din vremuri demult apuse, cu bucuria profundă, justificată a dacilor la trecerea în neființă a vreunuia dintre ei, până la aceeași ,,bucurie" din zilele de azi, consemnată cu o ofrandă constituită din această fiertură din grâu, adusă până la nivelul măiastru de preparare. Se poate filozofa pe această temă mult și bine, tocmai la ce făceați referire, dna Iuliana. În principiu ,este cam același mod de preparare, însă sunt mici diferențe ce le conferă și aspecte și gusturi, arome diferite. Ei bine, coliva prezentată aici de gazda noastră, are tot ce-i trebuie pentru a fi considerată o bunătate fără seamăn, atât prin consistență cât și prin aroma deosebită, iar ornarea simplă și sobră îi dă acea eleganță tăcută și acel aer de superioritate, neluând în considerare acele priviri răutăcioase și invidioase , aflându-se tocmai într-un lăcaș al gândului curat, al rugăciunei și smereniei ,,casa Domnului...Doamna Iuliana, mulțumesc mult și apreciez faptul că ne-ați dezvăluit câteva din micile secrete preparării acestei ,,banale" colive, Doamne Ajută !
Coliva la daci ?! 😂 Erau mari cultivatori de grau (tineau toata Europa ... 😂) Informeaza-te, cand si in ce circumstante a aparut coliva in ortodoxism. Mare ti-e gradina, Doamne !
Mă rog, n-aș zice că se frământă, că nu e aluat, dar firește că se amestecă cu o lingură de lemn să se omogenizeze înainte de a o așeza pe platou. Ceea ce am făcut și eu.
Nu-i nimic, ați aflat acum! Poate nu ați auzit de tot ce există pe lume. Unii oameni gătesc diferit față de cum o faceți dumneavoastră și nu e nimic rău în asta.
Oricum f frumoase , fiecare le orneaza cu ce are plăcerea. Coliva se mai spune , e tortul celui adormit .Dumnezeu să-i ierte pe cei adormiti , iar noi să ne facem datoria ca și ei să se bucure acolo in ceruri de ofrandele dăruite.
La rețetă de colivă, va rog, la o cana de arpacaș cât zahăr puneți....nu în grame ci având ca măsură cana cu care puneți arpacaș. Sau altfel spus: cana dvs câte sute de grame de arpacaș poate conține?????
Haideți să facem mai simplu: 90 g zahăr înseamnă cam 3-4 linguri. Puneți 3 linguri la început și pe urmă gustați și dacă o vreți mai dulce, mai puneti.
I mi place f mult coliva aromata cu citrice ,vanilie de calitate nuca miere de albine ,stafide coaja citricilor dar ce sa vezi in Cluj unde stau eu de 45 ani nu se face coliva nu vor sa ia cînd le oferi in biserica se uită ciudat am servit in paharele de plastic ,farfuriuțe cu lingurița acolo au rămas membrii biserici cu 2. 3 băbuțe au servit I mi este dor de tradițiile noastre moldovenești .Ce
Vai, ce trist pentru un suflet de moldoveancă! Înțeleg ce simțiți! 🤗 Ce diferențe mari de la o zonă la alta! La noi în sâmbetele din Postul Paștelui pur și simplu nu mai încap colivele pe mesele lungi din biserică! E o încântare să le vezi așa, fiecare cu lumânarea ei aprinsă și cu cineva care se roagă lângă ea ❤
Esențele se adaugă după ce s-a mai răcit pt ca strică gustul.Dacă punem scorțișoară, nu mai are rost rom.Arpacasul se spală in 9 ape , cu rugăciunea, candelă aprinsă. ( ori lumânare)
Esențele sunt termostabile, le folosim cu succes și la preparate fierte sau coapte, de exemplu, fără să altereze gustul deserturilor. Atâta doar că sunt volatile, aroma lor se mai diminuează dacă sunt puse în preparate fierbinți. Cât despre rom versus scorțișoară, mie îmi place să le pun pe amândouă. Nu mi se pare deloc că se exclud una pe alta.
