Kütüklerle İstiridye Mantarı Üretiyor
HTML-код
- Опубликовано: 9 фев 2025
- Tokat’ın Niksar ilçesinde yaşayan 30 yaşındaki Metin Kaş, bir yıl önce merakla başladığı istiridye mantarı üretiminde başarıyı yakaladı.
İhlas Haber Ajansı RUclips Kanalına Abone Olmak İçin:
► bit.ly/IHA-Abone
Mantara olan ilgisi nedeni ile altı önce kurduğu tesiste ürettiği mantarları Niksar’da marketlere satan 30 yaşındaki Metin Kaş, kuracağı seralarla üretim kapasitesini arttırıp tüm Tokat bölgesine istiridye mantarı satmayı planlıyor.
İstiridye mantarı merakının bir yıl önce başladığını belirten Kaş; “İstiridye mantarı üzerine araştırmamı bir yıl önce yapmıştım, bir yıl sonunda bu işi yapabilirim diye yola çıktım ve bu işi ilerleteceğimi düşündüm. İlk önce poşetlerde üretim yapmaya başladım onlardaki verimin nasıl olacağını gördüm ve daha sonra da kütüklerde üretim yaptım. Poşetlerin ömrü 3 ay gittiği ve daha az verim olduğu için aklıma kütükte üretim geldi. Poşetten üç hasatta 40 Kg ürün elde ederken, kütüğün ömrü hem 1.5 yıl oluyor hemde kütükten 80 kg ürün elde ediyorum. Altı ayda üç kere hasat yaptım. Bu işimi büyütmeyi düşünüyorum şu an 70 m2 alanda istiridye mantarı üretiyorum ama hedefim büyük seralar kurarak işimi büyütmek” dedi.
Genç girişimci büyük seralar kurarak hedeflerine ulaşacağını belirterek; “Şu an için 70 m2 kapalı alanda istiridye mantarı üretimi yapıyorum. Şu anda sadece 25 kg ağırlığında 45 tane poşetim var ve altı ay içerisinde sadece poşetlerden 650 kg hasat yaptım. Bu ürünleri şu için sadece Niksar’da bazı marketlere veriyorum kendimi biraz daha geliştirip işimi büyütmeyi planlıyorum. Birkaç tane büyük sera kurarak burada ürettiğim mantarları da Tokat merkez ve ilçelerinde satmayı düşünüyorum. Ne kadar gelişirsem o kadar iyi olacak diye düşünüyorum. Ham maddeyi internet üzerinden İstanbul’dan getirtiyorum. Poşetleri kendi imkanlarımız ile yapıyorum, zevkli çok zevkli bir iş. Bunun hasat yapacağımız zaman tabi her saat hasat yapılmıyor, özellikle sabah 8'e kadar hasadın bitmesi gerekiyor. Hasat yaparken de mantarı köküyle çıkartmak gerekiyor, köküyle çıkarttığımız zamanda aynı yerden mantar yeniden çıkıyor, yeni doğan bir bebek gibi mutlu oluyorum” diye konuştu.
İstiridye mantarının protein değerinin çok yüksek olduğuna dikkati çeken Metin Kaş, lezzetinin de kırmızı ete yakın olduğunu ifade ederek; “Mantar yemek sağlığa çok faydalıdır artı herkese mantar yemeyi de tavsiye ediyorum” dedi.
#haber #sondakika #gündem
================================
İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi
► www.iha.com.tr
İhlas Haber Ajansı Sosyal Medya Adresleri
► / iha.com.tr
► / ihacomtr
► / ihacomtr
► plus.google.co...
İhlas Haber Ajansı hakkında
www.iha.com.tr/...
İhlas Haber Ajansı’na ulaşmak için
►www.iha.com.tr/...
Maşallah, bereketli olsun yeğenim. Pazarlayabiliyorsan ne güzel. Çünkü asıl mesele üretmek değil, pazarlayabilmek. Mantar hassas bir üründür, cabuk bozulur. Pazarı hazırsa hasat edilmesi lazım, en fazla 2 gunde bozulur, butun emekler heba olur. Mantar işine başlayıp, daha sonra sürdürmeyen, bırakan bircok kişi ve işletme oldu.
Helal ve MasAllah.
Cevizinkokunde hic birsey yapmadan kendiliginden buyuyen ma ntar yenirmi sizden cevap bekliyorum
Ben tabiattan kendiliğinden yetişen mantarı topluyorum. 5-6 çeşit ağaç mantarı var, bunun birkaçı yeniyor, ama en güzeli istiridye mantarı. Diğerleri yensede mutfak değeri düşük olanlar, ben bu yüzden sadece istiridye mantarını yiyorum. Bulunduğum yerde çoğunlukla kavak kökünde istiridye buluyorum, bazende ceviz kökünde buluyorum. Cevizde ilk bulduğumda tereddüt ettim, bu işin uzmanı bir arkadaşa sordum, oda yiyebilirsin dedi, yedim. Aynı kavakta yetişen gibi. Sizin dikkat etmeniz gereken ceviz kütüğünde bulduğunuz mantarın türü, istiridye olduğundan eminseniz yiyebilirsiniz.
