Martin Heidegger ja luonnontiede

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 29 окт 2020
  • Martin Heidegger ja luonnontiede. Luonnonfilosofian seuran esitelmätilaisuus Tieteiden talolla 27.10.2020
    Jussi Backman: Heidegger ja modernin luonnontieteen metafyysiset lähtökohdat
    Eero Rauhala: Johdattelua Heideggerin ajatteluun fysikaalisesta objektista
    ---
    Luonnonfilosofian seura
    www.luonnonfilosofia.fi
    / luonnonfilosofia
    Luonnonfilosofian seuran tarkoituksena on herättää ja ylläpitää luonnontieteiden ja niiden sovellusten synnyttämien filosofisten kysymysten harrastusta ja tutkimusta, toimia eri tieteenalojen edustajien yhdyssiteenä näiden kysymysten valaisemisessa ja edistää yhteistoimintaa heidän välillään. Seura on kiinnostunut eri tieteenalojen saavutuksista sekä teorioista jotka pyrkivät kuvaamaan todellisuutta ennakkoluulottomasti eri näkökulmista. Seura ei sitoudu kritiikittä vallitseviin paradigmoihin eikä fysikalistiseen viitekehykseen vaan on avoin perustelluille vaihtoehdoille, joissa ilmaistaan selkeästi ja kokonaisvaltaisesti teorian metafyysinen ydin eli sen taustaoletukset, sekä sen empiirinen kattavuus eli mitä se ennustaa tai selittää.
    Mitä on luonnonfilosofia? Luonnonfilosofian keskeinen tehtävä on muodostaa ymmärrettävä todellisuuskuva: ymmärtää todellisuutemme olemusta ja käyttäytymistä, ja ymmärtää ihmisen rooli siinä. Luonnonfilosofia toteuttaa tätä tehtävää pyrkimällä laaja-alaisesti analysoimaan ja ymmärtämään luonnontieteiden (kuten fysiikka, biologia, kemia, neurotieteet) teorioiden perustana olevia filosofisia lähtöolettamuksia (postuloituja luonnolakeja, aksioomeja, selittämättömiä selittäjiä), niiden käytettämiä matemaattisia ja muita malleja sekä teorioiden tuottamia tuloksia ja johtopäätöksiä todellisuutemme luonteesta. Luonnonfilosofisesta näkökulmasta filosofian ja luonnontieteen erillään oleminen ei ole maailman ymmärtämisen ja tieteellisen maailmankuvan kehityksen kannalta optimaalista. Luonnonfilosofiassa filosofia ja luonnontiede ovat yhdessä ja täydentävät toisiaan: filosofisella pohdinnalla ja analyysillä on paljon annettavaa luonnontieteiden perusteiden selvittämisessä; yhtä lailla, luonnontieteen tuloksilla on paljon annettavaa filosofialle.
  • НаукаНаука

Комментарии • 3

  • @villevanttinen908
    @villevanttinen908 2 года назад +1

    Suomen kieli sopii huonosti filosofiseen ajatteluun, luentoihin ja keskusteluun - valitettavasti.

    • @leeviniva1377
      @leeviniva1377 2 года назад +1

      Kiinnostavaa, haluaisitko perustella kantasi?

    • @matiashamalainen
      @matiashamalainen 2 года назад +4

      Höpö höpö :D On ilahduttavaa kuulla myös omalla äidinkielellä näistä asioista. Pysyy kieli relevanttina ja rikkaana - kiitos tapahtuman järjestäjille!