Respect munca fiecarei persoane, dar mi se pare ca, incet, incet, coliva se transforma in cozonacoliva sau mucenicoliva(mucenici... scortisoara...). In coliva nu se pun nici stafide, nici scortisoara. Zic sa mai bagam si bucatele de rahat si crema de ciocolata(sa lege mai bine!) si e gata cozonacul! In fine, fiecare face dupa gustul lui, dar, deja, schimbam reteta! Spor la gatit!👍❤
Eu zic în schimb că dacă tot respectăm munca cuiva și că dacă tot în final ajungem la concluzia că fiecare o face după gustul lui, ar fi bine să ne abținem de la critici măcar în post și măcar când e vorba de colivă, dacă în rest nu reușim. Numai bine!
@@Iuliana_BucateAromate , ce treaba are postul cu acest comentariu? La varsta mea si cu atata experienta in prepararea colivei, cred ca-mi pot spune parerea. Nu am jignit pe nimeni si nici n-am vrut sa fiu acida. O alta abordare, din partea dvs, cred ca era mult mai binevenita.
@@rodicarusu7128 Nu există o rețetă standard de colivă. Ca orice preparat, se face diferit în funcție de zonă și într-adevăr fiecare pune ce vrea. Am fi putut să ne oprim cu discuția în acest punct, dar se pare că este nevoie să precizez că vă aflați pe un canal personal unde eu arăt cum fac eu coliva, nu cum o faceți dumneavoastră. Vârsta nu vă scuză ironiile acide cu rahatul și ciocolata puse în colivă. Plec de la prezumția că ați fost acidă fără să vreți. Încă o dată, numai bine!
Cred că lucrurile sunt puțin mai nuanțate. Omenirea consuma grâu cu câteva mii de ani înainte de venirea lui Iisus și nici nu se folosește la pomeniri decât de către o mică parte dintre ortodocși.
Eu am pus nici apă, nici biscuiți, ci doar am dat soluții pentru situația în care oamenilor li se întâmplă, totuși, să o lase prea mult la răcit și să se închege prea tare. Sau să fi pus prea multă apă și să fie prea moale. Că se mai întâmplă de toate în bucătărie, mai ales la începători!
📌Aici găsiți rețeta scrisă ▶▶▶ wp.me/p497vE-1XN
📌 Iar pe mine mă găsiți și pe Instagram, aici ▶▶▶ instagram.com/iuliana_bucate_aromate/
Felicitări! Frumoasă prezentare!Vă mulțumesc!
Da, adevărat, moartea înseamnă înviere!
Slăvit să fie numele Domnului!
Bun găsit! Am ajuns din întîmplare aici și cred că de dragul tău și din DOR de mama am să mă strădui să fac colivă după rețeta ta! Filmulețul este tare fain! Nu-mi pare nimic în plus, nimic în minus, nu plictisește, iar vocea ta e caldă și prietenoasă! Iartă adresarea familiară dar după ce m-am uitat de trei ori la acest video te simt deja prietenă! Prezența discretă a icoanei, căndeluța aprinsă...tricolorul din coada lingurii...te-au trimis direct în sufletul meu. Cu siguranță o să-l mai văd de vreo trei ori pînă voi trece la acțiune, n-am făcut niciodată colivă...cea mai bună pe care am mîncat-o vreodată o făcea mama și de cînd m-am despărțit de trupul ei nu am avut curaj nici măcar să încerc...tu m-ai convins! Mulțumesc! O primăvară senină îți doresc! P.S. Dacă reușesc îți spun!
Tare m-a emoționat mesajul acesta! L-am citit și eu tot de vreo 3 ori. Ca o mângâiere a fost, mulțumesc din suflet! Cât despre colivă....pentru mine a devenit aproape terapeutic să o fac. În toată nebunia și toată graba care ne înconjoară, atunci când mă apuc de colivă, nici nu simt că gătesc. Îndeplinesc un ritual care mă ajută în primul rând pe mine. Tot zgomotul se oprește, sunt doar eu cu amintirile și cu gândurile mele îndreptate către cei de departe. E printre puținele momente când am răgaz să mă gândesc la ei și numai la ei, așa cum s-ar cuveni... O primăvară cu soare în suflet îți doresc. Numai bine!
