Wat is een beleggingsfonds?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 сен 2024
  • Een beleggingsfonds is een fonds waarin het geld van verschillende beleggers wordt samengebracht en belegd door een fondsbeheerder. Deze fondsbeheerder is meestal een bank, fondshuis, verzekeraar of vermogensbeheerder.
    Hoe werkt zo’n beleggingsfonds precies?
    Allereerst is een beleggingsfonds een vorm van collectief beleggen. Dat betekent dat het geld van alle beleggers op dezelfde manier belegd wordt.
    Het fonds wordt in stukjes opgedeeld. Deze stukjes worden participaties genoemd. Elke belegger bezit een aantal participaties in het fonds, afhankelijk van zijn inleg.
    Van de inleg van de beleggers worden door de fondsbeheerder beleggingen aangekocht, zoals aandelen en obligaties. Wanneer de onderliggende beleggingen in waarde stijgen, zal ook de koers van het fonds stijgen. De winst uit deze beleggingen wordt verdeeld over de participaties van het fonds.
    Er zijn verschillende soorten beleggingsfondsen.
    Zo is er een onderscheid tussen actieve en passieve fondsen. Actieve fondsen proberen een hoger rendement te behalen dan de benchmark door middel van markttiming. Passieve fondsen proberen het rendement van de benchmark zo goed mogelijk te volgen.
    Daarnaast zijn er ook open-end en closed-end fondsen. Bij open-end fondsen staat het aantal participaties niet vast. Bij veel vraag naar het fonds kunnen er bijvoorbeeld meer participaties worden uitgegeven. Closed-end fondsen hebben een vast aantal participaties.
    Beleggen in een fonds heeft verschillende voordelen.
    Het eerste voordeel is de automatische spreiding.
    Daarnaast kun je met een relatief klein geldbedrag al goed gespreid beleggen. Wil je dit zonder fonds doen, dan heb je al snel een flink vermogen nodig.
    Er bestaan zoveel verschillende beleggingsfondsen, dat er altijd wel een fonds is dat bij je past.
    Als laatste heb je zelf geen kennis, tijd of ervaring met beleggen te hebben. De fondsbeheerder belegt je vermogen professioneel. Zelf heb je er geen omkijken meer naar.
    Er zijn ook een aantal kosten verbonden aan beleggen in een fonds. Zo betaal je onder andere een beheervergoeding, operationele kosten en eventuele transactiekosten en in- en uitstap kosten.
    De waarde van je beleggingen kan fluctueren.
    In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
    Deze video is gemaakt door Axento vermogensbeheer en is een marketingcommunicatie-uitgave. De in deze publicatie aangeboden informatie is bedoeld als informatie in algemene zin en mag nadrukkelijk niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling, beleggingsadvies, aanbieding of uitnodiging tot het aankopen of verkopen van financiële instrumenten of het afnemen van een beleggingsdienst. Voor de juistheid en de volledigheid van de informatie in deze publicatie kunnen wij niet instaan.
    Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. U kunt uw inleg verliezen.

Комментарии •