Yanlış Budanmış Zeytini Kurtarıyoruz || Zeytin Budama 2020
HTML-код
- Опубликовано: 10 фев 2025
- 3 yıl önce yanlış budanıp hiç dokunulmamış ve çalılaşmış zeytini kurtarma budaması yaptım.
Ağacın üst dalları kesilmiş. Bu sebeple gövde dallar yanmış.
Ağacın dalları yana doğru uzamış. Bu sebeple diğer ağaçlarla iç içe girmiş.
Aradan traktör geçemiyor.
Bu videoda ağacın dallarının yana gitmesi yerine yukarı çıkmasını sağladım.
Bu sayede yukarıdaki dallar gövdeye gölge yapacak.
İleride, doğru zeytin hasadına , zeytin veriminde artışın nasıl sağlanacağına ve zeytin bakımında dikkat edilmesi gereken konulara değindiğim videolar çekeceğim.
Kanalımı takipte kalın. Sağlıcakla...
ne kadar sevindi ağaç
Babacim Alaşehir liyim izmir de yaşıyorum bizim oralarda içinden kuş geçecek derler ve zeytin çalı olduğu için açmayın kesin derler ağaçları çok yükseğe çıkar mayın derler
Aynen tam dediğin gibi olur bizim burda da öyle derler. Kuş geçecek derler.
Selamlar. Ağacın yana doğru giden karşılıklı iki dalını dipten alsaydınız daha iyi olurdu. Böyle şemsiye gibi kaldı ağaç. Yanlara gidenleride sıvadınız zaten. Başka videolarınızıda izledim, sizi örnek alanlara üzülüyorum.
Hangi marka makas ve testere kullandınız?
Başkan sen sakın budama yapma ağacı yaptin kerkenez gibi
Paylaşım için teşekkürler
Abi eline koluna sağlık güzel budamama oldu
Yunus bey, bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. Ama fikrinizle zikriniz celismiyor mu sizce? Ben mi bir şeyi kaçırıyorum. Budamalarinizda gövdenin çıplak bırakıldığında bahsedip, aynı zamanda konu dallardaki sürgünleri temizlemek çelişki değil mi? Sürekli ağaçları adeta ucuna kadar siyiriyorsunuz!
Kuru dallari almadan yenilerini nasil elde edecegiz kardeşim. Budamanin kati ve kesin bir sekli yoktur. Budama bir yorumlama meselesidir. Budamaci agaca ve gerceklerine bakar ve ona gore bir planlama ve iscilik yapar. Önemli olan temel ilkelere bagli olarak budamayi gerceklestirmek. Ozellikle son videolarimiza bakabilirseniz farkli tipteki agaclari nasil yorumladigimi gorebilirsiniz. Saygılar selamlar.
Zeytinin dallari kesilmez seyreltilir patlak sahlar kesilir dikine asagiya giden dallar kesilir
Yunus bey kolay gelsin ben kanalınıza yeni abone oldum çok güzel anlatıyorsunuz teşekkür ederiz benimde bir sorum var iki yüz tane agacım var bunlara sada hayvan gübresi vercem fenni gübre vermeyi düşünmüyom sıkıntı olurmu saygılar kolay gelsin.
Donume 4-5 ton verebilirseniz büyük olcude ihtiyaclari karsilarsiniz. Hatta bunun yaninda yesil gubreyle de azot saglarsaniz super olur. Yine de toprak analizi ile bir yol haritasi cikarmak daha saglikli olur. En azindan bazi besinleri duruma göre yapraktan da takviye edersiniz.
Hocam benim de böyle 2,3 ağacım var nasıl düzelteceğimi bilemiyorum. En aşı yaparak ortaya dal üretebilirsek diye düşünüyorum
Yunus bey benim 4 tane zeytin ağacım var,üstleri hiç zeytin vermiyor budamadık geldi budadı gene aynı,tepedeki büyük gövdeleri kesti7 yıllık ağaçlar ne yapmalıyım🙏🏻ellerinize emeğinize yüreğinize gönlünüze sağlık 🙏🏻çook teşekkür ederim 🙏🏻
Ağaç önce ana iskeletini olusturur. Sonra uca dogru yumusak dallar dedigimiz asıl zeytini verecek dallari buyutmeye baslar. Asiri budama yapilan agaclarda, agacin onceligi meyve olmaz. Once var gucuyle acik alanlari kapatip govdeyi gunes isigindan korumaya calisir. Ağacın tum enerjisini bu govdede cikan balik kilcigina benzer obur dallar ceker. Sonra bu dallar obur diye tekrar alinir ve agac yine israrla burdaki koruma içgüdüsünu harekete gecirecektir. Sonuc olarak yanlis yapilan budama her yil urun kaybina sebep olacaktir. Peki ne yapilabilir. Kesinlikle sert budamadan kacinilmalidir. Gövde aşırı aciksa cikan obur dallarin hepsi alinmaz bir kismi buyutulerek govdeye gölge birakilir. Sonrasi genel besleme ve bakim. Saygılar selamlar.