Sa fii binecuvantata draga mea.Un moment de respect ada cum se cuvine ,pentru cei plecati dintre noi
Sărutmâna! ❤
Adevărată rețetă de colivă! Făcută cu smerenie, explicată cu modestie. Felicitări doamnă!
Mulțumesc mult pentru aprecieri! ❤
Coliva se ornează cu jumătăti de nucă, asa stiu de la bunica mea care făcea colivă pt.toti vecinii si nu numai pt.că era văduvă (asa era obiceiul cand eram eu mică) Acum facem toti colivă cum ne trece nouă prin cap cu tot felul de bombonici si stafide, eu zic că se numeste prăjitură. Scuze dacă supăr pe cineva.🍪😘
@@marianavasile5513 bunica mea făcea colivă cu stafide și o orna cu bomboane. Și așa se făcea în tot satul în care am copilărit. Poate e de preferat să vă gândiți că există mai multe moduri de a face un lucru și obiceiuri diferite în funcție de zonele țării. Asta ca să nu mai fiți nevoită să vă cereți scuze că supărați pe cineva.
@@Iuliana_BucateAromate și eu tot ornată cu bomboane am pomenit-o, nu cu nucă și am 67 de ani! Fiecare face cum dorește.
Frumos spus, trecem spre inviere.
Santeti minunata .
Va admir si va apreciez .
Multumim pentru cat de frumos a-ti explicat totul .
Vă mulțumesc și eu, tare mult!
Dacă am fi mai buni,ce bine ar fi...cu mult respect,stimată doamnă Iuliana!
Așa este!
Mulțumesc pentru rețetă, Iuliana! Apreciez decența și simplitatea cu care ai expus totul. Într-adevăr fondantele din ziua de azi sunt ceva jalnic. De trandafiri nici nu mai zic, kitsch curat!
Eu am prins vremurile când fondantele erau ceva deosebit și delicios. Erau pline de nucă și foarte aromate, cam ca un șerbet. Astea pe care le găsesc acum parcă-s pietroaie. Kitsch, exact ăsta e cuvântul, eu m-am ferit să îl folosesc... 😇
Minunat totul! Eu prefer crucea din jumatati de nuca alese cat mai uniform!
Mulțumesc! Da, sunt frumoase colivele decorate doar cu miez de nucă. Simple și discrete, exact cum trebuie!
Foarte buna reteta si mai ales trucurile mici care rezolva problemele de care ne lovim in bucatarie.Din pacate, am vazut reteta prea tarziu dupa ce am rumenit nuca fara sa o scutur de coaja si a iesit cam amara..data viitoare o sa fac asa..ca in reteta dvs.multumim.si comentariul..deosebit de placut.♥️
Mulțumesc tare mult! Numai bine! ❤
Va indragesc tere mult! Pun in aplicare multe retete de ale dvs. Sunt minunate si bine explicate!Desi sunt o bunicuta invat multe de la dvs.Asa am sa decorez si eu coliva’! Va imbratisez cu dfag!❤❤❤
Vă mulțumesc foarte mult pentru mesaj. Vă îmbrățișez și eu cu mult drag! Sănătate și numai bine! ❤️
Cea mai completă rețetă și cea mai bine explicată. Felicitări și mulțumiri draga noastră! 🤗❤️
Multumesc și eu, Irina! ❤️
Hristos a înviat, Felicitări stimată doamnă, am urmărit cu atenție rețeta dvs, foarte frumoasă prezentare, pe mine mă interesa rețeta ca desert, vă mulțumesc cu recunoștință, să nu avem nevoie să facem această rețetă pentru momente triste, cu toate că aveți mare dreptate, plecarea în veșnicie trebuie să ne găsească pregătiți, să ne lumineze gândurile bunul Dumnezeu, să fim mai buni, mai milostivi, să adunăm mărgăritare pentru veșnicie, este singura bogăție pe care o luăm cu noi, vă doresc din inimă sănătate și binecuvântări alături de cei dragi, Doamne ajută-ne. Doresc tuturor, DRAGOSTE și FERICIRE, LUMINĂ PURĂ, Tuturor Ființelor de pe Pământ.!
Adevărat a Înviat! Vă mulțumesc tare mult pentru cuvintele frumoase. Multă sănătate și pace în suflet vă doresc!
