Bebek uykusunda doğru bilinen yanlışlar neler?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 14 окт 2024
  • Bebek uykusuyla ilgili doğru bilinen yanlışlardan bazıları, bebeklerin erken uyumayacağı, erken uyursa eğer gece uyumayacağı, ya da gündüz uyumazsa gece daha rahat uyuyacağıdır. Aslında gece uykusuyla gündüz uykusu birbirini tetikliyor. Gündüz uykusunu iyi almış, yeterli bir şekilde uyumuş çocuklar gece uykuya daha rahat geçiyor.
    Çok yorulan, çok uykusu gelen bebeğin daha rahat uyuyacağı sanılır. Hayır yetişkinler için belki geçerli olabilir ama çocuklar için geçerli değil bu. Bazen "O kadar uykum var ki uyuyamıyorum" ya da "O kadar yorgunum ki uyuyamıyorum" deriz, çocuklar da böyledir.
    4 yaşına kadar ideal olan uyku saati 8'dir. Gündüz uykusu uyumadığını varsayarsak çocuğun, akşam uyku saati geldiğinde eğer evde kalabalık veya eğlenceli bir durum varsa çocuk uyumak istemeyebiliyor. Siz de gözlemlemişsinizdir, böyle zamanlarda 8'den sonra çocuk atom karıncaya dönüyor, oraya koşturuyor buraya koşturuyor falan. İşte bunlar çocuğun çok uykusunun geldiğini ve çok yorulduğunu gösteriyor. Enerji patlaması yaşıyor çocuk. Bu nedenle çocukları erken uyutmak her zaman daha doğrudur.
    Uyumadan önce mama alan bebekler daha rahat uyur diye bilinen bir kanı var, bu da aslında doğru değil. Mesela uyku maması, gece maması veya gece boyu uyutan mama gibi tarifler de görüyorum bazen. Bunu ramazanda oruç tuttuktan sonra iftarda uyku basmasına benzetebiliriz. Siz çocuğa o anda karbonhidrat içeriği çok zengin, çok ağır bir mama yedirirseniz çocuğun şekeri bir anda yükselebiliyor ve o nedenle yorgunluk çöküp uyuyabiliyor. Ama bu geçici bir çözüm, ertesi gün siz ona o mamayı yedirmediğinizde çocukta o etkiyi göremeyeceksiniz. Eğer kalıcı bir çözüm istiyorsanız ve bebeğiniz için iyi bir şey yapmak istiyorsanız ona o mamaya ihtiyaç duymadan uyuyabilme becerisi geliştirmeniz lazım.
    Bir de gece boyu tok dursun diye gece biberon veya mama vermek de doğru bilinen yanlışlardan biri. Aslında bebekler açlıktan uyanmıyor. Bilinçli bir anne gece beslenmesi ile ilgili aylara göre gece kaç defa ve hangi sıklıkta bebeğini beslemesi gerektiğini bilir, bebeğini gözlemleyip bunu bulmuştur. Belli aralıklarla eğer ihtiyacı varsa beslemesi gerekir. Beslenme ihtiyacı yoksa da uyutmadan önce bebeğin karnının iyice doyurulmasının uyku açısından olumlu bir etki göstereceğini düşünmüyorum. Mesela 15 aylık bir bebeğin gece beslenmeye ihtiyacı olmaz, bütün doktorlar 12. aydan sonra gece beslenmesinin kesilmesini tavsiye ediyor.
    Esra Şimşek
    Uyku Danışmanı @irlandalianne
    www.ailebebektv.com

Комментарии • 1

  • @NOBOYOA
    @NOBOYOA 3 года назад

    Genelde tuvalet ihtiyacı için demi uyanma sebebi