kestıgınız yerlere macun gıbı bırsey suruluyormu
Budamanin ustune bordo bulamaci atilirsa, hem yarayi kapatir hem kanser ve halkali lekeye karsi onlem alinmis olur.
Konu dışında birşey sormak istiyorum gullemebulamaci her ay vermek mantıklı mı
Yanmış dediğiniz dallar ortayı açtığınız için yine güneşten yanmaz mı? usta..
İceriden golge edecek oburlar birakildi. Bu agaclar suan da taniyamayacaginiz bir halde. Birgün videosunu paylasirim inşallah.
Hocam hayırlı günler dalın güneşte korunması icin gölgede kalması gerektiğini anladık ama bu budamayla dal daha çok güneşe maruz kalmış olmuyor mu
Yunus hocamızinda budalası yanlış o ağaç ne gübre ne bi ilaç atılmış zeytin ağacın en çok sevdigı ilaç göktaş birde o budadıgı ağaç ya 9 tane ana dal görüyorum bu ağaç bu yükü taşıyamaz
Bal istekte zeytin etmekte olur
Sekil budamasi yanlis yapilan ve yirmi yaslarina ulasmis bir ağaçta artik dogru budamanin onemi kalmiyor. Agacina gore budama yapılıyor ve alinanilecek en yuksek verim hedefleniyor.
Eline sağlık abim
Bu budadığın ağaç yağlık mı sofralık mı
Arasından kuş geçecek mantıgı dogru bence
Usta eline sağlık ama için çok aldıgın zaman gövde kurumasıoluyo gölgeolacak bidalbırakılırsa iyi olur
Abiciğim hayırlı işler herşey çok güzel elinize sağlık fakat d dediğiniz anlaşılmadı
Eski cekimlerde mikrofon olayimiz eksikti kardeşim. Kendimizi sizlere daha faydali olabilmek icin surekli guncelliyoruz. İleride kafa kamerasiyla budamayi tum ayrintilariyla ureticilerimize ogretmeyi hedefliyorum. Takipte kalin. Saygılar selamlar kardeşim.
hocam kimyasal gübre vermeden olurmu ?
Organik maddece yüksek toprağınız varsa belki kurtarır ama besleme yapmadan her yıl kaliteli ve verimli zeytin almak çok zor.
Hocam bir yıllık fidanın liderini kessek nasıl olur.maksat ağaç boya değil ene gitse yani 🤔
Lider kesmek agaci durdurmaz. Kestiginiz yerden bes tane yeniden cikar ve yukariya gitmeye devam eder. Lideri yukari kaciran sey geriden gelen ve onu gecmeye calisan oburlardir. Bu oburlar alinirsa rekabet olmayacagindan agac yukari kacmayacaktir.
Selam!
Yer nerede?
4 dönüm tarlada ne kadar yag cikar
Yaklasik 60 70 agac var
kuşa döndü ömrüm. :)
Babana rahmet çok istifade ettik ellerine sağlık
Hocam 8 9 tane hep ileriye giden bu dalları aslında 4 e düşürmek çok daha iyi olmaz mıydı. Hep ince sap gb dallar haline geliyor bu şekilde. Ama mükemmel buduyorsunuz elinize sağlık.
Artık olmaz o hem güneş çık girer azaltırsan
Yunus bey merhaba,kısır dalı ,zeytin tutacak dalı nasıl ayırt edebiliriz, teşekkürler.
Ana govdenin uzerinde cansiz ciliz yapraksiz cikan dallara kisir dal diyoruz. Kendini belli ediyor zaten. Budamanin asil amaci agaci gereksiz yuklerinden kurtararak agacin enerjisini urun vermeye harcamasini saglamaktir.