Doamne ajută! Super tare! Mie nu mi iese niciodată,sper ca de data aceasta să fie mai bine! Multumesc Pt tine!
De data asta sunt sigură că o să iasă foarte bine! Succes! Vă aștept cu vești bune! ❤️
❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤ mulțumesc !!!
Cu mare drag! Mă bucur că vă e de folos rețeta! ❤
Arată foarte frumos , vă doresc sănătate putere de muncă și toate cele bune 🤗😘💌🙋
Vă mulțumesc tare mult! Numai bine și dumneavoastră și multă sănătate în primul rând!
Felicitări! Sunteți foarte priceputa!
Mulțumim pentru idei și rețete.
💐💐💐🥀🌷🌹🤗🤗🤗
Eu vă mulțumesc! Numai bine! ❤
Așa e semnificația o singură dată am mâncat în viața pentru că nu știam ce e și mi-a plăcut foarte mult dar dacă știu că e coliva nu mănânc.O zi frumoasă îți doresc 🌹🤗
Mulțumesc! O zi frumoasă și dumneavoastră!
Foarte bine arată.
Nu am făcut de ceva vreme. Am să fac pentru sâmbătă.
Mulțumesc!
Multumesc pt reteta!
Cu mare drag! Mă bucur că vă este de folos!
D-zeu sa - ți binecuvinteze mâinile!! ❤️
Mulțumesc mult!
Bravo Iuliana! Multumim
Mulțumesc tare mult! ❤️
Multumesc pentru reteta.
Cu mult drag!
Rețetă perfectă!
Felicitări!
Mulțumim!!!
Mulțumesc și eu! Mă bucur mult că vă place rețeta ❤️
Super ideea cu nuca.. 👏👏👏 Am învățat ceva nou 🤗❤️
Mie imi place tare mult coliva .. cred ca astăzi o sa fac și eu 😁
Rețeta dumneavoastră mi se pare perfectă 😍
Mulțumesc, Ema! Tu faci atâtea bunătăți...abia aștept să îmi spui cum a ieșit coliva! Te pup! 🤗
Felicitări pentru modul de prezentare, v-am urmărit cu mult drag!
Mulțumesc frumos! ❤
Asa este, vine o vreme cand trebuie sa stim sa facem si coliva! Eu am trecut prin etapa aceasta un pic cam devreme si m-a luat pe nepregatite dar am reusit sa fac o coliva buna! Imi place reteta ta, asa cum ti-am spus de multe ori este foarte asemanatoare cu ce fac eu. Si eu pajesc nuca, pun biscuite ras deasupra si imi place multa nuca si taiata, nu macinata exact asa cum faci si tu. Nu am folosit pana acum scortisoara, eu pun o lingura de cacao in schimb. O primavara frumoasa si linistita tie si odihna vesnica celor pe care ii pomenim! Te pup, Iuliana!
Ne tragem amândouă din partea de sud a țării, cred că de aceea gătim cam la fel. Eu m-am născut și am crescut la Giurgiu, soțul meu la Oltenița. Iar familia extinsă se întinde cam de la Craiova până la Galați. Deci sudiști toți :) Te pup, Sidonia! Numai bine!
Mulțumim !!!❤🙏
Mulțumesc pt rețetă!O zi frumoasa va doresc! 💐🌻🌷🌹
Cu mare drag! Mă bucur că vă este de folos! ❤
Arăta super bine, pup
Pup și eu! ❤️
Mulțumesc!
Cu mult drag! ❤️
Stiu de la mama mea o metoda foarte ușoară pt a fierbe arpacasul pt coliva si anume: Se pun 4,5 l de apa la fiert într-un vas încăpător si cand da în clocot se adaugă 1 kg de arpacas bine spălat în câteva ape, până apa rămâne limpede, si se fierbe timp de 20 min, apoi se oprește focul si se lasa in repaus, acoperit timp de 2-3 ore, timp în care te ocupi de alte treburi. După scurgerea timpului se adauga zahărul 400g, se amesteca cu o lingura de lemn si se da la cuptorul preincalzit, mai întâi la 200°C pt 20 min, apoi micsoram focul la 180°C pt inca 15 min, la final compoziția nu tre sa fie vartoasa pt ca se va întări după răcire. După răcirea completa se adauga cele necesare, funcție de gustul fiecaruia; nuca măcinată, între 400-500 g de nuca, coaja rasă de lămâie, de portocală, es. de rom, vanilie si putina sare. Daca este prea moale se poate adauga praf de biscuiți, dar în cazul meu nu a fost necesar niciodata. Apoi se așează pe un platou si se orneaza cu pudră de cacao si bombonele colorate, funcție de imaginația fiecaruia si obiceiul păstrat din familie, conform tradiției.
