A King's Lie - Stan Nieuwenhuis - Brassband Oefening en Uitspanning
HTML-код
- Опубликовано: 7 фев 2025
- A King's Lie - Stan Nieuwenhuis
Brassband Oefening en Uitspanning
Conducted by Yves Wuyts
Eurobrass 2024 - Groningen (NL)
King's Lie werd gecomponeerd in opdracht van Brassband Hombeek en is opgedragen aan Michel Leveugle, voormalig dirigent en voorzitter van Brassband Hombeek, als eerbetoon voor zijn bijna dertig jaar lange toewijding aan de band.
A King's Lie is gebaseerd op het verhaal van Floire et Blancheflor. Beiden groeien op aan het hof van een moslimkoning in Spanje; Floire is de zoon van de koning. Hoewel Blancheflor een christelijk meisje is, worden ze vrienden en uiteindelijk verliefd. Wanneer de koning dit ontdekt, bedenkt hij een plan om hen uit elkaar te drijven. Hij stuurt het meisje weg terwijl zijn zoon in het buitenland studeert en bouwt een nep-graf voor haar. Vervolgens vertelt hij zijn zoon dat het meisje is overleden. Floire is wanhopig en besluit zelfmoord te plegen. De koning biecht dan de waarheid op en Floire vertrekt op een reis om zijn geliefde Blancheflor terug te vinden. Hij vindt haar aan het hof van een emir in Babylon, waar ze als slavin gevangen wordt gehouden in een toren vol vrouwen. Floire slaagt erin om de toren binnen te komen en wordt herenigd met Blancheflor. De emir betrapt hen echter samen in bed en wil hen beiden doden. Ze krijgen een openbare rechtszaak, waarin een jong meisje opstaat om hen te verdedigen en de emir vraagt hen te vergeven, omdat ze jong, onschuldig en zeer verliefd zijn.
De titel van het stuk verwijst naar de leugen die de koning aan zijn zoon Floire vertelt wanneer hij zegt dat Blancheflor is overleden en haar valse graf toont. Deze dramatische wending in het verhaal inspireerde Stan Nieuwenhuis om dit muziekstuk te schrijven.
A King's Lie is gecomponeerd in drie opeenvolgende delen, die elk een deel van het verhaal symboliseren. Het eerste deel staat voor de kindertijd van Floire en Blancheflor aan het hof. De opening symboliseert het officiële karakter van het hof. Daarna volgt een sneller deel dat de vriendschap tussen Floire en Blancheflor uitbeeldt, die zich ontwikkelt tot liefde.
Het tweede deel symboliseert hun scheiding, met rouwende solo’s voor de bugel (Blancheflor) en de euphonium (Floire). De climax van dit tweede deel staat voor Floire's ondraaglijke situatie en zijn besluit om terug te keren naar het hof om bij Blancheflor te zijn.
In het derde deel is Floire op zoek naar Blancheflor. Het chaotische deel aan het einde van het stuk symboliseert dat ze betrapt worden in de toren van de emir en hun daaropvolgende rechtszaak. Dit stopt abrupt wanneer een jong meisje uit het publiek opstaat om het koppel om vergiffenis te vragen.