Öncelikle bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim bir sorum olacak Edirne kuzey bölgesinde zeytin yetisirmi yada yetisecek bir cins varmidir
Bolgenizdeki ciftcilerden, varsa yetistiricilerden bilgi almaniz daha faydali olacaktır kardeşim.
Yunus bey ben de Adana bolgesi için soruyorum malum yazın sıcak oluyor biz Gemlik tipi zeytinlerin ortasını açıyoruz ürün toplaması kolay olsun yükseğe gitmesin diye güneş yanığı mı önlemek için gövde kireçle badana yapılsa faydası olur mu
Gunes isigini biraz engellese de kesin cozum icin dogru budama şart kardeşim. Agaca golge yapacak dallar mutlaka olmalı.
Kaolin kili kullanırsanız güneş yaniklarindan korursunuz zeytin ağacını hem zeytin dönemine sinek vuruguna karşıda etkili olur kaolin kili
Tunus bey 3 yıl önce ağır bir budama yaptım ağacın ortasında seyreltip bıraktığım sahlar büyüdü ağacın ortasını kapatıyor ama meyve vermeye başladı bunlari kesip ortayı açayım mı yoksa kalsın mi kararsız kaldım siz ne önerirsiniz teşekkürler
Agacin eni ve boyu birbirine esit olmali. Govde isik almali ama direk gunes yakmamali. Agac yanina degil yukariya buyumeli ve meyveyle asagiya donmeli. Kolay toplamak adina guzelim agaclar sus bitkisine cevirilmemeli. Gerekirse merdiven veya teleskopik akulu hasat makineleri kullanilmali. Ölçü budur kardesim. Saygılar selamlar.
@ yunus bey teşekkürler çok güzel aydinlattiniz sağolun bol bereketli sezon dilerim
@ ustam ...yüksekten toplama emegi aldıgin zeytin maliyetiyle kafakafaya geldimi iyi degil...
Merhaba yanlış budanmış portakal ağaç şimdi meyve vermiyor ne yapmam gerekiyor teşekkür ederim
Hocam bahçede baştan yanlış budama yapılmış 1 kök olacağı yerde 6 7 kök bırakılmış bu hatadan ötürü ağaca şekil vermeniz baya zorlamış elinize sağlık
yunus abi üzerinde hiç yaprak kalmamış, canlılığını yitirmiş çalılaşmış ince dallar yeni sezonda meyve verir mi yoksa budamak mı gerekir.
Kisir dal dedigim seyi tarif etmişsin kardesim. O dallar gorevini tamamlamis artik. Elbette budanmalidir. Kolay gelsin bereketli olsun.
Budadıginiz ağacın 8 ay sonraki halini videoya ekleyin ki izleyenin kafasında takıntı olmasın başarilar dilerim
Oneriniz icin teşekkürler kardeşim. İlk firsatta budama yaptigim bu bahceden goruntuler paylasacagim sizlere. Bahcenin sahibi cok memnun kalmis olacakki bu sene de bizleri cagirdi zaten. Kisa zamanda videosu gelir.
Ustam ben HATAY dan yaziyom budadiktan sonra bordo bulamacı sıkmalı mıyım bide120 ağacım var ortalama yaslari8 yaşına 1 yoldere nekadar ilaç koymam gerek yardımcı olursan com mennun olurum
Reis ufacık ağaçta budama kolay gel sen bizim Tire de 500 yıllık 20 m uzunluğundaki ağaçlardan buda
Eline sağlık
Ustam zeytinde taze sürgünlerde uçları yenmiş hangi ilacı kullanmalıyım ne zaman bu gün atsam faydası olur mu
Merhabalar.kolay gelsin.budamada kullandiginiz makas ve testere markasini ogrenebilirmiyim.
ARS makas, Samurai testere
Źeytin agacinın budanması ne zaman daha iyi sonuc verir meyva toplanıncamı çiçek açmadanmı
Hasattan sonra başlanır kardeşim.
Yunus Bey merhaba,
Aydın da yaşıyorum. Küçük bir zeytin bahçemiz var . Budama zamanı hakkında bilgi verebilir misiniz?
Don gorulmeyen bolgelerde hasat sonrasi budama yapilabilir.