Foarte interesantă metoda cu cuptorul!
Zaharul nu se pune când este răcit arpacașul? Din ce știam, va lăsa lichid daca se pune când este fierbinte arpacașul. Mulțumesc frumos.
@@antoanelaflorescu4442 Nu, zahărul se pune asa cum am scris eu, pt ca arpacasul nu după scurgerea timpului în repaus, nu este suficient de fiert si se pune la cuptor asa cum am spus. Încercați această rețetă si ma veti pomeni asa cum imi aduc eu aminte de mama, de fiecare dată când fierb arpacas pt coliva.
Proporția este tot de 1:3? Mulțumesc frumos.
Pentru 1kg de arpacas, se pun 4,5 l de apa.
Vă mulțumesc pentru rețetă❤, ca de obicei, deși am mai făcut de câteva ori, m-am inspirat vizionând mai multe canale ale unor persoane pe care le stimez și le urmăresc...cred că de la dumneavoastră am învățat să pun deasupra nucă pentru a nu face coliva crustă, iar astăzi am remarcat cât de atentă sunteți la detalii și am reținut partea în care spuneți că pot picura puțină apă dacă este prea tare coliva...
Sunt mici detalii care nu par importante până nu te lovești de ele și mă gândesc că sunt utile mai ales pentru cine nu a mai făcut niciodată colivă. Mulțumesc mult pentru mesaj. Numai bine! ❤
@@Iuliana_BucateAromate Vă mulțumesc pentru răspuns!❤ 🤗
Imi esti draga ! Si sunt absolut de acord cu tine !
Vă mulțumesc tare! ❤️
Un mare LIKE 👍👏
Mulțumesc!
Arată deosebit de frumos,simplu si cu bun gust,îmi place foarte mult cum explicați și cum va exprimati 🙏👍🥰m-am abonat la canalul dumneavoastra 🥰👍sanatate si spor în toate 💗
Vă mulțumesc tare mult! Numai bine! ❤️
Bună! Mi-a plăcut cum ați explicat rețetă, simplu și f reușită!
Și eu fac colivă și îmi reușește ! Eu prefer sâ pun coliva in pahare de plastic ,puțin mai mari decât cele pt cafea.
Dar prefer din când în când să încerc și alte rețete ,alte idei de ornat de exemplu etc.
Mulțumesc mult!
O mai pun și eu în pahare cu o bomboană deasupra, dar prefer cutiuțele mici pentru că au capac, sunt mai stabile și le transport mai ușor. Mulțumesc mult pentru comentariu. Numai bine!
Nu am mancat niciodata coliva cu scortisoara , aromele le pun atunci cand este rece si o amestec cu mana !!! Fac si eu coliva , fara stafide , zahar vanilinat , nuca de cocos sau cacao am mai vazut , doar cu nuca , dar fiecare o face tot mai imbunatatita , eu prefer reteta clasica , din copilarie !!!!
Nuca de cocos nici mie nu-mi place în colivă, nici cacaoa, dar colivă cu stafide și scorțișoară am mâncat și în copilărie, acum vreo...45 de ani. Probabil în sudul țării influența grecească e mai pregnantă. Grecii fac coliva așa, cu multe fructe uscate și mirodenii.
Multumesc, am mai invatat cate ceva.