Mahsallah kolay gelsin benim kutuk sarimi tamamladi bembeyaz oldu ne zaman ilk pim verecek ve pim vermeden sulayacakmiyom bilgi verirseniz cok memnun olurum
Helal olsun 👏👏
Miseli yaptıktan sonra kovada ve büyük bidonlarda mantar üretmeye çalıştım. Çok hızlı bir şekilde sarım yaptı. Yalnız şu anda bazı yerlerinde misellerin üstünden küçük küçük yeşermeler var bu normal mi?
Abi ben tokatliyim misalini hangi yerden aliyorsun
Faydalı bir paylaşım, teşekkürler. Ağaçları çivi ile cakmadinizmi. Ne ile tutturdunuz. Onu yapış seklinide video çekip atarsanız dahada faydalı olur. Bol kazanclar.
Usta 2 sorum olucak
1.si kütüğe ekim yaptık çivisi çakıldı bantı sarıldı kütük poşede konuldu ıslatılarak ağzı bağlandı , bu poşetlenmiş kütük 1 ay boyunca kaç derece sıcaklıkta beklemesi gerekiyor .
2.si kütüğe misel ekimini yaptıktan sonra kaç defa hasat alabilirim , bir defa ekim yaptıktan sonra kaç defa hasat yapabilirim
Ali Bey telefon numaram orda mevcut tur arayın yardimci oluruz tsk
@@trcrakpubg6478 Telefon numaranızı bulamadım, nerede acaba?
kolay gelsin ben kocaeliden yazıyorum kutuk aşılaması yaptım ama sizden bilgi alabilirmiyim.bi irtibat noso verebilirmisiniz
Elazığ dayım kütük nerelerde bulunuyor bu konuda yardımcı olsanız sevinirim yani yazarsanız🙏💯
Usta üretime hâlen devam ediyormusun
Abi bende denemek için ektim 1 ay oldu kutukte açtım ağzını ve şimdi hangi işlemleri yapicam baba bir yardımcı olurmusun
Tohumu nerden bulabilirim hocam yanlis yerden almayayim zehirlenmiyim şimdi
Merhaba bende bu işi yapmak istiyorum kardeşim yapabilirmiyim acaba
mantar kuluçka dönemi bitince neyapmalıyım ektim kütükler poşetten cıkarmalımıyım
arada bir poşedi açıp bakın tamamen beyazladıysa çıkarın
Sayfama beklerim üretim ile ilgili videolarımı gelmeye devam edecek. Her türlü sorularınız da yanıt bulacaktır.
Kulacka bitince bozuk para büyüklüğünde çarpı şeklinde 2.3 delik ac ve sırt pompasıyla yada az ise malzeme sprey şeklinde sula deliklerden mantar gelmeye başlar
Kardesim kolay gelsin hayırlı bol kazançlar irtibat numarası verebilirmisin
Ticari olabilmesi için çok tonajlı kütük ekmek gerek.Ama doğal mı derseniz en doğalı kütükte.Ama arkadaş gidiğte kütük mantarını 7-8 tl ye satıyorsa yazık emeklere
Mesajlara, sorulara pek cevap verilmiyor sanırım.
metın abi ben yavuz aydın fabrıkasından karıya gitcektik hani
Arkadaşlar bunun üreticisi ben ve metin arkadaşım aklınıza takılan soru olursa yazın bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalışırım.
Reis selamun aleykum.... bende bu isi yapmayi dusunuyorum ama hic bir bilgim yok ne yapabilirim
@@halilibrahimucar5358 nerde oturuyon hocam sen bu işi yapabilcek ortamın var mı yoksa hobi olarak mi dusunuyon ekmek teknesi olarak mi
@@alilevent5408 abi ekmek teknesi olarak tabiki gelirimi bu iş ile yapmak istiyorum kendi isim olsun isterim. Iğdırda oturuyorum merkezde
Merkez dedigim sehir ici degil tabi mahallede oturuyom koy ortami gibi tarlamiz arazimiz var cok sukur ortamimiz musait
@@halilibrahimucar5358 tm hocam orda bu mantar satılıyor deme zorluk çekme sonra araştırmasını yap önce istersen
Kanlıca mantarı üret daha iyi
Öneriyormusun uz bu işi yapmak
😂😂😂😂😂😂
Kolay gelsin kardeşim yardımcı olabilirmisin bende yapmak istiyorum Konya'dan yazıyorum
İstanbul'dan nereden aliyorsunyazarmisin
Bu işi yapacaksanız posette yapin poset daha karli
Poşet sıkıntı. Iyi temizleme yapmazsan mantar ölüyor veya icersinde böcek falan türüyor. Ben ceviz kütüğüne aşıladım şuan iyi gidiyor bakalım sonuçlar ne olur.
@@levo4385 suan nasi gidiyor peki
@@huseynaliyev2893 cevizde olmadi kavak kütüğü ve talaşında çok guzel oldu. Tat bakimindan daa en iyi kavak talaşından verim aldim.
Kütük ne ağacı
Kavak agaci
Kavak agaci . Kesilmesinden 6 ayi gecmemek sartiyla ekim yapabilirsiniz
@@alilevent5408 Bey kutukteki kesimlerin aralığı kaçar santim .şimdiden teşekkürler
Kardeşim yardım edermişim bana bende yapmayı düşünüyorum . Şu an güvenlikçiyim
Tabiki yorumlarda numaram var yardimci olurum
@@trcrakpubg6478 numaranızı alabilirmiyim
@@denizomur9074 05426519992