Kolay gelsin benimde 40 kadar zeytin ağaçlarım var yağlık hepsi onların budaması nasıl yaparım tarif eder misiniz
Kanalımdaki budama videoları yağlık zeytin içinde uygundur. Dikkat etmeniz gereken, her sene zeytin almak istiyorsanız ağacı yormamak için seyreltme budaması yapmaniz gerekir.
@ teşekkür ederim sağolun
Hayirli ramazanlar abi, Zeytin ve diger meyve agcalrina bu ay icinde gov de sine bordo bulamaci sursek olur mu
Sicaklarin bastirmasiyla mantar ve yosunlama zaten sonecektir. Sivi bakirla yapacaginiz uygulama bu donem icin yeterli olur. Aşırı yosunlama varsa gulleci bulamaciyla govdeyi badana edebilirsiniz.
Altan çıkan dallar çok değilmi motar nasıl gecer
Kolay gelsin hasat sonrası ne gibi uygulama yapmalıyız balıkesirden yazıyorum
Hasat sonrasi yapraktan izelementli bir combi gubre, bir iki hafta sonra %1,5 - 2 lik bordo, ara sürümü varsa hayvan gubresiyle beraber ve budama olarak siralayabiliriz.
Kış yapar don olursa o ağaçlar nolur Biliyormusunuz zeytin mart sonunda budanmaya başlanır benim bildigim
Yunus usta siyahlanmış bir dal vardı o dal neden siyahlaşmıştır, o dala ne yapmak lazım. Kolay gelsin
Güneş yanığı kardeşim. Agaca golge yapacak dallar birakmamiz gerekiyor.
merhaba kolay gelsin usta naçizane fikrim sizin öncelikle tek gövdeli yapı üzerinde durmanız gerekmez mi tamam bu yanlış şekil verilmiş bir ağaç ama yeni yetiştirenler için tek gövde üzerinde dağılım bahçe işleme açısından önemli değil mi teşekkürler
Aynı görüşteyim zaten kardeşim. Kanalda hep tek dal budama şeklini tavsiye ediyorum ve göstermeye çalışıyorum.
@ diğer videoları sonradan gördüm bu videonun başında tek gövdeyi isleseniz daha bilgilendirici olur diye düşünüyorum
Abi sen ortayı bosaltmislar diyorsun sende ortada dal bırakıyorsun
Hocam ağacın ic kısmını dolduran dalları aliyoruz güneş ışınlarını engelliyor diye cok açılıyor bu sefer gövde bunun ayarını nasil yapacaz? Obur dallarin meyveye yatmamış dalların hepsi kesilecek mi? Nasıl karar verecez? Teşekkürler.
Agaca cok fazla yatay form verirsek agac gövdesini gunesten korumak icin hep obur dala gidecektir. Bu yuzden lider dal budamasi oneriyorum. Goble tarzı acik govde yapacaksakta cok fazla merkezden uzaklastirmamak gerekiyor. Boyle yaparsak zaten obur dal daha az cikar. Cikanlarda golge edecek sekilde tek tük birakilabilir.
@
Merhabalar hocam, benim 3 yaşlarında zeytin ağaçlarım var, bunlar budama yapmadığımdan her ağaç üç dört hatta beş kök üzerine yükselmiş. Bunları nasıl tek kök yapabilirim?
Selam ve saygılar.
Kardeşim oncelikle dik giden ve merkeze yakin bir dal belirleyin. Diger dallari her sene birer ikiser azaltin. Belirlediginiz dik dal harici dallari bir anda temizlerseniz agac cok filize gider, calilasabilir ve gec toparlanir. Misal bes dal varsa ana dali belirleyin diger iki dali bu sene kalanlari diger sene seklinde budama yi yaparsiniz.
8:20 kolay gelsin kısır dal dediğiniz dalı açıklayabilir misiniz ?
Özellikle iç kısımlarda kalmış baskıdan dolayı gelişememiş cılız dallardır.
Hiç budanmamış uzun süre durmuş bir zeytinliği şimdi budasak verim alabilir miyiz bu sene.
Kasım gibi yapacaginiz guzel bir budama ve dogru bakimla seneye urun almaya baslarsiniz inşaallah. Şimdi ağaç budama doğru olmaz.
Aleyküm selam
Usta yanlis budamislar ortayi cok acmislar dedin gittin ortayi dolduracak olan dallarini sende aldin
Ortada cikan dallarin hepsini birakmiyoruz ki enerji hepsine dagilmasin belirledigimiz dik dallar guclensin.