Cu mult drag! ❤
Sara bună! Iuliana, îți mulțumesc din suflet pentru prima mea colivă! Nu știu cum va arăta mîine, nu sînt mulțumită de ornamentele pe care le am la dispoziție dar indiferent cum va fi e musai să ajung cu ea la biserică! Rămîn recunoscătoare pentru că te-am descoperit și ai fost ”motorul care m-a pornit”! Cred că a rămas fals înrădăcinată ideea că e foarte greu de făcut colivă datorită faptului că înainte gospodinele erau nevoite să bată grîul într-o piuă de lemn pînă ajungeau să-l pună la fiert, cel puțin eu așa îmi amintesc...am în memoria afectivă niște imagini cu o asemenea operație...niște mîini muncite care folosesc pisălogul cu oarece efort dar cu îndemînare într-un ritm sacadat...acum cu arpacașul din comerț pare totuși ”floare la ureche”...și cînd mă gîndesc cît de teamă mi-a fost să mă apuc...Mulțumesc din tot sufletul! Dumnezeu să-i odihnească pe toți ai noștri!
Draga mea, nu ornamentele fac coliva frumoasă, ci smerenia și rugăciunea pusă în ea. Mie colivele acelea impecabile comandate la cofetărie nu îmi stârnesc nicio emoție, sunt doar o marfă. Pe când o colivă simplă, poate chiar stângace a vreunei mămăițe îmi încălzește inima. Fie-ți primită strădania și rugăciunile! Dumnezeu să-i aibă în grija lui de cei dragi ai noștri!
@@Iuliana_BucateAromate te iubesc!
@@violetaradu1578 ❤️❤️❤️
Mulțumesc
❤️❤️❤️
Dacă are multă nucă e perfectă ❤️
Are, are...😀
Semnificatia ca semnificatia, dar mie chiar imi place sa mananc coliva 😊😘👌
Și mie! ❤️
Multumes!!!!
Cu drag! Mă bucur că vă este de folos!
Simplu si frumos. Daaaaa asa se face coliva
Mulțumesc tare mult!
Recunosc ca nu am facut niciodata, asa ca a mai mult decat binevenita!
Mai bine! Să nu ai nevoie sau...să fie cât mai târziu 😘
Ești Cel Mai Gustos 😂😂😂
🤔
Super😇
Mulțumesc! ❤️
Eu nu fac din arpacas,... mama mea nu accepta asa ceva,asa ca fac din grau arnaut sau ,mai nou din grau de bulgur. Nu pun stafide si nici scortisoara. Acopar cu pesmet si zahar si cu sablon facut de mine sau cu bomboane. Felicitari pentru ideea de a da reteta, multa lume nu stie .
Îmi place bulgurul foarte mult și îl folosesc des, dar nu m-am gândit niciodată să dac colivă cu el! Mulțumesc pentru sugestie!
👏👏👏
❤️❤️❤️
Coliva nu este un desert; este gresita aceasta calificare a colivei. Vad ca pe tot RUclips romancele califica Sfanta Coliva ca desert. Pacat!
Cred că exagerați. Coliva e un desert ritualic plin de semniicații, dar nu este sfântă în niciun caz! Nicio mâncare nu poate fi sfântă. Cel mult binecuvântată de preot și atât.
D na Iuliana ,nu știu din ce zonă sunteți,eu sunt din Muntenia și curios faceți coliva exact că mine,tot simplu o ornez,tot biscuiți și ciocolată.Nu pun stafide și o amestec când e rece! Doamne ajută!
Sunt născută și crescută la Giurgiu, dar acum locuiesc în Galați. Deci și munteancă și moldoveancă 😀
@@Iuliana_BucateAromate da,adevărat sunteți din Muntenia mai mult pt că acolo v ați născut,ați crescut,mi am dat seama după rețetele care se fac in zona noastră.De fapt nu contează, doar obiceiurile sunt diferite,de oriunde am fi suntem oameni și vă doresc multă sănătate! 👍🌹
Adevărul e că nimeni nu scapă de așa ceva, fiind și-o vorbă ce spune că fiecare are coliva lui, că ne convine sau nu, asta e...Începând din vremuri demult apuse, cu bucuria profundă, justificată a dacilor la trecerea în neființă a vreunuia dintre ei, până la aceeași ,,bucurie" din zilele de azi, consemnată cu o ofrandă constituită din această fiertură din grâu, adusă până la nivelul măiastru de preparare. Se poate filozofa pe această temă mult și bine, tocmai la ce făceați referire, dna Iuliana. În principiu ,este cam același mod de preparare, însă sunt mici diferențe ce le conferă și aspecte și gusturi, arome diferite. Ei bine, coliva prezentată aici de gazda noastră, are tot ce-i trebuie pentru a fi considerată o bunătate fără seamăn, atât prin consistență cât și prin aroma deosebită, iar ornarea simplă și sobră îi dă acea eleganță tăcută și acel aer de superioritate, neluând în considerare acele priviri răutăcioase și invidioase , aflându-se tocmai într-un lăcaș al gândului curat, al rugăciunei și smereniei ,,casa Domnului...Doamna Iuliana, mulțumesc mult și apreciez faptul că ne-ați dezvăluit câteva din micile secrete preparării acestei ,,banale" colive, Doamne Ajută !
