Cele mai frecvente mituri despre cancerul de san

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 сен 2024
  • Numeroase mituri circulă în jurul cancerului mamar, iar dr. Cristina Augusta Ciortea, medic primar Ecografie 2D în cadrul Hyperclinicii MedLife Cluj, le lămurește pe fiecare în parte.
    Unul dintre cele mai des întâlnite mituri este acela că boala nu doare. Într-adevăr, cancerul de sân nu doare, motiv pentru care multe femei se prezintă tardiv la medic. Chiar și dacă au simțit un nodul la sân, dacă acesta nu doare, femeile tind să nu îi acorde importanță. Trebuie însă ca pacientele se se prezinte rapid la medic atunci când depistează un nodul la nivelul sânului.
    Un alt mit este acela că femeile cu sânii mai mari sunt mai predispuse la a face cancer mamar. În realitate nu contează neapărat dacă sânul este mic sau mare. Ceea ce contează este cantitatea de glandă mamară pentru că în structura sânului există o anumită cantitate de glandă mamară și o anumită cantitate de țesut adipos sau de grăsime. Cu cât cantitatea de glanda mamară este mai mare, cu cât și riscul de cancer de sân este mai mare. Cu cât cantitatea de glandă mamară este mai mică, cu atât și riscul scade. Asta nu înseamnă neapărat că o femeie cu sânii mici este ferită de cancer.
    Credința că mamografia doare este un alt mit care s-a perpetuat în rândul femeilor. De altfel, aceasta este și cea mai mare temere a femeilor când vine vorba de mamografie. De fapt lucrurile nu stau chiar așa și există doar un scurt moment mai neplăcut în timpul efectuării investigației, mai exact atunci când sânul trebuie comprimat. Însă această compresie este importantă pentru ca medicul să vadă structurile care compun glanda mamară și pentru a elimina suprapunerile de țesuturi care ar putea să aducă informații false. Grație noilor tehnologii moderne, aparatele cu care se fac acum mamografiile provoacă un disconfort redus.
    Este total fals mitul că doar femeile trecute de o anumită vârstă fac cancer mamar. Boala poate să apară de la orice vârstă, fiind paciente diagnosticate cu cancer de sân la 18 ani, la fel cum sunt paciente la care boala s-a depistat la 81 de ani. Într-adevăr, există anumite categorii de vârstă la care riscul este mai mare, cum era cazul până de curând la femeile cu vârsta de peste 50 de ani. Din păcate, în ultimii ani vârsta de apariția a cancerului de sân a scăzut la 40 și chiar la 30 de ani.
    Faptul că și bărbații pot face cancer de sân este un alt mit cunoscut. Acest mit este adevărat într-un procent foarte mic, sub 1%, însă există și cazuri de cancer de sân la bărbați.
    Mai există mitul că femeile care alăptează sunt ferite de cancer mamar. Și acest mit este fals, cancerul de sân putând să apară la orice femeie. Nu există studii științifice care să arate, statistic, că ar exista o diferență semnificativă între numărul de persoane care au alăptat și au făcut cancer și cele care nu au alăptat și au făcut boala. În schimb, ceea ce este adevărat este că riscul de a face cancer de sân este mai mare la femeile care nu au avut niciodată copii.
    Un alt mit răspândit este acela că biopsia împrăștie cancerul. Medicul Cristina Augusta Ciortea demontează și acest mit, susținând că biopsia este o manoperă minim-intervențională, prin care se extrag 3-4 fragmentele din nodulul pe care îl are pacienta. Nu s-a demonstrat științific, și s-a studiat acest aspect, că biopsia mamară ar împrăștia cancerul.
    Nici folosirea laserului pentru epilare sau folosirea unor tipuri de deodorante nu cresc riscul de apariție a cancerului de sân. De asemenea, nici traumatismele asupra sânului nu declanșează sau nu reprezintă un factor de risc pentru apariția cancerului de sân. Loviturile la sân pot să apară în urma unor accidente, însă acestea sunt evenimente trecătoare și care nu au nici un fel de impact asupra riscului de a face cancer de sân.
    Dr. Cristina Augusta Ciortea, medic primar Ecografie 2D - www.medlife.ro...
    Specialitate - www.medlife.ro...

Комментарии • 5

  • @alexmoraru9359
    @alexmoraru9359 2 года назад +2

    Urmaresc..emisiunea cu atentie...mare..

  • @getastoe
    @getastoe Год назад

    Pe mine durerea m-a trimis la medic

    • @user-zn6xh2nm2k
      @user-zn6xh2nm2k 4 месяца назад

      Cum te-a durut și ce te-a durut mai exact?? Pe mine spatele sânul axila și toată mâna ..

    • @getastoe
      @getastoe 4 месяца назад

      M-a durut sânul si axila, tumora era foarte mare vreo 5 cm cu toate ca eu ma controlam mereu, pur si simplu de a explodat după vaccin

    • @user-zn6xh2nm2k
      @user-zn6xh2nm2k 4 месяца назад

      @@getastoe la fel ma doare și pe mine , ieri am fost la ecograf in Anglia și mi-a spus ca e totul bine , e doar un ganglion .. nu știu ce sa zic