Bak kardeşim enkaz 3 kolu kesmen lazım 3koll yeter ağaçta şekil yok sen gemlik geldi budama nasil yapılır ogren
Benim ikiyüz ağaç zetinim var 6 yılık iki yıldan beri zeytini az tutuyor neden acaba Yunus usta bir Bilgi verir misiniz
Samimi bir sekilde ben hakkiyla ağaçlarima baktim diyen çiftçiler aldigi urunden memnun :) Şimdi kendinize bir sorun gerçekten agaca ne verdiniz ki ne bekliyorsunuz? Bizi takipte kalın agaclarinizi şımartın ;)
Gövdesi çok açılmaması gerekir diye diye budama yaptın ama zeytin ağacına çıktığın ağacın ortası tamamen açıkta kaldı kelaynak gibi kaldı ağaç
Agacin durumunu goz onunde bulundurun kardeşim. Agaclarda ne dal ne yaprak kalmis kurumus ve dökülmüş. Budamayla ilgili diger videolarimida izlemeden haksizlik etmeyin. Selamlar saygilar..
ortada ağaç kalmayacak valla acırsa acınacak duruma düşersin
Bizim agaçlarımız da hep kuruma oluyor dalların da ve agaçların kökü damarları yüzeye çok yakın kurmanın bunla alakası olabilir mi?
Zeytin kökü yüzeye yakin olur. Kurumanin baska sebepleri olabilir. Halkali lekeden kaynaklaniyor olabilir.
Abi yeni videolar bekliyoruz
Verimli dal ve kısır dalı nasıl ayırt edeceğiz yunus bey bir telefon numaranızı alabilirmiyim
Kus dediler kartal geçecek duruma geldi
Dalın kısır olup olmadıgını nasıl anlıyoruz?
Kurumuş, cilizlasmis, ustunde yaprak kalmamis dallara artik meyve vermeyeceginden kisir dal diyoruz kardesim.
Usta zeytin alt dalarda alınır derler alt dalları keserek zeytin verimi düşmez mi
Zeytine yüz verirseniz tepenize çıkar :) Her sene römorklarla eve budadigim dallari taşırım ama her sene bir oncekine gore daha fazla dal daha fazla urun olarak karsima çıkar. Ozellikle alt dallar genelde kurudugundan veya mantari hastalik oldugundan kesilirki bir ustundeki dal yine seneye asagi donerek oldugu yere gelsin.
Yanlış budama yapılmış bir ağaç fakat köklere yakın olan filizleri almanız ayrı bir yanlış
Bizim ağaçların boyu 5m
Belki 80 yaşında
Boyları yuksek olduğu için toplaması çok zor oluyor
Bizde geçen sene yerden 1 m yukarıdan kestik çoğunu
Bu yıl çok güzel filizlendi
İnce ara istiyor ama biz ara işinden anlamıyoruz
Üç dal mı bırakıcaz ince arada
Fidan budama videosundaki gibi tek dal ve kademe sistemi yapabilirsiniz. Uc dal bırakıp goble tarzi da yapabilirsiniz. Burda arazinin sartlari ve sira arasi mesafeye gore seciminizi yapmalisiniz. Saygilar selamlar..
Zeytinde cok fazla filizlenme yi anlayamadık
Gövdesi cok acilmis agaclar kendini güneşten korumak icin govdesinden cok fazla sayıda küçük filizler çıkarır.
ağa sesin duyulmuyor
Slm Usta 4500 adet Trilya cinsi 4 yaşında Zeytin Bahçesi var budama yapabilir misin veya tanıdığın birilerini gönderebilir misin İzmir Kiraz ilçesinde
Bu yaşlar zeytin icin o kadar onemli ki kardeşim. Eger dogru bir omurga olusturursak artik agacin dal yaprak oranini yuzeysel bir budamayla rahatca kontrol altina alabiliriz. Bu da agacin enerjisini tamamen yeni filiz ve meyvelerine vermesi demektir. O bolgede yonlendirebilecegim maalesef kimse yok, benim de o bolgeye gelme şansım yok. Size tavsiyem mutlaka yaptigi isle referans alabileceginiz birini bulmaniz ve mutlaka basinda bulunmaniz. Saygılar selamlar.
Iyi hosta sesin zor geliyo