Mulțumesc din nou, domnule Roman. Așa este, nimeni nu scapă, este doar o chestiune de timp și... De drum până acolo.
Coliva la daci ?! 😂 Erau mari cultivatori de grau (tineau toata Europa ... 😂) Informeaza-te, cand si in ce circumstante a aparut coliva in ortodoxism. Mare ti-e gradina, Doamne !
Îmi place mult gustul,... Dar am amintiri neplăcute 😥😥😥Pupici dulci 🤗🤗🤗
Da...înțeleg ce spui.... Te pup și eu! 🤗
❤
Draga mea maine fac coliva ..urmez pasi la reteta ta..multumesc
Mă bucur că ați ales rețeta mea și vă mulțumesc. Spor la treaba!
Bună ziua. Știu că , coliva după ce s- a răcit se frământă înainte de a o monta .
Mă rog, n-aș zice că se frământă, că nu e aluat, dar firește că se amestecă cu o lingură de lemn să se omogenizeze înainte de a o așeza pe platou. Ceea ce am făcut și eu.
Sablonul este cel mai bun pentru formarea crucii.
Fiecare cum preferă.
Eu nu am auzit de asa ceva nici stafide dar nici zaharul nu se adauga cand e luata de pe foc
Nu-i nimic, ați aflat acum! Poate nu ați auzit de tot ce există pe lume. Unii oameni gătesc diferit față de cum o faceți dumneavoastră și nu e nimic rău în asta.
449 like yummy yammy yam yam yam
Thank you!
@@Iuliana_BucateAromate with pleasure,have a nice evening :)
Oricum f frumoase , fiecare le orneaza cu ce are plăcerea. Coliva se mai spune , e tortul celui adormit .Dumnezeu să-i ierte pe cei adormiti , iar noi să ne facem datoria ca și ei să se bucure acolo in ceruri de ofrandele dăruite.
Amin!
La rețetă de colivă, va rog, la o cana de arpacaș cât zahăr puneți....nu în grame ci având ca măsură cana cu care puneți arpacaș. Sau altfel spus: cana dvs câte sute de grame de arpacaș poate conține?????
Haideți să facem mai simplu: 90 g zahăr înseamnă cam 3-4 linguri. Puneți 3 linguri la început și pe urmă gustați și dacă o vreți mai dulce, mai puneti.
I mi place f mult coliva aromata cu citrice ,vanilie de calitate nuca miere de albine ,stafide coaja citricilor dar ce sa vezi in Cluj unde stau eu de 45 ani nu se face coliva nu vor sa ia cînd le oferi in biserica se uită ciudat am servit in paharele de plastic ,farfuriuțe cu lingurița acolo au rămas membrii biserici cu 2. 3 băbuțe au servit I mi este dor de tradițiile noastre moldovenești .Ce
Vai, ce trist pentru un suflet de moldoveancă! Înțeleg ce simțiți! 🤗 Ce diferențe mari de la o zonă la alta! La noi în sâmbetele din Postul Paștelui pur și simplu nu mai încap colivele pe mesele lungi din biserică! E o încântare să le vezi așa, fiecare cu lumânarea ei aprinsă și cu cineva care se roagă lângă ea ❤
Trebuia sa dati grau fiert in apa si zahar, asta fac ei, asta accepta. Spre cinstea lor in Lba au inceput deja sa invete sa faca coliva.
Ador coliva,as nu-mi acest dulce DESERT NATIONAL
Absolut de acord! ❤️
Nu am auzit de scorțișoara în coliva.
Vă asigur că e foarte bună, aroma se potrivește de minune.
Esențele se adaugă după ce s-a mai răcit pt ca strică gustul.Dacă punem scorțișoară, nu mai are rost rom.Arpacasul se spală in 9 ape , cu rugăciunea, candelă aprinsă. ( ori lumânare)
Esențele sunt termostabile, le folosim cu succes și la preparate fierte sau coapte, de exemplu, fără să altereze gustul deserturilor. Atâta doar că sunt volatile, aroma lor se mai diminuează dacă sunt puse în preparate fierbinți. Cât despre rom versus scorțișoară, mie îmi place să le pun pe amândouă. Nu mi se pare deloc că se exclud una pe alta.
Vorbiți preeea mult!
Închideți repede și nu vă mai uitați, vă rog! 😉
Respect munca fiecarei persoane, dar mi se pare ca, incet, incet, coliva se transforma in cozonacoliva sau mucenicoliva(mucenici... scortisoara...). In coliva nu se pun nici stafide, nici scortisoara.
Zic sa mai bagam si bucatele de rahat si crema de ciocolata(sa lege mai bine!) si e gata cozonacul!
In fine, fiecare face dupa gustul lui, dar, deja, schimbam reteta!
Spor la gatit!👍❤
Eu zic în schimb că dacă tot respectăm munca cuiva și că dacă tot în final ajungem la concluzia că fiecare o face după gustul lui, ar fi bine să ne abținem de la critici măcar în post și măcar când e vorba de colivă, dacă în rest nu reușim. Numai bine!
@@Iuliana_BucateAromate , ce treaba are postul cu acest comentariu? La varsta mea si cu atata experienta in prepararea colivei, cred ca-mi pot spune parerea. Nu am jignit pe nimeni si nici n-am vrut sa fiu acida. O alta abordare, din partea dvs, cred ca era mult mai binevenita.
@@rodicarusu7128 Nu există o rețetă standard de colivă. Ca orice preparat, se face diferit în funcție de zonă și într-adevăr fiecare pune ce vrea. Am fi putut să ne oprim cu discuția în acest punct, dar se pare că este nevoie să precizez că vă aflați pe un canal personal unde eu arăt cum fac eu coliva, nu cum o faceți dumneavoastră. Vârsta nu vă scuză ironiile acide cu rahatul și ciocolata puse în colivă. Plec de la prezumția că ați fost acidă fără să vreți. Încă o dată, numai bine!
Eu nu pun stafide si scorțișoară,numi place,si nu se pune
@@victoriaciufu9357 între "nu-mi place" și "nu se pune" e o mare diferență.
Așa este cu acele flori și frunzulițe. Nici eu nu sunt de acord cu ele.
Nu vă supărați eu fac colivă nu duar pentru a merge la biserică etc eu fac chiar că dulce
Nu ne supărăm deloc, fiecare face ce dorește :)
Daca vă informați Isus Hristos a învățat oamenii să fiarbă grau pentru că nu aveau ce mânca iar apoi omenirea treptat o folosit pentru pomeni
Cred că lucrurile sunt puțin mai nuanțate. Omenirea consuma grâu cu câteva mii de ani înainte de venirea lui Iisus și nici nu se folosește la pomeniri decât de către o mică parte dintre ortodocși.
Prra multa vorbărie despre bomboane
Coliva ma interesează
Și ce anume v-a împiedicat să derulați până la partea care vă interesează?
@@Iuliana_BucateAromate nu stiu.....
Asta nu este o rețea bună dacă este fiarta corect și ingrediente puse la timpul lor nu ar avea nevoie de apa sau biscuiți în ea!
Eu am pus nici apă, nici biscuiți, ci doar am dat soluții pentru situația în care oamenilor li se întâmplă, totuși, să o lase prea mult la răcit și să se închege prea tare. Sau să fi pus prea multă apă și să fie prea moale. Că se mai întâmplă de toate în bucătărie, mai ales la începători!
...........
❤️❤️❤️
Plictisitoare descrierea! Mai scurtati-o!
Rețeta asta are 60.000 de vizualizări și nu a plictisit pe nimeni, cred că nu la mine e problema.